Ideje átnézned a jelszavaidat

Pár hete kaptam egy e-mailt a Yahoo-tól, hogy elnézésemet kérik, de most jöttek rá, hogy ezelőtt 3 éve feltörték a rendszerüket és több tízmillió másik e-mail címmel együtt az én jelszavamat és e-mail címemet is ellopták.

Arra sem emlékeztem, hogy valaha is regisztráltam a Yahoo-nál, de biztos így volt.

Ma már minden weboldalra, de még mobilapplikációba is regisztrálni kell, hogy egyáltalán beléphess oda.

Mit csinálsz ilyenkor? Van egy gagyi e-mail címed, amit csak erre használsz és egy könnyen megjegyezhető jelszavad, mondjuk a kutyád neve és a születési éved.

Ezt adod meg úton-útfélen, minden weboldalon, webáruházban, online pizzarendelésnél, belépéshez a mobilszolgáltató oldalán, mindenhol. (Jó esetben legalább a bankszámládhoz és a paypal-hoz valami másik jelszót és e-mail címet használsz. De sokan még ezt sem teszik meg.)

Tudják ezt azok is, akik feltörték a Yahoo-t, a Linkedin-t, Myspace-t és a többi oldalt.

Ilyenkor mindenhová megpróbálnak belépni az e-mail cím/jelszó párossal. Első körben a bankokhoz. Aztán a levelezőrendszerekbe, hogy hozzáférjenek a levelezésedhez, hogy a nevedben vírusos leveleket és spameket küldjenek. Aztán jönnek az ismert webáruházak, ahol még a kártyaadataidat is legtöbbször elmentik, így a nevedben küldenek csomagokat a saját részükre, vagy valakinek, akinek előre eladták a terméket egy apróhirdetési oldalon. De ellopják a kuponjaidat és pontjaidat a mindenféle pontgyűjtő kártyákról is. Drága appokat vásárolnak a nevedre a telefonodra, ami után jutalékot kapnak. Esetleg viccből átrakják a tévéelőfizetésedet a legdrágább csomagra és hónapok múlva jössz csak rá. Hónapokon keresztül rendelnek pizzát utcai átvétellel a te számládra, mire átnézed a kártyás költéseidet és rájössz, mit csinálnak.

Sokkal többet tudsz bukni így, mint gondolnád. Á, mi bajom lehet abból, ha a gagyi jelszavamat megszerzik? Sokan fájdalmasan döbbentek rá, hogy mennyi káruk lett belőle.

Hogyan tudsz ez ellen védekezni?

Az első, hogy csinálsz egy normális jelszót. A születési dátumod, a jelszó1234 és a facebook123 nem az.

Vedd például a kedvenc versed vagy dalod első vagy második sorát:

A hatalmas szerelemnek. Legyen minden “a” betű 4-es és minden “e” 3-as és minden “s” $.

Így a jelszavad 4h4t4lm4$$z3r3l3mn3k. Könnyen megjegyzed, de senki ki nem találja. (Esetleg elég az egyik szó is a kettő közül, ha kellően hosszú.)

Ez azonban még kevés. Ehhez minden egyes oldalon fűzz valamit hozzá.

Mondjuk az amazonon írd elé, hogy konyv. A bankodnál, hogy rafi. A Linkedin-en, hogy link. A Facebook-on, hogy face, a twitteren hogy csipog, a levelezőrendszerben, hogy level.

Így minden oldalon más és más lesz a jelszavad, hiába törik fel az egyiket, nem tudják sehol máshol használni a kapott jelszót, még ha az e-mail cím ugyanaz is.

De lehetsz modernebb is és használhatsz direkt ilyen célra kitalált programokat is. Nemrég ingyenes lett a Lastpass, ami még IOS és Android alatt is használható, nézd meg, milyen egyszerűen tudod használni. A jelszavaidat kódolva tárolja. Már feltörték 2015-ben, de a hajukra kenhették a kapott adathalmazt.

Hasonló alkalmazások még a 1Password, Dashlane és a KeePass is és sok másik is.

Akár a manuális megoldást választod, akár programra bízod a jelszavaidat, fontos, hogy mielőbb meglépd, mert az eső után köpönyeg nagyon sokba fog kerülni mind anyagilag, mind időben. Amint látod, nekem is három évvel később szóltak, hogy ellopták a jelszavamat.

 

Share

76 hozzászólás

 • NAR
  A saját algoritmussal generált jelszónak az a baja, hogy az egyik helynek kell minimum 2 speciális karakter, a másik legfeljebb 2 nem alfanumerikust fogad el, a harmadikon legfeljebb 8 karakter hosszú lehet a jelszó, a negyediken minimum 8 karakteresnek kell lennie – kénytelen lesz az ember egyedi(bb) jelszót használni, amit aztán persze el is felejt. Aztán ott van az a probléma is, hogy az egyik helyen 30, a másikon 45, a harmadikon meg 90 naponta cserélni kell a jelszót, persze lehet egy számlálót léptetni a jelszóban, de el fog csúszni (az egyiket már háromszor kellett léptetni, míg a másikat csak egyszer).

  Szerintem is a biztonságos jelszavakra a generált jelszó alkalmazásban tárolása megoldás, én PasswordSafe-et használok, van Windowsra, Linuxra, Androidra, csak a jelszó file-t kell szinkronban tartani (pl. Google Drive vagy Dropbox). Az eldobható jelszavak maradhatnak böngészőben.

 • Péter
  @Gyula: Ezzel a módszerrel, ha a fel nem is tudják törni a fiókodat, azért viszonylag egyszerűen és gyakran megszivathatnak a letiltással, nem?
 • Konkav
  saját domain. évi pár ezer ft, (gyakorlatilag) korlátlan mail cím. minden regisztráció sajátot kap, pisti.fb@, pisti.twi@, stb. és akkor a jelszó nem is annyira kritikus. ny. vagy é. európai domain regisztrátor, akinek angolul is létezik az oldala, és elfogad paypal-t. nem túl nagy, ergó nem célpont, nem túl kicsi, hogy azért holnap is létezzen.
  ettől függetlenül nekem keepass is van, nem baj ha egy helyen összeszedve ott van minden.
 • Gyula

  Lehet az is, meg lehet az is, hogy a rendszer szepen tiltolistara teszi az IP cimet, ahonnan a tomeges tamadas jon, mondjuk 12 orara.
  Ha a tulajdonos akar beleni, neki ugyis masik IP cime lesz, es ha keri a feloldast, lesz 12 oraja beleni nyugalomban.
  Szerintem a Gmail is letiltja a hozzaferest valami hekkernek, ha elkezd brute force megprobalni belepni akarkinek a fiokjaba.
  Ez az ellen is ved, ha ezt az IP cimet tiltas utan megvaltoztatjak.
  Gyakorlatilag pillanatok alatt le lehet egy IP-rol erkezett lekerest tiltani.
  Az meg elegge elkepzelhetehlen, hogy valakit ilyennel trollkodjanak igy.
  MIndenesetre ezzel csak annyit akartam mondani, hogy nem feltetlenul kell km hosszu jelszo egy biztonsagos rendszert kialakitani.
 • Ahlan
  Azt szeretném kérdezni, hogy miként lehet jelszókat feltörni?
  Azt hiszem a jelszókat nem kitalálják, hanem feltörik, valamilyen módon.
  No mármost, miben különbözik egy “k” vagy “T” vagy “&” illetve “$ ” esetleg “4” karakter egymástól, hiszen valójában mindegyik csak egy karakter, amit fel kell tárni valamilyen módon.
  Egyszerűen ha valaki kitalálja a p betűt az ki találja a g betűt is.
 • Zsolti2

  A wifin lévő MAC szűrés semmit nem ér, csak a laikusok ellen ér valamit.
 • Kopter Geza

  Ez nem igy mukodik. Amit irtal az a Cezar algoritmus, de az mar a masodik vilaghaboruban is konnyen torhetonek szamitott.
  De nem ez a lenyeg, a jelszokat a szerveren nem titkositjak, hanem un. fix hosszusagu hash-t csinalnak pl. MD5 Mondjukra a jelszavad “kiskutya” ebbol meg kijon egy ilyen krixkrax:
  f40c14ef90b348274466a696b4d6e9ab
  Mondjukra megvaltoztatod az utolso karaktert “b”-re, jelszavad “kiskutyb” ebbol ez lesz:
  2dfcb860f5471419d00bb48342a78398
  Hagyjuk el az utolso karaktert. Arra, hogy “kiskuty” szinten egy ugyanolyan hosszu krix-kraxot kapunk.
  50bd5adb608a8b0d9ae850e69d7bd557
  Persze a csunyabacsik egy szuperszamitogeppel kigeneralhatjak az osszes jelszra a hash-t “aaaaaaaaa”-tol “zzzzzzzzz”-ig. Ez az ugynevezett szivarvanytablas tamadas. A Win XP juzerek jelszavat 5-10 percen meg lehet torni ezzel. Tudom, mert egyszer elfelejtettem a jelszavam es meg kellett tornom…
 • headset
  Én az egyszerű megoldásokat szeretem, semmi app, meg felhő. 🙂
  És persze feledékeny vagyok.

  Az ügyeimet csak a számítógépemről intézem, nincs okos telefonom.
  Van egy jelszóval védett zip file-om. Nem az a neve, hogy passwords.txt 🙂

  Ebbe írok minden adatot ami bankokkal, netes vásárlással, stb kapcsolatos.
  Pl számlaszám, telefonszám a telefonos szolgáltatáshoz, milyen e-mail címet adtam meg, usernév, stb.
  Ez eddig nem nagyon titkos információ.

  A jelszavakat nem írom be, csak áttételesen. Megjegyeztem 2 számot, egyiket a fontosabb, másikat a kevésbé fontos helyekre.

  A jelszót úgy rögzítem, hogy pl.
  Város szám = a kedvenc városom+a kedvenc számom.
  VÁros fordított szám2 = a kedvenc városom (az első két betű nagy)+a 2. kedvenc számom fordítva

 • Kopter Geza
  … a sajat gepem. 😀
  De erre is van megoldas “salt” es “pepper” formajaban, de errol majd a kovetkezo oran lesz szo. 🙂
  Vagy valaki mas leirja.
 • Ahlan
  Geza
  Ezt még valahogy értem is, hogy krixkrax meg egyebek, de mitől lesz bonyolultabb egy “Ktthv34Sx$4g” jelszó, mint a “kiskutya”?
 • headset
  Ahlan
  2017-01-19 at 20:20
  “mitől lesz bonyolultabb egy “Ktthv34Sx$4g” jelszó, mint a “kiskutya”?”

  Egyes kódtörő programok nem véletlenszerű jelszavakat generálnak, hanem előtte végigfuttatják egy szótár szavait. Ez mondjuk 100 ezer próbálkozás.

  Ha kb. 60 féle karakterből készítünk egy 8 betűs szót, abból
  60^8=167 961 600 000 000 változat van.

 • Kopter Geza
  Mivel az elsot csak brute force-al lehet torni, az utobbit meg szotaras modszerrel. Magyaran az elsonel vegig kell porgetni az osszes leetoseget a-tol z-ig, a masodiknal meg elokapnak egy nagy szotarat es azt porgetik vegig.
  Amugy meg semmi nem akadalyozza meg a hackereket h magyar szotarat hasznaljanak. Kerdeztek errol egy biztonsagtechnikust. O rohogve kozolte h valami eldugott indiai dialektusban hasznalt szavakat is hasznalhatsz, nem akadaly.
 • fudosin
  Bónusz tipp KeePass-hoz: az “autotype” funkció eléggé jól testre szabható, akár arra is alkalmassá teheted, hogy a bankkártyád adatit beírja fizetéshez. Persze minden bank oldala más, de mindegyikre csak egyszer kell megcsinálni és utána rengeteg időt spórol.
 • Addam
  Keyloggerrel szemben az önálló jelszó nem ér semmit, hiába trükközöl. Tessék figyelni arra is, hogy milyen eszközön és milyen hálózaton keresztül jelentkezel be!
 • Ahlan
  Lassan megfogom ám érteni, de legyünk megengedőek – nem vagyok informatikus 😀
  Ígérem nem kérdezek többet, de az még érdekelne, hogy a fentiek szerint a szótáras szavaknál erősebb jelszónak tekinthető a random karaktersor.
  Ugyanakkor mindenkit óva intenek a név+születési dátum párostól, noha elmondható hogy olyan szó nincs és vélhetően nem is lesz a szótárban, hogy “Zita1976”
  Tehát eszerint az analógia szerint a “Zita1976” ugyanolyan erős jelszó lehet, mint a “Ktthv34Sx$4g”
 • Konkav
  az év erőssen szűkíti a tartományt. 4 számjegyű számokból 10.000 db van. ha éveket használsz random 4 számjegy helyett, akkor kevesebb, mint 100. vagyis máris csökkentetted a lehetséges kombinációt 2 nagyságrenddel. ha pedig 4 véletlen karaktert használsz (kis-, nagybetű, szám), akkor 41 millió.
  a Zita egy “értelmes” szó. tételezzük fel, hogy valaki összeszedte az összes olyan szavat, ami magyar nyelven “értelmes”. ez az összes lehetséges variáció töredékét teszi ki. viszont hogy a “k$XMsJz/5whZ” jelszót feltörjék, végig kell próbálják az összes lehetséges variációt eddig a jelszóig. és már ez is sokkal több, mint az összes “értelmes” szó.
  az IP tiltás önmagában nem elég. meglepődnél, hogy egy pár bitcoinnal milyen botnetet tudnál bérelni osztott támadáshoz (érdekesség: mirai botnet, az “okos”, internetre kötött, TV, led lámpa, fridzsider, kamera végzi a támadást)
 • Gyula

  …Tehát eszerint az analógia szerint a “Zita1976” ugyanolyan erős jelszó lehet, mint a “Ktthv34Sx$4g”…
  Elvileg igen, de ha ismerik a celpontot, akkor semeddig nem tart megtudni a nevet es a szuletesi datumat.
  Innentol kezdve ezeknek az osszes kombinaciojaval kezdeni kb 1-2 mp-cel noveli meg a toresi idot, ha nem azt hasznalta, es napokkal leroviditi, ha ezt hasznalta, es sikerul eltalaniuk.
  Alapszabaly, hogy nem hasznalun SEMMIT, ami barmilyen modon kotheto hozzank .
  (Kutya-macska-gyerek neve, szuletesi datuma, stb)
 • headset

  2017. január 20., 6:24:47
  ” …Ígérem nem kérdezek többet…
  Tehát eszerint az analógia szerint a “Zita1976” ugyanolyan erős jelszó lehet, mint a “Ktthv34Sx$4g” ”

  Szerintem kérdezz nyugodtan. A kérdéseid a cikk témájával kapcsolatosak. 🙂

  A kódtörő programok nem csak a fentebb írt két módszert használják, hanem kihasználnak minden szabályosságot, ami csökkenti a lehetőségek számát.

  A “Zita1976” azért gyenge jelszó mert nagybetű van az elején és utána kisbetűk. Ez a szavak szokásos írásmódja.
  Egy szóval kezdünk és utána számjegyek jönnek: ez is kedvelt forma. Ugyanannyi betű van, mint amennyi számjegy: szimmetria. Születési év 19..

  Ha elsőre ezeket a szabályosságokat a program kipróbálja, akkor az csak 24*24*24*24*1*1*10*10=33 177 600 próbálkozás.

  De a “név+születési év” kombinációt még egy kolléga is eltalálhatja, ha be akar jutni a számítógépedbe.

 • Gyula

  Hat, ha valaki raallit egy komplett botnetet arra, hogy bejusson a Gmail fiokomba, az elegge agyuval verebre esetnek tunik nekem.
  Plusz, ahogy irtam, en nem tartom eletszerunek azt, hogy valakivel direkt igy trollkodjanak.
  Szoval, kulon kell valasztani a dolgokat.
  En arrol beszeltem, hogy egy exponencialis visszatartast implementalva nem feltetlenul szukseges az eros jelszo.
  A betoresvedelem egy cel, de tobb uton is el lehet jutni oda.
  Az egyik, amit irtam,
  A masik pedig, hogy egyre erosebb jelszavakat varunk el az ugyfelektol.
  Mindket ut ugyanugy jarhato.
  Habar, mivel ismerjuk a humanoidok fiziologiai es szellemi hatarait, az elso modszer nekem sokkal inkabb ugyfel/felhasznalo baratnak tunik.
  A masodik modszert meg olcsobb megvalositani, mivel az ugyfelre tolja a felelosseget.
  Es, ettol teljesen fuggetlen, hogyha valakit megtamadnak, es blokkolni akarjak a hozzafereset.
 • Ugribugri
  Lastpass elég nagy szemét, legutóbb remote code exec volt benne. Inkább KeePass.
 • Tibu
  A kétlépcsős azonosítás nem a könnyű jelszavak miatt kell. Egy malware lenyúlhatja a jelszavad a billentyűzet figyelésével, de ha még egy SMS vagy token kód kell, akkor azt már nem fogja tudni megadni.
 • törzsmókus
  @Talios: Matyi te vagy az? 😀
  (Bocs többiek az OFFért, csak pont stimmel a születésnap :D)
 • Szendrei Ádám
  Egyedi jelszó minden oldal: így tudod megjegyezni!

  Hasonló módszert alkalmazok, annyi kitétellel, hogy a minden oldalon egyedi részt a domain név bizonyos betűiből formálom meg, így minden oldalon tudni fogom az egyedi azonosítót.

  Pl. A domain név első és utolsó betűjét teszed a jelszó első és utolsó betűjének. Így ha valaki el is lopja a jelszavadat és megpróbál vele bárhova is belépni, valószínűleg nem fog neki sikerülni.

  Ezt cifrázhatod persze még tovább a lényeg szerintem, hogy ha mindenhova random szavakat írsz, akkor folyamatosan új jelszó emlékeztetőket kell kérned majd, ezért a “konyv” szerintem kevésbé megjegyezhető.

  Legyen egy struktóra, ami alapján minden jelszavadat azonnal ki tudod következtetni.

 • Talios
  Talios a JANI 🙂
 • Gomba
  Mennyire biztonságos ez a haveibeenpwned.com? Ki üzemelteti?
  Aztán meg, ha ez nem emailcím-halász oldal, akkor nyilván csak azokra az email címekre tudja jelezni, hogy feltörték, amelyekről ez már KIDERÜLT.
  Úgyhogy talán fölösleges is ez az oldal, úgyis az a legjobb, ha rendszeres időközönként cseréled a jelszót.
 • Bob
  A betűk számokká átírásával nem sokra megy az ember, ezeket már alapból tudják a hacker programok… ha erős jelszót akarsz akkor passphrase-t generálsz, és jelszókezelőben tárolod a jelszavaid.

  Magyarázat:
  xkcd.com/936/

  world.std.com/~reinhold/diceware.html