Hogyan ne látszódj gazdagnak?

A legtöbb ember szeretne többnek látszani, mint ami valójában. Őket szolgálják ki az áruhitelek, a lízingelhető autók, a kétéves részletre vett telefonok, az 50 milliós lakáshitelek.

Aki bölcsen kezeli a pénzt és bölcsen áll hozzá az élethez, előbb-utóbb egy másik problémával szembesül: hogyan rejtse el legalább részben azt, hogy vitte valamire?

Mert a többséggel ellentétben a bölcs ember tudja, hogy a sikerei és a mások által vélt vagy valódi jóléte jellemzően csak egyfajta érzést vált ki az emberekből: keserű irigységet és gyűlöletet. Az átlagos ember, anyagi állapottól függetlenül szívből utálja azokat, akik nála többre vitték, ügyesebbek, sikeresebbek vagy gazdagabbak. Esetleg okosabbak vagy tanultabbak.

Aki gazdag, az vagy csalt, vagy lopta a pénzt, vagy valakinek a valakije, de minimum másokat kizsákmányoló, aki kapzsi, ahelyett, hogy szétosztaná a pénzét a rászorulóknak, legelső sorban is neki, akinek mindennapi anyagi gondjai vannak. Egyébként is biztos aranykanállal a szájában született, a szülei toltak alá mindent.

(Az átlagember a valóságshowt szereti nézni, ahol egybites, szerencsétlen embereken gúnyolodhat, akiknél még ő is okosabb és sikeresebb. Más ember sikereinek nagyon kevés ember tud szívből örülni, legyen bár szegény vagy gazdag. Szomorú, de sajnos így van.)

S ha van pénzed, akkor rád lehet szállni, mint éjjeli lepke a fényre. Megpróbálnak kölcsönkérni tőled, szállj be pénzzel a vállalkozásába, ő adja a remek ötletet, neked csak a pénzt kell adnod. Olyan emberek kezdenek el barátkozni veled, akiknek csak a pénzedre van szükségük. (Ha mutogatod a vagyonod, csak olyan emberek fognak barátkozni veled, akiket a pénzed érdekel. Ha elrejted a vagyonod, csak olyan emberek fognak barátkozni veled, akiket a személyed érdekel.)

Ha pedig a főnököd látja, hogy gazdag vagy, azt gondolja majd, hogy már így is túl sokat fizet neked. Ha vállalkozó vagy, akkor a megrendelőid fogják ugyanezt gondolni rólad.

Mit tegyél, ha el akarod kerülni, hogy minden ember utálatának a céltáblája legyél, csak azért mert te vitted valamire?

A megoldás egyszerű, ahogy mondani szokták, maradj a radar alatt, vagyis maradj átlagos. A megjelenésedben, a ruházkodásodban, a vagyontárgyaidban. Ne posztolj fotókat a nyaralásodról, háttérben a hawaii pálmafákkal.

Kerülj mindent, amihez az emberek a gazdagság fogalmát társítják. Például vannak olyan autómárkák, amikkel csak a gazdag emberek járnak. Egy teljesen felszerelt új Škoda Octaviában senki nem fog burzsujnak nézni, egy fele annyiba kerülő, fapados, használt német prémiummárkában viszont mindenki. (Egy srác mesélte, hogy vett egy öreg Porschét, 3 millió forintért, vagyis egy kisautó áráért. Amikor fel akarta újítani a házát, ha a Porsche ott állt a feljárón, minden mester dupla akkora árat mondott minden munkára, mint amikor az autó az utcán parkolt a szomszéd előtt. Már csak ezért sem érdemes gazdagnak látszani.)

Az öltözködésed is legyen átlagos. Attól még lehetsz igényes és csinos, hogy nem Louis Vuittonban, Pradaban, Versace-ben és a többi luxusmárkában pompázol az utcán. Ha mindenáron márkás holmikat szeretnél felvenni, válassz olyanokat, amit az átlagember nem tud azonosítani és olyan darabokat, amire diszkréten van felírva a márka, ha egyáltalán.

Soha ne beszélj senkinek arról, mennyit keresel, vagy mennyi pénzed van. Mit érsz el vele, ha valakinek elárulod, mennyire megy a bolt? Vagy kedved kap ő is hozzá és lemásolja az ötletedet, vagy ha nem tudja, csak utálni fog a sikereidért.

Ha rákérdeznek, adj kitérő választ: “Mehetne sokkal jobban is, de lesz ez még jobb is, remélem. ” Nem kell magyar módra panaszkodnod, de ha jót akarsz magadnak, ne is mondd azt, hogy már nem is tudod, hová tedd a sok pénzedet.

Mesélj arról, ha akarsz, hogy elmentetek három napra a Tisza tóhoz, de bölcsen hallgass arról, hogy előtte Balin voltatok két hétig. Arról se fontos mesélned senkinek, hogy a gyerekeid magániskolába járnak, havi kétszázezerért. Senkire nem tartozik, ha vettél három lakást befektetési céllal, vagy nyaralód van a Balatonon.

