A márciusi infláció 2,2% lett

Kijött a legfrissebb inflációs adat: tavaly március óta 2,2%-kal emelkedtek az árak, aminek igazán örülhetünk, utoljára 38 éve volt ilyen alacsony az infláció. Az erről szóló KSH közleményt itt találjátok.

A közleményből kiolvasható, hogy a jó adatnak sajnos csak részben érdemes örülni, mert az alacsony inflációs adat egyik oka a recesszió. Ugyanis a napi megélhetési cikkek (amiket muszáj megvennie az embereknek) az átlagosnál jobban nőttek (élelmiszer 3,4%, szolgáltatások 3,6%, tömegközlekedés 5,4%). Ezzel szemben a tartós fogyasztási cikkek, ruházat ára csökkent tavaly óta. Ennek legvalószínűbb oka az alacsony kereslet, ami miatt a forgalmazók árat csökkentettek.

A szerintem borzasztóan káros rezsicsökkentés miatt a háztartási energia ára 8,1%-kal alacsonyabb, mint volt tavaly ilyenkor, ez is nagyon lehúzta az inflációs adatot. (Miután az energiafelhasználás negyedét adja csak a lakosság, az energetikai cégek a vállalkozásokra hárítják át a veszteségüket, így majd a pék fog többet fizetni az áramért, te pedig a kenyérért. De ez az áremelkedés még nem jelent meg az inflációs adatokban.)

Jól mutatja Portugália és Görögország inflációs adatai, hogy az alacsony infláció gyakran szimplán csak a recesszió jele. A két bajban lévő országban lett a legalacsonyabb az euróinfláció, 0,2, illetve 0,1%. (Itt írtam az inflációról.)

Az alacsony márciusi adat azt is jelenti, hogy a 2018/I prémium állampapír tulajdonosai a következő évre csak 5,2% kamatot fognak kapni. Erről pedig itt írtam.

Share

5 hozzászólás

 • milyen feri?
  Az inflacios adatra kabe mindenhol jellemzö, hogy a napi megelhetesi cikkek ara jobban nö, mint a tartos fogyasztasi cikkeke.
 • Kiszamolo
  Kivéve gazdasági fellendülés idején, amikor mindenki autót akar venni, meg bútort cserélni, esetleg nagyobb házba költözni.
 • steckler
  Ha, így megy a tendencia a kormány hamarosan lehet, hogy deflációt teremt. Náluk az is eredmény lenne…, a kormány részéről.
  A forint történelmében 46 óta volt defláció? Talán az 50-es években.
 • Kiszamolo
  Ez a legalacsonyabb érték 38 éve. Igaz, a maginfláció még 3% feletti.
 • Darkosia
  Nemrég még azon ment a sirám az mnb (mostmár korábbi) vezetésétől, hogy nem lehet kamatot csökkenteni minő felelőtlenség, mert megugrik az infláció és fényévekre leszünk a 3%-os céltól.
  Most meg azon, hogy még így is a defláció réme fenyeget.

  Másrészt meg a tavalyi +2% áfa csal a tavalyi inflációt dobta meg, az ideire nem hat, nem lesz tőle kevesebb, nincs olyan hogy “mert magas a bázis”, hiszen az áfát nem csökkentették vissza.