Cetelem kamatcsökkentés, új állampapír

Bejelentették a Cetelem megtakarítási számla kamatcsökkentését. Június elsejétől 500 ezer forint alatt 1,75% 500 ezer és 2,5 millió forint között 1,85%, felette 2% lesz a kamat. Ami marad, a látraszóló kamatozás, vagyis nem kell ezekhez a kamatokhoz lekötni a pénzed.

Az Államkincstár új kétéves állampapírt bocsát ki 2,5%-os éves kamat mellett (link), valamint pénteken lehet utoljára eurós PEMÁK-ot venni a régi sorozatból, az új már csak euró infláció plusz 1%-on fog futni. (Link)

Ha elhisszük az MNB-nek, (elemzés) hogy a következő években 3% körül alakul a magyar infláció, akkor nem tűnik egy nagy üzletnek most két évre befektetni  bruttó 2,5% (nettó 2,12%) hozam mellett.

Bónusz egy cikk az EU-s támogatások hatásáról a magyar gazdaságban. (Link) Ez azért fontos, mert 2020 után a pénzeső sokkal kisebb mértékben fog hullani a magyar gazdaságra.

Share

30 hozzászólás

 • Ujvári Dávid
  Még így is a Cetelem a legjobb “pénzparkoltató”?
 • SpongyaBob
  Pont ezt akartam kérdezni Én is
  Most készülök itt számlát nyitni

  Jól értem, hogy napi kamatszámítás van és hó végén írják jóvá a kamatot?
  Akár többször is utalhatok rá egy hónapban, legfeljebb a később utalt kevesebb napot kamatozik?

  Mennyire könnyű/gyors innen a kiutalás

 • Zol
  Igen, napi kamatszámítás van, hó utolsó napján írják jóvá az adott havi kamatot. Akárhányszor utalhatsz ki-be, de csak telefonon. Régen nehézkes volt, sokáig zenélt a vonal és visszahívást ígértek, mostanában hamar felveszik (1 perc) és egyből lehet utalni adataid megadása után. Kb. 1 óra múlva jön egy e-mail hogy elment a pénz és kb. +1 óra mire jóváírják. Csak előre megadott, saját számlára utalhatsz (bármelyik banknál lehet). És ami a legjobb: a tranzakciós adót fizetik helyetted :).
 • Usespanner

  A Cetelemnel villamgyorsak, mint a 4es metro építkezés…
  Persze, bármikor utalhatsz. Az hogy napi vagy havi kamat van teljesen lényegtelen.
 • Tucsok
  Sajnálom a PEMÁK kamatcsökkenését, de minden tiszteletem a MÁK-é, tegnapelőtt felhívtak telefonon, hogy van egy adag euróm a TBSZ-emen ami nincs papírban, úgyhogy gyorsan vegyem meg még péntek előtt 🙂
 • lala
  2,5% 2 évre?
  Az ÁAK-nál nem nézik,hogy mennyi már most az infla?
  Fél, 1, 2 éves papírokkal most már csak bukni lehet a lassan 3%-os infla miatt,de a 3 éves PMÁK esetén is kezd rezegni a léc.
  5 éves még jó,de ki bízik a magyar államban 5 éven át, amikor felkel egy nagynemzeti okostojás egy nap, bead egy módosítót, amit másnap már meg is szavaznak (akár visszamenőlegesen is)? Kár,hogy amikor a gazdaság és az ország problémáit kéne megoldani,akkor nincs meg ez a gyorsaság,hanem évekig húzzák vagy hozzá se nyúlnak egy-egy területhez.

  Cetelem:
  Még mindig a legjobb ott parkoltatni a pénzt,mint egy bankszámlán pihentetni 0-0,1% kamatért.

  EU-s pénzeső:
  Történelmi lehetőség volt ez az ország számára a gazdaság fejlesztésére, nyugodtan le lehet írni,hogy kézenfogva szalasztotta ezt el az elmúlthétév és az azelőtti elmúltnyolcév.

 • JoeP
  Azt hiszem, ennek a pemáknak már csak integetek. (Mint ahogy a februári pmáknak is.) Tegnap délután érkezett meg az a pénz, melyet rá akartam rakni az AKK tbsz-re, ma meg már csak elég magas költséggel lehet pemákot venni. (Mind a manuál, mind az ügyintéző hölgy szerint a bankkártyás átutalás nem érkezik meg ma, csak a jövő héten, vásárolni viszont csak délután kettőig lehet.) Egyedüli lehetőség az, ha kiveszem a bankból a pénzt, átváltom euróba és beviszem készpénzben.
 • hpd
  Van alternatívája a Cetelemes takarékszámlának?
 • headset
  Ujvári Dávid
  2017-03-30 at 20:17
  “Még így is a Cetelem a legjobb “pénzparkoltató”?”

  Én a Concorde-nál (alapforgalmazo.hu) a Platina Pí B-t használom még a hónapon belüli pénzeim parkoltatásására is.

  Számlavezetés vétel, eladás, utalás ingyenes. (A folyószámlámról is ingyen utalok.)

  Igaz, hogy 3 nappal előre kell gondolkodni.

  A hozam rövid távra néha negatív, de nem az számít, hanem az átlag. 🙂

 • István
  PMÁK 2022I még mindig a legjobb választás akkor rövidebb távra is vagy a következő évekbeli várható 3% körüli magyar infláció miatt várhatóan jobb a FKJ?
  Köszi
 • L70
  @István

  Olyan időtáv nincs, hogy “rövidebb”. Van 1 hónap, 6 hónap, 12 hónap, x év, de “rövidebb” az nincs.

  Félévre még mindig FKJ. De akkor miért hivatkozol “következő években várható 3%” inflációra?

 • salander
  Srácok… Nem, nem várható jobb fkj, kkj. Eddig ment a beetetés és a lakossági források átterelése, piacszerzés a bankoktól.
  Most majd hagyja az ÁKK hogy az infláció csöndben végezze a dolgát.
  Innen lehet hogy páran lemirzsolódnak majd emiatt, de a zömét az ügyfeleknek csak a pozitív nominál kamat érdekli.
 • barbi
  FKJ 1,5%-ért, amikor februárban már 2,9% volt az elmúlt éves infla?
  Ha van felesleges, elégetni való pénzed, akkor FKJ, KKJ. Garantáltan buksz velük a jóval magasabb infláció miatt.
 • Alfa
  3% infláció?
  Hahahaha.
  Szolgáltatások ára már most is évi minimum 10%-al nő, minden épkézláb szakember Ausztriában vagy Németországban van, aki nem az brutál árat emel. Illetve nem találsz szakembert 2 hónapos határidővel se.
  A sarki fagyis 250-ről 290-re emel, plusz eltörli a korábbi mennyiségi kedvezményt.
  A tej-kenyér-tojás-hús vonal is bőven 5% felett emelkedik (asszony mindig ugyanazt veszi, szerinte sokkal drágább ugyanaz a tej, hús, stb.), nem tudom a KSH honnan rakja ki az indexet, egyre ócskább terméket vesznek alapul, vagy mi?
 • attila
  ebben az országban nem lehet úgy hatalmon maradni hogy rendszerszintű reformokat csinálsz, ezért nem is nagyon próbálkozik senki ezzel. A társadalom átnevelése csak jobb és baloldal egyetértésével és hatalaommegosztásával érhető el. Az meg csak álom marad !
 • Kiszamolo
  Alfa, a fizetésed zöme nem szolgáltatásra megy el.
 • V
  a KSH keze ala dolgoztak azzal hogy “megrezsicsokkentettek” 1-2 dolgot, nyilvan megneztek mi van a fogyasztoi kosarban. Legutobb pl serteshus afacsokkentes volt, nyugtasson meg a tudat hogy a megtakaritasbol most 7 tonna helyett 9 tonna serteshust vehetsz. Kit erdekel hogy vega vagy!?!???
 • István

  Azért mert rövidebb időre sem biztos hogy fkj. pmák -1%al is versenyképes
 • Hudi
  @L70:

  A kötvényalapok és MAX indexek is használják a rövid/hosszú jelöléseket. A ZMAX pl. a 3 hónapnál rövidebb állampapírok mutatója. De persze a hosszú táv lehet pár év is (pl. egyetem elvégzése), de akár pár évtized is (nyugdíjra takarékoskodás).

  Amikor befektetsz valamibe -SZVSZ- az egyik elsődleges szűrő szempont kéne lennie, hogy milyen időtávra szándékszol, hiszen a likviditást/költséget ez gyakran szignifikánsan meghatározza.

  Általában nem egy konkrét terméket akarsz megvásárolni, hanem a hasonlók közzül a számodra legmegfelelőbbet. Állampapíroknál fél éves időtávnál nem csak az FKJ-t érdemes megnézni, hanem a hasonkókat is (DKJ, ill egyéb kb. félév múlva lejáró állampapírok -amik (kiv. PMÁK, BMÁK) persze mostanában magánemberként nem versenyképesek). De ennél az időtávnál a Cetelem szerintem megveri az FKJ-t (persze kicsit más a kockázat, a likviditás).

 • Zsír
  Ha nő az infláció, akkor előbb-utóbb a kamatoknak is majd nőniük kell. Vagy rosszul gondolom? Vagy túl sokan fektetnek be?
 • attila
  @Zsír előbb-utóbb……annyit nem fog emelkedni hogy ezek emeljenek belátható időn belül…a 2% körül stagnáló infla miatt meg nem emelnek az életbe sem….a túl gyenge forint miatt lehetne, de az meg álom amíg jönnek az eu-s pénzek számolatlanul….
 • Gábor
  Van alternatíva a Cetelem helyett, ami nem állami?
 • Balint
  Off: Erste pénzügyi monitora másnál sem működik? elég hasznos lenne, de teljesen használhattlan nálam
 • buta
  Tudom elnyűtt kérdés lehet, de mibe fektessen a buta ember, aki nem ért a pénzügyekhez? Minimális kockázatot szivesen vállalok egy kicsivel nagyobb kamat érdekében (ami gyakorlatilag ha jól nézem, akkor azt jelenti, hogy nem veszítek a pénzem értékéből)

  előre is köszönöm a válaszokat.

 • Kiszamolo
  Buta, nem az a buta, aki tudja magáról, hogy nem ért hozzá. Az már fél siker.

  Egyébként prémium állampapír, 5 éves az Államkincstárnál.

 • szocske
  , elvileg mukodik az erste penzugyi monitor, bar en mar eleg regen neztem ra, akkor lenne jo, ha csak erste bankos szamlat es kartyat hasznalnek, de akkor tenyleg praktikus lenne
 • szocske
  Halvany emlekeim szerint regisztralni/aktivalni kell elso alkalommal a netbankon es onnantol fog mukodni, de pontos reszletekre nem emlekszem, regen volt
 • Géza Kovács
  Azt nem tudjátok, hogy a Cetelem és az Oney az mennyire egy cég? Az egy dolog, hogy hasonlóan néz ki a netbankjuk, de ugyanazt a hibát is elkövették. Februárban nem számlázták ki az sms szolgáltatás árát, hanem csak márciusban. Annyi a különbség, hogy a Cetelemnél, külön részletezték a 2 árat. Ugyanazon a szerveren futna a 2 bank? 🙂
 • Kiszamolo
  mindkettő bnp paribas
 • Pupák
  Nem irreális ez a 2% mostanában? OTP, Erste 0,2% körül fizet.