A pesti lakás már nyolcvan éve is sláger volt

2018-12-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 
Pék Ádám Balázs küldött egy 1937-ben írt levelet, aminek írója az akkori befektetési lehetőségeket taglalta, mondhatni egy korabeli pénzügyi tanácsadást tartalmaz a levél, igaz rokonok között.

A levél írója a földet elvetette, mert nemfizetés esetén nehéz behajtani az elmaradt bérleti díjat, ráadásul a bérleti díjat 25% adó terheli,  ami így mint kiderül, kevesebb, mint amennyit a bankban hozna a pénz. (Itt egy hiba, a föld értékemelkedésével nem számolt, bár lehet, hogy akkoriban nem is volt ilyen.)

Ellenben a pesti lakás tuti biztos befektetés, 8%-ot hoz, ami a duplája, mint amit a bankban lehet kapni. Építő cégek is vannak, amik mindjárt ki is adják nekünk az új lakást.

Ha jól értem a levél ezt a részét, igazán nagy ötlet, hogy földet kell venni osztáskor, arra felvenni 50 éves hitelt, majd abból venni mindjárt két pesti lakást. Akkoriban is csak okleveles gazdák vehettek földet osztáskor, némileg hasonlóan a mostani szabályozáshoz.

Érdekes kordokumentum a levél, azóta már sajnos tudjuk, hogy se a föld, se az ingatlan nem volt tuti befektetés, nemhogy 50 évre, de még 11 évre sem, amit nem bombáztak le a háborúban, azt az államosításkor és a téeszesítéskor vették el. Igaz, kötvényekkel sem járt volna sokkal jobban a pengő inflációja miatt, bár azt eladhatta volna bármikor, sokkal könnyebben, mint a lakást vagy a földet egy háború idején.

Köszönjük Ádámnak a levelet, azt pedig külön is, hogy be is gépelte, hogy nekem már ne kelljen.

Íme a levél:

Kedves Árpád

Bocsáss meg, hogy leveledre csak a sürgető lapod után válaszolok, ennek csupán egy oka van: nagyon utána akartam nézni és számítani mindennek, mivel a familiában én lévén az egyedüli gazda, végül is 99%-ban énreám hárulna minden ódium.

Az általad felvetett tervben nem töltöttem ezen időt naplopással, hanem utánanéztem az itt eladó földeknek és birtokoknak. Itt azonban akkora ára van a földnek (900-1200 p.) hogy nem érdemes megvenni, más részt az eladó földekhez nincsen épület ( tanya).

Ami a Te általad említett földvételeket illeti, az én számításom a következő: valamire való föld ára 900.-p. holdanként, tehát elég sok. A földek adója cca 10.-pengő. Bért holdankint 2q búzát fizet a bérlő = 40.-pengő, de ebből lejön az adó, maradna tehát holdankint (900.-p. után) 30.-p. tiszta jövedelem, ami 3%-os jövedelmezőség.

Azonban itt a nagyobbik hiba: jól fizető, tőkeerős, megbízható kisbérlő! Ugyanis olyat, aki egy évi bért ( jelen esetben cca 1200.-pengőt) letesz előre cautiónak, nem kapsz. Nos mit csinálsz akkor, ha a bérlőd kijelenti: rossz termésem volt, nem tudok fizetni! hiába perelsz vele, nincs mit verni rajta, hacsak valaki jót nem áll érte.

Mit csinálsz, ha leég a tanya- feltéve, hogy nem biztosítjuk be tűz és jég ellen. -Szóval az én véleményem szerint ilyen kis objektumot venni nem érdemes, legfeljebb 100 holdon felülit, arra meg pénz nincsen.

Ellenben én mást gondoltam. Ma legjobban jövedelmez a pesti bérház, illetve lakás: tisztán 8-10%-ot. Mivel bérházra elegendő pénz nincsen, venni kellene egy 3 szobás öröklakást valamilyen új házban (adómentes!) ás azt kiadni bérbe. Az öröklakás mindig pénzt ér és szépen jövedelmez.

Nékem van egy ismerősöm (környékbeli) aki ilyen lakást vett, akitől vette( az építtető cég) mindjárt ki is adta bérbe, jelenleg tisztán 8%-ot jövedelmez néki. Bécó fent van Pesten, havonkint beszedheti a pénzt és ellenőrizheti a lakást.

Szóval Árpád én erre gondoltam. Mindenesetre nehéz dolog ez. Nem mondom, lehetne földet is venni olyanformán, hogy majd 2-3 év múlva a telepítések alkalmával 150-250 holdas középbirtokok (a kiosztott birtok majorja körül lévő földek és lakás) kerülnek kiosztásra 40-50 évi törlesztésre. Akkor esetleg én mint okl.gazda hozzájuthatok, ha a vételár összegének 30%-át bele tudom fektetni instrukció alakjában a birtokba. De hol van ez?

Még 2 ilyen lakásba is bele lehet menni részletfizetésre, későbbi  évenkinti törlesztésre. Próbáld Bécóval ezt a dolgot levélben megtárgyalni, nézzen utána ilyen lakásnak és érdeklődje meg, hogyan lehetne megvenni és egyúttal bérbeadni. Ha azután nem lehet ezt szerezni, akkor majd ráérünk esetleg arra gondolni, hogy ki is lehet ezt a pénzt adni első helyi betáblázással pesti bérházra 8% kamatra, így van legalább olyan biztos, mint a bankban és duplát jövedelmez.

Magunkról keveset írhatok, csak éldegélünk. Tomi szorgalmasan jár iskolába és eddig elég jól tanul. Örülök, hogy kisfiatok már rendben van. Sajnálom, hogy  a múltkori feljöveteletek alkalmával nem tudtam bemenni, de nem lehetett. Mindnyájatokat kézcsókjaim jelentése mellett szeretettel ölel sógorod.

Laci
1937 XI.2.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram