Mindeközben Romániában

Idehaza a magas adóbevételeket osztogatásra használják fel, egyre inkább kezd az ország a szocialista Magyar Népköztársaságra hasonlítani. Szülj három gyereket, kapsz egy lakást ajándékba és évente egy SZOT üdülést a Balatonon.

Ezzel a rendszerrel csak két baj van: hogy egyszer már megbukott és ez okozza az ország folyamatos lecsúszását is. A kilencvenes évek végén Magyarország még Közép-Európa éllovasa volt, ma már sehol nem vagyunk Szlovákiához vagy Lengyelországhoz képest. Most már csak a balkáni országokkal hasonlítjuk össze magunkat, de ott is egyre rosszabb helyezést érünk el.

Négy éve írtam arról, hogyan száguldott el mellettünk Szlovákia csak azért, mert lemondott a gondoskodó állam drága és önpusztító ideáljáról. A cikk sajnos aktuálisabb, mint akkor. (Itt tudod elolvasni)

Mi maradtunk a régi, nem bevált útnál, éppen most készülünk megint évente több százmilliárd forintot kiszórni egy kétes értékű lakástámogatási programra. (Ennek várható hatásáról itt írtam.)

Ennek ára, hogy fuldoklunk a munkabérre rakodó járulékoktól, a világbajnok 27%-os áfa miatt méregdrága minden és aki csak tud, magánember és vállalkozó adót csal, de ez még a jobbik eset, mert ilyen magas áfa már a konkrét áfacsalást is kifizetődővé teszi.

Mindeközben Romániában is a másik utat választják.

Már két éve levitték a pékáru áfáját 9%-ra, erre csodák-csodája, nem kevesebb, hanem összességében több adóbevétele keletkezett az államnak. A magyarázat egyszerű, mint a faék: a feketézés megszűnt, a feketézők adóelőnye szinte semmivé lett, így tisztult a piac és több adó folyt be, mint előtte. Miközben a pékáru 10%-kal olcsóbb lett a boltokban, mint előtte.

Ennek örömére az összes alapvető élelmiszer áfáját levitték tavaly 9%-ra, most pedig az általános áfakulcsot csökkentették 20%-ra az eddigi 24%-ról.

(Tavaly a hetedik hónapban a magyar költségvetés 894 milliárd forintos mínuszban volt, a román 520 milliárd forintos pluszban.)

De nem álltak meg itt, a mikróvállalkozások adója 31 millió forintig a kiszámlázott összeg 3(!!!!)%-a, de ez is lehet kevesebb(!!!), ha van alkalmazott a cégben.

Egyébként a normál társasági adókulcs 16%, az osztalék után fizetendő adó pedig csak 5%.

Ilyen az, amikor egy országban nem szónokolnak a kisvállalkozások és a gazdaság támogatásáról, hanem tesznek érte valamit. Ingyen lakás ugyan nincs, de adót csalni a mikróvállalkozásoknak nagyjából teljesen felesleges, még akkor is, ha nyilván valamit még kell fizetni a 3% adón kívül is.

Hogyan állnak a kelet-európai államok az államadósság területén a GDP arányában?

Magyarország: 77%

Szlovákia: 53%

Lengyelország: 50%

Csehország: 43%

Románia: 39%

Bulgária 27%

A gazdasági fejlődés a néhai versenytársainkkal összehasonlítva 2008 óta:

hungary

hung2

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Romániában mindent jól csinálnak, mert nem, főleg, hogy most megijedve a bérkövetelésektől emelni akarják a közalkalmazottak fizetését. Ez miatt is majdnem 3%-os költségvetési hiánnyal számolnak 2016-ra és ezen változtatni kellene.

De ezzel együtt is szerintem az az út jobb, mint amit mi itt járunk már közel 30 éve.

Mindegy, remélem még a nyár előtt visszahozzák a SZOT üdüléseket a Balaton mellé. 🙂

Share

231 hozzászólás

 • maveryck
  A legrosszabb az, hogy még csak remény sincs a változásra.
 • pelydzs
  Romániával egy “probléma” van a GDP arányos államadósság mutatónál.

  Ha jól tudom, hogy ők a rendszerváltáskor megtagadták az akkori államadósság törlesztését és államcsődöt jelentettek (mi viszont – sajnos – nem…).

  Szóval 25 év alatt 0-ról felmenni 39-re lehet, hogy semmivel sem jobb, mint 77%-on lenni…

 • Tamas
  Mar csak egy kerdesem van. Hogy lehet Romaniaban ceget alapitani? 😀
 • Kiszamolo
  Rosszul tudod, 1990-ben Románia államadóssága 0% volt, hála Caucescu politikájának, aki 8 év alatt az összes adósságot visszafizette, igaz ennek az volt az ára, hogy 8 évig nem lehetett például importterméket kapni az országban.

  Ezzel szemben nálunk gyakorlatilag nem csökkent az államadósság az elmúlt hat évben, még úgy se, hogy 3 ezer milliárdnyi nyugdíjvagyont lehúztunk a vécén és az addig évente 1.5%-nyi GDP-t kitevő nyugdíjmegtakarításra is rátette a kezét a költségvetés.

 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/kulfoldi-cegalapitas-nem-olyan-egyszeru-az/
 • marvick
  Azt hiszem, ez az a hír, ami nem fog megjelenni a Fidesz M1 TV-n.
 • Kiszamolo
  Ja nem, ezt akartam belinkelni 🙂

  //kiszamolo.hu/kulfoldi-cegek-hasznalata-adooptimalizalasra/

  Nem baj, a másik is jó cikk.

 • Zabalint
  Ami szerintem még rosszabb, hogy ezek az osztogatások mindig kampányszerűek. Lehetne támogatni valamilyen módon a gyerekvállalást, csak akkor kiszámíthatóan tegyék. Így, hogy kampányszerű, szerencse kérdése, hogy épp ki miből részesül. Így még akinek meg van hozzá a motivációja, az sem fog tudatosan előre tervezni.
 • Zabalint
  Annyit még hozzáteszek, amikor egy szomszéd ország pozitív intézkedését hozod fel, az kicsit csalóka, mert nem mindegy, hogy az egy kivételesen jó dolog ott, és egyébként ott is sok az egyéb rossz intézkedés, vagy egyébként magasabb minőségi szintet képvisel az ottani kormányzás.
 • Zsoca
  És mindenki nyugodjon meg, az elvtársak 2018-ban is nyerni fognak, és folytatjuk menetelésünket a szocializmus útján… és majd egyszer jön a hír hogy a románok is megelőztek minket…
 • Kiszamolo
  Zoca, az IMF-nek van egy listája 7 szempont alapján. Na, ott Románia már meglőzőtt bennüket.
 • Kiszamolo
  Zabalint, ha ránézek a mutatókra (akármelyikre, GDP, államadósság, adóterhelés) az összes kelet-európai országban az elmúlt 10 évben, minden ország jobban teljesített nálunk. (Na jó, Horvátország nem, de ő csak most lett uniós.)

  Nehéz azt mondani,hogy egy egyszeri és kiragadott esetről lenne szó.

