Elteszek havi százezret. Ügyes vagyok?

2012-03-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Gáborral beszélgettünk ma egy jót.

Gábor 35 éves, egy dunántúli kisvárosban él és ott is dolgozik. A havi nettója 350 ezer forint és rendelkezik 11 millió forint megtakarítással és egy egymilliós autóval. Hitele nincs és nem is szeretne.

Családja még nincs, az édesanyja egyik lakásában lakik, de szeretne egy saját lakást, bár a szükség nem hajtja. A lakás talán kijönne a 11 millióból.

Az autóját szeretné lecserélni egy 4 milliósra, majd 6 év múlva ezt is lecserélné egy újabbra.

A pénzét egy bankban tartja, akciós kamatozással. Több bankban is van számlája, olyan is, amit nem is használ.

A fizetéséből havi százezer megmarad, ezt rendszeresen hozzáteszi a megtakarításához.

Évente egyszer elmegy nyaralni az ismerőseivel, ez 120 ezer forint.

Gábor látszólag egy álomügyfél, akivel minden rendben van. Jó fizetés, megtakarítás, hitel nélkül.

Aztán elkezdtünk számolni.

Először is megbeszéltük, hogy soha, semmilyen körülmény között nem tartjuk az összes pénzt egyetlen bankban. Másodszor soha nem kötjük le a pénzt egy összegben, hanem egy részét 500 ezresével, csinálva két 250 ezres lekötést is. Így ha fel kell törnünk a pénzt egy kisebb összeg miatt, nem vesztünk el minden kamatot.

A használaton kívüli számlát be kell zárni, mert gyorsan összeugrik rajta 10-15 ezer forint mínusz, főleg a büntetőkamatokkal együtt és utána jön a behajtó cégtől a levél a csekkel.

Érdemes-e Gábornak lakást vennie és van-e rá elég pénze?

Látszólag elég a 11 millió. De: kell még az illetékre 440 ezer, az ügyvédre 110 ezer, földhivatalra is egy kis apró.

Berendezni, felújítani további kétmillió. Éééés a legfontosabb: soha nem nullázzuk le magunkat teljesen, olyan nincs, hogy nincs hathavi megélhetésünk a bankban.

Tehát összeségében szűk 5 millió hiányzik a lakáshoz.

Érdemes-e megvennie a lakást? Mint mindenki más, Gábor feje felett is ott lebeg az elbocsátás lehetősége. Ha ez megtörténik, ilyen fizetéssel valószínűleg nem találna másik munkahelyet helyben, így kénytelen lenne Budapestre költözni. Ebben az esetben csak nagy buktával tudna megszabadulni a lakásától.

Ezzel szemben viszont a lakásárak elég nyomottak, talán lassan kedvező lesz az időpont a vásárlásra. Viszont a bankban tartott pénzének kamatából gond nélkül ki tud venni egy ilyen lakást albérletbe.

Annyiban maradtunk, hogy ha négy húszezres lakástakarékot köt (szigorúan 4 éveset és 3%-osat, ugye tudja mindenki, miért?), akkor 4 év múlva pont elég pénze lesz a lakásra. (Ha addig nem szaladnak el az árak.) Most az OTP-nél és az Erste-nél is akciós az LTP nyitás, mindkét helyen a kezdő költség 50%-át elengedik. További infó itt: OTP, Erste. Az Ersténél mindenféle egyéb feltételei is vannak az akciónak, a munkabér utalástól a beszedési megbízásig, az OTP nem támaszt ilyen elvárásokat.

Ha a mostani autócseréről le is mond Gábor, 6 év múlva akkor is kell minimum 3 millió erre a célra, azaz évente 500 ezer, vagyis havonta 42.000-t. Ha megveszi az autót most is, további 3 milliót kell a lakásra gyűjteni.

Az éves nyaralásra havi 10 ezret kell eltenni.

Szó esett arról is, hogy mire odáig elér, a nyugdíjrendszer már úgyis összedőlt, ezért nem valószínű, hogy havi 40 ezernél több nyugdíjat fog kapni. Mert bár több járna, csak majd nem fog jutni. Hogy miért, arról itt írtam.

Annyiban maradtunk, hogy szeretné kiegészíteni a várható nyugdíját havi 110 ezerrel. Ehhez el kell tennie havi 55 ezer forintot.

Összeségében az jött ki, hogy vagy el kell tennie Gábornak a jelenlegi 100 ezer helyett ennek legalább a dupláját, vagy az igényeit kell lejjebb adnia az autó, lakás és egyéb tekintetben, vagy a bevételeit kell növelnie.

Ebben a hármasban kell megtalálni a megfelelő egyensúlyt.

Kicsit elkedvtelenedett Gábor a számolás végére, de öszintén bevallotta, hogy az ő fizetéséből és a kiadásaiból igazából gond nélkül el tudna tenni ennyi pénzt.

Megállapodtunk, hogy ő is beveti a bűvös fegyvert és mától elkezdi írni az összes kiadását.

(Hogy ez tényleg működik, Nóra mai levele is bizonyítja: "U.I.: Már írom két hónapja a kiadásaimat (az első hónap a döbbenet volt). Utána már a listaírás ténye is el tudott tántorítani mindenféle vásárlásoktól, szóval "rendes vagyok", na...")

Nem ragozom tovább, sikerült a legfőbb pontokat átbeszélnünk és egy tervet csinálni az elkövetkező évekre.

Gábor hasznosnak tartotta a beszélgetést, remélem, ti is tanulhattatok belőle.

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en


Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram