Lakástakarék: szomorú változások

Tegnaptól a Fundamenta megszüntette a rövid futamidejű (48 és 57 hónapos) 3%-os konstrukcióját, a Hozamlesőt, így az már nem igényelhető személyesen sem. (Honlapon eddig sem lehetett egy jó ideje.)

Csak ennél hosszabb időtávra kérhető.

Ez várható lépés volt, egyrészt még az ötéves magyar állampapír-kamatok is leestek 2,7% közelébe (ebben tartják a lakástakarékok a pénz nagy részét), így nem volt egy nagy üzlet mindezért 3%-ot fizetni az ügyfélnek, másrészt az OTP LTP is beszigorított március 15.-e után, így már a konkurenciától sem kellett tartani.

Az OTP LTP-nél most már csak akkor köthetsz 3%-os LTP-t, az úgynevezett Fix termékcsaládot, ha rendelkezel új American Express hitelkártyával, amit maximum egy hónapja igényeltél. Ez minimum éves 3350 Ft kártyadíjba és havi 266 Ft zárlati díjba fog neked kerülni. (Amex kondiciók itt.) A hitelkártya megtartása nem feltétel a leírás szerint.

(Társasházak továbbra is köthetnek 3%-os terméket.)

A rosszabb kamatozású Otthon termékcsalád akár 0%-os nyitási díjjal is kérhető. Az akciók feltételei itt és itt. Arra vigyázz, ha számlanyitás mellé kéred a díjmentes nyitást, feltétel, hogy csoportos beszedéssel arról a számláról fizesd. Az nem derül ki, hogy akkor most ezt a számlát így fel tudod-e mondani a kedvezmény elvesztése nélkül.

Akkor már inkább az egészségpénztár, bár annak is van nyitási díja.

Mielőtt depresszióba esel a lehetőség elmulasztása miatt 🙂 , a bankmonitor kalkulátora alapján mindössze 61 ezer forint a teljes kamatkülönbség a két termék között a 45 hónapos futamidő mellett. Ebből lejön a nyitási díj elengedése miatt még 24 ezer forint kedvezmény, tehát 37 ezer forint a különbség a maximális 20 ezer forintos havi befizetés mellett. Ami pénz ugyan, de eltörpül a 270 ezres állami támogatás mellett. (Amit az állam az adófizetők zsebéből veszi ki, így a tiédből is, de ez már egy másik történet.)

Ha szeretnél nagyobb kamatot, az Erste 2%-os terméke még megvan és ott is vannak mindig nyitási akciók. Bővebben itt.

A lakástakarékról írtam már bővebben, olvasd el, ha még nem tetted: A lakástakarék-pénztárakról

Share

80 hozzászólás

 • Garbo
  Remek, ennek is annyi. Nekem most fut 4, terveztem a lejárat után újabbakat kötni és azokat is lakáshitelbe forgatni (négy évesekről beszélek, persze), de így meggondolom.
  Otp-s nem kellene. Egyrészt tőlük soha, semmi, másfelől -talán- alig fogadja el az övéket egyéb bank.

  Az ügyfélkiszolgálás 1978-at idéző minőségéről nem is szólva.

 • Kiszamolo
  Garbo, minden bank elfogadja (el kell hogy fogadja), maximum nem díjmentesen törleszted be a hitelbe, ahogy a Fundamentát sem tudod díjmentesen betörleszteni egy OTP-s hitelbe.
 • Varázspálca
  Szerintem a Fundának egyszerűen a likviditása táncol borotvaélen, nem a kamatrés a nagyobb baj. A teljes lakáshitelezés harmadát adta tavaly a Funda és a negyedét tavalyelőtt.
 • HNR
  Garbo: (szigorúan szubjektíven) ismerve a legtöbb hazai bankot
  a., nem feltétlenül gondolom, hogy rosszabb lenne az ügyfélkiszolgálás az OTP-nél
  b., az OTP holnap is kinyit
 • Zoltán
  Egy kérdés, mert kis kavar van a fejemben.. A “sima” Fundamenta – Lakás előtakarékosság 3.9%-os “4 + 4” éves az megegyezik a Hozamlesővel 3% vagy sem?
 • Kiszamolo
  De akkor éppen hogy vonzaná befelé a pénzt és nem elijesztené magától. Akkor az 5%-os termék lenne a logikus válasz.
 • Kiszamolo
  Zoltán: ha kisebb kamatot kapsz megtakarítás alatt, kisebb lesz az esetleg felvehető hitel kamata. Amit te írtál az a kisebb hitelkamat, (kezelési költség nélkül, mert így jobban néz ki, hihi), a 3%-os megtakarítási kamathoz nagyobb hitelkamat társul.

  Tehát a 3,9% (+1,5% kezelési költség) az a hitel általad fizetendő kamatára érvényes.

 • Garbo
  Ja, ezt nem tudtam. Mindegy is, az OTP nagyon nem jön be, sem így, sem úgy. Néha nem értem, hogyan létezhetnek még egyáltalán.
 • Karcsibácsi
  Ha az OTP-től soha semmi, akkor honnan tudod, hogy rosszabb a többinél? Én speciel 3 OTP fiókban jártam 1 hónapon belül és egyiket sem tudnám negatívan megítélni. Eddigi (30 évre visszamenő) tapasztalatom alapján a rendszerváltás és az OTP privatizációja óta az ügyfélkiszolgálás átlagos színvonala sokat javult. Tény, hogy nem olcsók, de piacvezetőként megtehetik.
  S ahogy HNR írta, az OTP holnap is kinyit…
 • Gábor
  miért gondolod, hogy pengeélen táncol? állampapírokban tartják a pénzüket, fixen tudják mikor jár le a futamidőd, tehát tervezhető a kifizetés is.

  Másik téma, hogy a hitelüket meg megpróbálták rám tukmálni tavaly, de kiderült, hogy nettó 400.000Ft-os fizetést kell felmutatni alkalmazotti státuszból (akinek ilyen fizetése van minek venne fel 1-2M hitelt?), és így is még a piaci hitel felett volt a kamata egy hajszálnyival, egy rakás addicionális költséggel. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy elhalasztom a beruházást, megvárom míg lejár a futamidő. (ugye 2 éves futamidő előtt is már felveheted a teljes összeget)

 • szocske
  A fundamenta mellett szól, hogy a honlapon lehet kártyával fizetni, így olyan hitelkártyával is fizethető – visszatérítéssel – amire nem lehet csoportos beszedést terhelni.
  Így minden befizetésre kapok azonnali 2% jóváírást, ami azért jelentős a 4 év múlva megkapott 1% kamathoz képest, de még a már nem köthető 3%-ossal is versenyképes.
  Elvileg van olyan lehetőség (én még nem használtam, de sok helyen írnak róla tényként), hogy egy élő szerződést meg lehet osztani egy új ügyféllel, és ekkor az eredeti szerződés feltételei lesznek érvényesek az újra.
  Azaz, ha nekem van egy 3% kamatozású 3 éves 621-es módozatom, akkor azt megoszthatom közeli hozzátartozómmal, ha neki nincs saját LTP-je.
  Mivel a régi szerződés szabályai vonatkoznak az újra is, ő már 1 év után felveheti a megtakarítását. Azaz az 1 éves befizetésére van 30% állami támogatás, 3% kamat, 2% kártyás visszatérítés.
 • Garbo
  : Onnan, hogy tájékozódom, mielőtt bármilyen szolgáltatást igénybe veszek.Nem csak a honlapokról, hanem személyesen is. S az a tapasztalatom, hogy az ügyfélkiszolgálás magasan alatta van az általam elvártnak, ha jobb ez, mint ami volt, ha nem. A díjaik abszurdan magasak, s egyetlen egy banki termékkel kapcsolatosan nem tudtak versenyképesek maradni számomra.

  és fel nem foghatom, hogy mire föl piacvezetők akkor, ha több pénzt húznak le az emberekről, mint a többiek. De ez már nagyon off, elnézést.

 • carlos
  Piros rókáshoz az életben nem mennék. Miként fordulhat elő az,hogy szerződés megszűnése után sok-sok év után sem tűnik fel senkinek náluk,hogy a kuncsaftot nem jelentették ki az államkincstárnál???
  Megtörtént eset!
 • Varázspálca
  és Az elmúlt 1-2 évben kiadott lakáshitelek nem a klasszikus előtakarékoskodó hitelek voltak, hanem ún. előhitelek. A Funda teljes betétállománya 330 milliárd (állampapírok + bankbetétek) volt 2013 végén. Csak ebben az évben csak előhitelre (ők áthidalónak hívják) 113 milliárdot fizettek ki. Ezek azok a hitelek, amiket előtakarékoskodás nélkül lehet felvenni. Azért kell nekik a hosszabb gyűjtési idő, hogy azok, akik valóban előtakarékoskodnak, hozzanak elég forrást a nagyobb hozamú (piaci kamaton futó) hitelezésnek.
 • szocske
  – az előhitelek kamatozása az elmúlt néhány évben nem volt rossz a piaci hitelekhez képest, azonban azok fix kamatozással futnak 4-8-10 évig, ami jelenleg magasabb a piaci lakáshitelektől, ha jól emlékszem 10% feletti THM-el mennek.
  Ez azért nem tűnik olyan rossz üzletnek a fundamenta számára a mai kamatkörnyezetben.
  Pl. 2011 végén/2012 elején a kedvezményes végtörlesztéskor rengetegen fundamentával váltották ki a CHF hitelüket, azonnali hitelnél arra volt kb. 12% a THM. Ezekből még a 4 évesekből is van közel 1 év hátra, de többségük aligha 4 éves, így elég jó bevételt hoz most nekik…
 • Varázspálca
  Oké, bocsi. Nem a likviditása, hanem a szolvenciája (hosszú távú fizetőképesség) megtámogatása miatt kell a hosszabb forrásgyűjtési idő.

  És az előbb rosszul írtam azt is, hogy a teljes ügyfélbetét állományból mennyi az annyi. 200 milliárdot tartottak 2013-ban állampapírban és 130 milliárd volt a folyósított hitel. Ebből 113 milliárd előhitel (2013-ban 27 milliárdot folyósítottak), a többi normál lakáshitel (4 milliárdot 2013-ban folyósítottak).

 • antenna
  Én tavaly indítottam a lakástakarékot, épp tegnap érkezett az éves elszámolás. Úgy voltam vele, hogy a mindent belevéve kb. 9%-os kamatával magasan veri a mostani összes befektetést (ide nem számolva a hazárdjátékokat), ha pedig 4 év alatt jól megszaladnának a kamatok, akkor a lakáshitele lesz nagyon kedvező.
  Persze én 2-3 éven belül ingatlancserét tervezek, épp jól fog jönni a hitelbe. Aki nem tud vele mit kezdeni, annak nem túl jó opció.
 • attila
  Én a kiutalási időt tartom nonszensznek ! 3 hónap ! Tehát 3 hónap után jutok ahhoz a pénzhez ami az enyém, na ez a katasztrófa, ezen kellene változtatni a szabályozással !
 • alexdp
  A Budapest Banknál is lehet most már ltp-t kötni, Aegon-ost. Azt nem tudom, hogy a többihez képest milyen, esetleg erről is lehetne egy cikk.
 • alexdp
  aegonlakastakarek.hu/termekeink/kamat-fix-modozatcsalad
 • Murza
  Ez az American Express egy nagy átverés! Kiszámoltam, csak bukok!
 • Varázspálca
  Szó sincs arról, hogy rossz üzlet volt az előhitelezés! A megtérülés rendben van.

  Arról van szó, hogy az előhitelek által sokkal gyorsabban mennek ki a pénzek a kasszából, mint normálisan mentek volna. 2011. jan 1-től a korábbi 20% helyett a lakáskasszák már a szabad pénzeszközeik 75%-át tarthatják áthidaló kölcsönökben. Azért akarják átalakítani a forrásszerkezetet hosszabb gyűjtési időszakúra, hogy kihelyezhessék ezt a 75%-ot. Pont azért, amit írsz: mert az áthidaló hitelnek magasabb a megtérülése, mint az állampapírnak. Ha ugyanakkor nem hosszabbítják meg a betétgyűjtési futamidőket, azzal veszélyeztetnék a fizetőképességüket kiutalásokkor, hosszú távon.

  Tehát részemről nem kritika hangzott el, csak egy ok-okozati összefüggésre próbáltam rávilágítani. Talán most már érthető.

 • B.Csaba
  Eddig “úgy tudtam” (mint a brit tudósok), hogy az államkincstár miatt van a 3 hónapos kifizetési periódus. Majd amikor az Erste hitelemet elbuktam (ez is egy szép sztori), akkor a Funda pénzemért bebattyogtam:
  – 3 hónap alatt kapom vissza
  – 1 hónap alatt is lehet, de az 2%, azaz 3 szerződés esetén nekem kb. 70e Ft.

  Ettől még lehet jó sok embernek, akik nem tudnak spórolni és lakás kell a végén. De az ügyintézés kicsit és szándékosan lassú 🙂

 • Joe Kiss
  attila Ezt a 3 hónapos kiutalási időt én is évek óta indokolatlannak tartom. Egyrészt a számítógépek korában a kiutalással kapcsolatos adminisztráció legfeljebb néhány nap alatt simán elvégezhető, másrészt e 3 hónapra már nem fizetnek kamatot, tehát a Lakástakarék a saját hasznára forgathatja a pénzemet. Ez burkolt előny a Lakástakarék számára, a takarékoskodónál viszont csökkenti az elérhető hozamot. Szerintem a takarékoskodók többsége ezzel nem is számol, pedig a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben néhány tizedszázalék is számít százezres vagy milliós összegeknél.
 • Attila
  Üdv!

  Szabadfelhasználású jelzáloghitelre is be lehet törleszteni?

 • Kiszamolo
  Attila nem
 • Daniel
  :
  Hogyan működik ez a megosztás pontosan? Nem csak arról szól, hogy a fizetendő, szerződéses összeget megosztod valakivel? Azaz ha eddig havi 20-at fizettél, akkor mostantól, csak havi 10-et fogsz, a maradékot pedig akivel megosztottatad? Mert ha így működik akkor nincs sok előnye. Ha viszont egy közeli hozzátartozó be tud lépni mellét + 20 000-rel, az elég jó deal.
 • szocske

  Először is, nem tudom pontosan, még nem csináltam, mert sajnos túl későn hallottam a lehetőségről, hogy a 2006 előtt kötött szabad felhasználásúval kipróbáljam – valami rejtélyes okból az ügynökök ezt sem reklámozzák 😉

  De elméletileg igazad van, a szerződéses összeget megosztod, és az egy havi 20 ezres szerződésből lesz 2 db 10 ezres, aminek a kötési ideje az elsővel azonos.
  Ez így nem tűnik túl hasznosnak… Viszont semmi sem akadályoz meg abban, hogy a 2 db 10 ezres szerződést módosítsd 20 ezresre, így lett 2 db 20 ezres havidíjas szerződésed, amiből a 2.-at csak 1 évig kell fizetned és felveheted a pénzt…

  (ezt már csak nagyon apró betűvel írom, mert még meglincsel egy ügynök, de ha a hitelre nincs szükséged, akkor jelenleg annak sincs akadálya, hogy a 10 (5) ezres szerződésre 20 ezret fizess be havonta… – így lesz a kötési díj 24 helyett 8000 Ft)

 • szocske
  ” így lesz a kötési díj 24 helyett 8000 Ft” -ezt elírtam, látszik, hogy régen fizettem már teljes árat… szóval pontosabban 32 helyett 8e a díj. Tegnapelőttig meg csak 6e volt, amíg volt 621…
 • Géza
  a közelmúltban járt le az LTPm. Először kiküldenek egy nyilatkozatot, hogy mire akarod fordítani az összeget. Ez nem is rögtön jön, utána meg még adnak rá 4 hetet, hogy visszavidd. Utána kezdik intézni a Kincstártól az utolsó (csonka) ügyleti évnek az állami támogatását. Ezek mind beleszámítanak a 3 hónapba. Amúgy a 3. hónapot követő hónap 1. munkanapján kellene utalniuk, de nekem egy héttel később utaltak, állítólag sok volt a lejáró szerződés abban a hónapban, és a vezérigazgató adott nekik némi haladékot???…

  De az LTP számla ez alatt a 3 hónap alatt is kamatozik.

 • bobo
  ráadásul a 3 hónap alatt is tudsz befizetni akár 60 ezret, amire ugyanúgy jár az állami támogatás.
 • tgwh
  Már megijedtem 😀
  Nekem annyira nem nagy gond, úgysem terveztem egy másodikat nyitni.
  Ha meg az adófizetők zsebéből veszi ki állambácsi a támogatást, az kit érdekel? 😀 az enyémből is? Én a befizetett adómmal semmit sem tudok kezdeni, így legalább egy részét visszakapom, akkor miért az én zsebemből veszi ki?
  Eddig sem kaptunk túl sok állami támogatást, meg ugye az egészségügy sem valami nagy szám, legalább valamit kapunk, még ha korlátozott célra, az is legalább használható.

  Más téma, megszűntek a segélyek is, részben talán, nem tudom pontosan hogy. Van pár ember, akik életükben nem dolgoztak, és már nem is fognak (alkoholizmus, (ön)kirekesztés, társadalmi hátrány stb.), ők most nulla forintból próbálnak majd megélni. Kíváncsi leszek mi lesz belőle…

 • Géza
  korábban a Fundamentánál valóban kifejezetten felhívták a figyelmemet, hogy fizethetek még a kiutalási időszak alatt is, annak az állami támogatását persze utólag kaptam meg. Most OTPs LTPm járt le, ott én kérdeztem rá, és azt mondták, nem lehet. Nem tudom, időközben változott-e, vagy szolgáltató függő, netán rosszul tudta, akivel beszéltem, de a főnökét is megkérdezte.

  De a kiutalási időszak alatt már elindíthatod a következő LTP-t.

 • Géza
  itt már korábban körbejártuk, hogy mi van, ha minimális összegre szerződök, de többet fizetek. Ez kicsit zűrös terep. Alapvetően működik, de az OTP-nél pl. van egy olyan kitétel, hogy a rendkívüli befizetést visszautasíthatja a bank. Hogy mi az a határ, ahol élni fog ezzel a lehetőséggel, nem tudom.

  Úgyhogy ezzel inkább nem játszottam, e helyett hitelkártyáról fizetem a díjat csoportos beszedéssel, így kb. visszajön a számlanyitási díj szép lassan.

 • Áron
  szocske Lenne kérdésem : Hol lehet a hitelkártyás fizetésről tájékozódni? A funda honlapon nem találtam semmit, a személyi bankár sem tudottróla semmit. Még nem volt hitelkártyám, nem is szerettem volna, érdemes-e kiváltani eggyet e miatt a 2% miatt? Ha igen van e jelentősége, hogy melyik banknál? Bocsi, ha sokat kérdezek, de ez nagyon homály.
 • szocske
  @Áron:
  partner.fundamenta.hu/web/guest/efizetes

  de csak ezért nemigen érdemes hitelkártyát kiváltanod. 1 db 20 ezres fundamentára kapsz vissza 2%-os visszatérítésnél 400 Ftot.
  Ettől több a hitelkártya havi költsége.
  Főleg mostanában, hogy a legtöbb kártyánál már csökkenti a visszatérítést a tranzakciós adó is. A régebben kiváltott kártyákra ezt még nem tették rá, utólag sem.
  Ha több szerződésed van, vagy minden egyes vásárlásodat ezzel intéznéd, akkor persze bőven pluszba kerülhetsz, de csak ha nagyon fegyelmezett hitelkártyás ügyfél vagy, és a 90% nem ilyen…
  elég egyetlen hónapban megcsúszni a visszafizetéssel, máris nulláztad az egész éves visszatérítésed, szóval csak óvatosan.

 • szocske
  @géza: ha esetleg elkezdenek visszautasítani, akkor majd módosítom a szerződést, akkor sem járok rosszabbul, mintha eleve ilyet kötöttem volna. Ha meg nem lesz ilyen a köv. 4 évben, akkor nyertem kb. 25 ezret már nyitáskor.
 • szocske
  @Áron: mielőtt kiváltanál hitelkártyát nagyon alaposan tájékozódj, és nagyon gondold meg, hogy tudod-e fegyelmezetten használni, csúnyán el lehet szállni, ha beszippant a bármit meg tudok venni mámor.

  Amennyiben KIZÁRÓLAG azokat a dolgokat veszed meg vele, amit amúgy is megvennél, és minden hónapban határidőre visszatörleszted a tartozásod, akkor hitelkártyától függően számolhatsz éves 8-10 ezer Ft költséggel és 1-5% visszatérítéssel, aminek mértéke nagyban függ a banktól és az esetleges partnertől.
  Olyan kártyát kell keresni, ami neked megfelelő, ez mindenkinek más. Aki mindig tescoban vásárol, neki a BB-tesco a nyerő. Aki sokat fizet az UPC-nek, neki a BB-UPC, aki sokat utazik Wizzair-el, annak az Erste-Wizz, és így tovább…

 • ak
  Nem kell nagyon megijedni. Nyithatsz 623 -as módozatú szerződést, amit aztán felmondhatsz 4 év után, állami támogatás igénybevételével, annak ellenére, hogy nem telt még le az eredeti futamidő. Tehát gyakorlatilag 4éves szerződésed is lehet, ez a változás annyit számít csupán, hogy a kötéskor min. 8évesre (623 -as) tudod beállítani a futamidőt, de attól még felmondhatod a 4. évnél. Így persze kicsit több a szlanyitási díj, de lehet, hogy így is megéri.
 • Áron
  Köszi!
  A 2%-ot a fundamenta vagy a hitelkártya kiállító bank téríti vissza? És hová, a kártyára? Egyébként 3 db. 20ezres van(eggyel nem sokra mennék lakásügyben), aminél hosszú távon rentábilis lehet. Viszont nincsen havi fixem! (Katás önfoglalkoztató EV vagyok, az üzletfeleim kpfizetnek, vállalkozói bankszámlát nem kell fentartanom, mert alanyi mentes vagyok.) Tehát kédés : nekem kell havonta rátenni apénzt a hitelkártyára, van erre mód?
  egyébként attól nem félek, hogy észnélkül költekeznék kártyával a kezemben. Hülyeségnek is tartom, nem lennék itt ha nem így gondolkodnék.
 • szocske
  @áron
  A fundamentának semmi köze a visszatérítéshez, a bank adja a HK-hoz.
  ezerféle konstrukció van, néhol pénzt írnak jóvá havonta, máshol korlátozottan felhasználható pontokat, pl. Erste-Wizz csak Eizzairnél levásárolható pontokat adn.
  Sok helyen vannak nyitó akciók, pl. ha jól tudom most citilife igénylés esetén ha egy meglévő ügyfél ajánl téged, akkor mindketten kaptok 20 ezer jóváírást. Itt “citiforint” a jóváírás, amit Lidl-ben + más helyeken lehet levásárolni.

  Minden kártya más, így itt lehetetlen összefoglalni, nézz szét alaposan.

  Törlesztés: van ahol csekken is lehet, de ez ritka, általában másik számláról kell utalni.
  Még vmi: akadnak betéti kártyák is pénzvisszatérítéssel, pl. az axa OKÉ számlákhoz igényelhető drágább kártya.

  Katásként ha kapsz is HK-t, túl magas hitelkeretet aligha, így eleve védve leszel a túlköltekezéstől.

  Ez nagyon off itt, javaslom a google-t.

 • Géza
  a hitelkártya visszatérítést természetesen a saját bankod adja, aki viszont beszed némi díjat a Fundamentatol. Én csoportos beszedéssel fizetek hitelkártyáról, erről megy az összes rezsim is, így már megéri a kártyadíj. De messze nem minden hitelkártyáról mehet csoportos beszedés. Tudtommal a BB meg a Citinél működik.
 • Géza
  ja és természetesen a kártyaszámlán jelenik meg a jóváírás. Van bank, ahol a havi zárásnál már figyelembe veszik, és van, ahol először kiszámolják a fizetendődet, és utána történik a jóváírás.

  Bizonyára nyitnak vállalkozónak is számlát, legfeljebb a hitelkeretet jobban megfontolják.

 • szocske
  úgy tudom a raiffeisenes kártyákra is lehet tenni csop.beszedést.
  de fundamentánál egyszerűbb a kártyás fizetés.

  Abban viszont a citi az egyetlen, hogy ők be is tudják szedetni csop. beszedéssel a teljes tartozást, idegen bankból is.
  tehát akár egy BB-UPC hitelkártyáról is, szóval semmi akadálya a visszatérítés duplázásának… kivéve, hoyg a citi nemsokára kivonul és ki tudja még ki veszi át az ügyfeleket…

 • egy szőke kezdő
  Kedves Kiszámoló, azért futottam bele oldaladba és ebbe a cikkbe (vagyis teljesen új olvasó vagyok itt), mert két gyerekem a hétvégén kapott egy idős rokontól fejenként 1,25 millió Forintot. Huszonéveik legelején vannak, ezért lakáscélra kéne vele valamit kezdeni, még ha nem is sok pénz. Friss a dolog, kutakodás elején tartunk, de a városi verebek szerint a lakáskassza a legjobb még mindig, de csak 4 évre, állampapír felejtős, mert keveset hoz, befektetési alapok túl kockázatosak, számlán tárolni 0 közeli hozam. Igazuk van a verebeknek? És ha igen, és a lakáskasszát választjuk, addig is kell valahol tárolni a pénzt, ahonnan utalgatjuk majd a havi összegeket. Vagyis mit válasszak lakáskassza mellé párnaciha helyett? Kevés ez a pénz, de szeretnénk a legtöbbet kihozni belőle. Ezért hálás lennék a tanácsokért.
 • attila
  Több mint 1 hónappal ezelőtt fizettem be az éves megtakarítás felét azaz 120 000 hufot hitelkártyával a funda honlapján, meg is érkezett az emailemre a megerősítő email a fundától, majd tegnap mondom megnézem az online bankingben az egyenlegem, beléptem és látom hogy nulla forint. Felhívom a telefonos ü.sz-t, 10 perc után fel is vették majd azt mondták hogy ők sem látják. Tehát eltüntettek 120 000 hufot egy olyan rendszerben ahol még akkor sem tudnál rossz helyre fizetni ha akarsz, mivel kérik a szerződésszámot, az adószámot, és minden adatot, ráadásul csak olyan kártyával fizethetsz ami a te neveden van, vagyis a megtakarító nevén. Egy teljesen autómatizált rendszerben hogyan történhet ilyen meg ? Nonszensz ! Persze gondolom erre az egy hónapra elmaradt bónusz kamatot majd nem fizetik ki, persze ha egyáltalán meg lesz a pénz. Ha 1 héten belül nem lesz meg a pénz vagy nem keresnek akkor
 • attila
  az összes adatot ezzel kapcsolatban elküldöm az MNB-nek, úgy látszik ezekkel csak így lehet….
 • Tibi
  A lakaskasszakat ki lehet fiztettetni,ugy hogy csaladon belul vasarolok tulajdonreszt? teszem azt a szuleimtol veszek tulajdonreszt az o hazukbol a lakaskassza aran? adott esetben ezt ujbol megismetlem 4 ev mulva, veszek egy tovabbi tulajdonreszt? vagy ok visszaveszik tolem 4 ev mulva? erre van valami aprobetus resz vagy kiskapu esetleg? Ha jol tudom kozvetlen hozzatartozonal nincs illetek vasarlas eseten. Koszonom a valaszokat!
 • Cluster
  Help!

  Következő kérdésem lenne. Lejárt a 4 evés szerződés, nem kell rá többet befizetnem. Nem akarom hosszabbítani, de nem is akarom felvenni.

  Lehet-e úgy újat nyitni, hogy a régin lévő állami támogatások is megmaradnak, és az újra is kapjak. Az ügynök szerint igen, de nem hiszek neki, mert Ő nyilván közni akar, az ügyfélszolgálaton meg azt mondják, hogy nem lehet csak úgy, hogy elbukom az előző támogatást

 • szocske
  hivatalos választ nem tudok, csak némi tapasztalatot közölni:
  a kiutalási időszakban már nem jár egy szerződésre áll.tám, a fundamenta azonban ilyenkor sem szeret fizetni, ha vki a kifizetés előtt megnyitná az új szerződését.
  Ismerősöm járt úgy, hogy emiatt átíratta a gyerekére a kedvezményezettet, mert a funda kihozta, hogy ütközés van.
  Én a biztonság kedvéért inkább később kezdtem fizetni.

  Ezzel szemben az otpnél jártam úgy, hogy épp lejárós ingyen számlanyitós akció miatt már 1 hónappal korábban megkötöttem az újat, mint a másik lejárt, de arra a hónapra még nem fizettem be pénzt, csak a köv. hónaptól, azóta már ez is lejárt, gond nélkül megkaptam az új szerződésre a 2. hónaptól az áll. támogatást, pedig akkor az előzmény szerződés még kiutalási szakaszban volt.

  szóval elvileg járna az újra a támogatás, de a fundamenta szvsz nem kedveli és kerüli az ilyen helyzetet