Ez történt a héten 1112

2023-11-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az amerikai gazdaság a mutatók szerint rendben van, a munkanélküliség rekord alacsony, a fogyasztás nem esett össze, a gazdaság nincs recesszióban. Ennek ellenére az emberek válságban érzik magukat és negatívan látják a jövőt. Többen rá akartak jönni, miért is van ez, amikor a gazdasági mutatók szerint minden rendben van jelenleg. A legvalószínűbb magyarázat az elmúlt másfél év miatt megugrott infláció az oka, az emberek azt látják, hogy mindenért sokkal többet kell fizetni, ezért szegénynek érzik magukat. (Miközben ugyanúgy fogyasztanak, mint eddig, a fogyasztásban nem kimutatható a visszaesés.)

Stabilról negatívra rontotta az USA adósságbesorolását az "AAA" kategórián beül a Moody's, az indoklás szerint hiába a magas államadósság, a növekvő kamatterhek, a kormány nem igyekszik csökkenteni a kiadásokat vagy növelni az adóbevételeit.

7,6 ezer milliárd dollárnyi amerikai államadósság jár le jövőre, amit várhatóan csak magasabb kamatok mellett tudnak majd megújítani. Főleg úgy, hogy az eddigi legnagyobb vásárló, a FED éppen leépíti a mérlegét, így nem várható, hogy ezután is vásárolni fog.

A kereskedelmi ingatlanokra felvett hitelek nemteljesítési összege 2013-ban volt utoljára ilyen magas, mint most az Egyesült Államokban. Akkor a válság miatt volt rengeteg nem fizető hitel, most valószínűleg a home office miatt átrendeződött irodapiac lehet a fizetési problémák mögött. (Az irodát bérlő cégek 80%-a csökkentette az iroda területét 2020 eleje óta. Ami reménysugár lehet az irodaházakat üzemeltetőknek, hogy a tavalyi 22%-ról 52%-ra nőtt azoknak a cégeknek az aránya, amelyek elvárják, hogy a dolgozók négy napot a munkahelyükön töltsenek.)

A megosztott irodák egykori koronázatlan királya, a 2019-ben még 47 milliárd dollárra értékelt WeWork hétfőn csődöt jelentett, ami várható is volt. 18,65 milliárd dollár adósságára 15,06 milliárd dollárnyi eszközérték jut.

A diákhitelek komoly problémát jelentenek az Egyesült Államokban, az összegük meghaladja az 1,77 ezer milliárd dollárt. Amiről kevesebb szó esik, az autóhitelek összege ha hajszállal is, de beelőzte a diákhitelek összegét az Egyesült Államokban. Jelenleg az átlagos havi autóhitel-törlesztőrészlet 736 dollár havonta.

19%-ot esett az amerikai mobilpiac, mert az emberek nem sietnek megvenni a legújabb telefont, ami pont ugyanazt tudja, mint a tavalyi, a tavalyelőtti, meg az azelőtti.

Pezsgőt bontottak a kormánynál, mert a havi infláció "csak" 9,9% lett, ami már csak a három és félszerese a magyar inflációs célnak és ötszöröse az összes többi uniós ország inflációs céljának. (Még az inflációs cél is nálunk a legmagasabb.) Nem megállt az árak emelkedése, nem csökkentek az árak, csak kevésbé száguldanak, mint egy éve. Ez már elég ok az ünneplésre. (Bár éppen októberben 0,1%-kal csökkentek az árak havi összehasonlításban.) Az eurózóna inflációja 2,8% lett és még mindig a magyar a legmagasabb inflációs adat.

Ismeretlen okból ellehetetlenítették itthon a szélturbinák telepítését tíz éve, de uniós nyomásra engedni kell itthon is a szélerőműveket. A kormány rossz szokása szerint ezt is koncesszióba adta volna (gondolom szintén 35 évre), de a gonosz Brüsszel már ezt sem engedi. Állítólag szerdán volt az egyeztetés, talán hamarosan megtudjuk a részleteket is.

Jó passzban van a forint, 380 forint alá esett a héten az euró ára.

 

Next Post
Megújultunk

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram