Itt a legújabb kihívás: élj meg a várható nyugdíjadból!

Rengeteg agyament és értelmetlen kihívás járta körbe a világot az elmúlt években. Boríts magadra egy vödör jeges vizet meg a többi hasonló agymenés.

Eszembe jutott egy sokkal jobb kihívás, miután láttam egy angol műsort, ahol egy hasonlóra vettek rá egy középkorú házaspárt: élj meg a várható nyugdíjadból egy-három hónapig!

Az emberek nem hiszik el, hogy egyszer ők is lesznek nyugdíjasok és azt sem hiszik el, hogy nagyon rossz lesz megélni annyiból, amennyit kapni fognak.

A legnehezebb azt meghatározni, mennyi lesz a várható nyugdíjad. A demográfiai és egyéb problémák miatt csak becsülni tudjuk a várható nyugdíjat, de szerintem bőven felülbecsüljük, ha azt mondjuk, hogy a mostani bejelentett nettó fizetésed 60%-a lesz a nyugdíjad. (Szerintem a mostani nettó fizetésed fele sem lesz 25 év múlva, mert lehet hogy járna, csak nem fog jutni, de maradjunk a 60%-nál.)

Hogy miért nem lesz nyugdíjad, nézd meg itt:

Úgyhogy ha elfogadod a kihívást, a következő hónapban vagy inkább három hónapban élj/éljetek meg a mostani fizetésetek 60%-ából. Amit most a gyerekekre költesz, azt nyugdíjasként az orvosokra meg gyógyszerre fogod költeni, úgyhogy azzal nagyjából nem kell külön törődnöd.

Ebből a 60%-ból fizesd ki a rezsit, az ételt, a bevásárlásokat, utazást, autót és bármit. Vásárolj olyan ételeket és menj szórakozni oda, ami belefér ebbe az összegbe.

Persze ebben van egy hatalmas csalás: a nagy kiadásokat (mint a házad felújítása, vagy a fogaid megcsináltatása és minden hasonló komoly tétel), el tudod ódázni még egy vagy három hónapig, ezzel tudsz csalni. Mert ha minden hónapban ennyit kapsz majd, akkor nem tudod ezeket a végtelenségig magad előtt tolni. De azért egy próbának jó lesz.

Ha így akarsz majd élni három hónapig, rájössz, hogy ehhez képest a jegesvizes bohóckodást még kihívásnak is szégyen hívni.

Érdemes ezzel az anyagi problémával minél előbb szembesülni, amíg még tudsz tenni valamit ellene. Érezd egy kicsit a magad bőrén, mit jelent megélni közel fele annyiból, mint amit most keresel. Esetleg ha (katás) vállalkozó vagy, akkor kicsit megérzed, milyen lesz majd havi 40-50 ezer forintot beosztani.

Két lehetőség van: vagy nem sikerül és akkor most elkezdhetsz változtatni mind a kiadásaidon és mind a bevételeiden, vagy igen és akkor abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy mindjárt félre is tudod tenni az eddig feleslegesen elköltött pénzt a nyugdíjadra.

Nos, elég bátor vagy? Elfogadod a kihívást?

Share

145 hozzászólás

 • Imre
  Ez a kihívás pont azokhoz nem jut el, akiknek fontos lenne. Én rakok félre, van a ház mellett plusz lakás kiadva, magas jóval átlag feletti bejelentett munka, nyugdíj pénztár. Az öcsém részmunkaidős minimálbérre van bejelentve. Próbáltam neki mondani, hogy kezdjen el félre rakni a nyugdíjjas évekre, de azt kérdezte minek? Úgy is lesz nyugdíj, mert ők sokan vannak, és politikai tényezők. Meg különben ez csak egy libsi duma.

  Ezzel az érvel nem tudtam vitatkozni, semmi értelme nem lett volna…

 • Vakmacsek
  @Copywriter: valóban keresel tartalomírót? Esetleg erről tudsz bővebben mondani valamit privátban vagy akár itt? Esetleg érdekelhet, van egy kifutó számlás munkám ami mostanában se pénzt, se örömet nem termel igazán, lecserélném valamilyen hasznosabbra. Téma-és igényfüggő, ezért érdekelnének a részletek.
 • MrDanielHarka
  3,5 éve házasodtunk és azóta ezt a kihívást “játsszuk”, bár általában inkább 50% az.
  Igen, van még lakáshitelünk is, a lehető legrövidebb futamidőt és így a legnagyobb törlesztőt választva.
  Nem, egyikőnk sem keres 400 felett, ráadásul a feleségem 4 órában dolgozik.
  Igen, jó feleséget adott nekem Isten. 🙂
 • matetoth

  szerintem a szülőről ne gondoskodj úgy, hogy ez anyagi megterhelést jelentsen, hiszen, ha sikeres utódgenerációkat szeretnél, akkor a támogatás lehetőség szerint lefelé megy. (Nem azt mondom, hogy ne vidd el anyukádat a kórházba, hanem ne költs százezret egy nyolcvanéves hölgyre, aki saját lakásban lakik, ha ez a gyereked jövőjét veszi el – akár abban a formában is, hogy a gyerekeidnek kell magukat eltartani.) Mármint te szeretnéd, hogy az unokád kevésbé legyen sikeres amiatt, hogy a gyerekeid erőforrásait te éled fel?

  Pláne olyat ne finanszírozz, ha az öreg alkoholista, vagy más, öregeket érintő szenvedélyektől szenved.

 • L70
  Amiért érdemes akkor félretenni az aktív években, ha már elég jól megy a szekér, és nem csak az 50-es éveinkben kezdeni ezen gondolkodni…

  Ha kiszámolom, hogy a jelenlegi megtakarításunk meglesz jelenértéken 65 éves korunkban is, és kb 18 évet élünk még utána várhatóan, és kb fejenként mai értéken mindössze 100e állami nyugdíjunk lesz a párommal, és a megtakarítást egyenletesen elosztjuk 18 évre, hogy elköltsük, és az így kapott havi összegnek veszem a 60%-át, akkor még mindig nagyobb számot kapok, mint amennyit jelenleg havonta átlagosan elköltünk.

  Tehát ez nálunk nem egy kihívás, hanem maga a normális alaphelyzet.

 • tomi
  Szia, neked van erről a tevékenységről valami blogod vagy tudnál linkelni oldalakat ahova tartalmakat írtok a nejeddel? Köszönöm!!
 • Stanlee
  Ha nagyon akartok sajat lakast, akkor en a helyetekben nem varnek, hanem megvennem. Azon felesleges gondolkozni, hogy majd jol idozitetek es jo aron vesztek lakast, mert nem fogtok tudni jol idoziteni. Nagyjabol 300 ezres havi torlesztot minden gond nelkul megenged a bank majd. A fennmarado reszt felre lehet tenni es elo lehet majd torleszteni. Sot, vehettek fel hitelt 20 evre is, aztan ha megvan 5-6 ev mulva a penz, vegtorlesztetek.
 • Q
  Olvtársak!

  Ha a témába vágó blogotokat akarjátok reklámozni, vagy más hasonló témáról akartok beszélgetni, akkor azt ne itt tegyétek (mert Miki úgyis cenzúrázza), hanem a Redditen:

  https://www.reddit.com/r/kiszamolo/

 • Lord
  hasonlóan nálam sincs se kutya se macska, se gyerek, se feleség. Jelenleg a fizetésem 60%-át megtakarítom, nem lesz probléma ha 60%-át költhetem majd el. 🙂
 • Fire hungary
  Jó latni, hogy ilyen sokan vannak akik félre tesznek és befektetik, előre gondoskodva a saját nyugdijrol. Egyre többen vagyunk a fire Hungary fb csoportban, ami pontosan erről szól, a nyugdíjas évekről előre gondoskodni.
 • András György

  Egy meglehetősen súlyos társadalmi problémára hívtam fel a figyelmet, ami még nem nagyon került be a köztudatba. Az elkövetkező évtizedekben egyre több idős ember lesz, aki már nem önellátó, de akár 10-20 évet elélhet még ebben az állapotban. Nem alkoholizmusról van szó, meg szenvedélybetegségekről, hanem olyan népbetegségekről, mint a demencia, parkinson, sztrók és társai. Egyre tovább élünk, de nem önellátóan, ami súlyos költségekkel jár. Az állam nem foglalkozik ezzel a problémával, a társadalmi szolidaritás is gyenge, minden az érintett családok nyakába szalad. Egzisztenciák, családok mennek tönkre ebben a folyamatban, és még csak az elején járunk.
  Persze elküldhetjük az öregeket a büdös barlangba, mint 100 éve, meg választhatunk a gyerekeink meg a szüleink között, és pontosan ez is fog történni, ha nem változik semmi. De aztán mi is sorra kerülünk…

 • Satya
  Üdv.
  Szerintem itt az inkább a főleg hatvanas évek szülötteivel,hogy nagyon-nagyon soknak nem lesznek meg az évei!!! Én speciel 55 vagyok,és nemrég jött meg a visszaigazolás a ledolgozott éveimről,befizetett összegekről.90 után itt az országban egy összeomlás volt…rengeteg gyár bezárt.Akkoriban sokan tudatosan,vagy tudattalanul / utólag kiderült,hogy be sem volt jelentve / irányultak a fekete gazdaság felé,. ez sajnos mind kieső év lesz. Aki nem sokat keresett,de be volt jelentve….annak a volarizációs szorzó sokat segít.
  Szerintem itt másról lenne szó. Ha a nyugi. korhatárt felvinnék mondjuk hetvenre,akkor ha 65 évesen leteszed a lantot,akkor 5 évet “saját magadnak kellene kigazdálkodni.Én fizikai dolgozó voltam mindig…nem szüttyögtem 25-30 éves koromig mint a mai korosztály nagy része./Ja és voltam katona-másfél év kiesés az életemből/….feleslegesen.
 • Copywriter
  Többen kerestetek, itt felvehetitek velem a kapcsolatot: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeNf0lbEunpTL68kSIKIWCinGr9ZA-u-CxnYejizWdO4wbL2A/viewform

  Csináltam hozzá egy űrlapot, Miklós kérlek, engedd ki, akár szövegként is. Köszi.

 • Gary

  Ez már annyira nem választás kérdése, bekerült az alkotmányba, hogy köteles vagy gondoskodni a szüleidről. Innentől kezdve nem csak erkölcsi kötelességeid vannak, hanem jogaid is. És ne aggódj, abban a szent pillanatban, hogy nem lesz pénz rendes nyugdíjat fizetni, élesednek a sima jogszabályok is.
  És az előbbiekkel szemben itt nem te húzódik meg a határt, nem te mondod meg, hogy legjobb lelkiismereted szerint minden tőled telhetőt megtettél, hanem bejönnek majd az idősellátó intézmények és a jogászaik is. (Most sok időst a saját lakása miatt ápolgatnak így vagy úgy, a jövőben meg majd a gyerekeiről lehúzható bőrök miatt, spéci bonyolult családi helyzetek esetén.)
  Fantasztikus helyzetek lesznek, az biztos. Talán valamivel kisebb katasztrófa elé néznénk, ha anno nem védik meg azt a bizonyos 3000 milliárdot. De te is ezt még pár hónapja előrelátóak nevezted…

 • Gary
  Javítás: jogi kötelességeid is. Autocorrect..
 • dmry

  végre valaki ;), már most és teljes mértékben eutanázia párti vagyok.
  simán modellezhető, életkor, kór, statisztikák alapján…
  szeretném, ha időben elaltatnának, miként egy felelős állatorvos és felelős háziállat tulajdonosa döntésekor lenni szokott.
  a jegesmedvék elé való kitálaláshoz azért (még?) nem vagyok elég bátor :(, de nyilván van az a szitu amikor az pár perc is könnyű és részemről kevés beleszólást, ám mindenki számára megváltást hozna.

  +az aktuáriusok is sziporkázhatnának a hogyanmikéntmikormennyiért vonalon 🙂

 • matetoth


  nem kérdés, hogy társadalmi probléma-e, amit most van. Ettől függetlenül azt nem hiszem, hogy akarod majd mondani a gyerekednek, hogy azért kell neked engem idős korban ellátni, mert én is elláttam szüleimet, ezzel megfosztottam magam a nyugdíjtól. Az átmeneti réteg majd akkor jön el, ha az állami nyugdíj tényleg megszűnik (szerintem ilyen nem lesz, de más az is komoly problémákat fog okozni, mikor a normál nyugdíj nem fedezi nagyrészt az időkori ellátóintézményeket).
  Egyébként tapasztalatom szerint ezek az ellátóintézmények elég hatékonyan oldják meg a 10-20 évig vegetáló (demens, ágyhozkötött, felügyeletre szorulók) túl hosszú életének a problémáját. Tudom, hogy durván hangzik, de ez talán még mindig jobb, mintha a jövő úszna így el.
  Amíg nem jön a pontos kötelezettség leírása, addig sem aggódom. 😉
 • rmm
  Done. Évek óta a bevételem ~30%-ából élek.

  Most épp szombatévezek, zéró bevétellel. Ennek a feléből már nehezebb lenne megélni. 😀

  Ami feltűnt, hogy éttermezés nélkül kifejezetten alacsonyra lehet szorítani a havi kiadásokat. 🙂

 • Gary

  Jó duma.
  Ne aggódj miatta, még korai. De ne lepődj meg, amikor hirtelen elkezdenek a behajtások meg perek röpködni az utódok irányába.

  Egyébként meg az igazi tragédiát felejtjük el az egészből. Nem kellett volna ennek így lennie, ha 2010 végén nem jön az einstand.

  És a másik, még nagyobb tragédiát: van 2.5 + 2.5 millió ember az országban, akinek ettől nem nyílik ki a bicska a zsebében és nem büntet kegyetlenül szavazáskor.

 • András György
  “Egyébként tapasztalatom szerint ezek az ellátóintézmények elég hatékonyan oldják meg a 10-20 évig vegetáló (demens, ágyhozkötött, felügyeletre szorulók) túl hosszú életének a problémáját.”

  Nem tudom, milyen tapasztalatokról beszélsz. Ápolt vagy? Ápoló? Közvetlen hozzátartozód van ilyen intézményben? Ebből a körből még nem hallottam ilyen véleményt. Rólad beszéltem, amikor mondtam, hogy gyenge a társadalmi szolidaritás. Amíg elég távol van a probléma, addig kényelmes azt hinni, hogy “hatékonyan meg van oldva”.
  Nincs sehogy se megoldva. Az állam éppen azon agyal, hogy a hajléktalanokat is bezsuppolja ezekbe az intézményekbe, ahol alulfizetett, kizsigerelt ápolói gárda lát el a teljesen különböző igényű bennlakókat ennek megfelelő színvonalon. És mindez még így is a felső 10% lehetősége. A többieknek marad a család vagy kárpátaljai “vendégek” befogadása.

 • András György

  Valamilyen változás biztos lesz, mert a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan. Az eutanázia valószínűleg csak egy szűk kör számára jelent opciót (amúgy én is pártolom).
  Szerintem még nagyon kevesen értik, hogy elélhetnek ugyan 90 évig is, de a végén már nagyon rossz életminőségben.
  theatlantic.com/magazine/archive/2014/10/why-i-hope-to-die-at-75/379329/?fbclid=IwAR2lgJ-ILHRUkWoZaaz7P9ggbU4KNvyoOJQk49MolUxNPGOW1gRV6POpQI8

 • matetoth

  Azt hiszem nem értetted meg: a hatékony megoldás alatt azt értettem, hogy ilyen intézményben nem sokan laknak 10-20 évig. Bizony, ápoló 0, takarítást az ápolók végzik, ha aznap bemegy valaki.


  Az a baj, hogy az alapkoncepció volt rossz az “einstand” előtt: volt 20-25 év, amire az akkori hatalom azt mondta, hogy “maj’ lesz valahogy”. Szóval így lett. Ahhoz, hogy a felosztó-kirovóról letérjünk, dupla nyugdíjjárulékot kéne fizettetni 20-30 évig (kicsit eltolva, de a lényeg ugyanaz). Nem mellesleg egy kihaló államban a tőkefedezeti nyugdíjrendszer ugyanolyan rossz (ha nincs, aki megtermelje a GDP-t, akkor a nyugdíjas megtakarításai is kevesebbet érnek – itthoni beruházás esetén-, de ezt ugye nem tanítják olyanoknak, akik fel akarnak háborodni azon, hogy “loptak tőlük”).

 • Arbeitsloser
  matetoth

  A magántulajdon elvétele az bizony nem idézőjeles lopás.

 • Gary

  Hagyd, nincs az a kognitív disszonancia, amit egy jó vastag narancsszemüveg ne nullázna le. A nevemen volt de mégse volt az enyém, olyan pénz kapcsán dönthettem ami amúgy nem az enyém, gyűjteni az öregkorra hasznos de erre kötelezni a társadalom egészét káros, teszek félre de úgyse fog érni semmit, stb stb…. Ilyenkor sajnálom, hogy nem vagyok pszichiáter, mert biztos szép latin neve van a jelenségnek.  Nem lehet ezeket ílyen egyértelműen kijelenteni. Lehet valaki demens 40 évesen is, mint ahogy lehet 80+ évesen is férfi pornószínész (egy japán bácsi viccen kívül az), vagy futhat 102 évesen maratont.
  Valóban kellene ezügyben egy értelmes párbeszéd, de egyre kevésbé valószínű, mert növőfélben van az egyházak befolyása.

 • András György
  Tényleg nem értettem meg elsőre, de szerintem az úgy jobb volt 🙂 Ilyenkor szokták azt kérdezni, hogy el is olvasod-e, amit leírsz, de ezeket a köröket már kihagyom.
  Hatékony megoldásoktól mentes boldog öregkort kívánok!
 • Matetoth

  Nem vagyok jogasz, de elotte fizetted a nyugdijjarulekot, ami ment a kozosbe. Aztan maganszamlara fizetted, amihez nem nyulhattal hozza. Most ujra a kozosbe fizeted. Az eljaras finoman szolva is kifogasolhato volt, de a lopas inkabb ott tortent, amikor valaki a fizetendo nyugdijjarulekot magaenak kezdte el tekinteni.


  Sajnalom, h nem szereted/erted a matematikat. Egyebkent nem azt irtam, h nem kell megtakaritani, hanem, hogy a csokkeno nepessegbol adodo idoskori szegenyseget nem oldja meg a tokefedezeti rendszer. Sot, talan kielesiti. Szoval anno az atmenet koncepcioja egy teljes hulyeseg volt

 • MrStern
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a nyugdíjfolyósító, hogy fogja nekem a nyugdíjamba beleszámolni azt a 4,5 évet, amit külföldön dolgoztam. (Forintra átszámítva 45 millió forintot kerestem külföldön) valaki tudja ennek a metodikáját? Pontosítom a kérdésem ha 40 évet dolgozom az életem során 35.5 évet Magyarországon és 4,5 évet Angliában akkor a külföldi éveket milyen átlaggal számolja? vagy azt csinálják, hogy megnézik mennyi volt az angliai fizum és azzal számolnak (amit kétlek).
  Köszi!
 • Gary

  A matekot szeretem. A vezérünket nem szeretem annyira, hogy ilyen szintű logikai hátraszaltókat csinálgassak azért, hogy ne kelljen egyetértenem az egykori szobatársával.

 • Incognito
  Kihívás – 1. hét

  Mennyiből gazdálkodok?

  Nettó bér 50%: 133 000 Ft.

  Mire mennyi keretet szánok?

  Élelmiszer, háztartás: 50 000 Ft
  Rezsi + bérlet: 35 000 Ft
  Ajándékok: 40 000 Ft
  Egyéb: 8 000 Ft

  Ha egy hónappal előbb érkezik a kihívás, ez meredekebb lett volna, mert akkor még 100 000 Ft-ból gazdálkodtam volna. Egy átlagos hónapban ez nem jelentett volna problémát, de a Mikulás meg a Karácsony az egy jelentős tétel tud lenni decemberben.

  Aminek a megvételét el kellett halasztanom, az egy téli cipő/csizma. Egyelőre megvagyok nélküle, de januárban mindenképpen belekalkulálom ezt is a kiadások közé.

  Mi az, amit nem foglaltam bele a kihívásba?

  Már meglévő étel a hűtőben, tartós élelmiszer a kamrában. Ami fogy, azt a kihívás alatt majd pótlom.
  Adományozás, erről nem akartam lemondani a kihívás miatt.
  Béren kívüli bevételek (cafeteria, jutalom, stb).

  Maradt 4 hét a következő “nyugdíjig”.

 • Jenő
  MrStern: Úgy tudom ilyen esetben két helyről fogsz kapni nyugdíjat. Egy magyart, meg egy angliait.
 • dmry

  “…gyereked jövőjét veszi el – akár abban a formában is, hogy a gyerekeidnek kell magukat eltartani.) Mármint te szeretnéd, hogy az unokád kevésbé legyen sikeres amiatt, hogy a gyerekeid erőforrásait te éled fel?
  Pláne olyat ne finanszírozz, ha az öreg alkoholista, vagy más, öregeket érintő szenvedélyektől szenved.”

  ne haragudj, de Te feltaláltad az emocionalitás racionalizálását.
  hogyan gondolod, tényleg érdekel. ha nem tud magáról, akkor mindenki jobb, ha megfagy akár a termosztát hibájának is hála, vagy mégis vessék a mókusok elé :S

 • dmry

  pont az lenne a lényege, hogy ha az adott körülmények, év/év, várható megoldás… (ország, eü, k+f, szabadalom, nívó) alapján legalább homályosan optimista 50+1 %-ot sem tud helyben kínálni, akkor (mindenki számára méltó módon) tegyenek el láb. esetleg a fő-főméltóságok tegyék át a felépülésemet pl. stat. alapján 50+1-re, politikus esetén 75+1-re megoldó fekete-erdei klinikára, filméli brinkmann doktor úrhoz:)
 • dmry

  köszönöm és mégsem annyira;)
  Seventy-five years is all I want to live. I want to celebrate my life while I am still in my prime. My daughters and dear friends will continue to try to convince me that I am wrong and can live a valuable life much longer. And I retain the right to change my mind and offer a vigorous and reasoned defense of living as long as possible. That, after all, would mean still being creative after 75.

  mediánmellőzés egy kis yesican-nel fűszerezve, de a létező, ám nélkülözött technika, annak érdemi létét jelentő finanszírozás+szakértő mellőzése mellett ez csupán/talán:
  nice try, vagy inkább csak 1 illúzió.

  nem tehénnek való vidék;)

 • lvjtn
  nekem se kutyám, se macskám, se vágyam ezen változtatni, utánam a testvérem vagy a gyerekei örökölnek majd. egyiket se választottam, “lecserélni” se nem tudom, se nem akarom őket. és a testvérem pénzügyi fegyelmében kb. annyira bízom, mint az állam végtelen jóindulatában. ettől függetlenül szeretem, számos olyan emberi kvalitása van, amiért nem lökném az evolúció meg egyéb szörnyűségek elé, ahogy itt sok okostojás javasolta. és igenis nem mindegy, hogy egyszerre verné el a pénzt vagy apránként. egyben nagy összeget sokkal könnyebb gyorsan eltüntetni, a kisebb pénzeket már csak az adagolás miatt is tovább tartana. ergo nagyobb segítség. viszont angolszász országban él, ahol jóval több mindent ki lehet kötni egy végrendeletben, szóval lehet, hogy annyi csak a dolgom, hogy én is kiköltözzek, eddig legalábbis úgy tűnik, a magyar jog kb. alkalmatlan ennek a célnak a megvalósítására
 • dmry

  nálad a pont, mivel nem elszenvedője, hanem létrehozója (na, jó elfogadója ;)) vagy, 1, a számodra (pillanatnyilag) megfelelő döntésnek.
 • Matetoth

  Nem ertem, h mit szeretnel írni.

  De a kerdesem komoly: te most valaszthatsz, hogy a gyerekeid terhere szeretnel-e lenni 80+ evesen: mit valasztasz?

 • Gary

  Nem, ez pont hogy a lehető legrosszabb megoldás.

  Az értelmes párbeszéd ott kezdődik, hogy KÖTELEZŐ legyen mindenki számára eldönteni és nyilatkozni, amíg fitt és magánál van, hogy meddig engedjék eljutni. Milyen szintű szellemi és fizikai leépülési szint az, amit még meg akar élni, milyen esélyek ellen akar még harcolni és szenvedni, mi legyen adott esetben a szerveivel, stbstb… Utána ennek megfelelően bánni vele, akár a 20. szülinapja előtt, akár a 120. után következik be a nem tovább pont. A szélsőségeseknek is szigorúan csak a SAJÁT életükbe szabad döntési lehetőséget adni. (Mind a te szélsőségednek, mind az egyházak kegyelemnek és életpártiságnak álcázott végtelen szadizmusának nincs értelme és nem lehet befolyása.)
  Persze, a finanszírozás egy érdekes kérdéskör, leginkább élethosszig tartó munka + takarékoskodás + valami kockázati biztosítás kombó lenne megfelelő.

 • dmry

  amíg ép ésszel adhatom meg válaszom, az nemleges lesz, és nincs korhoz kötve.
 • dmry
  ok, pongyola lehettem (szokok lenni;)), ám az részemről alapvetés, hogy még/már/újra/végre tudatánál lévő, befolyásoltságtól mentes(+10 oldal apróbetű) ….emberi lény felelősen/önállóan meghozható döntéséről beszélünk.
  ha, már a kötelezettséget említed.
  általánosságában mindenkire, de mindenkire nézve…simán elrendelném a legalább gyógyászatilag-statisztikailag szükséges általános vizsgálatok, szűrések, vizsgálatokra nézve érvényes elvárások-elfogadások meghatározását+betartatását!

  ki dönti el, hogy ki, mikor, mennyire, miként, miért, hogyan… szélsőséges, pláne 1, csak elméletileg pedzegetett duma esetén?
  a finanszírozási kérdésed szerintem is megfontolásra való, és akár a javaslatom felé is billentheti a mérleget;)

 • Perpetuum Mobile
  Singleparent, megosztanád a titkot?
 • headset
  Mobile
  “Singleparent, megosztanád a titkot?”

  Már megosztotta. Az első 50 komment egyikében. 2019-12-01 at 18:46.

  Röviden összefoglalva:
  bla bla bla “fejben dől el minden” bla bla bla

  🙂

 • Incognito
  Kihívás – 2. hét

  Mennyi a “nyugdíjam?”

  133 000 Ft.

  Mire mennyi keretet szántam? / Hogy állok?

  Élelmiszer + háztartás: 50 000 Ft / 25 015 Ft
  Rezsi + közlekedés: 35 000 Ft / 31 067 Ft
  Ajándékok: 40 000 Ft / 4 185 Ft
  Egyéb: 8 000 Ft / 16 476 Ft

  Összes kiadás: 76 743 Ft
  Maradt: 56 257 Ft

  Mint látszik, nem állok túl jól. Még csak 14-e van, de már elköltöttem az ételre szánt pénz felét, ebből majd vissza kell vennem. A rezsi az kb rendben, ebben benne van az áram, gáz, víz, szemétszállítás, közös költség, internet (a decemberi), közlekedés. Egyelőre még nem vagyok túl a karácsonyi bevásárláson, viszont beesett két váratlan kiadás, amire számíthattam volna, ha kicsit éberebb vagyok: a lakásbiztosítás éves díja, és az internetszolgáltató csomagváltás után nem számlázott 4 hónapig, hanem most küldte el az egészet egyben. Ez a két tétel az “egyéb” kategóriában szerepel.

  3 hét maradt.

 • Incognito
  Kihívás – 3. hét

  Mennyi a “nyugdíjam?”

  133 000 Ft.

  Mire mennyi keretet szántam? / Hogy állok? (Kiadások)

  Élelmiszer + háztartás: 50 000 Ft / 41 708 Ft + Ajándékok: 40 000 Ft / 25 554 Ft
  Rezsi + közlekedés: 35 000 Ft / 31 067 Ft
  Egyéb: 8 000 Ft / 16 476 Ft

  Összes kiadás: 114 805 Ft
  Maradt: 18 195 Ft

  Az élelmiszer és ajándék keret egy kicsit összemosódik, mert volt, amit készpénzből vettem, és a készpénznél csak azt tartottam számon, hogy mennyi volt, és mennyi fogyott, így az a két kategória külön-külön nem pontos. A rezsi változatlan, ha beesik még számla, az alighanem marad a következő hónapra. Remélem, hogy váratlan kiadásom se lesz már, mert akkor az is. Ajándékokat megvettem, a karácsonyi ebédhez a hozzávalókat szintén, a jövő héten élelmiszerre sokat már nem fogok költeni.

  Jobban állok, mint amire számítottam.

  2 hét maradt.

 • Penge
  Én régóta ezt csinálom, sőt! Szóval a kihívás letudva… Az egyetlen probléma, hogy miközben a jelenben egyáltalán nem élek, nem látom, hogy a megtakarított pénzemből a jövőben jobb életem lehetne, miközben az egészségügyi kiadásokat csak tolni lehet magunk előtt, szőnyeg alá söpörni nem.

  Mivel nem élek, egyre inkább beszűkül a tudatom, a végén ha elpattan a cérna elkezdek utazgatni, elszórom majd minden pénzem aztán rájövök, hogy mindig is delfineket szerettem volna tenyészteni, csak nem volt alkalmam kipróbálni. És ott leszek sokkal öregebben, mint az állami nevelőintézetből kikerült, VALÓBAN 0-n lévő emberek, újra 0 forinttal, ha szerencsém van adósság nélkül.

  Merthogy a jelen állás szerint 40 év kuporgatással tudok majd venni 3 pesti kecót, 2-t kiadok, 1-ben lakom és 65 éves koromra elértem a magyar álmot. De ki tudja mi lesz évtizedek múlva. Az én társadalmi osztályom reménytelen.

 • Incognito
  Kihívás – utolsó nap

  Mennyi a “nyugdíjam?”

  133 000 Ft.

  Mire mennyi keretet szántam? / Hogy állok? (Kiadások)

  Élelmiszer + háztartás: 50 000 Ft + Ajándékok: 40 000 Ft / 76 510 Ft (kártya+készpénz)
  Rezsi + közlekedés: 35 000 Ft / 31 067 Ft
  Egyéb: 8 000 Ft / 16 476 Ft

  Összes kiadás: 124 053 Ft
  Maradt: 8 947 Ft

  Ebből kb. 85 000 Ft volt a létszükséglet, a többi ajándék / vendégfogadás.

  A tanulság az, hogy ha a decembert 100 000 Ft-ból kellett volna kihoznom úgy, hogy nincs félretett pénzem váratlan kiadásokra és ajándékokra, akkor főznöm kellett volna, elhalasztani néhány rezsi számlát, nem venni bérletet, nem költeni saját szórakozásra, és akkor talán meg tudtam volna venni az ajándékok felét, vagy az összes ajándékot attól függően, hogy mennyit áldozok be a saját életszükségleteimből.

  133 000 Ft épphogy betakarta a decembert úgy, hogy szinte semmit nem költöttem szórakozásra.