Csaló brókercégek: itt az MNB válasza

Idén nem szűkölködtünk pénzügyi visszaélésekben, mint kiderült, több brókercég is alternatív könyvelést végzett, volt egy számlakimutatás, amit az ügyfél látott és egy másik, amit a Felügyeletnek küldött el. Így tudtak 10-15 éven át csalni és virtuálisan vagyonokat kimutatni az ügyfelek számláin.

A könyvvizsgálók sem jöttek rá a csalásra, bár beszédes, hogy mindhárom csaló cégnél ugyanaz a cég végezte a könyvvizsgálatot.

A fentiek elkerülésére az MNB az alábbi változásokat hozta:

– Január elsejétől a szolgáltatóknak minden hónapban el kell küldeni az ügyfélnek a nyilvántartott állományáról szóló kimutatást és ugyanezt anonim módon az MNB felé is el kell juttatniuk. Az ügyfelek egy változó kóddal havonta megnézhetik, hogy az MNB ugyanazt látja-e, amit ők a saját egyenlegközlő levelükben. Az MNB összesíti az adatokat és havonta ellenőrzi, hogy van-e ennyi értékpapír a cég KELER-nél vezetett számláján.

– A telefonos panaszokról készült hangfelvételt az eddigi egy év helyett öt évig kell megőrizni.

– A BEVA biztosítás összeghatára 100 ezer euróra nő (ugyanannyi lesz, mint az OBA), ezzel szerintem Európában a legnagyobb védelmet fogjuk nyújtani.

– Egy könyvvizsgáló maximum öt évig ellenőrizhet egy-egy céget, utána két évig nem. Szigorítják a hatósági vizsgát is a számukra és ha bármit talál, köteles írásban jelenteni.

– Az eddigi öt év helyett három évente kell a brókercégeknél helyszíni vizsgálatot tartania az MNB-nek.

– Szigorítják a szolgáltatók által használható informatikai rendszereket.

Szigorodnak még az összeférhetetlenségi szabályok, a vezető tisztségviselők felé támasztott elvárások is.

Nekem tetszik, remélem a befektetők is fogják venni a fáradtságot, hogy ellenőrizzék, hogy az MNB-nél milyen értékpapírjai vannak nyilvántartva.

Share

17 hozzászólás

 • Laci
  lehet ezzel megint megbukik par ceg
 • Kiszamolo
  Én is pont erre gondoltam…
 • Lomnici Tamara
  Tanárom volt a közgázon, sőt tanszékvezető is egyben, mégis egy tudatlan műsorvezető bele tudta vinni a susnyásba és nem tudott kijönni belőle. Mire is való egy könyvizsgáló? atv.hu/videok/video-20150403-brokerbotrany-a-konyvvizsgalok-az-alkotmanybirosaghoz-fordulhatnak
 • graphite
  Ha jól értem, mostantól 3 évente fognak bukni a csalók?
 • Dörnyei József
  Ez már egy jobb ellenőrzés, mint az eredeti, amit terveztek.

  Ahol problémát látok, az az MNB 5 év helyett 3 éves ellenőrzési gyakorisága.

  A US-ben évente 2 audit van kötelezően. Egy tervezett és egy meglepetés szerű. Az utóbbinál egyszer csak reggel megjelennek az auditorok és elkezdik az ellenőrzést…

 • Laci
  graphite: ami a lenyeg az az hogy az ugyfel hozzafer az mnb-vel kozolt adatokhoz is es megnezheti h o is annyirol tud-e mint az mnb

  hasonlo jo lenne ha bevezetesre kerulne pl a munkaltatoi jarulekok befizetesevel kapcsolatban, mert pl ha bemesz a navhoz, akkor ok nem adnak tajekoztatast ez ugyben… ami eleg gaz. bar az ugyfelkapu rendszeren keresztul egy ideje lekovetheto csak nem eleg egyszeruen.

 • Spidy
  Az első pont lesz csak igazán hatékony, de az tényleg működhet. Tetszik…
 • Omnisapient
  “könyvvizsgáló maximum öt évig ellenőrizhet egy-egy céget, utána két évig nem”
  Hm, keveslem. Ok, legyen a max. 5 év, de utána legalább 5 évig ne lehessen visszahozni ugyanazt a könyvvizsgálót. Olyan sok könyvvizsgáló van, hogy kizárt, hogy ne találjon egy tucat másikat aki el tudja végezni ezt a melót.
 • Én is akarok kommentelni...
  graphite:
  Ha ezt arra alapozod, hogy mostmár 3 évente lesz MNB ellenőrzés, akkor javaslom figyelmedbe, hogy a most lebukott csalók folyamatosan átmentek az MNB ellenőrzéseken.
 • Majomparádé
  Ez mind nagyon szép, de hogy lehet az, hogy például a Buda-Cash ügyfeleinek a mai napig SEMMIT nem válaszolt a felszámoló arról, hogy mi lett a számlákkal és mikor adják ki az ügyfélvagyont. 5 hónap óta. Ilyet hogyan lehet megcsinálni? És ilyenkor kit lehet beperelni, a felszámolót?
 • antenna
  Szerintem is csak az első pont ér valamit a csalások megelőzésére. Majd az ügyfelek elintézik a könyvvizsgáló meg a felügyelet helyett a munkát.
 • BTM
  A könyvvizsgálóktól én sem várok csodát. Faramuci helyzet velük kapcsolatban, hogy fizetett szolgáltatást nyújtanak annak a cégnek, amelyik vizsgálatát éppen végzik.
  A BEVA összeghatár növelése egyik oldalról nagyobb biztonságot is jelent, viszont valószínűleg a piaci szereplők költségeinek az emelkedésével is jár.
 • juliux
  Az, hogy az ügyfél és az MNB ugyan azt fogja látni, a brókercégek átláthatóságán várhatóan tényleg nagyot fog javítani (a többi intézkedés számomra inkább csak porhintés). Kíváncsi vagyok, mi fog a kicsi, gyanúsan olcsó brókerekkel történni ezek után.

  A Questorhoz hasonló ügyekkel kapcsolatban kéne még valamit lépni. Az nagyon nem járja, hogy a bóvli kötvényeseket kárpótolja az állam a hazárdírozást követő bedőléskor.

 • GA
  Az, hogy a BEVA biztosítási összeghatára 100 ezer euróra nő az az ügyfeleknek jó, de ez biztos, hogy megemeli a brókercégek költségeit is, ha nem is azonnal. Illetve ha jól gondolom azok a brókercégek amelyek eddig sem a BEVA alá tartoztak azoknál marad az eddigi biztosítási összeg. Az ezen az oldalon is párszor már megemlített KBC is a belga betétbiztosítási alap tagja így ha náluk továbbra is 20ezer euró marad a biztosítási összeg az akár számukra versenyhátrányt is jelenthet.
 • Zedder
  “Január elsejétől a szolgáltatóknak minden hónapban el kell küldeni az ügyfélnek a nyilvántartott állományáról szóló kimutatást és ugyanezt anonim módon az MNB felé is el kell juttatniuk.”

  Ez 2016.01.01. vagy már most is elérhető valahogy?

 • MA
  KBC eseten nem kell tartani hasonlo csalasokra mint a fuggetlen szolgaltatok eseten. Banki tulajdonu befektetesi szolgaltato nem engedheti meg az intezmenyesitett ugyfel penz lenyulast maganak. Banki uzletagat is magaval rantana egy ilyen botrany. Elofordulhatnak lopo brokerek, de akkor zsebbol teljesen kifizetik az ugyfeleket ahogy OTP is tette par honappal korabban.

  Ketsegtelen, hogy tulzott sajat szamlas kereskedes miatti veszteseg miatt csodbe mehet egy banki hatteru befektetesi szolgaltato. Ekkor siman felszamoljak a ceget es az ugyfelvagyon meg par honap alatt teljes mertekben kiadjak.

 • Marika
  Nyugdíjasként elsőként szerettem volna a kis megtakarított befektetésemet megtekinteni 02.14-én. Mit mondjak a megküldött leveleket nagyon alaposan átolvastam, sajnos akárhányszor próbálkoztam, nem tudtam a rendszerbe belépni. Hogyis lesz ez: Kaptam négy oldal leírást. Kapok minden hónapban egy jelszót. Én egészen jól használom az számítógépet! Mi lesz azokkal, akik eddig nem használtak ezeket a lehetőségeket. Csak a vérnyomásuk fog felmenni. Biztos, hogy ennyire bonyolultan kell ezt végrehajtani. A leveleket, amit küldenek sima levélként küldik meg, ja és a postás a szomszéd postaládájába teszi. Eddig senki nem tudta a befektetéseimet, mostmár az egész lépcsőház. Erre figyelni kellene. A többi nyugdíjas hogy van ezzel a technikával?