Cikk a Revolutról

A HWSW szemléz egy Reuters cikket a Revolutról, amelyik nagy késéssel adta be a pénzügyi beszámolóját, de ez csak a kisebbik probléma.

Korai még bármilyen következtetést levonni és nyilván nem tartasz ott sok pénzt, de azért érdemes figyelni az eseményeket.

Share

83 hozzászólás

 • Én nyár óta parkoltatok több ezer eurót a MÁKnal, és még nem jött levél, hogy ezt nem kéne. Mire hivatkoznak amúgy?
 • sittysutty

  Milyen Wise kártyás költségre gondolsz?
  10 éve használom, akkor még a küldése is ingyen volt. Most van egy pár eurós gyakorlatilag postaköltség. Mi más van, amiről nem tudok? (Ellenben kamatozik )
 • Györgyi
  Csak váltásra vajon működik a Revolut? Tehát ha pl. nyitok az Ersténél euroszàmlát, a magyar bankkártyámról feltöltöm Revolutra a pénzt, ott átváltom euróra, és onnan utalom az eurószámlàra, jelentkezik bàrhol költség, ami miatt nem éri meg?
 • Belavoltam
  “Valamennyi kollégám Revolutot használ (60+ fős IT fejlesztő cég), a befektetés náluk bitcoin és az állampapírtól nagyon fáznak.”

  Lehet, hogy a kollegaid ugyes fejlesztok, de penzugyekben mar sokkal kevesbe okosak.

 • TCsaba
  A wise kártyának mi a lejárati ideje?
  Van folyamatos éves díja?
 • ta0066
  ha már fintech, egy kis adalék:
  24.hu/kulfold/2023/03/04/wirecard-csalas-nemetorszag-oroszorszag-kemkedes/
 • Kicsi a világ
  “100 ezer forintonként 300 forintot levonnak utalási díj gyanánt, menjenek az anyjukba…”

  0,3% a tranzakciós adó. Az a 300 forint azonnal megy az államhoz.
  Lehet szidni a bankokat, de amikor szidjuk őket, akkor tényeg azért szidjuk már, ami tényleg az ő hibájuk, különben hiteltelenek leszünk.

 • Zee
  nekünk is kp felvetnek számít HITELKÁRTYÁVAL való feltöltésért az ERSTE. Ez a régi citis csomag kártyája.
 • MagnetHUF-Revolutváltás-WiseEUR
  Nem Revolut hanem Wise, de érdekesség:

  “…A 2022 decemberében a Wise számlákon tartott, jogosult egyenlegek után a Wise éves arányban meghatározott pénzvisszatérítési kamatlábat fizetett:

  0.99%-ot minden EUR után

  1.80%-ot minden GBP után

  2.33%-ot minden USD után…”

 • Moltiszanti

  Igen működik, csak váltásra én is csak arra használom.
  A standard ingyenes számlán havi 350 ezer forintig vált ingyenesen, utána díjat von. A premium csomag havi díja 2500 Ft, ebben korlátlan váltás van. Az ingyenesseg nem pontosan a középárfolyamot jelenti van kb 0,5-1 forint eltérés ez függ attól, hogy vétel vagy eladás ez sajnos teljesen nem átlátható, de tájékoztatnak róla.
  Rendszeresen használom a revolutot és maximálisan elégedett vagyok vele, csak jókat írhatok róla. Nagyon remélem, hogy ez nem a wirecard story lesz végül. Mindenesetre most még kevesebb pénzt tartok ott óvatosságból, viszont kitartok mellettük.

  24.hu/kulfold/2023/03/04/wirecard-csalas-nemetorszag-oroszorszag-kemkedes/

 • Kristóf

  “Vajon mennyi pénz van a litván betétbiztosításban és mennyibe kerülne kárpótolni a revolutosokat?
  A magyar OBA-t kétvállra fektette három takarékszövetkezet csődje, mert 132 milliárdba került.

  Litvánia ötödakkora ország.

  Egy revolut ügyfélnek átlag 400 angol font feletti a számlaállománya és van 16 millió ügyfél.

  Az 6,4 milliárd font, vagyis”

  Szerintem azt ne felejtsd el hogy annak a 16 milliónak nagy része UK ügyfél. Emellett jelentős a svájci, ausztrál, amerikai és egyéb EU-n kívüli ügyfelek száma. Ezeket ugye nem a litván alap biztosítja és valószínűleg több is a pénzük. Nem mintha sokat számítana, csak megjegyzem hogy szerintem az ügyfélvagyon kisebb része lehet az EU-ban. Kb 30%-ra tippelnék. 😀

 • sifarr
  Kristóf!
  Nem jó a 30 %-os becslésed. Jelentősen több.
  Az USA-ban csak 500 ezer ügyfél van, ott szeretnének jelentős bővülést. Ausztrália lakossága 26 millió, Svájcé 9, jelentős ügyfélszám ezekből sem lehet. Európában indult a Revo, innem van az ügyfelek és a pénzállomány többsége is.
 • JG
  @eva: Kiutalod egy saját Wise számlára, amiről havonta 200 €-t ingyen vehetsz fel automatából.
 • Tibor
  Vajon a céges revolut business-en lévő pénz ugyanúgy biztosított mint a privát revolut-on lévő?
  Ennek már korábban próbáltam utánajárni, és úgy rémlik nem találtam egyértelmű választ rá. Mindenki mást ír erről. Még a chatgpt-t is összezavarta a kérdésem.
 • Éva
  kezdem azt hinni, hogy a fejlesztőink csak a fejlesztéshez értenek ténylegesen. Az élet más lényeges területein nagyon gyengék. Ez nagyon megdöbbentett.
 • Éva
  köszi! Belföldön is lehet Wise-zal eurót felvenni atm-ből? Szeged környékén tud valaki ilyen atm-et?

  Illetve Horvátországban?

 • JG
  OTP, 6720 Szeged Takaréktár utca 7. (€ ATM)
 • Moltiszanti

  Horvátországban nem tudok de szerintem az első szembejövő már olyan lesz!-;)

 • Éva
  Nagyon szépen köszönöm a segítséget, kiváló társaság!
 • Kálmán
  Ha már betétbiztosítás, nekem tűnt csak fel, hogy az csak a HUF-os számlán tartott pénzre vonatkozik? EUR/USD/stb-re nem. Meg nyilván a különböző befektetésekre sem (tőzsde, kripto, arany). Tehát szerintem nem sok szart ér alapból se. Mondom ezt úgy hogy van bent ~5000 $-om részvényben.

  Igen, keletkezik. Az OTP például nagyon keményen megvág devizaszámlánál a jóváírásért is, 5-10 €/$ / utalás. Gyanítom a Erste-nél sincs ez másképp.

 • Tibor
  @kálmán: ezt, hogy csak HUF számlára vonatkozik, honnan veszed? Nekem nem tűnt fel.
 • Attecte
  akkor ezt én néztem be, elnézést. olyan szinten az inflációs válsággal együtt vettem észre a 0.2-ről a 0.3-ra növekedést, hogy fel se merült bennem, hogy az állam tette.

  Tényleg bocsánat, megkövetem magam, súlyos hiba volt.

  @belavoltam ez esetleg a 90-es évekig volt így legfeljebb, amikor még terjedt a pincelakó geek sztereotípiája. Persze attól is függ, hol nézed, és kit; én azt tapasztaltam, hogy ma már szakbarbárok nem nagyon maradnak életben (egzisztenciálisan mondva) komoly cégeknél. Nagyon nagy többségben jól szituált, rendezett életkörülmények közt lévő emberekkel találkoztam – ami habár még önmagában nem garancia, azért messze van attól, amire gondoltok.

  Valamint az sem meglepő, hogy egy tech-szférában jelen lévő ember talán jobban fázik a konzervatív befektetésektől, ahogy az se hogy fiatalon nagyobbat meg kockáztatni. Még ha ez ártalmas is.

 • Vedd ki vagy steak-et süss
  Revoluteon nem működik most a cripto vétel, ellenben a sztékelést engedi a rendszerük minden további fennakadás nélkül.
 • Belavoltam
  A jol szitualtsagnak kb. semmi koze a penzugyi IQ-hoz. En nem vonom ketsegbe tapasztalatat, hogy naluk ebben a tekintetben kihivasokkal kuzdenek a kollegai.
 • Buzgomocsing

  Többféle Wise kártya is van.

  1) A zöld kártya fizikai kártya, a mágnescsík és chip-en kívül még dombornyomott is, (úgy emlékszem, hogy Mastercard volt, de az új Visa). Nekem nemrég járt le, 4 év után. Csak beszerzési díja van, kb. 2400 Ft, (nekem még ingyen szállították).

  2) A virtuális kártya Visa, és totál ingyenes, 1 kattintásra elkészül. Lehet belőle több is az embernek, de nem teszteltem, hogy többet igényeljek, mert minek – 1 virtuális is elegendő.

  Van most egy fehér ökokártya is. Ennek a lejárata 6 év, és ez is kevesebb, mint 2500 egyszeri pénzbe kerül. A kártya a 3D-nyomtatásban is szokásos, (megfelelő körülmények között) lebomló PLA-ból készül, és nagy előnye, hogy csak a név van ráírva, plusz a Logo. A kártya adatai az appból kiolvashatók, és egy ATM-nél vagy kártyás vásárlásnál senki sem tudja optikai módon lelopni. (Nem dombornyomott egyébként).

  Folyt. köv.

 • Buzgomocsing

  folyt. köv.

  A Wise kártyákat be lehet regisztrálni Google Paybe is, ha valaki mobillal szeretne fizetni. Ezenkívül lehet minden pénznemben ún. perselyt is nyitni, amibe ha beteszed a pénzt, akkor a bankkártyák ezekhez nem férnek hozzá, csak ha kiveszed őket a perselyből.

  Újabban az átutalás teljesen ingyenes, míg korábban 100 Ft körül volt / darab. Szintén újabb fejlemény, hogy a Wise “kamatot” fizet pl. € és $ után, havonta az arányos részt. (A Wise jó pénzeket kaszál állampapírokból, és egy kis részét odaadja az ügyfelei megtartásának céljából).

  Lehet még valami világ ETF-et is venni, és tervezik, hogy Magyarországon is elindítják. Szóval egyre inkább úgy tűnik, hogy minden pénzt megpróbálnak bevonzani az ügyfelektől. OBA, BEVA nincs, csak safeguarding, úgyhogy nagyobb összeget csak saját felelősségre tartanék. Bár én inkább bennük bíznék, mint a magyar államban.

 • Sándor
  @Kálmán @Györgyi

  Nekem Erste (ex-citisként) beérkezőre nem számol fel semmit, akkor sem ha euró. Az hogy az OTP igen, megintcsak a korábbi zsiványbanda elméletemet igazolja velük kapcsolatban 😀

 • Tibor
  @Sándor a revolutról érkező pénzre, még ha forint is az Erste a vállalkozói számlák esetén számol fel díjat a jóváírásoknál. Lakosságinál nem.
 • Penge
  Sok mindennel lehet fikázni a fejlesztőket, de azzal, hogy ne értenének technikailag jobban már csak szakmájukból adódóan is a kriptóhoz, mint a pénzügyesek azért nem nagyon állja meg a helyét.
 • Jakab Le Gipsz
  Imádom a Revolutot, főleg, amikor a céges számlankra Ftot utal és én fizetek érte 1200 Ftot , hogy fogadhatom. De már volt téma ez a kiszamolon és jól le lett oltva a cikk író, mert mekkora hülyeség. Hát nem az.

  El kéne már felejteni az ilyen bohóckodást. Wise miért tudta megoldani a magyar bankszámlaszámot?

  https://kiszamolo.hu/forint-utalas-revolutrol/

 • Tibor
  Erste-s céges számlád van? Én csak arról tudok, ami pénzt kér a revolut jóváírások után. És csak a cégesen, privát számláknál nem. Ez szerintem nem a revolut hibája, hanem az erste szivatja a népet.
 • Tamás
  Nekem az a bajom a Revoluttal, hogy míg a Wise számlára azonnal tudok pénzt tenni, addig a Revolutra szombaton akartam pénzt tenni és kedden érkezett meg,mivel nemzetközi utalásként kellett.
 • Tibor
  Miért utalással csináltad? Kártyás feltöltés esetén azonnal ottvan. És olcsóbb is