Megéri-e most lakást venni?

A napokban többen megkerestetek ingatlanvásárláshoz kapcsolódó kérdéssel és már régen volt szó ingatlanokról pénzügyi szemmel, gondoltam, érdemes átnézni újra a kérdést.

Mennyi pénzed van a lakásvásárlásra? 

Ahogy már itt a blogban is megbeszéltük, egy lakásvásárlás rengeteg járulékos költséggel jár: illetékfizetési kötelezettség, ügyvédi díj, földhivatal, ha hitelt is veszel fel, annak a kezdeti költsége is igen magas (közjegyző, folyósítási jutalék, stb.).

Ezen kívül a megvett lakást valószínű, hogy fel is kell újítanod, ami igen költséges dolog, ha rendesen akarod csinálni. (vezetékcsere a falban, fürdőszoba felújítás, stb.), ezeket aligha úszod meg másfél millió alatt még egy kisebb lakásnál is. Többek véleménye szerint érdemes felújítandó lakást venni, mert egyrészt ott látod a lakás valódi állapotát (gyakran a repedt, vagy esetleg felázott falakat gittelik ki és festik le gyorsan), másrészt tudod, hogy nem csak egy látszat-felújításon esett át a lakás.

Még ezzel sincs vége a költekezésnek, a lakást be is kell rendezni. Ez szintén nagyon alsó hangon egymillió forint, de akkor az nagyon minimáldesign lesz. Mosógép, hütőgép, függöny, csillár, fürdőszoba-polc és ezer apróság, amire nem is gondolsz esetleg, mégis sok tízezer fointba kerülnek.

Ezen túl sohasem nullázuk le magunkat, hathavi megélhetésünk mindig legyen a bankban.

A fenti dolgokat összeadva valahol négymillió környékén járunk. Ezek után újra kérdezd meg magadtól, mennyi pénzed maradt ténylegesen a lakásvásárlásra.

Miért szeretnél saját lakást?

Ez egy olyan kérdés, amit sokan fel se tesznek maguknak. A magyar néplélekben az él, hogy csak az a sikeres ember, akinek saját lakása van. Az Egyesült Államokban az emberek bő egyharmada bérleményben él és ez teljesen természetes a számukra.

Jelenleg az albérleti piacon is túlkínálat van, még Budapesten is találsz 15-20 milliós lakásokat 50-60 ezer forintos albérleti díj mellett, egy ismerősöm egy gellért-hegyi csilivili lakásban lakik havi 70 ezer forintért.

Az albérletnek vannak hátrányai, de számos előnye is: ha máshol találsz munkát, ha külföldre akarsz költözni, ha beköltözik egy alkoholista család a szomszédba, és mehetnéked támad miattuk, ha nagyobb/kisebb/drágább/olcsóbb/csendesebb/kevésbé eldugott, vagy akármilyen lakásra váltanál, ezt roppant egyszerűen megteheted. Egy saját lakás igazi röghöz kötöttség, ezért ha még nem tudod, hol szeretnél letelepedni a következő 10-15 évben, ne vegyél lakást.

Mekkora lakást szeretnél és hol?

Egy fiatal pár 7 millió forinttal rendelkezett, amiről gyorsan kiderítettük, hogy tulajdonképpen csak 3 millió (lásd az első pontot). A jó közlekedést szem előtt tartva a VII. kerületben kerestek 8 milliós lakást.

Annyit kérdeztem csak, hogy szeretnének-e gyereket. Kiderült, hogy természetesen (huszonévesek voltak). Ezután feltettem két egyszerű kérdést: hogyan fognak elférni négyen egy 40 négyzetméteres lakásban és hová akarják levinni sétálni és játszani a gyerekeket a VII. kerületben? A járdán parkoló autók közé, hogy játszanak a kutyagumival és mélyeket lélegezzenek a szmogból?

Egy másik ügyfelem a másik hibába esett: akkor vett három emeletes, 350 négyzetméteres(!!!) palotát, amikor a gyerekei már középiskolások voltak. Elreppent 5 év és a gyerekek elköltöztek otthonról, most a feleségével fogócskázhatnak a báltermeknek beillő szobákban. A válság miatt eladni sem tudják a házat, a fűtésre pedig elmegy havonta pár százezer forint.

Jegyezd meg: ha saját lakásban gondolkodsz, csak akkor éri meg vásárolni, ha legalább 10-15 évig megfelelő lakhelyed lesz minden tekintetben. Ennél rövidebb távra a bérlés sokkal olcsóbb. Ha ennél sűrűbben váltogatod a lakásodat, csak az ingatlanügynököket, az államot, az ügyvédet és a bankokat hizlalod a pénzeden.

Miért akarsz most lakást venni?

Már hallom a választ: mert válság van és most olcsó a lakás. