Az ingatlanpiaci szakértőkről

2012-02-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Mindig nagy örömmel olvasom a nagy ingatlanirodák elemzéseit és sajtóközleményeit.

Már negyedik éve időröl-időre az a legtöbb közleménynek a lényege, hogy itt az idő ingatlant vásárolni, mert ennél olcsóbbak már soha nem lesznek és ez az egyik legjobb befektetési forma. Néhány példa a közelmúltból: 2009. december: 2010 második felére felénkülhet a piac, újra vonzó befektetési lehetőség lesz az ingatlan. Cikk itt. 2010 március: pozitív növekedés, gyors talpraállás, kedvező árak. Cikk itt.

Értem én, hogy egy ingatlanforgalmazásból élő cég nem kommunikálhatja a potenciális ügyfelek felé, hogy ne vásároljatok, hanem inkább várjatok, mert lesz ez még olcsóbb is, hiszen akkor éhen hal a cég jutalék hiányában.

Azért tanulságos megnézni az FHB ingatlanindexét az árak alakulásáról:

Ma reálértelemben 35%-kal olcsóbbak az ingatlanok, mint 2007-2008-ban.

A legújabb elemzés ma jelent meg az indexen, ebben a cikkben a befektetni vágyó ingatlanvásárlókról van szó, akik 7,5-10%-os hozamot is elérhetnek csak a bérleti díjakból.

Ezen elgondolkodtam egy picikét. Egy 12 milliós budapesti lakást hol és mikor lehet kiadni havi 100 ezer forintért, vagy egy harmincmilliósat 250 ezerért? Egy 12 milliós lakás inkább 60-70 ezerért van most kiadva albérletbe, ami 6-7%-os hozam, ha eltekintünk a közvetitői jutaléktól (egy havi díj), az adótól, a felújítás és a berendezés költségétől, illetve attól a ténytől, hogy két évente átlag egy hónapig üresen állnak az albérletre kiadott lakások.

Ha valaki tudja, hogy jött ki ez a szám, megoszthatná velünk.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram