Biztos belevágsz ebbe az építkezésbe?

Tegnap tanácsadáson mondta valaki, hogy milyen szörnyű gyerekkora volt, mert az apjáék belevágtak egy építkezésbe, amit soha nem sikerült befejezni, viszont a törlesztő miatt egész gyerekkorukban semmire nem volt pénzük. Nemhogy nyaralásra, de még mindennapi dolgokra sem. Az egész gyerekkorát tönkretette a ház miatti anyagi problémák, amik húsz évig kísértették a családot. A ház azóta is félkész, úgy laktak benne, de soha nem volt pénz rendesen befejezni.

Mostanában rengeteg olyan tanácsadás van, ahol a párok építkezni szeretnének az örökölt, vagy régen vásárolt telken. A tervek most készülnének, valamikor jövő nyáron kezdődne az építkezés.

A meglévő lakást eladják és várhatóan kell még 40 millió forint hitel.

A jövedelem jellemzően 7-800 ezer forint, a feleség még jó néhány évig otthon a kisgyerekekkel.

Ez az elképzelés tele van életveszélyes aknákkal.

Az első akna, hogy vajon mennyit fog drágulni az építőanyag, ha jövő nyáron akarsz belevágni? Ha csak 15%-ot fog drágulni az építkezés időtartama alatt a mai árakhoz képest, már messze nem lesz elég a 40 millió forint hitel.

Tételezzük fel azt a kis valószínűségű lehetőséget, hogy semmit nem fog drágulni az építkezés. De akkor az rendben van, hogy a ház készen lesz a meglévő, illetve a lakás eladásból kapott pénzből és a 40 millió forint hitelből. De miből lesz konyhabútor, étkezőasztal, kerítés, kertkapu, térkő, kert és még ezer más minden, ami nincs benne az építkezés alapköltségeiben?

Biztos olyan házban akarsz te is lakni, ahol még 15 év múlva sincs kész a kerítés meg a teraszkorlát és nincs vakolat, mert a hiteltörlesztő mellett arra már nem fogja futni?

Mennyit fognak esni az ingatlanárak, amikor el akarod adni a lakásodat? Esetleg mennyi ideig kell árulnod majd azt a lakást, amit tavaly ilyenkor másfél hónap alatt elvittek volna?

Mennyi lesz a hitel költsége jövő nyár közepén? Jelenleg valamivel 10% alatt még kapsz hitelt, de folyamatosan emelkedik a kamatláb, követve az alapkamatot és az azzal összefüggő banki forrásköltségeket.

Reméljük, hogy lényegesen már nem fog drágább lenni a hitel, de mi lesz, ha 11,5%-on fogsz tudni hitelt felvenni akkor, amikor kezdenéd az építkezést?

Csak hogy konkrét számokkal érzékeltessem a problémát:

Ma 40 milliós építkezési hitelt durván 370 ezer forintos havi törlesztővel tudnál felvenni.

Ha csak 5 millióval olcsóbban adod el a lakásodat, mint tervezted és csak 10 millióval lesz több az építkezés összköltsége a következő majdnem két év alatt, akkor is már 55 milliós hitelre lesz szükséged, vagyis a havi törlesztőd 512 ezer forint (!!!!) lesz húsz éven keresztül.

De ha semmi ilyen nem ér, csak a hitelkamat fog emelkedni 11,5%-ra, akkor is 426 ezer forint lesz a törlesztőd az eredeti 40 milliós hitel esetén is.

Mi lesz, ha a következő gyerek helyett, amit terveztetek (vagy nem is terveztetek) ikrek fognak születni és ezzel eldől, hogy a feleséged még hat órában sem fog visszamenni dolgozni, tehát az ő bevétele ki fog esni a következő sok-sok évben, szemben az eredeti tervekkel?

Mi lesz, ha jön a recesszió és kevesebbet fogsz keresni, miközben az infláció miatt többet kellene költened a boltban élelmiszerre, mint eddig? Akkor hogyan fog beleférni a bevételetekbe a megélhetésetek a hiteltörlesztő mellett?

De tegyük fel, minden pontosan úgy alakul, ahogy terveztétek. Semmi nem drágul, semmi nem változik és még a konyhabútor és a kertrendezés is belefér a 40 milliós hitelbe, nem lesz recesszió, sem plusz gyerek és megélhetési infláció sem.

Ez ugye a legjobb eset, ami történhet.

Akkor csak a nyaralásról kell lemondani a következő húsz évben, a magán bölcsödén és a fizetős iskolán sem fog kelleni gondolkodni, de talán még a gyerek fogszabályozásán sem, mert egyik sem fog beleférni a maradék négyszázezer forintba, ami a számládon marad a hiteltörlesztés után.

Ha pedig minden összeesküdik ellened, akkor eladod a meglévő lakásod az építkezés miatt, a nyakadba veszel egy akkora hitelt, ami a fizetésed felét felemészti, de kiderül menet közben az építőanyagok áremelkedése miatt, hogy még kellene legalább 15 millió forint ahhoz, hogy be is tudjatok költözni. De nem ad a bank, mert azt már nem tudnád fizetni ebből a fizetésből. Így nincs hol laknod és kérdés, hogy a fizetésedből telik-e majd pluszban még egy normális bérlakásra is a havi négyszázezres törlesztő mellett, amit a félkész házra fizetsz.

Ha pedig csak kicsit megy félre a dolog, akkor a te gyerekeid fognak úgy panaszkodni, mint a cikk elején idézett úr, aki úgy érezte, hogy az egész gyerekkorát tönkretette a házépítés miatti állandósult anyagi problémák.

Egy szóval szerintem gondold meg jól, hogy ér-e ennyit ez az egész.

Lehet, hogy érdemesebb várni, amíg többet fogsz keresni, több lesz a megtakarításotok, így nem kell annyi hitel, esetleg nem fogja kitenni a hiteltörlesztő a fizetésed közel felét, vagy szerencsés esetben némileg csökkennek a hitelkamatok.

Olvasd el ezeket a cikkeket is, mielőtt döntést hoznál:

Ingatlanvásárlás 5. rész: lehetőségek, vágyak és szükségek

Megér ennyit?

Share

136 hozzászólás

 • WTF
  Sziasztok,
  OFF: Hol olcsóbb USa részvényeket venni TBSZre?
  Erste NetBroker?
  vagy KBC Equitas?

  Illetve a magyar minimumadó vétóra adott Amcsi válasz értelmében most változott az adózás az amcsi papírokra? köszi

 • Indexkövető
  Az gond h senki nem gondol a konténer v mobilházakra amelyek alkalmasak lakhatásra csak készen meg kell venni és bevezetni a vizet, villanyt, gázt.
 • bobo (az igazi)
  Hasonló cipőben járunk, annyi különbséggel, hogy 2 tehermentes ingatlanunk volt, a kisebbiket most adtam el szerintem még jó áron. Eddig ki volt adva. Telek viszont nincs, így inkább kertes földszinti társasházban tudunk gondolkodni. Jó lenne csak annyi hitelt felvenni, amennyit a jelenlegi lakás kiadása fedez, babaváró már a számlánkon van, szerencsére kamatmentes. Ha jönne a második gyerek, CSOK hitelt is felvennénk, nem lenne az egész piaci. Sajnos vidéken nem olyan jók a kereseti lehetőségek, gondolkodom a váltáson, informatika közel áll hozzám, de nem eshet ki egyszerre mindkettőnk keresete.
 • FDanee
  Az anyagi rész mellett szintén nem elhanyagolható a végtelen mennyiségű idő és stressz, amivel egy építkezés jár. Persze biztos vannak, akik a szabadidejükben élvezik menedzselni a szakikat, de ez az építőipar jelenlegi helyzetét elnézve nem tűnik akkora bulinak.
 • Prakt
  Sajnos sok ilyet látok. Nincs pénz már beszínezni a házat, így nem kapnak használatbavételit, ezért az utolsó 10%-ot a hitelből nem fizeti ki a bank. Kert egy förtelem, kocsibeálló maximum murvás, de inkább maradék sóder.
  Mi 2017 karácsonyán költöztünk be, és 5 évet adtam magamnak, hogy minden kész legyen. Már csak a két kapu hiányzik, de az csak az én lustaságom, és igény sincs rá olyan nagy 🙂 , de máshol túl tejesítettem. Igaz mindent én csináltam.
  Viszont a házért nem voltam hajlandó feláldozni a nyaralásainkat, a mindennapi jólétünket.
  Egyedüli kereső vagyok, mérnöki pozícióban megyeszékhelyen. Mégis maradt pénz az utóbbi 5 évben. 4 repülős tengerparti nyaralásra, Balatonozásra, evezésre, síelésre egyre növekvő gyerekszám mellett is.
  Nem vagyok spórolós, csak odafigyelek a kiadásokra
 • Franci
  @Indexkövető
  Lakjál egy életen keresztül konténerházban, azt kívánom neked!
 • L.
  Ez a várj még pár évet mielőtt belevágsz, hogy több legyen a megtakarításod, és kevesebb hitel kelljen dolog az utóbbi években szerintem nagyon nem jött be. A jövőben persze akár jól is járhat az ember ezzel a hozzáállással, de nem tudni előre.
 • nagycsaládos
  Nálunk más a matek de még így is nagyon óvatos vagyok hogy belevágjunk-e.
  Terv: agglomerációban eladni kb 150 -160 misiért
  Vidéken családhoz közel venni szerkezetkészet és befejezni kb 100 misiből

  Így eljutnánk oda hogy nulla hitel, közel a család, lenne kb 20 misi tartalék

  Még ebben is rengeteg a kérdőjel és bizonytalanság…

 • .....
  @Indexkövető A konténerházak papíron jól hangzanak. Aztán alapozol, szigetelsz, gépészetet csinálsz és rájössz, hogy nem vagy sokkal előrébb, cserébe eladáskor hátrébb. (Ha 40 évig nincs sok kedved eladni, akkor szerintem ez megfordulna. Szívesebben vennék meg egy 40-50 éves konténerházat, azt könnyebb bontani.)
 • Józanul gondolkodó
  Konténerház?
  Az szuper ötlet. Egészen addig, míg rád nem száll az önkormányzat! Mert sok helyen már abszolút tiltják a sima lakóövezetben a lakókocsik, konténerházak tartós jelenlétét a magánterületeken!
  De ha rendszeresen kifizeted a bírságokat, akkor valóban működik!
 • az igazi bankosok
  Az építkezésnél az árajánlatot nyugodtan meg lehet szorozni kettővel (alsó hangon). Plusz igen gyakori a válás is. Konténer/mobilház nem hitelezhető és eladni is csak bajosan lehet.
 • untermensch4
  Házat csak b30-as téglából lehet építeni és csak kétgenerációsat. Ennél. meg a jó lónál (=prémium autó) alább magyar nemes nem adhatja.
 • jami
  Teljesen ez volt gyerekkorom, annyi, hogy valahol lakni kellett és ahol laktak, az életveszélyes volt. Ami az előnye: tudok betonozni, nem kapok sikítófrászt a festéstől, szereléstől. De igen, mindig és minden pénz kellett a házra/udvarra/melléképületre/fűtésrendszerre/kerítésre/középső kerítésre/kocsibeállóra/megint benti festés/fürdőbe ez-az/tető és így tovább, újra és újra. Nem is akartam családi házat nagyon sokáig, építkezni pedig főleg nem akartam. Tényleg nem szándékosan végül mégis végig asszisztáltam 2 építkezést (lakás, ház), agyrém tapasztalatokkal. Önként, magamtól, eszembe nem jutott volna. Épp dolgozik most otthon 2 mester – ez az utolsó olyan munka, amit én akartam.

  Akik most kezdik, nem tudják, mibe vágnak bele. Ha van egy extrán megbízható kivitelező – hát, lehet szerencséjük. Minden egyéb esetben kötél idegek és szabadszemmel láthatóan növekvő jövedelem kell

 • glezmen
  Mi ket eve alltunk neki epitkezni, nem komplett hazat, csak 3 szobat meg egy eloszobat hozzaepiteni a meglevohoz. Az epitesz akkor 16 milliora becsulte a komplett koltseget. Most, ket evvel kesobb szinte teljesen kesz vagyunk (kulso lampak es csatorna kell, aztan kesz), 28 millio forintnal tartunk…
  Ha hitelbol alltunk volna neki, mert nem lett volna sajat forras, akkor honnan a francbol astunk volna elo meg 12 milliot menet kozben, mikozben az ember mar eleve fizeti a torlesztot?
  Aki most akar hitelt felvenni ugy hogy megmondja, a kovetkezo 2-3 evben mennyibe fog kerulni minden, nagyon bator…
 • Mazsola
  Szuleim detto ezt csinaltak. Nagy tervek, majd ok megmutatjak a vilagnak. 1980 at irtunk akkor, en meg nem leteztem. Az akkori babavarot vettek fel, ket gyerekre. Sosem lett masodik gyerek… felvettek hatalmas hitelt a semmire. Megtakaritas nulla. Hatalmas ketnszintes, plusz beepitheto tetoter. Ma sincs kesz a haz… Rament a hazassaguk ( nyilvan nem ez volt az egyeduli ok). A haz evtizedekig felkesz maradt. Ugy eltunk sokaig hogy valami epitkezes mindig volt. Emlekszem kindig faztunk, letiltottak a felnfizujukat a masik felebol epp kijottek a szamlak. Mindezt ket akkori jonfizubol.
  A kollegaik lakasban laktak, volt aki szolgalatiban amit kesobb jo aron meg lehetett venni. Aku sima lakasban lakott az is volt egy idoszak amikor jo naron el tudta adni, igy vett hazat. Azok a hazak jobb allapotban viltak, mint a szuleime, igybtulajdonkeppen utolertek oket boven.
  Mindig nelkuloztunk…
 • tgwh
  Van aki egyszerűen életképtelen ilyen szinten, biztos bukásra van ítélve, mert józan ésszel nem éri fel, hogy nem lesz elég pénze egy akkora házra. A család esetleg kisegíti, ha szerencséje lesz.
  Előre lehetett látni mindent. Amíg mások nyaraltak meg új autót vettek, addig mi szigeteltük a házat. Kevés pénzből is meg lehet oldani, csak tudni kell nemet mondani a legdrágább építőanyagokra. Nem kell 2 milliós teljesen elhúzható teraszajtó, mert úgysem fogják soha kihasználni, stb.
  Ha most építkeznék, csakis minimum 2 hektáron, valami gyéren lakott területen, mondjuk akár vályogházat, vagy dombházat. Mondjuk Ausztriában, mert itthon vályogházat szerintem hivatalosan nem lehet.
 • mérnök
  Havi rendszerességgel figyelem az építőanyagok árát év eleje óta. 35% emelkedés történt 2022 január óta. Most úgy tűnik valahol 2022 októberben az emelkedés elérte a platót.

  A 2017-es tehát 5 évvel ezelőtti árszinthez képest 120% emelkedés történt. Akkoriban 200.000 Ft+Áfa/m2 volt az önköltségi ár, most 450.000 Ft+Áfa/m2 lenne, ha mernék építeni… De nem merek építeni, mert ezt az árat már nem tudják megfizetni a vevők, 8-10% hitel kamatok mellett.

  Abban reménykedek, hogy a kormány kitalál valamit, mert így az építőipar fejreáll. Az állami beruházások leálltak, a lakosság nem épít. Talán az ipari beruházások tolhatnak ezen valamit, de az jellemzően csarnok építés. Oda nem kell festő, ács, burkoló. Ha nem találnak ki valamit 2-300.000 embernek fogyhat el a munkája. Úgy érzékelem, hogy az alvállalkozói kör már lelkesebben kapkodja föl a telefont mint egy fél évvel ezelőtt.

 • korrekt orr
  fog lenni, fog kelleni, összeesküdik?
  ez vendégposzt vagy csak a fáradtság? 🙂
 • Treil
  Lemondtunk a házról, átlag embernek az a busz 6 éve elment. Persze agglomerációban még talán lett volna esély rá, de túl sok a kompromisszum. Egyébként is irracionálisnak tartottam az egész helyzetet hogy nyugdíjasokkal van tele a város kádárkockákban, 80-as, 90-es években épült házakban, fiatalok akiknek a városban van munka, iskola mennek kifelé és aranyáron építkeznek dűlőutak mentén. 10-20 év múlva kihal nagyvárosokból a ratkó generáció, iszonyat mennyiségű ingatlan kezd el felszabadulni amelyek után senki nem fog kapkodni. Még a hitelemet javában törleszteném a 40-50 milliós kádárkockára amiben (vagy azt lebontva) még ugyanennyi ráfordítással elindultunk, közben akkorra tele lesz a város eladhatatlan régi ingatlanokkal, amiért 10 évvel előtte egy életre eladósodtam.
 • Valamirandom
  @Indexkövető
  De, gondolkodtunk rajtuk, megnéztünk legalább egy tucatot személyesen is. Az lett a vége, hogy ha minden jól megcsinálsz, akkor ugyanott tartasz, mintha téglából építettél volna egy házat. A könnyűszerkezetes sem sokkal olcsóbb, ha normálisan van megcsinálva.
  Lehet itt eltartott kisujjal lenézni meg kiparodizálni a b30-as téglából házat építőket, de ilyet csak az csinál, aki internetes cikkeken kívül semmi mást nem tud az építési technológiákról.

  Plusz ami szubjektív, hogy a konténerházak belmagassága nekem például nem tetszik. Nem volt jó érzés egyikben sem lenni, még úgy sem, hogy csak látogatók voltunk. A konténereket áruszállításra találták ki, nem lakhatásra. Lakhatnál hűtőszekrénydobozban is, azt is csak szigetelni kell, meg többet egymás mellé tenni…

 • Éva
  ilyenre gondolsz? mobil-homes.hu/hu/kinalatunk/jb-silver-moon-57nm-uj-hoszigetelt-keszhaz-rendelheto
 • Kiszamolo
  Az a gond továbbra is, hogy a ház legolcsóbb része az alap és a tégla.

  Minden más pedig kell minden házba, az ugyanannyiba kerül.

  Ha viszont eladni akarod majd, nagyon nem lesz mindegy, miből készült a ház.

 • szomorú
  hetedik osztály első félévében költöztünk el. innentől a bandázások, nagy barátságok kialakulása esélytelen volt, mert messzebb laktam, ráadásul menni kellett a volánhoz is. felnőtt fejjel nézve elképzelésem sincs mi volt a racionális érv a ház mellett.. nem volt jó állapotú, bő egy évre rá elkezdtük felújítani. természetesen akkor is voltak trógerek, bele is futottunk, le is húztak, meg baromságokat csináltunk, pl nagy fesztávú fa födémre betonozás. aztán amikor meghajlott az egész, lehetett felverni. el is égethettük volna a pénzt, kevesebb fáradság. aztán itt is megjelent a nincs mindenre pénz, így egy csomó minden félkész volt, volt ahova nem jutott járólap, falra csempe, vagy az emelet padlója is csak a fafödém deszkázata volt normális rétegrend és borítás nélkül, pár évre rá kapott csak filcszőnyeget, abból is az olcsót.. lépcsőre falap olyan 15 évvel később került, konyhabútor
 • Hobbista
  Ahhj, mennyi ilyet láttam az ismerősi körben. Az egyikük most is szenved a házával, amire már többet költött, mint a piaci értéke. Viszont ketté kell választani a dolgot!

  Budapesten és az agglomerációban csak az kezdjen bele önálló építkezésbe, aki nagyon tele van pénzzel (ha kétszer annyiba kerül, akkor is röhögve kifizeti), és hatalmas rutinja van az építőiparban. Minden más bukó.

  Vidéken könnyebb korrekt szakikat találni, az árak is visszafogottabbak.

  A már említett válásoknak is ez az oka. Egyszerűen túlvállalják magukat az emberek. Készül egy költségvetés, amiben nincs semmi puffer, aztán jön egy kis plusz földmunka, egy csaló kőműves, és borul az egész. Így aztán elkezd tolódni a beköltözés, amit az asszony megun a végén. Már mindenki bánja, hogy belevágtak, de nem tudnak kiszállni, mert félkész torzót senki sem vesz meg. Mármint akinek van esze.

 • szomorú
  is csak téglákra rakott rozoga valami volt. borzalom. a felújítás közben megszületett a második testvérem is, kiesett egy kereset, így nyaralás max az volt, amit táboroztam, vagy leginkább nyaranta is csak a házat csináltuk, kertet túrtuk. gimis korúként csajoztam volna, hazavittem volna, de mindig szégyelltem azt a házat, környezetet. ezen az sem javított, amikor a felújítás elkezdésére 6 évre anyám még el is vált, és persze ott maradtunk, mert apám hülye volt és nem ment bele a ház eladásába.. eddig se volt pénz, utána meg anyám bármennyit is dolgozott + túlóra (jó munkahelyen!) + másod, akkor sem jutott a házra. ház a batár kerttel még mindig megvan, felújítgatások voltak amit anyám tákolt, de rengeteg dolog igényelne komoly munkát és soksok milliót.
 • mérnök
  B30-as téglából utoljára 1984 májusában épült családiház Magyarországon. Emlékszem én raktam le az utolsó sor téglát… 🙂

  Még egy gondolat: a szabványok szigorodásával nagyon megdrágult az építkezés. Vastagabb hőszigetelések, 3 rétegű ablak, szellőzőrendszer, hőszivattyú, napelem, stb. Ezek nélkül nemigen lehet megfelelni.

  Önsorsrontó módon ehhez jön még az igények, és az elfogadott minőség fogalmának változása: 20 éve még simán beépítettük az acéllemez zuhanytálcát, a falon kívüli wc tartályt, stb. és nem haltunk meg. Ma falba süllyesztett Geberit, épített zuhany, edzettüveg korlát és motoros zsaluzia nélkül utolsó lúzerek lennénk. Ne hagyjuk! :DDD

 • D21
  Az én ismeretsegemben is van hasonló sztori. Hatalmas többgenerációs ház épült, panel lakás előtte eladva, de sose sikerült a házat befejezni. Szép, szép, a ház, csak félkész…
  Nagy álom a családi ház pedig.
 • GrandMasterB
  Csorba Dániel készített pár hete videót egy több éve konténerházban élő fickóval, nekem nem igazán jött be a dolog:
  youtube.com/watch?v=SG3tFU9z0rE
 • Hobbista
  Kiszamolo
  Az a gond továbbra is, hogy a ház legolcsóbb része az alap és a tégla.

  Pontosan, és ebből látszik, hogy amatőrök ugranak neki egy olyan komplex dolognak, mint az építkezés. Aki azt hiszi, hogy a könnyűszerkezetes olcsóbb lesz, az álomvilágban él. Ez már évekkel ezelőtt sem volt igaz, azóta pedig az épületfa ára megduplázódott. Eladni pedig lehetetlen. Rönkház dettó, ott még olyan dolgokkal is szembe kell nézni, minthogy utólag nem tudsz felrakni egyetlen szerelményt sem. Pont most csináltat ilyen nyaralót egy ismerős, előre meg kellett terveztetni az összes kiállás helyét, mert a kábelcsatornákat bemarják a rönkbe előre. Utólag nincs apelláta. Vagy vezeted a falon csatornában, ami nyilván vállalhatatlan egy rönkházban.

 • mérnök
  Még egy gondolat a könnyűszerkezetes házakhoz: az építési költségeknek kb. 7%-a falazat. A többi 93% minden más. Tervezés, gépészet, villanyszerelés, nyílászárók, burkolás, kerítés, járdázás, stb. Ennek a 7%-nak fogjuk megsprórolni az 50%-át? Nagy előrelépés lesz…

  Bocsánat, be is fejeztem.

 • Hobbista
  mérnök
  2022-11-17 at 09:51

  Ahhj, mennyire igazad van. És a gépészet piszok drága, ezzel nem számolnak sokan. Egy korszerű fűtés/hűtés rendszer simán 10 milliós nagyságrend lehet, és drágul. Ezek hol vannak a költségvetésekben?

 • Pistu
  Jó meglátások, átértékeli a felújítós cikket mert felújítani még mindig kevesebb buktatóval jár. Szerintem ideje úgy tekinteni az ingatlanra, mint az autóra, ha nem vagyunk szakmabeliek, csak újat/jó állapotút veszünk és még úgy is számolunk a javítási költségekkel.
 • jami
  Igen, az igények. A kivitelező folyton rám csodálkozott. Pl. mondtam, h koszi, nem kell a fszt-en mindenhol ledspot, hótfelesleges – mennyit enged így az árból? Viszont kértem, h legyen kamra, elektromos redőnyhöz kiállás, vastagabb aljzat és tetőszigetelés. Nem akartam drága burkolatot, pláne nem diagonálba rakva – ha eladom, úgysem olyan ízlése lesz a köv tulajnak, nekem ok az egyszerű. Nem érdekelt dekortapéta és díszléces izék. Én fogom majd újra festeni, ahhoz csak legyen nagyon rendesen megcsinálva az alapozó festés és sík falakkal/mennyezettel könnyebben boldogulok.
 • hazafi
  Ellenérv következik:

  Szinte ugyanebben a cipőben voltunk 2022 januárjában. Feleségem az 1 éves kisfiunkkal volt itthon, havi keresetünk 900 ezer forint körül mozgott. Tudunk venni az agglomerációban egy családi házat (kádár kocka), 30 millió piaci hitelt (persze akkor a kamatok a mostaniakhoz képest nagyon alacsonyan voltak) és még volt a 10 milliós babaváró. a pesti lakást nem eladtuk, hanem kiadtuk (a törlesztő rajta 100 ezer, és 170ért ki tudtuk adni, tehát a 70 ezer az ment a ház törlesztőjébe, így már nem is volt olyan vészes). a felújítás nyáron megtörént, be tudtunk költözni (a felújítás csak belül van még kész, kívül a szigetelés tető még várat magára, majd szép lassan).

  Életünk egyik legjobb döntése volt eddig, a kicsi imádja a kertet, mi is a vidéki életet (pest előtt vidékiek voltunk), a hitel azóta elinflálódott nagyérszt, a fizetésemet szerencsére azóta emelték folyt.

 • hazafi
  folyt.: azóta a feleségem újra babát vár, tehát a babaváró szünetel plusz a jövedelme is újra nagyobb, így mondhatjuk hogy jobban jövünk ki hónap végén mint januárban (persze az élelmiszerárak drágulása minket is rosszul érint).

  ezzel csak azt akartam mondani, hogy nagyon jó az, ha Miklós mindenkit átgondolásra és kis számolgatásra int, viszont valakit lehet élete lehetőségétől riaszt el, vagy veszi el a kedvét. mindig az egyik volt kollégám esete jut eszembe, aki 2015 (!) óta mondja, hogy azért nem vesz lakást mert drága, még egy kicsit kivár, mert ennél fejjebb már úgyse mehetnek az árak, ő bizony megvárja még lejjebb mennek… most közel 40 évesen még albérletben lakik a családjával.

  kicsit én is ezt értem ezeken a jellegű cikkeken…

 • Kicsi a világ

  Ezt nézd át:
  szendreiadam.hu/szamlak/ertekpapirszamla-osszehasonlitas/

  Adóüzás nem változott. A felmondott egyezmény 2023. dec 31-ig még érvényben van. Ha addig nem kötnek újat, akkor 2024. jan 1-től nő(het) az adóteher.

 • Handyman
  @mérnök “…motoros zsaluzia nélkül utolsó lúzerek lennénk.” Lustaság vagy hiúság?
  Mindig mondom: más emberek lustaságából gyönyörűen meg lehet élni.
  “A hiúság a kedvencem a bűnök közül” /Az ördög ügyvédje/

  Süllyesztett wc tartályt be nem raknék! Zseni volt, aki kitalálta, sok-sok embert le lehet vele húzni. 🙂

 • SM
  Szintén rizikó, hogy a fiatal családok (hely)igényei is gyorsan változnak, most elég x szoba, de 2-3 év múlva már több lenne ideális, rá pár évre még egyel több, aztán pedig meg már kevesebb. De ez sok változatban lehetséges. Ideiglenes/könnyen áthelyezhető falak tervezéséről magánházaknál nem hallottam még (intézményeknél, irodáknál ugye gyakori). S nem 10 éves távlatokról van szó, hanem akár 4-6. De az egyéb igények is gyorsan változnak, 2 év múlva az ovi közelsége a fontos, (ha jön a következő gyerek) később már az ovi és suli közelsége, stb.
  További rizikó ha beköltözik egy kellemetlen szomszéd, vagy leromlik az utca, kerület, mert nem tudják v nem akarják azt fejleszteni. Ellenkezője is lehet, felhúznak a közelbe egy hangos üzemet. Ez általában olyan helyzet amit nem tud magánember megelőzni vagy kijavítani, romlik a ház értéke és a mindennapok kényelme.
 • AndrewLion
  Hasonló a történet itt is. Anyámék vettek fel egy újabb hitelt mikor 18 voltam, hogy legyen végre egy vízöblítéses wc a házban, egy olyan pillanatban, amikor épp csak annyi adósságuk volt, hogy volt egy bank aki szóba állt velük. Nem sokkal ezután hozzátettek egy válást is, aminek a vége az lett, hogy az adósságok kifizetését követően kaptak fejenként 360-360e Ft-ot a vagyonból. Mindezt kb 10 évvel ezelőtt. Közel 50 év telt el ekkor az életükből, és ez volt a teljes vagyon, amin osztozkodni kellett, mert minden más csak hitel, adósság.
  Ha nem lett volna a nagyapám, aki mindig dobott nekik egy mentőövet, mielőtt pont teljesen elsüllyedtek volna, még ez sem maradt volna. De az is lehet, hogy megtanultak volna úszni…
  Mégis, még ebben az évben is sikerült annyit hoznom a befektetéseime, amennyi akkor volt a vagyonuk. Le lehet vetni ezeket a szokásokat. De nehéz.Erre jó a Kiszámoló Blog.thx
 • Maris
  en meg abban remenykedek hogy drága Kormányunk már nem talál ki semmit! Az átgondolatlan intézkedések miatt “állt fejre” az építőipar: CSOK bevezetés után drágultak meg hihetetlen módon az ingatlanok. -nak is volt erről egy külön cikke adatokkal alátámasztva.
  Talán nem lenne baj ha egy átlag melós nem kérné el pár napos munkára egy diplomás megrendelő több heti, havi fizetését, te nem így gondolod?
 • Spring76
  Tisztelt mindenki!

  Az a baj a mai ingatlanhoz jutással, hogy csak annak sikerül, aki örököl vagy hitelt vesz fel. Fizetésből, de még egyéni vállalkozásból sem lehet összerakni egy lakásravalót hitel nélkül, nem hogy házra. Kádár kockára sem. Jómagam szintén nem láttam rá esélyt 10 éve még, hogy saját ingatlanom legyen. Aztán meghalt az egyik nagyszülőm 2016-ban és akkori lenyomott értéken kivásároltam az összes örököst a mama lakásából. Felújítandó volt, de csak kifestettem és kiadtam. 5 év alatt megnégyszerezte a vásárláskori értékét. A párommal aztán arra jutottunk, hogy édesanyám a következő 10 éven belül ápolásra fog szorulni, így érdemesebb lenne vele összebútorozni, mint 100 kilométereket utazni majd, ha ápolni kell. Így eladtam a lakást, édesanyám is eladott egy felújítandó lakást, és a kettő árából vettünk egy épületgépészetileg felújított, kétszintes kádár kockát. Folyt köv.

 • tip
  “Abban reménykedek, hogy a kormány kitalál valamit, mert így az építőipar fejreáll.” – az elmúlt évtizedben mást se csinált a kormány, minthogy kitalált valamit, nehogy fejreálljon az építőipar. Többek között ezért tartunk itt. Mi kell MÉG az építőiparnak?
 • Spring76
  Az ingatlan tehát úgy néz ki, hogy egy szint beszigetelve a kettőből 10 centis hungarocellel, a másik csak a B30-as tégla, villanyvezetékek kicserélve (3x16A), vízvezetékek kicserélve, szennyvíz is 90%-ban cserélve. Új gázkazán, új radiátorok és csövek, plusz Totya vegyes, kazánvezérlővel. A tető nem új, de még 10 évet elmegy. Van munka bőven, az alsó szintet felújítottuk, a másik szint még ocsmány, de már benne lakunk, muszáj volt jönni. Igazából nem nyomaszt minket, mert haladunk vele, de életem során mindig a lakás dísze volt a fúrógép, meg a fandli. Egyszer volt lehetőségem még gimis koromban édesanyám akkor felújított lakásában lakni, és de nem szerettem. Mindig óvatosan kellett közlekedni, mert nehogy leverd a sarkot ha cipelesz valamit, vagy óvatosan nyissad a zuhanykabint, mert drága volt. Akkor inkább lakok kicsit csumpiban, de nem gáz, ha koszos lesz a fal. Minden fejben dől el
 • Spring76
  Kettőbe bejegyzésbe sem fértem bele, szóval a sztori pénzügyi része:

  – hitelem nincs
  – tehermentes a ház
  – nem tartozunk egymásnak sem

  Akkor újítunk fel egy helyiséget, ha egy projektre összejött a pénz. Addig nem kezdünk bele, mert nem akarjuk a szétvert helyiséget nézegetni hónapokig. Ha valamiért nem lesz pénz, akkor is használható a ház, mert gépészetileg rendben van. Oké, a fürdő csúnya, de le lehet zuhanyozni. Be lehet fűteni, bármit be lehet dugni a konnektorba anélkül, hogy leégne a ház. Ha majd lesz egy projektre pénz, akkor folytatjuk. De nem fáj a fejem a törlesztő miatt, ha jön pár gyengébb hónap, és nem aggódom, hogy elviszi a bank a szép új házamat. Nem stresszelünk, csinálgatjuk. Az élet legnagyobb ajándéka, ha azt tudom mondani, hogy valami elég.

 • Pityusz
  @mérnök:

  Majdnem minden szavaddal egyetértek.
  Viszont én várom, hogy fejreálljon az építőipar és a sok aranyáron is gagyi munkát végző, illetve a munkát csak igérő kivitelező koppanjon egy nagyot.

 • mitel hentes
  Sokan azt hiszik, hogy az építkezési vállalkozó, aki koordinálja a különféle szakik és segédmunkások munkáját, az mindenkiben benne lakik. Csak neki kell állni építkezni, és máris előbújik az emberből a projekt menedzser. A bátrabbak néha még azt is elhiszik magukról, hogy képesek egy-egy szakmunkát maguk elvégezni. Az esetek többségében ez nem így lesz.

  Nem vagyok építési vállalkozó, sem szaki. Az én gondolkodásomba nem fér bele, hogy valamelyik szakági kivitelező mára ígérte, hogy felvonul az építkezésre, de aztán nem jön. Mert késik. Mert beragadt a másik munkába. Mert kapott máshol egy jobb ajánlatot. Ezt az elképesztő mértékű inkorrektséget én nem tudom kezelni. És legfőképp nem szeretnék én is hazudni, ígérgetni, fenyegetni a telefonban, hogy rábírjam az inkorrekt embereket az ígéreteik betartására. És utána esetleg még vissza is bontatni azt, amit elkókányolt a szaki.

 • Tiboro
  Akkora a munkaerőhiány még mindig, hogy ha az építőipar leépülne, akkor a munkaerőpiac felszívná rögtön ezt az embertömeget. Nem várhatjuk el, hogy mindig mindenkit megmentsen a zállam. Hagyni kell, hogy a piac tegye a dolgát, és a valós kereslet behozza a lemaradását a vágtázó árakhoz képest. Ez több év minden bizonnyal.
 • géza
  Egyetértek a felettem szólóval . Az építkezést az emberek saját maguknak drágítják meg . A legelejétől fogva oda kell figyelni arra hogy a ház költséghatékony legyen . A jelenkori tervezett költségeket mélyen a lehetőség alá kell szorítani 20%-kal minimum. Készülni az építkezésre , sok saját munkával , információt szerezni , lehetőséget keresni , fórumozni , szakikkal beszélgetni.
  Én építkezek jelenleg Bp közvetlen közelében , bontandó épületet vettem elbontottam , most zajlik az építkezés . Legalább 25 % kal vagyok feljebb a költségvetésnek , de jó részét magamnak köszönhetem . Lehet költségoptimalizáltan építkezni .
  És valóban nagyon sok a buktató amin elszáll az ember . De én nem ismerek más módot ,hogy a saját elképzeléseid alapján legyen egy házad aminek minden centijét megtervezheted és a saját igényeid szerint alakíthatod
 • Szakmabeli
  Elnézést, hogy ilyen ‘sötétzöld’ témát is megpendítek – csak a tégla vs. könnyűszerkezetes vagy előre gyártott kérdés kapcsán – de ismerve, hogy az építőipar mekkora ökológiai lábnyommal rendelkezik, valóban helyes út-e az, hogy minden ház egyedi (gyakorlatilag prototípus), helyszínen épített sok hulladékkal + bontás során is a nagy része nem hasznosítható újra (pl mai vázkerámia téglák).
  Nemrég indult egy hazai projekt, ami egész jó válaszokat ad ezekre a kérdésekre.
  Teljesen előre gyártott, de van benne variálási lehetőség, szinte mindenféle telekre telepíthető (akár sorolva is), élettartam lejártával elemeire szedhető és újra hasznosítható (a ‘hanyatló nyugaton’ már van ilyen jellegű középület is).
  Nem olcsó, de egy hagyományos technológiájú generál kivitelezésnél nem is drágább.
  nextnest.hu/hu/future/82
 • Ágnes
  Egyetértek, hogy fel kell mérni a kockázatokat és azzal is, hogy most a lefelé mutató kockázatok a jelentősebbek, DE
  a cikk csak a normál és a stressz szenáriót részletezi, nem számol optimista forgatókönyvvel:
  – feleség vissza tud menni egy jó állásba,
  – férj fizetése jelentősen emelkedik,
  – hitel elinflálódik,
  – nagy összeget örököl a család, stb.
  Statikus vs. növekedési szemlélet!!!

  Akkor nem olvastad el a cikket.

  Van benne egy olyan rész, hogy semmi nem történik rossz esemény, akkor mi lesz. (Szimplán csak nélkülözés.)

  Meg van benne egy olyan rész is, hogy később nő a fizud meg csökkennek a kamatok. Na, majd akkor ráérsz építkezni.