Ingatlanvásárlás 5. rész: lehetőségek, vágyak és szükségek

Ha az ingatlanvásárlásról és eladásról szóló sorozat előre el lett volna tervezve, ezzel a cikkel kellett volna kezdenem: mi alapján kezdj el ingatlant keresni.

Az eddigi részek:

1, Hogyan találd meg az ingatlant

2, Hogyan kérdezd le az ingatlan adatait még az első megnézés előtt.

3, Hogyan értelmezd a tulajdoni lapot és a térképmásolatot még mielőtt ajánlatot adnál az ingatlanra.

4, Hogyan ellenőrizd a helyi előírásokat, ha házat vagy telket készülsz venni.

A legelső lépés, hogy tisztázzuk magunkban, miért is akarunk ingatlant venni. Mert a szüleink erőltetik? Mert lakásbérleti díj helyett inkább pénzbérleti díjat (kamat) akarunk fizetni, a lakástulajdonos helyett egy banknak? Otthont szeretnénk a már meglévő vagy tervezett családnak?

Sok huszonéves akar ingatlant vásárolni, csak azért, hogy legyen neki. Ezzel én nem feltétlen értek egyet. Huszonéves korában az ember egy garzont keres valahol a metró közelében a belvárosban. Rákölt néhány millió forintot (ingatlanos, ügyvéd, illeték, felújítás, berendezés, stb.), majd találkozik valakivel, akivel családot alapít és azonnal sem az ingatlan mérete sem a lokációja nem lesz többé megfelelő az új élethelyzethez. De az is lehet, hogy csak munkahelyet vált és máris nagyon messze lesz a lakás az új munkahelyétől. Főleg, ha másik városban vagy országban folytatja a karrierjét.

Jön a költözés egy nagyobba, egy máshol lévő lakásba. S újra ki kell fizetni az ingatlanost, az ügyvédet, az illeték-különbséget, a felújítást és így tovább. Az előző néhány millió forintot pedig el lehet könyvelni veszteségként, amiből hosszú ideig lehetett volna fizetni egy bérleményt.

A másik véglet, amivel szintén sokat találkoztam már, amikor már középiskolába járnak a gyerekek, de mivel akkor jött össze pénz, akkor vesznek 250 négyzetméteres házat. Eltelt öt év és a gyerekek már nem laknak otthon. A tulajdonos pedig nekem panaszkodik, hogy most ketten kergetik egymást a nagy házban az asszonnyal, amire 150 milliót költöttek és eladni sem tudják annyiért. Miért, mit gondolt, meddig fognak otthon lakni a 16-17 éves fiatalok?

De olyan is van, hogy a kisiskolás gyerekeidet autóval hordod az iskolába, elröppen öt év és már maguk járnak busszal gimnáziumba a szomszédos településre. Illetve járnának, ha nem óránként járna a busz. Amikor odaköltöztél, erre nem is figyeltél, mert az egész család autóval járt iskolába és dolgozni is. Most a gyerekeid állnak a téli fagyban 58 percet, ha éppen lekésték a buszt.

Ingatlant akkor érdemes vásárolni, ha a tervek szerint a következő nyolc-tíz évben megfelelő lesz méret, lokáció és minden egyéb más szempontból.

Ha már eldöntöttem, hogy nem csak azért akarok ingatlant venni, hogy vegyek valamit, akkor jön a legfontosabb lépés: legyünk tisztában az anyagi lehetőségeinkkel. Az ingatlanvásárlás az életünk legnagyobb anyagi döntése s ha hitelt is vettünk fel hozzá, akkor a következő évtizedekben biztos meghatározza az anyagi életünket és azon keresztül az életminőségünket is.

Ha valamivel igazán tönkre lehet tenni az anyagi életünket, az az erőn felüli ingatlanvásárlás.

Honnan tudod, hogy túl drága ingatlant akarsz venni?

Az első, hogy nincs elég önerőd sem. Kell lennie mindig hathavi vésztartalékodnak, félretéve pénz ingatlanvásárlással kapcsolatban az ügyvédre, a 4%-os illetékre (kivéve ha most vásárolsz CSOK-kal), a legszükségesebb felújításokra és berendezési tárgyakra. Ha összesen 7-8 millió forintod van, akkor az ezekre szűken elég is lesz, de akkor még nincs semmi önerőd magához az ingatlanhoz.

Ha ezeken az összegeken túl nincs meg a törvényileg elvárt 20% önerőd sem, akkor lehet, hogy korai még az ingatlanvásárlás. (Azaz egy negyvenmilliós lakáshoz legyen minimum 5-6 milliód, amit nem teszel bele a lakásvásárlásba és további nyolcmillió forint önerő.)

Ha hitelt kell felvenned, mire figyelj?

Az első, hogy mennyi hitelt kapnál a fizetésedre és az önerődre. Ezt érdemes még az előtt tisztázni, mielőtt egyáltalán elkezdesz ingatlanokat keresni. Hívd fel a hitelügyintézős Gáborunkat, ő egyből megmondja neked telefonon, nagyjából mire számíthatsz. Ennél eggyel pontosabb módszer, ha kérsz előbírálatot, ahol a bank megmondja, erre a fizetésre és önerőre maximum mennyi hitelt adna. Ebben is tud Gáborunk segíteni.

(Fontos, hogy legalább öt, de inkább tíz évig fix kamatozású hitelekben gondolkodj, nehogy pórul járj a kamatok emelkedése miatt.)

Ha ezzel megvagy, azt kell végiggondolnod, akarod-e illetve tudod-e fizetni ezt a törlesztőrészletet 10-15-25 évig. Olvasd el erről ezt a cikket:

Megér ennyit?

Lehet, hogy nem ér meg az Álmaid Háza annyit, hogy a következő 20 évben ne menjetek nyaralni a törlesztés miatt és állandóan veszekedjetek, mert soha nem elég a pénz semmire. A végén úgy ne járj, mint sokan mások, akiknek a házassága ment rá a Szép Nagy Ház miatti anyagi problémákból fakadó állandó veszekedésekre. Most a férfi ott él egyedül a Szép Nagy Házban, a két vagy három gyerek pedig az anyjukkal egy bérelt lakásban. (Vagy fordítva.)

Mennyi legyen a maximális törlesztőrészlet? Annyi, hogy szükség esetén a dupláját is ki tudd fizetni. Csökkenhet a fizetésed, a tervezett két gyerek helyett három lesz, ezért a feleséged már nem megy vissza dolgozni vagy csak négy órában, így mindjárt kiesik az ő fizetése, recesszió jön, ami megtépázza a családi vállalkozást és még hosszan lehet sorolni a lehetőségeket, ami miatt csökken a család bevétele.

Tehát csak annyi hitelt vegyél fel, amennyinek a havi törlesztőrészlet dupláját is ki tudnád fizetni a jelenlegi bevételedből. S ne is tervezz a rózsaszín jövővel: “Most még keveset keresek, de három év múlva már biztos, hogy nem lesz gond ez a törlesztő.” Oké, akkor majd három év múlva térjünk vissza a kérdésre. A jövő nem a tiéd. Nagyon fontos szempont, hogy ne feszítsd túl magad a hiteltörlesztővel, legyen bőven mozgástér, ha csökkenne a jövedelmed, ami bármikor megtörténhet a futamidő 15-25 éve alatt.

Érdemes kötnöd egy kockázati életbiztosítást is, de olyat, ami táppénz esetén is fizet. Miért fontos ez? Egy elhúzódó betegség esetén a táppénz maximalizálva van, függetlenül attól, mennyit keresel egyébként. A fizetésed 60%-át kapod, de maximum a minimálbér kétszeresét. Könnyen lehet, hogy a törlesztőd több lesz, mint a táppénzed.

Fontos, hogy ne vegyél fel túl sok hitelt. De legalább ennyire fontos, hogy ne vegyél meg egy ingatlant se csak azért, mert úgymond csak ennyire telik.

Többször elhangzott tanácsadáson, hogy saját házat szeretnének Budapesten vagy közvetlen környékén egy jobb helyen, 40-45 millió forintért. Ennyi pénzért építési telkeket adnak mostanában, Budapest rosszabb részein esetleg egy alapjaitól felújítandó, nagyon rossz állapotban lévő házat kapsz, amire azonnal tízmilliókat kell költened.

Úgyhogy eszedbe ne jusson ennyiért házat venni. Vagy elégedj meg egy lakással, ennyi pénzből már találsz elég nagyot és jót is, vagy vegyél fel több hitelt és vegyél egy normális(abb) házat, vagy legyen további 25 milliód felújítani. (Mert arra a házat, amit te 45 millióért megkapsz Budapest környékén, minimum ennyit gyakorlatilag azonnal rá is kell költened.)

Amit éppen venni akarsz, az az otthonod lesz a következő tizenvalahány évben. Biztos, hogy a világ végére egy sötét, penészedő, lepukkant, hatvanéves házba akarsz hazajárni olyan környéken, ahol a lányodat nem mered egyedül kiengedni az utcára délután négy után? Bevásárlási lehetőség semmi, a busz meg csak óránként jár.

Mert ne legyenek illuzióid, ha egy ház vagy egy lakás a többihez képest túl olcsó, annak mindig nyomós oka van. Az állapota, a környék és sok minden más miatt.

Úgyhogy engedd el a túl olcsó ingatlant és vizsgáld meg, mi lenne, ha 20 millióval több hitelt vennél fel. Annak tudnád fizetni a törlesztőjének a dupláját? Ha igen, akkor inkább azt válaszd. Ha nem vagy éppen tudnád, csak nem akarod bevállalni a nagyobb törlesztőt, akkor viszont engedd el egyelőre a dolgot. Jobb egy bérlakásban vagy kisebb saját lakásban élni mint a nyakadba venni egy romhalmazt vagy egy számodra túl nagy terhet jelentő hitelt.

Ha kiderítetted, hogy milyen anyagi lehetőségeid vannak, vizsgáld meg, mit is akarsz venni tulajdonképpen. Sokan úgy kezdenek el keresni, hogy fogalmuk sincs, hogy mit akarnak. Lakás? Sorház? Lakás kertkapcsolattal? Ikerház? Családi ház? Kicsi? Nagy?

Ülj le és kezdd el írni, mi az, amihez mindenképp ragaszkodsz és mi az, ami jó lenne, de nem létszükséglet.

A klasszikus szükséges-kellene-jó lenne felosztás.

A gyerekeknek külön szoba kell, ez a költözés oka, így ehhez ragaszkodsz.

Úgy kellene, hogy a hálók egy szinten legyenek, hogy ne az legyen, hogy a gyerekek hazaérnek az iskolából, felmennek az emeletre a saját szobájukba és nem is látod őket hétszámra. Ezért lehetőleg ilyen ingatlant keresel.

Ha belefér, jó lenne egy extra szoba, ahol lehetne a gardrób, a vasalóállvány, meg tudna dolgozni az, aki éppen home officeban dolgozik. De nem létszükséglet, ha ez nem jön össze, el tudod engedni.

Ahhoz ragaszkodsz, hogy az autóddal ne az utcán kelljen parkolnod, mint a lakótelepen, ha már egyszer házat veszel, de ha csak autóbeálló van a kertben vagy mobilgarázs, az is megteszi.

120 éves bérházba egyáltalán nem akarsz költözni. Vagy nem vagy hajlandó 35 percnél többet utazni a munkába. Mi a fontosabb? Hogy legyen sík az utca és a kert is, ahol lehet focizni vagy a panoráma, hogy elláss a szomszéd településig? Mert a kettő ritkán megy együtt.

Mivel a tervek szerint több gyerek lesz, lift nélküli házba az ötödikre nem akartok költözni, hogy aztán a gyerekeket meg a babakocsit plusz még a bevásárlást is fel kelljen küzdeni mindennap az ötödik emeletre.

Mindegy, hogy milyen szempontok alapján választasz lakást vagy házat, de mielőtt nekiállsz keresgetni, ezeket tisztázd le magadban, sőt magatokban. Ha már van családod, fontos, hogy mindenki igényét figyelembe vegyétek.

S olyan ingatlanokat, amiket kizártál, feleslegesen meg se nézz. Sokkal könnyebb lesz az életed.

S döntés előtt gondold végig, tényleg szükséged van-e akkora házra, annyi szobára és így tovább. Olvasd el ezt a cikket a témában:

Sokat bukni a nagy dolgokon lehet

(Mostanában sok ingatlant megnéztem és például egyáltalán nem fér a fejembe, hogy három hálószobás ingatlanba miért kell három fürdőszoba?! Annyi ilyen ház épült és csodálkozom. Gardrób nincs, dolgozó nincs, de három fürdőszoba három vagy négy embernek, az van. Csak hogy legyen mit takarítani meg majd felújítani 15 év múlva. Nem is emlékszem, volt-e olyan ház, amibe csak egy fürdő volt plusz egy vécé? De ez csak így eszembe jutott, zárójelben.)

Jelenleg egy borzasztóan felpörgetett keresleti piac van. Ami nem csak a néha már horrorisztikus árakban nyilvánul meg, de abban is, hogy az emberek kínjukban már minden szemetet megvesznek, legyen szó lakásról vagy házról. Főút mellett, vasút mellett, autópálya mellett, stadion mellett, sötét, lepukkant, kert nélküli ingatlanokat is el lehet most adni. (Ahogy 2008 előtt is minden szemetet megvettek az emberek, nézzen bár a nyolcsávos Hungária körútra a 100 éves ház túl kicsi és sötét lakása.)

Azonban ha lehűl a piac, ezek az ingatlanok eladhatatlanok lesznek. (Addig meg csak élhetetlenek.) Ha újra minden utcában lesz legalább két-három eladó ház és minden társasházban négy-öt eladó lakás, senki nem fog akarni gyár, vasút, stadion, autópálya vagy főút mellett lakni vagy egy északi tájolású, borzasztó elosztású lakásban egy lerobbant öreg házban.

Ezért ha csak ilyen ingatlant tudnál most venni, szerintem inkább ne tedd.

Sokat lehetne még erről írni, de most inkább abbahagyom. A következő részben megnézzük, hogyan árazd be az ingatlant, illetve nézesd meg statikussal és/vagy építésszel vásárlás előtt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

310 hozzászólás

 • kalmár
  azért most érdemes elővenni az 5 évvel ezelőtti tanácsokat : https://kiszamolo.hu/lakasvasarlas-mint-befektetes/ , mennyire is lett azóta rossz befektetés 2015ben ingatlant venni…
  Persze senki nem látja a jövőt, de nem tűnik úgy, mintha lenne vége az ingatlanár növekedésnek egy pénznyomda környezetben

  Idéznék a cikkből, mert úgy tűnik, te nem olvastad: EZ EGY KALKULÁTOR….. Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a cikk nem arról szól, hogy ne vegyél ingatlant befektetési célból. Mindössze annyi a mondanivalója, hogy az ingatlant is vizsgáld meg megtérülés, költségek és kockázat szempontjából. Ha ezek után megfelelő a hozam, vágj bele, ha nem, gondold át még egyszer.

  Lehet, hogy egy 30 milliós ingatlan ezer euróért kiadva megéri, egy 14 milliós 70 ezer forintért nem. Ezt segít eldönteni a kalkulátor, semmi mást.

 • bgbg
  Ha úgy nézzük, hogy most egy panel albérletre fizetek 100 ezret olyan 50 m2-ért (még olcsó is, tudom), akkor inkább fizetnék egy ugyanilyen panel törlesztőjére ennyit. Csak nincs önrészem. Sem 6 havi tartalék. Pedig 400-at keresek és a felét félreteszem. Igaz, ezt nem sok ideje, mert törlesztettem a diákhitelem. Türelmetlen is vagyok nyilván.
 • bbg
  (Mostanában sok ingatlant megnéztem és például egyáltalán nem fér a fejembe, hogy három hálószobás ingatlanba miért kell három fürdőszoba?! Annyi ilyen ház épült és csodálkozom. Gardrób nincs,

  – Talán az segít hogy kötelező tervezni új építésűekbe oték szerint,( pontosan most nem fogom megkeresni), de van ilyen kitétel, pl. 2 szobásba 1 fürdő 1 wc, 3 szobásba két fürdő. Olyat is láttam hogy 2 fürdő van és 1 wc, ami gardróbból lett átalakítva. 4 szobásokban én láttam 2 fürdő 1 wc-t is, gardróbbal.
  Meg ugye a félszoba sem létező fogalom, paneleknél van csak. Fél szobát tervezni nem lehet.

 • Ultras1899
  Jelenleg mi is ház nézésben vagyunk a budapesti agglomerációban. Jelenleg egy 11. kerületi felújított panelben vagyunk és a nagy dilemmánk az, hogy:
  -eladni a lakást és megvenni a házat hitel nélkül
  -megtartani a lakást, felvenni egy hitelt 20 évre és kiadni a lakást. A kiadásból a törlesztő nagy része kijönne.

  A kérdés az, hogyha a második esetet választom és 20 évig minden hónapban félreteszem (MÁK, ETF, tőzsde) amit a hitelre költenék, akkor 20 év múlva vissza tudnám-e ezt a lakást vásárolni a gyerekeknek vagy nem.

  Ti mit tennétek ebben az esetben?

 • Döbrögi
  “…az emberek kínjukban már minden szemetet megvesznek (…) vasút mellett, autópálya mellett, stadion mellett…”

  A stadion mellett lakókat nem bántani. Röff.

  Hajrá Felcsút.

 • Bonnie
  Akikről a 2018-as cikk:megér ennyit? szól,azok végül építkeztek?
 • Tamás
  “mennyire is lett azóta rossz befektetés 2015ben ingatlant venni”

  HAT évről beszélsz… hat év emelkedés alapján befektetési döntést hozni… hajrá, sok sikert az ilyen döntésekhez…

  Előtte meg 10 évig csak estek az ingatlan árak, és semmit nem lehetett eladni, de sebaj.

 • Szabolcs
  Hali!
  Egy komment, de csak ahhoz, hogy “kevés hitelt vegyél fel”. Szerintem HA MEGVAN RÁ A PÉNZED, akkor szerinten annyi hitelt vegyél a jelen gazdaségi környezetben fel rá, amennyit csak bírsz. És az 5-10 évre fixált törlesztőt szinte biztosan megveri egy sima, “kvázi” kockázatmentes MÁP+.
 • Salz
  “Tehát csak annyi hitelt vegyél fel, amennyinek a havi törlesztőrészlet dupláját is ki tudnád fizetni. Ez egy nagyon fontos szempont.”

  Azon túl, hogy bölcs tanács, picit olyan, mintha arra kérnénk egy súlyemelőt, hogy ne doppingoljon. Mivel mindenki más doppingol körülötte, csak akkor lehet sikeres, ha ő is azt teszi.
  Ha a többség körülötted kimaxolja a hitellehetőségeit – vagy még azon is túl megy -, és te óvatos vagy, akkor vagy nem tudsz venni semmit, vagy nem azt, amit szeretnél (poszt második fele). A szerencsés kivételeket persze nem számíva.

 • András
  én megtartanám a lakást és kiadnám ha belefér a büdzsébe.
 • Richmond
  Szép összefoglaló. Amúgy számomra érdekes, hogy a “felújítandó” ingatlan itt a Kiszámolón mennyire nem játszik. Itt most azért ne egy düledező, vizes romra gondoljunk, de sokszor fennakad a szemöldököm, hogy 20-30 milliók röpködnek csak telekre, plusz egy 150 nm2-es ház…hát nem tudom. Tudom, hogy a felújítandó ingatlan (pláne a ház) lutri, de az építkezés tán’ nem az? Vagy egy társasházban lakást vásárolni? (hogyan is ismerhetnéd előre a lépcsőház összes lakóját?). Talán megéri a vásárlás,belső felújítás (víz, gáz, villany, festés, burkolás)után már jó környéken lakni, kerttel, stb, és 2-3 év alatt évente további 2-3 millió forinttal teljesen rendbe hozni (tető, szigetelés, elhanyagolt kert), ha amúgy szerkezetileg rendben van, nem ázik be, stb. Nyilván ott játszik ez, ahol nincs egyszerre, egy összegben 50-60, stb millió forint, de évente félre tudnak tenni felújításra, modernizálásra
 • Kiszamolo
  Richmond, ki mondta, hogy a felújítandó nem jó? Jó az, ha az árában is látszik az állapota. De jellemzően nem. 30 éves ház, mindent ki kell dobni, de olyan áron akarják eladni, mintha most épült volna.

  Ha reális lenne az ára, akkor jó lenne a felújítandó, mert legalább olyan lesz minden burkolat, amilyet szeretnél.

  (Más kérdés, hogy az öreg házak technológiailag és alaprajz alapján is elavultak, amin egy tetőcsere vagy új járólap nem segít. Ezzel sem lenne baj, ha ez is visszaköszönne az árban.)

 • Szabolcs
  “Ultras1899
  2021-02-24 at 16:13
  A kérdés az, hogyha a második esetet választom és 20 évig minden hónapban félreteszem (MÁK, ETF, tőzsde) amit a hitelre költenék, akkor 20 év múlva vissza tudnám-e ezt a lakást vásárolni a gyerekeknek vagy nem.”

  Azt a kérdést válaszold meg magadnak, hogy vissza akarnád-e vásárolni a gyereknek, vagy sem?

  Ha igen, akkor tartsd meg. Ha vannak fenntartásaid, akkor add el, és ugyanúgy hitellel vedd a házat, és megnyugatató, ha megvan a törlesztő fedezete, és kb a kamatok kiadják a törlesztőt. És majd megveszed azt, amit akkor akarsz. Vagy most vegyél abból egy olyat, amit akarsz.
  Tippem szerint panelból a mostani állapotnál sokkal jobban nem fogsz kiszállni, nem azért mert problémás lakás lenne csak ezért, hanem mert most extrém túlárazott a panel szerintem.

 • xavv
  Hát igen, háttal nem kezdünk mondatot, de Miklós legnagyobb mellélövései közé tartozik az ingatlan-kérdésről alkotott álláspontja (amellett, hogy más kérdésekben elképesztően fontos dolgokra hívja fel a figyelmet amit más pénzügyi oldalak meg se pendítenek!!).Amíg ezt a mondatot leírtam, egy 40 milliós lakás már 45-be kerül.A Hungária körúti bűzös lyuk 8 évvel ezelőtt 16M-ba került, most meg 38-ért el lehet adni egy hét alatt,de Miklós szerint nem csinált jó bizniszt,aki 8 évvel ezelőtt erőn felül eladósodva megvette….
  Bánom,hogy nem vettem fel erőn felül hitelt 2017-ben,mert az akkori 35 milliós lakás most 60 millió, a 35-öt erőn felül kiköhögtem volna, a 60-ra már esélyem sincs!De itt még mindig fel-felbukkan, hogy ne vegyél erőn felül sajátot,inkább bérelj.Ja,150+rezsiért, egy garzont. Az ám a biznisz! Csak a saját,minden áron,ebben a magyar népléleknek van igaza, nem a Miklósnak!

  xavv, ilyen ez, amikor valaki még túl fiatal és azt gondolja, minden úgy fog tovább történni örökre, mint az elmúlt öt évben történt.

  Beszélgess el azokkal, akik 1988-1990-ben vettek lakást hozzád hasonló gondolkodással, meg azokkal is, akik 2005-2008-ban tették ugyanezt.

  2007-2008-ban lakáshitellel foglalkoztam. MINDENKI ingatlant akart venni, az is, akinek lyukas volt a zsebe. Fészekrakó, személyi kölcsön önerőnek, a többi svájci frankos hitelből. Mindegy, hogy ügyeskedve, de nekem saját lakás kell.

  Akkor is hülye volt mindenki, aki nem ugrott be, mert “naponta mentek fel az árak.”

  Beszélgess el velük, hogy aludtak 2008 és mondjuk 2014 között, miközben az ingatlanuk értéke lefeleződött, a sok vacak ingatlan újra eladhatatlanná vált, a panellakások átlagos értékesítési ideje bőven egy év felett volt, ki sem tudtak szállni a hitelből, mert több volt a tartozás, mint a lakás értéke, hála a 10-20% önerőnek.

  A svájci frank meg az, hogy a recesszió miatt a munkájukat is elveszítették, csak hab volt a tortán.

 • Husz János Puszita
  Szerintem azért vannak ciklusok a gazdaságban, mert az emberek pár év alatt elfelejtik a rosszat, és azt hiszik, hogy a konjunktúra örökké tart. Vagy még fiatalok és a felnőtt éveiket a jelenlegi aranykorban kezdték el. Egy hitelt 10, 20, 30 évre vesz fel az ember. Annyi idő alatt ezer dolog történhet a világgazdaságban és a magánéletben is. Elég egy válás és borul minden, még betegség vagy munkanélküliség sem kell hozzá. Valaki írta itt nem régen, hogy 10%-os önerővel vett 470 ezer eurós házat. Ahhoz nagyon gazdagnak vagy nagyon szerencsésnek kell lenni, hogy ne legyen az ilyenből baj. Miklós bölcs tanácsokat ad, hallgassatok rá.
 • Ultras1899

  Azt a kérdést válaszold meg magadnak, hogy vissza akarnád-e vásárolni a gyereknek, vagy sem?

  Igen, szeretném ha majd a gyereknek lenne valahol egy induló lakása.

 • Spanyolba' laktam
  Én megszerettem a több fürdőszobás elrendezést, mindenkinek lehet sajátja így ha elvonulok fél órát a vécén trónolni akkor nem cseszeget az asszony, hogy ő is pont oda szeretne ülni vagy valamelyik gyereket hesegessem el, hogy kisfiam ott a csap azt szolgáld ki magad. Mindenki akkor tisztálkodik vagy használja a mellékhelyiséget amikor neki jó és annyi időt tölt ott amennyit akar. Kamaszként utáltam, hogy a szombat délben brutál másnaposan éppen vezettem a porcelánbuszt és akkor persze valamelyik szülőmnek ez nem tetszett. Most ha én vagy a nagyobb fiam egy kicsit többet iszik a kelleténél akkor szabadon fetrenghet anélkül, hogy az bárkit is zavarna. Nálunk egy teljes méretű nagy kádas fürdőszoba van meg a szobákból nyilik mindenkinek a saját vécé és zuhanyzó plusz mosdókagyló 4 négyzetmétere. Este is csak kiszállsz az ágyból és nem kell ötven métert gyalogolni egy vizelésért.
 • Blaise
  Szerintem érdemes még egy aspektust figyelembe venni:
  Mi is most tervezünk 2 szobás lakást venni viszonylag fiatalon, 22 évesen. 4-5 évre tervezünk, utána már úgy is jönnek gyerekek, nagyobbra lesz szükség, valószínűleg külvárosban / agglomerációban. Viszont 4-5 évig sem fizetünk albérletet és 4-5 év után terv szerint bár költözünk nagyobba (lakás/ház), ezt megtartjuk és kiadjuk. Így egyből nyertünk egy befektetést is és addig is saját magunkra tudjuk alakítani. Albérletben laktunk eddig, ki szerettük volna próbálni, de azért vannak hátrányai. Kisállatot sok helyre nem engednek, nem tudjuk a mi igényeink szerint berendezni… A törlesztő pedig kb. megegyezik az albérleti díjjal. + ingatlankitettséget is szerettünk volna a részvénybefektetések és állampapír mellé. Szóval szerintem, ha pár évig laksz csak benne, majd ki szeretnéd adni, akkor nem feltétlen kell a 10 év+ szabályt tartani.
 • Kiszamolo
  Spanyolba, gondolom nem te takarítod a négy fürdőszobát….

  Az asszonyt is megkérdezném, mennyire rajong az ötletért.

  Egy külön vécé meg egy fürdő vécével és nagyon max még egy tusoló mosdóval több mint elégséges szerintem 3-4 embernek.

 • xavv
  “HAT évről beszélsz… hat év emelkedés alapján befektetési döntést hozni… hajrá, sok sikert az ilyen döntésekhez…Előtte meg 10 évig csak estek az ingatlan árak, és semmit nem lehetett eladni, de sebaj.”

  Jó reggelt kívánok tisztelettel, örülök hogy jól aludtál, mert átaludtad a több mint 1 évet. Amíg te aludtál, kitört egy járványhelyzet miatti világválság, tehát igen, eljött amit régóta jósoltunk hogy el fog jönni, és nem is kicsi hanem nagy válság. És jön a csattanó: még ez a globális nagy világválság SEM volt arra elég, hogy egy 35 milliós csótányos panel ára bekússzon 30 alá.
  Akkor már jöhet a kérdésem is: ha egy világválság nem volt elég kb semmire az ingatlanárak eséséhez, akkor mitől várod hogy majd esni (vagy csak legalább stagnálni) fognak az ingatlanárak??

 • Husz János Puszita
  Miklós, ha egyszer lenne kedved, időd és energiád, indíthatnál egy ” közgazdasági és pénzügyi alapismeretek” sorozatot is, vagy valami ilyesmit. 🙂
 • BaTu
  :
  Esetleg vedd fontolóra a harmadik lehetőséget is:
  – eladni a lakást most, amikor jó ára van, albérletbe költözni (vagy ideális esetben albérletként folytatni a lakhatást), majd ha esetleg mérséklődnek az árak, akkor vásárolni. Addig meg kamatozik a pénz állampapírban.
  Most a lakás/ház túl drága, a pénz túl olcsó (hitelbőség, alacsony piaci kamatok, stb), az égig meg még sosem nőtt a gazdaság. Ezután sem fog.
 • jami
  Több gyerekkel nagyon hasznos a 2 fürdő. Ami nekem pl. már úri huncutság, h mindenképpen legyen minden gyereknek külön szobája. Ok, ha külön neműek. Idővel. De pici gyerekeket nem tennék külön, mert mászkálhatok több helyre nyugtatni/altatni.
  A mindenkinek totál saját kis lakosztály (saját szoba, saját gardrób, saját fürdő) sok súrlódást megspórol – ellenben elégé lecsökkenti a szocializációt. Nem hiszem, h jó ötlet, ha majd a fiatal felnőtt életében először a párjával osztozik szobán/fürdőn. Ugyanezért nem mentem bele sokáig a több tévébe; csak aztán jött a korlátlan net és a laptopok – és máris a családi filmnézést szervezni kell :/

  Szerintem nem rossz ötlet kicsi lakást sem venni (nem garzont), mert pont a pici lakások jól eladhatóak, kisgyerekkel még el lehet férni. Cserében alacsony a rezsi. Gyerekek nélkül kertes házat nagy hitellel viszont inkább státusz, mint praktikum.

 • jami
  Sokan kicsi gyerekekkel is csak addig látnak, h nem jó (már) a lakás, kertes ház KELL.
  Pénz soha sincs elég, de a vágy megvan – tehát messzebb, nem annyira befejezett/jobban felújítandó ház lesz . És ahogy nőnek a gyerekek, jönnek a pofonok. Nincs játszótér. Anyu utál otthon zöldözvegykedni.
  Nincs ovi. Nincs jó suli. Nincs normális tömegközlekedés. Nincs hová visszamenni az asszonynak/ha van, oda kell 2. kocsi és még mindig nincs a közelben ovi.
  Aztán nőnek a gyerekek, jó suli még mindig nincs, tehát a szülők fuvaroznak, limitált lehetőség a sportolásra, mert akkor a logisztika totál fejre áll. A ház még mindig nincs befejezve/felújítva, mert kell a feleség fizuja a 2. kocsira/benzinre/növekvő gyerekekre.
 • Spanyolba' laktam
  Minden gyerek maga takarítja a szobáját, a feleségemet meg csak négyórásban engedem dolgozni mert ott van neki a háztartás. Igazából én nem szeretem, hogy eljár dolgozni mert három gyerek szerintem túl sok munka neki de azt mondja, hogy ő így szeret élni ha majd nem bírja akkor nem jár el dolgozni. Habár zenetanár így fizikailag nem megterhelő munkát végez, de ő főz-mos-takarít-vasal mint általában a háziasszonyok szoktak. Bár csak pár éve van ez így mert amíg a gyerekek kisebbek voltak addig otthon volt de mondom ő akar dolgozni, az én fizetésemből megélünk normálisan, nem vagyunk gazdagok, autót már például csak egyet tudunk tartani egy nagy mama buszt és azt is 4-5 évig használjuk, nekem meg mindig valami nyolcéves használt kocsim van.
 • Aleks
  Az megvan hogy júniusig (vagy tovább) törlesztési moratórium van? Aki gondban van a törlesztővel még kihúzhatja az őszi kilakoltatási moratóriumig tartalékból vagy személyi kölcsönnel. Tehát az első bedőlt hiteles lakások kb. jövő április végén jelennek meg és mire ezeknek még valami hatása is lesz az kb jövő nyár vége.
 • Kmiki

  Fel:
  1. A hitel olcso es konnyu hozzajutni.
  2. Az allami programokkal gerjesztik a keresletet, emiatt tovabb nonek az arak, ami az 1-es pont miatt tovabbi hitelfelvetelt indukal, ami miatt megint a 2-es pont jon es igy tovabb fel es fel. Ha kifujna, akkor ujabb programok jonnek es ujraindul a folyamat.
  3. Kulfoldiek es itthoniak befektetesi celu ingatlanvasarlasai miatti keresletnovekedes (ez lecsengoben).
  4. Gyenge forint, draga anyagkoltseg, munkaerohiany.

  Lefele is van:
  (Az ingatlanpiac altalaban nagyon lassan reagal, a legutobbi elfekves utan itthon a melypont 4-5 evvel kesobb jott).
  Pl. Ha meglodul az inflacio. Vö. kamatemeles. Tulkinalat. Dramai valtozas a szocialpolitikaban, uj kormany, eros balos fordulat, a neoliberalis politika leepitese.
  Altalanos bizalomvesztes, munkanelkuliseg drasztikus megugrasa (ld. fordulat).

  Ahogyan a covidot se latta senki elore, ezt se fogja.

 • Zabalint
  Szerintem annak a huszonévesenek, akinek van pénze saját lakásra, vagy elég nagy önereje, és ugye olcsó a hitel, annak érdemes belevágnia egy kisebb városi lakásba. Ha jó helyen veszi, ki tudja adni, ha messzire költözik. Költeni nem érdemes rá az alap karbantartáson túl, mert úgysem végleges otthon lesz. Később ha lesz párkapcsolat és családalapítási cél, akkor el lehet adni, és venni nagyobbat. Akkor az a pofára esés sem lesz, hogy 3-szorozódtak az ingatlanárak, mivel a kisebb lakások mindig arányaiban drágábbak, tehát jelentős ingatlanpozíciója marad, csak a különbözetet kell kigazdálkodni.
 • csizkek
  “10%-os önerővel vett 470 ezer eurós házat. ”
  A multkori pelda Ausztria vhol hatar mellett. De Nemeto.-ban ez teljesen standard lett. 500-530k ingatlan 60k sajat resszel, minimal toketorlesztessel mar hozzad vagnak. A vicc az benne, hogy a 500-530k-s ingatlan megveteli koltsege 9-12%, tehat a teljes bekerulesi koltseg 560-600k korul. Magyarul ha a vasarlas koltsegeit, a kozjegyzo, ingatlanos, illetek es fityfuty kifizeted, akkor tied az ingatlan onero nelkul. Mert az onerod a vasarlas koltsegeire ment el!
  Es igy vesznek ma Nemeto.-ban tomegek ingatlanokat.
  Az itteni szabalyozas szerint viszont nem eleg ha az ugyfel fizeti a havi torlesztot, a bankok folyamatosan monitorozzak az ingatlan ertek-hitel aranyt. Es arcsokkenesnel felszolithatnak hogy tolj be meg onreszt! ezt sokan elfelejtik, mivel 6-10 eve menetelnek az arak felfele. En is most vennek vmit, de igy para..
 • csizkek
  ” Így egyből nyertünk egy befektetést is és addig is saját magunkra tudjuk alakítani. ”
  Barmibol lehet befektetest csinalni:) Kerdes a megterules.:) Addig se fizetsz alberletet. De kozben fizetsz hitelkamatot, ingatlan amortizaciot, uzemeltetesi koltseget. Ez vhogy mindig kimarad a matekbol. Legfokepp az amortizacio. Ahhoz hogy allagmegorzes legyen az ingatlan ertekenek 1% elmegy evente altalaban. Na nem az elso 2 evben, de 15-20eves tavlatban jelentkezik. Egy most 40mios kecora, 20 ev alatt siman ramenne 8-10mio csak erre. de ugy a magyar neplelek nem hisz a karbantartasban, ezert rohad minden egy hasznalt ingatlanban:)
 • Korai Nyugdijjas
  En a kommentekbol azt latom, hogy az emberek 2 dolgot felejtenek el.

  Ha most berelsz egy lakast 100.000Ftert es tudnal venni egy ugyanakkorat, ugyanannyi torlesztoert, akkor nem vagy egalban. A torleszto felett csomo plusz koltseged van, adok, tatarozas, stb amit berloket nem te alsz. (5%os szabaly egy jo kiindulo pont erre).

  Masik, sokan emlitik h butasag amit miklos irt, evekkel ezelott h ne vegyel tul draga ingatlant, mert latjuk mennyire felment az ara. Megnezted, hogy azota barmilyen mas befektetes mennyit ment?
  Pl az snp500 index megduplazodott ennyi ido alatt.

  En inkabb valasztanam a likvid indexeket befekteteskent, minthogy valami borzaszto helyen kelljen elnem, csak azert mert majd jol felmegy az ara par ev utan.

 • -nb-
  Próbálom mondani: még csak kopogtat a válság, majd egyszer hirtelen berugja az ajtót. Pl. a negyedév vége miatt lett egy 20%-os leépítés, további 20% pedig pihenőre küldve (ezt magyar cég nem tudom, hogy csinálja, a US-ben fizetik a biztosítást de nincs fizetés), a kereskedelmi részlegek már tavaly eltüntek nagyjából, és ez egy bazinagy multi 🙁
  És csak mondom, hogy mindenki hülyének nézett, amikor nem akartam CHF alapú hitellel lakást venni. Autóba pont jelárt a CHF hitel 2007-ben, de az NEM rajtam múlott, hanem a vaxerencsén.
  A baj az, hogy nem tudodod, mikor lesz.
 • örök körök
  >Huszonéves korában az ember egy garzont keres valahol a metró közelében a belvárosban. Rákölt néhány millió forintot (ingatlanos, ügyvéd, illeték, felújítás, berendezés, stb.), majd találkozik valakivel, akivel családot alapít és azonnal sem az ingatlan mérete sem a lokációja nem lesz többé megfelelő az új élethelyzethez.

  Ezt sajnos saját bőrömön vastagon tapasztaltam, pedig örökölt a lakás, a költségek nagy része nálam nem is jelentkezett. A felújítás + berendezés költségéből a beköltözés pillanata óta simán bérelhetnék egy ugyanilyen lakást (elmaradt hozammal nem is számolva). De legalább párom, akivel később jöttem össze utálja is mint a szart, mivel nem volt része a berendezésében. 🙂

  Persze azért előnyei is vannak. A saját lakás nyújtotta stresszmentesség, illetve az ingatlanár-robbanás miatt összességében nagyon is megérte.

 • Surci

  “mitől várod hogy majd esni (vagy csak legalább stagnálni) fognak az ingatlanárak??”

