Csökken a Féléves Kincstárjegy kamata

Az ÁKK mai közleménye szerint március 29-től 2,25%-ról 2%-ra csöken a féléves Kincstárjegy kamata. Ha venni akartál ilyen papírt, március 25-ig még a magasabb kamat mellett megteheted.

 

Más: az MNB sokak meglepődésére csökkentette ma a forint alapkamatát 1,2%-ra.

Share

25 hozzászólás

 • tgwh
  Az nekünk csak jót jelent egészen addig, amíg el nem kezd erősödni a magyar gazdaság. Tehát sokáig, remélem 😀 épp a napokban gondolkodtam el rajta, hogy sokáig nem tarthat már ki ez a ,,szellemszárnyalás”. Ezek szerint hiába mondják hogy minden rendben van és fejlődünk, annyira azért mégsem.
  Az áremelkedésekről nem akarsz pl. negyed-fél évente írni egyet-kettőt? Hogy alakulnak a különböző fogyasztási cikkek árai. Jó lenne ilyeneket is olvasni.
 • TT
  Ebben semmi meglepő nincs, gyenge forintot akarnak. Ez eddig is nyilvánvaló volt.
 • B.Csaba
  Magyarorszagon nincs inflacio! 🙂 Csak a dolgok kerulnek tobbe. Kiemelheto par termek ami nem, sot gyogyszerek ara csokken… De erdekes modon a konzumer termekek – amiket olyan ember besz, akinek 300e a nettoja – dragulnak: kocsi, tv, kertibutor, fuggony. Lehet csak az eur/huf miatt. De akkor is dragabb…
 • Péter
  Aki hozamot is akar, annak már semmi más nem marad, mint az ingatlan. Bár Miklós szerint akármikor is emelkedhetnek a kamatok, a jegybank olyan helyzetbe manőverezte magát, hogy nagyon nehezen emelhet kamatot.

  Utobb még kiderülne, hogy csak a jegybank nyeresége nem közpénz, a veszteség már az. Ezt igyekeznek elkerülni, ezért komolyabb kamatemelkedésre nem sok esély látok.

  Ráadásul a csökkenő kamatok miatt idővel a lakáshitelek is olcsóbbak lesznek, így még jobban beindul az ingatlan.

 • B.Csaba
  Az ingatlanárak emelkedése megmozdítja mindenki fantáziáját, de az árak bázisa (nem a változása, hanem azok nagyságrendje) a szegényeket még lejjebb tolja. Ez azt fogja eredményezni, hogy most az ingatlan lesz (saját tulajdon törlesztő vagy bérleti díj) az, amiért dolgozni fognak az emberek. És nem az élet szépsége miatt.
  Aztán majd csak kidurran a csokkal együtt..
 • B.Csaba
  Egyébként pedig miért is akarunk hagyományos (betéti) kamatot? Használd a pénzed, fektesd be monetáris (remélem, jól használom a fogalmat) eszközök helyett _termelő_ eszközökbe: csinálj céget EU piacra, gyárts valamit a Győr-Esztergom-Miskolc ipari tengelyre.

  Az elején demagógiaként szerettem volna írni, de aztán nem is rossz ötlet 🙂

 • Topfly
  Az hogy a napi használati cikkeknél nincs infláció elhiszem a KSH-nak, de a világ egyik legnagyobb manipulációja a KSH metodológiája alapján, hogy az ingatlanok bérleti díja csak 1-2%-al szerepel az inflációs kosárban, mondván a magyarok saját ingatlanban laknak.

  A legtöbb háztartásban közvetlenül vagy közvetetten az ingatlan az egyik legnagyobb költség és amikor az emelkedik korrekt lenne ha megjelenne a hivatalos inflációban.

 • Kiszamolo
  Topfly, a magyarok 92%-a tényleg saját ingatlanban lakik, legalábbis papíron.

  Amennyivel meg nőttek az árak Budpesten és az osztrák határ mellett, annyival csökkentek máshol, ahonnan Budapestre költöztek az emberek.

 • El Presidente
  KEdves TT :”Ebben semmi meglepő nincs, gyenge forintot akarnak. Ez eddig is nyilvánvaló volt.”
  Na ennek a kommentnek ugye semmi értelme. Igazi piacos odaböffenés.

  1.) Kincsárjegy / Állmapapír kamatai függnek a MNB aktuális jegybanki alapkamattól, hazai/külföldi befektetöi hangulattól, a kibocsájtó megsaccolja, menniy lenne az érdeklödö adott kamat mellett. Azaz nem csak úgy ráfirkantunk egy %-ot hogy ennyi oszt kész.

  2.) Miért is akarnak gyenge forintot? Okfejtés / érvelés/ bizonyítás / pénzügyi példák hello!!!!

  3.) Sztem egy konzekvens pénzügyminiszter se nem gyenge , se nem erös, hanem kiszámíható pályán mozgó forintot szeretne és ugye van egy valag forint hiteles a devizások helyett, akik ugye nem örülnének ha kiborulna a forint bili.

  4.) Soha ne a politikai hovatartozás alapján ítéld meg az adott vezetést, hanem a száraz tények alapján. Ok – okozat, minek mia a hatása.

 • Tibor
  : igy van, foleg hogy az a legjelentosebb kiadasa egy haztartasnak. Ez a 92% meg valami eszmeletlen magas, itt valakik nagyon trukkoznek, el nem tudom kepzelni hogy a banatba sikerul magyar atlagberek mellett ingatlant osszekaparniuk.

  : “most az ingatlan lesz”
  Miert, volt amikor nem az volt?

 • Tibor
  : szerintem sem “gyenge” forintot akarnak, hanem realis, nem tularazott forintot. 300 korul egy egeszseges arfolyam van, 250 alatt akkor es azert volt, mert esz nelkul vettek fel a CHF hiteleket es igy jol megnott a kereslet a piacon forintra.
  Masreszt valahogy probaljak hazacsalogatni a nyugatra szakadtakat, de legalabbis a penzuket. Mert sokan otthonmaradt nagyszulot, rokont tamogatjak kintrol, es nem mindegy hogy a 2-300 euro amit havonta hazakuldenek mennyit er forintban, meg az se hogy amit kint osszekapartak felretettek, az mikor eleg egy otthoni eletkezdeshez.
 • Kiszamolo
  Tibor, az átlag magyar ingatlan egy marék rizsbe kerül és valami elfuserált faluban vagy községben van a világ végén.

  Magyar zsebnek drága ingatlan van Budapest jobb részein és az osztrák határ mellett. Ezek teszik a magyar ingatlanállomány maximum 10-15%-át.

 • Zsoca
  Egyetértek a Miklóssal, Budapesten, az osztrák határ mellett meg a megyeszékhelyek belvárosaiban értékesek az ingatlanok, a többi helyen meg gombokért lehet megvenni őket, csak értelme nincs. 🙂
 • Zabalint

  Nem most kaparták össze, hanem örökölték, Kádár rendszerben vették/építették 3%-os hitelből vagy éppen a tanácsi lakást vették meg rendszerváltáskor a piaci ár harmadáért. Meg ahogy Miklós mondja, a falvakban nincs lakás bérbeadás, és a házak semmit sem érnek (mondjuk a karbantartásuk ugyanannyi vagy drágább lenne, mint Pesten vagy Győrben…).
 • Janos82
  :

  Az MNB tobbszor kijelentette , hogy nincsen arfolyamceljuk. Vagyis nem avatkoznak be semmilyen merteku gyengules eseten se. Ez azert elegge egyertelmu jelzes.

  Igaz, olyat nem mondtak, hogy gyengebb forintot szeretnenek.

  Raadasul amit csinalnak, az arra mutat, hogy a gyengulo forint ne fajjon annyira. Legalabbis az elmult 6 ev alapjan ez jott le.

  Ehelyett majd az fog fajni, ha az MNB-nek kamatot kellene emelni.

  Az allamapirok arat valoban a piac arazza be ( ha tul keveset fizetnenek erte, akkor nem veszi majd meg senki), de az MNB alapkamatot az MNB, ugyhogy a ketto el is szakadhat egymastol ( volt is ra pelda, amikor az MNB alapkamat magasabb volt mint az allampapirok hozamai)

 • Tibor
  : jo, de ott kerul egy marek rizsbe ahol egy rizsszem az evi fizetes 🙂

  : de ez ennyire altalanos hogy mindenki orokol? akkor mi miert nem orokoltunk? en eddig abban a tevhitben eltem hogy csak a gazdagok orokolnek… ez tenyleg ilyen szeleskoru lenne?
  Es ha az elozo generacionak nem sikerult, akkor igy jart a kovetkezo, neki mar eselye sincs?
  nagyon nem jol van ez igy 🙁

 • tgwh
  Nem mondanám, hogy a nyugati határ mellett drágák az ingatlanok. Oké, ami kacsalábon forog, az drága. Maximum fél évig drága, mert a tulaj jól akar rajt keresni, de van olyan ingatlan, amit az eredeti ár 40%-án hirdetnek egy év után.
  4-8 vagy hány éve drágábbak voltak. A világ vége kicsit túlzás, 30-40 perc autóval azért nem a világ vége, főleg amikor másfél óra volt Bp-en belül utazni… Sőt, a ,,világ közepén” 10-12 millióért már jó ingatlant kapni, ami lakható. Igaz hogy fel kell újítani, mert a legtöbbet fel kell, de minden közel van, ami csak kell.


  Nem tudom, szerintem is-is. Van ami olcsó. Csak az a baj, hogy minden nagyon hamar elromlik…


  Nagyon naív vagy. Persze, majd szívjóságból tartják alacsonyan a kamatot 😀 ezeknek már semmit sem lehet elhinni, úgyis mindig hazudnak.
  92%-ból a többség olyan, majd ráburul a ház, sokat ér vele, ha nincs pénz felújítani…

 • marvick
  Nagyszerű, akkor szép lassan az állampapírokat is el lehet felejteni.
  PMÁK 2018 utáni időszakra kockázatos szerintem, mivel a hírek szerint a nagyokosok az összes EU-s pénzt ki akarják szórni 2019-ig, így 19-től nagy zakó jön valószínűleg a következő EU ciklus kezdetéig (ha még kapunk egyáltalán majd pénzt valamire).
 • marvick
  Meglepne, ha a leendő 2019-es és 2021-es PMÁK prémium kamata nem csökkenne minimum 1%-ot.
 • Teddy
  Én örülök a forint alapkamat csökkentésnek mivel 3 forint hitelem van: eredetileg CHF alapú nemrég forintosított autóhitelem (3 hónapos kamatperiódussal még 20 hónapig) és 2 hitelkiváltó személyi kölcsönöm (1 éves kamatperiódussal még 4 évig – májusban lesz a fordulónap).
  Az előrejelzésekben azt olvastam, hogy 2017 végéig várható alacsony jegybanki alapkamat. Többször írták, hogy történelmi mélyponton van az alapkamat, így további csökkentésre én sem számítottam. Remélem ez majd a törlesztőrészletemben is jelentkezik.
  Inkább azért izgulok, hogy a hátralévő futamidőben – különösen addig még mind a három hitelem tart – ne következzen be jelentős kamatnövelés mert az magas törlesztőrészlet emelkedést okozna.
 • tundra
  Főleg a belvárosban, öröklés nélkül zsebből lehetetlen lakáshoz jutnia még egy jól kereső párnak is. Amúgy meg rengeteg öreg lakik ott akik annó fillérekért hozzájutottak a most 30-40 milliós ingatlanokhoz.
 • B.Csaba
  Én sem értem, hogy hogy, de van ismerősöm, akik Andrássy úton éltek mindig is. Gyerekek anyu lakásában laknak, így tudnak gyűjtögetni.

  2 éve gyűjtögetnek, 40m Ft a cél. Még 3 év és meglesz. Havi 1m-t tudnak félretenni (ne kérdezd hogyan! Nem ez az átlag magyar!), néha nem sikerül, mert nyaralgatnak is.

  És azt ne felejtsük el, hogy 38-40 évesek, karrierjük teteje felé vannak, gyerek még sehol! Nem biztos, hogy követendő példa.

  De ha van 10 ilyen párocska, akkor az lefedi a kínálatot azon a környéken a 40-50m Ft-os ingatlanokra.

  ps: rossz közérzet kikapcs, realitásérzék bekapcs.

 • Tibor
  : “92%-ból a többség olyan, majd ráburul a ház, sokat ér vele, ha nincs pénz felújítani…”

  Igen, mert ugyanugy vesznek hazat is mint autot. Statuszszimbolumnak jo, villogni vele jo, de tankolni mar nincs penzuk (bömös – öccàzé lécci), karbantartani szervizelni meg plane nincs

 • Zabalint

  Tény, hogy a legtöbb idős ember saját lakásban vagy házban lakik, és az is tény, hogy a reprodukciós ráta 2 alatti. Tehát messze nem csak a gazdagok örökölnek, azt nem mondtam persze, hogy mindenki örököl
  Az más kérdés, hogy a legtöbb lakás és ház rossz állapotú és rossz helyen van.
 • maverick
  portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/varatlan_huzas_az_akk-tol_csokken_a_premium_allampapir_kamata.5.229362.html