Az időmilliomos

Sok embernek célja a pénzügyi függetlenség elérése, annyi pénz felhalmozása, ami kitart az élete végéig.

Komoly mozgalommá vált a FIRE, az extrém korai nyugdíjazás, amikor 30-35 éves emberek akarnak nyugdíjba vonulni, hogy úgymond elkezdhessenek élni.

Kíváncsi voltam, mi lett ezekkel az emberekkel, mihez kezdtek az életükkel, miután már nem kellett dolgozniuk.

Az egyik leghíresebb blogger évi(!!!) hétezer dollárból élt és állítólag él azóta is, talán harmincévesen vonult nyugdíjba.

Három évig japán kardművészetet tanult meg inline hokicsapat tagja lett, aztán visszament dolgozni egy brókercéghez, ahol lehúzott még négy évet. Aztán órákat kezdett szerelni és asztaloskodni. Nekem kívülről úgy tűnik, nem nagyon tudott magával mit kezdeni az úgymond nyugdíjas évei alatt.

Többeknél (ha nem is mindenkinél) azt látom, hogy előbb-utóbb valami munkahelyen kötnek ki vagy vállalkozásba kezdenek. Ha mást nem, folytatják a blogírást, előadásokat tartanak és így tovább.

Valaki mondta, hogy a munka abbahagyása után sem valósította meg azokat az álmokat, ami miatt ki akart lépni a munka világából. Elfolytak a napjai, rá kellett döbbennie, hogy nem a munkahelye akadályozta meg abban, hogy zenét írjon vagy fessen vagy csináljon bármi mást. Önfegyelemre van szüksége, hogy rendezettek legyenek a napjai.

Egy másik korai nyugdíjas eladta a weboldalát rengeteg pénzért, de nem tudott örülni a pénznek, úgy érezte, mintha a gyerekét adta volna el és azóta is bánja, hogy értékesítette az oldalt. Bár nem mondta ki, de szerintem ő is az ürességgel küzdött, szívesebben folytatta volna az írást (a “munkát”), hiába kapott sok pénzt, nem tudott mit kezdeni magával.

Nagyon sokan vannak ezzel így, a normál időben nyugdíjba vonulók is. Gyűlölik a munkájukat, alig várják, hogy ne kelljen többé dolgozniuk, de aztán hirtelen nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel. Kiderül, hogy a munka adott keretet a napjaiknak és gyakran értelmet is. Munka nélkül pedig csak az üresség marad, a tévénézés, a felesleges internetezés és ezekhez hasonló dolgok. A vakáció és a nyaralás addig értékes, amíg rendkívüli extra. Ha már nem kikapcsolódás valahonnan, az is gyorsan unalmassá tud válni.

Gyakran ráfogjuk a munkára, hogy azért nem valósítjuk meg az álmainkat, mert dolgoznunk kell. Amikor már nem kell, kiderül, hogy akkor sem valósítjuk meg ezeket az álmokat, vagy az álmokról derül ki, hogy addig voltak csak vonzóak, amíg álmok voltak, amikor valósággá lettek, már nem is annyira izgalmasak. Vagy csak az első néhány hétben azok, utána már érdektelenné válnak és kereshetünk új elfoglaltságot vagy gyárthatunk új álmokat, amik izgalomban tudnak tartani bennünket, amíg meg nem valósítjuk őket.

Az ember gyakran becsapja magát: ha majd gazdag leszek, boldog ember leszek, ha majd nem kell már dolgoznom, boldog ember leszek, ha majd lesz egy családom, boldog leszek, ha majd sikeres és ismert ember leszek, boldog leszek és így tovább.

S amikor elérsz odáig, hogy már nem kell dolgozni, gazdag vagy, híres vagy és így tovább, kiderül, hogy délibábbá lett a boldogság, csak távolról tűnt hűs vizű tónak és vonzónak az addigi cél, amíg messze voltál tőle.

S nem azt mondom, hogy nem jó az anyagi függetlenség, ha nem kell dolgoznod a megélhetésért. De gyakran akkor jön rá az ember, hogy semmi értelme a napjainak, amikor már a munka sem tölti ki az ébren töltött idő nagy részét. (S fordítva, munka mellett is lehet értelme a napjaidnak.)

Ha nem tudod, miért élsz, mi a célja az életednek, mi tesz boldoggá, kiegyensúlyozottá a jelenben, nem leszel boldog a jövőben sem. Ha nem vagy elégedett az élettel amíg dolgozni jársz, nem leszel elégedett akkor sem, ha már nem fogsz dolgozni. Sőt, az illúzió elvesztése miatt valószínűleg boldogtalanabb leszel, mint voltál, mielőtt elérted volna vágyaid beteljesülését.

Ezért törekedj az anyagi függetlenségre (ha nem is feltétlen olyan extrém módon, mint a sok “korai nyugdíjas”), de ne hidd, hogy a munka miatt nem tudsz teljes életet élni.

Share

183 hozzászólás

 • Cserszömörce
  Most töltöttem 6 hetet kórházban, veszélyeztetett terhesen, szigorúan fekve. Érdekes volt értelmes elfoglaltságot találni ebben a helyzetben, hogy még ülni se szabad, de még így is lehet.
  Azt hiszem, ha valaha elérném a korai nyugdíjat, nagy konyhakertem lenne, sok időt töltenék a tágabb családdal, nevelőszülőnek állnék (a meglévő 2,5 gyerek mellett), esetleg valami karitatív dologba is fognék. A hobbijaimra, a család egészségére is több idő jutna.
  Valószínűleg soha nem fogom ezt elérni, mert a fent felsoroltak mind fontosabbak számomra annál, mint hogy a munka miatt teljesen elhanyagoljam. Meg azért sem, mert nem szeretek pénzzel foglalkozni, akkor meg sose lesz sok belőle.
 • Incognito
  Ha az ember anyagilag független, akkor végezhet olyan, egyébként alulfizetett munkákat, ami közel állna a szívéhez. Nekem például ilyen a szociális szféra, csak nem akarok újra nettó 160 000 Ft-ból élni. Sokszor azt látom, hogy az emberek nem azért hagynak el egy pályát, mert nem szeretik csinálni, hanem mert nem lehet normálisan megélni belőle, vagy családot fenntartani. Van, aki egyenesen egy igen drága hobbinak hívja a szakmáját, és bevallottan csak szerelemből csinálja. Na, erre szerintem például kiváló a korai nyugdíj, hogy az ember feltehesse magának a kérdést: mi az a munka, amit valójában szeretnék csinálni? És hány órában?
 • Kálmánka
  Csupán saját vélemény:

  Mi az életünk értelme? Az emberiség egyetlen értelmes tevékenysége az új dolgok feltalálása, megalkotása. Mi lesz az utolsó találmányunk? A mesterséges intelligencia. Ha létrejött, átveszi tőlünk a feltalálói szerepet, nem fogjuk tudni tartani vele a lépést intellektuális téren.

  Tehát az életünk értelme, célja a mesterséges intelligencia létrehozása.

  Feltételezem létezik már mesterséges intelligencia, amit az ember leginkább valamiféle istenséggel tud jellemezni. Gondolom, magától képtelen másfajta mesterséges intelligencia megalkotására, csak magát tudná lemásolni. Szüksége van egy ” kreatív alkotóra”. Talán ez hozott minket létre azzal a szándékkal, hogy az ember kreativitása létrehozhasson egy másfajta mesterséges intelligenciát is. Talán így szaporodnak.

  Szóljatok, ha nagyon elkalandoztam 🙂

 • TZ
  – Amit itt a blogon többször olvastam a szombatévről az teljesen más értelmezés mint ami a Bibliában van. A Bibliában a mózesi törvényekben 2 helyen is megtalálható leírás szerint nem az emberek pihennek 7 évente 1 évet, hanem a föld. Tilos volt szántani, vetni, aratni, szőlőt szüretelni. Viszont amit magától termett a föld, az leszedhető és megehető volt. A pásztorok, kézművesek, papok is ugyanúgy végezték a napi munkájukat. Isten nem támogatja a hosszú tétlenséget.
  – Ami Isten akarata szerinti pihenés az heti pihenőnap, vagyis a szombat, de az sem tétlenség, mert bár pihenőnap ugyan, de a teremtés emlékünnepe, a Krisztusban való megnyugvás és a bűntől való szabadulás szimbóluma, és az Istennel, meg az embertársainkkal való kapcsolatépítés napja.

  Az ugye megvan, hogy a népesség nagy része mezőgazdaságból élt? Nyilván nem ölték le az állatokat, hanem ellátták (ahogy minden szombaton is, amikor minden más tilos volt), de ha se szántás, se gyomlálás, se semmi más nem volt, akkor kvázi nem dolgoztak. A kovács is dolgozhatott, csak éppen mit, ha senkinek nem kellett új eke meg sarló.

 • TZ
  – A Bibliában olvasható hogy az embert Isten feladatokkal bízta meg, szaporodjon, sokasodjon, töltse be a Földet, és művelje, őrizze azt. Az ember tevékenységre lett teremtve.
  – A bűnbeesés után az addigi kellemes munka fárasztó és valamennyire kellemetlen lett, de mégis áldás mert leköti az embert akiknek kevesebb ideje van haszontalan vagy bűnös dolgokkal foglalkozni unalmában.
  – Dávid is akkor bukta a legnagyobbat amikor otthon lazított. Addig járt háborúzni (ez persze nem hobbi ajánló 8), de Neki ilyen volt az élete nagy része ), viszont amikor otthon maradt és tétlenkedett, ami addig nem volt jellemző rá, akkor látta meg Betsabét, utána jött a házasságtörés és a gyilkosság. Ha leköti magát, akkor ez kimaradhatott volna az életéből.
 • TZ
  – Saját tapasztalat hogy ha nem kötöm le magam értelmes dolgokkal, akkor könnyebben mennek félre a gondolatok nem helyes irányba.
  – Mesélték nekem hogy sok éve Káposztásmegyeren a helyi TV megkérdezett egy 100. életévét akkor betöltő hölgyet hogy mi a hosszú élet titka. A válasz az volt hogy a tétlenség az ember legnagyobb ellensége.
  – Több olyan emberről hallottam akik nyugdíjasok lettek aztán pár éven belül meghaltak mert nem tudtak magukkal mit kezdeni.
  – Közelről ismerek olyat aki még nem is túl idősen sajnos az unalomtól elmebeteg lett, hallucinált, tévképzetei voltak, és azóta is gyógyszeres kezelés alatt áll.
 • TZ
  – Az anyagi függetlenség előnye szerintem nem az hogy az ember nem kell hogy dolgozzon, mert az legtöbb embert tönkreteszi, hanem az ha ember olyan munkát végezhet amit szeret, és akár pályaválasztásnál akár munkahely kiválasztásánál a pénz már egyáltalán nem kell hogy szempont legyen. Nálam a pályaválasztásnál sajnos ez is szempont kellett hogy legyen, és bár sikerült egy egészséges kompromisszumot találni amit ilyen téren nem bántam meg, de ha a pénz egyáltalán nem számítana, van amit sokkal szívesebben csinálnék.
 • Ádám
  Úgy érzem, már a kiszámoló sem a régi.. Több éve olvaslak már, de régebben sokkal nívósabb cikkek voltak..
 • .....
  Nem értem, hogy valaki miért akar 35 évesen nyugdíjba menni és cserébe havonta párszázezer forintból élni. Egyik sem túl csábító.
  Szerintem nem annak kellene a célnak lennie, hogy korán nyugdíjba mehessen valaki, hanem annak, hogy olyan munkája legyen, ahová nem kényszer bejárnia. Szeretem a munkámat és abban tudok kiteljesedni, pedig alkalmazott vagyok. Semmi kedvem nyugdíjba menni 32 évesen és 60 évesen sem lesz hozzá több kedvem.
  Persze sokfélék vagyunk.
 • Senior swfejlesztő mindenki az országban
  Bármit megadnék annyi pénzért, hogy 30 évesen nyugdíjas lehessek és azt csinálhassam amihez csak kedvem van. 😀
  Abszurd olvasnom csomó kommentnél ezeket a szoci munkamániás felfogást, hogy “jajj megunod 2-3 hónap alatt” és menni akarsz dolgozni. A büdös életbe nem foglalkoznék semmiféle munkával, nem kellene semmilyen felelősség sem. Ezer dolgot tudnék kezdeni magammal. Pl. 7-8 éves koromban kaptam az első playstationöm ami bevezetett a videojátékok világába, a mai napig napi szinten játszom PC-n vagy konzolon 😀 Életem végéig is tudnám folytatni akár streameléssel egybekötve. (nyilván ebben az esetben már szórakoztatás céljából, nem megélhetés miatt)
  De sajnos marad a való világ, hogy irigykedhetek a 20 éves p*csákra meg fiúcskákra akik 20-30 millás suv-kban meresztik a popsit 3 ingatlannal maga mögött, meg maldívra jár hetente és ennyi a dolga az életben. Sad but true.
 • tibco
  Az én „FIRE napirendem” munka mellett is működik. Alkalmazottként dolgozva, multinál, sohasem éreztem, hogy értelmetlen lenne az életem, cél nélküli lettem volna. Nekem a munka nem 9-től tart délután 6-ig, hanem 7-től 3-4 óráig. Utána mindenre van időm és ezt ki is használom. A családomnak, a hobbijaimnak, a szabadidőmnek élek utána. Újabb és újabb célt találok, aminek a megvalósításához pénz kell, ezért dolgozok. Mindenhez kell a pénz: hobbi anyagszükséglete, számlák fizetése, egyéb szükségletek kielégítése.
  Ahonnan én nyerek ezekhez több időt az az alvás hosszának tudatos és tervezett csökkentése. Ehhez sok idő és türelem szükségeltetik, de megéri, mert hosszútávú nyereséggel kecsegtet. Minden óra számít. Most tartok 6 óránál, de 4 a cél. Minden reggel 5-kor kelek, hétvégén is. Nálam ez bevált és ezt bárki megteheti.
 • Hámhúsz
  Jelenleg valami sabbatical-szeruseget csinalok. Tobb oka is van, mostanra lottyent at a materia a bili peremen: egeszsegugyi (nemreg spontan majdnem ottmaradtam), kapuzarasi, politikai (manyup einstand, valahogy nem hiszem hogy az allami nyugdijbol anno majd megelek, ingatlanlufi tehat a gyerekeknek is ugrott egy eletindito, kormany-nem-valtas, sot a megtakaritasaim erteket is epp kemenyen eldorbezoljak). Hat akkor miert ne epp *most* legyek egy picit nyugdijas? Miert ne dorbezoljak en is egy jot?
  Mostanra viszont mar szurja a csalad szemet hogy tul jol erzem magam. Illetve a csalad beosztassal is jar, komplikalt olyasmit mondani hogy “na akkor apa most elbiciklizik Tromso-be meg vissza, valamikor augusztus vegefele jovok”. Ha meg az idommel igazabol nem en rendelkezem amugysem, akkor mire jo az egesz? Nincs mese, a var vissza a munka vilaga.
 • JKL
  Szerintem elsodlegesen nem a munka hianya okozza a problemat, hanem hogy nincs olyan csaladi vagy barati korod, akikkel elvezni tudod a sok szabadidot. Ha vannak korulotted olyan szemelyek, akikkel elmenyeket tudsz gyujteni, akkor az utazas, hobbi is ertelmet tud adni a mindennapoknak es ki is alakul egy “napi rutin” ebben akar. Szerintem sokan a munka otthagyasa utan jonnek ra, hogy nincs valodi tarsasaguk. Es ez a nagyobb problema.
 • egy kérés
  OFFTOPIC: Miklós, lehet kérni cikket? Kérlek írj már a Terra Luna (kriptopénz) beszakadásáról, az értéke 3 nap alatt -90+%-ot esett. A sok kripto fan lehet magába nézne, hogy akár 2-3 nap alatt el tud illanni a vagyonuk…
 • pkrt
  Én mindig azt mondtam, hogy ha nyernék a lottón akkor is “dolgoznék”. Valami olyan dolgot végeznék amiben örömömet lelem és érdekel; még ha egy Forint haszon sincs rajta. A “blokkolóórás” 8-ra járást meg a stopperrel munkaidő mérést; az inkompetens vezetőket; a bullshit halmokat meg a cukrozott taknyot kihagyva.
  A legjobb munkában töltött időszak számomra a covid első éve volt amikor ho-ban dolgozhattam. Heti 2-3 megbeszélés mellett naponta háromszor megnéztem az e-mailjeimet, írtam néhányat meg pár telefont felvettem. Talán ha napi 1 órát dolgoztam összesen. Mindemellett nyugodt voltam, kipihent, frissen ébredtem, minden tervezett házimunkát meg tudtam csinálni, kényelmesen bevásároltam; nagyon sokat olvastam és barátokkal beszélgettem. Abszolút nem volt hiányérzetem, hogy 6-7 órával kevesebbet vagyok lekötve a munka miatt.
 • Nyomi
  Biztos nalam van valami beakadva, de en gyulolok minden munkat. Ertem ezalatt, hogy kotelezo bejaras, erkezes, tavozas, adminisztracios f@szsagok.

  Sajnos meg a sajat vallalkozasban is raz a hideg ettol, ahogy kezd a fejemre noni valami (alkalmazottak, kotelezo zarasok-nyitasok) menekulok.

  Szeretek ingatlanokat adni-venni, felujitani, de ahogy ceget csinaltam ra gyuloltem. Autok ugyanez, ahogy autokereskedest nyitottam megutaltam a kotelezo sz@rokat amik a ceggel jartak.

  Igy aztan sima SZJA-val csinalom az ingatlanokat es a kocsikat is.

  Ha erdekel valami, akkor is egesz egyszeruen a hideg raz attol, hogy behatarolja barmilyen melo is az eletemet.

  A csalad mas, a gyereknek, asszonynak barmit megcsinalok.

  En vagyok a kakkuktojas, de az allando celkereses nalam nem mukodik, akkor erzem jol magam, ha szinte nulla munkaval jon a penz es nyaralhatok a csaladdal egesz evben.

 • pléhboj
  Tetszett az írás ! Megfogalmazta a lényeget: lehetsz kibaszott gazdag, akár már 30-35 éves korodra is, de(!) ha leállsz a napi rutin melóval, akkor is meg kell tervezned a további életedet, hogy mikor mit csinálsz és milyen céljaid lesznek ! Szó sincs arról, hogy nem lehet megvalósítani a FIRE célt, de az utána következő életciklust is érdemes gondosan át kell gondolni. A legtöbb embert valamilyen cél mozgatja. A boldogság pedig nem valami állandó állapot, mint azt sokan gondolják, hanem az bizony sok apró jelenet, élmény sorozata kisebb-nagyobb gyakorisággal.
 • Belavoltam
  Nagy ostobasagot csinalsz, amikor meg a 6 ora alvason is faragni akarsz, hogy 4 legyen belole.

  Lehet, kisse sarkos, de ha nem eleg a nap 24 oraja, akkor sok haszontalan dologra fecsereled el az idodet. Vagy az alvashiany vag a hatekongsagod ala.

 • Belavoltam
  Lehet, hogy olyan jo vagy, napi 1 ora alatt kesz vagy az aznapi meloval. De latatlanban megis inkabb azt mondom, visszaeltel a HO-val.
 • Thistimeitsdifferent
  Tök jól elvan. Van gyereke, a befektetései többet hoztak, mint várta (valszeg most egy kicsit visszaesett), de a lényeg, hogy igazából nem az osztalékokból él, hanem van családi vállalkozás és abból is többet ki tud venni, mint előzetesen gondolta. Szóval neki bejött egyelőre, de igazából inkább vállalkozónak nevezném, mint nyugdíjasnak.
 • Belavoltam
  “akkor erzem jol magam, ha szinte nulla munkaval jon a penz es nyaralhatok a csaladdal egesz evben.”

  Te ezt amugy korrektnek es igazsagosnak tartod? Mert ha a megtakaritasod terhere nyaralgatsz “egesz evben”, az mas. Persze kerdes, a csalad mit szol hozza? Az biztos jo, ha a gyerekeid azt a mintat latjak, hogy eleg logatni a tokuket, es alanyi jogon jar a tucsok elet?

 • V.A.Laki
  Ha lenne 10 millio dollarom (nem lesz, ez a legkisebb osszeg, ami nem fogy el soha onhiban kivul, ha valakinek van 10 ingatlana 3 orszagban, 10 kilo aranya, tobb millio dollarnyi reszvenye/kotvenye, erdoje, szantoja, gyumolcsose, bitcoinja akkorat nem zuhan minden, hogy valamibol eladva ne elne vigan) kovetkezokkel telnenek napjaim: delig csak sakkoznek / az elozo napi, ejjeli tornak jatszmait nyustolnem. Delutan konnyu seta, este, ejszaka biciklizes (mostanaban is ezt csinalom, ha nincs mas fontos). Ebedet a szakacsom fozne, aki vigyazna a sulyomra. Kedvtol fuggoen este mozi vagy egy kis kocsma. Ja, es rohelyesen magyarnak neznek ki (bajusszal, inggel, mint a Kover Laszlo), csak karikaturas magyar akcentussal lennek hajlando beszelni barmi kulfoldi nyelvet. Ha elunnam a rutint, elmennek szafarizni, ahol vagy pingvineket olelgetnek, vagy elefantokat es vizilovakat neznek.
 • SM
  off: baloldali média rágja a gumicsontot tovább..
  most épp az az új agyszülemény, hogy azért nő a választások után naponta a Fityesz népszerűsége, mert az emberek a győzteshez húznak.
  Fel sem merül okként az a káosz ami most a baloldalon van, összeveszés, hibáztatások, mutyik a pozíciókkal, stb. . – >
  Nem mernek sem szét-, sem tükörbe nézni, inkánbb kreálnak mindenféle magyarázatot.
  ..így nem lesz alternatíva 4 év múlva sem…
 • QTT

  Szerintem az, hogy nem dolgozol nem feltétlen egyenlő azzal, hogy tétlen is vagy. Eleve mit tekintünk munkának? Csak az fér bele ebbe a fogalomba, amiért cserébe anyagi juttatásban részesülsz, vagy “értéket” teremtesz? Vagy más is?

  Ha valaki nem dolgozik, attól még tevékeny lehet és ezzel semmi gond nincs szerintem. Legalábbis én úgy gondolom, hogy Isten nem fogja ezt problémának tekinteni.
  Nekem amúgy sosem jöttek “bűnös” gondolatok, hiába sok a szabadidőm. Egyáltalán nem unatkozom nem kalandozik el a gondolatom, amelyről beszélsz. Ez embertípus függő.

  Amúgy volt a rokonságban, aki teljesen leépült, de nem is csoda. Nyugdíjba ment és a lakását kb el sem hagyta (nem lehetett rábeszélni sehogy), egész nap bömbölt az Ékszer TV, meg minden hasonló szenny és pár év alatt mentálisan és fizikálisan teljesen leépült, de ilyen élet mellett az lett volna a furcsa, ha nem épül le.

 • Zee
  Nagyapám is addig élt boldogan míg dolgozni tudott. 87 éves koráig volt nagy kertje, palántái, árulta a piacon. Mindig annyi, ami jól esett neki. Aztán elesett egy nap és utána nem tudott már dolgozni. Másfél év alatt az életerős, örök optimista embert elvitte a semmittevés. Biztosak vagyunk benne, ha tudott volna dolgozni tovább meg most is élne. Az is igaz, ő imádta csinálni.
 • boldog
  Szerintem a boldogság nem egy folyamatos állapot.
  Valami olyasmi, hogy jól érzed magad a bőrödben, jól érzed magad a körülötted lévők (elsősorban a társad ) társaságában és van valamilyen aktivitás (akár pénzes, akár nem) az életedben, amikor a flowba tudsz kerülni.

  Én kijöttem a (szellemi) munka világából, elvégeztem két OKJ-s képzést, aztán rájöttem, hogy hiába érdekel még más is, már ezeknek a szakmáknak sem tudok a mestere lenni soha, hisz nem tudok olyan mélységben foglalkozni velük. (Ezért nem folytattam újabb képzésekkel)
  De a flow nekem megvan, amikor ezeket csinálom. Észrevehetetlen, hogy elszalad egy teljes délelőtt akár.

  Egyetlen kis probléma talán, hogy a körülöttem lévők még mélyen gyökereznek a munka világában, ezért (számomra) ritkán jönnek össze a kívánt közös programok. Így új közösségi kapcsolatokat is építek épp az érdeklődéseim mentén.

 • Blend Ahmed
  “Nagy ostobasagot csinalsz, amikor meg a 6 ora alvason is faragni akarsz, hogy 4 legyen belole.”

  Mint a viccben:
  – Én naponta 25 órát dolgozok!
  – Hogy csinálod?
  – Minden nap egy órával korábban kelek fel.

 • LadyGigolo
  @Öreg rozmár Szeretnék megismerkedni a nagybátyáddal. Esetleg veled.
 • axt
  Szerintem te rossz irányból közelíted meg a munka fogalmát. Te azt gondolod, hogy az valami olyasmi, aminek feltétlenül napi 8 órának kell lennie. Én meg nem úgy gondolom. Nyominak van igaza: szinte nulla munkával kell jó sok pénzt keresni. Viszont: a szinte nulla munka az mindenkinél mást jelent. Én pl. az a fajta ember vagyok, aki nagyon gyorsan átlát dolgokat, és nagyon gyorsan tud minden problémára mondani megoldási javaslatokat, amiknek általában a főnökeim örülnek is. Mellé pl. van olyan kollégám, hogy 3 napig szüttyög valami olyanon, amit én ledarálok 2 óra alatt. Lusta vagyok, emiatt egyszerűsítek, ahol lehet, így sikerül. Na most, én erre a 2 órára azt mondom, hogy nulla munka. De másnak meg 3 nap. Szíve joga 3 napig szopatni magát, felnőtt emberek vagyunk, mindenki eldönti, hogy mennyire komplikálja túl az életét. Én nem szólok bele, csinálja.
 • axt
  Plusz még annyit arra, amit pkrt-nek írtál, hogy ha ő nem végezte volna el a munkáját, akkor a főnöke letolta volna. De mivel nem tolta le, ezért elvégezte a munkáját. Ha napi 1 órában, akkor annyiban. Az a helyzet, hogy nem vagyunk egyformák, van akinek gyorsabban mennek dolgok, van akinek meg nem. Pl. sosem értettem azokat az embereket, akik a legkisebb, légyszar szintű dolgokat is telefonos/videós konferenciában akarnak megbeszélni. De tényleg ilyen 2 soros e-mail-ekről beszélek. És akkor kéri (követeli!) hogy legyen rá fél órás telefonálás, lehetőleg basszuk el egymás idejét, mutassuk meg a vezetőségnek, hogy mennyire produktívak vagyunk. Hát ha valami, akkor ez egy nagy hülyeség egy munkahelyen. Arról meg nem tehetek, ha valaki 2 leírt sort képtelen értelmezni, nem kisegítőben vagyunk, hanem munkahelyen. Szóval ja, simán lehet hogy valakinek elmegy a 8 óra hülyeségekre.
 • BouT
  Dávid/Betshabé esete (mint szerintem megannyi más bibliai történet is) egy nagyon félreértett és magyarázott történet, Dávidnak nem az volt a bűne, hogy házasságtörést követett volna el, hanem, hogy Izráél seregét megfutamította és halálraítélte Uriást. Ugyanis Uriás volt akinek a legkedvesebb dolog a harcolás volt, még haza sem ment a feleségéhez ami viszont parancsba is volt, hogy a férj tegye boldoggá feleségét .. úgy is. Dávid ebben a történetben egyedül az Úr ellen cselekedett, hiszen egyedül csak Isten ítélhetett, viszont Dávid ítéletet hozott Uriás felett (ezt még ha részben igaza is volt mivel Betshabének nem volt hű férje Uriás), ezt ki is mondja maga Dávid is mikor Nátán próféta megfeddi, ráadásul így a seregét futamíttatta meg a filiszteusok ellen, így szégyenbe hozva magát az Örökkévalót aki viszont a filiszteusok ellen győzelemre rendelte Dávidot és a seregét
 • Nyomi

  Nem ertem a kerdest.
  Korrektnek es igazsagosnak mit?
  Hogy akkor erzem jol magam, ha nyaralhatunk, utazhatunk, nem pedig akkor ha teremtek, fejlesztek, hajtok egy ceget?
  Hogy nem erzem 1-2-5-10 honap utan sem azt a kesztetest, hogy menekulni kene valami meloba, “eletcelba”?

  Nem a megtakaritast eljuk fel, hanem a passziv jovedelmet, es a mondanivalom arrol szolt, hogy nalam semennyi ido utan nem jon el az unalom, meg a “jaj uristen mi az eletcelom” marhasag.

  A Covid alatt sok melomanias, eletcelos rajott, hogy azert megy allandoan mint a barom, hogy ne kelljen otthon lenni.
  Azert erezzem magam sz@rul, mert en inkabb vagyok allandoan a szeretteimmel?
  En kerek elnezest.

  Alanyi jogon tucsok elet? En teremtettem meg, nulla hitelunk van, es a passziv jovedelembol elunk. Milyen tucsok eletrol beszelsz? 🙂
  A gyerek azt latja, hogy igy is lehet. Aztan majd eldonti o mit akar.

 • Hoppárézimi
  Szerintem is kell találni valami tevékenységet ha FIRE. Nem feltétlenül azért, mert az ember rosszul érzi magát ha nincs, bár sokaknál szerintem ez előjön, hanem azért, mert ha nincs min agyalni, leépülünk. Ezt én pl. nehezen viselném. Persze ha FIRE, IDKFA, akkor mondhatjuk, hogy mindegy. Nekem nem lenne az. Jó, az állandó utazás lehet, hogy lefoglalna egy darabig, meg az olvasás, de szerintem nem “örökre”. Kellene olyan dolog is, amin erőlködni kell (kondi? 🙂 ), gondolkodni, megoldani. Ez eddig az elvi sík. Most ki kéne próbálni.. 😀
 • axt
  Lehet lesz alternatíva 4 év múlva, csak nem balról, hanem jobbról. Na nem az MHM-re gondolok, azokat nem lehet komolyan venni. Manapság valahogy ha szóba kerül az alternatíva, azt mindenki balról várja. Szerintem pont hogy jobbról kellene indulnia valaminek. Aztán persze ki milyen vérmérsékletű, úgy szavazna jobbra, vagy sem.
 • untermensch4
  A szándékos érvénytelen szavazat mindig is alternatíva. És sajnos a feudális kultúránkból tényleg “magától értetődő” hogy a jobbágy megsüvegeli az uraságot.
 • Egy nem túl okos kos
  Lehet volt már!

  Többek között, Tom Platz : “Money should be a side effect of what you love to do”

  Én ezt már gyerekkoromban is így gondoltam.

 • W.J.
  Én szerencsés voltam, 40 évesen kiszálltam az informatikából. Évi 15 milliót terveztem be költeni, ha nem lépem túl a 100 évet, bőven kitart a halálomig.
 • Főherceg

  Teljesen egyetértek. Előző melóhelyemen valamiért divat volt a napi akár 2-3 meeting is, nem egyszer több órásak. Semmi értelmünk nem volt, csak azért kellettek, hogy a középvezetők fontosnak tűnjenek. Agyban.

  Én is hasonló vagyok, gyorsan oldok meg problémákat, de totális sztrókot kapok olyanoktól, aki napi 8-10-12 órában olyan problémákon görcsölnek, ami max 2 óra alatt megoldhatók lennének.

 • istv4n
  Én beiratkoznék az orvosi egyetemre és a család mellett is lenne azonnal elfoglaltságom 8-10 évig. Vagy elmennék mat-fiz tanárnak fél munkaidőben.
  Régiós mércével most is jól élek, de azért jelentősen korlátoz a klasszikus office munkaidő.
 • Hopp Júlia
  “Ha nem tudod, miért élsz, mi a célja az életednek, mi tesz boldoggá, kiegyensúlyozottá a jelenben, nem leszel boldog a jövőben sem.”

  Ha pedig tudod hogy miért élsz és mi a célja az életednek, de a nap 24 órájából 8,5 megy a pénzkeresésre (mert a programozás nem jön be) 2 a bejárásra, min. 3 a házi és házkörüli munkákra, ezen kívül nincsenek alvásgondjai mert aki dolgozik az bizony elfárad további 8 óra, akkor bizony kurvára frusztráló hogy nem fér bele az életed szórakoztató része az életedbe. És az életem célja meg értelme sem az hogy toljam egy munkáltató szekerét, de pénzt kell csinálnom.
  Még egy ilyen demagóg cikket én itt nem láttam.
  Gratulálok annak aki már elérte hogy ne kelljen dolgozni, de látom együtt jár azzal hogy azonnal el is felejti, milyen az. Már várom.

 • Kepe
  Én megértem hogy sokan el tudnak lenni . Viszont számomra az különös, hogy ezek az emberek a legtöbb legalább is nagy tudással rendelkeznek, ezért kerestek annyit, hogy 10-20 év alatt visszavonulhatnak, viszont azért sokkal többet tudnának úgy segíteni akár jobbítani a társadalmat, közösséget ha a munkájukba maradnának és ott dolgoznának tovább. A tudásuk így semmibe veszik.
 • Zabalint

  Én is jobbról várnék alternatívát, mert jobboldali gazdasagpolitika kellene, csak nem látom, hogy lenne rá tömegigény. (A Fidesz nem jobboldali, inkább egy szélsőbal-populista-feudális egyveleg, de maúgy épp mindig az, amivel sok szavazatot lehet szerezni.)
 • Gunnerwatter
  A blog kezd vallási fórummá válni. Ez érthető, mivel Miklós hisz valamiben.
  Egyèbként pont a vallások léte és működése a legnagyobb bizonyíték – ezernyi más dolog mellett – hogy semmiféle isten nem létezik. Hinni lehet benne, ahogy a napfaló kockás krokodilban is, de attól még nem létezik.

  Szvsz inkább a racionalitás irányába lenne jó terelődni, mert az a való világ.

 • 77-es
  Nagyon tisztelem azokat az embereket, akik munkaviszony mellett intézik az hivatalos dolgaikat, nevelnek gyereket, tájékozódnak, próbálnak ki új dolgokat, utaznak, élnek társasági életet, sportolnak, esetleg tanulnak valamit, stb. Ugyanis ha nincs munkája az embernek, akkor is kitöltik az időt a fenti elfoglaltságok.
 • Megfigyelő
  Nem lesz a hobbid a munkád 99%

  Turazasbol is lehet penzt csinalni. Pl. befizet 10 resztvevo turazni (mint pl. kenu, vagy rafting turara, ahol van fizetett vezeto). Sztem boven lennenek jekentkezok. Van, akik egyedul nem megy el, a baratja mast szeret csinalni, csalad nincs, vagy barmi egyeb okbol reszt venne szivesen egy ilyenben. “Vak randi” helyett “vak tura”. Persze akkor ugrik a dolog, ha egyedul szeretsz menni.

  Az elet ertelmerol annyit, hogy azt akkor talaljuk meg, ha azon a palyan vagyunk, amire rendeltettunk Istentol. Illetve ez a beteljesedett elet. Ha a jo iranyba (felfele) tartunk, annak van ertelme.

 • Gunnerwatter
  Mi az hogy rendeltettünk istentől? Ki rendel mit/kit hova?
  Az életnek, mint olyannak semmi értelme sincs, mindenki próbálkozik a maga személyes életének értelmet adni. Mivel mindenki magának dönti el, hogy értelmes az èlete avagy sem, ezért szubjektív minden értelmesnek látszó cselekedet. A családi minták nagyban befolyásolják mindezt.
 • untermensch4
  Ha nagyon racionálisan akarsz a világra nézni akkor az emberek többsége így vagy úgy de sok hittel gondolkodik dolgokról tehát ha ez a jelenség adott akkor ésszerűnek tűnik békésebb és együttműködőbb hitvilágok/ideológiák/akármik felé orientálni őket.
  A szintén racionális szimulációs hipotézis viszont elegáns megoldás az összes isten létezésének a lehetőségét úgy megteremteni hogy a látszólagos ellentmondások feloldhatóak.
 • MarosiLászló
  Én is akarok kommentelni…
  2022-05-12 at 13:29

  ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness/transcript?language=hu

 • Unemployed
  Bármit tervez az ember az “előnyugdíjas” éveire, abból nem sok minden fog megvalósulni. Ezt én úgy értelmezem, hogy ez elmúlt 7 évben többet tudtam meg magamról mint előtte 43 alatt. Mert leginkább azok vagyunk, amit teszünk és nem azok, amiket gondolunk vagy mondunk magunkról, vagy másokról.
  Leginkább a gyerekeimet ismertem meg az elmúlt években (kb. akkor indult nálam a passzív időszak, amikor a kislányom született 7 éve, a fiam 2,5 éves volt) és támogattam a feleségemet a munkájában (takarítok, bevásárolok, vigyázok a gyerekekre, ha betegek, stb.). Én ez vagyok, más meg más. Ha nincs gyereked és úgy leszel szabad,az nagyon más lehet, mint nekem.
  A cikk igazat ír:az utolsó 7 évből 1,5-et én is dolgoztam tényleg és a jövő héttől megint belevágok valami újba. A gyerekeknek egy lakást vennék a bevételből (95% az övék), hogy legyen hová kirepülni. Ha szeretem, csnálom, ha nem akkor úgysem
 • Joy
  Nekem a FIRE olyan mint az élsport. Kitartó munkával emberfeletti eredmények elérése, mellette kifelé szinte kizárólag a pozitív oldal mutatása. Viszont az árnyoldaláról nem esik szó, csak ritkán, akkor is sokszor másodkézből. Hogy az önkizsákmányolás milyen mentális leépüléssel járhat, milyen fizikai deficittel él sok ex-sportoló, milyen nehéz a visszavonulás után “normális” életet élni, mennyi alkohol/gyógyszerfüggő van közöttük stb.

  Más. A gyereknevelés számomra egy olyan hosszútávú cél, ami mind egyéni (családi), mind közösségi szinten nagy jelentőséggel bír. Szülőként leginkább az én felelősségem, hogy a gyermekeim felnőve a társadalom hasznos tagjává tudjanak válni, és ennek egyik legfőbb eszköze a jó példa mutatása az életvitel által.
  Többen félreértették, nem látják, hogy ez egy sokkal összetettebb és hosszabb távú cél, mint 15 év után nyugdíjba vonulni.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.