A tuti tipp cégvezetőknek: öngondoskodási számla

2017-01-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Katalin egy jól menő vállalkozást vezet és megkereste egy ügyn "pénzügyi tanácsadó" egy visszautasíthatalan ajánlattal.

Az ajánlat lényege: adózás nélkül ki lehet venni a cégből a pénzt és szabadon adhat így bónuszt az alkalmazottaknak is.

Egy háromoldalas, minden konkrétumot nélkülöző, ám annál határozottabb leírást kapott a fantasztikus lehetőségről.

Ilyenek voltak az ajánlatban, mint "Teljes mértékben költségként elszámolható, 0% adó és járulék a befizetésekre!", "néhány év múlva hozzáférhető és teljes mértékben szabadon felhasználható", "Limit nélkül adható!" "Tulajdonosi jövedelemkivonásra és munkatársak differenciált javadalmazására!".

Ennek neve a leírásban "öngondoskodó számla".

Ennél többet azonban az ügynök nem volt hajlandó elárulni, majd csak akkor, ha már eldöntötték, hogy kérik. Érted ugye? Semmi további infó, csak ha már elkötelezted magad.

Van egy pár rossz hírem.

Az első, hogy a törvényi hivatkozásokból kiderül, hogy egy unit linked biztosítást akar elsózni az ügynök. Miket is beszélek. Nem egyet, hanem az 50 kollégának mindenkinek egyet-egyet.

Elég aljas módon azonban erről mélyen hallgat, hogy az általuk kitalált öngondoskodó számla fantázianév ezt takarja. Nem véletlenül, ma már normális ember aligha venne meg egy unit linked biztosítást, kevesen vannak az országban, akik nem égették meg magukat már legalább egy ilyen termékkel.

A második rossz hírem, hogy az adóhivatal sem hülye. Olyan nincs, hogy úgy veszel ki pénzt a cégből, hogy sem a cég, sem a magánszemély, aki kapja, nem adózik utána.

Itt is ez történik: még idén utoljára a cég valóban nem adózik az ilyen befizetések után. Nem úgy a magánember, aki kapja. Annak egyéb jövedelem lesz. Erről már itt írtam bővebben, olvasd el: Ennyit buksz a céges életbiztosításokon. (A cikk régebbi, de nagyságrendileg stimmelnek benne az adókulcsok.)

Tehát finoman fogalmazva az ügynök nem fejtette ki az igazság minden egyes kis szeletét.

Ahogy arról sem beszélt valamiért, hogy 2018-tól már le sem írhatod majd költségként az ilyen kifizetéseket.

Ha pedig bónuszokkal vadítanak, olvasd el ezt a cikket is: A céges unit linked biztosításokról még egyszer.

Tehát a lehetőségről a maga pőre valójában: a lehetőség(?) még egy évig él, addig is csúnyán adózni kell utána, csak nem a cég, hanem a magánember oldaláról. Ha az adó kevés lenne, közel az első másfél év teljes befizetése megy a levesbe, abból lesz az ügynöknek jutalék. Ezen kívül is még rengeteg költséged lesz vele menet közben is.

Katalin is azért keresett meg, mert túl szépnek tünt a dolog a leírás és az előadott mese alapján. Nem értette, ha ez tényleg így van, miért nem mindenki így veszi ki a pénzét és fizeti ki a dolgozóit is.

Két tanulság: Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, nem is az és attól, hogy egy unit linked biztosításra kitalálnak egy fantázianevet, még nem lesz jobb termék.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram