Na végre

Jobb később, mint soha, a kormány is belátta, hogy belerokkan az egész ország a rezsicsökkentésbe, felesleges pazarláshoz és éves ezer milliárd forint feletti állami kiadáshoz vezet az értelmetlen fenntartása.

Ezért a szokásos kurucos tempóval kihirdették, hogy augusztus elsejétől csak az átlagos fogyasztásig fizeti a költségvetés a fogyasztók helyett a különbözetet. Az átlag fogyasztási szint áramnál: 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh; gáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter éves szinten.

Aki efelett használ, azt már csak a piaci áron tudja megtenni.

Jó kérdés, honnan fogja tudni a gázszolgáltató, mennyit fogyasztott valaki, aki átalányban van és utoljára februárban olvasták le és csak februárban fogják megint? Eddig idén a valódi fogyasztásunk két és félszeresét számlázta havonta a gázszolgáltató átalányban, éppen a héten mentem be ezen változtatni. De hányan lehetnek még így?

Az a szerencsés, aki áramot és gázt is használ fűtésre. S aki csak árammal fűt? Esetleg be sincs vezetve a gáz? Na, ő most pórul járt.

Az egyik háztartás egyfős, a másik négyfős, még sincs differenciálás fogyasztásban?

A bejelentés szerint a piaci ár a mostani lakossági ár hétszerese is lehet. Azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy ez csak az áram árára vonatkozik, ezen kívül még rengeteg mindent fizetünk a számlában: elosztási díjat és sok minden mást.

Attól, hogy nő az áram ára, ez az elosztási díjat nem érinti.

Így a hétszeres ár nem hétszeres, hanem csak kb. kétszeres számlát fog jelenteni, azt is csak az átlagfogyasztás felett. (Bár úgy tűnik, a jelenlegi piaci ár nem csak hétszerese a magyar lakossági díjnak, inkább a hússzorosa. Úgy már kicsit más lesz a végeredmény.)

A gáz ára is tartalmaz egyéb költségeket az alapdíj mellett is, azonban ez a számláról nem derül ki. De azért reméljük, ott sem lineáris lesz az árnövekedés.

Ahogy reméljük azt is, hogy folytatják a rezsinövelést. Fogják rá Brüsszelre, az oroszokra, az ukránokra, akikre csak akarják, de menjenek tovább ezen az úton. A legszegényebbeket valahogy támogassák, például adókedvezménnyel, helló többkulcsos szja, hogy maradjon gázszámlára is pénz.

De a többiek értsék meg, hogy eddig is fizették a teljes rezsit, csak nem közvetlenül, hanem bújtatottan, az adózáson keresztül. Ha fáj sokat fogyasztani, az emberek majd takarékoskodni fognak.

(Mondjuk a szokásos, ma bejelentem, két hét múlva már így lesz tempóról ideje lenne leszokni. Kitalálni a rezsicsökkentést egy címeres nagy ostobaság volt, még ha sokat is hozott a politikai konyhára, de a kivezetést is meg lehetett volna ennél elegánsabbra tervezni. Például mindjárt kezdésnek elárulni, várhatóan mennyi lesz az új tarifa. Modelleket bemutatni átlagfogyasztóknak. Ismeretterjesztő füzetet készíteni. Kimondani sem merem, levelet küldeni a fogyasztóknak, várhatóan mennyi lesz az új havi számlájuk, stb. De mi már csak így szoktuk, izomból belevágjuk a baltát a szike helyett, aztán majd lesz valahogy.)

Felkészül az üzemanyag-ár….

(Csak így zárójelben egyébként mekkora lehet a baj így 410 forint feletti eurónál, ha egy nap alatt magukra haragítanak 450 ezer embert a katával, másnap pedig a Populizmus Legszentebb Tehenét, A Legértékesebb Aranytojást Tojó Politikai Tyúkot, a Főnök Kedvencét is egy mozdulattal a vágóhídra küldik? Engedni akarnak Brüsszelnek, csak küldje már azt a pénzt? Mindezt kevesebb, mint egy hét alatt?

Mi lesz a következő? Még a focisták sem ekhózhatnak majd évi félmilliárd forintig? Jöjjenek a migránsok és dolgozzanak, hogy adót fizessenek, mert annyira kell minden fillér?)

A hitelkamat-befagyasztás feloldása is kemény lesz, amikor az eddig 120 ezres törlesztő 200 ezer forint lesz a közel 10%-os alapkamat mellett. Lélekben arra is érdemes ráhangolódni, főleg így rezsiemelés után, 20% körüli infláció mellett. Tényleg eljött a hét szűk esztendő.

A hét szűk esztendő

Share

315 hozzászólás

 • 2022
  Mondjuk az cumi, hogy ha nincs gáz, csak áram valahol, mert így télen a fűtés miatt a legtakarékosabb 1 fős háztartás se fér bele a 210-be.
  20 fokra fűtött kecóval se.
  Szóval lehet, ezt figyelembe kéne venni, s ahol ez van (nincs gáz), ott hozzáadni.
 • tp
  Érdekes, hogy az ELMŰ területen kb. ue. a végösszeg (br. 37Ft/kWh) de az energia-átivetli költségek kb. 50-50%-osak, nem 25-75% mint a DÉMÁSZ-nál.
 • NGergő
  most azon gondolkozok, hogy mit okoz ez a cikked azokban a fejekben, akik elhordanak baloldali propagandistának (annak minden logikát megtagadó tartalmával) úton útfélen
  egyetértesz a kormány döntésével? neeeeee, fekete lyuk, értelmezhetetlen 🙂

  meg akartam nézni, hogy mennyit fogyasztottunk tavaly, de esélytelen bármilyen felületen belépni az mvm online felületére – valakinek esetleg sikerült az elmúlt órákban?

  Eddig nem értettem egyet ezzel a szélsőségesen baloldali, kádárista rezsicsökkentéssel.

  Annyira vicces a valaha volt legbaloldalibb kormány szájából, hogy a baloldalt ekézi mindenért.

 • activer
  Kedves Miklós! Az utolsó mondatodhoz (a majdani teljesen kivezetett rezsicsökkentés utánra) csak annyit, hogy azért egy pedagógus házaspár 3-4 gyerekkel kapjanak megfelelő szoc. támogatást (ami egy normális gazdaságban megoldható).
 • Akos
  Vajon ez is éves fogyasztás alapján lesz, vagy minden hónapban külön nézik majd a 144/210-t?
 • Gergő
  Magyarország ház és lakások fele korszerűtlen, ahhoz hogy fel tudják fűteni a lakásuk, átlagfogyasztás felett kell használniuk, azokkal mi lesz? És még rengeteg kérdés, pl. Fával fűtenek, kapnak kedvezményt? 1 pozitiv dolog már biztos van, hogy a medencefűtők piaci árat fognak fizetni.
 • The Magic
  1529=1728, javítsd Kiszámoló kérlek
 • szintetikus
  Óh, kíváncsian várom, hányan fognak belerokkanni. Azért 210 kw az semmi. 1 klíma + pár alap eszköz egy családban simán megüti. Keresek fogadási oldalt arra, hogy hányan fagynak meg télen.
 • Ezekmegorultek
  210 egy rossz vicc ,egyedul elek garzonba klimaval futok, telen +150kw a 260-270es fogyasztasomhoz laptop es egok a fogyasztoim +32″monitor a munka miatt ezt egy csalad rohogve tulteljesiti ,itt a nep sarcolasa a cel,de a csirkefarhatkommando altalanost se vegzettek ehhez tapsolnak megint orulet,itt agyilag nagyon alacsony a szinvonal a lakossag nagy reszenel….
 • kustela
  Arra lennék kíváncsi, hogy mi van az átalánydíjasokkal most, akik előre fizették a következő telet is, így már most “betelt a limit”?

  Én minden további nélkül hajlandó vagyok spórolni (bár eddig se szórtam két kézzel az energiát), de azt azért nagyon remélem, hogy ez az augusztus elsejétől fogyasztott energiára vonatkozik majd! Mert mi éves szinten sajnos elértük a családi házban, két gyerekkel a limitet (átalánydíj!), de év elején, múlt télen még nem volt ez téma! Akkor még volt gáz. Most milyen alapon fizessek a továbbiakban piaci árat, ha most, amikor spórolni kell, spórolok?

  És komolyan a távhősök meg majd fűtik tovább az utcát és 27 fokban gatyában alszanak, mi meg vigyük még lejjebb a 20 fokot? Mert annyi volt!

  És az átlag… Én iszom egy szódát, a férjem iszik egy bort, akkor mi ketten fröccsöztünk… Sztem mi a két gyerekkel egy nem túl nagy házban, tök átlagosnak számítunk!

 • Családfő
  Ez egy jó első lépés és megfelelően korrekt össztársadalmi szempontból.
 • Máté
  Nagy kérdés, hogy ez villanyóránként van, vagy fogyasztási helyenként? Mert nálam minden elektromos, de a fűtés H-tarifa, a villanybojler vezérelt áram, minden más meg a sima nappali mérőn van… (a villanybojler jelentős részt elvisz a havi átlagból már önmagában… a fűtés pedig télen több, mint az átlag már önmagában…)
  Illetve az is, hogy most az éves vagy a havi fogyasztás számít, ha diktálós vagyok… illetve ha éves, akkor az éves elszámolások közti, vagy naptári év… ha meg havi, akkor a köv aug 8-án diktált érték, az már hová számolódik majd.
 • Cchutney

  Nem lehetne csak egyszer, hogy fizetést kapjanak, ne támogatást? Pontosan ez a mentalitás vezetett végig minket ezen az úton, szétcseszünk mindent, de nem baj, a köz pénzéből majd elfedjük a legordítóbb problémákat. Ha ez megszűnne, talán egy szép napon az emberek elkezdenének felnőttként viselkedni.
 • KommentElek
  Ha már meglépték, úgy lenne korrekt, hogy szépen befogják az MVM-nél az embereket és óraleolvasás gőzerővel, onnantól pedig indulhat a limit.
  Ha visszamenőleg nézik január 1-ig, akkor sokan pofára fognak esni.

  Gratis: Mekkora nagy kaki lehet a költségvetésben, ha már ezt muszáj volt meglépniük? EU-s pénzek a ma kiadott nyilatkozat szerint még sokáig nem lesz, ha minden pontban megegyezés kell.

  Innentől tényleg adódik a kérdés.
  Jön az IMF menteni?
  Szabad még venni állampapírt annak,aki akar?

 • Asd
  Még jó, hogy nem a balodal nyert, mert azok elvették volna a rezsicsökkentést.
  Egyébként egyetértek az intézkedéssel, de a kommunikációval nem. Fogyasszunk kevesebbet, de akkor az átlag is csökken, utána lesz húzva mindig?
  Éves szinten szerintem az átlagon vagyok, de azért, mert nyári hónapokban sokat nem vagyunk otthon, így kevesebb a fogyasztás. A többi hónapban pedig 210 felett vagyok. Akkor én most hogy fogok fizetni?
  Napelemeseknél hogy van? Amit megtermelnek az levonódik a fogyasztásból?
 • Én is akarok kommentelni...
  Megnéztem a számláimat, az éves fogyasztást és gáznál 111 köbméter/hó, áramnál 25 kWh/hó vagyok évek óta 155 négyzetméteres családi házban. Azért ilyen magas a gázfogyasztás, mert a gyerek iszonyat fázós, áramfogyasztás pedig azért van, mert nyáron meg miattam megy a klíma végig mert meghalok a melegben.
  Viszont van a homlokzaton 15 centis grafit szigetelés, a födémen 30 centi van fent, a nyílászárók 3 évvel ezelőtti korszerűek, és a tetőre még egy darab panel férne fel, így a napelem is kb. kimaxolva.

  Végre van amikor a hangyákkal, és az energiatudatos emberekkel nem b*sztak ki. Viszont lesznek tücskök akik idén télen fázni fognak.

 • Snowball
  Honnan fogják tudni hogy egy gazorahoz hány lakó tartozik? Nagycsaládos vagyok a gazora a feleségem néven. A három gyerek és a feleségem az anyosomhoz vannak bejelentkezve, az iskolai körzet miatt. Van egy másik lakásunk alberlovel, a gazora ott is a feleségem néven. Ilyenkor mi van?
 • KommentElek
  A 144 m3/hó egy vicc egy gyerekes családnál.
  Csak 3 gyerektől van kedvezmény, mert 1-re és 2-re a Fidesz szerint nem kell többet fűteni, csak 3-tól és felette.

  A 210kWh is necces. Akinek villanyboilere van, hőszivattyúzik, az megszívta.

 • szocske
  Németh Szilárd a Kormányinfón arról beszélt, hogy egy átlagfogyasztó rezsivédetten 7750 Ft-ot fizet az áramért. de ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor ugyanez piaci áron 50,833 Ft lenne.”

  Ez alapján 240-250 Ft/kWh a kormány szerint a piaci ár…

  Honnan tudná szegény?

 • mad823
  Társasház, házközponti gázfűtés. Nem a Főgáznak fizet senki direktben, hanem a társasház kezelőnek, elfogyasztott hőmennyiség alapján. Na ez hogy lesz kimatekolva?
 • Dio
  12.000 kWh az elmúlt 12 hónap fogyasztása, klímával fűtöttem, nem volt gázfogyasztás. Na de a gaz fogyasztás sem tud beleferni az évi 1700 m3-be…

  A meghatározott átlag max azoknak az átlaga akik fával/szénnel/szeméttel is fűtenek..

 • Marcos
  Az óriási, hogy amivel választás előtt riogattak, meg támadták az ellenfelet, azt most ők maguk valósítják meg. 😀

  Szembe jött a valóság…

 • H tarifa
  Aki árammal fűt, az nem használ gázt, tehát ezt neki még kompenzálni kellene a fel nem használt gáz értékével, hogy ő is megkapja az átlagos felhasználásra eső csökkentett tarifát.
  Külön pikáns a H tarifa, hisz az pont csak energiatakarékos gépekre jár, ami a fő célja kellene lennie ezeknek az intézkedéseknek. Ráadásul a H tarifa külön mérőn van, így technikailag is könnyű kimutatni, hogy mennyit áramot használ fel erre a fogyasztó.

  Állítólag feltette valaki a kérdést a szóvívőnek (nem láttam élőben), hogy:
  – Mi lesz a H tarifával?
  – Milyen tarifa?
  A „rezsicsökkentésért” felelős képviselő sem tudott hozzászólni a témához…

 • Muslica
  Megint a kapkodás: a KATA-sok épp kétségbeesve keresik, hogy két hónap múlva hogy fognak számlázni, élni, erre még ez is. Persze két hét múlva élesedik. Csomó kérdés a levegőben: a bejelentősek, az árammal fűtők stb. Az átlag biztos, hogy nem 210 kWh, ez életszerűtlen (garzonban A-s gépekkel, cirkoval fizet ennyit egy személy) Bravo, nem tudok mást mondani.
 • Cipoboltos
  Most akkor minden fogyasztasi helyen, minden honapban kb. ugyanakkor le kene olvasni az osszes merot. Van erre emberanyag? A diktalas is necces, mert mi van, ha veletlenul vagy direkt kevesebbet diktalok? Vagy a szolgaltatok minden merobe tesznek SIM kartyat. Az intezkedessel egyebkent egyetertek, a hogyan oldjak meg meg kerdeses. Ugyanez lesz az uzemanyaggal is. Csak ez most (kata, rezsi, uzemanyag) nagyon sokaknak nagyon nagy gyomros lesz. Aki mar teljesen eladosodott hitelre, az hogy fogja ezt kimozogni? Masodallast KATAval mar kicsit nehez vallalni. Tenyleg kivancsi vagyok, hogy mi lesz ezzel az orszaggal…
 • NN
  Ahhoz képest, hogy tegnap még minden fél órában lement a köztévén és a közrádión, hogy “Magyarország kormánya mindenáron megvédi a rezsicsökkentést”… (Nyugi, vendégségben vagyok, nem mazochista. 🙂 )
 • Banditosz
  Miklos, azt honnan gondolod hogy “csak” ketszeres a rezsicsokkentett áram?
  Rezsiszárdunk szerint :”Az átlagfogyasztó rezsivédelem mellett 7750 forintot fizet áramért havonta, ha nem lenne a kedvezményes ár, akkor 50 833 forint lenne a villanyszámla. Ugyanez a gáznál 15 833 forint, ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor 131 441 forintba kerülne havonta. Éves időszakban tehát a villanynál 93 ezer forintba kerül az átlagos fogyasztás 610 ezer forint helyett, gáznál pedig 190 ezer az 1,577 millió forint helyett. ”

  Attól még nem nő a hálózathasználati díj, hogy drágább áram jön rajta.

 • ncc1701
  Üzemanyag áron mit akartok növelni? Batta nem az olcsó orosz köolajat finomítja? Az 480ft-on is bomba üzlet szerintem. Van erre valami adat?
 • Lukács
  Logikátlan is volt, hogy eddig az adókból rezsicsökkentették a szaunák, medencék, garázsok meg kocsibeállók fűtését. Csak hát a populizmus fontosabb volt.
 • mborsik
  “De a többiek értsék meg, hogy eddig is fizették a teljes rezsit, csak nem közvetlenül, hanem bújtatottan, az adózáson keresztül. Ha fáj sokat fogyasztani, az emberek majd takarékoskodni fognak.”

  OKÉ

  akkor augusztustól ugye kapok 140k huf havi adókedvezményt, cserébe fizetem az ennyivel több rezsit, UGYE?!

  JA, NEM. Ellenben most szántották be sokaknak a katát

 • L

  én is pont ezen gondolkoztam, vajon hogyan nézik az átlagot

  tegyük fel minden hónapban diktáltam és fizettem az eddigi áramfogyasztást, de mondjuk már most túllépetem az éves kedvezményes keretet (210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh), akkor augusztustól kezdve minden kwh a magasabb áron pörög?

  mert akkor ezzel megint visszamenőleg is büntetnek, hiába fizettem ki eddig az aktuális áron, meg hiába lennék a havi 210 kwh alatt

 • Diplomás marha
  Mondjuk diplomáskent, hitel nelkul, 2 gyerekkel már így is spórolva gőzöm nincs miből fogom a megemelkedett díjat kifizetni (ja,de abból amit félretettem,bar nem erre szántam) mikor télen így is csak 20-21 fok van a kissé korszerűtlen házunkban ( baba mellett nem tudok 18 fokon lenni,és 250 km3 minimum elmegy egy téli hónapban) van fatüzelésű kazánunk ez lesz a B opció, ha nem verik fel megfizethetetlen árra a tüzifát…. de örülök, hogy van aki ennek örül! Kiváncsi leszek hány “átlag magyar” fagy meg vagy hal éhen idén…
 • Budaszőlő
  kelet-magyarország 30 ezres város külterületi városrésze ami falu lenne ha …. de nem az ,nincs gáz , aki tud fával fűt, a kisebb házakban akik nem szeméttel akar(nak)tak villanyt használtak eddig télen. Lazán túllépik csak ezzel az átlagot. A kb 500 házból kevesebb mint 20 nak sikerült napelem, de itt vége mert a hálózat nem bír többet. Nincs alternativa. Se gáz se napelem. A többség azért költözött ki a hitelcsapdából a közeli megyeszékhelyről hogy megtudjon élni. Most pont nem fog tudni.
 • parizeus
  A híres-neves REZSIVÉDELMI ALAP mire lett létrehozva? Csak kérdezem.
 • proof of stake
  Most a nagy business a szigetelesben lesz, boldog boldogtalan szigetelni fog hogy ne fagyjon meg.

  Az meg aki kripto banyat uzemeltetett lakossagi arambol es nem kapcsolja le idoben, az biztos szia uramot koszon majd szentpeternek mikor meglatja a szamlat :))

 • Jozef
  Kiadott lakással mi a helyzet? Ha feleségem nevén van 3 villanyóra az összeadódik vagy címenként értendő?
  Ha összeadódik, hogy dönti el a szolgáltató melyik lakáson számláz többszörös szorzóval?

  Nyilván egy közműátírással a bérlő nevére és megoldjuk. De attól érdekel a kérdésre a válasz.

 • Akos

  Elvileg fogyasztási helyenként van a limit, szóval több ingatlan esetén mindre külön van a limit.
 • beetle
  Nálunk feltöltős villanyóra van. Mi van, ha most előre megveszek párszáz (vagy pár ezer, nem tudom van-e korlát) kWh áramot? Azt a jelenlegi áron teszem, a villanyórába bekerül, hogy X mennyiségem van, onnantól én abból fogyasztok. Vagy utólag levámolnak majd?
 • Coccinella
  Ez igazságtalan. Ahol beteg, sőt krónikus beteg, nyugdíjas, kisgyerek van otthon, ott sokkal többet kell fűteni, esetleg mosni, tehát gázt, áramot használni. Aki meg a napjai nagyobb részét munkahelyen tölti sokkal többet tud spórolni.
 • nyman
  Ahogy fentebb már írták, a környezettudatosabbak járnak jól, akiknek volt/van pénze korszerűsítésre.

  Plusz iskola miatt költözünk, jelenleg van két ingatlanunk. Tavalsz ösztől az egyikben hétfő és péntek között voltunk, a másikban hétvégén, szünetekben. Így ha úgy nézem ez igazságtalan. Ugyan temperálni akkor is kell, ha nem vagyunk ott, de ezzel is lehet játszani.

  Az egyik ingatlant most újítom fel, van fa, lesz split és gázfűtés. Persze az utóbbi kettő csak akkor, ha lesz áram és gáz is. Ezzel is – sok más adottságú honfitársamhoz képest – tudok optimalizálni.

  Ami érdekes lesz, ha mégtöbben elkezdenek lommal, szemméttel fűteni, akkor mi lesz a légszennyezettségi adatokkal.

 • Paneles
  Kezdjünk el takarékoskodni. Akinek még van pénze és talál munkaerőt érdemes lenne szigeteltessen vagy energiatakarékos cuccokba fektessen, nem bitcoinba, pmapba es egyeb marhasagba. Annak örüljünk, hogy nyáron jelentették be.
 • egy mérnök
  Hát na! Egyetértek magával a történéssel, mert ezek a piactorzító szarságok se a spórolásnak , sem a máshol

  behajtott adóknak nem tesznek jót. DE!

  Párommal ketten élünk 47m^2 -es panel 4. emeletén. Amit tudunk leszigeteltünk, /árnyékoltunk, nyilván télen fordítva.

  Napközben nem vagyunk itthon ( dolgozunk ). 1 TV ami este 1-2 órát háttérbe megy ( lapos TV ECO funkciókkal ).

  Én laptopot használok évek óta, annak sincs nagy fogyasztása. Párom meg egy tabletet.

  Klíma van, a nagy melegben kellett is. Ezen kívül a sütő, illetve a hűtő ami fogyaszt villamos energiát.

  Fűtés, zuhanyzás gázzal történik egy viszonylag modern turbó kazánnal. ( gázszámla relatív nagyon alacsony , bár mindig légtelenítek , utántöltöm a rendszert, karbantartás ).

  Megnéztem a villany fogyasztást, hát klíma nélkül is 210-270 kWh havonta. Ja igen világítás csak LED-van, azt is alig használjuk.

 • HPPapa
  Ahol nem lett bekötve a gáz és hőszivattyúval megy a hűtés/fűtés + még esetleg villanyautótöltés is megy napelem nélkül, az szívni fog rendesen. Ennyit a környezettudatosságról. Lehet feltenni napelemet, de sok helyen már nem bírja el a hálózat és nem engedik a rendszert bekötni.
 • átgonodolt
  Ezentúl benne lesz az ingatlanhirdetésekben hogy mennyit fogyasztott az előző bérlő?
 • B.Csaba
  Nem gondoltam volna hogy a kiszamolot olvaso reteg a hozzaszolasok 90%-aban a kiskaput keresi. Mi tudatos penzugyi tervezol vagyunk, nem? Vegre piaci arat (annak egy reszere tovabbra is jevesebbet) fogunk fizetni. Elmeletileg tisztaban vagyunk a vilag dolgaival, varhato volt.

  “Aki árammal fűt, az nem használ gázt, tehát ezt neki még kompenzálni kellene a fel nem használt gáz értékével, hogy ő is megkapja az átlagos felhasználásra eső csökkentett tarifát”: a kedvezmenyt az kapja aki abbol hasznal es teher neki. En sem kapok benzinar kedvezmenyt csak mert bringaval jarok.

  Pontositas: nem a kormany oldalan allok, hanem a tudatos, tenyeket elfogado oldalon.

 • Къырымтатар
  Akkor ha jól sejtem, most megint megugrik az infláció, mert lesz mire hivatkoznia a gazdaság szereplőinek, hogy “hát nőtt a rezsi”.
 • UnderDog
  A távfűtésre én is kiváncsi leszek, nálunk egy pici gázturbina van a lakótelep szélén az fűt kb 20 társasházat (nem Budapest) és elvileg önkormányzati tulajdonú kft üzemelteti. Az előző házban meg saját gázkazánja volt a 64 lakásos háznak. Mondjuk ezeken a helyeken el tudom képzelni, hogy “hatósági átlag * 64” lesz a ház kerete, aztán a lakók játszák le, hogy 28 vagy 22 fok legyen-e.
 • Ez se tetszik...?
  Jó napot
  125m2 családi ház fűtés 2gyerekkel , melegvíz,fűtés gáz, szigetelt homlokzat, födém, 3 rétegű ablak, 1500m3 és meleg volt, klima nincs de nem is kell.
  Villany 205kw/hó, számítógép, tablet nonstop, 3 tv, szóval ki lehet jönni, megérte a szogetelés és az energiatakarékos eszközök.
  Álag az meg átlag, éves fogyasztás/12, nem lehet másképp számolni.
  Eddig a gyenge forint nem tetszet a népnek, most meg az intészkedések nyafogás megy mint mindig 🙂
 • Én is akarok kommentelni...
  @◘Къырымтатар
  Nem, mert csak a lakosság fizette a támogatott árat, a gazdasági szereplők már régen beépítették a magas árat.
  Az inflációt azért sem fogja érinteni, mert ott az átlaggal fognak számolni, azoknak pedig nem fog emelkedni a rezsi.
 • UnderDog
  egy mérnök: akkor ott a klíma vagy valami zabál, nyáron megy nektek 0-24 ? Nekünk 71 négyzetméter panel, négy fős család, nagy hűtő, heti 5-6 mosás stb télen 80-90kWh, nyáron klímával max 180kWh. De a klíma csak akkor megy ha redőny, stb ellenére is 28 fok fölött van a lakás, olyankor megy mondjuk este öttől éjfélig.