Hogyan adj kölcsön pénzt?

2019-04-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már sok szó volt arról, miért ne adj kölcsön pénzt ismerősnek vagy rokonnak, illetve hogyan mondj nemet, ha megtalál valaki, hogy pénzt akar tőled kölcsönkérni.

Hogyan mondj nemet, ha kölcsön kérnek tőled?

Ha még nem tetted meg, olvasd el a fenti cikkben belinkelt további cikkeket is, például a statisztikákat arról, milyen arányban fizetik vissza a barátoktól, rokonoktól kölcsönkért összeget a kölcsönkérők.

Továbbra sem vagyok híve a barátoknak, rokonoknak való kölcsönadásnak, mert rengeteg feszültséget és problémát okoz, az elveszített pénzről már nem is beszélve. Ma már minden sarkon van egy személyi kölcsönnel foglalkozó intézmény, a normál bankoktól a Providenthez hasonló pénzügyi szolgáltatókig, szinte mindenki tud valamilyen pénzintézethez fordulni kölcsönért.

Ha mégsem hozzájuk fordul, annak vagy az az oka, hogy már senkitől nem kap kölcsön, még egy Providenttől sem, vagy az, hogy a kamatokat akarja megspórolni, ezért inkább tőled kér pénzt, mert te biztosan kamat nélkül fogsz adni. Mint amikor megkér, hogy vidd ki te a reptérre a saját autóddal a te költségeden, hogy neki ne kelljen taxira költeni.

Én inkább lebeszélnélek arról, hogy bárkinek is kölcsön adjál. De ha mégis így teszel, mire érdemes odafigyelned?

- Tekints úgy a kölcsönadott pénzre, mintha egy nagyon-nagyon rossz és kockázatos befektetésbe tennéd a pénzt. Megengedheted magadnak, hogy ezt a pénzt elveszítsd? Mennyi az a maximális összeg, amit elveszíthetsz? Ha többet szeretne kölcsönkérni, mint amennyit te a saját anyagi életedet veszélybe sodrása nélkül adni tudnál, akkor nem te vagy a megfelelő ember, akinek adnia kell neki pénzt.

- Pontosan tisztázd le, hogy ez egy kölcsön és nem ajándék. Legyen egyértelmű a számára, hogy visszavárod a pénzed. Beszéljétek meg előre a "worst case scenario"-t is, vagyis mi lesz akkor, ha minden ígérgetése ellenére mégsem tudja visszaadni a pénzt? Átadja az autóját? Eladja a nyaralót és abból fizet ki? Tudom, elsőre nagyon meredeken hangzik egy ilyen beszélgetés rokonok vagy barátok között, de tudni fogja, hogy nem ajándékot kap és ezt a pénzt tényleg vissza kell majd adnia.

- Az esetek zömében nincs semmilyen határidő kikötve az ilyen kölcsönökre, ami egyrészt nem jó sem a kölcsönkérőnek, sem a hitelezőnek, másrészt ezért is gondolja a legtöbbször úgy a hitelkérő, hogy sohanapján is ráér megadni a pénzt.

Szintén a határidő hiánya okozza, hogy a kölcsönkérő a legutolsó helyre helyezi a te pénzedet, hiszen azt bőven ráér megadni, ha már nagyon meggazdagodott.

Mindig legyen pontos határidő és ütemezés, hogyan várod vissza a pénzt. A legjobb ha kikötitek, hogy például neked legkésőbb év végéig kell ez a pénz, ezért ha havonta a tizedét fizeti vissza, akkor pont megkapod az egész összeget addigra.

- Végezz hitelbírálatot. Csak annyit adj, amit a hitelfelvevő a valóságban is fizetni tud. Kérj tőle költségvetést, mire mennyit költ, mennyi marad meg neki a fizetéséből és abba belefér-e a kölcsönkért pénz törlesztése. Ha nem, ne adj kölcsönt, mert az garantáltan nem kölcsön lesz, maximum segély, még ha nem is annak szántad. Megismétlem még egyszer, hogy biztos átmenjen: ha nem fér bele a költségvetésébe a törlesztés, ne adj kölcsön pénzt. Ha akarsz, adj segélyt, de hitelt ne.

- Soha ne adj kölcsön pénzt érzelmi alapon. Még azért sem, mert a kölcsönkérő kétségbe van esve, vagy nagyon megsajnáltad. Érzelmi alapon adhatsz adományt vagy segélyt neki, hogy kimentsd a bajból, de kölcsönt csak akkor adj, ha reális, hogy vissza is tudja fizetni.

- Ha valakinek kölcsönadsz például 5 millió forintot, akkor a mai kamatok mellett te elesel évente 225 ezer forint kamattól. Ezért nyugodtan mondhatod neki, hogy szívességből adsz pénzt, de legyen oly kedves és legalább a kamatveszteségedet fedezze, ha már miatta kockáztatod a pénzed. Ez különösen hasznos akkor, ha valaki azért akar tőled kölcsönkérni, hogy a te károdra ő megszabaduljon a banknak fizetendő kamattól. (Tudod, ő spórol a reptéri taxin, hogy a saját pénzedből te vidd ki a reptérre a te autóddal.) Persze az ember a saját gyerekétől nem kér kamatot, de nagyjából mindenki mástól bátran kérjen, legalább a kockázatmentes állampapírok kamatát.

Mindig írjatok róla papírt, két tanúval, komolyabb összegnél akár közjegyzőnél. Nem csak azért, hogy lássa, hogy komolyan gondolod és legyen nyoma is, hogy például milyen ütemezést beszéltetek meg, de azért is, mert ha valami történik vele, mondjuk meghal hirtelen egy balesetben vagy szívinfarktusban, hogyan fogod bizonyítani, hogy tényleg jogosan tartasz igényt a saját pénzedre az örökségéből?

- Folyamatosan tartsd a kapcsolatot a hitelfelvevővel, hívd fel, ha nem jelentkezik, minden rendben van-e. Ha nem tud fizetni, akkor is kommunikálj vele, rendszeresen. Magyarul folyamatosan hívogasd. Legyél nagyon megértő, de kellően kemény. Ne fogadj el olyan általános üres frázisokat, hogy most nem tudok fizetni, meg nem úgy sikerült, ahogy terveztem.

Mondd, hogy üljetek le, nézzétek át, hogyan tudna spórolni és a többi. Legyen előtte is világos: nem azt nézzük át, hogy te még hány hónapig tudod nélkülözni a pénzedet, hanem azt, hogy ő hány hónapig tudná nélkülözni például az autóját, hogy a beletankolt pénzt inkább neked fizesse vissza.

Azonban felesleges indulatot ne kelts, ne uralkodj a hitelfelvevőn vagy ne alázd meg, a kapcsolatotok már így is kellően terhelt a hitel miatt, nem kell még tovább fokozni a bajt. Legyél segítőkész, megértő, vigasztaló, de kellően kemény és önérdekű. Másképp fogalmazva, bárány lehetsz, de birka ne legyél.

Ha kölcsönadtál valakinek, viselkedj úgy, mint egy bank. Akkor is, ha egy rokonodról, vagy barátodról van szó. Egyrészt amíg fizet, ne szólj bele az életébe, mit vett például a pénzedből, mert ebben a kérdésben most te nem barát vagy, hanem egy bankár. Azonban ha nem fizet, nyugodtan említsd meg neki, hogy nem gondolod úgy, hogy el kellene mennie a tengerpartra nyaralni a te pénzedből, majd menjen akkor, ha te már visszakaptad a pénzed.

Nem kell szemérmesen hallgatni a közöttetek lévő problémáról, mint a nappaliban lévő elefántról, ha nem beszélünk róla, hátha eltűnik magától. Bátran hozd fel újra és újra a témát, magától soha nem fog megoldódni a probléma. (S legközelebb már te is tudni fogod, miért mondtam azt, hogy soha ne adj kölcsön rokonnak és barátnak pénzt. 🙂 )

"Kölcsönt ne végy, ne adj: mert a hitel elveszti önmagát, el a barátot", ahogy Polonius mondta ezt a Hamletben. A Biblia szerint pedig a kölcsönkérő rabszolgája lesz a kölcsönadónak, s egy baráti vagy rokoni kapcsolatban se rabszolgának, se úrnak nem jó lenni, egyik sem egy hálás szerep.

Ezért én továbbra is arra bátorítanálak, hogy ne adj kölcsön pénzt ismerősnek, rokonnak vagy barátnak, ma már ezer ezzel foglalkozó pénzintézettől kérhet akár egy óra alatt is pénzt, aki erre szorul. De ha mégis adsz, legalább a fentieket tartsd be és talán nem fogja megmérgezni a kapcsolatotokat a kölcsönadott pénz és még vissza is fogod kapni azt.

Ja és igen: a cikk nem arról szól, hogy a gyerekednek adsz húszezret, amíg nem jön meg az ösztöndíj, vagy hogy a legjobb barátodat kisegíted a nyaraláson néhány ezressel, amit aztán mindketten el is felejtetek.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram