Újabb családtámogatások

A tegnap bejelentett családtámogatásokról további, bár továbbra sem teljes információk láttak napvilágot.

A kedvezményes kamatozású CSOK hitelt (két gyereknél 10, felette 15 millió forint) használt lakásra is fel lehet használni és eltörölték a használt lakások idejét múlt felső vásárlási határát.

Továbbra is átvállalják a született gyerekek után a lakáshitel egy részét, a második gyereknél 1 milliót, a harmadiknál (további) négymilliót, majd újabb egy-egy milliót.

A négygyerekes anyák életük végéig SZJA mentességben részesülnek.

Legalább háromgyerekes családok új autó vásárlása esetén, ha az legalább hétszemélyes, 2,5 millió forintot kapnak. (Hogy miért kell egy öttagú családnak hétszemélyes autó, az rejtély. Az, hogy abban jobban elférnek a csomagok és a nagymama is, meg hogy szűk az ötszemélyes, elég sovány magyarázat.)

A legfurcsább rendelkezés, hogy a negyven év alatti, első házasságban élő nők legalább három év munkaviszony után a következő három évben 10 millió forint szabad felhasználású hitelt vehetnek fel akármire, aminek a törlesztését gyerekszülés esetén három évre felfüggesztik és a második gyerek esetén 30%-át, harmadik gyerek esetén teljesen elengedik. Hogy ennek mi az értelme, vagy mire gondoltak, nem tudom.

Jutalom, ha szül az asszony? Vegye fel mindenki ezt a kamatmentes kölcsönt, akkor is ha, nem akar gyereket, forgassa meg prémium állampapírban és nyerjen rajta? 10 millió havi kamata 37,5 ezer forint, a havi törlesztője kamatmentes 20 éves hitel esetén 41,7 ezer forint. Van olyan bolond, aki nem veszi fel? Ha nem lesz gyerek, akkor is nyersz rajta 20 év alatt 8 ezer forint híján 9 millió forintot.

Mi lehet a cél? Vajon hányan fogják felvenni, elverni, elválni és vakarni a fejüket, hogy miből fizessék vissza? Hányan fognak csak ezért házasodni, főleg olyanok, akik soha nem láttak még ennyi pénzt és esélyük sincs, hogy máshonnan valaha is akármennyi hitelt kapjanak.

Update: Mára már módosult is a dolog, csak az új gyereket vállaló nőknek jár. Most már a fenti linken is az új feltételek vannak fent.

Update 2: Ma még újabb változtatást ismerhettünk meg, most már azt is kitalálták, hogy 5 éven belül szülni kell annak, aki felveszi a hitelt, egyébként kamatot fizet. Gondolom elolvasták a sok cikket arról, milyen aranybánya is ez az ingyenhitel bárkinek. Ezen túl lesz hitelbírálat is. 10 milliós szabad felhasználású személyi kölcsönt úgy nagyjából 2-3 milliós havi fizetésre adnak a bankok….

Várjuk az újabb és újabb “pontosításokat”. Bár jó lenne először valamit kitalálni, átgondolni, hatástanulmányt végezni, fél évig érlelni, hozzáértőkkel átbeszélni, előre “pontosítani” és csak utána előállni vele. De majd talán legközelebb.

Update 3: most az is úgy tűnik, a hitelelengedésnél nem fog számítani a már meglévő gyerekek száma. Nem lehetett volna kihirdetés előtt leülni és átgondolni? Lassan már ugyanaz, mint a CSOK esetén, hónapokon át toldozták-foldozták az ötleteket.

Nők, ha akartok két-három gyereket, akkor röviden: vegyetek fel diákhitelt, ha kell, ha nem, mert ha szülsz, elengedik, addig is 2% a kamata, ennél többet kapsz rá az Államkincstárnál. Igényeljétek a 10 milliót, de ne ebből vegyetek lakást, hanem CSOK hitelből, mert abból is elengednek akár 5 milliót is, ha lesz három gyerek. Minden pénzt pedig tegyetek be prémium magyar állampapírba, a kamatkülönbség nettó haszon. Ha nem lesz gyerek, akkor csak a kamatnyereség a tiéd, ha lesz, akkor további akár 15 millió plusz a diákhitel is elengedésre kerül.

Ennyit lehet tudni eddig a tegnap bejelentett támogatásokról. Legalább annyira tűnik átgondoltnak, mint a CSOK annak idején, amit utána még fél évvel is folyamatosan reszelgettek, mire nagyjából jó lett. Majd meglátjuk, mi lesz a vége.

Share

346 hozzászólás

 • Tevejoci
  Szoval akkor meg boven longolni kell a hasznalt lakasokat:D
 • Kobe
  A 40 ev alatti hazasoknak jaro kamatmentes nekem is megloditotta a kepzeletem. Nyilvan kellenek hozza a konkret feltetelek, de ha a beharangozott konstrukcioban osztogatjak, es nincs behatarolva a felhasznalas, talalt penz lesz (felveszem, berakom PMAP-ba, az elso evben kb nullszaldos – 12*41700 HUF torleszto vs 4-5% kamat, masodik evben meg mar kitermeli a havi torlesztot is)

  Persze lehet inkabb az a cel, hogy ingatlanpiacra korlatozzak, az amugyis tulfutott piacra onerot biztositsanak, de akkor meg olaj lesz a tuzre, dob meg egy 20-25%ot a lakas aran…. Ami nagyon rossz uzenet, foleg amikor mar a huzomotor nemetek es britek is bajban vannak, nem biztos nekunk akkor kellene kikerni meg egy kort…

 • Dani2
  Iszonyatosan elb*tt, átgondoltatlan ötletelés megy már. Legyenek csak még drágábbak a lakások, öntsünk még több pénzt ostoba célokra. Ettől fognak szülni a nők? Pénzért? Szánalmas ez a gondolkodás.
 • Garbo
  Ez az egész egy ótvar.
  1, Nem “támogatás” kell, hanem kiszámíthatóság és korrekt gazdasági környezet, mint az köztudott, és rögtön meglódul a családalapítási kedv.
  2, Egy nő ennyi? Megvesszük a méhét kilóra, oszt’ kussoljon? Ahelyett, hogy a távmunkát meg a részmunkaidőt fejlesztenék, nem, 2019-ben szülési ingyenpénzt osztogatunk, mert ennyit látunk meg hivatalosan az ország feléből.
  3, Kikérem magamnak.
  4, Ja, és mi fogjuk fizetni. Végülis, közénk is lövethetne …
  Szüljetek a köpcösnek …
 • tré
  A mai napirajz rólam szól. 40 év alatti, kétgyerekes nő vagyok. Szeretnénk harmadikat. De én jobban örülnék, ha nem kéne az Akadémiáért (úgyis mint munkahelyem) aggódni, mint 10M Ft-nak. Bár kitudja, lehet, egyszer még hálás leszek, hogy el kell mennem pénzt keresni. 🙂
  Mai captcha: “Mi az ország fővárosa, nagy betűvel kezdve?” – Melyik országé? Remélem eltalálom. Egyébként: Főváros, Capital.
 • antenna
  Újabb ámokfutás. Leállhatnának végre.
 • SavingsRate
  Engem nem izgat. Ha jogosult leszek rá júliusban akkor felveszem, bevágom a részvénypiacra és rá se nézek 15 évig.
  Ha már ott tartunk, hogy azért fizetek havi többszázezer közterhet, hogy ilyen komcsiszagú badarságokat kitaláljon a kormány, akkor ám legyen. A kamat az enyém, az inflációt meg egyék meg ők. Csak aztán nehogy utolérje a rezsidémon a portfóliómat.
 • Garbo
  Egyébként, miel a nőkre nézve kiemelten szegénységi kockázat a gyerekállalás, érdekelne, hogy felmérték-e (nyilván nem), milyen pusztító hatással lesz azokra a főállású anyákra vagy csak simán többgyerekes anyákra, akik jellemzően gyerekenként legalább 1, de inkább 3 évet nem dolgoznak, és bár nyugdíjképző időszak ez számukra, az összeg tekintetében nem számít gyakorlatilag? Felmértük, mi lesz a kisnyugdíjas nőkkel? És azt felmértük, mi lesz a 2-4 gyereket szülő, majd azokkal magukra maradó anyákkal, miután az ingyenpénz már elfogyott? Hogyan fognak élni? Hogyan fognak dolgozni? Hol, ha kiesnek a körforgásból, és alig keresnek majd, ráadásul az óvodába 5-ig oda kell érni a gyerekekért?
  Gondolkodot itt egyáltalán valaki? Költői kérdés.
 • Zoli
  Pont most gondolkodtam, hogy a pár év múlva kellene venni egy felújításra szoruló családi házat. Felosztani 2-3 lakásra és bőven fedezné a hitel részét. Nyugdíj előtakarékosság gyanánt. Azt hiszem ezt felejthetjük. Kb pont annyit fog emelkedni az ár, mint a támogatás.
 • Garbo
  Amúgy tudok helyesen írni, de sokkot kaptam … Elnézést.
 • P. G.
  Az osztrák sajtóban kiemelt helyen foglalkoznak Orbán új családtámogatási rendszerével.

  A nők szempontjából:

  derstandard.at/2000097831324/Orban-draengt-Frauen-zurueck-in-die-Mutterrolle

  [O. visszarángatja a nőket az anyaszerepbe. Függő viszonyba vagy adósságcsapdába tereli őket a kormány.]

 • sixhundred

  “Nem “támogatás” kell, hanem kiszámíthatóság és korrekt gazdasági környezet, mint az köztudott, és rögtön meglódul a családalapítási kedv.”

  Ez kb minden “nyugati” országban megvalósult, és a “bennszülött” nőknek eszük ágában nincsen gyerekeket vállalni, inkább a nyaralás a Bahamákon. Kb erre bizonyíték az egész first world. Ott egyébként van távmunka is és a nők elég nagy része részmunkaidőben dolgozik, és ennek ellenére sem vállalnak több gyereket.

  “Megvesszük a méhét kilóra”
  Nem gondolnám, hogy valaki eladná a méhét kilóra, de ha igen, akkor az magánügy, nem? Azt nem lehet tagadni, hogy a minden szempontból pozitív dolog lenne a jelenlegi demográfiai folyamatoknak a megfordítása Magyarországon.
  Azon mondjuk érdemes vitatozni, hogy hogyan.

 • Mankel
  Az a bajom vele elsősorban, hogy megint a csórók felől csatornázunk át pénzt a jobb keresetűek felé.
  Mert a csok hitelt pont azok nem fogják megkapni akiknek érdemi segítség lehetne (mint ahogy most se) mert nem felel majd meg követelményeknek, a kedvezményes élet segítő hitelt is majdnem biztos úgy lesz kitalálva, hogy a felső 4 vagy 5 kereseti tized engedheti majd csak meg magának, mert naivak ne legyünk
  A SZJA mentesség azon kívül, hogy szexuális alapon diszkriminál csak azt tudja kihasználni aki tényleg jól keres amióta a gyermekek után járó kedvezmények meg kb az összes létező kedvezmény is adó visszatérítés formájában létezik.
  Nekem semmi bajom nem lenne azzal, hogy az állam újraelosztó de az már rohadtul csípi a csőrömet, hogy ez úgy van kitalálva, hogy a legcsóróbbak irányából a leggazdagabbak felé teszi ezt.
 • Lala
  Az alap célokkal egyet értek, mert 2-3 vagy ennél is több gyereket felnevelni hatalmas feladat, anyagilag is és ők lesznek ugye a jövő adófizetői. A gyerekeket nevelő családok megérdemlik a plusz támogatást, ezzel nincs semmi gondom.
  Amit kifogásolok, elméleti alapon, hogy miért húznak meg egy határt 40 évnél? A gyerek az gyerek, mindegy, hogy 40 év alatti vagy feletti a szülő. Ezt a részét soha nem értettem a kurmány elképzeléseinek, hogy van elsőrendű, a támogatásokra jogosult gyerek és van másodrendű gyerek, akinek ilyen-olyan okok miatt (nincs házaságban a szülő, idősebb a kurmány által meghatározott életkornál stb).
  : nem tudom, hogy feltűnt-e neked, de nem kötelező ezeket a lehetőségeket igénybe venni. Ha nem értesz egyet a kurmány elképzeléseivel, akkor harcolj ellenük úgy, hogy kihagyod ezeket a lehetőségeket ha gyereked születik, mint a tiltakozásod jele.
 • Mankel
  P. G.

  Ne essünk át a ló túloldalára, nehogy már az legyen baja valakinek, hogy egy elöregedő társadalomban kiemelten támogatjuk a gyerekvállalást, és mivel a tudomány jelen állása szerint csak a nők tudnak szülni így konkrétan őket. Nem ez a fő baj ezzel az egésszel.

 • Kiszamolo
  A legjobb lenne, ha évente nem több magyar gyerek születne Angliában, mint egész Vas megyében… Na, az sokat segítene a demográfiai problémákon.
 • Tevehoxi
  Mindig lesznek rinyalok.:D
  Egyebkent tudjatok mi inditana be a szulesi kedvet? Ha nalunk is Pakisztan lenne,vagy Nigeria.
  Ugyhogy hagyjuk azt a hulyeseget,hogy. ,,majd ha kiszamithato jovo lesz”.. ,,majd ha penz lesz”..majd ha nalunk is ausztria lesz..”. Francokat! A vilag legszarabb teruletein szuletik a legtobb gyerek.
 • Leila
  Vajon az egyetemi évek munkaviszonynak számítanak?
 • Tevejoxi
  Az szja mentesseg pedig egy vicc. Ferfiaknak miert nem jar,ha pl 4 kulonbozo not ejt teherbe?:DDD
 • Pukihontasz
  Csak az a 40 év alatti nő kapja a 10 millió kedvezményes hitelt aki mostantól számítva házasodik először? Vagy pl annak is jár, aki az elmúlt 1-2-3-x évben kötötte meg első házasságát? Ez a rész nem egyértelmű nekem. Mert ha nem a válasz az első kérdésre, akkor lecsapnánk erre a kedvezményes 10 milla hitelre és beforgatnánk a jelenleg épülő házunkba.

  Köszi előre is annak aki válaszol…

 • mitel hentes

  “Nem “támogatás” kell, hanem kiszámíthatóság és korrekt gazdasági környezet, mint az köztudott, és rögtön meglódul a családalapítási kedv.”

  Mint az köztudott, a fejlett nyugati országokban a családalapítási kedv nem lódult meg, pedig ott aztán már ’45 óta kiszámíthatóság volt…

  “Egyébként, miel a nőkre nézve kiemelten szegénységi kockázat a gyerekállalás”

  Szegény nők… Ha nagyanyáink így gondolkodtak volna, egyikünk sem születik meg. Ja, kiemelten szegények voltak, mert se iPhone nem jutott nekik, se Netflix, és külföldre sem jutottak el nyaralni évente.

  Aki fél, ne vállaljon gyereket. Nem fog jót tenni a családi légkörnek. Mi van, ha holnap lelép a férj? Mi van, ha meghal? Mi van, ha aszteroida zuhan a házra, és elszegényedünk? Ilyen kérdéseket az tesz fel, aki agymosta magát a balesetekkel, és rossz hírekkel telepakolt TV híradó híreivel. Nem kell nézni, nem fogsz félni

 • LSV
  “Vegye fel mindenki ezt a kamatmentes kölcsönt, akkor is ha, nem akar gyereket, forgassa meg prémium állampapírban és nyerjen rajta?”
  Szerinted a célzott célcsoport élne az ilyen lehetőséggel (szűk környezetemben lévő példa -tehát abszolút nem reprezentatív-, a felkapaszkodott középosztálybeliek a takaréktól vagy bankbetéttől mint befektetés nem jutnak messzebb)?

  Amúgy lehet én értelmeztem félre, de nekem az jön le hogy új házasoknak jár a kedvezményes hitel, meg a hitel vissza nem fizetés. Szóval hiába van 4 gyerekünk, meg vagyunk házasok, megint lemaradunk a “jóról”. Új autót meg nyilván nem veszünk, bár most mindenhol a dacia-val van telecikkezzve hogy milyen olcsón lehet új “autóhoz” jutni. A módosított CSOK a használt lakás árnövekedésnél is gondolom mutatkozni fog…

 • Kiszamolo
  Puki, mindenki úgy értelmezi, hogy a már házasoknak is jár. De lehet, hogy holnapra pontosítják…
 • Zabalint

  “Azt nem lehet tagadni, hogy a minden szempontból pozitív dolog lenne a jelenlegi demográfiai folyamatoknak a megfordítása Magyarországon.
  Azon mondjuk érdemes vitatozni, hogy hogyan.”

  Nem egészen. Nem az számít hogy a következő generaciók létszáma mekkora lesz, hanem hogy mekkora lesz az értékteremtő képességük, milyen szakemberek lesznek, és mennyire tudják hasznosítani a képességeiket Magyarországon. Ehhez jó oktatás kell, és a magas hozzáadott értékű agazatokra épülő gazdaság, meg persze az is, hogy ne azt lássák a szüleiktől, hogy a boldogulás az állami szubvenciókban van, hanem abban, amit letesznek az asztalra. (Erre biztosan jön majd az a szöveg, hogy de hát ezek nem a megélhetési gyerekvállalást támogatják, mert segély helyett adókedvezmény – nos, nem az adókedvezményről van most szó.)

 • kodex
  izé, no offense Miklós csak az én szememet bántja? “Nők, ha akartok két-három gyereket, akkor röviden: vegyetek fel diákhitelt, ha kell, ha nem, mert ha szülsz,” – szültök szerintem pláne hogy utána is T/2ben írod. :))
 • Ordas
  Hétszemélyes autó alap egy 3 gyerekes családnak. Jön még egy nagymama, az máris 6 fő. És ez tök mindennapi eset. Minden autógyárnak van hétszemélyese. Nemcsak a VW-nek. Ez a mondandód felesleges politikai hangulatkeltés. Legyél már objektív, semleges, csak szakmai. Majd mi kiszínezzük a politikai ízlésünk szerint 🙂
 • Virág
  Azokon a területeken nem a “szülési kedv” miatt születik több gyerek. Mármint feltétlenül nem tudatos döntés egy gyerek megszületése.
 • Mankel
  Kiszamolo

  Ebben teljesen igazad van. Ehhez pedig az kell, hogy a magyar bérek vásárló paritáson kezdjék el közelíteni a nyugatiakat, ehhez folyamatos minimálbér emelés, a GDP arányos költéseink az oktatás, egészségügy, szociális ellátó rendszerekre hát legalább duplázni de inkább még egy kicsit többet költeni. (Természetesen ezek a rendszerek komoly reformra is szorulnak, de ha duplázunk akkor költenénk kb annyit GDP arányosan mint európai uniós átlag mivel lemaradóban vagyunk szerintem még többet kéne költeni.) Az a helyzet hogy a sok pénz nem garancia arra, hogy jók lesznek ezek a rendszerek de kevés pénzből semmiképpen nem lesznek jók.
  Meg úgy általában meg kéne változtatni ezt perverz újra elosztó rendszert ami jelen pillanatban van.

 • Kiszamolo
  kodex, mivel minden támogatás a nőket célozza, ezért írtam, hogy szülsz. Szerintem is két fél kellene hozzá és azt se értem, hogy az apa miért ne kaphatna támogatást, de a kormány csak a nőket vette fel a listájára. Ezért az egyes szám.
 • Gábor
  Se párom, se gyerek…..(én is adózóm, még sem támogat senki)

  “10 millió havi kamata 37,5 ezer forint” Ha ezt a portfóliót közzé tennéd, hogy ez a kamatozás miként valósítható meg.

 • GGabor
  Nagyot bukott a népszerűségük, valamivel vissza kell szerezni, ezekkel az elsőre hangzatos, populista intézkedésekkel valószínűleg menni fog.
  Az eleve gyors ütemben terjeszkedő ingatlanlufit teli tüdőből fújják. Gyakorlatilag, ha hozzám hasonlóan megyeszékhelyen élő, egyedülálló (fiatal) valaki, ne adj Isten még az autóipar is jelen van, akkor erre pont ráfázott, mert a saját lakás egyre távolabbi célnak tűnik.
  Félreértés ne essék, magam is nagy családban nőttem fel, és számomra alapvető érték a család, ugyanakkor a piac korrigálni fogja az árakat. Így végső soron nem a nagy családok lesznek támogatva, hanem inkább az egyedülállók, gyermektelen párok és a kis családok fognak háttérbe kerülni.
 • Kiszamolo
  Ordas, tehát azért kell 7 személyes, hogy el tudják vinni a nagymamát és a farkast is. Értem. 🙂

  Ez nem hangulatkeltés, úgy hívják, tréfálkozás. Azért van ott utána ez: 🙂

 • Mankel
  Zabalint

  Igen de 1-ből lehet magas hozzáadott értékű szakembert faragni a 0-ból meg nem.

 • Kiszamolo
  Gábor, 5 éves prémium magyar állampapír kamata márciustól 4,5%. Az 450 ezer évente, havonta 37,5. TBSZ számlán adómentes.
 • QTT
  Na, pont most gyűjtünk egy budapesti lakásra. Ez a módosított csok és 10 milla kölcsön jól oda fog vágni az áraknak…

  A feleségem remélem fel tudja venni a 10 millás kölcsönt, ha elszállnak az árak. Mondjuk van egy lakása már, egy megyeszékhelyen szóval lehet ez kizáró tényező lesz. Ha igen, akkor nem tudom mennyire lesz érdemes a csillagokig érő ingatlant megvenni saját erőnkből.

 • Ordas
  Az a baj, hogy a jó, kiszámítható gazdaségban sincs meg a nők megfeleló szülési kedve. Lásd a svédek, németek esetét. Itt inkább a nők karrier vágya és önmegvalósításba hajszoló életszemlélet az oka. Tehát lényegében a liberalizmus terjedése csökkenti a szaporulatot. Tehát önmagában a gazdasági fejlettség indifferens paraméter.
 • Kiszamolo
  Ordas, a svédek a maguk 1,85-ös rátájukkal, ami 2010-ben még 2 volt? Asszem ugrálnánk örömünkben az 1,3 után, ha el tudnánk érni az 1,85-öt.
 • Lala
  Van 5 személyes autó, amibe nem fér bele egy 2+4 fős család és a következő lépcső a 7 személyes autó, ami tipikusan egy szükség hátsó sort jelent +2 üléssel, ahova általában kis gyerek tud leülni. Tehát egy 4 gyerekes családban ez is csak ideig-óráig megfelelő, ha együtt akar mozogni a család, akkor a kisbusz jöhet csak szóba, mondjuk egy opel vivaro. Igaz, abba tényleg befér még a nagymama is 🙂
 • jami
  Az egyetemi évek nem számítanak munkaviszonynak.

  Nekem a hozomány rész a legkevésbé kézzel fogható, ott lehet leginkább sok visszaélés majd. Értem én, miért szabad felhasználású (nem akarnak sokan összeházasodni, mer’ a lagzi sokba’ van, meg kell kocsi is – de ez legtöbbször a pasik szövege, na így majd megéri elvenni a csajt). Viszont épp ezért szívás lesz a kétbites nőknek, mert ők kapják, pasival közösen lesz elköltve – aztán ha még sincs 3 gyerek, akkor nőnek ott egy baromi nagy hitel.
  Válás esetén ki szív? Naná, a csaj pl. 2 gyerekkel és 10m hitellel….

  Arra meg külön kíváncsi vagyok, melyik pl. 30 éves fiatal párnak van akkora jövedelme, hogy simán kapnak 25m hitelt (hozomány+3%-os)…

  Nagyon összetákolt ez az egész.

  De hogy az ingatlanárak kilőnek a Holdig, az garantált

 • jami
  Ja, a 140+fős munkahelyemen 2 azaz kettő nő van, akinek van 4 (már felnőtt) gyereke. Viszonylag későn kezdtek el dolgozni (a legkisebb gyerek sulis korától), félállásban; elég kevés a fizujuk…
  Tök jól hangzik, de ennek a pontnak leginkább erkörcsi értéke van.
 • Géza
  “Nem “támogatás” kell, hanem kiszámíthatóság és korrekt gazdasági környezet, mint az köztudott, és rögtön meglódul a családalapítási kedv.”

  Nézz körül a fejlett országokban mekkora a termékenységi ráta.

  Kíváncsi leszek a részletekre, de kell a támogatás.

 • Kiszamolo
  Lala, ha szokás szerint nem két nap alatt lett volna az egész összevasvillázva, mint eddig minden, akkor rájöttek volna, hogy inkább adjanak új autóra 21% kedvezményt (ÁFA), de maximum 2,5 millió forintot. Akár öt személyes, akár hét vagy nyolc.

  Már ha erre tényleg bármi szükség is van. Belekergetjük a nagycsaládosokat egy autóhitelbe feleslegesen. Lakás hitelből, autó hitelből, minden hitelből.

  Nem lenne elég átírási mentesség, autó-adómentesség és hasonló dolgok? Már ha egyáltalán ennek az egésznek lenne valami értelme.

 • jami
  Francokat a nők karriervágya miatt van kicsi szülési kedv. Mamaholteles pasik, baromi sok válás; anyuka, oldja meg a nevmentes és áthelyezett munkanapokat stb.
  Egy 40+ nő nagyon kevés értéket képvisel a húspiacon, (több) gyerekkel már a mínusz tartományban van.

  Ha kell, el tudom tartani a gyerekeimet, de ennek volt és van is ára…

 • Gondolkodó
  Az autóról annyit hogy az 5 személyes autókba elég nehéz belerakni 3 gyerekülést. Ha sikerül, akkor pedig a bekötés a macerás. Nyilván vannak kivételek, de az nem kérdés hogy szűk a keresztmetszet. Meglátjuk mi sül ki belőle.
 • Kiszamolo
  Géza, azt már tudjuk, hogy a támogatásoktól sehol nem születik több gyerek. Illetve csak a mélyszegény családokban, ahol anélkül is születik, gyakran több is, mint amennyit fel tudnak nevelni.

  Franciaország 1,96, Németország 1,5, Egyesült Királyság 1,8, Svédország 1,85, Norvégia 1,72, Dánia 1,72 Belgium 1,7 Hollandia 1,66

  Nem tudom honnan szeditek, hogy nem szülnek a nők Nyugaton. Csak Olaszország, Spanyolország, Portugália áll olyan gyalázatosan mint mi.

 • Géza
  7 személyes kocsit azért vehetnek már a 3 gyerekesek is, mert esetleg sok családot az tart vissza a 4. gyerek vállalásától, hogy már nem férne be a kocsiba.
 • Kiszamolo
  Nyilván, akinek van 7 milliója egy új autóra, csak azért nem szül még egyet, mert nem férnek el az autóban.
 • LSV
  Bár sosem vennék új autót, de EV vágyam is van már… Az államilag hozzánk vágot másfélmillió mellé vajon a kétséfélmilliót is hozzá lehet csapni 7 személyes EV vásárlása esetén? Bár még így is túl sok mondjuk egy env200ért 8 millió.
 • Bacek
  : Azért azt lássuk be, hogy ez nem az őslakosokon múlik.
 • Ordas
  Pont erről beszélek. Ezek a fejlett nyugat születési rátával is csökken a nemzet. Ahhoz 2,1 kell. Tehát gazdasági jóléttel sem marad fent népesség szinten tartása. És ennek egyik fontos kiváltó oka a túlzott liberalizmus, az önmegvalósítási kényszer, a karrier túlzott előretolása. Kb. nemtől független, csak a nőknél ez veszélyesebb.