Kiszámoló életbiztosítás: kérdések és válaszok

Amint már tudjátok, elindult a csoportos életbiztosításunk.

Sok kérdés felmerült ezzel kapcsolatban, ezekre szeretnék válaszolni.

Honnan tudom, hogy nem átverés-e?

Ennek a kérdésnek egyrészt örülök, mert csak tanultatok valamit. 🙂

Másrészt kicsit szomorú vagyok, mert azt is mutatja, hogy nem olvastok figyelmesen. Le van írva, milyen e-mail címen tudod lekérni a biztosítótól, hogy van-e érvényes biztosításod. (Nagyon fontos! Mivel púp a hátukra ez az információközlés (másnak tudtommal nem is teszik meg) és összesen három ember kezel talán több ezer csoportos szerződést, évente csak egy-két alkalommal élj vele maximum. Azt a címet semmi másra ne használd! Ha kérdésed van, kérdezz engem, vagy telefonálj a biztosító ügyfélszolgálatára.)

Szintén be van linkelve az ajánlat, illetve a jövő hónaptól (amikor már lesznek belépők is) majd a kötvény is. Ja, és a biztosító sem hagyná, hogy ekkora nyilvánosság mellett visszaéljenek a nevével.

Továbbá annyi eszem lenne, hogy nem a biztosítóhoz küldetném be veletek az egészségügyi nyilatkozatot, hanem azt mondanám, hogy nem kell, ahogy a legtöbb csoportos életbiztosításnál nem is kérnek. (Nálunk is csak azért, mert nyitott a csoport, amihez bárki csatlakozhat.)

Ki a szerződő és miért nem én vagyok az?

A szerződő az egyesület és azért nem te, mert akkor egyszemélyes biztosítást kötnél hatszor ennyiért. Ez ezért kerül ennyibe, mert sok százan vagyunk egy szerződésben.

Felmondhatja-e a biztosító a szerződést?

A szerződés határozatlan idejű, de évente évforduló előtt mindkét fél felmondhatja, vagy új feltételekkel vállalhatja a folytatást. (Ez a biztosító részéről logikusan áremelést jelent.)

Erre sor kerülhet, de hacsak nem lesz kiugró a kárhányad, nem valószínű. De a lehetősége megvan. De drága biztosítást ráérsz majd akkor is kötni, ha bekövetkezik.

Mennyi pénzt kapok vissza a futamidő végén?

Semennyit. Ez nem pénzgyűjtögetős biztosítás, hanem védelmet vásárolsz. A végén nem fizet ki semmit. De erről majd írok bővebben.

Hogy lehet kedvezményezettet állítani?

Mint kiderült, azt a papírt nekem is alá kell írnom, nem tekint el tőle a biztosító. Ezért ne a biztosítónak küldd, hanem az egyesületnek a címére, kitöltve és majd én aláírom és továbbküldöm, neked pedig elküldöm a fotóját. Ha már elküldted, írj nekem a kiszamoloegyesulet kukac gmail.com címre, bemegyek és aláírom az eddigieket.

Mi van a GYES-en, GYED-en lévő anyákkal?

Semmi, ők is biztosítottak. A feltételekben a leírás arra vonatkozik, ha a munkáltató köti a szerződést. A cég nyugdíjasa, GYES-en lévő dolgozója nem aktív állományú, ezért rá nem vonatkozik a biztosítás (és a cég nem is fizet utánuk). Itt azonban nem munkáltató-munkavállaló viszony van, ezért ennek nincs értelme. A biztosító megerősítette, hogy azzal nem kell törődni.

Katonák, rendőrök jöhetnek-e?

Jó hírem van, igen jöhetnek, de az 52-es pont kizárja a fegyveres szolgálat közbeni, azzal összefüggő sérüléseket. Tehát a katonáknak, rendőröknek a biztosító csak akkor fizet, ha a káreset nem a fegyveres szolgálattal összefüggésben keletkezett.

Külföldön dolgozó magyarok?

Csak magyar állampolgár léphet be, de a külföldi munka nem akadály, viszont a kórházi térítés nem él külföldön és a műtéti térítés sem.

Csak itthon történt káresetre fizet?

Nem, a “biztosítás a világ összes országában érvényes.” Ez alól kivétel a kórházi ápolás.

Miért vannak kizárva a 60 év felettiek és a túlsúlyosok, meg azok, akik megisznak egy fél láda sört egy ültő helyükben?

Az alacsony díjnak ez az ára. A túlsúlyról: egy 190 centis embernél több, mint 35 kiló túlsúly megengedett, szerintem ha nem férsz bele, akkor mindentől függetlenül érdemes lenne lefogyni a saját egészséged miatt is.

Gondolj bele: ha közlekedési balesetben halsz meg, a biztosító kifizeti a havi díj 10,5 ezerszeresét, vagyis 877 évnyi befizetést. Persze, hogy nem akar mindenkit biztosítani ennyi pénzért.

A feltételekben 65 év a kilépési idő, itt pedig 55 év van írva felső belépési korlátnak és 60 év kilépési korlátnak. Miért?

A Biztosítási Feltételek egy általános leírás, ennél szigorúbbat vállaltunk, hogy maradhasson az alacsony díj. Ezért van eltérés.

Ha fizet a biztosítás kritikus balesetre (például rák miatt), akkor utána megszűnik?

Nem, tovább él, vagyis ha utána meghal a biztosított, arra is fizet a biztosító. Egy esetben szűnik meg, ha 50% feletti maradandó rokkantságot állapítanak meg, de ez benne van  a feltételekben is (21. pont).

Miben más a pártoló tag a rendes tagtól az egyesületben?

A pártoló tagot nem kell elhívni a közgyűlésekre, amit egyébként minden apró változtatás miatt össze kell hívni. Vagyis csak technikai különbség van, a számodra nem fontos.

Munkanélküli jöhet-e?

Igen.

Van máshol is biztosításom, az számít-e?

Nem, annyit kötsz, amennyit akarsz.

Ha még felmerülnek kérdések, azokat is ide fogom írni.

Share

88 hozzászólás

 • Isti
  A másik posztban már kérdeztem de még nem jött válasz (bocsi ha értetlenkedem 🙂 )

  A kiemelten súlyos betegségekre van ez a 2 mft. Ez azt jelenti, hogy ha a biztosítás időtartama alatt valakinél ilyet diagnosztizálnak akkor a biztosító kifizeti a 2 mft-ot és az illető mondjuk 1 év múlva belehal ebbe a betegségbe akkor a 20 mft-ot is kifizetik, vagy akkor már nem ?

 • Kiszamolo
  isti, szerintem igen, de majd rákérdezek.
 • Laca
  Siklóernyős vagyok. Köthetek én is és ugyanúgy érvényes rám ha nem repülés közben sérülök?
  Köszi
 • Kiszamolo
  Ugyanaz: siklóernyőzés miatti balesetekre nem fizet. Ha a biztosító elfogadja a jelentkezésedet, akkor jöhetsz.
 • LSV
  Miklós, morbid leszek, de mi van ha téged ér baleset? Mi lesz akkor az egyesülettel (mobilflottával, biztosítással)? Feltételezem több beltagból áll, de inkább kérdezek 🙂
 • Topfly
  Fogadjak a saját halálomra? De nehéz fogadás 🙂

  Ha kevés a megtakarítás, de nagy a rendszeres jövedelem, megértem, ha valaki köt ilyen biztosítás, de ha nagy megtakarításod van, nem biztos hogy megéri megkötni.

  Mit változtat az örökösök helyzetén, ha kapnak 100, 200 vagy 300 millió örökség mellé még 20 millió forintot a biztosítótól? Nyilván örülnek neki, de lényegében nem lesz más az anyagi helyzetük.

 • Kiszamolo
  Lsv, az egyesület nem én vagyok, csak az elnöke. Előlép a helyettes, aztán annyi.
 • Kiszamolo
  Sándor, még csak követni sem tudom az okfejtésed, így az a kérdésem, mi van?

  Nem https a tanúk? Mármint a papír nem https alapú? Vagy mi van?

  A papír alapú nyilatkozaton lévő lakcímet hogyan titkosítom, hogy ne lopják el távolról?????

  Szerintem pihenjél egy kicsit, mára elég volt a trollkodásból.

 • Géza
  általában arra érdemes biztosítást kötni, aminek a nem biztosítása kár esetén komolyan megrengetné az embert (életbiztosításnál az örökösöket). Nem kötök Cascot a nem túl értékes autómra, mivel egy totálkár esetén is tudnám azt pótolni. Meg amit aztán végképp nem értek, az a gyerekek balesetbiztosítása. Annak tényleg semmi értelme, hogy kapunk egy szerény összeget, amolyan fájdalomdíjként, ha eltörik valamije. De a gyerek nem esik ki a munkából, nincs tlényleges anyagi kárunk, amit a biztosító térítene…

  És ha több 100 milliós örökség vár az örökösökre, akkor valószínüleg szükségtelen életbiztosítást kötni. Persze kérdés, hogy az a vagyon működő tőke-e (legalább részben), vagy mondjuk csak a család használatában lévő értékes ingatlanokból, autókból áll, amiknek a fenntartása is egy vagyon. Ez esetben lehet, hogy érdemes életbiztosítást kötni, de nem ebben a konstrukcióban.

 • Morgi
  Kérdés:
  A biztosítási összegek fognak-e évente indexálódni? (pl. inflációval arányosan növekedni)
 • Kiszamolo
  Morgi, várhatóan nem, még ennyit is nehéz volt, hogy engedjenek egy nyitott csoportnak, mint a miénk.
 • András
  Magasabb biztosítási összegre lehet kötni vagy ezek a kilakudott fix összegek?
 • Levente
  Szia!

  Az lehet biztosított, akinek nincs állandó magyarországi lakcíme?

  Előre is köszönöm!

  Üdv, Levente

 • mtoma73
  @Géza azért egy nagy százalékos rokkantsággal járó baleset, amit elszenvedhet egy gyerek is, eléggé hazavághat egy családot, mert azért nem feltétlen erre raknak félre, akik félretesznek egyáltalán.
  Lehet valakinek ezért kell feladnia a munkáját, hogy ápolhassa a gyerekét az élete végéig.
  Jól jöhet ez a 10-15 millió a felmerülő költségekre.
 • Kiszamolo
  András, sajnos ez a létező legmagasabb. Máshol kell még kötni, ha ez kevés.
 • Kiszamolo
  Levente, magyar állampolgárságot mondtak feltételnek. Ha ennek ellenére nem fogadják el, akkor bocs, egy próbát megér.
 • Nagy Tibor
  Nem biztos hogy teljesen ide való de azért én itt megkérdezem.
  Ez áll a pártoló tagsági online belépési kérelmen:
  “Az alábbi kérdőív kitöltésével szeretném jelezni szándékomat az Egyesülethez való csatlakozással kapcsolatban, pártoló tagja szeretnék lenni az Egyesületnek. Az Egyesület céljaival egyetértek, az Alapszabályt elfogadom, a havi 200 forintos tagdíj fizetését vállalom.”
  A kérdésem, hogy hol tudom elolvasni az alapszabályt és a célokat? Próbálkoztam kereséssel, de nem találtam, elnézést ha én voltam a béna.
  Köszönöm!
 • Kiszamolo
  Tibor, kiteszem majd, bár lényeges dolog nincs benne.
 • ViktorA
  Hali Mindenki!
  Beszéljük már át egy kicsit ezt a túlsúly kérdést. Ki dönti el, hogy valaki elhízott vagy túlsúlyos?
  Ez önbevalló vagy kell egy orvosi igazolás? Önös érdekből kérdezem, mert nem gondolnám, hogy elhízott vagyok, de inkább hasonlítok egy kidobóra, mint egy mérnökre (pedig tényleg az vagyok, de komolyan:)
  177cm magas vagyok és 100 kg, kockás hasam ugyan nincs, de sportos testalkat vagyok. Régebben (hangsúlyozom régebben) amerikai fociztam. Egészségesen élek és étkezem. Vérnyomás, koleszterin rendben.
  A nyomorúságos bmi testtömeg index szerint én mégis túlsúlyos vagyok. Mi az a 35 kg amit említettél?
  Szóval ki dönti el és mi alapján, hogy túlsúlyos vagyok-e vagy sem? Belevágjak-e vagy nem?
  (gondolom nem ez a legégetőbb kérdés, de lehet mégis sok embert érint)
 • Kiszamolo
  Viktor, ha beírod, szerintem elutasítják. Ha letagadod, akkor nem fognak fizetni, ha olyanba haltál bele, amit a túlsúly is okozhatott. (Pl. szívinfarktus.) Ha a villamos üt el, mákod van, arra fognak fizetni.
 • Komoróczy Csaba
  az Uniqua online ügyfélszolgálati felületén nem lehet nyomon követni a biztosítást?

  Illetve a biztosítási kötvényt beszkennelve eljutatthatod te mint szerződő a biztosítottak számára e -mailen keresztül.

 • Kiszamolo
  Bár lehetne. De ez csoportos. A kötvényt bárki megkaphatja másolatban, abban semmi extra nincs.
 • Körtefa

  ” Ha a villamos üt el, mákod van…” 😀
 • Dénes
  Sziasztok!

  “A BIZTOSÍTÓ FELÜLBÍRÁLATI JOGAI

  46. A biztosító a szolgáltatási igény elbírálásához saját orvosszakértőt
  vehet igénybe. A biztosító orvosszakértőjének joga
  van a biztosítási események vonatkozásában – egyebek mellett
  – felülbírálni:
  46.1. a kórházi fekvőbeteg gyógykezelés szükségességét és
  indokolt időtartamát,
  46.2. a keresőképtelenség tényét és indokolt időtartamát,
  46.3. a maradandó egészségkárosodás tényét és mértékét.

  47. A biztosító orvos-szakértőjének megállapításai függetlenek
  minden más orvosi, vagy társadalombiztosítási szerv vagy
  testület, valamint más orvos-szakértők megállapításaitól, és
  az igény elbírálásánál a biztosító a saját orvosszakértőjének
  véleményét veszi alapul.”

  Ez normális, megszokott eljárás? Már volt pár életbiztosításom (évente kötök újat), de ilyet egyiknél sem olvastam. Várom a tapasztaltabbak válaszát.

 • Kiszamolo
  Dénes, akkor még egyiknek sem olvastad el a biztosítási feltételeit, én még olyat nem láttam, ahol ezek nincsenek leírva.

  Csak gondolj bele: lefizetsz egy orvost, aki 100% rokkantnak nyílvánit. Mit tudna csinálni a biztosító?

 • Dub hadnagy
  ViktorA: Az adataid alapján a testtömeg-indexed 31,91, tehát köthetsz biztosítást, a 35 kg szerintem egy példa volt arra, hogy az ideális (21,5-es) BMI-indexhez képest egy 190 cm-s jelölt ennyi plusszal is köthet biztosítást
 • Tibor
  : ha jol ertettem nem fizet olyasmire ami kulfoldon tortent, igy sok ertelme nincs kotni ha nem elsz Magyarorszagon.
 • Kiszamolo
  Tibor, “a biztosítás a világ minden országában érvényes”. Ebből hogy sikerült kikövetkeztetni, hogy kivéve külföldön? 🙂
 • mzsombor
  Miklós, ha jól értem, az egészségügyi nyilatkozatnál a szerződő neve a Kiszámoló Egyesület, szerintem érdemes lehet beírni az összefoglalóba is ide valahova: “Töltsd le innen a biztosító egészségügyi nyilatkozatát, nyomtasd ki és töltsd ki értelemszerűen, majd saját kezűleg írd alá.”
  Mivel csak kommentekből derül ki egyértelműen, hogy ide ezt kell beírni, szerintem több hibás kitöltéstől megkímélnéd vele a biztosítót… 🙂
 • Tibor
  : pontositok: ” kivéve a kórházi ápolás és műtéti térítés.”
 • Petya
  Irtad, ha emelkedik a biztositas akkor raer majd dragat kotni

  Azt elfelejtetted megemliteni, hogy “akkor” nem biztos, hogy ugyanazokkal a feltetelekkel bevallal barmelyik biztosito, ha kozben mondjuk eltort a karod (elbol kizarja). A hosszutavu eletbiztositasnak egyik lenyeges tulajdonsaga, hogy a kotest megelozi az eü felmeres. Ha a biztositasi idoszakon kivul volt vmi, azt kizarja. Ha az idoszakon belul, akkor elvileg biztositja.

  Tehat nem mindegy, hogy aki 15 evre szeretne biztositast, annak 5ev mulva ujra kell e kotnie ( es imadkozik, hogy addig semmi nem tortent vele)

  Masik lenyeges elem a kor miatti dijvaltozas. Ha ma 15 evre kotsz eletbiztositast, akkor ugyan dragabb lesz, de garantaltan 15 evig elni fog a szerzodes. Ha az altalad javasolt (barmikor emelhetnek) csoportos biztositasba vag bele az ember, akkor ott van a bizonytalansagi faktor, hogy kesobb megszivja

 • Feri78
  Nagyon remélem, hogy nem ér baleset, és nem lesz szükség a helyettesre. 🙂

  “Móricka minden nap focizik a játszótéren a kis barátaival. Szerda délután is összejönnek a gyerekek, elmennek Mórickáék házához, és felcsöngetnek a kaputelefonon Móricka anyukájának:
  – Csókolom, a Móricka lejöhet focizni?
  – … gyerekek, nagyon rossz hírem van… Móricka tegnap sajnos meghalt.
  A gyerekek nagyon elszomorodnak:
  – … szegény Móricka… azért a labdát le teszik dobni?”

  Csak érdeklődésképpen, a biztosításnál hány ember van meg az 500-ból?

 • Gábor
  Tök érdekes, hogy sokan vitatják a kockázati biztosítások értelmét.
  Pedig egyszerű: ha bárkinek probléma az, hogy a biztosított tárgy tönkremegy (és ezáltal nem termel több értéket a jövőben), akkor azt biztosítani kell a problémát “öröklő” kedvezményére.
  Azaz pl.: kiskorú gyermek is többet ér a biztosítási összeggel, hiába kezeli azt a gyámügy, mintha nem kapna semmit.
 • Mrs.Colombo
  Gratulalok!
  Kerdesem: ha pl rakot diagnosztizalnak valakinel, be kell e jelentenie a biztositonal?( kozlesi kotelezettseg?) ( felbonthatjak e utana a biztositast?)
 • nem emlékszem
  Kedves Kiszámoló!
  Írtad, hogy a gyes, gyed nem akadály. Mi a helyzet a 20 órás munkahéttel? Az megmaradt kizáró oknak??
 • Gergő
  Milyen mértékű hallásvesztés/látásvesztés fér még bele? Konkrétan meg vannak ezek határozva?
 • Kiszamolo
  Gergő, szinte biztos, de az én orromra nem kötik.
 • Kiszamolo
  Munkaállapot nem számít, mert nem munkáltató-munkavállaló a jogviszony, hanem egyesületi tagság.
 • nnk
  Általánosságban a biztosításokról: az egyik, XXX-es bankszámlához köthető biztosítás biztosítója kizárja a kockázatviselésből az alábbi eseményeket, amelyek ok egészben vagy részben:
  a)
  b)
  c)
  d) háború, harci cselekmények, …, terrorcselekmény, …

  Ez mit jelent pontosan? Mert ha terroristák által elkövetett merényletbe hal meg a biztosított, és ezt kizárják, akkor az nagy szívás… Közlekedési baleset és betegség után ez lehet a “legesélyesebb”…

  Más: fentebb is kérdezték, választ még nem láttam: rettegett betegséget diagnosztizálnak, de mázlid van, tőléld: a bizti ad x M forintot, majd szerződést bont. Szivás…

 • Kiszamolo
  Ner, hány ember halt meg egész Európában terrorcselekményben az elmúlt 20 évben? 600? Az 500 millióból?

  Az pontosan 0,0000006% évente.

  S Magyarországon az elmúlt 50 évben? Nulla?

  Miről beszélünk?

  Hajszárító és zárlatos karácsonyfaizzók miatt nagyságrendekkel többen haltak meg.

 • Mrs.Colombo
  Meg egy kerdes, most vekony vagyok, de mi van ha meghizom husz kilot? Ertesitenem kell oket? Ha igen, utana mar kockazatos vagyok es felbontjak a szerzodest?
  Koszonom.
 • Vagyis igazabol a bejelentesi kotelezettseget szeretnem ha leirna valaki pontosan( rettegett betegseg, elhizas, stbnel) hogy a bejelentes elmulasztasanal szerzodest bontanak e? Vagy a bekovetkezett halal utan( husz ev fizetes utan), megtagadjak e a kifizetest?( mert meghiztam, infarktusom lett, stb…)
 • Kiszamolo
  5 év után elévül, ha hamisan állítottál valamit.
 • Nem arrol van szo hogy hamisan allitok valamit, hanem a bejelentesi kotelezettsegemrol kerdezek kell-e? Nem kell-e? . Evente kell? Otevente? Ha 10-20evig fizettem, majd bejelntem hogy husz ev utan meghiztam/nott a koleszterinem,/ daganatom lett akkor felbontjak a szerzodest?
 • nnk
  Hát igen 🙂 Tényleg miről beszélünk, hiszen valóban rettentő nagy kockázatot vállalna a biztosító, ha nem zárná ki a terrorcselekményből származó eseményeket.
 • Kiszamolo
  Nnk, azért szokták kizárni, mert ha kitör egy háború, hirtelen sok fizetnivalójuk lenne.

  Autóbaleset és ipari baleset nem lesz attól több, de fegyver miatti halott igen.

 • Laslow
  Engem is érdekel amit Mrs.Colombo kérdez. Meg úgy általában is, nem csak ennél a biztosításnál. Tetszőleges életbiztosítást megkötök mondjuk 20 évre a mostani egészségi állapotom alapján, ebből kijön egy éves díj (ami mondjuk évente indexálódik). Én úgy gondolnám, hogy a biztosító vállalta, hogy ezért a díjért 20 évig vállalja a biztosításomat, történjen bármi is, hisz épp ez a biztosítás lényege. De mi van, ha pár év múlva pl. elhízok és felmegy a vérnyomásom? Be kell jelentenem a biztosítónak (gondolom). A biztosító ennek hatására dönthet úgy, hogy felbontja a szerződést, vagy megnöveli az éves díjat? Szerintem nem. De ha nem, akkor minek bejelenteni az egészségügyi állapotom változásait, hisz a kiindulási állapot alapján biztosított 20 évre a biztosító, nem? Nem értem. Valaki segítene tisztázni?
 • Mrs.Columbo
  En szeretnek kotni a ferjemmel (+ 2 fő), de ezt legyszi magyarazd el. koszi.
  Es azt sem ertem, hogyha fizetem a havi 5000-et (evi 60e, husz even at 1.2M), mondjuk 20 even at becsuletesen fizetek, sose kesek…..akkor utana ha meghalok, mert egyszer valamiben meghalok, legyen az daganat,stroke, baleset,akkor miert fizetnek ok nekem 20Mt? nekik ez miert eri meg? az elso ket esetben (daganat, stroke) nem lesz kibujas, indokkereses a fizetes elol? (pl, hogy nem adtam adatot arrol, hogy meghiztam 18 ev utan…..)
  Szoval en olyan biztositast keresek, ami fizet a rettegett betegseg eseten is (daganat) a csaladomnak.Kerlek irj errol bovebben,mert szeretnenk kotni.
  ui: de minding te tanitasz arra hogy kerdezzuk meg hogy “miert eri meg ez a masik felnek”?:)
 • Kiszamolo
  Columbo, azért éri meg nekik, mert nem mindenki hal meg.
 • Gömb
  Ahány biztosítóval én eddig találkoztam, manapság mindegyiknél létezik online ügyfélszolgálat, ez az emailban válasz eléggé bohóckodásnak tűnik…
  Vagy az egyesület az ügyfél? A kötvényt is ő kapja meg?