Végrehajtás: ki mit tud róla?

Tegnap egy gyárban tartottam előadásokat pénzkezelésről, megtakarításról, hitelekből való szabadulásról, az előadások között pedig jöhettek tanácsot kérni a dolgozók.

Hát, hallottam súlyos, kilátástalan dolgokat. Sokan kerültek hitelcsapdába, sikerült évek alatt egy kis megcsúszásból hatalmas, már kezelhetetlen adóssághegyeket felhalmozni. Aztán végrehajtások jöttek, így lett a sok 20 ezres adósságból 80 ezres követelés, a 300 ezresből meg 700 ezresek, a havi kötelezettségek gyorsan elérték az emberek fizetését.

Az először felvett hitelek törlesztésére felvett hitelek törlesztésére felvett hitelek maguk alá temettek jó pár embert.

Két nagyon szomorú dolog volt ezekben a történetekben: egy-másfél éve még megoldhatóak lettek volna az esetek, a másik pedig az, hogy semmi kiutat nem lehet már találni. A harmadik szomorú dolog, hogy egy kis pénzügyi felvilágosítás után ezek az emberek bele sem ugrottak volna ebbe az egész dologba és nagyon sok tízezer ilyen ember van az országban.

Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem olyanokhoz, akik benne vannak a behajtás-végrehajtás témájában.

– Az egyik érintettnek több milliós inkasszót tettek a bankszámlájára, de úgy, hogy van olyan hónap, hogy semmi pénzt nem tud felvenni az elutalt fizetéséből, máskor meg csak 24 ezret. Olvasgatva a végrehajtásról szóló törvényt, ha jól értem, csak az öregségi nyugdíj-minimum és annak négyszerese közötti összeg fele vihető el havonta maximum,  plusz a négyszeres nyugdíj feletti rész, illetve fizetésből 33, de maximum 50% tiltható le.

Akkor ezt így hogy? Hogy fordulhat elő, hogy egy fillér sem marad a számlán az inkasszó miatt, máskor meg csak az öregségi nyugdíj-minimum?

– Élettárs esetén közös lakcímnél mit vihet a végrehajtó? Mondhatja a lakás tulajdonosa, hogy övé itt minden, az élettárs csak beköltözött? X év után lesz vagyonközösség, amikor ilyen már nem mondható?

– Mi lehet a legrosszabb ami történhet? Nem tud fizetni, a fizetés felét vonják, ez rendben van. A fizetését készpénzben kéri, akkor hajukra kenhetik a banki inkasszót, ilyenkor csak a 33-50% ugorhat, amit levon a munkáltató. Kimegy a végrehajtó, az életvitelhez szükséges eszközökön túli értékeket lefoglalja, de ha jól értem, az adós felügyelete alatt hagyja, vagyis igazából semmi nem történik, csak nem lehet eladni utána. Ha meg mégis elvinné a tévét meg a hifit, na bumm, hát vigye. Még mindig jobb, mint most, amikor egy fillérük sem marad a fizetésükből. Ha árverésre kerül a sor, gondolom maximum a műszaki cikkek találnak gazdára, a használt női csizma és a papagájkalitka aligha.

Ha a fizetésen túl nem tud mást elvinni, a motyót egyszer már lefoglalta, akkor mi van? A bankok és egyéb végrehajtást kérők előbb-utóbb leírják a követelést és akkor a végrehajtás is megszűnik, nem? A végrehajtás az eredeti követeléssel együtt évül el, ha jól tudom. Ez hány év után szokott megtörténni átlagban?

A pénzbehajtó cégek mikor állnak le az ilyen emberekről? Gondolom agresszívabbak, mint a bankok saját behajtói, de egyszer csak feladják ők is. De vajon hány év után? Ha tudják vonni a fizetést, mikor hagyják abba?

Jó lenne, ha valaki felvilágosítana bennünket, aki benne van a témában. Több embernek semmit nem lehetett a helyzetében ajánlani, még azt sem mondhattam, hogy fizesse tovább a végrehajtók által kirótt törlesztőrészleteket, mert igazából nőtt az adósság hónapról-hónapra és már így is csak abból élt a család, hogy a férj napi 16 órát dolgozott, a második nyolcat feketén. Mindkettőjük hivatalos fizetése a hitelekre, a végrehajtásra és a rezsire ment el. Szó szerint semmi nem maradt megélhetésre.

Az egyik végrehajtó a fizetést tiltotta, a másik inkasszót dobott a számlára, a harmadik meg csekkeket adott, amit havonta fizetni kellett. Tényleg, ez miért nincs összehangolva, miért lehet párhuzamosan több formában csapolni az adós pénzét? Nincs valami kirendelhető szociális alapon működő segítő személy, aki kapcsolatot tartana a végrehajtókkal az adós nevében?

Nekem úgy tűnt, érdemesebb inkább hagyni bedőlni az egészet, jobban járnak a végrehajtással, mint azzal, hogy az erejük felett küzdenek.

Szóval, várjuk a segítséget, ha képben vagy a témával. Előre is köszönjük.

Share

59 hozzászólás

 • Barnabás.Jog
  A semmiből nyilván semmit nem tud vinni – bár nem gondolom, hogy ez jó hír vagy akármilyen hír. De ha van ügyvéd, akkor vele kellene beszélni.
 • Érdeklődő
  Üdvözlöm! Olyan problémám adódott, hogy ma kaptam egy levelet, amiben az Eos behajtó cég egy 2004-es telefontartozásomat szeretné behajtani. Én akkor a cég inkorrekt viselkedése miatt nem fizettem azt ki. 2006.01-ban egy bírósági végrehajtótól kaptam egy levelet és egy bíróságos határozatot miszerint behajtható az összeg fizetesből vagy ingóságból. Akkor se munkam nem volt se semmim, több levelem azóta sincs tőlük. Most van egy 300e Ft autó a nevemen de munkam megint nincs. Van okom aggódni, hogy elveszik az autóm? Ez az Eos a 2006-os határozatra hivatkozik. Nem évült már el ez 9 év után? Van mitől félnem?
  Köszönöm a válaszát!
 • tszjk
  Sziasztok!Nekem olyan kérdésem lenne,hogy ha a volt férjem tartozik gyermektartásdíjjal már 4 éve.Most jutottunk el odáig,hogy az autóját elárverezik.Persze,csak ha beviszi az árverezésre.Számomra ez elég különös.Biztos vagyok benne,hogy ő nem fogja bevinni.Kérdeztem a végrehajtócég alkalmazottját,hogy akkor milyen lehetőségem van.Annyit mondtak,hogy fel lehet jelenteni,ha nem jelenik meg.Ráadásul nem csak nekem tartozik,hanem még kb. 5 másik cégnek, banknak is. 🙁 Mit tudok csinálni azon kívül,hogy már 4 éve várakozom?
 • Jozsef
  és : ez a kerdes engem is foglalkoztat! 🙂

  Koszonom a valaszt

 • Barnabás.Jog
  Remélem, hogy már megoldódott, de valóban feljelentést lehet tenni “tartási kötelezettség elmulasztása” miatt, ezt 2 vagy 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik (legtöbbször pénzbüntetést szabnak ki), a tartásra kötelezett nem büntethető, ha a büntetőeljárás elsőfokú ítéletének meghozataláig kifizeti a tartozást (ezért gyakran élnek is ezzel), ha pedig az első és a másodfokú ítélet között fizeti ki, akkor többnyire próbára bocsátást szabnak ki.
 • Erdeklodo ! Sajnos ugy alakult az eletem , hogy kulfoldre menekultem a ferjemtol kozben voltak hiteleink haz tartozas , nem jelentkeztem ki az otthoni cimemrol se, kozben megismertem valakit , a ferjem uzentetet hogy elvalik felet fizeti a valasnak de az osszes tartozast is leakarja zarni es hogy megkerestett en is fizesek . Nem tudom hova forduljak kihez .vagy aggyam en be a valast es csak a szetvalasztast kerjem .ki tud errol mondani valamit .elore megkoszonom
 • Draskó Bandi
  Üdv!
  Nálunk nejem családjának vállalkozásából maradt rá 1,7 milla tartozás. (20 éves volt,apa bepalizta-jó arc) Most rajta követelik,többi kezes huss….eltűnt.Most sem tiszta nekem,hogy az én autómat beterhelhetik,lefoglalhatják e.2006-ban,házasságunk előtt vettem,nevemen van.Lakásunk szívességi alapú,bútorostul,a TV és a laptop az enyém.ha valaki tudja,kérem informáljon,mert elakadtam….

  Ksözi.

 • Mihály
  Vannak akik nem azert áldozatok mert felelőtlenek voltak és vannak akik azért mert felelötlenek voltak. Igen ez tényleg igy van hogy aki már olyan helyzetbe került, az nem is akkar változtatni rajta. Amikor egy 1.200.000 ft os hitelkartya tartozásra követelnek 4.800.000ft ot plussz tovább kamatozik vagyis 150.000 (havi!) befizetésnél csak kb70.000megy le a tartozásból, a nagyobb összegeből. Akkor miért akkarna változtatni rajta? Én saját tapasztalatból mondom.NINCS ÉRTELME! De ne csak a hitelkartyásokat vegyük sok szemét jónak tűnő hitel van, amitt az emberek azért hogy előrébb tudjanak lépni felvesznek, sokkan tervezik is hogy majd fizetik. Csak az ügyintézö(aki a magas kamatozású hitelek utan több. Penzt kap ugye) elve úgy tálalja hogy ez milyen jó lesz. (nekünk azt mondták használjuk gyakran a hitelkartyat mert nem csuszhatunk el vele ha igen van megoldás!)
 • Mihály
  És nem csak jónak tűnő hitelek hanem megtakarítások, befektetések, és jónak tűnő nyudijak is vannak. Pl questor budacash es az önkéntes maganyugdijakat is lazán elveték. Számomra a bedölt hitelek a bankok és a kormányok kapzsiságát tükrözik. Na persze vannak akik felelőtlenek azok mögé lehet állítani az igazi áldozatokat hogy őket ne lássa senki. Pl a Svájci frank es rengeteg mas is van.