Kiszámoló életbiztosítás: kérdések és válaszok

2016-09-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Amint már tudjátok, elindult a csoportos életbiztosításunk.

Sok kérdés felmerült ezzel kapcsolatban, ezekre szeretnék válaszolni.

Honnan tudom, hogy nem átverés-e?

Ennek a kérdésnek egyrészt örülök, mert csak tanultatok valamit. 🙂

Másrészt kicsit szomorú vagyok, mert azt is mutatja, hogy nem olvastok figyelmesen. Le van írva, milyen e-mail címen tudod lekérni a biztosítótól, hogy van-e érvényes biztosításod. (Nagyon fontos! Mivel púp a hátukra ez az információközlés (másnak tudtommal nem is teszik meg) és összesen három ember kezel talán több ezer csoportos szerződést, évente csak egy-két alkalommal élj vele maximum. Azt a címet semmi másra ne használd! Ha kérdésed van, kérdezz engem, vagy telefonálj a biztosító ügyfélszolgálatára.)

Szintén be van linkelve az ajánlat, illetve a jövő hónaptól (amikor már lesznek belépők is) majd a kötvény is. Ja, és a biztosító sem hagyná, hogy ekkora nyilvánosság mellett visszaéljenek a nevével.

Továbbá annyi eszem lenne, hogy nem a biztosítóhoz küldetném be veletek az egészségügyi nyilatkozatot, hanem azt mondanám, hogy nem kell, ahogy a legtöbb csoportos életbiztosításnál nem is kérnek. (Nálunk is csak azért, mert nyitott a csoport, amihez bárki csatlakozhat.)

Ki a szerződő és miért nem én vagyok az?

A szerződő az egyesület és azért nem te, mert akkor egyszemélyes biztosítást kötnél hatszor ennyiért. Ez ezért kerül ennyibe, mert sok százan vagyunk egy szerződésben.

Felmondhatja-e a biztosító a szerződést?

A szerződés határozatlan idejű, de évente évforduló előtt mindkét fél felmondhatja, vagy új feltételekkel vállalhatja a folytatást. (Ez a biztosító részéről logikusan áremelést jelent.)

Erre sor kerülhet, de hacsak nem lesz kiugró a kárhányad, nem valószínű. De a lehetősége megvan. De drága biztosítást ráérsz majd akkor is kötni, ha bekövetkezik.

Mennyi pénzt kapok vissza a futamidő végén?

Semennyit. Ez nem pénzgyűjtögetős biztosítás, hanem védelmet vásárolsz. A végén nem fizet ki semmit. De erről majd írok bővebben.

Hogy lehet kedvezményezettet állítani?

Mint kiderült, azt a papírt nekem is alá kell írnom, nem tekint el tőle a biztosító. Ezért ne a biztosítónak küldd, hanem az egyesületnek a címére, kitöltve és majd én aláírom és továbbküldöm, neked pedig elküldöm a fotóját. Ha már elküldted, írj nekem a kiszamoloegyesulet kukac gmail.com címre, bemegyek és aláírom az eddigieket.

Mi van a GYES-en, GYED-en lévő anyákkal?

Semmi, ők is biztosítottak. A feltételekben a leírás arra vonatkozik, ha a munkáltató köti a szerződést. A cég nyugdíjasa, GYES-en lévő dolgozója nem aktív állományú, ezért rá nem vonatkozik a biztosítás (és a cég nem is fizet utánuk). Itt azonban nem munkáltató-munkavállaló viszony van, ezért ennek nincs értelme. A biztosító megerősítette, hogy azzal nem kell törődni.

Katonák, rendőrök jöhetnek-e?

Jó hírem van, igen jöhetnek, de az 52-es pont kizárja a fegyveres szolgálat közbeni, azzal összefüggő sérüléseket. Tehát a katonáknak, rendőröknek a biztosító csak akkor fizet, ha a káreset nem a fegyveres szolgálattal összefüggésben keletkezett.

Külföldön dolgozó magyarok?

Csak magyar állampolgár léphet be, de a külföldi munka nem akadály, viszont a kórházi térítés nem él külföldön és a műtéti térítés sem.

Csak itthon történt káresetre fizet?

Nem, a "biztosítás a világ összes országában érvényes." Ez alól kivétel a kórházi ápolás.

Miért vannak kizárva a 60 év felettiek és a túlsúlyosok, meg azok, akik megisznak egy fél láda sört egy ültő helyükben?

Az alacsony díjnak ez az ára. A túlsúlyról: egy 190 centis embernél több, mint 35 kiló túlsúly megengedett, szerintem ha nem férsz bele, akkor mindentől függetlenül érdemes lenne lefogyni a saját egészséged miatt is.

Gondolj bele: ha közlekedési balesetben halsz meg, a biztosító kifizeti a havi díj 10,5 ezerszeresét, vagyis 877 évnyi befizetést. Persze, hogy nem akar mindenkit biztosítani ennyi pénzért.

A feltételekben 65 év a kilépési idő, itt pedig 55 év van írva felső belépési korlátnak és 60 év kilépési korlátnak. Miért?

A Biztosítási Feltételek egy általános leírás, ennél szigorúbbat vállaltunk, hogy maradhasson az alacsony díj. Ezért van eltérés.

Ha fizet a biztosítás kritikus balesetre (például rák miatt), akkor utána megszűnik?

Nem, tovább él, vagyis ha utána meghal a biztosított, arra is fizet a biztosító. Egy esetben szűnik meg, ha 50% feletti maradandó rokkantságot állapítanak meg, de ez benne van  a feltételekben is (21. pont).

Miben más a pártoló tag a rendes tagtól az egyesületben?

A pártoló tagot nem kell elhívni a közgyűlésekre, amit egyébként minden apró változtatás miatt össze kell hívni. Vagyis csak technikai különbség van, a számodra nem fontos.

Munkanélküli jöhet-e?

Igen.

Van máshol is biztosításom, az számít-e?

Nem, annyit kötsz, amennyit akarsz.

Ha még felmerülnek kérdések, azokat is ide fogom írni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram