Már él az Értékpapírszámla online lekérdező

Az elmúlt év a brókercsődöktől volt hangos. Mint kiderült, több brókercég éveken, sőt évtizedeken át egy virtuális valóságot mutatott a befektetőknek.

Miközben a befektető azt látta, hogy minden értékpapírja rendben van, a valóságban ezek nagy része már régen nem volt meg.

Trükkös módon a pénzügyi felügyelet felé a brókercégek a valóságot mutatták, így a felügyelet nem tudhatta, hogy a befektetők mást látnak.

Ezt a problémát hidalja most át az online lekérdezési lehetőség.

A szolgáltató minden ügyfeléhez egy 24 jegyű belépési azonosítót rendel, amihez havonta más és más jelszót ad. A belépési azonosító semmilyen formában nem utal az ügyfél személyére, így az ügyfél anonim marad.

Ezt az azonosítót valamilyen csatornán (levél, online felület, stb.) el kell juttatnia az ügyfelekhez, ahogy a havi belépési kódot is.

Ezután havonta megnézheted, hogy a befektetési szolgáltatód mit jelent a Felügyelet felé és ez vajon egyezik-e azzal, amit te tudsz vagy vélsz a befektetéseidről.

Ez egy remek kezdeményezés, de csak akkor van igazán értelme, ha minél többen használják. Hiszen akkor derül ki, ha egy szolgáltató csal a kimutatásokkal.

Ezért használd te is, legalább néhány havonta ellenőrizd a befektetéseidet.

Az MNB kérdezz-felelek oldala itt található, ha már van kódod (kell hogy legyen), akkor pedig itt tudsz belépni. (Ha nem levélben kaptad meg a kódot, akkor az online bankod levelei között érdemes keresned.)

Share

17 hozzászólás

 • Janos82
  Ez csak nekem tunik nagyon korulmenyesnek? Nem lenne egyszerubb egy azonosito ( lehet 24 szamjegyu ) + egy kod, amit hasznalhatok?

  Raadasul minden honapban nehez ezt eljuttatni ugy, hogy minden alkalommal garantalhato legyen, hogy csak en tudhatom meg… Valoszinuleg egyszerubb lenne, ha onkent regisztralhatnek a felugyeletnel, es ok automatikusan osszekapcsolnanak a szolgaltatoimat…

 • Robert
  És az MNB összesíti is az egy szolgáltatótól származó ügyfél portfóliókat, majd össze is veti azt az adott szolgáltató KELER-nél vezetett állományával?
 • kispista
  bennem is pontosan ezek merültek fel, de biztosan hozzáértő találta ki ezt is… Persze a jelenlegi helyzetnél (azaz a semminél) ez is jobb.
 • Családfő
  A lehetőség remek, de a megvalósítás – legalábbis a Citinél – elég töketlen.

  1. Külön borítékban küldték a belépési azonosítót és a jelszót biztonsági okokból… na ja, egy napon érkeztek, ültek ott kettesben a postaládámban…

  2. A jelszót havonta postán(!) küldik majd, nincs lehetőség elektronikusan megkapni jelenleg. Éljen a 21. század, éljen a papírgyártás!

  3. Az már személyes probléma, h a két külön számlához küldött jelszók egyike nem működik. Bár nézhetem úgy is, hogy legalább a másik jó volt. 😉

 • mamma
  A bank eddig félévente küldött egyenlegközlőt. Most havonta fog? Azt már jóelőre belengette, hogy az levelek árát rendesen megemelte. Kódott már küldött, jelszót még nem. Amint lesz jelszó, meg is nézem…
 • Professor
  Szerintem is nagyon jó a kezdeményezés, viszont azt fontos tudni, hogy az ügyfelek jelenleg csak a KELER-nél nyilvántartott magyar részvényeiket látják, a külföldi részvényeiket (pl.: BMW vagy Amazon) nem, mert azokat jellemzően egy külföldi letétkezelőnél tartja az adott brókercég.

  Mivel egy tudatos befektető jellemzően diverzifikál, vagyis nem csak magyar részvényeket tart, hanem európai vagy amerikai papírokat is, amiket viszont nem fog látni az MNB nyilvántartásában. Így ez csak megint egy félmegoldás, a nemzetközi részvényekkel való trükközést nem tudja kiszűrni.

 • dmry
  az mnb, kinek vezetőjének nem fogja át a tudata…

  valamiért nem érzem megoldottnak a dolgot:)

 • Dávid
  Létezik olyan forrás, ahol az egyes biztosítók szabályosságát is lehet ellenőrizni? Pl. olyat, amit a MNB adott ki a brókercégek bedőlése után? (Azon, ugye, biztosítók nem szerepeltek.) alk.mnb.hu/data/cms2430407/befszolgtev_2015_04_21.pdf

  Egyébként egy biztosító bedőlése esetén pl. az UL-ekben lévő vagyonra vonatkozik valamilyen biztosítás? Csőd esetén az ügyfél milyen eséllyel jut a pénzéhez?

 • Sanyika
  Röpke egy órás egértologatással 3 xanax után sikerült végigellenőrizni.
  Már alig várom, hogy megjöjjön a következő havi jelszavas papír.

  Nem lehet valahol indítványozni, hogy legalább elektronikusan jöjjenek a kódok?

 • tündérmackó
  “A jelszót havonta postán(!) küldik majd, nincs lehetőség elektronikusan megkapni jelenleg. Éljen a 21. század, éljen a papírgyártás!”

  ERSTÉ-nél jelszóval védett mailben jön, ha netbrókeres csomagod van. A havi egyenlegközlő szintén. Szeretik a fákat. Citi-nél nincs ilyen?

 • tündérmackó
  @Dávid

  “Egyébként egy biztosító bedőlése esetén pl. az UL-ekben lévő vagyonra vonatkozik valamilyen biztosítás? Csőd esetén az ügyfél milyen eséllyel jut a pénzéhez?”

  Általában befektetési alapokból állnak össze az eszközalapok, előbbieket meg védi a BEVA

 • londik
  Olyan jó magyarosra sikerült a rendszer, hamis biztonságérzetet ad és csalás kifinomultabb formáit fogja előhozni, ugyanis havonta 1x történik a bevallás (!) a brókercég részéről (nem külső ellenőrzés), de másodpercenként többször is ellophatják a vagyonelemeket. Másrészt az MNB oldalán látott adatok jogi erővel nem bírnak, felszámoláskor arra hivatkozni nem lehet, csak az számít, amit a felszámoló lát. Ha van egy nagy ügyfél, akinek tegyük fel hogy minden Richter részvényét ellopták, de nem nézte az MNB-nél, nem tud róla, akkor hiába nézi sok kis Richter részvényes, hogy mindene megvan, és tegyük fel, hogy igaz is, csőd esetén a homogenizálás miatt mindenki bukik. Ezért lenne fontos, hogy minden egyes ügyfél nézze, megvan-e mindene.
 • Dávid

  Az odáig rendben, hogy különböző (gyakran külföldi) alapokból, ETF-ekből, stb. állnak össze az eszközalapok, de szerintem ezeket csak akkor védi a BEVA, ha olyan intézményen keresztül fektet beléjük az ember, ami BEVA tag. A biztosítók nem azok.

 • Családfő

  Egyelőre nincs… Azért remélem, hamarosan elérhető lesz mondjuk az online felületen – akár plusz egy azonosítás után -, mint pl. a havi számlakivonat.
 • headset

  Szerintem szuperjó megoldás. Hatékony, számítástechnikai alapú, nem kiván további hivatalnokokat.

  “másodpercenként többször is ellophatják a vagyonelemeket” – nem akkor van a baj, ha 15-én eltűnik a részvény és 30-ára mindenkinek visszapótolják. Hanem, ha évekig görgetik a hiányt észrevétlenül.

  “az MNB oldalán látott adatok jogi erővel nem bírnak” – Arra ott vannak az eddig is küldött kimutatások.

  “van egy nagy ügyfél, akinek tegyük fel hogy minden Richter részvényét ellopták” – ha ezzel próbálkozna a számlavezető óriási kockázatot vállalna, mert nem tudja, hogy mikor fog az ügyfél ellenőrizni. Ha meg többszáz befektető számláját manipulálja, elég ha egy közülük ellenőriz, feljelent és megindulhat a vizsgálat.

 • londik
  headset:
  szuperjó? akkor milyen pl. a dán megoldás, ahol központi nevesített ügyfélszámlák vannak?
  az eddig küldött kimutatások szerinted milyen jogi erővel bírnak?

  De inkább várom Kiszámoló/Barnabás álláspontját!

 • shylock
  Ha nem tévedek a tavalyi brókercsődök esetén az MNB felé is éveken keresztül hazudtak. Szóval szép a fejlemény de nyugalmat nem hozz.