A rejtély megoldódott- malacpersely EBKM

A Malacpersely hirdetménye szerint a jelenlegi kamat és EBKM is 7,5% volt.

Mivel a havi kamatfizetés miatt nem lehet egyenlő a kamat az EBKM-mel (hogy miért, olvasd el ezt), ezért megkérdeztem a CIB-et, melyik a rossz adat. Eltelt egy hónap, de megérkezett a válasz: az EBKM-et rontották el a hirdetményekben. (Azóta már javították a honlapjukon is.)

Tehát az EBKM helyesen 7,76%, a jövő évi változás után a 6,75% kamat EBKM-e 6,96% lesz. Ez kiegészítve a prémiummal igen vonzó ajánlat lesz jövőre is, sőt anélkül sem rossz ajánlat.

Egy rejtéllyel kevesebb. 🙂

 

Share

12 hozzászólás

 • Bence
  De a PSZÁF ezt írja az EBKM-ről:

  “Határozatlan időre lekötött, illetve le nem kötött betét esetén a lekötési időt egy évnek kell tekinteni, a hitelintézet azonban jogosult az általa jellemzőnek tartott lekötési időre vonatkozóan kiszámított mutatót is közzétenni. A mutató számítása során a szerződésben rögzített lekötési időt kell figyelembe venni.”

  Namost ez a Malacpersely határozatlan időre lekötött, vagy le nem kötött betétnek minősül. Tehát ha 1 hónapra adja meg a CIB az EBKM-et, az lehet azonos a havi kamattal. Csak akkor nem azonos, ha 1 évre számolják ki az EBKM-et.

  Tehát szerintem ha 6,75% EBKM-et írnak, az is helyes, viszont akkor oda kell írni, hogy ez 1 havi lekötésnél ennyi.

 • SzeLepke
  Valamit nem értek. Az van a leírásban, hogy egy embernek csak 3 Malacpersely számlája lehet, és az is írva vagyon, hogy az 5 milliónál nagyobb összegre csak 2,5%-ot ad. Akkor ez azt jelenti, hogy ha elérem az 5 milliós határt, akkor jobb kivenni, azaz ha már 3×5=15 millióm van a Malacperselyben, akkor édesen közli velem a CIB, jobb persona non grata vagyok?
 • tomi
  Ez mitol vonzo? Kincstarban van 2015/j 10,2 % kamattal vagy 2017/l 9,5% kamattal..
 • pdw
  Szamlankent lehet 5 millio.
 • Kiszamolo
  2015/j már nem vásárolható, a 2017/I jövő évi kamata meg igencsak kétséges. Ha január lesz a bázisdátum, az idei áfaemelés után lehet, hogy 4%, vagy alatta lesz a januári inflációs adat.

  Ezen kívül nincs sok értelme összehasonlítani egy öt éves állampapírt egy lekötés nélküli, rövidtávú, kisösszegű megtakarítási számlával, ugye? 🙂

 • tomi
  Lehet bar akkor is 8% korul lesz, de ami jo az elsosorban a 2015/j csak sajnos mar nem lehet kapni…
 • tomi
  Azert 4% alatti inflacioban itt a vegeken en tartosan nem hiszek.
 • Kiszamolo
  nem kell, hogy tartós legyen, elég, ha hónap/hónap összehasonlításban januárra az jön ki. Októberben 6,6% volt az inflációs adat, most 5,7%.
 • tomi
  Elobb utobb be fog gyuruzni 5 ev alatt, nem lehet minden evben trukkozni. (Legalabbis remelem.) Novemberben 5,2 volt. Ha jol tudom csak egyszer ha volt 4% alatti infl. Mo-n.meg tartosan csokken, akkor annal jobb mert a realhozam lesz magasabb, de akkor a kedves bank is garantaltan kamatot csokkent.
 • kutya
  Jobban jártok, ha elviszitek innnen a pézeteket, mint hogy állampapírokkal küszködtök…
 • Körtefa
  …tehát mit csináljunk? 🙂