KSH ingatlanbérlés index

Megjelent a KSH ingatlanbérlés indexe, amit a bérlakások kínálati árai alapján állítanak össze.

A válság határozottan jót tett a bérlési költségeknek, az országos, de különösen a budapesti kínálati árak komoly zuhanásban voltak az elmúlt évben, igaz, mostanra az áresés megállt. A budapesti árak 16%-ot estek egy év alatt.

Így 2015 óta a budapesti bérlési költségek kevesebb, mint 20%-kal nőttek, miközben a hivatalos infláció 12,88% volt ugyanekkor. (Az ingatlanvásárlás költségei pedig akár meg is többszörözőtek típustól függően.)

Érdekes kiegyenlítődés figyelhető meg Budapesten, az eleve drágább kerületekben kevésbé, a külső vagy kevésbé felkapott kerületekben viszont sokkal jelentősebben nőttek az árak.

A nagy kérdés az, hogy ha egyszer vége lesz a járvány miatti lezárásoknak, mennyire fog visszarendeződni a piac, ha újra lesznek egyetemisták, turisták és ha a cégek felszámolják a home office-t.

Erre egyelőre nem tudjuk a választ, de várhatóan jelentős lesz az áremelkedés, ha a csúcsot nem is éri el újra azonnal.

A KSH cikke itt érhető el további adatokkal.

(Jó lenne látni, hogy mennyi az üres lakások aránya, de erre sajnos nincs adat. Az is nagyon érdekelne, hogy alakult 2000 és 2015 között az ingatlanbérlés a nagyobb városokban, mert emlékszem, ami lakást kivettünk 2001-ben (és hogy örültünk, hogy találtunk valamit), azt 2012-ben is ugyanannyiért lehetett kivenni. Ha valakinek van valami forrása, megoszthatná velünk.)

Share

124 hozzászólás

 • Hercegnő
  azt fogja neked válaszolni, hogy ÉRTŐ OLVASÁS, meg hogy funkcionális analfabéta vagy 😀
 • spacecadet
  Lakhatási válság természeti katasztrófák meg háborúk idején van, amikor hirtelen eltűnik a lakóingatlanok mondjuk 40%-a. Az hogy drága a telek a budai hegyekben, meg drága az albi a belvárosban, az még nem lakhatási válság.
 • Orchidea2006

  *Az újépítésű házakban lévő lakások tömegesen állnak üresen.*

  Addig, amíg el nem adják őket. Elég hamar elkel a legtöbb, senkinek nem érdeke hogy üresen álljanak. Nyilván aki befektetésnek veszi, az is kiadja; miért esne el havi 150-250 ezer forinttól..?
  Szeretnél venni? Van rengeteg eladó.
  Vagy szeretnél bérelni? Van rengeteg kiadó.
  Vagy igazából mit szeretnél? 🙂
  Hogy olcsóbb legyen?
  Az építőanyag-árak adottak, a munkadíjak adottak.

 • Orchidea2006

  Nyilván sokallják a lakás vételi, illetve bérleti árakat.
  Azt hiszik, hogy rengeteg lakás áll üresen, és ha ezeket MUSZÁJ lenne kiadniuk a csúnya, kapzsi tulajoknak, akkor lemennének az árak. 😀
  Szerintem a kiadható lakásoknak max. 1%-a áll üresen. Ha ezek belépnének a piacra, az semmit nem befolyásolná a bérleti díjakat.

  Orchidea, erre felmérések vannak. 2015-ben jóval 10% felett volt az üres lakások aránya, az airbnb meg a bérleti díj robbanás miatt ez lényegesen csökkent, de még mindig érzésre 5-6% lehet, ha most visszaesnek a bérleti díjak, megint nőni fog az üres lakások aránya.

 • csizkek
  “azt fogja neked válaszolni, hogy ÉRTŐ OLVASÁS, meg hogy funkcionális analfabéta vagy”
  NEm az neked szolt, mert nem erted a betut ami le van irva.
  Nemet meg ha valoban itt el, akkor tudja, hogy a netto atlagos csaladi bevetel Nemeto.-ban 4000-5000Eur. Abbol Munchenben is lehet elni.
 • csizkek
  “Nyilván sokallják a lakás vételi, illetve bérleti árakat.
  Azt hiszik, hogy rengeteg lakás áll üresen, és ha ezeket MUSZÁJ lenne kiadniuk a csúnya, kapzsi tulajoknak”

  Mi lenne ha te is olvasnal elobb, mielott hozzaszolsz? Alapjogi fejtegetes volt, nem kapzsisag. Engem k. nem erdekel ki fektet ingatlanba es mit csinal vele. Alapjogi tema volt es Ny-EU osszehasonlitas.
  Nem mellesleg annak a 15-17k airbnb-s lakasbol mennyi all uresen?

 • csizkek
  “Lakhatási válság természeti katasztrófák meg háborúk idején van” Meg akkor amikor a kepzett munkaero mar elvandorol, mert nem eri meg kifizetni a premiumot a lokaciora.Meg mikor nincs az iskolaban tanar, boltban elado, mert ok mar reg elkoltoztek. Azert Bp itt meg nem tart itt.
 • tétovatevetova
  Nem érted. Eladták már őket, megvették arab meg ázsiai befektetők, aztán üresen állnak, nem foglalkoznak vele.No meg hercegnőből sem csak egy van, aki nem látja, hogy nettó bukás üres lakást tartani. Nem kell nagyon sok agyi kapacitás ahhoz, hogy összerakd azt, hogy ha üresen állnak kihasználatlanul a lakások, akkor azok hiányozni fognak a piacról.
  Nem olyan óriási a budapesti lakás meg albérlet piac, hogy ne nyelne el gond nélkül több ezer lakást. (És még mielőtt valakinek megint eszébe jut az ingatlanról kikeresni hogy hány hirdetés van: rengeteg lakást több ingatlanos is hirdet és rengeteg az olyan árazású hirdetés, amit sosem fognak kiadni vagy eladni.)
 • Nacionalista
  A 10%-nyi kiadatlan lakásról: az indexesek pár éve utánajártak, és az üres lakások egy elég nagy része azért üres mert lakhatatlan. Penészesedő, wc csak a folyosón, nincs fűtés stb.

  Ettől még mondjuk odaverném az adót, adják el egy olyannak akinek van tőkéje felújítani és piacradobni. De ilyen “hercegnő féle” kiadásra kész de üres lakás – érzésre – azért nincs olyan sok (de én is kíváncsi lennék a számokra)

 • Nemet

  “Nemet meg ha valoban itt el, akkor tudja, hogy a netto atlagos csaladi bevetel Nemeto.-ban 4000-5000Eur. Abbol Munchenben is lehet elni.”

  Ezzel csak az a baj, hogy sehogy sem jon ki a matek!

  A nemet KSH (Statista) szerint 2019ben 4000 eur brutto volt az atlagjovedelem per fo. Ezt felezd meg az ado miatt, akkor 2000 per fo. 2000 euroert talan (!) mar kapsz egy nem kis lyuk kecot normalisabb helyen (tehat Hasenbergl meg Neuperlach es hasonlok kiesnek). Nyilvan senki se fog ennek az atlagenbernek igy lakast kiadni, mert a fizetese 100%-a elmenne a lakhatasra.

  Legyen akkor egy par! Mondjuk dupla ekkora keresettel.

  Haaaat, meg mindig 50% megy lakhatasra, meg nagyobb, tehat dragabb lakas is kene. Esetleg vannak gyerekek? Havi sokszaz euro huss az ovira mert ugye a szuloknek vollzeitban dolgozniuk kell, hogy tudjanak lakni valahol. Mar ha van egyaltalan szabad bolcsi vagy ovi!

 • Zabalint

  Ott követed el a hibát, hogy a német átlagbérrel számolsz, majd frekventált helyen bérléssel. Bátyámék például 850 euroért bérelnek egy jó állapotú, 80 négyzetméter körüli lakást, és ez relatív jó helynek számít, 20-30 km-re az egyik legfejlettebb iparvárostól, úgy hogy az adott településen is elég sok nagy munkáltató van jelen. Szóval német szinten még átlag feletti, Nyilván Münchenben vagy Berlinben ugyanez 2000 euro lenne, de ott az átlagbér sem ennyi.
 • csizkek
  “Ezzel csak az a baj.”
  Az a baj, hogy ertelmezes helyett te is fikazassal kezdtel. Azt irtam egyebkent, hogy “AKÀR nagyvarosban”. 81db 100e fosnel nagyobb varos van Nemetorszagban. Te kivalasztottad Munchent, ami worldwide no1 az UBS ingatlan buborek indexben. de, Ok. Amugy a nemet KSH az nem a statista, hanem a destatis, aprocska ertelmezesbeli elteres. Amugy ezt kerested: destatis.de/DE/Themen/Arbeit/Verdienste/Verdienste-Verdienstunterschiede/verdienste-branchen.html
  Tehat 2 atlagos bevetellel egy csalad 2 gyerekkel, netto bevetele 4900eur + 400Eur (kerekitsunk) Kindergeld (2019). 5300Eur netto. 2500 warm-ert berelsz Munchenben 2 gyerekkel, de valszeg ez csokkentheto, 2K-ra ha osszehuzod magad. Atlagos+ szinten nehogy ne lehessen megelni kb 2800-3300Eur-bol per honap a berles felett. Ez az atlag, tetszik vagy sem.
 • Orchidea2006

  “Meg akkor amikor a kepzett munkaero mar elvandorol, mert nem eri meg kifizetni a premiumot a lokaciora”

  Akkor mégiscsak az a bajod, hogy szerinted drága a lakás, vagy az albérlet?
  Sajnálom a nyomorodat, de ennyibe kerül építeni, és azt nem fogják olcsóbban kiadni.
  Feszülhetsz itt, de elmúlt a komunizmus, amikor elvehetted más tulajdonát.

  @Kiszamoló tudsz korrekt felmérésről, hogy a Bp-i, kiadásra alkalmas lakások hány %-a áll üresen?
  Ne számold bele azt ahol laknak de nincsenek bejelentve (sok albérlet ilyen), ahol iroda van, ami felújítás előtt/közben van.

 • Nemet

  Ember, csak teged ideztelek! Akkor vegyuk at ujra. Ezt irtad:

  “a netto atlagos csaladi bevetel Nemeto.-ban 4000-5000Eur. Abbol Munchenben is lehet elni.”

  Most meg jossz meg a csaladi potlekkal, miert, az nem tartozik bele a csaladi kassza beveteli oldalaba?

  4000-ert gyerekkel garantalom senki se fog neked lakast kiadni. Nem fogjak biztositottnak latni a megelhetesed, es kockazati tenyezo leszel.

 • BalageHKK
  Pár kisebbségi vélemény:
  – az “alapjog érvényesítést” ellenző piacpártiakkal értek egyet (SzabóZ, Orchidea). Minimum bejelentené az unokaöccsét, aki nem akar kiadni. Amellett vicces, hogy senki által tényszerűen nem tudott volumenű dologról megy a vita (nincs üres lakásom).
  – színházba, többedszer olvasom, hogy “nyilván 3 havonta megy az ember, vagy évente 2x”. Azt is lehet, de pl. mi havonta 2x mentünk, amíg lehetett. És ennél sokkal nagyobb színházjárók is vannak (nem vagyoj bölcsész).
  – Home office: a mi cégünkél, ami IT-s, a vezetés most úgy látja, 1 év full HO után, hogy kevésbé hatékonyak vagyunk így valamivel. Sanszosan vissza fogunk állni covid után. Nekem kb. mindegy, mindkettőnek komoly előnyei vannak.
 • csizkek
  “Akkor mégiscsak az a bajod, hogy szerinted drága a lakás, vagy az albérlet?
  Sajnálom a nyomorodat, de ennyibe kerül építeni, és azt nem fogják olcsóbban kiadni.
  Feszülhetsz itt, de elmúlt a komunizmus, amikor elvehetted más tulajdonát.”

  Te ugy kb mi a f. beszelsz? Szamba adsz vmi baromsagot. Szalmababozol.
  Alkotmanyos es lakhatasi valsag kerdesek voltak, a gyengebbek kedveert. Mit szamit a velemenyem ebben vagy a tied? A jog nem velemeny kerdes.

 • csizkek
  “Ember, csak teged ideztelek!”
  Fuss neki megegyszer, jo! Azt irtam hogy a “Nemet berleti piac szabalyozott erosen, atlagberrel is lehet AKÄR nagyvarosban jol elni”. Majd azt irtam csaladdal “4000-5000 nettobol” Munchenben is meg lehet elni. Atlag csaladi ber 2 gyerekkel 4900-5300Eur korul. Csalad GYEREK nelkul, 4-4,3K.
  Nehogy elmagyarazd, hogy 2 fo nem berel 1,5 szobat 1,5K warm es nem elnek meg atlagos szinten 2500Eurbol. Vagy csalad 5k-bol, nem berel 3 szobat 2k warm es el meg 3K-bol. ATLAGOKROL volt szo.
  Mit szeretnel, trollkodni, mert nem tetszik hogy az atlagber az 4k brutto per fo? VAgy mi nem tetszik?
 • csizkek
  “az “alapjog érvényesítést” ellenző piacpártiakkal ”
  Kevered a velemenyt a jogi kerdessel. Alapjog eloirja pont. Ervenyesites kerdeses. Ny-EU peldakrol volt szo, ott hogy csinaljak. Ennyi..
  Nekem se tetszik amikor vagyonadot fizetem, de ertem a celjat. De az meg jobban nem tetszik, hogy latszattamogatasokkal es ner-es lopasokkal toljak fel az arakat. A “kisember” meg nem veszi eszre hogy tulkep ennek nem tapsolni kene, mert csak sziv hosszu tavon.

  “hogy kevésbé hatékonyak vagyunk így valamivel. ” a mi cegunk is pont igy latja, de csereben viszont erosen lecsokkentek a tappenzes napok es beteget jelentek napok szama. A konkluzio az volt, hogy megeri egyuttesen az irodameret csokkentessel. 80% HO a cel post-covid. a maradek 20%-ra meg orszagon belul (Nemeto.) nem koti meg az irodat sem. ergo ha el akarsz menni mas varosba menjel. Kb. ez a jovo.

 • Egy érdeklődő
  Ezt a Hercegnő nevű trollt nem lehetne eltüntetni innen? Könnyen levágható, hogy csak trollkodik. Üresen álló ingatlanja van, nem adja ki, mert bagóért nem, hajléktalanokat meg nem költöztet bele? HE ??? Csak a hajléktalan vs piaci ár létezik, közötte semmi más? Létezne, hogy valaki ennyire ostoba? *

  Vagy csak hozzászólásgeneráló troll . . . .

 • tip
  ez a süketek párbeszéde. Ingatlanspekulánsokat győzködni a társadalmi hasznosságról? Mégis mire számítasz? Ahogy mifelénk mondják: aki a mocsarat akarja kiszárítani, ne a békákat kérdezze.
 • V
  szerinted ha a piaci ar szamara erdektelenul alacsony, szamit valamit hogy mi van a nulla es a piaci ar kozott? Ez elemi logika
 • csizkek
  “Ingatlanspekulánsokat győzködni a társadalmi hasznosságról?” Azert az ide kommentelok messze vannak az ingatlanspekulansoktol. de azert az is tobb mint erdekes, mikor en vagyok lekommunistazva. Azt az ingatlanpozikban ulok gyakran elfelejtik, hogy legtobben azert tehetik meg, mert occso a hitel. Egy gazdasagi betegseg, ami tonkrevagja a kotveny es egyszeru befektetesek piacat. Ami egy plusz ado(!) a megtakaritoknak es elonybe hozza az idoben hitelt felvevoket. Tucsok nyer ebben a modelben. De a vegen mindeki sziv, amikor jon a korrekcio, kiveve aki idoben adosodott el. Ugye a neoliberalizmus. Es azthiszik ez normalis. (Mielott megint en leszek a kommunista, par honapja adtam el ingatlant es nem arazodtam ki az ingatlanpiacrol. Jogrol es elvekrol van szo, meg arrol hogy ez k nem normalis)
 • csizkek
  “szerinted ha a piaci ar szamara erdektelenul alacsony”
  Nagyon remelem, hogy sok ilyen van meg:) Mert ez szepen mutatja a ciklus veget:) Ha mar nem eri meg kiadni, mert lof…t se hoz a vetelarhoz kepest.
 • eMérnök
  Ha nem mész el egyik irányban sem a falig, akkor az egyik oldalról kommunista, a másikról meg neoliberális leszel. Mindegy, ha egyik sem vagy.
  Mindenki (többség) azt a rendszert védi, ami neki több (vélt/valós) kiváltságot ad, még akkor is, ha összességében neki is rosszabb. De ezt inkább relatív méri, és a többiekhez képest kell neki a több, nem abszolút értékben.

  Azért nem képes egy igazságos, jó rendszer kialakulni és fentmaradni, mert az senkinek sem a legjobb. Összességében a legjobb mindenkinek, de mind azon sírnak, hogy lehetne még jobb, nekik, a másik kárán.

  Ha éppen a tőkések nyerik ezt a sírást, akkor neoliberalizmus lesz, ha meg a tőke az ördög, akkor kommunizmus.

  Van a segélyből élés, meg az útszélénhagyás.
  De egy élhető egészséges középút? Olyat senki sem akar.