Így lopják el a bankkártyád adatait az ATM-nél

2016-07-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az origo.hu tette közzé itthon ezt a videót, ahol egy szemfüles turista (aki tudta mit kell nézni) Bécs belvárosában talált egy kártyaadat-lopóval felszerelt ATM-et.(Az ATM a pénzkiadó automata rövidítése.)

Eddig tart, hogy ellopják a kártyád és leürítsék azt (Sajnos a chipkártya sem véd meg, mert olyan országban fogják felhasználni a lopott kártyát, ahol még nem terjedt el a chipes kártya). Ezért nagyon legyél óvatos. Olvasd el ezt a régebbi cikket is a témában, sok hasonló videóval.

ATM használat előtt mindig rángasd meg a kártyanyílást, mozog-e. Utána ugyanezt tedd meg a PIN-paddal is. (Arra is szoktak tenni egy második billentyűzetet, hogy megszerezzék a PIN kódodat.) Látsz-e valami szokatlant az ATM-en?

Az ATM környékén soha nem lehet semmi. Se reklámtartó, se virágcserép, se állvány, semmi. Azért, hogy ne lehessen kamerát abba elrejteni, amivel felvennék a PIN kódodat. Ez előírás. Úgyhogy ha van bármi az ATM-en vagy körülötte, hívd a bankot azonnal.

Ugyanezen célból szokták megrepeszteni az ATM burkolatát és oda dugják be a kis kamerát. Sérült burkolatú ATM-et ezért soha ne használj.

Ugyanígy gyanakodj, ha furcsa, vagy furcsa helyen lévő matrica van az ATM-en, amivel szintén a kamerát akarják eldugni. (Ez a kamera jóval kisebb, mint egy gombelem)

Ha nincs második billentyűzet az ATM-en, akkor a kezeddel mindig takard el a számokat, amikor beírod a PIN kódodat.

Állíts be alacsony napi limitet vásárlásra és készpénz-felvételre is.

Kérj SMS-t a banktól készpénz-felvételről, vásárlásról és sikertelen tranzakcióról is. (Ez utóbbi nagyon fontos, időben megtudod, ha próbálkoznak a kártyáddal.) Mivel az SMS pénzbe kerül, csak az 5-6 ezer forint feletti tranzakciókról kérj, ha spórolni akarsz. Így a te átlagos napi költéseidről nem fog jönni SMS.

Ahol van i-SMS szolgáltatás, vagy e-mailes visszajelzés, használd azt, az ingyenes. (Egy példa. Itt az azonnali limitállítás is hozzásegít ahhoz, hogy ne tudjanak meglopni.)

Legyen egy számlád, ahol a pénzed van és egy másik, amihez a kártya tartozik. Ezen a kártyás számlán soha ne tarts sok pénzt.

Külföldön már kérhető csak chipes bankkártya (nincs rajta mágnescsík egyáltalán), ha a te bankod már tudja ezt, kérj ilyen kártyát. (Vigyázz, Európán kívül sok helyen nem használható, de éppen ezért ellopni sem lehet.)

Ha a bankod tudja nyújtani a geolockingot, kérd azt is. (Ilyenkor előre megmondhatod, melyik országban vagy országokban lehessen használni a kártyát.)

Ha ezeket betartod és kellően óvatos vagy, túl nagy kár nem érhet. (Ha már megnézted a többi videót is az előző cikkben, akkor tudod azt is, hogy a kártyaadataidat könnyebben lopják el vásárlás közben, mint készpénz-felvételkor. De ez a cikk most a készpénz-felvételről szól.)

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram