Babaváró hitel: ne felejtsd el bejelenteni a gyerekszületés tényét

Sokan boldogan felveszik a babaváró hitelt, aztán a gyerek születése után el is felejtik, hogy nekik azzal még dolguk van. A korábbi hatvannapos határidőt 180 napra tolták ki tavaly, de ha ennyi idő alatt sem jelented be a gyerek születését, akkor elvesztetted a kamatkedvezményt, mintha nem is született volna gyereked.

A legjobb már 12. hetes terhesként bejelenteni a dolgot, így egyrészt nem fogod elfelejteni, másrészt mindjárt kérheted is a törlesztés felfüggesztését. (Ezt csak a bejelentés pillanatában lehet kérni, később nem.) Viszont a gyerek születése után még mindig be kell menned egyszer. Hogy miért, ha már a 12 hetes magzat is teljesítésnek számít, akár élve születik, akár nem? Csak.

Share

80 hozzászólás

 • Dori11
  Ugy tudom hivatalosan csak 1 allando lakcim lehet. Nekem legalabb 1 evig 2 allando volt, nem derult ki meg akkor sem amikor itthon kijelentettem a TBt. Nem ellenorzik egymas kozott az orszagok, hogy mashol milyen lakcimed van, legalabbis en meg olyanrol nem hallottam, hogy valakit emiatt buntettek volna meg.
 • Attila87
  Mi az Unicreditnèl vettük fel, már akkor betöltötte a párom a 12 hetet. A gyerek születése hetén jött ajánlott levélben emlékeztető a banktól, hogy matek szerint megszületett a gyerek, így ne felejtsük el bevinni papírokat és benne volf az is, hogy mit. Ugyanebben a bankban ismerős ügyintéző mondta, hogy nekik ki volt adva, hogy csok / babaváró vonalon a kifutókat hívják, hogy ne csuszzanak ki.
 • Zsolt
  Én is ma bementem a KH-ba es szerzodesmodositas kell. A vicc, hogy mondtam nem tudom, hogy lejelentettem-e a szuletest, mert 2 eve volt (nem emlekszem my bad, de valszeg nem), ugyhogy beadjuk ujra es max a back office visszadobja, hogy lerohadt a program, mert mar benne van.
 • Péter
  @Álomország
  R.Tomi te vagy az?
 • Csavargó
  Én kijelentkeztem, amikor külföldre költöztem, pedig volt Magyarországon lakásom. Azóta is van lakcímkártyám (rajta: “külföldi cím” felirat) és bármit el tudok intézni. Szóval ez csak ilyen “nagymagyar” “ha nem vagyok bejelentve, akkor nem is enyém a ház” életérzés… (Amúgy, ha rendesen kijelentkezel, akkor legalább a TB miatt sem csesztetnek;)
 • Mammut
  Csak szólok, hogy a Nav erősen ráugrott erre az eü szolg. járulékra, gondolom túl sokan ezt fizetik. Ha eu-s országban vagy biztosítva, akkor nem lehetsz Magyarországon is biztosítva. Egyszer majd összeérnek a szálak.
 • Csupakosz
  : mi az, amihez Magyarországon személyi kell és az útlevelet nem figadják el?
 • Szinténgyörgyi
  Álomország
  2023-05-30 at 16:34

  Nekem például itthonélőként nincs személyim – mindenre is “mész vele”, még soha sehol nem volt probléma az útlevéllel. Most már tudod.

 • Wulfy
  Nekünk granitbanknal ez egy email volt.
 • tré

  Egyik ismerős kb. 15 éve él Ausztriában, de fizette otthon a minimál TB-járulékot és csomó mindent Magyaro-n végeztetett.
  Most kapott egy számlát az itthon jogtalanul igénybe vett ellátásokról, amit azonnal ki kellett fizetnie. Aztán megpróbálhatja behajtani a kinti biztosítóján…
 • Ashirru
  Mi Ersténél vettük fel, amikor már 12. hetes várandós volt a feleségem és egyből kértük is a szüneteltetést. A törvény pontosan leírja, hogy milyen adatnak kell lennie az igazolásban, azt az összes banknak el kell fogadnia, gyakorlatilag benne van így a form a törvényben.

  Szülés után is bejelentettük és elég volt hozzá az anyakönyvi kivonat, nem kellett személyi, illetve csak nekem kellett bevinnem az iratokat és a kitöltött formanyomtatványt.

  Nem kell feltétlen az adókártya, elég egy adóazonsoító igazolás a Nav-tól, amit szülés után pár nappal már kérhetsz is.

  Rengeteg minden ügyintézéshez kell az újszülött Tajszáma és adóazonsoítója, de ezeknek a kiküldése sajnos elég hosszú idő, de van kiskapu hozzá.
  Szülés után pár nappal a szülő kérheti, hogy a kormányhivatal állítson ki a gyermeknek EU-s Taj kártyát, amin szerepelni fog a szám. Így nem kell rá 2-3 hetet várni.

 • Álomország
  köszi,nagymagyarkodas nincs benne,csak nem akarok magunknak extra köröket ha barmit inteznünk kell.
  A többi kedves hozzaszolonak,mindenhonnan becsületesen kijelentkeztünk egy helyen fizetünk tb-t söt a gyerek csaladi potlekat is csak Nemetorszagban kapja.
  Mindenki megnyugodhat.
 • Álomország
  mondjuk ügyfelkapu? Bar lehet ott is tudod utlevellel igazolni magad.
  Nekem nem a szemelyi a problema hanem a lakcimkartya..mindenhol azonnal kerik.
  Az utlevelben nincs cim ha jol tudom.
  Mindegy most csinaltatunk utlevelet(eddig nem volt mert minek),majd meglatom mire megyek vele.
 • Álomország
  akkor a gyereknek marad a külföldi cim,öt meg behivhatjak:-D
  De majd rakerdezek ugyis lesz körünk az önkormanyzatnal,hogy lehet hivatalossa tenni(bar 10 eve a kutyat sem erdekelte,de hatha egyszer megis valaki rabukik a papirjainkra)
 • Dr. D.
  Nem jelentettük be a megszületését, csak a 12 hetes állapotot, immár ennek 2 éve. Jött egy levél, hogy jelentsük be (Rafi). Bementem, vittem a papírokat. Mondták, hogy én egyedül kevés vagyok bemutatni a gyerek papírjait, kell a feleségem is, de nyugodtam foglaljak másik időpontot. Megkérdeztem, hogy mi van ha nem…bizonytalanokká váltak, ennyiben maradtunk.
 • Feladtuk, mielott elkezdtuk
  Mi ingaztunk ket orszag kozott, munkatol fuggoen, altalaban 8-10 honapot toltunk egy helyen. Mikor erkezett a gyerek, az egesz terhesseget es a szulest is kulfoldon toltuk le. A szules elott kb ket honappal kezdtem intezni a papirokat. Vegig ugy ereztuk, csak turaztatnak minket. A papirokat begyujtottuk, majd ujra begyujtottuk, mert valami sosem volt megfelelo, de biztos vagyok benne, hogy vegul el sem olvasta senki. Vegul alairasra megkuldtek a szerzodest, amit elolvastunk es ugy dontottunk, dugja fel a bank maganak. Allampapirt vettunk volna, illetve a masodiknal jol jott volna 3M ajandek, de sok volt a red flag, igy meggondoltuk magunkat es bedaraltuk az egesz paksametat. Szuletes utan inteztem a papirokat, allampolgarsagokat, eppen eleg volt, orulok, hogy idiota bankokkal nem kellett kuzdenem Jol jott volna a penz, de nem banom, hogy a kenyelmet valasztottuk.
 • Nacionalista

  Kicsit jobban utánaolvastam, és igazad van, amit találtam honlapot az nem a lakcímbejelentésről szólt, hanem arról, hogy jogod van több országban élni.

  Az osztrák szabályzás az alapján amit írsz egyértelmű (azt nem ismeretem korábban). De nekem ez a szabály, hogy lehet több tartózkodási helyed de csak egy állandód az elég fura (és még nem találtam meg az eredeti forrását), mert sok ország eleve nem tesz különbséget a kettő között. Pld. Németországban (amennyire tudom, de még jobban utána kell járnom, még nem lakunk ott) nincs olyan, hogy tartózkodási hely/állandó lakcím, az a lakcíme ahol laksz és kész. Ezért aztán fura lenne erre egy általános szabály. A biztosítás az egy más kérdés.

  No mindegy, ezek szerint még jobban utána kell majd járnunk.

 • Csupakosz
  : ha a magyar hatóságok előtt kell igazolnod magam, akkor kell lakcímkártya és útlevél vagy jogosítvány vagy személyi. Vagyis a személyi szerintem nagyjából felesleges.
 • tré
  Németországban van
  Hauptwohnsitz és Neben/Zweitwohnsitz (biztos ennek sem azonos a neve, sem az értelmezése két különböző tartományban).
  Magyarországon nem lehet csak tartózkodási hely, állandó nélkül. Egyszer a kormányablaknál egy férfi próbálta a munkásszállót bejegyeztetni (a szállóigazgató vagy ki engedélyezte, mutatta a papírt). De mivel korábban hajléktalan volt, nem adtak ki neki új lakcímkártyát. Szegény nem kicsit volt elkenődve…
 • Nbazs
  Ahogy írta: Magyarországon hivatalosan 3 igazolvány alkalmas a személyazonosság igazolására: Személyi, Útlevél, és a Jogosítvány. A lakcímkártya mind a 3 mellé kell, ha a lakcímet is igazolni kell.

  Felmerül a kérdés: Miért kell akkor a Személyi? A válasz egyszerű: nem kell, ha van a másik kettő közül valamelyik. Illetve akkor kellhet, ha valamiért két igazolványt kérnek az azonosításhoz. Hivatali ügyintézésnél még nem találkoztam ilyennek, de aki IT-s, annak ismerős lehet egy ilyen helyzet: gyártói minősítő vizsgáknál a nemzetközi vizsgaközpontok előírása, hogy két fényképes igazolvány kell az azonosításhoz. (Nem lennék meglepve, ha valami elfuserált USA szabályozás lenne mögötte…)

 • Zoli85

  Köszi, megnéztem az izys honlapot de csak a sima magánszemélyest találtam, csoportokat nem. Vagy erre az Őrangyal szolgáltatásra gondolsz? Köszi!!

  izys.hu/szolgaltatasok/egeszsegbiztositasok/komfort-extra-es-premium-penztari-biztositasi-csomagok

 • Zoli85

  KÖSZÖNÖM!

 • tumpara
  Iron1 (és a többiek): a linkelt posztban 5-ből 4 érv utólagos belemagyarázás (az írója SZERINT úgy van), az ötödik érv (graviditas) viszont jogosnak tűnik, sőt, konkrétan az is, úgyhogy mea culpa, köszi mindenkinek a felvilágosítást!
 • Csupakosz
  @Nbazs: tényleg valami elfuserált amcsi dolog lehet ez. Gyerekkorom egy részét New Yorkban töltöttem, apám tudosító volt. Ő írta az egyik könyvében, hogy akkoriban az Egyesült Államokban, ha csekkel akartál fizetni egy áruházban, akkor két fényképes igazolvánnyal kellett igazolnod magad (amúgy elég érdekes ez egy olyan országban, ahol személyi sincs)
 • Lombkorona2023
  Ebből az egészből az látszik, hogy a választáson bukásra számítottak. Így – gondolhatták -, majd az új (ellenzéki) kormány percek alatt akkorát bukik, mint egy röfiajtó. Jól előkészítették az “új” kormánynak a terepet, piszkosul kiköltekeztek. Azt (ezek szerint) nem nagyon gondolták, hogy végül mégis ők lesznek azok, akik az ólat ki kell ganajozzák. De ha mégis ők maradnak, majd kiszámlázzák az országnak, azok úgyis mindent benyelnek. Na, ez van most. Nyelünk, nyelünk, Lólőék pedig most is nyernek nyernek.
 • Álomország
  ,hu irigylesre melto gyerekkorod volt:-)
  Na hat ez az,ha a lakcimlartyan az all,hogy külföldi cim,ahogy itt többeknek azzal mit kezdenek?
  De ahogy irtam nyaron rakerdezek.
 • FóKa
  És a bejelentés tényéről követeld ki a papíralapú igazolást, semmi “felhőben megkapja”, “felvittem a rendszerbe” nem elég ha hónapok múlva kiderül hogy nem mentették el a módosítást. (Ez volt nálunk. Némi huzavona és áttételes bizonyíték bemutatása után “méltányosságból” méltóztattak bejelentettnek tekinteni.)
 • V
  semmi problema nincs a kulfoldi cimmel. Regebben kifejezetten kellett az LTP-hez a magyar lakcim, de azota ha lakcimkartyat kernek mindig csak a szamat irjak fel, mindegy is hogy egyebkent mi van rairva lakcimnek. Ne parazz
 • Álomország
  köszi:-)
 • Vanda
  Sziasztok! Tudtok segiteni? Ketto gyermekunk van, az elsonel szuneteltettek a babavarot. A masodiknal is bementunk bejelenteni, bevittuk az anyakonyvi kivonatot. Azonban amikor lejart a nagyobbik 3. eve, elkezdtek vonni. Bementunk a bankba, nem talaltak a papirokat a 2. Gyerekrol. Az ugyintezo mar eljott onnan, aki intezte. Ujra bevittunk mindent. Aztan mondtak hogy ok ezzel nem tudnak mit kezdeni, irjunk a kincstarnak kerelmet es ok meltanyossagi alapon felszilitjak a bankot, hogy fuggesszek fel. Irtam, azota sincs semmi. Mar lassan eltelt egy ev, a penzt meg vonjak….. tereljuk jogi utra? Mi a teendo? Bank nem mond semmit, kincstarat nem erjuk el.