Mobil percdíj: közelebb a Kánaán

Most olvasom a hírt, hogy áprilistól az Unióban eddigi legmagasabb, 7, 06 Ft-os hívásvégződtetési díj 1,71 forintra esik. Ez az a díj, amit a felhívott szolgáltató fizetett meg a hívást indító szolgáltatóval. (Ha mondjuk a vodafone-os előfizetésedről telenoros számot hívtál.)

Éhen ezután sem fognak halni a szolgáltatók, ez a bevétel meglepő módon csak 1%-át tette ki az összes bevételüknek, ennél még a roaming díjak további csökkenése is jobban fog fájni nekik.

Viszont innentől eshetnek a percdíjak, több és olcsóbb lesz (illetve lehet) a korlátlan beszélgetést tartalmazó csomag és VOIP-ról is olcsóbb lesz hívni Magyarországot.

Ha most akarnál mobilelőfizetést, szerintem várd meg, amíg a csökkenés beépül a mobil tarifákba. Ugyanígy érdemes várni (ha tudsz) a VOIP egyenleged feltöltésével, lehet, hogy lesznek jobb ajánlatok hamarosan.

Az index cikke a témáról itt, a VOIP telefonálásról az én cikkem itt.

Share

26 hozzászólás

 • Steve
  Cikk a témáról: index.hu/tech/cellanaplo/2015/03/18/johet_az_atalanydijas_mobiltelefonalas/

  Nem olvastam még el, csak az első mondat megütötte a fülemet(szememet):
  “magasak voltak a végződtetési díjak, amit a hívott telefonszám szolgáltatója fizet ki a hívó szolgáltatónak”

  Itt a blogon meg ezt olvasom:
  “amit a felhívott szolgáltató fizetett meg a hívást indító szolgáltatóval”

  Na most ez a két állítás egymásnak a szöges ellentéte.
  Melyik állítás a valós?

 • Kiszamolo
  Gondold végig, miért fizetnél még pluszban annak, aki bezsebeli a hívótól a percdíjakat? Nyilván pont fordítva, te kérsz el tőle abból a pénzből, amit ő kapott, ha már a te hálozatodat hívták.
 • Stanlee
  Ha ettől nem is fog lemenni a mobiltarifák percdíja a béka feneke alá, összehasonlításul Németországban a jelenleg érvényes IC díj 1,72 cent/min (nettó), kb. 5,2 Ft. Tehát a mostani telekom adóval is olcsóbb az IC dij Magyarországon, mint a németeknél. Szerintem egy 4-5 Ft-os bruttó percdíjcsökkenés lesz a feltöltőkártyás tarifákban. 30 Ft alá viszont sehol sem fog lemenni a prepaid percdíj.

  Előfizetésben viszont szerintem valahol 6500-7500 Ft/hó körül lesznek majd magánszemélyeknek is korlátlan perceket adó csomagok. Ezt abból gondolom, hogy egy német fapados flatfee havidíja 15 euro. Tehát nálunk 20-25 euróért már adhatják.

 • Steve
  Köszönöm Miklós, nekem is ez a verzió tűnt ésszerűbbnek, de a linkelt cikkben még próbálták is megindokolni a dolgot, elbizonytalanított.
 • Oscee
  Kapcsolodo friss hir, hogy elsejetol a Vodafone feloldja a VOIP korlatozasokat, azaz korlatlan VOIP forgalmat lehet bonyolitani a mobilneten. (eddig csak a UPC kinalt ilyet)
 • Körtefa
  Nekem T-mobile-os mobilnettel simán megy a voip korlátozás nélkül.
 • Oscee
  tudtommal par csomagnal megy csak, tobbseguknel nem (papiron legalabbis, nem tudom, hogy a gyakorlatban hogy nez ki, nem VOIP-ozok)
 • birzol
  Nem csoda, hogy megkavart az hogy ki fizet kinek, mert amit Tóth Balázs ír cikket, annak a felét lehet csak elhinni. De már ő is javította a bevezetőt, viszont a cikkben való T-mobile hivatkozás (hogy milyen rosszul jár) így teljesen suta és értelmetlen lett. Mindegy.

  Szerintem sokan a Digit várjuk, hogy lépjen már be a mobil piacra. Volt már róla szó, Romániában havi 4€(!) a korlátlan belföldi hívás (vezetékes+mobil) plusz kapsz korlátlan vezetékes EU-s hívást, +300 perc EU-s mobil hívást, +korlátlan internetet, ahol az első 5 Gbyte-ig(!) nem lassítanak.
  És most jön a poén, amikor az EU meghatározta a maximális roaming tarifákat, a Digi már akkor a megszabott maximum alatt 40% adta a roamingot, amit tavaly nyáron megfelezett. Így most egy román Digi-s kártyával itt Magyarországon -és bárhol az EU-ban- 19 Forintért telefonálok, azaz olcsóbban bármelyik prepaid tarifánál.

 • birzol
  A hivásfogadás pedig mindössze 6 FT/perc. Ok, román számot jelez ki amin senki nem hív, de mekkora szabadság már ez a romániaiaknak! Otthon teljesen szabadon telefonálnak belföldre és szinte külföldre is, ha pedig átlépik a határt, akkor is olcsóbban telefonálnak roamingban mint mi itthon. Ez az elgondolkodtató… Ráadásul a mi korlátlan tarifáink csak belföldi hívásra vonatkoznak, ha külföldre telefonálunk fizethetjük a 100 Ft feletti díjakat, míg ők 19-et bárhova EU-ba roamingolva. Ész megáll, nem?
  Hajrá Digi, építsd a hálózatot, és kérünk mi a kánaánból 🙂
 • sifarr
  Kedves Kiszámoló!

  Meglepett a meglepettséged, amiről írtál. 🙂
  “Éhen ezután sem fognak halni a szolgáltatók, ez a bevétel meglepő módon csak 1%-át tette ki az összes bevételüknek, …”
  Mi ebben az 1 %-ban a meglepő?
  A hívásvégződtetési díj eddig sem játszott lényeges szerepet a szolgáltatók büdzséjében, nem befolyásolta a tarifákat.
  Itt egy link egy fórum eszmecseréből e témában. 2008-ból, amikor 20 forint volt a hívásvégződtetési díj.
  forum.technokrata.hu/viewtopic.php?f=12&t=31701&p=904964&hilit=sifar#p904964
  Már akkor nyilvánvaló volt, hogy ehhez a díjhoz marketing hatása miatt ragaszkodnak a szolgáltatók.

  Ennek a díjnak akkor van piacbefolyásoló hatása, ha valamely szolgáltató (pl. egy piacra lépő) magasabb díjat kérhet a többitől, mint amit neki kell fizetnie. Anno a Vodát egy darabig ezzel “segítette” a hatóság.

 • sifarr
  … folytatás

  Szerintem a mostani díjcsökkentésnek sem lesz hatása a tarifákra.
  Nem változik semmi ami a profitot érdemben érintené.
  Nevetséges a szolgáltatók ellenérve az váratlan, jelentős mértékű változás miatt, ami az üzleti tervüket jelentősen befolyásolja.
  Ugyan már! Kivesznek egy tételt a bevéteti oldalon, és egy majdnem ugyanakkora tételt a költségoldalról. Az üzleti terv lényege nem változik.

  Ez is, hogy borul az üzleti terv, csak annak része, hogy indokolják, miért nem változtatnak, csökkentenek a díjakon.

 • Kiszamolo
  sifarr, miután minden egyes percért kér mondjuk 20 Ft-ot a szolgáltató és ha az másik szolgáltatónál végződik, ebből kifizet 7 Ft-ot, akkor továbbra is csodálkozom, hogy ez csak 1%-ot jelent.

  Hiszen minden hívás kezdődik és végződik valahol, durván 66%-os eséllyel egy másik szolgáltatónál. Tehát durván a percdíjbevételek 20%-a lehet ez a díj. Ezért tartom kevésnek az 1%-ot.

 • Doc
  Kiszámoló, nem lehet hogy a hívásvégződtetési díj nem percenként, hanem hívásonként van?
  A gondolatmeneted akkor már nem állna meg.
 • sifarr
  Azért a szolgáltató bevétele összetettebb, ezért nem lehet úgy számolni, ahogy te.
  – a hívások jelentős része hálózaton belüli, ott nincs végződtetési díj,
  – a szolgáltató az előfizetők nagyobbik részének percalapon számláz, a végződtetési díjat egymás között viszont másodperc alapon,
  – a bevételük nem csak percdíjakból származik.
  A bevételük arányában egyre nagyobb és növekvő része adatforgalmi díj.
  Szolgáltatásokból is van bevétel (parkolás, lottó, hasonlók).
  Jelentős tétel a készülékeladásokból is a bevétel. Több mint 10 millió mobilelőfizetés van (mobilinternetet nem számítva). Ha 5 év átlag használati idővel számolunk és a készülékek legalább 2/3-át szolgáltatóktól veszik, akkor évi kb. 1,3 millió készüléket adnak el a szolgáltatók. Átlag 20-30 ezer forintos árral számolva is ez sok tízmilliárd.
 • sifarr
  … folytatás
  De a legvalószínűbb magyarázat az 1 %-ra, hogy a nyilatkozó szakértők valamit elszámoltak.
  A bevételen belül valamivel nagyobb a végződtetési díj aránya, az üzemi eredményt tekintve viszont valóban elenyésző.
  Ezt valószínűsíti a szolgáltatók morgása is. Azt az üzleti tervet, amely 1 % alatti arányban változik éven belül (ráadásul a változás az eredményt nem is érinti), azt nem szükséges korrigálni. Még ha milliárdos a tétel, akkor sem.
 • Kiszamolo
  Másodpercenként számolják.
 • Kiszamolo
  Sifarr, ha azt írják, hogy 4%,az teljesen oké lett volna. Pont azért, mert ezer másik bevételi forrásuk van a telefonáláson kívül, sőt az egyre kisebb.

  Én az 1%-ot tartom túl kevésnek.

 • Stanlee
  Szerintem nem lehet, hogy a hívások nagyobbik része a saját hálózaton belül bonyolódik, mert az azt jelentené, hogy a vodás előfizetők nem indítanak kifelé hívást, tehát a lakosság 20%-a nem beszél a fennmaradó 80%-kal, ami lehetetlen.

  A másik dolog, hogy a kapcsolási díj elsődlegesen arra lenne, hogy fedezze a teljes rendszer 1 percre vetített költségeit, bejövő hívásonként. A kapcsolási pontokon a szolgáltató fizet bérleti díjat, áramfogyasztást és sávszelet, tehát nem csak úgy bevezetődik a hívása mondjuk a telenor hálózatába, de után a telenornak azt el kell juttatnia a saját előfizetőjéhez, aminek költsége van.

  Az mp vs perc alapú számlázás, az csak annyit jelent, hogy minden hívásnak van egy része, ami töredék perc, de nem az fogja a nagyon nagy pénzeket jelenteni a bevétel sorban.

 • gombócné teri
  keep calm, and….

  nem kell idegeskedni az árcsökkentés miatt, az ugyanis nem lesz. ha valaki alaposan beleássa magát a tarifákba, látja, hogy többé-kevésbé hasonló ajánlatok vannak mindhárom szolgáltatónál, talán nem véletlenül.

  másrészt az elsődleges célcsoport mindenhol a nagyvállalati ügyfél, sok-sok sim-el, adatforgalommal, és a kapcsolódó családi-baráti előfizetésekkel.

 • Volgyi Oszkar
  A voip szolgaltatoknak ez erdekes helyzet lesz. Remeljuk eljon az ido, hogy magyar mobilt is 3 forintert lehet majd hivni netrol.
 • Kiszamolo
  Én már jó régóta 3.2 forintért telefonálok voipról. Volt, hogy még olcsóbb volt.
 • József
  Én is 3 Ft körül hívom bármelyik magyar mobilt. Először a browsercalls-szal kezdtem, de ott igen megugrott a percdíj. Amikor kezdtem azzal, akkor ilyen 4-5 Ft között volt, most már 8 Ft. Kiszámoló, ha nem titok, Te most melyiket használod? Én a voipblazert. Van más, hasonló árú alternatíva?
 • Reszelő Aladar
  Ha jól értem, akkor ez egy olyan díj, amit a szolgáltatók EGYMÁSNAK fizetnek, vagyis mindenki mindenkinek.

  Feltétezve egy normál eloszlást, egységnyi hívó a piaci részesedésnek megfelelően telefonál a hálózaton belül és kívül.
  Ebből adódik, hogy a Telekom lesz a nettó haszonélvező, a többiek többet telefonálnak kifele mint befele. Tovább torzítja a képet a családtag, aki jó esetben azonos szolgáltatónál található, talán még flottában is.

  Ha eddig nem különbözet alapján fizettek, akkor egy csomó ÁFA keletkezett, ami csak a könyvelést bonyolítja, bár nyilván levonható. Most ennek vége. Szép munka.

  A roaming EU-n belül mikor is fog megszűnni? Mert egyre későbbi dátumokat hallani. Maga a roaming szerintem egyenesen lopás. A legális fejtából.

 • Penge
  Vicces, hogy a voipblazer meg épp pár hete emelte 0.012-re a percdíjat 0.01-ről, pedig EU-n kívüli címmel lett regisztrálva.
 • Körtefa
  3 napja emeltek, nem pár hete.
 • pgyp
  ha jól látom március 27-én emeltek:
  27-Mar-2015 11:46:59 Mobile App VoIP call +36*** +36*** 00:01:11 € 0.024
  26-Mar-2015 14:42:44 Mobile App VoIP call +36*** +36*** 00:01:03 € 0.020

  E szerint már nem a VoipBlazer a legolcsóbb, bár azért a pár fillérért én bizony nem regisztrálok másik szolgáltatóhoz.
  voipratetracker.com/compare_rates?ct=hungary&period=week&country_select=Update