Államkincstár számlaszám utaláshoz (állampapír vétel)

Gyakran előfordul, hogy utalnál be pénzt az Államkincstárhoz, csak éppen nem tudod, milyen számlaszámra kellene utalni és milyen közleménnyel.

Régebben gyűjtőszámla volt, szerencsére ez már nem így van, így egyedi számlaszámod van. (Az eurós beutalás sajnos még mindig gyűjtőszámlás, ott a közlemény nagyon fontos.)

Ezt megtalálod az “Értékpapír nyilvántartási-számla szerződés” nevű dokumentumon, amit a számla nyitásakor kaptál.

A számlaszám a képen a második sor, az első oldal kb. harmadánál, háromszor nyolc karakter, ide kell utalnod a pénzt az államkincstári számládra. Közleménybe pedig a felette lévő nyolc karaktert kell beírnod, hogy tudják, hogy melyik számládra írják jóvá a pénzt, hiszen lehet több alszámlád is. Érdemes esetleg a nevedet is beleírni a közleménybe. (Ha nincs több számlád, akár olyan, ami felett rendelkezel csak, akkor elvileg közlemény sem kell, hiszen csak egy helyre mehet a pénz. De a békesség kedvéért töltsd ki a közleményrovatot is. Ha eurót utalsz be a gyűjtőszámlára, akkor pedig mindenképp kell a közlemény.)

De mit csinálj akkor, ha nem találod ezt a papírt, mert nagyon elraktad? Honnan fogod megtudni a számlaszámod?

Ehhez a Webkincstárba kell belépned és ott kiválasztani a beállítások menüt, majd az ügyféladatok almenüt és ott fogod megtalálni ugyanazt a számlaszámot és a zárójelben a nyolcjegyű azonosítót, ami a közleménybe kell.

Ezekkel az adatokkal már tudsz utalni.

Amire vigyázz, ha van céges vagy vállalkozói számlád is az Államkincstárnál és az hozzá van kötve a magánszámládhoz, akkor a Webkincstárba a magánszámlád adatait fogod látni, ha magánemberként léptél be, hiába választod ki a csatolt vállalkozói számládat.

Cég, alapítvány, társasház, egyesület, vállalkozás számlanyitása az Államkincstárnál

Share

63 hozzászólás

 • Bankkártyás
  Emellett érdemes bankkártyás vásárlással venni az állampapírt, mert úgy nincs utalási költség. Milliós tételeknél számíthat. 🙂
 • Holi89
  De leginkább vásárolj kártyával, mert annak nincs költsége.
 • pompidou
  Ha belépsz magánként és van céges számlád, akkor egy fülön ki tudod választani a céges számlád, s már látod is a céges “megtakarításodat. Tehát a céges és magán számlához egy felh.név és egy jelszóval tudsz belépni, de ott mindkét számláddal tudsz rendelkezni.

  Igen, ez így van, de a számlaszám, amit látni fogsz, az sajnos a magánszámlád lesz és erről szól a cikkben a megjegyzés.

 • Csaba
  Kötelező a közleménybe az azonosítót beírni? Ha a közleménybe nem kerül azonosításra alkalmas adat, akkor nem kapom meg a pénzt?
  Jó lenne a Cetelem Takarékszámláról közvetlenül utalni az államkincstáros bankszámlámra. Ez működhet?
 • Kiszamolo
  Csaba, szerintem megkapod, főleg, ha nincs alszámlád.
 • Andreana
  Csaba, szerintem Cetelem Takarékszámla csak a megadott bankszámlaszámról fogad és oda is indít utalást, így szerintem az államkincstár nem játszik sajnos….
 • Nbazs

  Nem működik. A Cetelem nyitásakor meg kellett adnod az alap számládat, csak onnan fogad utalást, és csak oda indítható kiutalás a Takarékszámláról. Ezt módosítani ugyan tudod, de szerintem MÁK-osra nem.

 • Sol
  Csaba: megjelenik a számládon az összeg akkor is ha nem írsz közleményt. Én így jártam. Azért jó ha nem felejted el.
 • Henriksen
  én is többször utaltam azonosító nélkül a MÁK-számlára. Mindig megkaptam.
  nálam az a kérdés merült fel, hogy a MÁK-számláról tudok-e utalni másnak (nem a megadott bankszámlára), és az mennyibe kerül (ha kerül)?
 • Elxurtam
  Hogyan kell bankkártyával vásárolni? Én azt hittem az allampapir vásárlás költség mentes. Mindenhol így hirdetik. De mikor vásároltam 3m. Közel 10ezret levont a bankom az utalás miatt. Hogy tudtam volna költségek nélkül vásárolni?
 • azbest
  Az euro átutalás még mindig gyüjtőszámlás, igaz?
  2023 Március 17es doksi:
  allamkincstar.gov.hu/pfile/file?path=/lakossagi-ugyfelek/allampapir_forgalmazas/ertekpapirszamla/ertekpapir/premium-euro-magyar-allampapir-specialis-szerzodesi-feltetelek&inline=true
 • forint
  Lehet több számla az államkincstárnál úgy, hogy mondjuk az egyiken a nyugdíj cél van, másikon lakás, harmadikon stb?
 • komm
  Az szerintem fontos, h ez csak HUF beutalásához megfelelő, EUR beutalásához tök más kell, lásd pl.: allamkincstar.gov.hu/lakossagi-ugyfelek/allampapir_forgalmazas/Forgalmazott-allampapirok/dematerializalt-allampapirok/PEMAP
 • Tobe
  Új számlaszámot tudtok hozzáadni a Web/Mobilkincstárban? Eurót szeretnék kiutalni de nem engedi felvinni a revolutos euró számlát, személyes azonosítást követel. A telefonos ügyfélszolgálat viszont azt mondta, hogy ilyen nincs, nem kell azonosítani. Nehéz telefonon elérni őket, személyesen pedig csak hetekre előre van időpont. Járt már így valaki közületek? Előre is köszi!
 • Szorgoshangya
  Vajon érdemes-e még most is venni pl. diszkontot, ha 2 éven belül kell a pénz? Költségvetést lehet állampapírral tömködni?
 • Csécsei
  Köszönöm ezt a leírást. Voltak gondok a kártyás fizetésnél, amikor a bnknak szigorítania kellett és sms-ben adta meg a másodlagos azonosítót vagy a PUSH-ban kellett jóváhagyni a tranzakciót. Igen elgondolkodtam, hiszen nem lapoztam át nem értelmeztem az Államkincstárnál kapott szerződés minden oldalát, csak az a papír van kéznél amin a belépéshez szükséges felhaszálói jelszó van.
  Tehát ha utalni akarnák, már tudom, hogy van hozzá bakszámlaszám is.
  Köszi mégegyszer
 • h-laszlo
  Off: Most 1 hónapot kell várni a MÁK-os néni szerint, ha a Magyarország.hu-n keresztül nyitna az ember számlát állampapír-vásárlás céljából. Vicc!
 • Gador
  A cetelem számlához több számlaszámot is lehet regisztrálni, végre már nem csak egy helyről megy, és ugyanúgy ingyenes!
 • BalazsK
  A segítségeteket szeretném kérni, még életemben nem vettem állampapírt. Melyiket ajánljátok, ha pár hónapon belül szükségem lehet a pénzre, de nem tudom, hogy pontosan mikor. Előre is köszönöm a tanácsokat!
 • Géza
  a teljesség kedvéért azért megemlíteném, hogy EUR utalásra viszont továbbra is gyűjtőszámla van, kommentbe kell írnod az azonosítódat, hogy jó helyre könyvelődjön.
 • Bélus
  Vajon miért takarta ki a számlaszámot? Fél, hogy utalnak rá? 🙂
 • Kártyás vásárlás
  Raiffeisennél pénzbe kerül a kártyás vásárlási limit módosítása a prémium gold csomagban is, az utalás viszont ingyenes, úgyhogy érdemes megnéznie mindenkinek a saját csomagjának a hirdetményét.
 • Bodzás Limonádé
  Próbáltam már bankkártyával venni dkj-t, de a kártyaadatok megadása után azt mondta, hogy “hard-token”, vagy mobil alkalmazás kell az azonosításhoz, és elutasította. Mobil alkalmazásom van…

  De legalább a beutalás működik.

 • cicuka
  Kettő érintőlegesen kapcsolódó kérdésem lenne:
  – EUR állampapírt csak úgy tudok venni, ha van EUR-os devizaszámlám és onnan utalok?
  – vki próbált már Revolutról beutalni EUR-t MÁK-ba hasonló célból?

  Köszi!

 • Tekintetes úr


  Ezt mindig elmondjátok, de igazából manapság nincs különösebb mentség arra, hogy valakinek pénzbe kerüljön az utalás. Most éppen havi 75 ezer forint jóváírásnál kezdődik a teljesen költségmentes számla.
 • Tekintetes úr
  Úgy tudom, nincs akadálya, én is pont most akarok nyitni egy másodikat, bár én azért, hogy különböző meghatalmazottakat állíthassak be a két számlára. Nem sürgős a projekt, így csak egy telefonhíváson vagyok túl, ott azt mondták, hogy nincs akadálya, viszont nem tudtak 100%-ig egyértelműen választ adni, hogy ha ügyfélkapun nyitok egy új számlát, a kettő egymásra fog-e találni, pl. azonos webkincstár login adatok kellenek-e majd. Azt javasolták, intézzem személyesen.

  Igaz, ennek már lassan egy éve (igen, azóta nem foglalkoztam vele :)), szóval akinek van frissebb infója, ne tartsa magában.

 • U1N

  1. Nem, de valahol célszerű előtte EUR-ra váltani a pengőt.
  2. Én Revolut kártyával vettem, költségek nélkül. Talán gyorsabb mint az utalás, de biztosan kényelmesebb.
 • Bagoly

  Igen, csak eurós számláról tudsz utalni, vagy esetleg készpénzben befizetni az erre alkalmas pontokon.
  Revoluton is utaltam már. Nincs semmi extra, pár nap alatt jóváírták a számlán.
 • Janivagyok

  nekem ilyenkor mindig felugrik egy push üzenet a banki alkalmazásból, amit leokézok és kész a vásárlás. Ugyanúgy, mintha a neten vennél valamit kártyával.

 • Tim
  Állampapír = állam általi hitelfelvétel. Nemcsak lehet vele költségvetést tömködni, hanem pontosan arra való.

  Mindkettőt lehet, de kártyával egyszerűbb és általában olcsóbb, akár Revolut, akár nem. Más kérdés, hogy érdemes-e, amióta csak mélyen infláció alatti kamatozású eurós papírt lehet venni.

 • apaszti
  Webkincstár/Beállítások/Ügyfél adatok
  Itt látszódik a felhasználóhoz kapcsolt összes számlaszám.
 • Mert hülye vagy
  @Bélus

  Add meg légyszi a számlaszámod, és elintézzük csak poénból, hogy legyen rá egy olyan utalás, ami után egy jó hosszú vizsgálatot fogsz kapni a nyakadba. A végén persze valószínűleg kiderül, hogy nem tettél te semmi rosszat, de addig is jó szórakozást!

 • Tét-ova
  Melyik banknál vagy?
  Furcsa.

  1.: Nem, nekem sincs, csak akkor vag bebattyogsz és viszed érme/papírpénz formában vagy valami fintech módon, pl. Revolute, Wise és onnan kártyázol/utalsz.
  2.: Igen, és annó úgy tudtam kell a közleménybe az is mit akarsz venni..nekem Revo visszadobta annó. Inkább kártyáztam végül.
  Ugyanakkor a mostani cikk alapján nézd meg mire kell utalnod, én a központira próbáltam annó. Végül lehet ott volt a gixer.

 • Corvilupo
  Ebből egyelőre 15 napot meg tudok erősíteni.
 • Tobe
  A második kérdésre biztos igen a válasz, én is szoktam revolutról beutalni és teljesen jól megy (pár nap azért kell). Az elsőre nem tudok pontos választ adni
 • Zee
  en anno felhívtam a KH-t emiatt. Kétfele kell választani: 1: tranzakciós illeték mentes az akció, tehát azt nem kell fizetni 2: ha van a bankszámla csomagodban ingyenes utalás akkor nem számít fel banki koltseget. Nálad gyanúsan ez utóbbi lehet a bibi. Illetékmentes a beutalás de nem ingyenes
 • apaszti
  Amire vigyázz, ha van céges vagy vállalkozói számlád is az Államkincstárnál és az hozzá van kötve a magánszámládhoz, akkor a Webkincstárba a magánszámlád adatait fogod látni, ha magánemberként léptél be, hiába választod ki a csatolt vállalkozói számládat.

  Ez így nem jó, szintén az Ügyfél adatoknál látható a magán/céges/start számlaszám, egy ügyfél alatt.

 • Steve77
  Cetelem takarekszámlához megpróbáltam a MAK számlat felvenni. Bescanneltem nekik a Miklós által is említett papírt, melyen latszik, hogy mi a MAK nal lévő számlaszámom es hogy az enyém…

  Ügyfélszolgálat elutasította az aszf re hivatkozva:
  1. Nem banknal nevezett számla. 2. Nem számlakivonat van csatolva…

  Nem álltam le vitázni, inkabb kiadtam a gyerekeknek, hogy zsebpénzkent megkapjak a tranzakciós illetéket, ha 20 ezres bontasban rögzítik az utalásokat 😉

 • Steve77
  Magyarorszag.hu s nyitas tapasztalat: 3 het után csaladtag megelégelte és bementünk személyesen. Mire közölték, hogy egyébként már megvan a számla csak elakadt a folyamat és a kiértesítés elmaradt…

  És mivel bementünk személyesen, mindent kinyomtatott és alá kellett írni és ellenjegyezni… éljen az online ügyintézés

  Ügyintéző is említette, hogy saját maga tapasztalja, hogy banknál ezek percek, órák, nagyon rossz esetben 1 nap… de ez nem bank, ez MAK…

 • testemen a jel
  A kepen a pirossal bekarikazott “Értékpapír nyilvántartási-számla” alatt van egy Tartos befektetesi szamla is. TBSz az Allamkincstarnal? Szabad megkerdeznem, hogy ez pontosan micsoda?

  2019 nyara előtt az állampapír is kamatadóköteles volt, így érdemes volt azt is TBSZ számlára venni.

  Ma már nincs értelme, de a 2018-2019-es TBSZ-ek még élnek.

 • Bodzás Limonádé
  Igen, más helyen nekem is így működik.
  @Tét-ova CIB.
 • Csani
  Én csak saját tapasztalatom jöttem osztani mert többen kérdezték azt amit en mar használtam.
  Én azert szotkam át utalásra kártyás vásárlás helyett mert ott nem kell jovagyhagyni telefonról. Beutalom és abban az aranyban ahogy szeretném megveszem penzszamlarol amit akarok. Tobb banktol utaltam mar igy és eddig egyik se szamolt dijat rá. Egy eset kivételével de ott panasz utan jovairtak.
  En utaltam wise és revulotrol is eurot illetve mindkettorol használtam kártyás vasarlast is. Ott a kartyasat preferalom mert ugy is csak egy dolgot tudok belole venni es mivel 2-3 nap mig megjon igy az ertek nap a vasarlas idopontja tudtommal. Az alapjan valaszrok a ketto kozul h eppen melyik az olcsóbb valtasban. A vasarlas mindkettonel dijmentes természetesen
 • Reechi

  Vettem eurós állampapírt master card-dal.
  Nem vontak le semmi extra pénzt. A bankom váltotta a forintot euróra, szerintem korrekt áron. Ha vettem volna egy pénzváltóban eurót és azt beviszem, szerintem rosszabbul jártam volna.
  Nem utaltam hanem kiválasztottam az állampapírt és vásárlásként ment a pénz a kártya adatok és app-ban jóváhagyás után.

 • ReeChi

  Vettem eurós állampapírt master card-dal.
  Nem vontak le semmi extra pénzt. A bankom váltotta a forintot euróra, szerintem korrekt áron. Ha vettem volna egy pénzváltóban eurót és azt beviszem, szerintem rosszabbul jártam volna.
  Nem beutaltam, hanem kiválasztottam az állampapírt, és vásárlásként ment a pénz a kártya adatok és app-ban jóváhagyás után.

 • Bandi

  Alapvetően érdemes olyan papírt választani ami akkor jár le amikor szükséged van a pénzre. Ha néhány hónapról van szó akkor leginkább a DKJ, diszkont kincstárjegy jön szóba, ezek eleve 1 éven belüli lejárattal vannak kibocsájtva és sok van belőlük, tehát sokféle lejárati idő közül lehet választani.

  Másik előnye, ami fontos lehet neked, ha nem tudod pontosan mikor lesz szükséged a pénzre, hogy a “visszaváltási díj”, tehát amit buksz rajta az elég csekély, minél közelebbi a lejárat annál kisebb. Kb olyan mint egy lekötött betét ahol akkor is megkapod a pénz nagyrészét ha előbb veszed ki a pénzt. Érdemes tehát úgy időzíteni, hogy inkább kicsit későbbi legyen a lejárat mint korábbi.
  Tehát mondjuk ha tudod, hogy valamikor június, július táján lesz szükséged a pénzre akkor nézd meg, hogy július végefelé melyik jár le.

 • Norb
  A legegyszerűbb, ha a mobil- vagy netbankban be van állítva egy kontakt a MÁK-hoz és már csak az összeget kell beírni utaláskor 🙂 A kártyás vásárlással csak annyi a baj, hogy nem fogom csak amiatt oda-vissza állítgatni a limitet 🙂
 • V
  “szerintem korrekt áron”

  meg jo hogy tajekozodtal es pontosan utannaszamoltal, meg megnezted par nappal kesobb hogy tenylegesen mennyit vontak le, nem csak a kozeparfolyamos ideiglenes terheles alapjan irod ezt. Igy volt, ugye???

 • István
  Köszi az infót. Nekem új volt. Pont ma utaltam a régi gyűjtőszámlával, az is működik még.
 • MarchallHera
  Cég esetén milyen papírokat kell vinni, sajnos a korábbi cikk linkje már nem működik?

  Köszönöm a segítséget

 • MKB EP-ről tapasztalat
  OFF Topic, de érdekelne, hogy mik az aktuális tapasztalatok az egészségpénztárakról? Nem sok ugyan a visszatérítés, de az MKB-nál van egy alap biztosítás is benne havi 120Ft-ért. Az vonatkozik az összes kedvezményezettre vagy csak a számla tulajdonosra, illetve használta már valaki, flottul megy a kifizetés vagy csak bizonyos helyeken/magánkórházakban lehet érvényesíteni. Mi a felhasználói tapasztalat? Pl.ha nekem a háziorvosom /szakorvosom MR vizsgálatot ír ki, akkor azt elvégezhetem várólistán kívül magán helyen és azt téríti a biztosító évi x ezer Ft-ig?