Rossz hír a Transferwise-tól

Zoli kapta ezt a levelet a Transferwise-tól:

“Szeretnénk tájékoztatni a hamarosan várható változásokról a Magyarországi átutalásokkal kapcsolatban.

Hogy fenn tudjuk tartani szolgáltatásunk minőségét, ezentúl minden új TransferWise felhasználó átutalási díja 0.7% lesz – az eddigi 0.5% helyett – amikor Forintot utal Magyarországra vagy Forintot utal Magyarországról.

Ezen új díjazás azonban nem vonatkozik azokra, akik már korábban regisztráltak. Nektek, akik már régóta velünk vagytok, minden Forint átutalás költsége 0.5% marad mostantól még egy évig, 2016 júniusáig.

Ezzel is szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy velünk tartotok küldetésünkben, hogy forradalmasítsuk a nemzetközi átutalások világát!”

Magyarul: mostantól áthárítjuk a tranzakciós adó kétharmadát az ügyfelekre, ezért nektek magyarok 0,2%-kal drágább lesz minden utalás.

Amíg a Currencyfair nem emel, lehet, hogy ő most olcsóbbá válik. Összehasonlító kalkulátor ebben a cikkben.

(Ha nem tudod, mi az a Transferwise, olvasd el ezt és ezt a cikket.)

Share

19 hozzászólás

 • jurta
  “Nektek, akik már régóta velünk vagytok”
  Ezt én is megkaptam, pedig május elején regisztráltam. A fordító kicsit elsiette a munkát (“However, since you’ve been there for us early on”) 🙂
 • masikpeter
  1. rész

  Mostanában elég sokat használtam a transferwise-t és a currencyfair-t is. Nagyon fontos különbség a kettő működése között, hogy a transferwise-nál a váltás első lépése az árfolyam elfogadása, utána jön még az utalás, ami idő. Az árfolyam pedig egyáltalán nem garantált, és ezt egyáltalán nem igyekeznek világossá tenni. Alapértelmezett esetben 3% lefelé csúszást is megenged, azt hiszem ezt át lehet állítani az árfolyam elfogadása után 0.5%-ra. Ha éppen lefelé menő árfolyamnál váltasz, és ezt nem tudod, simán bukhatsz 4%-ot, és így lesz az olcsó tranzakció nagyon drága, de szerintem még a 0.5% ráhagyás is nagyon sok.

  A currencyfair-nél először utalod a pénzt, ők meg ülnek rajta amíg meg nem nyomod a gombot, hogy na most válts az aktuális árfolyamon. Szerintem ez hatalmas előny, és ezért teljesen le is szoktam a transferwise-ról.

 • masikpeter
  2. rész

  Mindkettő nagyon gyorsan jóváírja a beérkező pénzt illetve azonnal utalja tovább a másik számlára, ebben nincs köztük különbség. Hogy melyik fog tönkremenni, vagy elfutni a pénzeddel, az egy másik kérdés. A currencyfair régebben működik, mint a transferwise, de az utóbbi mögött állítólag nagy pénz áll. Nyilván mindkettő kockázatos valamennyire, ez az olcsóbb váltás ára.

  Ha rákeresel arra, hogy transferwise review vagy currencyfair review, az előbbi elképesztő mennyiségű pozitív visszajelzést kap, de ezek nagy része ugyanazoktól az emberektől van, akik a referral bonusra mennek rá. Ez sem szimpatikus.

 • Gergő
  Kedves Miklós, azt szeretném kérdezni tőled, hogy megfelelő számviteli és értékpapír elemzési ismeretekkel nézve voltak látható jelei az Enron csődjének? Kicsit bizonytalanságba ejt befektetésnél, h az akkori világ ötödik legnagyobb cége is bármikor csődbe mehet. Jah és egy ötlet, csinálhatnál fórumot a kiszámolóra, biztos lenne sok érdeklődő rá.
 • bklement
  Innentől akkor a magyar iránya már nem éri meg. Rafi devizaszámla 0,2% + adóért utal..
 • Kiszamolo
  De akkor még nincs átváltás. A Transferwiseban nem az utalás a nagy cucc, hanem a középárfolyamon való átváltás.
 • masikpeter
  A Rafinál van azonnali váltás nagyon jó árfolyamon, de ha nem a Rafinál van a pénz akkor már nem biztos, hogy megéri. Meg aztán Magyarországon a deviza utalgatást is eléggé büntetik a bankok.

  Szerintem a Transferwise se középárfolyamon vált, hanem a felajánlott árfolyam is már 0.5%-kal a közép alatt van.

 • Adam
  Angliaban elve rendszeresen hasznalom a Transferwiseot. Azonban nem.olyan reg ratalaltam a Xendpayre. Esetleg van valakinek ezzel.tapasztalata? Ha jol tudom naluk te adod meg h mennyit fizetnel az utalasert, total becsuletkasszas az egesz de lehet tevedek nem neztem meg teljesen utana.
 • Simon Templar
  A fórum valóban nem lenne rossz ötlet, bár maguk a cikkek jelentik sok esetben a kibontakozó fórum alapját. Bár én személy szerint már annak is örülnék, ha a kiszamolo-kupon verzión élénkebb élet zajlana, mert az is egy kiváló kezdeményezés volt, de valamiért elhalt. Ott eleinte volt némi pörgés, sőt, egészen jó volt, de aztán alább hagyott, sőt, hónapokig semmi új esemény nem volt. Azt mondjuk nem tudom, hogy user oldali passzivitásnak köszönhető-e vagy sem.
 • Konkav
  még egy szavazat a fórum mellett. Kiszámoló, ha a plusz moderáció tart vissza, már erre is van megoldás: aktivitásért és jó posztokért (“lájk”) pontokat kapnak a felhasználók, és bizonyos pontszám felett pedig jogokat. így a legaktívabbak és legsegítőkészebbek fogják moderálni. ilyennel először egy MIT-s online tanfolyamon találkoztam, nem lehet rossz megoldás.
 • Kiszamolo
  S miben lenne más a fórum mint most a hozzászólás? Miért jobb ha itt van, mintha az index fórumon nyittok egy kiszámoló topikot?
 • gcs85
  Ezt a levelet én is megkaptam tegnap, szerencsére még jövő júniusig marad a 0.5%:) Utánna meg majd találok valami mást, bár még a 0.7% sem rossz, úgy hogy benne van az átváltás költsége is.
  De a Transferwise elvileg középárfolyamon vált és azt állíthatod be, hogy mekkora esésnél ne történjen meg a váltás ahogy írtad is. Bár szerintem amióta a GIRO tudja a 4 órás utalást ennek elég kicsi a kockázata. Persze ha SEPA irányból küld az ember akkor 1 nap, de még az sem vészes, szerintem.
  Viszont a currencyfair-nél, és jól hangzik, hogy odautalod a pénzt és közvetlenül el kell fogadnod az adott árfolyamot hogy megcsinálják a váltás, meg fogom nézni őket.
 • ZoltánH
  A fórum ötlete nem rossz.
  Kiszámoló! Ne egy fórum témára gondolj, hanem egy teljes fórumra, témakörökkel és alatta topikokkal.
  Pl. Jogi kérdések főkategória, alatta Örökösödés kategória, benne a témákkal, amit már részben a látogatók nyitnának (pl. Cégtulajdon öröklése, Köteles részről, Házassági szerződés…)

  A véleménycsere sokkal sokrétűbb lehetne, egyszerűbbé válna a moderáció. Lehetne csak a felhasználók bizonyos körének látható kategóriákat csinálni (pl. minden akadémia közönségének egy-egy ilyen). Rangok, szavazások…
  A lehetőségek köre hatalmas, pl. egy Vbulletin fórummotor esetében.

  Ha gondolod vedd fel velem a kapcsolatot ez ügyben. Van egy nem használt Vbulletin lincenszem és szívesen belövök egy működő fórumot. Még akár tárhely és egyéb kérdéseket is meg tudom oldani. Szóval akár pénz és energiaráfordítás nélkül megúszhatod. 🙂

 • Barnabás.Jog
  Az Enron az teljesen más tészta, ott a rendszerrel volt gond, nem a pénzügyekkel: a menedzsment úgy akart nagy bónuszokat kapni, hogy kozmetikázta a cég eredményeit (alapítottak kb. 3 ezer céltársaságot (SPV-t), amik átvállalták az Enron tartozásait, így az Enron mérlege pozitív(abb) lett; a probléma pedig azzal volt, hogy az SPV-ket apportból alapították, az apport pedig minden esetben Enron részvény volt…), a könyvelők és könyvvizsgálók pedig partnerek voltak ebben, akkor még azt is meg lehetett csinálni, hogy ugyanaz a cég végezze a könyvelést, könyvvizsgálást, adótanácsadást és a jogi képviseletet. De a Sarbannes-Oxley Act ezt megtiltotta, ezt átvették közvetve mindenhol a világon, így ilyen rendszer-szintű disznóság nemigen eshet meg többé. El szokták felejteni, hogy akkor az Arthur Andersen LLP is bedobta a törülközőt, akkor lett a big5-ból big4.
 • Jenő
  Index fórum!? So 1999.
 • masikpeter
  Nagy összegeket váltottam, ahol tizedszázalékok is számítanak. 100 eurónál nem izgatna nagyon, ha az árfolyam kicsit elmászik. Mindenki használja azt, ami a legjobban működik neki az adott tranzakcióhoz, én csak azt akartam, hogy tisztább legyen a kép. 🙂

  Igazad van, közérárfolyamon vált, és ebből jön le a service fee; de nem tök mindegy, hogy hogy hívják? A végén te fizeted, és az árfolyamot befolyásolja, mivel nem fix összeg, hanem egyenesen arányos a váltott összeggel. A currencyfair-nél nagyjából ugyanez a felállás, de jobban tudod befolyásolni, hogy milyen árfolyamon váltson.

 • Hudi
  @kiszamolo:

  Amiben egy rendszerezett fórum erősebb mint cikkekhez hozzászólás:
  – követhetőség (két hét szabadság után is meg lehet nézni, hogy hol tart-egy téma, egy újonnan csatlakozó is tudja miket olvasson először el)
  – kereshetőség (pl. kulcsszavakra, hozzászólókra)
  – átláthatóság (nem a legfrissebb cikkhez irnak, hanem témához)
  – moderálhatóság (off-topic könnyebben kizsuppolható, tapasztalt fórumozók felismerhetők (moderálás nélkül irhatnak, véleményük általában hitelesebb))
  – szerkeszthetőség (fórumok egy részén a saját hozzászólás egy darabig módositható, pontositható)

 • bklement
  Nálam a váltás nem szempont, mert emigrációra gyűjtök tőkét, és úgy hogy drágább lenne forintot kiutalni már végképp nem éri meg árfolyamkockázatot futni, inkább fél százalékért leváltom utcán és lassanként bepakolom.
 • engedib
  Úgy tűnik, nem csak magyar sajátosság, most jött email, hogy az NZD tranzakciókra is emelkedik 0.5%-ról 0.7%-ra a költség.