Lesz még építőipari szakember 15 év múlva?

Van egy generálkivitelező jóbarátom, ő írt nekem levelet a mai cikkel kapcsolatban.

Biztos belevágsz ebbe az építkezésbe?

Mivel érdekes témát feszeget, gondoltam, megosztom veletek is. Nem pénzügyi téma, de fontos meglátás.

Bár csak egy alapos házfelújításon estünk át idén, azt kell mondjam, hogy igaza van. A mai “szakik” nem értenek a szakmájukhoz, csak láttak valakit, hogy ő hogyan csinálja és azt utánozzák. Csak vakszerencse kérdése, hogy mennyire utánozza jól, vagy akitől elleste a dolgokat, az tudta-e, mit miért csinált, vagy ő is már csak az “élet iskolájában” tanulta meg a szakmát.

Nem csak kőműves meg ács van sok ilyen, de villanyszerelőből is a harmadik javította ki, amit az első kettő brutálisan elbarmolt. Pedig villanyszerelő nem lehet akárki, ahhoz még végzettség is kell. Akkor mit várunk egy kőművestől vagy házszigetelést vállaló szakitól?

Huszonéve a szakmában van (és egyébként nagyon szépen dolgozik, de ezt csak zárójelben), úgyhogy van rálátása a piacra.

Ennyi bevezető után következzen a levele. (Ami eredetileg egy gyorsan megírt magánlevél, ezt vedd figyelembe.)

Tényleg tervezhetetlen anyagilag egy építkezés ebben az inflációs környezetben, de az anyagár emelkedések szerintem a kisebbik probléma hosszú távon.

Amit én sokkal gondnak látok a jövőre nézve:

(Mivel ’99 óta generálkivitelezőként benne vagyok, pont a “pályafutásom” közepén kaptam telibe a 2008-as válságot, amikoris leállt minden építőipari tevékenység 5-6 évre.)

Amire sokan nem gondolnak az az, ha most megint megáll az építőipar 5-6-7 évre, akkor könnyen lehet, hogy örökre vége. De legalábbis nagyon hosszú időre…. Talán évtizedekre.

Azok a szakik, akik valóban tanulták a szakmát még iskolában, azok a kőművesek, akik tudják alkalmazni Pitagorasz tételt, azok az ácsok, akik tudják, hogy a szarufa hosszát melyik szögfüggvénnyel kell kiszámolni, stb, na azok a szakik már szinte mind ötven év felettiek.

Ha ők kiesnek a következő években az építőipar leállása miatt, elhelyezkednek portásnak, árufeltöltőnek, nem fognak 60 évesen visszaállni az építőiparba.

És nincs utánpótlás.

Sajnos a borsodi, szabolcsi, erdélyi, ukrán “szakik” nem szakik.

Betanított munkások. Olyanok, akik láttak már építkezést, nagyon jó esetben egy igazi szaki mellett dolgoztak pár évet.

De nincs tudásuk sajnos. Azt hiszik van, de valójában csak utánoznak valamit, amit láttak mástól. Ha rosszul látták, vagy rosszul emlékeztek, akkor sajnos azt.

Eladják magukat, de ha rákérdezel egy sarokvasalásra, hogy azt hogy csinálná vagy miért így csinálta, az a válasz, hogy “mert így szoktuk”. Ez a válasz nem válasz…

A mai tizen-huszonéves, de sajnos már a harmincas korosztálynak sem perspektíva az építőipar. Nyilván nem egy álom a segédmunka, de tény, hogy a gépészeken kívül egyik szakágban sem látok fiatalokat. 30 alatt senkit.

35 felett van egy-két gépész, villanyszerelő, de lapátot fogni 40 év alatt annyira ciki lett az elmúlt 15-20 évben, hogy kihalt az építőipar…

Pedig jó dolog az építőipar, és ha ügyes vagy, szépen dolgozol, van némi vállalkozói vénád akkor keresel annyit, mint egy középvezető.

Na ezt az okfejtést lehetne folytatni még jóóóó sokáig 🙂

A konklúzió pedig a cikkedre reagálva: Ha most nem építkezel, könnyen lehet, hogy később már nem fogsz, mert nem lesz szakember. Sokan nem hiszik el, de szerintem ez lesz.

Eddig a levél. Érdekes felvetés. 2008 után is nagyon sokáig gond volt, hogy mindenki, aki értett az építőiparhoz, kiment Németországba dolgozni, mert itthon megállt az élet. Ehhez még jön az, amit a levelében említ, hogy ma már utánpótlás sincs, legalábbis hozzáértő utánpótlás.

Share

294 hozzászólás

 • QTTa
  A cikk mintha az egyik ismerősömről szólna. Fizu nem magas, bruttó 670, feleség még tanul. Srác 28, lány 24. Srác szülők már nincs, lánynak szegények. Cég általi lakásban élnek, vagyon az az örökölt ház fele plusz babaváró. Összesen 45 millió. Vettek egy telket a világ végén, már az alap kész. 220 nm-es ház. Mondom neki, hogy nem adja ki a matek. Hú de ki fogja adni, mert amit lehet azt ők csinálnak apóssal és úgy olcsóbb. Úgy számol, hogy ehhez a 45 millióhoz kb ugyanennyi hitel kell. Mondom ez így szép mission impossible, gondold át (eleve erre hitelképes se lesz szerintem). Á, menni fog.
  Nem lehet az embereket maguktól megmenteni, felőlem akkor csinálja. Az a baj, hogy sokan 2-3 lépést akarnak átlépni az egzisztenciális fejlődésben. Ma még céges albérlet, holnap 30 éves korra meg 2 beállós családi ház agyig adósodva. Így nem lehet.
 • QTT
  Amiből nagyon sok van a környezetemben, az a vettem házat, de egy földesút mellett 5000 km-re Budapesttől, ahol meg dolgozom, mert csak ott volt rá pénz.
  Aztán meg lehet nézni az amúgy is nagy dugók mekkorát nőttek az elmúlt 2-3 év alatt a Budapestről ki-be vezető utakon.

  Aztán megy az önigazolás, hogy nem gáz 1.5 órát utazni oda, majd vissza és tök normális, hogy este 7-kor ér haza a csodálatos kertet élvezni. (főleg ilyenkor télen lehet egy élmény délután 4-től sötétben).
  Elhiszem, hogy mások vagyunk, felettem inkább legyen szomszéd, minthogy 2.5-3 óra legyen egy napi munkával kapcsolatos utazás.
  Szoktam mondani, hogy azért nincs családi házam, mert abban nőttem fel. A mai napig ömlenek bele a milliók X évente a karbantartásba/fejlesztésbe. Van jobb helye a pénzünknek.
  Gyerek nincs, de ha lenne, akkor ott a park, meg a tó 50 méterre. Nem kell ház, hogy jaj legyen neki udvar.

 • QTT
  Uhh, bocs Miklós a házas bejegyzés alá akartam, csak nem figyeltem, hogy ez van megnyitva.
  Helyezd át kérlek, ha lehet.

  Sajna nem lehet. Másold át nyugodtan, utána itt törlöm majd.

 • nyman
  Minden olyan embernek, aki sír, hogy nem keres eleget, szoktam ajánlani, hogy tanuljon szakmát.

  Nőknek is. 🙂 Erdekes, hogy milyen megvetoen néznek rám, pedig emancipáció van. Nem csak a felsővezetesben kell az arányokat javítani, hanem lentebb is.

  Egyébként az epitoiparban is sok kész dolog van már. Már házat is lehet lapraszerelve kapni, mint egy bútort.

  Persze egyes szakipari munkákra továbbra is szükség lenne

 • Blend Ahmed
  “azok a kőművesek, akik tudják alkalmazni Pitagorasz tételt, azok az ácsok, akik tudják, hogy a szarufa hosszát melyik szögfüggvénnyel kell kiszámolni, stb, na azok a szakik már szinte mind ötven év felettiek.”

  Nálam egy huszonvalahány éves illető (és csapata) végezte a melléképületek bontását és udvarrendezést. Nem tudta, hogy hogyan kell kiszámolni a nettó összeg és a 27%-os ÁFA alapján a bruttó összeget.

 • Szokeszakall
  Jó 10 évvel ezelőtt dolgoztam kétkezi munkásként tulajdonképpen az építőiparban, kerteket építettünk. Piszok jó munka, van benne szép feladat és van amikor a lapátot kell fogni.
  Én sem vagyok akadémikus, de a kollégák világmegváltó véleményt hallgatni 1-1 út során vagy napközben fájdalmas volt.
  Többek között ezért hagytam ott a munkát, az ilyen környezet rendkívül destruktív.

  15-20 éve ciki volt szakácsnak meg felszolgálónak tanulni, ma meg úgy hívják őket, hogy chef, barista, bartender.

  Amíg reggelente a brigádok retket hagyva maguk után cigizgetnek a dohányboltok környékén, délután meg megy a cigi+sör kombó, én sem küldeném a gyerekemet ebbe a környezetbe. (Tudom, hogy van normális építőipari munkahely, de a fenti az általános, amit egy mezei átlagember lát)

 • jami
  A cikk kb minden szakmáról és hivatásról szól, pont ezt mondtam nem is olyan rég. 10-15 év múlva nem lesznek szakemberek. Nővér, doki, tanár, mérnök se. Mindenfelől ezt hallom, saját szakmámon belül dettó: van 4 olyan külsős munkatárs, akikkel még sohasem találkoztam (már a pandémia előtt is így dolgoztunk), helyben egyszerűen nem volt hadra fokható – és mind 50 feletti. Nincs utánpótlás, semmi, nuku.
  Egyre rosszabb oktatás, eü, tervezhetetlen már a rövid táv sem. A minap olyat mondtam, amit soha nem gondoltam volna magamról: a jelenlegi helyzetben 1 gyereket mernék vállalni, ha. Nincs gyerekorvosi ellátás, ovivező ismik mondják, h örülnek, ha csoportonként van 1 szakképzett óvónő (szintén többségben 50+), alsós tanár, (gyerek)szakorvos stb.
 • jami
  Pont ezt mondtam a gyerekeimnek. Semmi gond a kétkezi munkával – de olyat kell keresni, amit lehetőleg egyedül is tud csinálni, különben minden napot sikoltozó agysejtekkel visz végig. Mindig vannak kivételek (azért kivételek), de aki nem cigizik/iszik, az máris bajban van, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen jó dolog hidegben/forróságban kint/fűtetlen helyen dolgozni, (fél) fizikai munkát 4-5 évtizeden keresztül.
  De pl. kályhás, asztalos, festő, villanyszerelő már jobb helyzetben van.
 • Bala
  @jami: teljesen egyetértek, ugyanezt akartam megfogalmazni máshogyan.

  Elárulok egy titkot: ez minden szakmában így van, ahogy írod is.
  Egyre kevesebben lesznek az elhivatott szakemberek, akik éveken keresztül megszerzik a szükséges tudást és tapasztalatot valamihez.
  Ha lélegzik felveszik.
  Aki ennél többet tud, általában az lesz a vezető, így még egy ember kiesik a termelésből. 🙂
  Nyílván ennek rengeteg oka van. A munkaerő hiány, pl az említett rétegekben, amit félig a kormány teremt, hiszen saját maga dolgozói rétegét nyírbálja azzal hogy felveszi a -máshová alkalmatlanokat- határvadásznak, rendőrnek, meg katonának hogy forradalom idején legyen aki védi a tisztelt urakat. (Tisztelet a kivételeknek, akiknek meg velük kell együtt dolgozni…)
  Hadd menjen az adó a fizujukra ha már a stadionok felépültek Átalakult a közmunka tulképp.
  De legalább a népesség fogy, így nem kell annyi orvos

 • Okokozat
  Azért azt hozzá kell tenni, hogy nem feltétlen az új generáció hibája, hogy ők nem lesznek igazi hozzáértő szakemberek. Vannak lusta és érdektelen fiatalok, persze. Viszont a mai oktatási rendszerben elég nehéz jó szakemberré válni. 2019-ben végeztem el munka mellett estin egy 2 éves gázszerelő szakmát. Bejártam, tanultam amennyi erőmből,időmből kitelt. 4-re vizsgáztam le. Azóta 1 percet sem dolgoztam a szakmában. Miért? Mert van önkritikám. Az iskolában semmit sem tanítottak és pont ennyire is értek hozzá. Én azt gondolom elsősorban az oktatás silánysága miatt nincsenek igazi szakik, nem azért mert büdös a munka, vagy mindenki középvezető akarna lenni. Az osztályomból végül 2 srácról tudok akik dolgoznak is a szakmában. Mindketten bevallottan kókány melót csinálnak számla,garancia és valódi szaktudás nélkül. Nekem ehhez nincs arcom és gerincem.
 • Nyomd a gazt!
  “h örülnek, ha csoportonként van 1 szakképzett óvónő (szintén többségben 50+)”
  Ezen meglepodtem. En meg azt latom az ismerettsegi koromben hogy az utobbi idoben szinte mindegyik fiatal no vagy mar ovodapedagogus vagy annak tanul (21-33 kozottiek). Van amelyik angol van amelyik nemet nylevvel egybekotve. Azert szerencsere vannak szakmak amiben eleg jo az utanpotlas, de az valoban nem a ketkezi munkanal szokott lenni.
  Szerintem egyebkent ott lett elrontva az egesz, hogy a szakmunkaskepzokbe gyakorlatilag nem azok kerultek akiket erdekelt egy-egy szakma, hanem azok akiket mashova (gimi, szakkozepiskola) nem vettek fel mert rosszul tanultak vagy epp nem lehetet fegyelmezni oket. Ha oda bekerult egy ertelmes diak akkor sajnos az is lezullott… De a felnott kepzes se sokkal jobb ahogy hallom… csak a papirt adjak meg, bejarni ne kelljen. De olyanok az oktatok is sokszor…
 • Makk
  Vannak akik attól tartanak hogy az automatizáció fejlődésével sok pl. gyári munkahely meg fog szűnni. Állítólag az e-autók gyártásához 40%-kal kevesebb munkás kell. És az onnan felszabaduló munkaerő egy része lehet hogy szögeket is tud számolni. Gondolom pl. aki belsőégésű motorokat gyárt annak azért fel kell mutatnia egy bizonyos szintet a munkája során.
 • Melós
  Én melósként (gépész) nagyrészt meg tudom erősíteni a leírtakat, de azért szinte minden építőipari szakmából ismerek 35-40 éves arcokat, akik magas minőségben dolgoznak, nincs pia munkaidő alatt, stb.

  Ezekkel sokan nem találkoznak, két okból:
  Egyrészt nem olcsón dolgoznak, a szomszéd Pistabá festő-burkoló-villanyász polihisztorral nem tudnak és nem is akarnak versenyezni árban.
  Másrészt sokan nem is hírdetnek, nekem több éve csak ajánlásokból jön megrendelés, vagy meglévő ügyfél új ingatlana, stb.

  Érdekes módon a blog szerzője is megégette magát a kontárokkal, pedig van “nagyon szépen dolgozó” építőipari ismerős…

  Csak éppen nem ért rá pont ezért hónapokra előre…

 • Roller
  Szerintem nem lesz gond, mert az építőipar is fejlődik, egy generáció múlva már készhàzak lesznek, esetleg elemekböl összeállíthatók. Nem is értem, hogy húzta ki eddig a tégla és egyéb falazóelem, valószínűleg a tradíció és az újtól való tartózkodàs. Egy generációval ezelőtt még se készre kevert vakolat, se nemesvakolat, se előre kevert csemperagasztó, se modern tetőfedő anyagok nem voltak, igényelte az egyszerű anyag a tudást.
 • Szegedi lány
  @jami Magam a 30-as éveimben járok, egyenlőre megyeszékhelyen lakom. 2 éves épület gépész technikus képzésre járok, nyáron végzek. Felsőfokú eü végzettségem van, ami leginkább hozzáállást adott, azt h elhiszem, nincs a világon olyan, amit ne tudnék megtanulni. Pont emiatt tervezek is majd a sulival dolgozni, és lehet h elköszönök az eü-ből. Ebben hentessel értek egyet, lakásfelújítás során jöttem rá, h még a korrekt szakembernek sem alap pl az a kommunikáció, és morál, amit elvárok. Gond nélkül merek majd elhelyezkedni ebben a körben, hiszen nem egy világbajnok a képzés, de kiverem a tanárokból a jó jegyzetet, tanulni pedig megtanultam az egyetemen. És szerintem szükség van felsőfokú tudású, világlátású szakemberre, nem diplomás munkakörben, m kiváló szakember lesz belőle, jó fizetéssel. ti amúgy merre éltek? Annyira bírom a világlátásod.
 • Handyman
  Oké, de akkor mit csinálnak a fiatalok? Mindenki influencer meg multiban veri a brét? Vagy még azt se?
  Nekem az irodai munkából kezd elegem lenni, ezért sokat asztaloskodom és villanyt szerelek (ez utóbbiról papírom is van). Azt kell mondjam, leszámítva a port és a koszt, ezerszer jobb!! Bár nem érzem, hogy értenék hozzá, aki látja a villanyos / asztalos munkáimat, nagyon tetszik nekik. Egy ügyes, precíz szaki szerintem gyönyörű és maradandó dolgokat tud alkotni.Nő a népesség, fogy a jó munkaerő. Mi történik? Nem értem.
 • Nyomd a gazt!
  Nem latok tul sok remenyt, hogy javulna a dolog. Nagyjabol 2 lehetoseget latok: Egyik hogy azok az ertelmes emberek akik eddig mondjuk konyvelok, informatikusok, mernokok voltak szakmat valtanak (annyival sokkal jobb szakemberek lesznek mint a “szakik” hogy nekik van hozza affinitasuk hogy az elmeleti hatteret is megtanuljak). Ebben az esetben viszont igen csak dragan fognak dolgozni, mert csak akkor fognak valtani ha sokkal jobban megeri nekik mint a meglevo melo. Masik hogy nem lesz szakember, es atalnak olyan technologiakra ahova nem is kell mar szakember, pl eloregyartott haz ahol betanitott munkasok meg robotok osszerakjak. Lasd a pek szakma is kikopo felben van, nagyuzemben legyartjak a felkesz termeket soron, majd kiviszik a tesco, aldi, lidl, lipoti pekseg es sok mas helyre, ott meg valaki betolja a kemencebe 10 percre es kesz. Eleg 2 pek a fel orszagra aki felugyeli a dolgokat.
 • NGergő
  lehet hogy sok szakmában ez van, de pl a programozó szakma én úgy látom nem hígul, sőt nagyon pengék a “fiatalok”, a huszon egykét éves szakemberek, akár magyarországon, akár másik országokban

  persze nyilván az lenne a legjobb, ha lenne tanárból meg orvosból is ugyanígy penge utánpótlás… szerintem az is baj, hogy a mai 20as évei elején, vagy azelőtt járó mit lát? orvosként kidolgozod a beled, és tudjuk milyenek a körülményeid, tanárként lóf*szt nem keresel, építőiparban dolgozni kell esőben szélben napon, a programozók meg dobálják a millás fizukat, tehát elmész programozónak (és tökre meg is értem)

  az tuti hogy elég fura világ felé robogunk, kíváncsi leszek mi lesz 🙂

 • NGergő
  “De legalább a népesség fogy, így nem kell annyi orvos” ezt szarkasztikusan, igaz? most léptük át a 8milliárdot
 • Fiatal Kőműves
  Lehet nem leszek népszerű itt, de én tanultam a suliba a szakmát. Dolgoztam is kőművesként építkezésen.( most is építőiparban dolgozom) az a meglátásom, hogy az építőipar 80%-a nem bejelentett. Tipikus számlaírogatós adócsalás. 3+3 miliós hitellel kapcsolatban is tudok svédekről akik csaltak. Többnyire ők dolgoznak ebben. Ide állami beavatkozás kéne ahol nem lehetne ennyi feketézés. Nagyon sok az átcseszés, nem kifizetés. Sok idős szaki meg nem is akar tanítani.
 • bobo
  Olyan a bankárok ciklusa, hogy először alacsony kamatra kinyomnak egy csomó kölcsönt, teremtett pénzből.
  Amikor már túl sok pénz van forgalomban, inflációt okoz.
  Erre a bankárok megemelik a kamatot, megnő a kölcsönök törlesztő részlete, bedőlnek a kölcsönök.
  A bankárok harmad áron megszerzik a kölcsönök fedezeteként szolgáló ingatlanokat. Az adósokból koldusok lesznek.
  A megemelt kamatok miatt nem épülnek új ingatlanok, az építőipar leáll, a cégek szétesnek, a szakik szakmát váltanak, vagy külföldre mennek. Szétesik a magyar építőipar.
  Amint látható, mindenki nagyon rosszul jár, kivéve a bankárokat.
  És ez így rendben van, mert a dolgozó emberek csak azért élnek, hogy a bankároknak jó legyen!

  Ja, a bankárok. Meg a tuggyukkik. Írd át a bankárokat kormányra és jegybankra és akkor nagyjából igaz lesz.

  A bankok nem alkotják a kamatokat, csak alkalmazzák.

  https://kiszamolo.hu/a-minsky-pillanat/

 • Bala
  NGergő
  2022-11-17 at 19:04
  “De legalább a népesség fogy, így nem kell annyi orvos” ezt szarkasztikusan, igaz? most léptük át a 8milliárdot

  Igen, szarkasztikusan, csak másképp: Röhej hogy amíg mindenhol nő, addig itthon FOGY még a sok csok-baromság ellenére is.
  .

 • Melós
  @Nyomd_a_gazt Azért az remélem megvan, hogy egy OKJ-s tanfolyam meg pár YT videó még egy mérnökből sem csinál “jó szakit”, közhely, de ahhoz évek kellenek + rutin.

  De ott lehet hagyni a “jól fizető” munkahelyet és megmutatni a tutit 😉

 • Asidotus
  Szimpla demográfia
  A mai negyvenesek (mint én), akik a hetvenes években születtek, kétszer annyian vannak, mint a mai fiatalok. 1975-ben 194 ezer gyerek született, 1997-ben ennek már csak a fele, és azóta még annyian sem.
  És, a gimnáziumokban ugyanúgy feltöltik a létszámot, mint annak idején. Csak annak idején 4,5-ös átlaghoz mér protekciót nézett az ember, ma 3,8-cal is be lehet kerülni.
  Így aztán meg lehet nézni, hányan maradnak a szakképzésre, és azok is milyen szintűek (funkcionális analfabéták amúgy).
  Kb. 15-20 éve már erősen leromlott a diákanyag a szakképző iskolákban.
 • Fiatal Kőműves
  Jaa azt el is felejtettem, hogy laikusként meg mindenki is jobban ért a szakember munkájához. Nézzetek fel facebookra, mindenki nagyon okos és jól tudja fikázni az egyébként nehezen kivitelezhető dolgokat. Lehetetlen pontosságot várnak el, ingyen. Nekem ettől is elment a kedvem. Volt olyan, hogy kavartam az anyagot és jött oda kis fánglival nézni a habarcs minőségét. Ilyen embereket képzeljetek el.
 • xavv
  “Vannak akik attól tartanak hogy az automatizáció fejlődésével sok pl. gyári munkahely meg fog szűnni”

  Magyarországon az olcsó munkaerő miatt idetelepült multik vannak, 10-20-30 éves lefingott-épphogyéletbentartott gépekkel. Amit külföldön nyugaton (az anyavállalatnál)
  egy 3 éves robot rak össze, azt Kecskeméten a Teri néni, havi bruttó 370-ért. Ne izgulj, még egy jó darabig nem fogják lecserélni Teri nénit egy 800 milliós robotra…

  Kb ennyit az automatizációról…

  (Napi szinten járom a gyártócégeket gépipari mechatronikával foglalkozó beszállítóként, sajnos tudom mit beszélek. Kriminális a helyzet. Ebben az országban kb annyiban ki is merül az automatizáció, hogy az 5 éve ki nem takarított gépszekrényben van egy PLC, és akkor legalább már nem relés vezérlés van, itt Mo.-n már ez is nagy szám…)

 • Extanár
  Tanárként végeztem, de nem helyezkedtem el tanárként, ugyanis a felkínált állások fizetései sajnos még az albérlet/rezsit sem fedeznék. Pillanatnyilag szakmát tanulok esti iskolában, abban a reményben, hogy pár év múlva a tanári fizetés többszörösét meg tudom majd keresni.

  A hivatásváltás legnehezebb része az volt, hogy teljesen megváltozik az ember identitása, ugyanis van egy ilyen általánosan elterjedt hiedelem, hogy aki nem végzett egyetemet, nem szellemi munkát végez, annak a kognitív képességei sokkal rosszabbak, mint az értelmiségi társaiké.

  Szokatlan, hogy “csak” egy szaki vagyok, akit első blikkre mindenki műveletlennek tart, illetve lenéz és csak néhány percnyi beszélgetés után derül ki, hogy igazából nem azért vagyok szaki, mert lusta voltam az iskolában, hanem mert tudatosan döntöttem, hogy ez leszek. A mai 30 alatti generáció szerintem ezért nem tanul szakmát, még akkor sem, hogyha tudja, hogy 3-4-szer akkora fizetést kapna a munkájáért cserébe.

 • Kakaoscsiga
  @ngergo
  A nepesseg fogy, eleg kemenyen. Es nem ugy fogy,h az ertelmesebbje marad.
  A kivandorlas mellett ott van meg a korfa is mint problema. Az x generacio utan osszeszukul a korfa, igy egyre kevesebb embernek kell megoldani a meglevo feladatokat.
  Es ezek minden teruleten meg fognak mutatkozni.

  Arrol mar ne is beszeljunk,h az osszeszerelouzemekbe nem kivalo szakembereket varnak, igy az oktatas szintje is ehhez van belove.

 • LoremIpsum
  Ezért tanácsos műszaki ellenőrt fogadni, aki a laikus megrendelőt is képviselő az okosba megoldjuk szakikkal szemben.

  Aki szép vagy akár horror építési megoldásokat akar látni, azok nézzék meg a Szakiellenőr youtube csatornát.
  Ha már ennyi cikk volt építkezés témában, szerintem lehetne róla is egy bejegyzés. A reklámért nem fizet nekem senki 😀

  youtube.com/@SzakiEllenor

 • Villanyreszelő
  Évek óta olyan helyzet van, hogy válogathatunk a munkákban.
  Aki nem tett félre ebben az időszakban az magára vessen.
  Személy szerint kitartok egy 10 éves válság után is.
 • Csizkek
  2000es evek elejen se lehetett mar epkezlab embert talalni, csak elvetve. A kedvencem a futesszerelok voltak. Eljottek radiatorokat cserelni ugy hogy nem voltak naluk csovek es csoidomok. Egy nap szabimbol ugrott.
  A 2008-as buliban csaladban epitesi vallallkozo teljesen 0-ta magat, csaladja is rament. Valas stb. Vmeddig huzta es tobbet nem hajlando epitoiparban dolgozni. Pedig nem csinalta rosszul a munkait. Mi lesz 15ev mulva? Szaki se lesz, meg mostani ujepitesu kecok is elporladnak addigra:) csak a hitel marad..
 • Davidka
  Mint építőiparban dolgozó, 28 éves, villanyszerelőként írom. Talán még az én korosztályomban volt normális oktatás, meg egyel fiatalabb korosztályt még tanítottam, teljesen rendben, pedig nem agysebész srácról van szó. De idősebbek közt is sok a kókler, az esti tagozaton végzettekről ne is beszéljünk, talán még kikerül 1-1. Legutóbbi munkahelyemen is oktattam, akarás volt, de hozott tudás az iskolából nulla. Nem lehet tudást építeni ha nincsenek alapok. Mi most jelenleg 3-an össze vagyunk állva, 26-28-30 évesek vagyunk 5-6 éves együtt töltött idő, még ha megszakításokkal is, ausztria együtt, közbe ki-ki merre, én most csatlakoztam vissza, mert elég volt a segédmunkásokkal való dolgozásból, meg másból is. Villany és klíma szerelés, munka van, olcsóbb is van, de a minőségi munka is le van téve. Szóval azért vannak fiatalok is, és utánpótlás is akadhat, de nehéz a helyzet. folyt.
 • Davidka
  folyt.: Kész házat is biztos lehet majd kapni, nekünk is sok a kész termék, de sokszor a mai napig van helyszínen összeszerelős, összelegózós, sőt, sokszor szerszámot is kell gyártani-gyártatni mert olyan ami kellhet nincs.
  De kész ház ide-oda, hibajavítás készen nem lesz, az a gondolkozós, találgatós, próbálgatós dolog, nem pedig a polcról levevős. Volt olyan hibám hogy random, 1-3 havonta éjjel fáziszárlat, felnyomták és működött tovább minden. 1 év kellett hozzá, de meglett. Na kész megoldás erre biztos hogy nincs. Szóval nincs jó megoldás.
 • Blend Ahmed
  A Palóc Videotéka bemutatja: “Jóvanazúgy Bt. építési vállalat (Őszinte reklám)”
  youtube.com/watch?v=chUS9o89ptU
 • dsafew
  Szerintem ez sokkal általánosabb, és mindenütt jelen van, nem csak a szakiknál. Én tanítok egyetemen, fehérgalléros munkát végzek (dolgozom is azt az iparban, amit tanítok), és az a tapasztalatom, hogy ez MINDEN területen zajlik.
  Mindenki azt akarja megtanulni, hogy ezt így vagy úgy kell, de nem érdekli, hogy miért. Így viszont nem tud előre meg nem tanult helyzetben döntést hozni, jó döntést meg végképp.
  Erre szoktam mondani, hogy mindegy, hogy 5 vagy 50 lépésből áll, ha csak előre ismert helyzetek vannak benne, akkor az betanított munka és a hozzáadott értéke alacsony.

  Mérnök karon jönnek az “így szoktuk” meg így volt a könyvben érveléssel. Még csak cikinek sem érzi, hogy így nem lehet indokolni. A zh-kat úgy igyekeznek megoldani, hogy begyakorolják, de nem értik igazán.

  Ez egy ilyen korszakos jelenség.

 • dsafsa
  Minden kontinens fogy, csak Afrika nő olyan, tempóban, hogy az összes többit ellensúlyozza és még gyorsan növekszik is tőle a föld népessége.

  Az viszont lehet, hogy az öregedés miatt az igény az orvosokra lassabban csökken, mint a népesség.

 • dsfdsf
  A programozó szakma nem hígul? Szerintem elképesztően alacsony a színvonal, és folyamatosan csökken. A fenti hozzászólásomat pont erről írtam. Közel 10 éve vagyok a szakmában, és az egyik legnagyobb problémának azt látom, hogy sok éves tapasztalattal rendelkező embereknek elképesztően alacsony a tudásszintje.
  A legtöbb projekt az alsó 30% elküldésével gyorsulna, és javulna a minőség.
 • istv4n
  Ilyen is van. Meg olyan is, hogy a brigád teljesen under 40, mint az én házam építői. A titok az, hogy a generálkivitelező (régebben focis csapattársam) a marzs egy részét átengedte az embereinek és láss csodát nincs emberhiány és fluktuáció. Pozsony környékén ez kifejezetten ritka, hisz 30 perc alatt Ausztriába is átmehetsz.
 • OKJs villanyszerelő, de amúgy igazából programozó
  “Pedig villanyszerelő nem lehet akárki, ahhoz még végzettség is kell.”

  Én idén fejeztem be a villanyszerelő tanfolyamot, van szép bizonyítványom is, de abból a társaságból nem sok emberre bíznám rá a saját házam szerelését. (Magamra se.)

  Elmélet: Általános meg középiskolai matek/fizika/kémia átismétlése plusz néhány extra dolog. A társaság 90%-a az Ohm-törvényt nem tudta megtanulni és felfogni, hogy a milli valaminek az 1/1000 része a kiló meg az 1000x.

  Gyak: Kizárólag azt a 4 feladatot gyakoroltunk, amit a vizsgán is kérdezhetnek. Ezeket bárki megcsinálta volna a végére csukott szemmel is, de bármi máshoz közünk nem volt.

  A vizsgán volt olyan akitől csak annyit lehetett kérdezni, hogy hány volt van a konnektorban, különben megbukik.

  A bizi osztásakor meg annyit mondtak, hogy egyelőre legyünk alázattal a szakma iránt és lehetőleg senki ne alapítson egyből egyéni vállalkozát.

 • Laci bácsi
  Bezzeg az én időmben minden más volt….filing nagyon tetszik. A mindeki hülye, csak én vagyok a májer, teljesen életszerű a mai világban. Balekok, meg pancserok mindig voltak, és lesznek is. Ezt kár túl spirázni, úgy gondolom. Szóval, nekem az jött le, hogy balek voltál, amikor pancserekre bíztad a villanyszerelést. És többször is…no comment. Bocsánat, ha a lelki világába gázoltam volna bárkinek.
 • Akárki
  Ha kiszakadunk a Magyar körülmények közül akkor 1. szerintem ez már várható volt, nekem sok barátom ment ki pl Angliába szakácsnak úgy, hogy itt egy vajas kenyeret sem kent soha életében, mégis felvették, csak valaki egyáltalán álljon oda és segítsen!
  2 nézzétek meg pl katartban vagy az emírségekben, de részben igaz ez az usa-ra is, nincs helyi szaki, importálják a dolgozókat innen onnan, indiában van 1,4 milliárd ember akinek a 90%-ának szerintem nem derogálna itthon egy építőipari stb. szakmunka.
  3 elég sok helyen jártam már a világban, van egy olyan jelenség (szerintem), hogy a top minőség akár építőiparban nagyon kis rétegnek fér bele, a világ egyes helyein amiket láttam 4-5 csillagos jónevű szállodákban… az itthoni festőket ilyenekért nem dicsérnék meg, minket egy kicsit elkényeztettek a jó szakemberek régebben… meg kell majd szokni
 • axt
  Nekem egy gondolatom van ehhez a részhez: “lapátot fogni 40 év alatt annyira ciki lett az elmúlt 15-20 évben” Nem is inkább gondolat, lehet hogy egy kérdés hozzátok. Szóval nekem se derogál megfogni a lapátot, kezdjük ott. Ettől függetlenül irodista vagyok. Szerintem aki teheti, már csak azért sem fog lapátot, mert ha minden kicseszett nap talicskába rakod a nehéz téglákat, meg emelgeted a 20 kilós cementeszsákokat, talicskázol, görnyedsz, nyeled a port napi 8-10 órán át 20-30-40 évig, az rohadtul nem egészséges, és szerintem hamarabb tönkremegy egy ilyen ember teste, mint egy irodistáé. Szerintem az irodisták egészségügyi problémái (ízületek, esetleg gerinc) semmik ahhoz képest, amit egy melós teste kap élete során. Én őszintén nagyon hálás vagyok ezeknek az embereknek, mert ők viszik vásárra a testüket helyettünk, puhány irodisták helyett is.
 • -nb-
  A kép árnyalásához:
  2000 környékén, amikor vállalkozóként pofára zuhantam, 4 évig tartott, hogy találjak munkahelyet. Pedig az általatok dicsőített “gondos és érdeklődő” voltam egész életemben és kicsi cégnél kerestem, nem a “gonosz” multinál. Ahol egymásra találhattunk volna, ott meg az a fránya bér, még a “zsebibabával” is csak surolgatta a minimumot … A legszebb az volt, mikor preciziós munkánál a sebességet kérték számon 🙂 Így lettem multinál speciális hibaelhárító rendszermérnök. Attól speciális, hogy lehetőleg a jelentkezés előtt kell a hibát elhárítani :). (Innen mondjuk amikor fizetésemelést akartam a minap, kitettek, de a nyugdíjig megoldottuk a bérezésemet és kaptam még plussz 3 hónapot, munka alól felmentve, tök jó, ez egy MÁSIk történet).
  Összefoglalva:
  Nem, nincs igény a gondos, hozzáértő szakikra, esetleg max. 25 évesig 20 év gyakorlattal, minimálbérért 😀
 • Split klíma
  Miklós, kezd az az érzésem lenni, hogy régenmindenjobbvót.

  Egész családom építőiparban (szakmunkában) dolgozott, gyerekkoromban (25 éve) jártam nagybátyámmal (kőműves vállalkozó) építkezésekre. Egyedül ő értett hozzá, és felügyelte az iszákos segédek munkáját. Többi családtagom hozzáállása volt: jóvanazúgy… Pedig ugyanannyi energiájuk lett volna normálisan megcsinálni, és értettek is hozzá. Régen sem volt másképp, az emberiség kb 10%-a képes/akar normális munkát végezni minden szakmában. Nincs ma sem kevesebb szakember, csak éppen ma 4 millió autó jut 4 millió háztartásra.. Nő a jólét, nyakra főre osztogat(t)ják az “ingyen”hiteleket, a kereslet nem tud lépést tartani a munkakínálattal.

  Ma is vannak jó szakemberek, fiatalok is, mint régen. Sőt, érdemes megnézni a YT-on a szoci munkásokról felvett videókat! “Idegrendszerem nem kívánja a munkát”…

  Nem kell aggódni, a világ halad.

 • Split klíma
  #2

  és igen, nagy probléma, hogy van egy jelentős piaci rés, amit a szabolcsi, borsodi (nem szabadkimondaniszármazásúak” nem hajlandóak betölteni! Csak az államon él****ködni. Mert a munka és tanulás b****s. És mert könnyebb arra hivatkozni, hogy a szegénységben nem lehet még egy 2-3 éves szakmunkást sem elvégezni, ahol ma már tényleg csak a szakmát kell megtanulni, nem irodalmat, nem biológiát… És mert erről sem szabad beszélni. (Érdemes megnézni LL Junior Partizán interjúját, ahol végre valaki elmondja, hogy nem babusgatni kéne őket, hanem keményen fellépni, és úgy edukálni.)

  Szóval ne mondjuk, hogy nincs szakember. Van szakember, és lehetne több is arányban a kereslettel, csak hátsz… erről sem szabad beszélni, mert azonnal (…) Van munka? Van. Van lehetőség felemelkedni normális munkával? Van. Akarat és hozzáállás nincsen.

 • Szegfű
  a szakma hígulásához: mi jövőre építkezünk. Az építész olyan tervet rittyentett, amire két építészmérnök mondta, ez vázlat szinten van, nem elég. A fickó válasza: az egyszerű bejelentéshez ez jó lesz, majd a kivitelező tudja a részleteket. A csúcs a statikus volt, akinek ellentmondások voltak az egyébként is hibás leírásában. De ez se baj (az építész szerint), mert az új rendszerben már a kutyát nem érdekli, mi van a tervekben (az építési hatóságra gondolt). És majd a kivitelező tudja. Pár tizen évvel ezelőtt ezt azért nem zárták le ennyivel az építészek, hajlandóak voltak normális terveket készíteni. Persze biztos most is van olyan, aki rászánja az időt…
 • Hilda
  Ez nagyon szomorú.Szerintem ez nem most kezdődött.34.évemet taposom,kamaszkoromban azok mentek szakközépbe,akik rosszul tanultak.Nem volt megbecsültsège ezeknek az iskoláknak és az ott tanítóknak sem,gyanítom ezután a gáz tanárok mentek csak problémás osztàlyokkal teli sulikba tanítani.És már akkoriban is ment ez a “mitképzelatanárhogyfizetéstkér“.Magam számára hasznosabbnak érezném magamat én is valami olyan munkakörben, aminek kèzzelfogható és hamarabb látható eredménye van(és nem körmös meg fodrász).Egy ideig érdekes a tanárokat lecsóróg3citanározó gyerekeket tanítani és megváltani,de aztán fárasztó.A baj, hogy gyerek mellett a saját szakmámban sincs sem időm, sem pénzem frissen tartani és képezni magam.Váltani kéne…az a hülye hivatástudat/balga istenkomplexus?Ha nem lenne hitem, sehol nem lennék már.Valami irreális optimizmus vezet tovább.Hátha ezekben a szakmákban is lesz ilyen.
 • Én is akarok kommentelni...

  “de pl a programozó szakma én úgy látom nem hígul, sőt nagyon pengék a “fiatalok”, a huszon egykét éves szakemberek”
  ????
  Amíg az IT területen dolgoztam évekig próbálkoztunk azzal, hogy ha már a városban van olyan “egyetem”, ahol van programozó képzés, hogy onnan veszünk fel fiatalokat. Nem sikerült.
  Minden évben elhozta a tanár hozzánk előadások keretein belül bemutatókra a céghez őket, lássák hogy néz ki egy komolyabb szoftver fejlesztése stb. Már a kérdéseiknél látszott, hogy a nagy arc megvan, de a kérdést sem tudták értelmesen megfogalmazni.
  A felvételi megbeszélésekre összeraktunk egy feladatsort, töltsék ki azt először. Jöttek sorra a diplomás programozók, de az eredmények láttán 90%-uk elköszönt, mondván nem felelünk meg az ő elvásásaiknak 🙂 Önálló munkavégzést, probléma megoldó készséget, esetleg programozó tesztelést elvárni tőlük?!
 • I.N
  Magyarország olyan, mint valami omladozó bánya egy tó alatt. Mindenhonnan jön be a víz.

  Mivel
  – nincs már működő egészségügyi rendszer,
  – a nyugdíjakat is már hitelből fizetik,
  – közművek felülvizsgálatára, karbantartásra sem költenek,
  – nincs működő gazdaság (helyette teljes kiszolgáltatottság),
  – oktatás színvonala már 60 éve elavult,
  – az erkölcsi- és értelmi színvonal nagyon alacsony szinten van, semmiféle javulás nem várható.

  Értelmes ember nem marad Magyarországon.
  Maximum a szolgalelkűek, illetve a gyengébb képességűek, valamint az érzelmi függők.

  Mivel Magyarországon nincsenek jelen a kulcspozíciókban igazi államférfiak (tisztesség, tehetség, szakértelem), helyette az ostoba és szolgalelkű csőcselék van évtizedek óta hatalmon, ezzel az ő szintjükre lezüllesztve a Magyarországon maradt népesség legnagyobb részét, így biztosra vehető a további “erózió”, silányság.

 • sverige
  Nekem a svédországi építkezésemen egy kis vörös csajszi hozta ki kamionnal a zsaluanyagot, hőszigetelést és a vasanyagot. A daruval oda tette le ahova kértem. Az építőanyag telepen egy szőke kislány segített a faanyag felrakásában, miután egy építész hallgató srác megírta a számlát… A fejlett nyugaton ez működik…Sok fiatal dolgozik az építőiparban. Jók a munkakörülmények nem nézik ki a munkaruhás embert az étteremben, és jó a fizetés is….