Na végre

2022-07-13
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Jobb később, mint soha, a kormány is belátta, hogy belerokkan az egész ország a rezsicsökkentésbe, felesleges pazarláshoz és éves ezer milliárd forint feletti állami kiadáshoz vezet az értelmetlen fenntartása.

Ezért a szokásos kurucos tempóval kihirdették, hogy augusztus elsejétől csak az átlagos fogyasztásig fizeti a költségvetés a fogyasztók helyett a különbözetet. Az átlag fogyasztási szint áramnál: 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh; gáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter éves szinten.

Aki efelett használ, azt már csak a piaci áron tudja megtenni.

Jó kérdés, honnan fogja tudni a gázszolgáltató, mennyit fogyasztott valaki, aki átalányban van és utoljára februárban olvasták le és csak februárban fogják megint? Eddig idén a valódi fogyasztásunk két és félszeresét számlázta havonta a gázszolgáltató átalányban, éppen a héten mentem be ezen változtatni. De hányan lehetnek még így?

Az a szerencsés, aki áramot és gázt is használ fűtésre. S aki csak árammal fűt? Esetleg be sincs vezetve a gáz? Na, ő most pórul járt.

Az egyik háztartás egyfős, a másik négyfős, még sincs differenciálás fogyasztásban?

A bejelentés szerint a piaci ár a mostani lakossági ár hétszerese is lehet. Azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy ez csak az áram árára vonatkozik, ezen kívül még rengeteg mindent fizetünk a számlában: elosztási díjat és sok minden mást.

Attól, hogy nő az áram ára, ez az elosztási díjat nem érinti.

Így a hétszeres ár nem hétszeres, hanem csak kb. kétszeres számlát fog jelenteni, azt is csak az átlagfogyasztás felett. (Bár úgy tűnik, a jelenlegi piaci ár nem csak hétszerese a magyar lakossági díjnak, inkább a hússzorosa. Úgy már kicsit más lesz a végeredmény.)

A gáz ára is tartalmaz egyéb költségeket az alapdíj mellett is, azonban ez a számláról nem derül ki. De azért reméljük, ott sem lineáris lesz az árnövekedés.

Ahogy reméljük azt is, hogy folytatják a rezsinövelést. Fogják rá Brüsszelre, az oroszokra, az ukránokra, akikre csak akarják, de menjenek tovább ezen az úton. A legszegényebbeket valahogy támogassák, például adókedvezménnyel, helló többkulcsos szja, hogy maradjon gázszámlára is pénz.

De a többiek értsék meg, hogy eddig is fizették a teljes rezsit, csak nem közvetlenül, hanem bújtatottan, az adózáson keresztül. Ha fáj sokat fogyasztani, az emberek majd takarékoskodni fognak.

(Mondjuk a szokásos, ma bejelentem, két hét múlva már így lesz tempóról ideje lenne leszokni. Kitalálni a rezsicsökkentést egy címeres nagy ostobaság volt, még ha sokat is hozott a politikai konyhára, de a kivezetést is meg lehetett volna ennél elegánsabbra tervezni. Például mindjárt kezdésnek elárulni, várhatóan mennyi lesz az új tarifa. Modelleket bemutatni átlagfogyasztóknak. Ismeretterjesztő füzetet készíteni. Kimondani sem merem, levelet küldeni a fogyasztóknak, várhatóan mennyi lesz az új havi számlájuk, stb. De mi már csak így szoktuk, izomból belevágjuk a baltát a szike helyett, aztán majd lesz valahogy.)

Felkészül az üzemanyag-ár....

(Csak így zárójelben egyébként mekkora lehet a baj így 410 forint feletti eurónál, ha egy nap alatt magukra haragítanak 450 ezer embert a katával, másnap pedig a Populizmus Legszentebb Tehenét, A Legértékesebb Aranytojást Tojó Politikai Tyúkot, a Főnök Kedvencét is egy mozdulattal a vágóhídra küldik? Engedni akarnak Brüsszelnek, csak küldje már azt a pénzt? Mindezt kevesebb, mint egy hét alatt?

Mi lesz a következő? Még a focisták sem ekhózhatnak majd évi félmilliárd forintig? Jöjjenek a migránsok és dolgozzanak, hogy adót fizessenek, mert annyira kell minden fillér?)

A hitelkamat-befagyasztás feloldása is kemény lesz, amikor az eddig 120 ezres törlesztő 200 ezer forint lesz a közel 10%-os alapkamat mellett. Lélekben arra is érdemes ráhangolódni, főleg így rezsiemelés után, 20% körüli infláció mellett. Tényleg eljött a hét szűk esztendő.

A hét szűk esztendő

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram