Csak egy olvasói levél

Edina írt egy levelet, amiről úgy gondoltam, hogy ösztönözhet másokat is, hogy megéri tudatosan kezelni a pénzügyeket.

Éppen elbocsátások vannak a cégénél, ő az egyetlen, aki nem izgul ez miatt. De következzen inkább az ő levele:

Szlovákiából olvasom Önt már pár éve, megnéztem a youtube található összes videóját és meg szeretném köszönni mindazt, amit Öntől kaptam.

A spórolási tippeket tartalmazó cikkekhez vissza-vissza térek pár havonta, hogy inspirációt és erőt szerezzek, ha esetleg eszetlenül költekezni lenne kedvem a plázában. 🙂 Még mindig sokat merítek belőlük.

A fősulit 24 évesen fejeztem be, ekkor volt körülbelül 2000 euró diákhitelem, melyet 10 évre osztott el az állam, 22 eurós havi fizetőrészlettel.Önnek hála kaptam az inspirációt, hogy minél gyorsabban legyünk túl rajta. Most 28 vagyok, még hiányzik belőle körülbelül 600 euró és a számításaim szerint decemberben végleg elfelejtem életem első (és a lakáshitelen kívül remélem egyetlen) kölcsönét.

Hatalmas sikernek könyvelem el azt is, hogy sikerült összeszedni a 6 havi tartalékot. Erről elmondanék egy történetet, melyet két hete éltem meg. A cég, ahol dolgozom, idén kisebb problémákkal küzd, nem sikerül teljesíteni az előírt pénzügyi tervet, a kollégáimon érezhető, hogy idegesek. Az egyik kollégámat a főnök behívatta, és közölte vele, hogy kapja össze magát, mert ha nem, akkor valószínűleg elbúcsúzunk tőle. Beszélgettem a sráccal, és elmondta, hogy a nyomás miatt egyre idegesebb, most nősül, lakáshitel a nyakán, nem tudja mi lenne, ha elveszítené az állását. Persze munkát kapna, de megint – nem akar akármelyik multiba elmenni, mégiscsak mérnöki diplomával rendelkezik, szeretné azt csinálni, amit eddig, amit tanult.

Megkérdezte, hogy én miért nem vagyok ideges egyedüliként a cégben. Elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy ha arra kerül a sor, az én munkám is veszélybe kerülhet (asszisztensi és marketinges pozícióm van, semmi pótolhatatlan), mivel megvan a 6 havi tartalék, hat hónapig ugyanazt a nettó jövedelmet tudnám magamnak biztosítani, mint ami most is megvan, s még csak egy tollat sem kellene keresztbe tennem. és mivel olyan erős a munkaerőhiány Pozsonyban, hat hónap alatt csak az nem talál magának megfelelő munkát, aki aztán végképp nem akar dolgozni. A múlt hét végén értettem meg, mi is az, amit állandóan ír a cikkekben, hogy mi az a nyugalom, mi az a kézzel fogható pénzügyi szabadság. Amikor nem kell aggódni, hogy elviszik a fedelet a fejem felől.

Most a rövidtávú terveim között szerepel (a diákhitel lefizetésén kívül), hogy “pótolhatatlanná” teszem magam – felfrissítem a német ismereteimet, és a számítógépes grafikával, az adobe flash-sel is kacérkodom. 🙂
Igaz, csak egy szeletét emeltem ki annak, amiről ír, de természetesen a többi tanácsát s próbálom megfogadni – hogyan spóroljunk a nyugdíjra, a befektetésekről, hitelekről, hitelkártyákról írottakat, különösen hasznosak voltak számomra a piramisjátékos és unit-linked biztosításos cikkei is.

Eddig a levél. Egyszerű igazságok, amik sok fejfájástól megszabadítják Edinát: hitelek kifizetése, hathavi vésztartalék és önképzés. (Bár az Adobe Flash talán már idejétmúlt termék, de ez csak az én véleményem.) Remélem, sokan követik még Edinát ezen az úton és egyre kevesebben fognak aggódni a mindennapi megélhetés miatt.

 

Share

160 hozzászólás

 • V

  > a koltozeseket hogy tudtad hitel nelkul megoldani?
  ugyan nem engem kerdeztel de felesegemmel mi is a harmadik orszagban elunk mar eddig az elmult 5 ev alatt. Anno magyarorszagi magan fuvarceggel 100ezer HuF-ba kerult kivitetni kb fel kisteherautonyi cuccot Irorszag legtavolabbi csucskebe. Dobozolast mi csinaltunk. Onnan mar konnyebb volt Frankfurtba a relocation package-al de szerintem nem lett volna megoldhatatlan akkor sem ha rank marad. Persze mi csak ketten vagyunk es eddig butort sem kellett nagyon mozgatni, meg gondolom tobb csaladtag eseten skalazodik a dolog. Viszont innentol mar csak akkor megyek ha van relocation package, ami altalaban eselyes.
 • Tibor
  @Robi: ” kezdj el te is termoszban cipelni kavet es ebedet fozni magadnak es maris van havi 2-400 eurod.”

  kave ingyen van a munkahelyen, szoval annyit iszok amennyit akarok, kajat meg regota otthonrol hozom 🙂 nem is dohanyzom, szoval ez is kilove (najo neha de csak ha orosz ismeros hoz ajandek cigit, magamnak nem vennek sose)

  A hathavi (vagy legalabb haromhavi) tartalekrol regota almodozom de igen tavolinak tunik

 • Tibor
  @V: ez a ceg erdekelne, mikor en kerestem ennel csak joval dragabbert voltak lehetosegek…
 • Marcsi
  Amin még sokat lehetett spórolni és remélem, lesz meg, az a Spar kupon.
  Miklós, erről van infód, tervezik?
 • Donation
  Az említett video sorozatot szintén várom már , hogy megvásárolható legyen!
 • headset

  2017-07-21 at 08:12

  “Nemrég valaki kioktatott a munkahelyemen, hogy miért veszek boltban ásványvizet, bezzeg ő milyen okos, mert a benti vízgépből hordja haza minden nap.”

  Ezzel nem a spórolás kérdése a fő baj, hanem az, hogy ez lopás.

  Egyes nemzetközi multiknál ebből feddhetetlenségi ügy is lehet. És ha az a végeredmény, hogy az illető nem elég megbízható, hogy kritikus feladatokat végezzen, akár szép csendben el is bocsájthatják.

  Ha ilyen a helyzet, esetleg finoman hívd fel erre a figyelmét.

 • Robi

  “Ásványvíz…oké, nem muszáj megvenni, mert nálunk a csapvíz is elég jó, de hogy a melóhelyről hordjam haza, azt azért mégse…. ”

  Jogos. Azt hittem a hazauton azt kortyolgatja. Felreertettem.

  Teljesen ok, hogy szereted az asvanyvizet. Csak elmeseltem az eletem, hatha vkinek talal benne szimpatikus dolgokat. Mindenkinek mashol van komfortzona hatara.

  Sosem voltam anyagi melyponton. 18 evesen elkezdtem dolgozni, par honapig ment az orulet, aztan megjott az eszem. Mivel anyam sosem volt anyagilag a top-on, ezert eleg hamar eltanultam tole, hogy a penznek ho vegeig ki kell tartania a legrosszabb esetben is.

  NADE! A lenyeg, hogy azt akartam eredetileg mondani, hogy ennek a blognak igen sokat koszonhetek! Ez a fo-fo mondandom 🙂

  …es ha egyszer vegre Miklos megoldja a fizetos videoit, akkor nem csak az otthon eloknek lesz lehetosege az akademiara befizetni 🙂

 • Károly
  Sziasztok,

  Jó, hogy feljött ez a téma. Kérhetnék tanácsot abban, hogy miben érdemes tartani ezt a 6 havi tatalékot? Lekötés 0,01%. Értékpapír és/vagy alapok nem kimondottan likvid. Pénzpiac mostanában 0. Köszönöm a segítséget előre is!

  Üdv,
  Károly

 • Rhino
  Robi
  Ha így érzed boldognak magad, és nincsenek más vágyaid, akkor én kérek elnézést. 🙂

  tomzol
  Nem rossz elképzelés, de a hiteltől félnék. Ha fundával ki tudod rendezni gyorsan, akkor még jó is lehet. Az árak alakulását a legnagyobb guruk sem tudják, max tippelgetnek. Az én tippem az lenne, hogy 2019-2020 tól szépen megindulnak lefele az árak. Egy hogy a választások után, jön a szokásos szivatás, de ami a legrosszabb hogy elzárják az eu-s pénzcsapot. Szerintem elég kemény recesszió várható. Most világszinten nem mennék bele, mindenki mond ezt-azt, ki tudja mi lesz. De itthon nem látok fényes jövőt.
  Nekem szerencsém volt, pont akkor “volt pénzem”, amikor 7 milliókért dobálták a fehérvári lakásokat, ami most 12 lenne…nyilván felújítandó. masfél millió ráfordítással 8,5 ért el is ment. Abból 7 ért másik, majd 3 ráfordítás után 14-ért elment…és így tovább. folyt.köv.

 • Rhino
  De azt ne felejtsuk el, hogy ha nem nyúlok hozzá az elsőhöz, akkor is vagy 12-őt ér, relatíve sokat nem nyertem, sem a másodikon. Emelkedtek az árak. Sokan örulnek neki, ha el akarnak adni, de azt elfelejtik, hogy úgyis ingatlant vesznek belőle, ergo az is drágább lesz, sőt, amit anno 1o ért adtak volna el, most 15, viszont amit 2o ért akartak venni, az harminc, effektíve még rosszabbul is járnak. A szimpla ingatlan ár emelkedés, ráfordítás nélkul, amikor amugy is felmennek az arak, annak jo, aki a végén kiveszi és élvezi a pénzt, vagy masba fekteti. Lepukkantat még most is megéri befektetésre venni, de iparkodni kell vele, mert nagyon esélyesnek látom, hogy 2020-tól durván leesnek az árak. Várd ki, két év nem olyan sok. Én is gondolkodtam, hogy vennék még hitelből és “kifizetnék az albérlők”, de több cikk elolvasása után el kellett hinnem, hogy 2o évre előre tervezni, elég veszélyes .
 • Hozzászóló
  Én az ásványvizet tartom az egyik legnagyobb pazarlásnak, rövid távú pénzügyi és környezetvédelmi szempontból is. 5 éve vettem víztisztítót, mert a panelban ihatatlan volt a víz, a palackdobálásból meg elegem volt, és lelkiismeret furdalásom volt tőle. Szóval vettem egy RO vízrisztítót, kb 65000-ért, számolgattam, max 3 év alatt visszahozta az árát. Befektetésnek sem utolsó.
 • MichaelKnight

  Kiszámoló
  Fel szeretnék venni 5 milliót a lakásra, hogy abból tudjak olcsóbb autókkal kereskedni.
  Foglalkoztam anno a dologgal, ment is jól, csak egyéb dolgok miatt már pár éve másfelé próbálkoztam.
  Tapasztalatom szerint, 5 millió, tisztán olyan 4-5 százezret tud fialni havonta, ha jól dolgozom.
  Tudom, hogy akármi történhet, így ha esetleg mégsem hozza az elvárt hozamot, akkor besétálok a bankba és kifizetem az egészet egyben, nyilván az eladott autók árából.
  100-150 ezrembe fájna ez a dolog. A havi törlesztő olyan 7o környékén lenne. Ha még csak 2oo ezret keresnék, akkor is előrébb lennék havonta 140 el. A félelmem egyedul a bankok felé bizalmatlanságomból fakad. Félek tőle, hogy akármilyen marhasággal megszívatnak, vagy esetleg nem engednek előtörleszteni stb. Szerinted butaság? Melyik bankot ajánlanád?
 • -JzK-
  Egyébként most számoltam ki valamit, mert itt megy a sírás, hogy jaaj nyomorgunk.

  4%-os gazdasági növekeddésel 17 év alatt meg lehet duplázni a GDP-t.

  A magyar egy főre eső GDP 24.871 EUR, Ausztria 36.640 EUR… na most ha nálunk 4% az éves GDP növekedés, náluk pedig 1%, akkor 13 év alatt egy szintre lehetne velük kerülni!

  TIZENHÁROM ÉV ALATT!

  Még egyszer: tizenhárom év alatt utól tudnánk érni Ausztriát. Ehhez csak egy dolgot kell tenni, a 4%-os GDP növekedési ütemet tartani.

  Ergo a rendszerváltás óta bőven lett volna rá idő, és csak azért nem történt meg, mert ROSSZUL, hatékonytalanul kormányozták az országot, magasak voltak az adók, sokat osztogattak nem fokozták a versenyképességet, a termelékenységet.

 • Pao
  Visszaterve a pelenkara.: Mi egyaltalan nem hasznalunk..beszarik a gyerek,majd megfürdetjük.

  A lenyeg,hogy sporoltunk 10ft-ot.

 • Átvernek a reklámmal
  -JzK-: az egy főre eső GDP a KSH szerint 2015-ben (ez az utolsó hivatalos adat) 11131 euró volt, szóval kicsit messzebb van Ausztria.
 • Marcsi
  Károly: Cetelem számlán érdemes tartani a 6 havi tartalékot. Napi kamatozású, könnyen hozzáférhető. A szamlavezetesnek és utalasnak nincs költsége.
 • Cold Heart

  @Átvernek a reklámmal
  (mióta nem megy itt a megjelölés kukaccal? A Chrome vacakol?)

  itt sajnos nem a legfrissebb adatokkal, de nagyon jól összevethetőek az országok:
  wolframalpha.com/input/?i=austria+vs+hungary

  3-szor akkor a gazdaságuk, kevesebb lakosra.
  a számok alapján a magyar vásárlóerővel kiigazított értékeket vetette össze -JzK- az osztrák abszolúttal

  itt van a 2017-es kiigazított lista:
  en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
  a népességi adatokkal kijön Ausztriának (kiigazítva!):
  49 233
  nekünk:
  29 014

  így -JzK- által idézett 1,47-es arány helyett 1,7, de ez kiigazított a vásárló erővel, ezt megint hangsúlyoznám 🙂 egyébként 3 felett van az arány

 • -JzK-
  en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Austria
  GDP per capita €36,640

  en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Hungary
  GDP per capita $28,965, ami egyenlő köbö 24.871 EUR, ahogy mondtam

  Szóval nem olyan durva a külnönbség… más kérdés, hogy a jövedelmekben ez nem feltétlenül jelentkezik, a szórás is más, ez már egy bővebb tanulmány tárgya lehetne.

 • FoX

  Így is nézhetjük, bár én nem erre akartam kilyukadni. 🙂

  @Hozzászóló
  Ha azt a víztisztítót házaló ügynök ajánlotta neked, aki be is mutatta, hogy mit tud a cucc, akkor azért tudd, hogy egyszerű kémiai trükkök áldozata vagy, akiről legomboltak 65 ropit. Ha te magad egy független laboratóriumban bevizsgáltattad a vizet és orvosi szakvéleményed is van róla, akkor oké.

 • ügyvéd
  Szokás szerint 😀 kissé belerondítanék a majálisba. Nagyon sokan írják: “10 év alatt átlagfizetésű alkalmazottként félre raktam 10-x millát, megvan a hathavi stb…

  EMBEREK!
  Az én világomban a 2×2 még mindig 4, szóval szépek a begyűjtött írásbeli fejsimogatások, de azért a valóság talaján kéne maradni….
  (Akinek nem inge…)

 • Tamás
  “Visszaterve a pelenkara.: Mi egyaltalan nem hasznalunk..beszarik a gyerek,majd megfürdetjük.

  A lenyeg,hogy sporoltunk 10ft-ot.”

  ugye most viccelsz?

 • Hozzászóló
  Fox

  Nem házaló ügynöktöl vettem.

  DE: Te minden egyes ásványvizes palack tartalmát te bevizsgáltatod? Orvosi szakvéleményed van róla, hogy a műanyag palackban hónapokig álló, felmelegedett-megfagyott újramelegedett lötty egészséges? Te nem érzed azt, hogy a szupermarket 65 ezernél többet gombol le alaptalanul minden vásárlótól? Téged nem zavarnak a szeméthegyek, ami össztársadalom szempontjából irtózatos költség, és egyre nő? Nem érzed magad átverve?

 • Kiszamolo
  Mint települési vizgazdálkodási technikus írom, hogy egyrészt a lakosság 95%-ának van olyan minőségű ivóvíze, ami hajazza az ásványvizek minőségét, másrészt a vízszűrők a parasztvakítás kategóriája. Azon kívül, hogy felesleges, olyan dolgokat is kiszűr a vízből, amit nem kellene. (Ásványi anyagok). Plusz a baktériumok melegágya az ott pangó víz. Többet árt, mint használ.

  Pl tablet.hvg.hu/kkv/20090518_viztisztito_teszt_bakterium_oki

  35 ezer forintért be tudod vizsgáltatni a csapodból kifolyó vizet. Ha tökéletes a minősége fogyasztásra, el kell felejteni az ásványvizeket meg a szűrőket.

 • Hajnal

  Ez nagyon jó ötlet, én is mosható pelenkában gondolkodom, ha aktuális lesz a dolog, pont a környezeti szempontok miatt. Jó látni hogy mások is gondolkodnak hasonlóan.:-)
 • Családfő
  Ej, de off itt a vízkérdés… Kis hazánkban szinte mindenhol tökéletesen megfelelő a csapvíz, szűrőre kár költeni. Ásványvizet otthonra meg vegyenek a környezetterhelésre nagy ívben tevők, illetve akik bekajálják az ezekhez kötődő marketinget. Hisz olyan terméket adnak el döbbenetes mennyiségben, amihez mesterségesen kell generálni a keresletet – és sikerrel teszik. Aki esetleg szelektíven gyűjti a palackokat – sokan nem! -, annak kis piros pont, de akkor is feleslegesen fizet érte illetve cipeli haza a zsugorfóliás csomagokat… (Tudom, valakinek kiszállítják.)
 • Pharmacist
  Vízkérdéshez adalék:
  1. Egy csomó halnál megfigyelték a hím->nősény nemváltást.
  2. Az átlagos tesztoszteron szint a 60as évek óta (oralis kontraceptívumok megjelenése) folyamatosan zuhan a férfiakban, annak minden negatív következményével.
  Szóval csak óvatosan a csapvízzel.
 • FoX
  Simán lehet, hogy csak én vagyok így ezzel, de nálunk a csapvíznek valahogy furcsa mellékíze van. Máshol sosem volt gondom ezzel, de mikor a mostani lakásba költöztünk, nekem azonnal gondom volt vele. A családban másnak is feltűnt, de csak engem zavar annyira, hogy inkább nem iszom meg. A minőségével nincs baj, az biztos, de nem ízlik, na… 😀 Sört, bort meg nem ihatok mindig. 🙂 🙂
 • ügyvéd
  ha már off: ásványvíz.

  Én csak a “buborék” miatt veszem. 😀 Persze tudom lehetne “szódát” csinálni, mert szódásszifonja van mindenkinek, és gondolom még talán “patront” is lehet kapni – bár ezer éve nem láttam – de amikor még nem volt “kész” bubisvíz, akkor is mindig lusta voltam…

 • Csavargó
  Német környezetmérnök ismerősöm úgy indokolta meg, miért nem iszik ásványvizet, hogy: a hatóság minden nap bevizsgálja az ivóvizet, ami a csapon jön. De csak havonta egyszer vizsgálják az ásványvíz-palackozó cégeket. Akkor vajon melyik lehet a biztosan tisztább és a jobban határértéken belüli?

  A magyar csapvízzel egyedül a keménység lehet probléma, de gondolom az ásványvíz-fogyasztók nem feltétlenül ásványvízből főzik a kávét…

  Az ásványvizezés Magyarországon ugyanúgy divat lett, mint az iPhone meg a LV táska. Csak ez, az eldobált műanyagszemét miatt, egy kicsit környezetszennyezőbb divat…

 • Szocske
  , lehet kapni patront, kb. 200 Ft 10 db, rendszeresen én is lusta vagyok csinálni, de alkalmanként előveszem nagyanyám metál piros szifonjat, sokkal jobban esik azzal a fröccs
 • Családfő
  Pharmacist, ebben van igazság a felszíni vizeknél. A csapvíz viszont sokkal mélyebb rétegekből jön.

  Az íz érdekes kérdés, én is hallottam olyat, akit zavart egyes helyeken. Kérdés, hogy ha egyébként egészséges, akkor meg lehet-e szokni vagy sem.

  A szénsavas víz más téma, aki azt szereti, annak nyilván nem alternatíva a csapvíz.

  A legjobb egy olyan “szűrő” lenne a csap alá, amely állíthatóan sört, bort vagy pálinkát adna…

 • tip
  @ügyvéd ki mire lusta. Én az ásványvíz cipelésére. A műanyag palackok, különösen az egyszer használatosak még akkor is brutálisan környezetszennyezők, ha külön gyűjtik. Lehet még békebeli patront kapni online (pl. Liss), de a szódásszifont időközben újra feltalálták, új márkanév alatt, másfajta patronnal.
 • Elmés kommenter
  “A víz forrása a csap,haha. Az ásványvizek és a csapvíz között lényeges különbség csak az utóbbi szennyezettségében és fertőtlenítőtartalmában van,de az ásványvizek tisztaságára sincs garancia. Ellenben a palackozott víz PET palackban tárolódik,amiből frankó mérgező anyagok oldódnak ki egyrészt,másrészt mivel ki tudja,meddig és hol tárolták,simán elszaporodhattak benne a baktériumok.
  Az ásványvíz egy civilizációs kamu: az egészség porhintésével adják el a semmit. Felesleges pénzkidobásnak tekinthetjük,csak praktikus okokból érdemes palackozott vizet vásárolni,vagy akkor,ha a helyi víz nem iható.
  És természetesen csakis a legolcsóbbat,nem baj,ha diszkont márkatermék,hiszen nincs garancia arra,hogy jobb (és jobb állapotban van) a márkás víz. Lehet,hogy Madonna Evianban mossa a seggét,de ettől ez még pénzkidobás. Árban és minőségben a legjobb megoldás az otthoni víztisztítóval szűrt víz.”
 • Már 2 évi tartalék megvan, miközben gond nélkül költök a hobbimra. Múltkor épp az egyik kollégámnak dicsekedtem, hogy sikerült egy navigációra is képes versenygépet összehozni, a KGB projectet, megkérdezte mennyibe került. Megmondtam neki. 🙂
  Szem kiguvad, áll leesik. Visszakérdez, tényleg annyi? Mondom igen, azért ilyen olcsó, mert magam építettem és a legtöbb cuccot akcióban vettem. Szegényhez majdnem gyorsmentőt kellett hívni. 😀
  Amikor magához tért, kérdi, hogy honnan telik rá. Mondom nem cigizek és Tibi Atyának is felkopna az álla, ha rajtam múlna, mivel egész hónapban kb. 6 sört ittam. Ekkor elkezdett hümmögni és abba maradt a beszélgetés. Róla ugyanis azt kell tudni, hogy valószínűleg minden jeles ünnepkor kap egy köszönőlevelet a kedvenc dohány- és piagyárától.
 • Tudatlan
  Egy doboz patron 300 Ft körül van, 10 l szódavíz előállításához elegendő.
 • livelovelaugh

  Aha, jó a hazai csapvíz. Persze. Magyarázd el nekem is kérlek, akinek a felesége 8 évnyi meddőség és sikertelen próbálkozás, milliók elköltése lombik programra után, a vízszűrő felszerelésétől számított 7 hónapon belül teherbe esett. Azóta 2 gyerek, úton a 3. és a sok-sok klinikán megismert meddő párból is van több, akinél z volt a probléma. Ha valaki csak egy kicsit is érzékenyebb a hormonok, amik bizonyítottan ott vannak a vízben, akkor már lehet, hogy nem is parasztvakítás az a vízszűrő. És igen, 300.000 Ft-ba került, és igen, benne hagyja az ásványi anyagokat a vízben. És ez nem marketing szöveg, hteles forrásból, hiteles mérésekkel van bizonyítva (független minősítő intézet által).

  Szeretem az írásaid, de nem szeretem, hogy szeretsz mindenhez érteni. És azt sem, hogy félinformációk alapján kijelntesz dolgokat (minden vízszűrő szar, mert mindegyik kiszűri azt is, amit n

 • VAG
  Ásványvízhez: vannak palackozott csapvizek is, azért érdemes megnézni a nitrátttartalmat. Van olyan, amiben háromszoszor annyi van, ami nem a hosszú élet titka (csapvízben sem). Én az alapján iszom, és nem egyfélét, hanem 2-3-félét cserélgetve (mert állítólag az állandóan ugyanolyan víz fogyasztása sem a legjobb).

  A szelektív hulladékgyűjtés meg aszittem, hogy 2017-ben már adott – hogyismondjam csak – IQ fölött már alap.

 • Kiszamolo
  drága live,

  Mindenhez érteni? Én öt évig tanultam ezt a szakmát (települési vizgazdálkodási technikus, vagyis kifejezetten ivóvíz és városi szennyvíz) és papírt adtak róla. Te valahonnan vetted, hogy a 300 ezres szűrő szuper jó, mert csoda történt, a meddő szült. (Egyébként rengeteg meddő szült már hormonkezelések hatására vízszűrő nélkül is, pusztán orvosi vizsgálat és kezelés után.)

  Belinkeltem egy cikket is a rengeteg hasonló közül, ahol diplomás szakemberek, akiknek ez a valódi szakmája, elemezték a vizet laboratóriumban és leírták a szakmai véleményüket. Ők egyetemi diplomával rendelkeznek erről a szakmáról.

  Akkor most ki is az, aki félinformációk alapján kijelentéseket tesz?

 • MichaelKnight
  Akkor is fillér b@szasnak tartom a mosható pelenka és társait. Fillért megfogja az ember, de nem biztos hogy megéri. Többet kell keresni..vagy vegyél úgy autót, hogy egy evr múlva sem bukj rajta, igy az egy élet alatt nem milliós minuszokban van. Ingatlant pofozd ki, add el, keress jó áron és ismételd meg. Ja, hogy ezek kemény melók? Igen, de milliókat keresel, milliókat spórolsz meg. Egyből nem kell annyi sz@ros pelust mosni…:)
 • livelovelaugh

  Ja, hogy nem linkeltem hiteles forrást, és akkor már hülyeség amit mondok?

  nsf.org/about-nsf/mission-values-history

  Több, mint 2500 DIPLOMÁS kutató (mikrobiológusok, toxikológusok, kémikusok, mérnökök, stb.) által végzett tanulmány, amey kimondja, hogy az említett vízszűrő igenis megtartja a vízban az ásványi anyagokat, elpusztítja a baktériumokat, kórokozókat és a hormonokat. A mintavétel során Magarországról is vettek vizet, ott van az is, hogy pontosonan honnan. Szándékosan nem linkelem be a konkrét tanulmányt, hogy ne az legyen, hogy biztosan “ügnök” vagyok, de a linkelt oldalról 3 kattintással megtalálható.

 • com
  Szakmába vágó OFF:
  Sok helyen az országban ásványvíz minőségű a csapvíz, ezen a téren Mo kiváltságos helyzetben van. Személyesen úgy vélem, a palackozott ásványvíz busás hasznot hozó marketing, de ennek a témának nyilvánvalóan számtalan oldala van.
  Például megértem, aki szénsavasat vesz, mert azt szereti. Megértem, aki a klórra panaszkodik, sajnos a közmű vezetékek elavultsága és maga a vezetékrendszer hossza miatt erre szükség van, a baktériumok elpusztítása miatt. Megértem az RO-t és hasonló berendezéseket, akinek mosó/mosogató gépbe kell és kemény a víz.
  De vegyétek figyelembe, hogy a laborok sűrűn (település lélekszám függő) végeznek vízanalitikai vizsgálatokat, az egyes ivóvizek minőségét meg kell találnotok a szolgáltató honlapján. Tapasztalat: általában ugyanaz, mint a palackozott vízé (nyilván vízbázistól függő). Bakter szempontból pedig a palackozott sokkal inkább aggályos.
 • Kiszamolo
  Kedves live,

  Ha lenne kedvem és időm hozzá, meg lehetne nézni, kik ők és amit csinálnak, miért csinálják, kik támogatják őket és a többi. (Bár a neve elég gagyi és gyanús. Biztos nem valami hivatalos szerv)

  Nekem éppen elég, hogy tudom, hogy működik egy európai vízlabor és hogyan ellenőrzik a magyarországi ivóvizeket az összes magyar településen.

  Ahhoz sem kell nagy agysebészet, hogy az ember megértse, hogy az álló vízben, főleg ha még fertötlenítő sincs már benne, gyorsan szaporodnak a baktériumok, különösen a pangó helyeken.

  De ha érdekel a téma, ezer szakmai cikket találsz róla, ahogy a vízszűrőkről is és azok működési elvéről. Szép szakma a vízügy, merülj el benne, ha komolyan gondolod.

 • Garbo

  A célokkal egyetértve, és az elhivatottsághoz bólogatva … sem innék termoszos állott kávét csak azért, hogy 48 évesen abbahagyhassam a munkát. Akkor inkább 49 és fél évesen, de nem rossz kávét tolva nap, nap után.

  Ez az a fajta másik véglet, amit nem tartok jónak. Megtagadni az alapokat is azért, hogy majd egyszer jó legyen. Hol a határ? Ott, amikor már a fizetésemelés (mint nálatok) 10%-a sem megy életszívonal-növelésre, hanem megtakarításba, mert majd egyszer jó lesz! És addig? Évtizedekig kicsit sem lesz jobb, de majd egyszer igen?

  Ezt nem.

 • szocske
  , “sem innék termoszos állott kávét csak azért, hogy 48 évesen abbahagyhassam a munkát. Akkor inkább 49 és fél évesen, de nem rossz kávét tolva nap, nap után”

  Az a baj, hogy ez egy kiragadott példa.
  Ha dolgozol 1,5 évet a jobb kávéért, akkor nyilván fogsz +1,5 évet az ásványvízért, jobb minőségű kenyérért, ruháárt, borért és lehetne folytatni a végtelenségig a sort.

  Aki odafigyel mennyit költ kávéra, az általában odafigyel az elcsepegő pénzre az élet többi területén is, így nem 48 vs. 49,5 éves nyugdíj, hanem 48 vs. halálig munka a két opció.

  De konkrétan a kávéra van egy remek példám:
  Kempingezni mentünk és vittünk egy kapszulás kávéfőzőt.
  (Határozottan vicces volt reggelente elővenni a sátorból kikecmeregve.)
  Pénzügyileg: az otthoni 20-50Ft/adag kávéhoz képest elég drága a kapszula, kb. 110 Ft.
  De ha a balatoni büfésor 450Ftos kávéjához mérem, akkor máris filléres 🙂

 • livelovelaugh

  Így aztán könnyű vitázni, hogy “nincs kedvem megvizsgálni az érveket”.
  Gagyinak tűnik? Az NSF a VILÁG legnagyobb, FÜGGETLEN tanúsítóintézete. Wikipedia segít.
  Az említett szűrőben pedig nem áll a víz. Átfolyik rajta.
  Szívesen folytatok róla vitát ha belátod, hogy lehet, hogy nem tudsz minden technológiáról a témával kapcsolatban.
 • livelovelaugh

  Hol végzik a méréseket? A víztiszttó telepeken vagy a felhasználónál, a végpontokon? Lehet-e az, hogy a telepeken tökéletesen megfelelnek a minták, de mire a háztartásokba jut ez már nem igaz?
 • gcs85

  Egy pár hónapja írtad valamelyik hozzászólásban, hogy kávét még csak újra sem melegítünk, hanem újat főzünk. Pont ez járt a fejemben amikor láttom Robi első kommentjét itt. 🙂
  De el tudod képzelni, hogy a kávéfogyasztás valakinek nem rituálé? Hanem egyszerűen csak koffeinbevitel? (Ha jól emlékszem Robi szoftverfejlesztőként dolgozik, ebben a szakmában a kávé simán üzemanyag 😀 )
  Egy munkatársam mérleggel méri ki a kávébabokat, pontosan állítja be a víznyomást, meg mit tudom én mi, és képes 2-3 kávét simán kiönteni, és csak azt issza meg ami legjobban sikerült. De a legtöbbnek meg mindegy, csak sok koffein legyen benne. Kinek mi.

  Csak azt nem értem, hogy hogy nincs ingyen kávé a Robi munkahelyén, ha tényleg ITben dolgozik. 🙂

 • jami
  Ne jó ötlet állott kávét inni, ha már, akkor legyen a munkahelyen kávéfőző és frissen főzni a kávét (én pl. azért főzöm magamnak, mert kávéfronton kekec vagyok).

  A blognak a tbsz számlát köszönöm, itt olvastam róla évekkel ezelőtt, azóta már le is járt 🙂 Lemondtam a tv-t, megszokásból fizettük. Viszont a napi csekkolásra alkalmatlan a család, a férjem sokkal lazább ettől.

  Én azért takarékoskodom, hogy legyen pénz másra. Kicsit kontrolláltabb a kiadásunk és tudatosabban képzem magam, nagyon nincs kedvem esténként angolozni, de csinálom 🙂

  Szerintem a pénzügyi tudatosság olyan, mint a sport: a lényeg a rendszeresség, a mérték már egyén függő – de aki csinálja, az mind jól jár vele.

 • jami
  Vízhez: mivel nem lakunk a sivatagban én a jó kulacsot preferálom: ivóvizet a legtöbb helyen találni, folyamatosan vizsgált. +előny nuku környezetszennyezés a pet palackkal.
 • Kiszamolo
  Live, az előírás szerint a hálózat legtávolabbi pontján kell megfelelnie a víz minőségének. Ebből következik, hogy nem (csak) a központban vesznek mintát.