A tuti tipp cégvezetőknek: öngondoskodási számla

Katalin egy jól menő vállalkozást vezet és megkereste egy ügyn “pénzügyi tanácsadó” egy visszautasíthatalan ajánlattal.

Az ajánlat lényege: adózás nélkül ki lehet venni a cégből a pénzt és szabadon adhat így bónuszt az alkalmazottaknak is.

Egy háromoldalas, minden konkrétumot nélkülöző, ám annál határozottabb leírást kapott a fantasztikus lehetőségről.

Ilyenek voltak az ajánlatban, mint “Teljes mértékben költségként elszámolható, 0% adó és járulék a befizetésekre!”, “néhány év múlva hozzáférhető és teljes mértékben szabadon felhasználható”, “Limit nélkül adható!” “Tulajdonosi jövedelemkivonásra és munkatársak differenciált javadalmazására!”.

Ennek neve a leírásban “öngondoskodó számla”.

Ennél többet azonban az ügynök nem volt hajlandó elárulni, majd csak akkor, ha már eldöntötték, hogy kérik. Érted ugye? Semmi további infó, csak ha már elkötelezted magad.

Van egy pár rossz hírem.

Az első, hogy a törvényi hivatkozásokból kiderül, hogy egy unit linked biztosítást akar elsózni az ügynök. Miket is beszélek. Nem egyet, hanem az 50 kollégának mindenkinek egyet-egyet.

Elég aljas módon azonban erről mélyen hallgat, hogy az általuk kitalált öngondoskodó számla fantázianév ezt takarja. Nem véletlenül, ma már normális ember aligha venne meg egy unit linked biztosítást, kevesen vannak az országban, akik nem égették meg magukat már legalább egy ilyen termékkel.

A második rossz hírem, hogy az adóhivatal sem hülye. Olyan nincs, hogy úgy veszel ki pénzt a cégből, hogy sem a cég, sem a magánszemély, aki kapja, nem adózik utána.

Itt is ez történik: még idén utoljára a cég valóban nem adózik az ilyen befizetések után. Nem úgy a magánember, aki kapja. Annak egyéb jövedelem lesz. Erről már itt írtam bővebben, olvasd el: Ennyit buksz a céges életbiztosításokon. (A cikk régebbi, de nagyságrendileg stimmelnek benne az adókulcsok.)

Tehát finoman fogalmazva az ügynök nem fejtette ki az igazság minden egyes kis szeletét.

Ahogy arról sem beszélt valamiért, hogy 2018-tól már le sem írhatod majd költségként az ilyen kifizetéseket.

Ha pedig bónuszokkal vadítanak, olvasd el ezt a cikket is: A céges unit linked biztosításokról még egyszer.

Tehát a lehetőségről a maga pőre valójában: a lehetőség(?) még egy évig él, addig is csúnyán adózni kell utána, csak nem a cég, hanem a magánember oldaláról. Ha az adó kevés lenne, közel az első másfél év teljes befizetése megy a levesbe, abból lesz az ügynöknek jutalék. Ezen kívül is még rengeteg költséged lesz vele menet közben is.

Katalin is azért keresett meg, mert túl szépnek tünt a dolog a leírás és az előadott mese alapján. Nem értette, ha ez tényleg így van, miért nem mindenki így veszi ki a pénzét és fizeti ki a dolgozóit is.

Két tanulság: Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, nem is az és attól, hogy egy unit linked biztosításra kitalálnak egy fantázianevet, még nem lesz jobb termék.

Share

48 hozzászólás

 • Szilágyi Pál
  Egy ideje bombáznak a Best Doctors (CIG Pannonia) biztosítással. Arról van valami info?
 • Balint
  Írsz egy bejegyzést az FKF-nél történtekről is? Láttam Téged keresett meg a Hír TV. Ha jól értettem, a munkavállalóknak a cafeteria egy részét (10.000 / hó) KÖTELEZŐEN unit linked-hez kötött életbiztosításba kellett tenni?
 • Kiszamolo
  Bálint, igen, így történt. Valaki keresett úgy 450 milliót a dolgon…
 • tnt
  @Kiszamolo: az szép pénz… akkor megy a mutyi … 🙂 .. semmi büntetőjogi következmény?
 • Bence
  Itt van Miklós! 🙂

  hirtv.hu/ahirtvhirei/kotelezo-eletbiztositassal-vertek-at-az-alkalmazottakat-1381093

  Az kemény, hogy így lehúznak állami cégeket! Tehát nem mondtak el semmit, dolgozóknak kötelező volt aláírni, valaki meg jól megszedte magát. Hát sajnos szerintem ha aláírták, már nem sokat lehet tenni. MNB fogyasztóvédelem hol van ilyenkor helló???

 • Tibor
  Az ember pedig mar azt hinne hogy az UL-nek lealdozoban, mostanaban a NOK-os ugynokok kezdtek felporogni…
 • Gyula
  Hat, en nem tudom, de nekem legkesobb ott veget er az uzlet, amikor csak a szerzodes alairasa utan akarnak elarulni reszleteket.
  Nekem az a mottom az ilyen esetekkel kapcsolatban, hogy “ami ilyen rosszul kezdodik, az nagyon durvan fog veget erni”.
 • ügyvéd
  Mindenki megérdemli a sorsát, aki bármilyen ügynökkel szóba/szerződésbe áll.
 • G.
  Kedves Bence!

  Azt írod, kemény, hogy így lehúznak állami cégeket, és azt kérded, az MNB fogyasztóvédelem hol van ilyenkor?
  A fogyasztóvédelem nem az állami cégeket védi, viszont ha egy fogyasztó panaszt tesz, azt kivizsgálják.

 • Baltazár
  Sziasztok

  Bocs, hogy ide írok, de ide olyan jól képzett emberek járnak…
  El kell döntenem a munkahelyemen, hogy kaffetériánál ami havi nettó 8000 Ft
  Készpénzben kérjem, vagy SZÉP kártyára.
  A szép kártyának van bármi előnye a KP hez képest?

  Ha KPt választom mihez kezdjek? Tudom nem sok pénz, viszont plusz és nem akarom beépíteni a hétköznapokba.

  Önkéntes egészségpénztár?

 • Zolika
  Lehet, hogy x éve volt (most már biztos nincs a cég költségmentességének megszűnése okán) olyan csillagállás, hogy megéri(te) volna a dolog Katalinnak. Pl ha nem, vagy jórészt nem fizet szja-t, mondjuk családi adókedvezmény miatt, és az eho-nak is ott a max 450E (10 év után). Ha jól sejtem, ez az összevont adóalapba tartozó egyéb jövedelem, míg a “normál” pénzkivétel osztalékként külön adózó lenne mindenképp.
  Még az is szépíthetne a dolgon, ha OV keresztülnyomná egyszer a 9%-os szja kulcsot.
  De az évi 2% a teljes állományra mindenképp nagyon durva, ezen csak az tompíthat ha a hozamok minél kisebbek.
 • Peka
  @Baltazár:

  Ha a KP-t választod es még van szabad adószámod (vagy valakinek a családban), akkor az OTPLTP-t javaslom felbovitve a 8e-t 20e/hó-ra es négy éves futamidős szerződéssel. Így ezt még évente ‘ártunk és ‘ormányunk kiegészíti önként es dalolva 72e-vel 😉

  De én is kíváncsian várom a többiek ötletét 🙂

 • V
  @ügyvéd

  > Mindenki megérdemli a sorsát, aki bármilyen ügynökkel szóba/szerződésbe áll.

  gyanitom hogy az egyszeri alkalmazottakkal szoba sem alltak. Ketlem hogy Keszthelyi E. egyenkent tajekoztatta volna a tobbszaz munkavallalot hogy pontosan mit kotnek

 • Zolika
  “azonban amikor a magánszemély fel akarja majd venni ezt az összeget, akkor bizony csúnyán adóznia kell, 10 éven belül az összeg 39,48%-át, 10 éven túl 26,48%.”

  Miklós, ez egyébként tényleg így van? A 27% EHO alapja is az egyéb jövedelem 78%-a, nem? Azaz 10 éven belül valójában az összeg 21,06%-a az eho, így az összes teher 32,76%. Ez se sokkal jobb, csak a pontosság kedvéért.

 • Zabalint
  OTP LTP-t mindenki messziről kerülje, a gondok a kiutaláskor kezdődnek, a bank még mindig a kommunista bürokrácia erős bástyája…
 • Danee
  Off, azért ide, mert a Greengo-s cikkhez nem lehet kommenteni: úgy látom, hogy van új tarifájuk, ahol már nincs havidíj, ellenben 80Ft-os percdíj. Valakinek van tapasztalata velük?
 • Tibor
  @Zabalint: ne is mondd, ne tudd meg hany kort futtattak velunk kulfoldrol levelben torteno szamlamegszunteteshez 🙂
 • Sandor
  @Baltazár
  Készpénzben kérd. Semmi értelme szép kártyával vacakolni, semmilyen előnye nincs. Évi nettó 100 000 forintig a kp-t kell kérni.
 • Ricsi
  ,
  Nekem is ott van 2 LTP-m, mind a kettőt jómagam szeretném felhasználni, édesanyám az egyik kedvezményezett a másik meg én, ezt úgy tudom le lehet papírozni a végén, hogy anyukám lemond róla és én kapom meg azt a támogatást is. Neked milyen negavít tapasztalatod volt az OTP-vel kapcsolatban?
 • Ggg
  ***Teljesen OFF***
  A devizaárfolyamok alatti távközlési szolgáltató hirdetése múltkor felkeltette a kíváncsiságomat, ezért megnyitottam az oldalt. Valamelyik szuper ajánlat megtekintéséhez meg kellett adni az e-mail címemet is. Megadtam (hisz max berakom spamszűrőbe ha kiveri a biztosítékot a későbbiekben, nagy baj nem érhet). Ma két óra alatt több, mint 20 önpromózó levélszeméttel sikerült megörvendeztetniük. Persze ment két kattintással a spamszűrőbe, de attól még nonszensz. Javasolhatom egy ilyen minőségi oldalon a hirdetők minőségi szűrését? Úgy érzem, nem mi vagyunk a célközönsége ennek a szemétáradatnak. 🙂
 • Bjozef
  @Zabalint:
  Én épp most készülök az OTP-ben nyitni Lakástakarékot, mert amit a Funda művel velünk az már botrány. A tavaly szeptember végén elindított kifizetés most ott tart, hogy jött egy levél tőlük, amiben lényegében közlik, hogy qrva sok a munkájuk, ezért várhatóan még 2 hónapot csúszik a kifizetésünk. Cserébe erre a két hónapra ők még pluszban befizetik a havidíjat. Most sírjak vagy nevessek!??
  Nem egy nagy összeg ezért nem is patáliázok, de ez a Funda nálam mindennek a legalja. Az OTP-nél webbankon keresztül szinte BÁRMIT el tudok intézni, módosítani, stb, a Funda még ott tart, hogy küldjek levelet…. Nem tudom mi rossz érhet ezek után az OTP-nél?
 • Tamas
  Ezt a linket meg kell, hogy osszam veletek. Elrettento pelda, hogy gondolkodnak emberek a penzrol. A kommenteket vegigolvasva szembesultok a valosaggal. Emberek tenyleg elhiszik, hogy egy gyerta egestese es a rossz szellemek hatarozzak meg azt, hogy mennyi penzuk marad a honap vegere!

  reporterslens.com/36/jinx_b2/

 • Kiszamolo
  Tamás, ez egy kamu oldal, ami mindenféle szemetet sóz rá az emberekre, például 4 hét alatt középfokú nyelvtudás napi fél ürában.

  A kommentek is kamu kommentek.

 • Baltazár
  Köszönöm a kaffetériás tippeket!

  KP ben fogom kérni.
  Van egészségpénztáram is és Erste lakás előtakarékosságom is, és önkéntes magánnyugdíj pénztáram is.
  Még nem döntöttem el, hogy melyikre fogom elutalni az összeget.
  Egészségpénztár is jó, mert van kisgyerekem.
  Van lakás előtakarékossági megtakarításom is amin lehetne emelni. Előtörleszteni akarok majd belőle.
  Van magánnyugdíj pénztáram is. Eddig oda kértem a kaffetériát.

 • szocske
  Én abszolút OTP ellenes vagyok, azonban a tavalyi akcióban beléptem OTP EP és ÖNYP-be. Eddig teljes mértékben pozitív csalódásról tudok beszámolni. Bár kicsit úgy érzem, az OTP csak a nevet adja, eléggé független cégekről van itt szó.

  LTP: lassan 20 éve vannak LTP szerződéseim, sem OTP-nél sem Fundamentánál nem volt komoly problémám. Vagyis egyszer az OTP-ben kezétcsókolom elfelejtette továbbíttani a papírom amiben a kifizetést kértem, mikor 3 hónap múlva nem jött a pénz, bementem megkérdezni miújság, akkor találta meg egy köteg papír alján az íróasztalán. Elvileg innen ketyegett volna a 3 hó, de érezte, hogy nagyot hibázott, így valamit varázsolt és pár hét múlva megkaptam a pénzt.

  Tény: eddig minden szerződésem szabad felhasználású vagy felújításra felhasznált volt, így nem szívhattam lakásvásárlási vagy hitelszerződések határidejének lekésésével…

 • tgwh
  Tuti tipp éjfélig? 😀 😀 😀
  vs.hu/gazdasag/osszes/156-milliard-forint-talalt-haza-tisztara-mosva-0118/?utm_source=facebook&utm_medium=organic&utm_content=0118-penzmosaa&utm_campaign=szm

  És még azt mondják, csóró nép a magyar 😀

 • szocske
  “Van magánnyugdíj pénztáram is. Eddig oda kértem a kaffetériát.” ha ide befizeted határozottan jól jársz vele, a pénz ugyanott köt ki mint eddig, csak most már egyéni befizetésként kapsz rá 20% adókedvezményt is.
 • Anyukica
  Kedveseim! Könyörgök gondoljatok az olyan átlagos női, közel 50-es felhasználókra, mint én. Ami javaslatokról fentebb eszmecserét folytattatok, kb a felét értettem, konkrétan annyit, hogy az én jelszavaimat is bármikor feltörhetik/ellophatják. De akkor írja már le valaki MAGYARUL, hogy mit csinàljak! Egyébként tisztelet és köszönet mindenkinek, aki segíteni prónál kevésbé a kevésbé óvatos embertársainak.
 • Gyula

  Hat, sokat nem tudok hozzatenni a cikkhez, csak annyit, hogy kerulni kel a konnyen kitalalhato jelszavakat.
  Az ilyenek, hogy
  – 1234
  – ASDF


  – Password/jelszo
  – Barmi, ami ertelmes szo, es magaban all (minden, ami a szotarban szerepel, pl a termelesiatalany-juttatas is ilyen, mert hiaba hosszu, szerepel szotarban.)
  NEM jo jelszavak.
  Amik jok:
  – Legalabb 8 karakter hosszuak
  – Van bennuk kis-es nagybetu is
  – Van bennuk szam
  – Van bennuk valamilyen specialis karakter
  Szoval, pl. egy ehhez hasonlo jelszo jo lehet:
  Wklo:23.Hjk
  Sajnos, viszont ezeket az ember szamara fejben tartani nem igazan lehetseges.
  Tehat, maradnak egyreszrol a jelszo manager programok,
  vagy az exceltablazat.
  Vagy, ahogy Miklos irta: kedvenc vers, a fentiekkel:
  3j,M!ako.TyukanyoKe3nd-Amazon.
  Es utana
  3j,M!ako.TyukanyoKe3nd-eBay
 • Gyula
  Ehh, hat nem megette a kacsacsoreimet!
  A ket ures bajusz az a szuletesi /gyerek szuletesenek eve illetve kutyak, macskak gyereke nevei…
 • Gyula
  jajj..
  Felreertettem a kerdest! Bocsanat.
  Tekintsetek semmisnek 🙂
 • AKK
  25.5%, idéntől 24.65% adó fiz. (+eho) és osztalékként le van tudva.
  Alacsonyabb összegre ott a KATA 5% vagy 2.5% adóval, nekik ez már tuti, nincs szükségük tippekre.
  Kár, hogy a kettő között nincs “átmenet”.
 • Zsolt
  Sziasztok!

  Az idei számok:
  Béren kívüli juttatás:
  juttatás*1,18*(0,15+014)= 34,22% a juttatott összegből
  Ez a SZÉP kártya és a 100 000 Ft kp. évi max 450 000 Ft, közszféra 200 000 Ft

  Egyes meghatározott juttatások:
  juttatás*1,18*(0,15+0,22)= 43,66% a juttatott összegből
  Idéntől ide került a három önkéntes pénztár is!

  AZ UL biztosítással a következő a baj:

  1. Az osztalék terhe jelenleg 100 Ft-ra: 9% nyereségadó, és a maradék után 15% szja, és 14 % EHO:
  Azaz 9 Ft nyereségadó és a maradék 91 Ft -ból: (15+14) 29% = 26,39 Ft+9 Ft=35,39 Ft
  Na most egy UL költsége 3-4% TKM esetén ugyanennyi.Csak nem látod!

  2. 2018-tól nem köthető.
  3. Ha a cég a kedvezményezett, akkor nem adómentes, hanem követelésként kerül nyilvántartásba.

 • Sajtos Makaroni
  Az egészség és önsegélyezö pénztáramnál a kishölgy javasolta, hogy a munkaltatom adomanyt adjon, munkáltatói hozzájárulás helyett, mert hozzájárulás esetén 43% adomány esetén 11% AZ adó. Be is vittem AZ adománylevél nyomtatványát és tájékoztatóját a könyvelönek, de nem ismeri el, hogy van ilyen. Csak a hozzajarulast ismeri. Tudja valaki, hogy müködik ez AZ adomány dolog? Elöre is köszi!
 • Zolika
  Makaróni!
  Tényleg van ilyen, és a munkáltatódnak járulékmentes.
  Neked nem, az adóbevallásodban a 15. sor körül jön, egyéb jövedelem. 15% szja és 27% EHO terheli, amit neked kell bevallani és megfizetni. Plusz a pénztár járulékos költségei, eleve nem jut el az egész összeg a számládra. Az adójóváírásba beleszámít.

  Ha ezek után is érdekel, az adománylevélben leírhatja a cég hogy azoknak menjen a pénz akiknek a neve úgy kezdődik hogy sajtos és úgy végződik hogy makaróni….

 • Kiszamolo
  Makaróni //kiszamolo.hu/igy-kerd-ki-a-cafeteriadat/
 • Sajtos Makaroni
  Köszi szépen. Olvastam az irasod innen tajekozodtam a lehetosegröl és olvastam a pénztárak oldalán a tájékoztatòt is. De AZ a baj,hogy a könyvelö ezeket nem olvassa el, nem fogadja el. Jogszabályi hivatkozás kellene, amiben ez le van irva.
 • fasianus
  Néha fel-felbukkan a unit link biztosítások ostorozása. Persze sok a szemét termék, de van ott bőven olyan, ami nagyon jól müxik. Nem vagyok ügynök, csak nyitott szemmel járva kötöttem ilyen életbiztosítást. Ja, hogy nem értjük a TKM-et? Ja, hogy nem nézzük meg, milyen választható portfoliók vannak? Ja, nem kérdezzük meg, mi az átváltás-átirányítás költsége? (van, ahol évente korlátlanul 0Ft!). Aki több százezret, milliót belerak tudatlanul ilyen termékekbe, az meg is érdemli, hogy átvágják a palánkon. Nincs ingyen pénz, nincs ingyen bónusz! Viszont el lehet érni heti pár perc tájékozódással két számjegyű hozamot akár ilyen biztosítási termékkel is. Csak egy példa: a hülye is látta, hogy amikor 24 dollár volt az olaj hordónkénti ára, ez emelkedni fog. Ipari nyersanyagok portfolióba belerakni a lét, majd 50 dollár felett áttenni állampapír portfolióba. U.ez magyar részvény portfolióval.
 • Kiszamolo
  fasianus, mert szerinted ilyen alapokat csakis és kizárólag unit linked biztosításon keresztül vehetsz?

  Vedd meg ugyanazt ETF-ben tizedannyi költségért és annyival gszdagabb leszel te és nem a biztosító.

 • Kzoli
  Nekem ma ezt ajánlották: cashflownovekedes.com/
  Azt hiszem mindenem eladom és befektetem ide!!!
 • fasianus
  Kiszamoló: nem gondolom. Viszont havi rendszeres megtakarítások elhelyezésénél az ETF-eknél jobb lehet egy jó unit linked, hiszen az ETF-ek inkább nagyobb összegek diverzifikált elhelyezésére jók, de ezt mindenki döntse el a költségek alapján saját maga. Illetve egy jó unit linked biztosítás mögött vannak biztosítási összegek is, (halál esetén, baleseti halál esetén stb.). Ha már szóba hoztad az ETF-et és én a nagyobb összeget, (persze mi a nagyobb összeg, igaz?) akkor már ETF helyett privát ügyfélnek lenni egy pénzügyi szolgáltatónál (nem feltétlen banknál, bár néhány banknak szerintem vannak jó privát banking szolgáltatásai) ahol az elért hozamok után kap a szolgáltató tisztelet díjat (ha csak nem főállásban day trade-ezel, sajnos én még ezt nem tehetem meg, no de majd egyszer…:-). Egyben viszont egyetértünk: ha keresel X-et, élj úgy, mintha csak X 70%-át keresnéd.
 • Családfő
  fasianus, a UL-ek mögötti biztosítási összegeket legfeljebb a vicc kategóriába lehet sorolni. Akkor már jobban jársz egy rendes kockázati biztosítás + etf-ek / alapok stb. kombóval. Kivéve, ha örömmel mondasz le komoly pénzekről, amelyeket inkább átadsz a UL biztosítójának.
 • Családfő
  Kzoli, megnéztem, tényleg kár itt habozni. 🙂 Heti 4-6%? Biztonságos, hisz aszongyák, van írásos szerződés meg auditált a cég. Biztos nem is piramisjáték, mert nincs szükség szponzorokra, a minimum 90 eurós belépés meg tuti, csak a komolytalan érdeklődőket hivatott kiszűrni. 😀
 • Kiszamolo
  Kzoli, azért ne felejts el diverzifikálni is. A pénzed felét ide, a másik felét a Skywaybe. 🙂

  Egyébként már írtam róla: //kiszamolo.hu/nem-a-kairos-volt-az-utolso/

 • Tudatlan
  Csak nehogy valaki szó szerint vegyen minden jótanácsot!
 • Zabalint

  Ha van mondjuk havi 50-em rá, nem fogom unit linkedbe tenni csak azért, mert az ETF vétele mondjuk csak 150 ezres darabokban éri meg, hanem várok még 2 hónapot, és akkor lesz 150 ezrem. Inkabb, mint hogy a tőkémre rekord költséget fizessek, csak hogy kis darabonként is beletehessem a pénzem.
 • Zsolt
  Az új szabályozás szerint megjelent a vagyonarányos díj, a biztosítós eszközalapoknál
  Ez még hozzáadódik az alapkezelési díjhoz.
  A részvény, és abszolút hozamú alapoknál ez 0,35%
  Így az alap éves költsége 1,5-1,8%+0,35% = 1,85 és 2,15% -ra nő.

  Sokak szerint ez nem sok, de nézzük a számokat:
  20 éves befektetés lejárati összege évi 240 000 Ft befektetése , 4% éves hozam
  költségmentesen : 7 432 608 Ft
  Évi 2,1% költséglevonás esetén: 5 954 742 Ft

  Levonás: 1 477 866 Ft ez 19%-a költségmentes összegnek.

  Még tragikusabb ez, ha a hozamra vetítve nézzük:

  Összes befizetés 4 800 000 Ft
  Hozam költségmentesen: 2 632 608 Ft
  2,1% költséggel: 1 154742 Ft
  Ez a hozam: 43%a!

  Mielőtt azt mondanátok, hogy nincs költségmentes megoldás: Államkincstár S lehet prémium állampapírt venni.

 • Zsolt
  Kiegészítés pontosítás:

  Hozam költségmentesen: 2 632 608 Ft
  2,1% költséggel a hozam összege: 1 154 742 Ft
  Ez a költségmentes hozam: 43%a!
  Az elvonás összege: 1 477 866 Ft
  Az elvonás 56%-a a költségmentesen elérhető hozamnak.

  Így pontos. A számolás Excelben történt. A díj befizetése 01.01 minden évben. A költség levonása 12.31.-i záróállomány értékéből történt.
  Nyilván ez így hozzávetőleges érték.
  A havi díjfizetésen keletkező töredék-hozamok növelik az eredményt, a napi levont költségek elmaradt hozama viszont csökkenti.
  Ezek biztosítós eszközalapok, nem befektetési alapok!
  Azt pedig nem látjuk, hogyha a biztosító befektetési alapokból rakja össze az eszközalapját.
  Ebben az esetben viszont megfizetjük az alapok alapkezelési díját, majd a biztosító eszközalapjának alapkezelési
  és vagyonarányos díját is.
  Alaphangon tehát 3-5% éves elvonás is lehet, csak a befektetésen.
  Ez így kell?