Ezek olyan dolgok, amiket bölcsebb megtartani magadnak. Csak az ostoba fecseg túl sokat és feleslegesen. Hidd el, akkor jársz a legjobban, ha mindenki átlagosnak gondol és a legrosszabb, amit tehetsz magaddal, ha az emberek többet gondolnak rólad, mint ami vagy valójában.

A gazdagságod mutogatásával csak ellenségeket, vagy ami még rosszabb, hamis barátokat szerezhetsz csak, akkor is, ha nem szándékosan mutogatod a vagyonod. Mindössze a baráti beszélgetésekben elejtett információmorzsákból, meg a kétmilliós karórából összeáll a kép, mennyi pénzed is van valójában.

Figyelj oda, hogy kinek mit mondasz, mit mesélsz és mit mutatsz. Ügyelj arra, hogy egy átlagos kisembert lássanak az ismerőseid, akitől nem kell félni, akit nem kell gyűlölni és akit nem lehet megpumpolni.

Ha te bölcsen hallgatsz, amikor a bolond dicsekszik, ha neked elég, ha az tudja, mennyire vagy sikeres, akire tartozik, sok problémától megkíméled magad.

Ha pedig az önértékelésedhez még kell a többi ember ámulata, hazug hízelgése, a likeok a nyaralási képek vagy az új autód alatt, érdemes átgondolni, nem lenne-e ideje felnőtté válni.

Lehetsz gazdag bölcsen is és élvezheted a pénzed úgy is, hogy nem kell mások negatív reakcióival birkóznod. Nem arról van szó, hogy takargatnod kellene, hogy mid van, vagy mit értél el, de magamutogatás helyett bölcsen is lehetsz gazdag, vagy jómódú.

 

Share

204 hozzászólás

 • Barnes
  Ha azt nézzük majdnem minden üzlet arról szól (leszámítva az alapvető szükségleteket…bár), hogy hogyan szedd el a másik pénzét. Marketinggel, ígéretekkel ráveszed, Ő elhiszi, megveszi, te meg másnak hiszel el mást, és adod oda a mástól megszerzett pénzt.

  Szerintem ide Bástya elvtárs szavai illenek: “Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység.”:D

 • Ildikó70
  A 20-40 milla 10 év alatt ezekkel a diplomákkal tényleg nem olyan sok – de ezt család nélkül lehet csak elérni. Aztán ott állnak ezek a fiatalok 35 évesen és rájuk hajtanak majd a húsz éves pláza cicák, mert addigra a saját korosztályukból a normálisaknak családjuk van.
 • Babi
  Kedves Kiszámoló!
  A repülőtéri cikked hatására írok.
  Lehet, hogy csak nekem új, de a bécsi reptér tökéletesen és nem drágán megközelíthető Budapestről, a héten szerzett személyes tapasztalatok alapján. Ha szükséges, írok erről pár szót.
  Gabi
 • zolcsi
  Mondjuk az sem lenne baj, ha a sok hülye a nem létező vagyonnal (hitel-hitel hátán) nem verné fel bizonyos dolgok árát. Pl. most az ingatlané. Szükségem lenne egy nagyobb lakásra, de most várnom kell, h lemenjenek az árak…
 • ügyvéd
  Van néhány szakma ahol viszont üzletileg nem éri meg csórónak látszani 😀
 • Csillag V
  Az esetek 99 %-ban egyetértek Miklóssal. 🙂 Most nem . Vannak akik nem a számítógép mellől akár a lyukas tréningnaciban üldögélve keresik a betevőt. Mi ,ha elmegyünk tárgyalni egy felsővezetőhöz , cégtulajdonoshoz (nem a sarki Marika néni boltos Bt-jéhez ) akkor igenis könnyebben kötök üzletet , kvázi pénzt keresek ,ha egy prémium autóval érkezek és felveszem a kis márkás cuccaimat. Nem a divatmárkákat michael kors óra 50.000.-ért ,hanem a kis Glashütte órámat. pl.
  Annyiban egyetértek Milklóssal , hogy nem a sarki Marika néninek kell elmesélnem ,hogy Madeirán nyaraltam 2 hetet februárban , de ez csak intelligencia kérdése , hogy merre folyik a diskurzus . Általában irányított beszélgetéseket folytatok 🙂
 • Kiszamolo
  Babi, írj. Ha lehet részletesen.
 • Csillag V
  Na én is ezt mondom Ügyvéd Úr ! 🙂 Látja Miklós nem vagyok egyedül.
 • kupido
  Érdekes ez a női téma :)) Csak nem értem, mi a felháborodás alapja.

  Egészen a legutóbbi időkig bizony vidéken teljesen általánosan vagyoni alapon adogatták férjhez a jányokat, sőt ez ma is jelen van, csak némileg burkoltabb formában.

  Saját rokoni körömben hallottam, hogy azt mondták a 18 éves, magával éppen semmit kezdeni nem tudó kislánynak, hogy “Csillagom, punid van, hisztizni tudsz, ezzel már sokat el lehet érni, próbálj szerencsét Pesten!” És bejött neki! Nagyon sok az álomvilágban élő férfi, akik nem vesznek tudomást a kiábrándító valóságról…

 • tozogabee
  @Ildikó70

  Igy van ezt csalad nelkul lehet csak,de valaki nem is akar,es 35 evesen meg boven fiatal,35 felett erdemes csaladot alapitani.
  Pont tegnap egyik haverommal beszeltem errol.
  Hogy tipikus kep 30 koruliek vagy 20-n evesek,megcsinaljak a gyereket a lakotelepre meg a BKV-ra aztan mennek a Tescos szatyorral parizert,parizsit meg zsemlet venni,mert nincsen mani a 20 eves rozoga kocsival.
  Sajknos sok ilyet latok.
  Nekem rengeteg sikeres ismerosom,egy 31 eves srac aki most veszi 3.lakasat vabn 3 diplomaja,mar vezetokent dolgozik,o is mondta nem tart ott,hogy gyereke felesege legyen.
  O aki tenyleg tehetos.

  En azt latom,hogy aki sikerorientalt az vagy soha vagy csak 40 ev korul akar csaladot alapitani,es szerintem igazuk van,ki akar lemondani meg nelkulozni egy gyerek vegett?

  Nem mindenkinek van csaladja 35 ev alatt szerintem aki tudatos,ambiciozus az 60-szor kiszamolja es atgondolja.

 • tip
  @Adócsaló vállalkozó “Miért baj az, ha az ember örököl a szüleitől?” – az nem baj. Az a baj, ha az ember NEM örököl a szüleitől, márpedig a többségnek nem néz ki nyolcszámjegyű örökség, akinek pedig igen, az ugyanúgy kapja, mint ahogy a többiek nem kapják: erőfeszítés nélkül. A mesés örökség várományosai az örökösödési adót meg az irigységet tartják igazságtalannak, a többiek pedig azt, hogy ők nem örökölnek. Jómagam nem foglalok állást a kérdésben 🙂
 • tozogabee
  Lemaradt meg.

  En ezen gondolkodnek el amikor csalad alapitas elott allnek,van-e felretevo 20-40 millio kozott arra,hogy a gyereket felneveljem,ertsd:
  -Legjobb maganiskolakba iratni mar altalanos iskolas koratol kezdve sot mar ovodaba is(allami suliba soha nem engednem a gyereket,mert elavult hasznalhatatlan vackokat tanulnak semmi ertelme),plusz ahol ket nyelven mar ovodaban is angolul es nemetul tanitjak a gyerekeket.
  Ugye ezeket nem kell emlitenem,hogy rengeteg penz,ez kb. olyan 5-10millio kozotti osszeg osszesen legalabb
  -Ezutan magan gimnazium utan meg kulfoldi elit egyetemre kuldenem csak es kizarolag ugye az is egy 10-20M kozott van kb. oke,kaphat osztondijat is oke,de a tandij akkor sem alacsony,ezeken az elittebb egyetemeken.

  folyt.kov.

 • tozogabee
  Pont ezt felejtik el a ,,BKV-ra es a lakotelepre szulok gyereket,majd lesz valahogy” emberek,hogy nem,hogy elit maganiskolara nem lesz zse de normalis egeszseges minosegi etelekre sem amivel szepen fejlodhet a gyerek plusz mivel alacsony az intelligenciajuk ezeknek az embereknek altalaban ezert a gyerek egy onbizalom hianyos szerencsetlen lesz altalaban,plusz mivel allami oktatast kap ezert elheti az atlagos szurke kis eletet.

  Ezeken mindig el kell gondolkodni.

 • jurta
  “Soha ne beszélj senkinek arról, mennyit keresel, vagy mennyi pénzed van.”

  Sejtem, hogyan értetted, de a leírt formájában nagyon nem értek egyet az állítással.

  Nagy könnyebbség, hogy a 2 legjobb barátommal kölcsönösen nyíltan meg tudjuk beszélni a pénzügyeinket, irigység és kiszivárgás nélkül (igaz, hogy hasonló szinten vagyunk anyagilag, de mivel nem vagyunk túl öregek, ez még változhat). Úgy érzem, szükségem van erre, és szerencsésnek érzem magam, hogy nem csak egy fizetett tanácsadó vagy pszichológus adja meg nekem.

  Így nem okoz gondot, hogy rajtuk kívül bárkinek viszont semmit se mondjak (származási család tagjai is max. annyit látnak, ha nagyon akarnak, hogy melyik évben megyek síelni és melyikben nem, vagy ha a családban nyűggé vált ingatlan(hányad)okat adom-veszem néha).

 • jurta
  Nagyon örülök az életmód jellegű cikkeid elszaporodásának az utóbbi kb. három hónapban. Ezek a kedvenceim, és neked is “gazdaságosak”, mert sokkal lassabban avulnak, mint a különböző adókedvezményekről vagy piaci hírekről szólók.
 • lg
  AAA-hoz csatlakozva ez nekem is parám, hogy bár egyébként lepukkant kocsink van, de még ahelyett is inkább biciklivel járunk, így a mesteremberek már kérhetik az általuk megítélt “felárat”,.
  A lakás belülről is viszonylag rendezett ugyan, de 20 éve volt felújítva.
  Ez némileg visszatartó erő is egyelőre egy komolyabb felújíástól(bár egyébként a lakás hitelből van:)).
 • Jelentéktelen Hangya
  Én megjegyezném, hogy anyagiak területén egy elképesztő képmutatást látok.

  A külvilág felé az a kommunikáció zajlik, hogy nem számít a pénz; milyen cúnya-cúnya dolog ez alapján embereket megítélni; milyen idióta az, aki ilyen drága x-et vesz, én is megtehetném, de nem teszem; aztán a valóság meg időről-időre szembeköp, amikor közlekedsz, amikor árajánlatot kérsz, amikor üzleti tárgyalásra mész, amikor vásárolni mész, és sorolhatnám.

  Legalább magunkkal legyünk őszinték, na!

 • barna
  Aki úgy érzi, hogy nem gazdag, annak ajánlom az alábbi linket. Itt megnézheted, hogy világviszonylatban mennyire vagy gazdag.

  globalrichlist.com/

  2012-es számaidat írd be…akkori értékekkel számol.

  Ha akkor éves nettó fizetésed 2millió volt (ez havi 167ezer), akkor benne voltál a felső 10%-ban.

 • Hofeherke
  Oszinten, mikor part kerestem, megneztem az illeto autojat, lakasat. Nem a penze erdekelt (en mindig fedeztem a sajat koltsegeimet) hanem a penzhez valo viszonya. Mert ha valakinek 30valahany evesen csak hitelkartya adossaga van es nincs semmije, ott baj van. Az hogy fog egy csaladrol gondoskodni? Mire koltotte eddig a penzet? Ha bazi nagy autoval jar es mindene markas, mibol fizeti? Ket kezzel szorja a penzt vagy a fogahoz veri a garast?

  Rajtunk kulonben nem tudnak kiigazodni a baratok, szorakoztato nezni, h probaljak kiszamolni mennyit keresunk. Sokat utazunk egzotikus helyekre, szoval irigykednek, de furcsaljak h csomagolom a munkaebedet a fomernok urnak, beszolnak h kicsi a haz (ki van fizetve, ezt nem tudjak), rohognek rajtam a 13 eves autom miatt, de irigylik a ferj terepjarojat. Minket nem zavar. De jobb ha nem tudjak h mennyi penzunk van (a guta utne meg oket).

 • Abra Kadabra
  Ez csak abból fakad, hogy
  1. nálunk nem nyert teret a jófajta protestáns munkaetika, amely a sikert a szorgalom és a tehetség méltó jutalmának tartják. Itt a “tisztes szegénység” az erény csúcsa, vö. Argumentum ad lazarum. Pedig amerikában még a kereszténység is olyan, hogy a gazdagságot Isten áldásának tartják, a lúzerséget pedig baljós előjelnek.

  2. Tényleg sok ember gazdagadott meg főleg a rendszerváltás után (management buy-out stb. formájában), akik nem érdemelték ezt meg, és a nép kárára tették. Kb. 2000 előtt áltlaban rossz emberek, azóta pedig jó emberek gazdagodnak meg.

 • Adam
  Te a magyarországi proli jelenségről írsz átlagembernek nevezve, remélem azért az átlagember nem ilyen.. Vagy mégis?
 • Muhaha
  Nem kell ebből ügyet csinálni, ez csak azoknak probléma, akik nem merik vállalni a konfliktusokat, nem tudnak ellenállni a könyörgő szemeknek, az érzelmi zsarolásnak, feszélyezi őket, hogy más most őket micsoda burzsujnak gondolja. Egyszerűen kell jó adag vastag bőrt növeszteni, és azt mondani, hogy ki a f***t érdekel más mit gondol?
  Én a saját öcsémnek se adnék pénzt, sem kölcsönbe, sem semmibe, mert nem és kész. Felőlem jöhet ide bárki könyörgő szemekkel, érzelmi zsarolással, a szemem sem rebben.
  Persze sokak szerint én az a bizonyos Dark triad personalityvel rendelkezem (narcissism + Machiavellianism + psychopathy), így azért könnyebb, de pont ez tesz alkalmassá arra, hogy sokra vigyem.
  Nem érdekel, ha a buzukis lúzercsávó azt gondolja rólam, hogy “nézd, ott az a gazdag fasz”, mikor beparkolok az orra előtt a 15 milliós kocsimmal. Úgyse mer a szemembe nézni, pláne emberkedni. Akkor meg mit aggódjak? Mi lesz, ha csúnyát gondol rólam? Semmi.
  Én számomra az élet értelme az, hogy bot jobbik végére kerüljek, minél több élvezet és jó, minél kevesebb munka, teher és szenvedés árán.
  Ha ez “dark triad”, akkor legyen az, de az élet eddig engem igazolt.
 • Dörnyei József
  A cikket érdemes megfontolnia annak is, aki még nem tart ott, hogy irigyei legyenek.
  A házat nem lehet eltitkolni, de beengedni sem kell mindenkit. A ház külsejének sem kell feltétlenül nagyon szépnek lennie. Pl. nekem befejezetlen a kerítés és nem véletlenül. 🙂 Persze a kovácsoltvas rész be van fejezve és a kerítés tetején a tüskék is.

  Autó kérdés is egyszerű. Kettő kell. Egy jó és egy “Budapest” autó.

  Tanács: Csajozni ne a “Budapest” autóval menjünk. 🙂

 • Warrior
  Bár a poszt az átlaghoz képest gazdagokról, vagyonosokról szól, személyes tapasztalatom az, hogy sajnos az irigység és rosszindulat gyakran megvan az “átlagoséknál” is. Nagyon messze vagyok a posztban szereplő példáktól, mégis figyelnem kell, kivel mit osztok meg. Leginkább senkivel semmit.
  12 egy tucat alkalmazottként, KSH átlaghoz képest valamivel több fizetéssel van egy kifizetett lakásunk (35 éves, nem felkapott kerületben), egy használt kompakt autónk (nem prémium), némi megtakarításunk. Ez sokaknak bőven elég az irigységhez. Az már senkit sem érdekel, hogy ezt a “hatalmas” vagyont sokkal inkább odafigyeléssel, spórolással értük el, nem pedig bődületesen magas bevétellel. A környezetemben sokan vagyunk hasonló korban, hasonló fizetéssel, tehát semmivel sincs több bevételünk (sőt!).
  Ez az igazán fura: az életmódunkat kb. lenézik, az eredménye meg irigységet szül… 🙂
 • Álmodozó
  Több dolog feltűnt a hozzászólásokban.

  Miért baj, ha valakit segít a családja, és nem önállóan ér el mindent? Én szeretném, fa a fiamnak nem onnan kéne indulnia, mint nekem. Ha megbecsüli, és tovább viszi, akkor főleg.

  A nők anyagi biztonságot akarnak. Miért baj ez? A férfiak nem akarnak anyagi biztonságot? Én szeretnék, és dolgozom is érte. Nőként.

  A nagy vagyon elfogyhat, a szép nő meghízhat, megcsúnyulhat. Erre alapozni hosszú távon butaság.

 • panasonic
  par kerdes a kommentekre reagalva:

  – mi az az MJV?
  – a 70 milla vs 5% “felso tizezer” fejenkent vagy csalad osszesen szamit? es netto hard cash vagy hasrautesszeruen ertekelt uzletresz, sajat celra hasznalt lakas, kocsi is beleszamit?
  – miert szamit egy “komoly” uzletnel, hogy milyen kocsival erkezel? a komoly uzletek irodahazakban kottetnek, ahol a masik fel ha akarna se latja milyen kocsid van.

 • Bálint
  Én ezzel most nem teljesen értek egyet. Volt a múltkor is egy hasonló cikk, talán a kölcsönadásnál. Én úgy értelmezem 1-2 tanácsodat, ami kb. “kedves” hazugság a lerázás érdekében. Én ezekben az esetekben még rosszul is érzem magam. Vettünk pl. házat. Sokan kérdezték, hogy mennyibe kerül. Na most vagy megmondom, hogy X millió, vagy megmondom, hogy nem szeretnék erről beszélni. De nem kezdenék el hablatyolni.
  Kicsit ellentétbe is ütközik a cikk, mert ez alapján pont, hogy azoktól az emberektől kér kölcsön az átlegember, aki hivalkodik a hitelből vett kocsijával, nem pedig attól, aki szerényen, de tehetősen él.
  A magamutogatás inkább szerintem a kérdés, mert jól esik alapból megmutatni az embernek, hogy mire vitte.
  Az “átlag”ember így is úgy is talál valamit, amibe beleköt, ez sajnos igaz. De én nem akarom magamat szarul érezni más idiótasága meg kishitüsége miatt.
 • Mr Brightside
  @Jelentéktelen Hangya
  Abszolút ugyanezt élem át én is az én közepes méretű szociális körömben, a többség szerint ezek a dolgok nem számítanak, nem fontosak, közben meg anyjukat eladnák egy új telefonért. Ráadásul a nők sokkal látványosabban képmutatóbbak ilyen szempontból (sajnálom hölgyeim).

  De hogy a cikkben felvetetett tematikára is reagáljak: idestova 10 év külföldön élés során rengeteg igen jól kereső (akár alkalmazotti, akár cégtulajdonosi viszonyban) emberrel sodort össze a sors és számomra először csak az apróbb dolgok tűntek fel: pl hogy két évvel öregebb telefonjuk van, mint az enyém, sokkal régebbi és olcsóbb tévéjük volt/nem volt tévéjük és úgy általában sokkal kevesebbet költöttek az ilyen eszközökre, helyette jellemzően inkább utaztak, sokat, messzire, de soha nem kötötték mások orrára, nem volt f@szbuk meg insta posztolgatás ész nélkül, minden diszkréten történt.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  “elmegyünk tárgyalni egy felsővezetőhöz , cégtulajdonoshoz”

  komoly “felsővezető” lehet ha az ablakból azt lesi, ki milyen autóval érkezik….

 • Andras
  Van ilyen baratom aki 10 folotti lakassal gazdalkodik
  Sosem kert tole senki semmit… mert gazdasagi alapon egy perc alatt levezeti, hogy hulyeseg amire kerni akarna barki tole penzt. Zsenialis agya van szamokhoz.
  Az is igaz hogy 5 polot vesz egyszerre es alkudozik barmelyik utletben… 😉
  Na meg az is, hogy ranezesre ugy is oltozik mint aki a 90-es evekben ragadt.
  Szoval sok ilyen emberke is van es mukodik amit Miklos ir.
 • jami
  Egyrészről szeresse a karcsú derekam 😉 és mondja is.
  Másrészről, izé, kvalifikált nők és legyen Aidi? Ez kb. az a kategória, minthogy a kurvák egy része azt mondja, hogy ő egyetemi hallgató, nagyobb része, mint a valósan egyetemista 😉 Szóval szédíti egymást a gazdag pasi és az okos nő, peeersze :DD
  Inkább az jellemző, hogy az okos nők egyedül maradnak (előbb vagy utóbb), plusz nem feltétlenül akar x. lenni és mivel nemcsak a karcsú derekát tudja eladni, hát lép.

  Én azt szeretem, mikor szülinapi bulikon a zöldözvegyek egymásra licitálnak. Van egy báj. Vajon mennyi részük van nekik a direkt látható pénzben?

 • Béla
  Szerintem teljesen életszerű és valós (sajnos) az írás. Tele vagyunk negatív előítéletekkel.

  Például (csak mert sokan szóbahoztátok): nem bízod a pénzed olyanra, akit nem drága autóból látsz kiszállni? Ez itt a nagy baj… Rögtön arra asszociálsz, hogy akkor mekkora vagány és zseni az illető, biztos tudja a tutit és veled is csak jót tehet. És ha megkérdezhetem hogyan döntöd el, hogy egy csaló vagy egy broker zseni az illető? Vagy netán egy teljesen átlagos manusz, aki hatalmas hitelekből tartja fel ideiglenesen ezt a látszatot stb.? Hát sehogy. Szemfényvesztés, ami sok embernél működik (persze nem arra akarok kilyukadni, hogy mind csaló akinek drága az autója, hanem hogy ez már-már kötelező eleme ennek a munkának, így semmivel se vagy előrébb ha ez alapján állítod fel az értékrendet).

 • jami
  Kupido, a 18 éves hisztis kislány nem =kvalifikált nő 😉 Ennyi, amit cáfolunk, nem azt, hogy lehet kocsival nőt fogi. Lehet, persze, a kérdés, olyat akar-e.
  (És igen, van, aki olyat: semmi bonyodalom, mindenki tudja miért van a másikkal, meddig mehet el/mi a dolga.)
 • Ehem-ehem
  Csillag V
  “hanem a kis Glashütte órámat. pl.”

  Mivel feltételezem erre a blogra kommentálók közt nem találjuk meg Andy Vajnát, sem Bill Gates-t, alighanem az ide írogató emberek a néhány tíz, esetleg 100-200 milliós szinten mozgolódnak, amivel ugyan itthon nagyon gazdagnak lehet számítani, de azért tudjuk már, hogy merre az annyi.

  Feltételezem, hogy ezért nagyon kőbunkónak fogsz tartani, de az órád márkájáról még soha nem hallottam, ezért a Google segítségét kértem. Néhány link után látom, hogy egy jó 5-6 milliót kóstálnak érte, de 9-10 milliós példányok is akadnak. Nos, ezek fényében sak “gratulálni” akarok.

  Mivel ebben az országban még a leggazdagabb tucat sem mozog azon a szinten, mint amerikában a magánrepülőgéppel repkedő milliárdos üzletemberek, következésképpen ezen termékeknek a fogyasztói is azok a tipikus “hülye gazdagok”.

  Tudod, akik vesznek 1 millióért kilójáér válogatott kavicsot a kertbe, vagy még a jó Berki Krisztián dicsekedett a hatmilliós órájával.

 • Ehem-ehem
  … egyébként ki tudja, hogy így van-e, simán el tudom képzelni, hogy ez vetítés, ahogy Pityu elképzeli a “gazdagok” életét, ahogy azt méregetik, hogy kinek van drágább karórája. Nos, nem: én tárgyaltam már miniszterrel is, meg ázsiai milliárdossal is, de elárulhatom, hogy komoly emberek kurvára nem vagiznak ilyesmivel. Ilyesmire a gangsta rappen szociálózodott panelből hirtelen milliomossá lett hülye újgazdagok költenek.

  Ők fizetik a hülyék adóját. Vegveszed az ugyanolyan fehér pólót százszoros áron, amit ugyanúgy Kínában gyártottak, csak van rajta egy nonfiguratív márkajelzés: őt reklámozod, és te fizetsz? Hát hülye vagy te? Fizessen ő nekem, ha azt akarja, hogy reklámozzam.

  Úgy gondollom, hogy 5 meg 10 milliós órát venni ezen a szinten, ahol az itt kommentelők jó része lehet, sima idiotizmus, megcsúfolása annak a szemléletnek, amit a blogger is hirdet, hogy csináljuk ésszel, szorgalmasan, puritán protestáns kapitalista erkölcsökkel, munkakultúrával.

  Ez instagram lájkvadászat idiótáknak.

 • jami
  Szerintem nem azért érdemes kerülni a hivalkodást, mert jajj, irigyek lesznek (úgy is azok lesznek, nagyanyám szerint pedig “Inkább irigyeid legyenek, mint sajnálóid.”); meg kölcsönkérnek. Még csak nem is feltétlenül biztonsági okból (bár ez azért megfontolandó).

  Hanem mert értelmetlen. A felvágás is, de a titkolás is. Nem azért gondolom meg, mire költök, hogy ne tudják mennyi pénzem van, hanem mert nem dobom ki a pénzt.

  Az egy másik vonulat, hogy elmondom-e fűnek-fának, pontosan mennyink van. Majd, ha meszet ettem 🙂 Semmi közük hozzá ugyanis, ahogy az életünk gondjaihoz sem, mert úgy is a miénk. Magánügy.

  (Nekem amúgy van 2 éves törlesztővel telefonom, mivel flotta előfizu és nem akartam egy összegben kifizetni, de eleve nem egy drága telefon. Lehetőleg biciklivel járok, mellesleg kevesebb benzin fogy, de fontosabb, hogy legalább mozgok és szeretek biciklizni.)

 • ügyvéd
  Mindenkinek van egykét “mániája”…. Kéretik ezt tiszteletben tartani! Van akinek a kocsi, van akinek az óra, van akinek a kocsi is meg az óra is, és még esetleg más is… Nekem pl az óra egyáltalán nincs becsípődve, fél millánál még nem volt drágább órám.
 • L70
  Ha pedig már megteheted, hogy nem dolgozol, akkor találj ki egy hihető fedőállást. Noname cégben dolgozol, egy kitalált munkakörben. Nálunk néha szükség van rá, tökéletesen bevált.

  Pontosan beazonosítottuk a környezetünkben azt a néhány családot, akik amolyan fél-Mustachian módon élnek, mint mi. Közös, hogy mindig mindenre van idejük, kifelé semmit sem mutatnak, totál átlagosak, és sose panaszkodnak az anyagiakra.

 • hemond
  @barna: a fizetés nem egyenlő a gazdagsággal 🙂

  Megnéztem, lehet írni vagyon is

 • ügyvéd
  Egyébként meg elég gyakori a túlzásba vitt “rejtőzködés”.
  Nekem pl van olyan konkrét milliárdos ügyfelem, aki foszlott galléros (ezeréves) ingeket hord. Ez viszont gyakran nem tudatos, egyszerűen ezt szokták meg…
 • Rafinha04
  A sok kocsis kommentelőről eszembe jutott Miklós cikke, hogy miért ne legyen kocsink, mivel ugyanaz a tanulság való ide is:

  ” Mindig az az 1% kommentel ilyenkor, akinek ténylegesen szüsége van a kocsira(látszatra), ezzel a cikk lényegét teljesen félremagyarázza”

  Fogadjuk már el, hogy senki se erről beszél, hanem a maradék 99%-ról, aki a felvágásból veszi a drága dolgokat és nem szükségből.

 • Andras
  Mindenkinek mast jelent hogy mennyibe kerul egy draga ora. Ha o 5-10 millios uzleteket kot, akkor oda lehet hogy jol mutat az 5-10 millios ora es elosegiti az uzletet. Raadasul ezek a draga orak jellemzoen nem sokat veszitenek ertekukbol, meg az is lehet hogy 5 ev mulva dragabban adja el mint ahogy vette.
  Emlekszem egyetemista koromban egy 30ezers casiorol almodoztam, de most sem vennem meg mert “draga”. Ennek ellenere vettem mar 100ezres okosorat, ami raadasul technikai eszkoz igy ertekvesztese is sokkal gyorsabb. Ez is ora, az is ora, egyikert nem adnek 30ezret sem, masikert meg boldogan fizettem ki a 120at.
  Ha van valakinek 5 millioja es 5 millios orat vesz, attol meg nem biztos hogy “hulye gazdag”. Persze lehet hogy az, de nem feltetel nelkul szerintem.
 • FoX
  Azon én is röhögök, hogy komoly cégvezetők a másik autóját nézik. Aki velem a tárgyaim alapján kötne/nem kötne üzletet, azzal én alapból nem üzletelnék. Ugyanis nem komoly ember az ilyen, még ha a beosztása alapján annak látszik is.
  Ezen analógia alapján milyen embernek gondolnátok Warren Buffett-et például? Ha nem ismernétek a hátterét, szóba sem állnátok vele, mert évtizedek óta ugyanabban a házban lakik, és nincs tele egy garázsa luxusautókkal? Na és az órája sem Glashütte, amin megint csak hangosan mosolyogtam. 🙂 🙂
  Tipikus külsőség-fétises menőzés.
 • ügyvéd
  A másik példa: Huszonéves srác, ott ül melletted a BKV-n, kinai cipő, márkátlan farmer, lenyúlott fakó póló, hátizsák. Átlag(alatti)csóró gondolnád, akinek még egy tiezenezres nike stb-re sem telik. Mekkorát tévedsz. Gyanús az értő szemnek csak a “képből kilógó” top márkás hátizsák lehet, de nincs ráírva, hogy céges munkaeszköz, abban hordja a milliós céges notebookot. A zsebben meg szintén nem látszik a belépőkártya valamelyik multihoz ahol hétszámjegyű bruttó pénzért csúcsfejlesztő…
 • tozogabee
  Rongyrazas tenyleg felesleges.
  Csak akkor vedd meg azt a Hublot orat ha tenyleg tenyleg tenyleg akarod.
  Ne azert mert mutogatni akarod barkinek is,vagy egy karlancot se.
  Van egy hanganyag Trabantbol Ferrariba ott hangzott el ez a bolcs mondat:
  ,,Ha 10ezer forintert veszel nyakkendot akkor az a boseg,es a boseg energiajat sugarzod ki.
  Ha van osszesen 10ezer forintod es abbol veszel nyakkendot akkor az meg a hulyeseg”.
  Ez a lenyeg.
  De ha egy ember tiszta szivbol vagyik arra a verdara,akkor vegye meg,aki irigykedik az kapja be,en azt gondolom.
  Egyszer elunk azt kell kielvezni maximalisan.
  Nem kell hivalkodni sot mutogatni sem.
  Nekem is van jo oram es karlancom soha de soha nem mutogattam,max akkor ha a haverom meglatta a karomon,hogy uhh de jol nez ki.
  Erre azt mondom igen koszi szepen,kaptam ajandekba.
  Es ennyi le is zartam a temat.
  Folyt.kov.
 • tozogabee
  FB-re se rakom ki hova jarunk soha egy egy foto talan kikerul de soha nem rakom ki a nyaralasokat,es azt se ha valamit veszek.
  Ez tenyleg marhasag es EGO,plusz betoroknek taptalaja.

  Kiyosaki is mondta vagyjal egy Porschera csak legyen terved arra,hogy egy penztermelo valami kitermelje a koltegeit.

  Ha van egy szep kornyeki lakasod akkor mondhatod azt,hogy igen volt lakastakarekom mar tobb mint 10 eve fizetem folyamatosan es kedvezmenyes hitelt kaptam nem sok kellett hozza.
  Es ennyi le van tudva.
  Ha van egy komoly premium verdad akkor mondhatod ceges auto,ki lehet dumalni.

 • zs
  nem akar valaki válaszolni? Bennem is felmerültek ezek a kérdések :).
 • Csillag V
  Hú látom kiverte a Glashütte a biztosítékot , vicces 🙂 Sarkosan veszi itt a nézőközönség a helyzetet.
  Nem leskelődik a cégvezető ,hogy milyen autóval jöttem , nem azt nézi milyen márkájú az óra a kezemen , de idézném Ügyvéd Urat ,ha nem haragszik:
  “Van néhány szakma ahol viszont üzletileg nem éri meg csórónak látszani ”
  csak ennyi lett volna nekem is a mondanivalóm .
  Aki meg azért nem fejezi be a kerítését , hogy a szomszéd azt gondolja nincs miből azt irigylem. Én megőrülnék ,ha egy félkész valamit kellene naponta néznem .
 • headset

  “– mi az az MJV?”

  Én se tudtam és nem is érdekelt annyira, hogy utánanézzek.

  De most, hogy felmerült a kérdés: google és a szövegkörnyezet alapján – Megyei Jogú Város.

 • Barnabás.Jog

  Megyei Jogú Város. És az igazán komoly üzletek pedig cukrászdákban és mekikben köttetnek, ahol a biztonság kedvéért egyik fél sem fogyaszt semmit. 😀