Mikor fog nőni a munkanélküliség?

Magyarországon már háromnegyed éve recesszió van, mégis 4% a munkanélküliség aránya. Ha hosszabb időtávot vizsgálunk, 2019 első negyedéve óta csak évi másfél százalékot nőtt a gazdaság, még sincs komoly munkanélküliség.

(Munkanélkülinek az számít a statisztikákban, aki egyáltalán nem dolgozik, heti egy órát sem dolgozott, aktívan keresi a munkát és legkésőbb két héten belül kezdeni is tudna, ha talál munkát. Ha valaki (már vagy éppen most) nem aktívan keres munkát, vagy van egy heti kétórás alkalmi lehetősége, esetleg valami miatt nem azonnal tudna kezdeni, nem számít bele a statisztikákba. Szintén csak ide a zárójelbe: amikor egyszerre magas az infláció és recesszió is van, azt hívják stagflációnak a stagnálás és az infláció szavakból összevonva.)

Ennek egyik örvendetes oka, hogy magas a foglalkoztatottság aránya, vagyis egyre többen dolgoznak, de van egy másik tényező, amiről ritkán esik szó, pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb a munkanélküli. Ez pedig a szomorú demográfiai helyzet.

Az úgynevezett korfán középen lehet leolvasni az életéveket és jobbra és balra az látszik, hogy hány nő, illetve férfi van abban a korban az országban.

Jól látszik az ábrán, hogy az elmúlt öt évben közel 655 ezer ember érte el a 65 éves kort, vagyis a nyugdíjas korhatárt, míg ezzel szemben csak 501 ezer ember töltötte be a 18. életévét, vagyis lépett ki a munkaerőpiacra. (Nem mindenki ment nyugdíjba 65 évesen, ahogy nem is kezdett el mindenki dolgozni 18 évesen.)

Ez a bő 150 ezer fős különbség a 3,18%-a a jelenleg aktívnak számító és alkalmazásban álló 4,7 millió embernek. Ennyivel csökkent idehaza a munkaerő-kínálat az elmúlt öt évben, nem számolva a ki és a bevándorlás további hatásaival. Ez a szám majdnem összevethető a 4%-os munkanélküliségi aránnyal.

A következő öt év egy kicsivel lesz jobb, “csak” 100 ezer emberrel fog több kilépni a munkaerőpiacról, mint belépni, az igazán nagy csökkenés akkor lesz, ha a hetvenes években született bő másfél millió ember nyugdíjas lesz 15-20 év múlva és helyettük csak 900 ezer ember fog belépni a munkaerőpiacra. Ez a közel hatszázezerrel kevesebb munkavállaló a mostani 4,7 millió munkavállalónak a közel 13%-át jelenti.

Share

112 hozzászólás

 • Mátyás
  Nincs itt gond, ennyivel kell növelni a munka hatékonyságát.

  15-20 év alatt azért ez nem lehetelen a technológia fejlődésével.
  Illetve nem lenne az, ha ebbe az irányba menne a kormányzás.

 • NAR
  A “termelő” munkáknál még csak-csak lehet növelni a hatékonyságot, de a “szolgáltatóknál” kevésbé, ahol részben pont az a lényeg, hogy legyen ott egy élő ember (lásd idősgondozás).
 • Speki
  Tegyük hozzá azt is, hogy a 18-éves kort betöltött fiatalok zöme is, inkább külföldre tervez, köszönhetően annak, hogy szétverték a kiszámíthatóságot.
  Elmennek dolgozni és nem tudják, hogy mi lesz a nyugdíjunkkal, mennyi lesz a lesz vagy kapnak-e egyáltalán nyugdíjat..
  Az emberhez méltatlan egészségügyi ellátásról ne is beszéljünk….
  Hiba volt beszántani és elvenni a MNYP. kasszákat.. Busás ára lesz még ennek is.
  A jövőképet is lerombolták és ez az egyik legnagyobb probléma itt.
  Akár mennyire is fájó, de nincs más út a fiatalok előtt mint a külföldi munkavállalás és nem csak a pénz miatt. Kiszámíthatóság, oktatás, egészségügy és még méltó nyugdíjat is fognak kapni….
 • Stiel
  ‘nem számolva a ki és a bevándorlás további hatásaival’ – és az vajon mekkora? Lehet, hogy nem elhanyagolható.

  További torzító hatás, hogy emberek meg is halnak, tehát többen töltötték be a 65-öt az elmúlt 5 évben, mint ahány 65 és 70 közötti él most, csak egy részük meghalt azóta. (Ez a hatás a 18-23 közöttieknél is játszik, de ott feltehetően elhanyagolható.)

 • M
  Érdekes lenne összevetni pl Ausztria, Németországéval.
 • AI
  Aztán a mesterséges intelligencia rárúgta az ajtót az emberiségre, néhány év alatt komplett iparágakat megszüntetve, tömeges munkanélküliséghez, zavargásokhoz, forradalmakhoz, háborúkhoz vezetve.
 • Peti
  Speki,
  mindennel egyetértek, egy dolgot kivéve. Sajnos a helyzet úgy néz ki, hogy külföldön is egyre nagyobb probléma a társadalom öregedése, így nem vagyok benne biztos hogy a “méltó nyugdíj” 25-30 év múlva is még mindig meglesz bárhol is. Lásd pl. Franciaország közelmúltban történt zavargásai is ehhez a témához kapcsolódnak.
 • gaborr
  Tehát aki 70-es 80-as években született az készüljön fel arra, hogy baromi drága lesz a munkaerő mire nyugdíjba megy, és az emberi munkával előállított termék. Ergo a nyugdíjas otthont kevesen fogják tudni csak megfizetni. Vagyis inkább csak az aki rakott félre elég pénzt.
 • Dando
  Azért az elég örvendetes, hogy bár elöregedik a társadalom, de legalább a munkáltatók nem tudnak annyi mindent lenyomni a munkavállalók torkán. A munkáltatók (tulajdonosok) jellemzően amúgy is pénzüknél vannak, persze ha minél több mindent át tudnak nyomni az alkalmazottakon, annál kedvezőbb pénzügyi helyzetbe kerülnek.
 • Makk
  A kedvezőtlen demográfiai adatok ellenére a nyugdíjasok száma nem nőtt 2000-től, a “rokkantsági” ellátásban részesülők meg jóval kevesebben lettek.
  Ezen időszak alatt a a foglalkoztatottak száma 3,8 millióról 4,7 millióra száma nőtt.

  ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qlf021a.html
  ksh.hu/stadat_files/szo/hu/szo0034.html

 • Sándor_XY

  Osztrák hindexmundi.com/austria/age_structure.html
  Német service.destatis.de/bevoelkerungspyramide/index.html#!l=en

  Németek előttünk is ebben járnak 10 évvel, náluk most lesz a beszakadás.

  Amúgy a létszámsokkon felül szerintem sokkal nagyobb probléma, hogy ők például tudnak +100 000 fős nettó (!) bevándorlással számolnak (tehát bevándolrlók minusz kivándorlók=100 000 fő/év). Ezzel együtt náluk 6% 2050-ig a becsült népességfogyás.

  Nálunk még a környező diaszpórákból masszívan beáramló magyarokkal együtt is negatív a bevándorlási arányszám. Tehát nálunk a 6%-os jósolt csökkenés nem kicsit alábecsült, inkább 8-10% körül lesz az (tehát 8,7 millióan leszünk 2050-re Magyarországon)

 • terpesz
  ha hasonlo is osztrakoknal a korfa, oda vandorolnak be emberek, es utana dolgoznak. magyarorszagrol meg elfele tartanak 🙂
 • WEC
  Meg fogják emelni a nyugdíjkorhatárt és már meg is van oldva.
 • Z
  Érdekes ez a munkanélküliség nem növekszik story, ezzel kapcsolatban személyes történetek a következők.
  Barátnő (30-as éveiben): Győri papíripari multi, Március végén küldték el tervező grafikus poziból a gazdasági helyzett miatt, azóta sem talált még munkát.
  Barátnőm barátnője (30-as éveiben): Belső építészettel foglalkozó egyéni vállakozó, év eleje óta nincs szinte semmi munkája.
  Barátnőm másik barátnője (30-as éveiben): Szintén belső építész, alkalmazott volt Győrben, most küldték el ~1 hónapja, a kis (céget) teljesen felszámolják.
  Én: Nemzetközi befektetési bank fejlesztője (Budapesti iroda), múlt héten elküldték az összes szerződéses kollégát (kb. 180 ember), tegnap pedig már saját alkalmazottakat is.

  Múlt héten voltam Craft dev konferencián, beszélgettünk a többi boothnál lévő kiállítóval. Szinte mindehol hiring freeze van, senki nem azért volt kint, hogy munkaerőt vegyen fel.

 • ujevujnick
  – Ott is ugyanez a lemez. Keresik a megoldàst a “jo” bevàndorlok csàbitàsàra és a “rosszak” kiszoritàsàra. Ugyanez a Demoklész kard függ fölöttük is, és foglalkoznak vele. Németo.-bol és Ausztriàbol sokat mennek Svàjcba, ahol szintén hiszti megy a munkaerö hiàny miatt, ami igezàn nem màs, mint hogy siratjàk a tulkinàlat vàltozàsàt – szoval az együttérzésem ott is erösen korlàtozott.

  – Az még nagyon messze van. Én aktivan hasznàlom a chatgpt-t, és öszintén egy programozo haverra hasonlit, aki aprobb hibàkat kijavit, vagy gondolatokat elindit neked, komolyabb dolgokra nem hasznàlhato. A youtuberek, akik 1 nap alatt vagy egyéb rekordidöt irnak, hogy programoztak chatgpt-vel, ök azok, akik anélkül is tudnànak – szoval, asszem még messze vagyunk a te verziodtol. Tovàbbà egy rakat ember kell az uj technologiàt üzemletetni, nyugi.

 • Elektromudulátor dvá
  Majd kiosztunk megint vagy egymillió állampolgárságot, gyártunk párszázezer közmunkást, letagadunk néhány százezer kivándorlót, oszt papiron megint faszagányos lesz minden és máris ki lehet plakátolni Hogy ” Mo. jobban teljesít”, meg a többi ostobaságot
 • adhie

  pirmais grafikonnak hivajak azt amit latsz, en annyira kerestem ra h “germany pyramid chart 2023”
  population-pyramid.net/en/pp/germany
  population-pyramid.net/en/pp/austria
  population-pyramid.net/en/pp/hungary
 • Józsi
  Nyugaton már régóta ez van, én vagyok az egyik aki betömi a lyukat. Az én adómból magyar nyugdíjas nem megy vécére azt az ebédet egy másik országban eszi meg valaki. Ahol élek ott is hiány van de a magyar bérek minimum háromszorosáért. Álmodik a nyomor amikor azt hiszik, hogy lesz harmadik világból képzett munkáskéz kishazánkban, orvosokból is már csak a legalja merítés jut a magyar átlagembernek aki nem kell nyugatra pedig alacsonyan van a léc nagyon.
 • Heyho

  Elfogyott az ingyen penz korszaka, most mar ki kell termelni a brutto 1,5-2,5mFt-os fizeteseket.
  Es mellesleg minden ugyfel azt nezi, hogy mivel tudna koltsegeket csokkenteni 🙂 szoval izgalmas lesz az elkovetkezo par ev..
 • Károly
  “A következő öt év egy kicsivel lesz jobb, “csak” 100 ezer emberrel fog több kilépni a munkaerőpiacról, mint belépni,”

  Mi a helyzet a vendégmunkásokkal? Százezreket akarnak behozni. Őket is bele kell számítani a dolgozók közé, mert ha cserélődnek is, akkor is itt dolgoznak, adóznak utánuk a cégek, stb., nem?

 • Joy
  Ez sajnos meg is magyarázza, miért nem éri meg a mindenkori kormánynak fejleszteni az egészségügyet.
  Ráadásul minél nagyobb az idősek aránya a társadalmon belül, annál többet spórol a korai halálozásokkal.
 • józsenzbazsen
  Mondhatnám, hogy clickbait a cím, hiszen a címben feltett kérdés megválaszolására még utalás sincs a cikkben.
  Engem azért érdekelne : vajon mikor (és mitől, miért) fog csökkenni a foglalkoztatottak aránya?
  Vagy a válasz a sorok között van, és a megfejtés az, hogy nem fog?
 • SJ
  Lehet, hogy csak én látom így, de a hatékonyság éppen ellentétes irányba tart. A mai fiatalok nem tudják (vagy akarják) azt a teljesítményt hozni, amit az idősebben ennyi idősen. Ugyanazt a mennyiségű készterméket többen tudják megcsinálni egységnyi idő alatt, így az alkalmazottak létszáma úgy nő, hogy a produktivitás nem.

  Másik gondolat, hogy a demográfia pont arra jó, hogy a fejvadász cégek jó előre megtervezzék, mikor nyisság meg a távol keleti munkaerő csapokat. A megyénkben az elmúlt évek legnagyobb munkaerő közvetítős áttörése a filippínók megjelenése és integrálása. Amíg a föld lakossága nő, addig szerintem nem nagyon kell komoly munkanélküliséggel számolni.

 • Janos82
  Q migrációs ratank bőven pozitív. Többen jönnek mint mennek.
  cia.gov/the-world-factbook/field/net-migration-rate/

  Számomra bámulatos, hogy mennyire elhiszi mindenki a kormány szövegét.

 • Péter
  “Aztán a mesterséges intelligencia rárúgta az ajtót az emberiségre, néhány év alatt komplett iparágakat megszüntetve, tömeges munkanélküliséghez, zavargásokhoz, forradalmakhoz, háborúkhoz vezetve.”

  Nyilván akkor meg lesznek adóztatva a munkásokat AI-ra cserélő cégek, illetve nem forradalom várható, hanem balosabb kormányok várhatók, amik a gazdagok adóit fogják növelni.

 • Alfa
  Z,
  Ezen miért csodálkozol? Összeszerelő ország vagyunk és a fő csapásirány méginkább ez.
  Hiring freeze van a magasabb pozíciókra, de az operátorok, kétkezi munkások azonnal el tudnak helyezkedni. Mesterembereket meg nem nagyon lehet találni.
 • NAR
  Vitték felfelé a nyugdíjkorhatárt. 2001-ban a 65 fölötti népesség a teljes népesség bő 15%-a volt, 2011-ben már 17%. 2020-ban majdnem 20%.
 • tip
  az ipar szerint munkaerőhiány van.

  Szerintem meg Porsche-hiány van.

  Akartam venni Porschét kétmillió forintért, és egyet sem találtam.

 • Ivan Olsen
  Morgan Stanley?
 • .....
  Az informatikából az a tapasztalat, hogy amikor létrejön valamilyen eszköz, ami gyorsítja a fejlesztést, akkor nem munkahelyek szűnnek meg, hanem új lehetőségek nyílnak meg, ami úgy igényeket generál. (Hasonlítsatok össze egy 20 éves játékot egy maival. Vagy az Excel-t.) Azok szokták elveszíteni a munkát, akik nem állnak át az új eszközökre, vagy akiknek igazából eddig sem volt nélkülözhetetlen a munkájuk.
 • Kittike
  Más Eu-s országokban is ez a munkanélküliség definíciója? Szerintem azért elég erősen lenyomja a munkanélküliek számát ez a kacifántos megfogalmazás. 😀
 • Én is akarok kommentelni...

  Mi pedig aki kicsit is értelmes vesszük felfelé. Májusban +5 ember, júniusban a HR meghallgatások alapján további 3-4 várható. Informatikust, sofőrt, kereskedőket, adminisztrátort veszünk/vettünk fel. És még keresünk legalább 5 főt.
  Pedig nem kicsit megütött minket az idei válság, de készülünk elrugaszkodni felfelé, hogy a kilábalást már betanított felkészített emberekkel kezdessük el.

  Ez nekem így nagyon szektor és terület specifikus. Az én ismerősi körömben is többen keresnek hónapok óta munkát, de az ő szakképesítésükre nincs szükségünk, így nem tudok nekik segíteni.

 • Janos82
  én azért devkent szoktam megkereseseket kapni, szóval nem félek, hogy már itt lenne a realber csökkenés.

  Persze nyilván ez is szektor függő. Nekem több munkatarsam is most lépett le, és jellemzően több pénzért.

 • dologtalan
  Ez az „aktívan keres munkát” valami bürokratikus fogalom, ugye, amelynek nem sok köze van a tényleges munkakereséshez? Nekem volt egy időpontom, amit 2 hónappal korábban megadtak, hogy „jelentkezzem elektronikus formában”, de ezt elfelejtettem, és így rögtön töröltek is a nyilvántartásból, azzal a dörgedelemmel, hogy 60 napig nem is lehet újrajelentkezni. 🙂 Mivel az eltelt időben is csak olyan állásokat ajánlgattak, amelyeknek semmi köze nem volt a szakmámhoz és az általam megadott adatokhoz, így nem erőltettem az aktívnak látszást az azóta eltelt kb. 10 hónapban sem.
 • Kerdezo
  Továbbra sem vagyok meggyőzve hogy a jelenlegi modernizalas kevesebb emberi munkát eredményez. Az őskori eszkoz nélkül elvetni egy növényt vagy a most traktorral egy hektárt , de mennyi minden kell ahhoz hogy egy traktor elkészüljön…
 • Belavoltam
  Latom, nehez az elet az MSCI-nel 🙂 Btw. en is voltam a craft-on, es par standnal azert lattam allasajanlatos szorolapokat, pl. greenhill, continental.
 • bobo
  Nem lesz itt nyugdíjprobléma!
  Majd beoltják a nyugdíjasokat valami vírus ellen, aminek hatására az addig makkegészséges nyugdíjasok is meghalnak két éven belül.
 • Daniel
  Miklós? Volt már itt PALANTIR-ozás? Ha nem akkor kezdem!

  1. PALANTIR

  Szokj hozzá, mert jönni fog mint a BTC és a TESLA

  A Palantir (és Ai társai) majd megoldja a hatékonyságot és a munkanélküliséget…

  😉

 • Copywriter
  Mi a gond, Ausztriában folyamatosan nő a népesség, és amilyen szigorú a letelepedési törvény, nem a féllábúak jönnek, hanem akik rögtön munkába is tudnak állni. Egyáltalán nem félek attól, hogy nem lesz nyugdíjam, mire én leszek idős, Ausztriának lesz kb. 12 millió lakója, annak a fele fiatal dolgozó.
 • -nb-
  Kissé OFF:
  nyugdíjba megyek – egy nem vidám, de anyagilag pazar kirúgással, mindegy – jártam a hivatalba’: nyugdíjkérelmet csak akkor, ha betöltöttem a korhatárt, majd jól visszamegyek mindjárt! – azonban kedvesen csináltak egy adategyeztetés ügyet, és kiderült hogy majdnem 2 évig “munkanélküli vagy azzal azonos kategória” voltam (pénzt nem kaptam, mindegy), amit mondani akarok:
  Nyugdíjnál a munkanélküli (és azonos kategória vagymi) ellátás szolgálati időnek számít ÉS az átlagjövedelem számításába csak akkor kell figyelembe venni, ha úgy magasabb lenne a nyugdíj összege!
  Tehát: jelentkezzetek munkanélkülinek, ha már, mert megérheti!
  A hátulütő az, hogy 90 napos az ügyi hatideje (és hosszabbítható további 90 nappal) ha jól értettem.
  Utóirat:
  képzésre vártam az idő alatt, de akármire jelentkeztem, már nem volt hely. Éstovábbá: tb biztosított is voltam emiatt
 • Speki

  Ausztriában a fizetésed 1.78%-a már alapból az egyéni nyugdíj számládra megy. Tehát mindenkinek lesz nyugdíja aki az osztrákoknál dolgozik és nem kell félned attól, hogy nem fogsz nyugdíjat kapni.
  A KTM Munderfing-i gyárában rengeteg magyar dolgozik, azok akik 3-műszakban nyomják kb. 2500-2700-euró/hó jönnek ki és ezt szorozd meg 14 hónappal+ a cég minden januárban jutalmat is fizetett minden szerződéses (véglegesített) dolgozójának ez 3000/euró juttatás volt.. Tehát inkább 15 havi bérrel számolhatsz.
  A családunkban is van olyan aki ott dolgozik, 12-vel elosztva az egész évi bérbevételt, több mint 3300/hó euróra jött ki…
  Tehát a megéri vagy nem éri kint élni, erre már meg is kapjuk a választ, főleg ha hozzá tesszük, hogy oktatás, egészségügy, utak állapota és kiszámíthatóság..
  Itt ha elveszíted a munkádat akkor sem kell aggódnod, mivel annyi munkanélkülit kapsz…
 • mad823

  Közben pedig folyamatos a tanárhiány.
  Komolyra fordítva a szót: a legősibb szakmán kívül a legtöbb nem feltétlenül állandó. Kádárra és szűcsre is kisebb a kereslet mint pár száz éve. Szóval szerintem nem lehet elvárás manapság, hogy valaki egész életében egyetlen területen dolgozzon. A lehetőségek változnak alkalmazkodni kell. Hiányszakmák mindig lesznek.
 • László
  A BTC meg a TSLA is mennyi mindent megoldott.
 • Belavoltam
  Ha az a palantir csak annyira jo, mint a bitcoin vagy a tesla, akkor nincs mitol tartani 🙂
 • Névtelen
  tip
  Én ezt az OTP részvénnyel akartam írni vagyis hiába teszek be az ajánlati könyvbe vételi ajánlatot 3000 ért, abból jelenleg kötés nem lesz. De lehetne írni azt is hogy kenyerhiany van, mert 250 Ft/kg ért nem kapható, ami reális ár lenne
 • Zee
  én pedig azt látom a linkedinen a recruiterek elkezdtek followupolni, ha nem válaszolok nekik. (Magas szintű könyvelés) Tavaly év elején 2 hét alatt találtam munkát, a mostani helyemen még mindig folyamatosan rengeteg pozi van meghirdetve
 • ggg
  Közben parragh is kinyitotta a pofaját:
  “Nem szeretném kipróbálni, hogy lehet 300 ezerből megélni.”
 • Bumburnyak
  -> ne mar hogy el-palanrtirozod magad igy mindenki szeme lattara.

  El tudod mondani mivel foglalkozik a ceg? Mibol csinal profitot?

  En meghallgattam jopar videot es fogalmam sincs is a termekuk.

  Marpedig amit nem ertek az meg veletlenul sem veszem meg.

 • jami
  Igen alacsony számú a makkegészséges (magyar) nyugdíjas és igen, sajnos én is azt gondolom, hogy a délibáb eü sokat fog javítani a nyugdíjkassza egyensúlyán.
 • Buy & Hold

  Tudjuk.
  És akarjuk is.
  Csak éppen motiválva nem vagyunk rá, egyáltalán.
  Az én szakmámban pl a kb rezsire elég alapfizu mellé jutalék -jellegű kiegészítéssel hülyére lehetett keresni magukat az öregeknek. Meg is tették, tönkre is mentek a családjaikkal együtt (tisztelet a kivételnek).
  V.ö. most nekünk van egy korrekt alap fizu amiből szépen el lehet éldegélni, ami annak is annyi aki kummant egész nap meg annak is aki továbbra is szénné dolgozza magát.

  Mi az előbbi rendszert csak láttuk. Előnyök, hátrányok, viszonylag objektíven tudjuk nézni.

  Az öregek meg rázzák a botot hogy lusta dög fiatalok nem akarnak tönkremenni a … Miért is?