 • Kázmér
  Szerintem inkább az a probléma, hogy rossz befektetési lehetőségeket választ az állam. (A külföldi hitelezők és nemzetközi befektetők miatt nem mernek meglépni egy nagyobb arányú adócsökkentést, mert ha elfordulnak, akkor válságba kerülhet a magyar gazdaság). Tehát jelenleg marad a másik lehetőség, hogy az állam értelmesen fekteti be az infrastruktúra fejlesztésére felhasználható kereteket. (Írtam, korábban, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő településeken bérlakások építése a szocpol szerű támogatások helyett, épületenergetikai felújítás stb.). Ehhez komoly kormányprogram és legalább 10 évre előre gondolkodó perspektíva kell. Az adócsökkentéseket nálunk a magas külső irányban meglévő államadósság miatt azonban csak fokozatosan szabad végrehajtani. Másik, először minimálisra kell visszaszorítanunk a munkanélküliséget (közmunkaprogram nélkül) utána lehet családtámogatási rendszert tervezni.
 • Ez vagyok
  Kázmér
  “Az adócsökkentéseket nálunk a magas külső irányban meglévő államadósság miatt azonban csak fokozatosan szabad végrehajtani.”
  Eszerint még évtizedekig jegelődik az adócsökkentés is és az államadósság is.
  Épp a bevezető cikkben volt arról szó, hogy az adócsökkentés nem növelte meg az államadósságot Romániában.
  Akkor most hogy is van ez szerinted?
 • szocske

  közmunka nélkül lehetetlen visszaszorítani a munkanélküliséget, ugyanis a fő gond, hogy akinek nincs munkája, azok jelentős része alkalmatlan bármiféle munkára.
  a magas munkanélküliség mellett egyre nagyobb probléma a munkaerőhiány is, csak sajnos a kereslet és a kínálat nagyon távol van egymástól. Kisebb részben helyileg, nagyobb részben sajnos szellemileg.
  Ezért alapvetően segíthetne a munkaerőhiányon, ha azoknak a gyerekvállalását támogatnák, aki várhatóan képes lesz taníttatni is a gyerekét, és itt nem elsősorban felsőoktatásra gondolok, kis túlzással lassan már az is elég, ha a gyerek meg tudja különböztetni a jobb kezét a baltól… Sajnos aki csak közmunkára alkalmas, azt nem veszik fel egy összeszerelő sorhoz sem egy gyárban, mert erre sem képes.

  Szerintem a legnagyobb gond, a kiszámíthatatlanság. Most épp van 10M szocpol, de ki tudja mi lesz jövőre vagy 10 év múlva?

 • Edi
  Az állami vezetők érdeke a rossz befektetés… Ők kapnak zsebpénzt érte a nagyhatalmaktól. Ez mindig is így volt…
 • Kázmér
  Ez vagyok
  “Eszerint még évtizedekig jegelődik az adócsökkentés is és az államadósság is.
  Épp a bevezető cikkben volt arról szó, hogy az adócsökkentés nem növelte meg az államadósságot Romániában.”
  Nem írtam sehol, hogy nincs szükség adócsökkentésre, csak a magas külső adósság miatt ennek fokozatos végrehajtását javasoltam.
  Szöcske
  “akinek nincs munkája, azok jelentős része alkalmatlan bármiféle munkára”
  “Sajnos aki csak közmunkára alkalmas, azt nem veszik fel egy összeszerelő sorhoz sem egy gyárban, mert erre sem képes.”
  Kelet Magyarországon ez nincs így, pl. sok közmunkás diplomás. Csak nem tud elköltözni, mert kevés /drága/ a kiadó lakás a munkaerőhiányos településeken.
  “sajnos a kereslet és a kínálat nagyon távol van egymástól”
  Ezért írtam javaslatot állami bérlakás program megvalósítására a szocpol jellegű juttatások helyett a munkarőhiánnyal küzdő magyar településekre.
 • Egy másik Zoltán
  Miért nem volt jó Orbánnak a Kádár-rendszer?
  Mert nem ő volt a Kádár!

  De azt jól megtanulta, hogy lehet működtetni:
  Oszd meg és uralkodj!

 • Egy másik Zoltán
  Romániai ismerőseim szerint jelenleg nem Romániában hanem Bulgáriában kell céget alapítan.
 • Azért kevés olyan gazdasági ,, szakember futkos még Önön kívül ebben azországban aki komolyan gondolná azt hogy ha Romániában a pésütemények áfáját leviszik akkor ez azért csoda valószínüleg (Ön szerint mert kifehéredett emiatt a péksütemények gazdasága) ….de azért gratulálok Önnek kedves cikkíró az egyéb csúsztatásaihoz is ) Fogalmam sincs miféle ajándék lakáspénzrő l gagyarászik , merthogy a második 10 millió forint évi 3 % .os kamattal visszatérítendő kölcsön csupán amely 25 évre felvéve kicsit több mint 60 %-os kamatot fog hozni ha kamatoskamattal számolja ). Tehát ez a pnzkölcsön nemhogy vinné az ország pénzét hanem hozza.
 • Zsoca
  “A külföldi hitelezők és nemzetközi befektetők miatt nem mernek meglépni egy nagyobb arányú adócsökkentést, mert ha elfordulnak, akkor válságba kerülhet a magyar gazdaság”

  “Az adócsökkentéseket nálunk a magas külső irányban meglévő államadósság miatt azonban csak fokozatosan szabad végrehajtani”

  Szerintem ezeknek semmi köze az adócsökkentéshez, egyszerűen kiadást kell csökkenteni és akkor lehet adót is csökkenteni. Egyszerű ez mint a faék.

 • Kiszamolo
  Drága Ferenc, szerintem inkább nem is válaszolok a felvetéseire. 🙂
 • Lajosbá
  Itthon egy ilyen intézkedésre azonnal 18%-al emelnék az árakat a kiskereskedők 😀
 • Kázmér
  Zsoca
  “Szerintem ezeknek semmi köze az adócsökkentéshez, egyszerűen kiadást kell csökkenteni és akkor lehet adót is csökkenteni. Egyszerű ez mint a faék.”
  Ezt én is így gondolom, azért beszéltem csupán adócsökkentésről, mert a cikkben ezek szerepelnek, (ismerem Miklós Szlovákiáról szóló cikkét is természetesen, ott van szó kiadáscsökkentésről). A kiadáscsökentésnél véleményem szerint elsősorban a bürökrácia és az adminisztratív kiadások csökkentése, adminisztráció egyszerűsítése jöhet szóba, én itt látok komolyabb potenciált. Másik közvetett hatást jelentene a kiadásokra, egy stabil, kiszámítható gazdaságpolitika, az üzleti bizalom visszaszerzése (elveszíteni pillanatok alatt el lehet, visszaszerezni hosszú évek kemény munkája). Vagy milyen kiadáscsökkentésre gondolt/gondolsz Zsoca?
 • kmonika
  Lajosbá-nál van a pont 😀 🙁 🙁 Ahogy ezt látjuk az 5%-os áfa esetében is…..
 • Hegyi József
  Ferenc a Nagy
  Te minek neveznéd azt, ha kapsz bizonyos feltételek alapján 10 millió lakásvásárlásra? Illetve 10 millió hitelt max 3%-os kamatra?
 • kispista
  Munkanélküliséghez egy mondat: eszméletlen munkaerő HIÁNY van Mo.n. Sajnos valóban azt látom lépten-nyomon, hogy az emberek nagyonnagy százaléka tottttálisan IQ light és valóban a bal kezét nem képes megkülönböztetni a jobbtól. Boltokban a pénztárosok olyan szerencsétlen balf****k, hogy azt el sem hiszem, ez pedig nem diploma kérdése, de akár az árufeltöltőt is mondhatnám, akitől ha valamit kérdezek, hogy hol van ez meg az, akkor úgy néz rám, mintha UFÓ lennék, és ez még csak nem is szakmunka. CNC kezelő\programozó-ból csak most 60 db (hatvan) darab betöltetelen állás van a profession.hun amivel 150-200 nettót kezdőként meg lehet keresni, később meg többet is ITTHON, és még mindig nem tartunk a diplomás, neadjisten mérnöki, neadjisten informatikus munkáknál. Jelenleg 280 db szoftverfejlesztő ajánlat van a professionon és ez csak szoftverfejlesztő, tehát rendszergazda, rendszermérök, stb
 • kispista
  rendszermérök, stb az nincs benne. (Nem, ne gyere nekem azzal, hogy te C++ fejlesztő vagy és java fejlesztőt keresnek, amihez meg nem értesz, mert jómagam is informatikus vagyok, szóval ezt én nem veszem be, ha értesz a c++-hoz akkor a javat 2 hét alatt megtanulod, de juniornak felvesznek úgy is, ha megmondod, hogy nem értesz a javahoz, de c++ban ennyi meg annyi tapasztalatod van. Azért vesznek fel, mert egyszerűen nincs ember, legalábbis a cégnél ahol dolgozom már így megy ez pár éve)

  Arról most nem írok kisregényt, hogy a ki****ott mesteremberek és építőipari “szakemberek”, akikkel eddig nekem vagy a szüleimnek (akik már 2 házat is építettek), mekkora kontár, tróger semmirekellők. Lakásfelújításnál nem is hívtunk senkit, mi magunk csináltunk meg mindent, úgy mint a tapétázás, falfestés, szalagparketta stb, kb fél milliót spóroltunk meg ezzel, amit pedig nagyon szívesen

 • kispista
  amit pedig nagyon szívesen kifizettem volna a mesterembereknek, mert az időm (érts órabérem a saját szakmámban) sokkal többet ér, de nem akartam, hogy a szarért 1 fillért is kiadjak ezeknek a trógereknek, meg hogy utána javítgathassam saját magam.

  @Kázmér immobilitásra adott magyarázatát pedig nem vagyok hajlandó elfogadni. Jobb otthon vakarózni a borsodi faluban, piacképes diplomát meg kitenni a falra dísznek és várni a segélyt, mint felmenni pestre egy külső kerültben bérelni egy SZOBÁT (!!) és nem lakást\házat, majd ha sikerült összegyűjteni egy kis zsét 1-2 hónap alatt akkor lehet dobbantani és bérelni egy teljes lakást. Vagy ha valakinek ez nem jut eszébe akkor az megintcsak a fenti IQ light kategóriába tartozik és a diplomáját a két szép szeméért kapta…

 • Kiszamolo
  József, hagyd már.
 • Tamas
  “(Tavaly a hetedik hónapban a magyar költségvetés 894 milliárd forintos mínuszban volt, a román 520 milliárd forintos pluszban.)”

  Azért ezzel óvatosan bánnék, mert az állami kiadás-bevétel nem lineárisan növekvő vonal, ha jól tudom sok állami bevétel érkezik az év második felében. Legalább is legjobb tudomásom szerint. A plusz-mínuszba meg érdemes beleszámolni azt is mit ad itt vagy ott az állam. Ha jól tudom a románok most emelték meg a minimálbért ami még így is elmarad a hazai minimálbértől vagy 25-30%-al. Gondolom ilyen áron nem szeretne senki kedvezőbb államháztartási egyenleget. A cikk többi részével tökéletesen egyetértek.

 • Hegyi József
  Kiszamolo
  Bocs, de nem tudtam szó nélkül hagyni az agyatlanságot (amúgy meg hagytam, mert elsőre egy sokkal hosszabbat akartam írni) 🙂
 • Tamas
  kispista:

  igen, egyre nagyobb a munkaerőhiány a legalább minimális képzettséget igénylő munkakörökben, miközben jelentős a munkanélküliség is a totál képzetlen rétegben. A képzettséget igénylő munkakörbe már beletartozik az is ha valaki képes eladói munkát ellátni (=rá lehet bízni az árut, kasszát, pénzkezelést). Nézzük meg a bolti eladókat: a fiatalok nagy része akik korábban is betöltötték ezt a szakmát már beszél angolul és inkább lelép Londonba mosogatni (értelmes szakma nélkül) mert itthon képtelen kijönni 120ezerből miközben egy pesti albérlet nagyjából lefedi rezsivel ezt. Ergo aki kicsit is értelmesebb lelép, maradnak azok akik “balf.szok” ahogy fogalmaztál. Tisztelet a kivételnek persze. Szóval ebben semmi meglepő nincs, ez is egy társadalmi mozgás amit sokan észrevettünk amúgy.

 • Kiszamolo
  cga és hányan dolgoznak mikróvállalkozók 10%-os haszonkulccsal? Szerintem senki.

  És akkor még mindig kérheti a normál adózást 16% kulcsra, 5% osztalékadóval. Magyarországon sem katázik senki, ha számítógép-nagykert üzemeltet.

  Nálunk az EVA lenne ugyanez, ott majdnem 50% az adóterhelés még évi 15 millió árbevétel mellett is, mire kifizeted a járulékokat, meg a helyi adót. Ez a mikróvállalkozók adója árbevétel alapján. (Ok, nyilván van még valami más fizetnivaló Romániában is, nem csak ez a 3%, de összességében nagyságrendileg kevesebb lesz a vége.)

 • kispista
  Nem csak a minimális képzettséget igénylő munkakörökben, hanem bármilyen képzettséget igénylő munkakörökben (három kommetbe fért csak bele a mondanivalóm, lehet hogy csak az elsőt olvastad?).

  A 120 ezres pesti albérletet meg hagyjuk már lécci, nem a várban kell 100 nm-es lakosztályt bérelni ha nem telik rá, hanem először elég egy 10nm-es SZOBA is egy külső kerületben. Nekem ne adja elő senki a dzsentrit, tudom miről beszélek, a legkisebb szoba amiben albérletben laktam 5!!! nm volt, és a lakás úgy le volt lakva mint egy drogos tanya, onnan aztán nem sokkal később már egy 20 nm-es szobába tudtam költözni, onnan aztán saját lakásba (hitellel), majd a hitel 5 év alatt ki is lett fizetve. Most házra gyűjtök és a csokot is igénybe vesszük, igaz nem 3 gyerekre, csak 2-re. Persze ettől még ezt a csokot egy elbaltázott dolognak tartom, de ez most mindegy, ingyen pénz az ingyen pénz…

 • Mr: Sallinger
  a Nagy

  Most ez komoly, vagy csak tréfálkozós kedvében van a kedves júzer?

 • TT

  Itthon is az EVA-zik 37%-on, akinek nincsen (vagy nincs sok) költsége.
  Az EVA persze a bruttóból számolódik. Így a nettó 80%-át lehet kivenni (1,27*0,63=0,8).
  Ha a románoknál az ÁFA-n túl csak a nettó 3%-át kell befizetni és még arra 5% osztalékadót kell fizetni és nincs más költség, akkor a nettó 92%-át lehet kivenni, ami nagy versenyelőny, főleg az alacsonyabb ÁFA-val együtt. Persze magyarként 16% osztalékadót kéne fizetni (ha jól gondolom 5%-ot Romániában + 11%-ot itthon), így már csak a nettó 81%-át tudnánk kivenni, ami miatt én nem rohannék román céget alapítani, de egy romániai magyarnak ez azért valós opció lehet.
 • Kiszamolo
  Tamás, ennyi lett Magyarországon a végső hiány is kb, a román költségvetés meg még novemberben is pluszos volt, igaz, azért is, mert pár betervezett beruházás elmaradt.

  De ha már költségvetési hiány, akkor inkább adócsökkentés, mint eszetlen osztogatás.

 • Kiszamolo
  TT, nettó-bruttó csak akkor érdekes, ha cégnek dolgozol. Magánembernél lényegtelen. Én magánembereket oktatok, mindenki azt látja csak, eddig 25 ezer volt, mostantól 32 ugyanaz, mert nyomorult évi 6 millió felett örökre bejön az áfa. Máshol ez a határ is 15 millió.

  Én evásként kiszámlázok 15 milliót, nekem marad 7,2 millió kb. minden után. És még a költségeimet sem tudom elszámolni.

 • Kázmér
  Kispista
  “‘@Kázmér immobilitásra adott magyarázatát pedig nem vagyok hajlandó elfogadni.'”
  Az indoklásodban azt fejted ki, hogy rengeteget tud az egyén tenni a saját sorsáért. Ezzel egyetértek, de kicsit off a témával kapcsolatban. A cikk inkább makrogazdasággal foglalkozik, ezért is írtam erről. pl. ha mindenki elköltözne a nagyobb munkaerőtöbbségű területekről a munkaerőhiányos területekre (betöltenék a Kispista által linkelt állásokat), akkor új bérlakások nélkül az albérletárak még jobban elszállnának. Ezzel egy időben a nagyobb munkaerőkínálat miatt a bérek lecsökkennének. Így még inkább külföldre vándorolnának az alkalmas munkavállalók, még nagyobb lenne az olló a szállás és a munkabér között.
  Tamással egyet értek, aki rátermett és költözik az inkább külföldet fogja választani, mert ott a szállás kifizetése után nagyságrenddel több pénz marad, a Magyarországi költözéshez képest.
 • Zsoca
  Nyugdíjcsökkentésre. Talán Miklós belinkeli a korábbi bejegyzését amiben grafikusan is meg van jelenítve az államháztartás bevétele és kiadása, a nyugdíjkiadás messze messze mindent visz, ott lehet érdemlegesen hozzányúlni a kiadásokhoz. Ha szeretnéd kifejtem hogy én hogyan képzelném el. Persze sorolhatnánk a további potenciális kiadáscsökkentéseket is.

  @kmonika Megint csak azt tudom mondani, kilenc kereskedő benyelné az áfacsökkentést, egy meg csökkentené az árait hogy versenyelőnyre tegyen szert, ezután a többi igazodna hozzá.

  Látom a hülye trollok már megint idetaláltak. 😀

 • Zoltán
  “Mindegy, remélem még a nyár előtt visszahozzák a SZOT üdüléseket a Balaton mellé.”

  Zánka – Erzsébet tábor! 😀

 • Zabalint

  A legalább minimális képzettséget igénylő (Tamas írta) és a bármilyen képzettséget igénylő (te írtad) az az én szememben ekvivalens.

  Egyébként nem igaz teljesen a munkaerő hiány, bizonyos területeken munkaerő hiány van, más területeken épp ellenkezőlet. Pl. az IT szektor előbbi Budapesten (minden más városban meg ellenkezője). De a balatoni vendéglátás vagy a boltok nem igaz, hogy valódi munkaerőhiányban szenvednek, ha így lenne, akkor emelkednének a bérek ezeken a területeken is, a valóságban viszont nem (az IT szektorban emelkednek is).

  Meg vannak területek (pl. erdészet), ahol kizárólag megfelelő kapcsolatokkal lehet elhelyezkedni. A képzettséget nem igénylő munkák többségéhez is kell egy fajta csókosság, mert hiába vagy alkalmas, az 1000 jelentkezőből nem tudják kiszűrni. Ha holnap kirúgnának, 2 héten belül találnék it-s munkát, de ha eladó akarnék lenni, hónapokba telne

 • István
  Szerintem az adócsökkentés bőven kevés. Az embereknek a fejébe kellene valahogy verni, hogy az állam nem ingyen oktat minket, gyógyít meg. Valami olyan rendszerre lenne szükség ahol mindenki tudja mennyit kap a többi adófizetőtől. Pl minden hónapban kapna 100e ft-t ha akarja félre rakja valami szolgáltatásra vagy ép összefog a szomszédokkal, hogy javítsák ki az utcát.
 • ininkabb
  Az IT-s munkaerőhiány nagyon erősen játszik.

  Kb. 1 éve keresünk jó informatikusokat “tömegével”. Úgy 15-18 embert tudnánk alkalmazni és minden további nélkül ki tudnánk adni rájuk úgy havi 30 millió Ft-ot bérköltségként. Egyet sem tudtunk felvenni, mert nem volt alkalmas jelentkező belföldről, pedig az 1.5 millió Ft-os bruttó fizetés alkalmazottként nem rossz.

  Ígyhát iderángattunk a többi kelet-európai országból munkavállalókat, lényegében ugyanezért a pénzért, a magyarok meg buktak pár tűrhető munkahelyet. Ez van. Pedig még hazafinak is vallanám magamat…

 • uzsolt

  “Én evásként kiszámlázok 15 milliót, nekem marad 7,2 millió kb. minden után. És még a költségeimet sem tudom elszámolni.”
  Nem vagyok adószakértő, de az EVA nem mindig a legjobb választás. Van rengeteg lehetőség, azokat kell végigszámolni és kitalálni, melyikkel járhat jobban az ember fia-lánya.
 • Kiszamolo
  Nem vagyok evás, példa volt.
 • uzsolt

  “Hogyan állnak a kelet-európai államok az államadósság területén a GDP arányában?”
  hu.tradingeconomics.com/country-list/government-debt-to-gdp
  Horvátország 80,6; Szlovénia 80,9; Ausztria 84,5; Kanada 86,51; EU 86,8; Egyesült Királyság 89,4; Euro-övezet 92,1; Franciaország 95,0; USA 102,98; Belgium 106,5 – hogy csak néhányat említsek, akiknél “jobbak” vagyunk. Jó, nem kelet-európai államok, de miért nem ezekhez történt a hasonlítás?

  Sajnálom, hogy a blog eléggé kezd elmenni aktuálpolitika irányba, ennek a bejegyzésnek is van egy kormány-szapulós mellékzöngéje, amely a tisztán-látásnak nem kedvez: pl. a nem tetsző adatok “kimaradtak”.

  Ha elfogadsz egy tanácsot, próbálj tényleg tárgyilagos lenni, és a “nem tetsző” adatokat is közölni, mert így elég csúsztatás-érzése van az olvasónak. Egyetlen politikai híroldalt/blogot sem olvasok, jó lenne, ha ez a blog se lenne az.

 • uzsolt

  “Nem vagyok evás, példa volt.”
  Akkor félreértettem. Viszont a hozzászólásomat továbbra is fenntartom 🙂
 • Kiszamolo
  Uzsolt, a cikk arról szól, hogyan maradunk le a KELET-EURÓPAI ORSZÁGOK közül. Nem is értem, hogy jön ide Kanada, meg Ausztria.

  Miért nem mindjárt Zimbabwe vagy Pápua Új-Guinea? Azokat is kihagytam, igazad van.

  Ennyire nem lehet érteni, amit mondani akarok? Ki mondta, hogy nincs a világon olyan ország, ahol nagyobb az államadósság? Tényleg nehéz a mondanivaló?

  Valaha mi voltunk a legjobbak a Visegrádi Négyek között. Ma már nem is számolnak oda minket, most már a balkáni országokkal versenyzünk, de azoktól is lemaradunk.

  Igen, ez aktuál, de nem politika. Azt kell az emberekkel megértetni 40+28 év kommunizmus után, hogy az állam abból ad, amit előtte elvesz. Minél többet vesz el, annál többet tud szétosztani.

  Viszont annál inkább lecsúszik az ország, ez látszik minden adaton.

  Ez nem “Fidesz”, meg “MSZP”. Mindkettő egyaránt egy elfuserált, szavazatvásárló, csak a következő választásokig és a saját érdekeit néző szervezet, mindkettő be is bizonyította 10-12 év alatt. Ez nem politika, ez gazdasági kérdés.

  Erről beszélni kell még akkor, ha Magyarországon még a vallási fanatizmusnál is sokkal durvább az elvakult pártvonzalom, a legtöbben nem képesek objektíven értékelni a választott politikai pártjuk valós teljesítményét, minden kritikát ellenséges támadásnak vesz.