  Egy gazdasági válságtól. Nem olyantól mint a mostani, mert ez nem rendszerszintű válság, mint a 2008-as volt, hanem minden megy ugyanúgy, sőt padlógázt adtak azoknak a folyamatoknak amik az eszközárrobbanást elindították 6 évvel ezelőtt. Ha vége lesz a null-és negatív kamatoknak, ha összeomlanak a nagy spekulációs buborékok amiket az elmúlt évben látunk, illetve ha itthon akkora lesz az elszállt euró miatt az inflációs nyomás hogy az MNB kénytelen lesz kamatot emelni és a kormányzat megszorításokat vezet be, esetleg Soros leszól Brüsszelből hogy elég volt a 10%-os hiányból, tessék szépen visszamenni 3% alá. De igazából akkor ha nemzetközi szinten jön valami nagy összeomlás, mint 2008ban, amire a FED put már nem lesz elég aduász, és ami berántja a rencert ismét.

 • Surci
  Az előzőhöz egy link:

  concordeblog.hu/2021/02/19/a-gamestop-csucsan-egyetlen-bizarr-elon-musk-tweetnyire-volt-a-penzugyi-szisztema-az-osszecsuklastol/

 • Treil
  Blaise:
  Ki fogod fizetni a lakásra az illetéket, 4%, ami mondjuk egy 25 milliós ingatlannál 1 millió, és ezen felül vannak költségek. Majd felújítod, átalakítod, de ha nem is nagy felújítás veszel jópár bútort, szőnyeget, függönyt. Ezen felül jön a gépesítés, nyilván itt is nagy a szórás. De lazán kiszórsz 2 évnyi lakbért, közben ott a kockázat hogy megfelelő-e a hely, szomszédság, esetleg munka miatt költözés.
  Szerintem sem érdemes 8-10 évnél rövidebb időre vásárolni.
 • Némán Fortyogó
  Engem több dolog is foglalkoztat:
  – Mi lesz a nagyvárosi lakásárakkal közép és hosszútávon most, hogy mindenki házat szeretne venni és aki csak teheti menekül a zöld környezetbe?
  – Ahogy itt sokan, mi is keresgélünk, de szeretnénk meghagyni a Bp-i lakásunkat kiadás céljából. Viszont ha mindenki – de főleg a képzettebb/tehetősebb réteg – a zöldbe költözik a home ofice, távoktatás, stb. miatt, akkor ki fogja kibérelni a belvárosi lakásokat és mennyiért?
  – Ha a tehetősebbek tömegesen költöznek ki a nagyvárosokból, akkor elképzelhető-e, hogy a lakások ára bezuhan, a családi házaké pedig (mégjobban) elszáll, így méginkább ellehetetlenítve a házvásárlást?
  – Tényleg előfordulhat az, hogy, aki most 60-80 millióért megveszi a 40 éves Kádár-kockát egy normális környéken, az majd 20-30-ért (2010-es árszinten) megváljon tőle, ha beüt a krach? Különösen akkor, ha még az infláció is elszáll?
 • Brother
  Azért érdemes lenne pár dolgon elgondolkodni azzal kapcsolatban, hogy miért magasak az ingatlanárak.
  Az alábbiak indokolják?

  – Óvatos becslés szerint egymillió ember húzott el külföldre, az ő gyerekei sem fognak lakást venni mostanában.
  – CSOK és babaváró hitel segítségével mindenki vásárolt és épített, így kb 7-10%-al emelkedett a lakásállomány. Sokan csak “befektetési céllal”, tehát valós lakhatási igény nincs rá, majd a fogyatkozó népesség támaszt bérleti igényt hosszútávon.
  – Mindenki erbíenbízni akart és vásárolt lakásokat, amiben csak alkalmanként laktak turisták (valós és tartós lakhatási igény nincs rá). Most ezeket kiöntöttek a piacra, vagy legkésőbb a hitelmoratórium eltörlése után ki fognak önteni a piacra.
  – A CSOK, az olcsó hitelek valamint az pénznyomtatás felhajtotta az árakat olyan szintre, ami abnormális. 40 milliós panel, amit 1970-80 körül építettek. Folyt köv.

 • Brother
  Folyt:

  A panelokra lehet hungarocellt ragasztani meg ablakot cserélni, de a tervezett élettartamukat 20 évvel túlhaladták. Az acélok szépen lassan elrohadnak és életvészessé fogják őket nyilvánítani 10-15 éven belül. Addigra a szerencsétlennek, aki most megveszi túlárazva, még 20 millió tőketartozása lesz, lakása viszont nem.
  – Legkésőbb a választások idejére vége lesz a hitelmoratóriumnak, így az szerencsétlen, akinek most nincs munkája, csak ez menti meg jelenleg a kilakoltatástól.

  Ezek közül melyik fundamentum sugalmazza azt, hogy az ingatlanok árának a növekedése örökké fog tartani?

 • Surci

  “A panelokra lehet hungarocellt ragasztani meg ablakot cserélni, de a tervezett élettartamukat 20 évvel túlhaladták. Az acélok szépen lassan elrohadnak és életvészessé fogják őket nyilvánítani 10-15 éven belül”

  Ez nem igaz, ha statikailag bírják, márpedig bírják és bírni is fogják, mert ha rendesen vannak szigetelve akkor nem lesz velük komoly gond. Ami probléma lehet, az az összeillesztések korróziója, de már megvan a technológia amivel ezeket stabilizálni lehet. Úgyhogy a panelok még itt lesznek velünk minimum 200 évig.

  A demográfia viszont már középtávon is be fogja tenni a kaput a városi és BP lakáspiacnak. Budapesten a háztartások harmada nyugdíjas, negyede egyedülálló nyugdíjas háztartás, 1, max 2 gyerekkel, akik közül nem kevesen külföldre mentek 2010-es évek elején, és nem vagyunk bevándorlási célország sem.

 • Szabolcs
  Ultras1899
  2021-02-24 at 16:58

  ok, de EZ a konkrét kecót akarod odaadni neki? Ha igen, vagy azért mert tökéletes, vagy azért mert kezdésnek jó lesz, akkor semmiképpen ne add el szerintem. Ha nem, akkor vannak alternatíváid.
  Megtartod, és “cseréled”, amikor alkalmas. Eladod, és a pénzt befekteted, vagy tutiba, vagy kicsit rizikósabba, vagy abból veszel egy olyan lakást, ami tökéletes lesz neki szerinted, és azt adod ki.

 • losszer
  a paneles uj javito technologiara van valami linked? Panelvasarlas elött allok.
  ez az ingatlanos sorozat jol sikerült.
  @mindenki: senki ne higyje, hogy a covid miatt megall az emberiseggel egyidös urbanizacio…
 • Gergő
  te Miklós nekem ez a tájolás dolog továbbra is teljesen kínai
  vettük a házat, van ablak mind a négy irányban, kb egyenlően elosztva
  most ezzel mivan? 4 tájolású? és akkor jó vagy rossz? az északi falakon lévő szobák rosszak? a többi jó? miért?

  A legtöbb helyen nem lehet négyfelé ablak, mert az egyik szomszéd kertjébe nem nézhet ablakod, arra tűzfalnak kell lennie.

  Északi szobába SOHA nem süt be a nap, egy másodpercre se. Elég gáz, ha ilyen lakásban laksz. Talán 2008-ban hoztak törvénymódosítást, hogy minden ingatlanban legalább EGY olyan helyiségnek kell lenni, ahol legalább EGY órára besüt a nap. Ki is borultak az építőcégek, hogy ez milyen vállalhatatlan feltétel. Másik bajuk azzal volt, hogy az is elő lett írva, hogy lehet vécé a fürdőben is, de akkor is kell egy külön vécé is. Az másfél négyzetméter veszteség a 40 nm-es szupi lakásokban.

  Van abban valami szép, amikor valamelyik ablakon mindig besüt a nap és nem egy félhomályos lyukban tengeted az életed. A legjobb, ha az északi oldal a tűzfal, dehát ez nem mindig teljesül.

  Meg hát nem mindegy, hogy a garázsod és a fürdő néz délre, esetleg a háló, ahol csak éjszaka vagy, vagy a nappali és a konyha, ahol az egész napodat töltöd.

  Persze nyáron tudni kell árnyékolni, mert akkor könnyen túl sok lehet a napból. De arra ott vannak az árnyékolók, rolók és a többiek. Meg az olyan építészet, ahol az ablak felett olyan tető vagy kiugrás van, hogy az alacsonyan menő téli nap besüt a lakásba, a magasan járó nyári viszont nem tud.

  B lehetőség egy lombhullató fa az ablak előtt, télen csupasz, átsüt a nap az ágak között, nyáron a levelek felfogják a napot. (Ősszel meg lehet gyűjteni a két köbméter levelet a fizetős zsákokba, de hát ez már csak ilyen játék, valamit valamiért.)

 • Wolfram Wellmann
  “életvészessé fogják őket nyilvánítani 10-15”

  A rendszerváltás óta folyamatosan 10-15 évre vagyunk az összes panel összedőlésétől. Ehhez képest nem nagyon hallom hogy bárhol probléma lenne velük, pedig van belőlük pár itt kelet Európában. Néhány éve bontottak legy panelt Budapesten (az egykori Volga szállót) és azt nyilatkozta a projekt cég vezetője hogy nem látszódott rajta semmilyen statikus fáradás.

 • Szabolcs
  Amúgy ha már hitelmoratórium: mi indokolja? Jön hetente a győzelmi jelentés, hogy többen dolgoznak, mint 2019 decemberében…
  Akkora kamuzás megy folyamatosan, mellette brutál pénzpumpa még itthon is, úgyhogy nem tudom, hogyan úszhatunk meg egy “fura” válságot: infláció egekbe megy (menne), és mellette egyszercsak tényleg kiderül, hogy pucér a király, és az a nemmunkanélküli vakójában 1 év alatt 15 napot melózott, összkereset 200k.
  Amúgy meg azt sem hiszem, hogy pont a jövő évi választások előtt dobják be a moratórium végét. Lesz majd vmi oka, hogy miért ne most, pl. túl száraz volt a nyár, esetleg túl csapadékos, v. jön az influenzaszezon.
  Szerintem amúgy ha magadnak, lakni kell lakás, és megveheted, de tényleg hosszútávra érdemes alaphelyzetben.

  2gy+2f, az nem 4 kerék, hanem 4 fürdő, ha megteheted, szerintem is: a mostani 2 esetén ütközések vannak… elég kellemetlen tud lenni 🙂

 • Mankel
  nyugodj meg a legutóbbi vállságnál is kb 2 év kellett, hogy az ingatlanárak lekövessék a valóságot.
 • Richmond
  ez az 1 millió azért talán erős túlzás.
  Hányszor,de hányszor olvastam, hogy csak Londonban van 200 ezer magyar, csak ezt sem UK, se semmilyen statisztika nem igazolja, még a pöttöm Lettország/Litvánia is több embert küldött ki minden létező felmérés szerint. A regsztrált magyarok száma alig haladta meg a 100 ezer főt. Még a félmillió is egy igen erős becslés.
  Magyarország a természetes népmozgalmához képest nagyon is jól tartja magát az elmúlt 30 évben – egy olyan térségben, ahol csak Csehország tudta szignifikánsan növelni a népességét, Szlovákia nagyjából nullán van, az összes többi ország meg rohamosan ürül ki (a baltiak elveszítették népességük harmadát, a Balkán dettó)
 • Tibor
  “A demográfia viszont már középtávon is be fogja tenni a kaput a városi és BP lakáspiacnak”

  Bizony, ezt sokan kihagyják a képletből, hogy öregedik a társadalom, és fogyunk is, úgyhogy az ingatlanpiac nem száguldhat örökké.

  Plusz ha kamatemelés lesz nyugaton, akkor itt is kell, és akkor nem lesz ingyenpénz, mint most.

 • Flamingó
  Hm, jó téma, pont ebben a dilemmában vagyok…

  Vennék, mert 1) végre van önerő, és jajj csak ki ne árazódjak megint, keserves a partvonalról nézni az elszálló árakat 2) olcsó a pénz 3) félek az inflációtól – mégis csak jobb érzés, ha a hitelem inflálódik, mintha a megtakarításom.

  De kivárnék kb minden más miatt. Jobb lakhatási színvonalat tudok megengedni magamnak bérlőként, mint amilyen sajátot tudnék venni egy nem túlzó hitellel. Ha veszek egy kompromisszumos lakást, és beszakad a piac, könnyen benne ragadhatok évekre, a fenének nem fog kelleni. Az a lakás, amit most vennék, jó, ha öt évig kiszolgálna, utána “kinőném”.

  Szóval a józan ész azt mondja, hogy várjak, ráérek, de a félelmem meg azt, hogy elveszthetem a meglévő kis tőkémet, vagy az unortodox monetáris megoldások világában újra kiárazódhatok a piacról. Nem tudom, mi a jó döntés 🙁

 • A.
  Sziasztok!

  Nálunk az utcánkban (kertesházas rész / megyeszékhely) már két kínai család is lakik. Nem hinném hogy Forintban harmada / fele lenne egy ház vagy lakás pár éven belül. Még mindig sokan jönnének vidékről, illetve külföldiek is vásárolnak.