Ez történt a héten

Az Egyesült Államokban mindig limitálva van, hogy mennyire adósodhat el az aktuális kormányzat. Ezt a limitet rendszeresen emelgetik, de ehhez kongresszusi hozzájárulás kell. Minden ilyen emelés politikai közelharc szokott lenni, most éppen megint aktuális egy ilyen vérre menő küzdelem. Ha nem járulnak hozzá a képviselők a limit emeléséhez, akkor a világ legnagyobb gazdasága csődbe kerülhet vagy választhatja azt is, hogy nem fizeti ki a közalkalmazottakat.

(Zárójelben jelzem, eddig még mindig meglett az emelés, bár nem tudom, ez annyira jó-e hosszú távon, elnézve az Egyesült Államok egyre durvább eladósodását. Akár lehetne a kiadásokat is csökkenteni, de ez valamiért mindig csak az aktuális ellenzéknek jut eszébe, azoknak, akik például az előző ciklusban szintén két kézzel szórták ki a pénzt az ablakon, konkrétabban negyedével növelték az teljes adósságállományt négy év alatt. Hol van már a múlt századra jellemző, legalább GDP arányosan csökkenő adósságállomány?)

A Microsoft, Google, Meta és hasonló cégek sorban jelentik be, hogy 10-18 ezer fővel csökkentik az alkalmazottjaik létszámát. Érdemes azonban azt is tudni, hogy csak a Google 50 ezer fővel növelte az alkalmazottai számát a pandémia kitörése után. Így nézve már nem is olyan sok az a tízezer főnyi elbocsátás, ami a jelenlegi dolgozók 6%-át jelenti.

Míg a techcégek és a pénzintézetek tízezreket bocsátanak el, máshol nő a foglalkoztatottság:

Az amerikai átlagfizetés óránként 12 centtel magasabb reálértéken, mint 1972-ben.

Lassan vége van az autóhiánynak, míg egy éve még a vásárlók 80%-a többet fizetett az autóért, mint a hivatalos irányár, jelenleg már csak 36%-a tette ezt. Velük szemben a többség már olcsóbban jutott az autóhoz, mint az irányár. Tavaly ilyenkor még átlagosan 700 dollárral fizettek többet az autóért, mint a hivatalos ár, most már átlagosan 300 dollárral kevesebbért hozhatják el azt. Ez azonban még nagyon messze van a 2019-es átlagos 2600 dolláros kedvezménytől.

Normál gazdasági helyzetben a rövidtávú hozamok mindig kisebbek, mint a hosszútávúak, az úgynevezett hozamgörbe szépen emelkedik, ahogy nő a futamideje a kötvényeknek.

Jelenleg inverz a hozamgörbe az Egyesült Államokban (is), vagyis a rövidtávú hozamok magasabbak, mint a hosszútávúak:

A háromhónapos és a tízéves állampapírok hozamából szokták számolni a recesszió valószínűségét 1966 óta. Azt találták, hogy ha a hozamok különbségéből számolt érték 40% felett van, akkor egy éven belül recesszió várható. Jelenleg ez az érték 47,31%, a legmagasabb 1981 óta. (Egy mutató, ami évtizedek át megbízható volt, nem feltétlen lesz továbbra is az, ezért ne vedd készpénznek, hogy biztos komoly recesszió lesz az USÁ-ban. De esély van rá.)

A használt ingatlanok értékesítése 2010 óta a legalacsonyabb értékre estek az Egyesült Államokban (is), az ebből élőknek az ad némi reményt, hogy a lakáshitelek átlagos kamatai némileg csökkentek az elmúlt hetekben, így talán már nem fog tovább csökkeni az értékesítések száma.

Az Egyesült Államokban tovább tart a tojás-sokk, hiszen két év alatt közel az ötszörösére nőtt a tojás ára és megduplázódott az elmúlt évben. Ezzel párhuzamosan a tojástermelők profitja is közel megduplázódott egy év alatt, ebből van a felháborodás. De ez így van a gazdaság minden területén, amikor a tengeri szállítás ára emelkedett a többszörösére, a szállítmányozó cégek profitja is az egekbe emelkedett, az autógyárak profitja úgy lett a többszöröse, hogy közben sokkal kevesebb autót adtak el és így tovább. Ha elkezdenek emelkedni az árak, a cégek gyorsan kihasználják, hogy a vásárlók beletőrödnek az áremelkedésbe.

Közben megindult a tojáscsempészet is Mexikóból, sőt már befektetési tippek is jönnek a tojásgyártó és forgalmazó cégekbe.

A Nemzetközi Légiszállítási Szövetség adatai szerint a nemzetközi légi utazások száma elérte a 2019-es érték 75%-át.

A japán jegybank csak az elmúlt hét hónapban a japán éves GDP 14%-ának megfelelő japán állampapírt vásárolt fel. Erősen kíváncsi vagyok, van-e még út visszafelé ebből a rendszerből vagy már csak előre tudnak menekülni?

A legtöbb országba vízummentesen vagy egyszerűsített vízummal a japán, a dél-koreai és a szingapúri útlevelekkel (193, illetve 192 ország) lehet utazni, míg a legkevésbé szerencsés útlevélnek az afgán, iraki és a szíriai útlevél számít. (27, 29, 30 ország).  A magyar útlevéllel 184 országba mehetünk vízum nélkül vagy egyszerűsített vízummal.

Sokan szeretnék a dollár hegemóniáját megtörni a világkereskedelemben, főleg a kínaiak és az oroszok. Pénteken a szaúd-arábiai gazdasági miniszter jelentette be, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogy dollár mellett más devizákat is elfogadjanak az olajukért cserébe. Jelenleg a világkereskedelem hajszál híján 60%-a amerikai dollárban zajlik, majdnem 20%-a euróban és csak 2,76%-a jüanban (renminbiben).

Share

118 hozzászólás

 • Belavoltam
  “mióta nekiálltál személyeskedni akaratlanul is észreveszlek, meg hogy miket írogatsz..”

  Nekem valahogy fel se tunt, hogy az utobbi idoben nem irkaltal ide. Latom, nagyon bemart, hogy a multkor szova tettem az arcod indokolatlanul nagy meretet.

  “Mondjuk iparágtól függetlenül mennyiségi kedvezménnyel veszi meg az alapanyagot, alapból is hatékonyabb a gyártástechnológiája, a mennyiség miatt meg főleg..”

  A mennyisegi kedvezmeny igaz lehet bizonyos esetekben, bar lattam mar olyat is, hogy a kis kinai reggel ugyanugy a teszkoban veszi meg egy nagy bevasarlo kocsival az alapanyagokat. A gyartastechnologia meg furcsa ebben a kontextusban, ahol minel jobban feldolgozott az etel, annal inkabb junk food lesz belole. Amirol viszont elegansan hallgattal, az pl. a nagyobb energiakoltseg, a rezsi, a munkaber es a haszon, amelyek meg mindig egy otthoni fozes fele billentik a merleget.

 • Csoki
  Munkabér és profit mellett, kétlem, hogy olcsóbbra jönne ki, mint az otthonfőzés.
  Plusz otthon főzve sem köteleő 1db adagokat csinálni egyszerre.
  Szimplán a lustaságot fizeted meg, és ennyi.
  Lehet jönni, hogy “az órabérem ennyi meg ennyi, tehát nem éri meg magamra főzni”, de nem dolgozol 0-24, szóval ez a logika is bukó.
  Akkor érvényes az órabéremnagyonmagas érvelés, ha a főzés+takarítás+bevásárlás (bár alapból lehet rendelni, nem battyogsz a tescoban) idő helyett is dolgoznál.
 • Csinolina
  még egy a főzéshez: nem igazán értem, azt az érvet, hogy a csirke rizs kombónál komplexebb kaja nem adja ki otthon.. miért, pl. ha kacsát kérsz, az csak a boltban drágább, az étteremben nem?:D:D ugyanúgy az étterem is drágább a kacsa, mint a rántott hús..
 • SenkiAlfonz
  @broafka_ottokar dolgoztam étteremben. Láttam, tudom. A McDonald’s-ban meg a kaják 99%-a mesterséges ízfokozóval van tele. Amit itthon is gyárt egy gyár. Ott is dolgoztam. Konkrétan olyan port állítottunk elő, mint a Mekis hamburger íze… Hentestől veszem a húst vagy mi vágunk saját állatot. Szóval valószínűleg nem azt a moslékot eszem. Azért is írtam, hogy vidéki vagyok, azaz falusi paraszt, ha nem tudnád…
 • eLemlámpa
  Van olyan is, én csak arról írtam ami számodra felfoghatatlan. A jobb gyártástechnológia önmagában nem befolyásolja a minőséget.

  1,73 bécó, nem, egy korábbi irományod, ahol olyan jelzőket engedtél meg magadnak, amit otthon ezek szerint eltűrnek, de engem ne keverj azzal a szinttel. Láttam azt is ahogy nyeferegtél hetekig mikor válts eurót, aztán 420-on mindent átváltottál. Most 388, ügyes vagy

  Amúgy tök jó témaindító lenne, miért vesz valaki feleségül egy csórót? Bottal nem piszkáltam soha eletemben olyan nőt aki nem rakott le valami értékelhetőt az asztalra, egyesek miért teszik vajon?

  Azt tudjuk már mit kell csinálni a termosztáttal hogy spóroljunk a fűtéssel? Ja nem ide!

 • SenkiAlfonz
  A hentesüzlet ahol veszem a húst, saját állatot vág. Saját földjén termelt kukoricával eteti őket. Lehet drágább egy kicsit, mint az ipari spanyol és lengyel húsok árai. De sokkal jobbak és még is olcsóbban jövünk ki. Ha meg akkora a miénk, akkor levágjuk és saját magunk nevelt állatot fogyasztunk. Ha lehet én kerülöm a szupermarketek húsait, mert büdösek. Tápszagúak, nem véletlenül kell agyonfűszerezni a szakácsnak is az étteremben.
 • Gary
  @eLemlámpa
  2023-01-25 at 17:39

  “miért vesz valaki feleségül…”
  Komplex téma, több oka van.
  A “letett valamit az asztalra” oldalról nézve: mi az, ami már elég jó, és van-e belőle elég a társadalomban, hogy legyen reális esélyem találni? Mérnök vagyok, területen belül kb. esélytelen, az orvosokra felnézek (de ők egy limitált csoport), és – kis számú kivételtől eltekintve – ennyi. Az “annyit akarok keresni mint egy mérnök de tizedannyira se akarok érteni hozzá” műmenedzserek letettek valamit az asztalra? Azok, akik valami anno trendi szakot választottak és ma papírjuk van arról, hogy semmihez nem értenek? Stb stb.

  Párt keresel, nem alkalmazottat, tehát olyanok, hogy tudtok jókat beszélgetni, együtt nevetni, megértitek egymást és jó a másikhoz hazamenni, sokkal fontosabbak, mint ki “mit tett le az asztalra”.

  Kis mintás mérés, de a “legtöbbet elért” párom volt emberileg a legszörnyebb.

 • Abc
  “Azt tudjuk már mit kell csinálni a termosztáttal hogy spóroljunk a fűtéssel? Ja nem ide! ”

  XD. Ezen jót röhögtem, de amùgy azóta vàrom a megoldàsod.

 • Attecte
  Na jó, mondjuk, azért nekem van egy olyan benyomásom hogy lassan átcsapunk egy ilyen otthonfőzés-fasizmusba, ezt azért ne… :DDDD végtelenül alja.

  Szeretek főzni, tudok főzni annyira hogy ellássam magam, de munka után sokszor üvölt a fejemben a NEM VAGYOK HAJLANDÓ NEKIÁLLNI érzés. A pepecselés, a koszolás, a várakozás, a mosogatás, mindtől herótom van, egy átlag hétköznapon legalábbis biztosan.

  Brutálisan olcsó az éttermi árakhoz képest, az igaz, egyszer év végén csináltam 3 adag lecsót 1300 forintból. Nem kamu, számoljátok össze az a pár szem zöldség mennyibe is kerül valójában.

  De nem kell Foodpandáról rendelni, az tényleg gusztustalan és pofátlan egyszerre. Bejártam a környékbeli éttermeket és a munkahelyem körül is találtam olyat, ahol jól főznek. Nem olyan kevés helyen főznek ám jól amúgy, nem kell ez a szar eltartott kisujjas viselkedés, rettenetesen visszataszító.

  folyt.

 • Attecte
  folyt.

  És nem kell ám undorodni meg moslékozni a McDonald’s-ot se. Persze elhiszem te még a kenyeret is otthon termesztett búzából csinálod, de azért ne legyél annyira elájulva attól hogy ez mennyire természetes. Ma már az egész bolygó minden négyzetcentiméterében van valami kemikália. Nem vagyok különb.

  Persze ízlésről nem érdemes vitatkozni, ha neked jobb az akkor egyed, hentesárut én is a piacról veszek. Csak ez a felsőbbrendűségi komplexus “nagyon lent van.”

  Semmi baja nincs a bolti húsnak se ha normálisan elkészíted, meg mondjuk rászánod azt az extra 180 másodpercet amíg kiválasztod a szebbet, jobbat. Hogy mást ne mondjak, ettél már szűzpecsenyét Lidl-ből?

  És igen, igenis valakinek nem fűlik a foga ahhoz rendszeresen csirkerizst egyen. Sőt, van akinek a kacsarizs se adja ki.

  Azt meg már nem is minősítem hogy le vagyunk szólva hogy lustaság. Nem ér meg ennyit a kényelem?

 • Nacionalista
  Nem értem ezt a rendelés-gyalázkodást. Van olyan, hogy meló+edzés+tanulás mellett napi 1-2 óra szabadidőd van csak, és ha nem élvezed a főzést, akkor azt nem áldozod be rá, tud a rendelés teljesen logikus lenni, élethelyzet függő.

  Nálunk mondjuk tavaly átbillent a mérleg, ilyen rendelés/menza árak mellett már inkább főzünk. Amúgy is jó családi program a gyerekkel, most már érdekli a dolog és “segít”.

  De ha többet keresnénk és kevesebb szabadidőnk lenne, akkor valószínűleg továbbra is rendelnénk. Abból is lehet jót (csak persze drágán).

  Egyre inkább feltűnik, mennyire kevés az emberekben az empátia. Sokan valahogy nem képesek megérteni, hogy attól hogy emberek különbözőképp csinálnak dolgokat, attól még nem hülyék. Más élet/kor/anyagi helyzetben más személyiséggel más dolgok a logikusak. Van akinek az otthonfőzés logikus, van akinek a rendelés, nem kell egymás torkának esni.

 • Belavoltam
  Az utobbi idoben a havi megtakaritast valtom at euroba. Oktoberben volt 1 alkalom, amikor 421-es arfolyamon tettem ezt, tehat szo sincs rola, hogy mindent ilyen szar arfolyam mellett valtottam. Bocs, hogy elrontottam a karoromodet. De azota szerencsere erosodott a forint, es ha jovo heten megjon a fizu, akkor, koszonom kerdesed, remelhetoleg 388 korul tudom majd megtenni.

  Ha a felesegem tobbet keresne, akkor nyilvan elorebb jarnank anyagilag. De egy normalis ember (nem te) elsosorban nem a masik anyagi helyzetet nezi. Hogy te egy sekelyes gyoker vagy, es lenezed a nalad szegenyebbeket, az a te szegenysegi bizonyitvanyod, amit nem egyedul jegyeztem meg korabban is. Valahol meg is erdemled, hogy azt a tusket meg mindig nem tudtad elfeledni. Ahogy a klasszikus is mondja “onelzetes a kis latol” 🙂

 • Zabalint

  Van egy ilyen felfogás, amely szerint lustaság nem főzni, mert az egy fajta kötelesség, ez kombinálódik azzal, hogy a házi minden felett.

  Pedif főleg az itten tehetős embereknek lenne célszerű ezen túllépni, bizonyos anyagi lehetőségek felett és/vagy kevés szabadidővel a főzés egy hobbi, annak érdemes csinálnia, aki szereti csinálni, és semmi megvetendő nincs abban, hogy van aki inkább mással tölti a szabadidejét.

 • mostmérgesvagyok
  Annyi mindent szeretttem volna írni, de csak fas… méregetés megy. Nem igazán van, aki főz rátok, ugye? Mert olyan embert nem találtok, aki ezt is megtenné értetek, mert annyit nem értek.Ár-érték arányban mérni ezt? Kényszerből.
 • eLemlámpa

  “de amùgy azóta vàrom a megoldàsod.”

  Hát azt várhatod, azt hittem mindenkinek egyértelmű, hogy a történtek után ezt majd megoldják a csöcsögei főiskolások meg a tanfolyami istencsászárok.

 • eLemlámpa
  Teljesen egyetértek veled, csak az maradt nyitva, hogy mégis kivel tudnál jót beszélgetni, ha nem azzal akire fel tudsz nézni? Elokádnám magam ha az lenne a téma hogy jajj tyutyukám ma is eladtál 3 bugyikát? :/ Nagyon kevés az okos ember, nyilván annak meg csak a fele nő, de ismertem én olyat aki már egyetem alatt modellkedett, aztán azóta meg saját tervező irodája van. Ja, építészmérnök. Meg aki rezidens orvosként főleg akkor még szarul keresett (bár ügyelettel azért nem volt vészes a vége), de azért most már jobb a helyzet szakorvosként, ja magas, vékony, heti 4-6 sport. Igen kevés, de van, az meg már mit számít, hogy orvosnak vagy mérnöknek hívjuk.

  A kérdés 1,73 bécónak szólt, ő írta, hogy jól keres, a felesége meg nagyon nem, bár nem tudom mit jelent a jó, ha még egy nyomorult kocsija sincs gyerek mellett, lehet belátta hogy ez az ő szintje, csak itt nem meri beismerni?

 • SenkiAlfonz
  nekem nincs komplexusom csak beleláttam dolgokba. Köszönöm inkább nem kérek. Amúgy a kaján az éttermeknek legalább 200%-os a hasznuk. Ahol én dolgoztam a menün kb. 300%-os volt a haszon, a pizza és frissen sülteknél is legalább ennyi megvolt. Egy pizza 400 Ft körüli összegre jött ki. Eladva 1400-1500-ért. A frissen sült sem volt sokkal drágább. Az mondjuk 700-800 körül jött ki, eladva 1800-1900-ért. Ez 3-4 évvel ezelőtt volt. Ezért is főzök itthon, meg szeretek is.
 • Számok tükrében
  gaborr
  2023-01-24 at 23:29
  Köszönöm az infót.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.