Ez történt a héten 02.12

2023-02-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A legutóbbi amerikai munkaerőpiaci adatok nagyon szép képet mutatnak, bő ötven éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A LinkedIn adatai alapján viszont közel a negyedével csökkent az új állásajánlatok száma az Egyesült Államokban, így várható némi visszaesés. (Azért azt fontos megjegyezni, hogy a LinkedInen nem kékgalléros munkaerőt keresnek a munkaadók elsősorban.)

Az arany ára visszaadta az idei áremelkedést az elmúlt két hétben, jelenleg 1865 dolláron áll.

Az amerikai tojásár-armageddon megoldódni látszik, lassan normalizálódik a tojás ára az Egyesült Államokban:

A japán államadósság most először átlépte az ezer billió yen (7,6 billió dollár) összeget és tovább emelkedik a növekvő honvédelmi és egyéb kiadások miatt.

A japán államadósság alakulása az elmúlt évtizedekben:

A kínaiak tudnak spórolni, főleg, ha a lezárások miatt nem tudtak pénzt költeni. (Persze előtte is elég komolyan takarékoskodtak.)

A konténerhajók szállítási kapacításának szűkössége több céget (mint például a kínai autógyártó BYD) arra ösztönöz, hogy saját teherhajó-flottát vásároljon. A megrendelt hajók száma alapján várhatóan javulni fog a helyzet az elkövetkező években:

Az utolsó negyedévben 74%-kal(!!!) zuhant az európai kereslet az ingatlanhitelekre. Ilyen mértékű zuhanásra még soha nem volt példa, a 2008-as válságban sem.

Az orosz gáz kétharmadát sikerült kiváltania az Uniónak más beszerzési forrásokból, elsősorban a hajón szállítható cseppfolyós gáznak és a növekvő norvég kitermelésnek köszönhetően. Mivel idén a tél gyakorlatilag elmaradt, nagyon úgy néz ki, hogy a jövő téli szükséges gázmennyiség is rendelkezésre fog állni az orosz gáz nélkül is, s mivel nem lesznek pánikvásárlások, mint tavaly ősszel az üres tárolók és a teljes bizonytalanság miatt, a földgáz ára is várhatóan elfogadható szinten fog maradni.

Jelenleg az orosz olaj ára bő 40%-kal marad el attól az ártól, amivel a 2023-as orosz költségvetést készítették. Ennek hatására rekordmagas lett az orosz költségvetési hiány januárban. Ezért eltörölték a cégek kötelező devizabeváltását, hogy gyengülhessen a rubel árfolyama a dollárhoz képest (így a befolyt dollár többet ér rubelben), illetve 5%-kal csökkentik a kitermelést márciustól, hátha nőni fog az orosz olaj ára.

Több kisebb légitársaság szenved a lezárások utóhatásai miatt, azonban néhány nagy társaság jó időszakot zártak. A Ryanair utolsó negyedéves eredménye megdöntötte a 2017-es hasonló időszak rekordját és további kiugró eredményre számítanak. Az utazási kedv növekedése mellett a komoly áremelkedés is szerepet játszik a jelentős profitban.

Ismert, hogy a Teslákat több helyről kitiltották Kínában, mert a beépített kamerák és a helymeghatározás kombinálásával remek potenciális kémeszközt látnak bennük a kínai hatóságok. Most ugyanez a probléma merült fel a kínai autókkal az Egyesült Államokban és Európában. Hamarosan rengeteg kínai (elektromos) autó fogja ellepni a nyugati utakat, nem egy kínai autógyár állami kézben van és ki tudja, mit fognak csinálni az összegyűjtött adatokkal. Azt már tudjuk, hogy a kínai telefonok mennyi információt küldenek haza kérdés nélkül. (Sőt, sok más kínai eszköz is.) Sokan attól tartanak, hogy az autók is meg fognak osztani hasonló információkat a kínai hatóságokkal: helyadatokat, kameraképeket, utazási szokásokat, miközben még a tulajdonosok mobiljain tárolt adatokhoz is hozzáférnek az autóhoz való kapcsolódás után, de még az autóban elhangzott beszélgetéseket is rögzíthetik.

Az Egyesült Államok több tagállamában korlátozzák a kínai állampolgárok ingatlanvásárlásait is, biztonsági problémákra hivatkozva. Ha nem is biztonsági okok miatt, de ideje lenne a bankszámlák után az ingatlanpiacot is átláthatóvá tenni, mert amíg a bankban már jóformán tízezer eurónk sem lehet anélkül, hogy az eredetét igazolnunk kellett volna, addig csak Nagy Britanniában ötvenezernél is több olyan, főleg nagyértékű ingatlan van, amelyek valódi tulajdonosa nem ismert, nagy részük orosz, afrikai és egyéb diktátorok és oligarchák kezében lehet.

A magyar infláció, szemben az európai inflációval, tovább nőtt, és kevés híján elérte a 26%-ot. Az élelmiszerek ára 44%-kal emelkedett (az Unió egységes statisztikai módszerével 49,6% a magyar élelmiszer-infláció) és még a maginfláció is 25,3% volt, ami reményre ad okot, hogy mindkét érték szerényen, de csökkent decemberhez képest. Ilyen inflációt 1996 legelején láttunk idehaza, a rendszerváltás és a gazdaság összeomlása utáni években volt jellemző a 20% feletti infláció.

Ennek hatására jelentősen csökkent a boltok forgalma (inflációval korrigáltan természetesen). Összesítve egyedül az üzemanyagfogyasztás nőtt decemberben, hála a hónap közepéig élő fixált üzemanyagárnak. Az élelmiszereket áruló üzletek forgalma 8,3%-kal csökkent, az élelmiszereket is árusító vegyes üzletek forgalma 14%-kal lett kisebb. Az ipari termékek értékesítése is csökkent, kivéve a használtcikkek forgalmát, amit nőtt, illetve a dohány és alkoholforgalmat, ami nem változott.

A forint továbbra is tartja a 390 forint alatti árfolyamát, de ehhez továbbra is 18%-os kvázi alapkamatra van szükség. Hat ország van az egész világon, ahol ilyen magas az effektív alapkamat: Ukrajna, Ghána, Szudán, Venezuela, Argentína és Zimbabwe. (Illusztris társaság tagjai lettünk sajnos.)

Azért van jó hír is, az ipari termelés 5,8%-kal volt nagyobb tavaly, mint 2021-ben és 7,6%-kal volt nagyobb, mint 2019 júliusában. (A COVID miatt nagy volt a visszaesés 2020-2021-ben.)

Elemzés a portfolion, miért nem szerencsés egy ekkora akkumulátorgyár Magyarországon.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram