Jelzáloghitel-elengedés gyerekszülés után

2023-02-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Valamiért sokan nem tudnak róla, de a második gyerek születése után egymilliót, a harmadik gyerek születése után négymilliót, az összes többi után egy-egy millió forintot kifizet az állam a meglévő lakáscélú hitelből. (Ha a harmadik gyerekre nem kérted a négymillió forintot, akkor kérheted a következőre.)

Ennek csak három feltétele van: az egyik, hogy lakáscélú legyen a hitel (vásárlás, felújítás), szabadfelhasználású hitel nem jó. (Ezért CSOK hitel előtörlesztésére is felvehető, de babaváró hitel törlesztésére nem, hiszen ez utóbbi szabadfelhasználású és ráadásul nem is jelzálog-hitel.)

A másik, hogy már a most születendő gyerek születése előtt meglegyen a hitel. (Az, hogy a már meglévő gyerekek mikor születtek, nem számít, akkor is beleszámítanak abba, hogy hányadik gyereked születik most.)

S a harmadik, amin a legtöbben elcsúsznak, pusztán, mert nem tudnak róla: neked kell igényelni és ráadásul legkésőbb a gyerek születése utáni 60. napig. Ez a szabály 2020 nyara óta él. Ha a gyerek előtte született, de a törvény kihirdetése után, ma is kérheted elvileg az elengedést.

Senki nem fog szólni (na jó, most én. 🙂 ), hogy van egy ilyen lehetőség, ha nem tudsz róla, akkor örökre elveszik. Ez nem "jár", hanem "igényelhető". Ha nem igényled, akkor nem kapod meg.

Ha érint és még nem csúsztál ki az időből, minél hamarabb intézkedj az ügyben. További infó itt és itt.

(Ja, és már a 12. héttől kérhető a hitelelengedés, hiszen a 12 hetes magzat már megszületett gyereknek számít. Minél hamarabb kéred, annál hamarabb nem kell se kamatot, se törlesztést fizetni a hitel azon részére.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram