Már él az Értékpapírszámla online lekérdező

2016-02-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt év a brókercsődöktől volt hangos. Mint kiderült, több brókercég éveken, sőt évtizedeken át egy virtuális valóságot mutatott a befektetőknek.

Miközben a befektető azt látta, hogy minden értékpapírja rendben van, a valóságban ezek nagy része már régen nem volt meg.

Trükkös módon a pénzügyi felügyelet felé a brókercégek a valóságot mutatták, így a felügyelet nem tudhatta, hogy a befektetők mást látnak.

Ezt a problémát hidalja most át az online lekérdezési lehetőség.

A szolgáltató minden ügyfeléhez egy 24 jegyű belépési azonosítót rendel, amihez havonta más és más jelszót ad. A belépési azonosító semmilyen formában nem utal az ügyfél személyére, így az ügyfél anonim marad.

Ezt az azonosítót valamilyen csatornán (levél, online felület, stb.) el kell juttatnia az ügyfelekhez, ahogy a havi belépési kódot is.

Ezután havonta megnézheted, hogy a befektetési szolgáltatód mit jelent a Felügyelet felé és ez vajon egyezik-e azzal, amit te tudsz vagy vélsz a befektetéseidről.

Ez egy remek kezdeményezés, de csak akkor van igazán értelme, ha minél többen használják. Hiszen akkor derül ki, ha egy szolgáltató csal a kimutatásokkal.

Ezért használd te is, legalább néhány havonta ellenőrizd a befektetéseidet.

Az MNB kérdezz-felelek oldala itt található, ha már van kódod (kell hogy legyen), akkor pedig itt tudsz belépni. (Ha nem levélben kaptad meg a kódot, akkor az online bankod levelei között érdemes keresned.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram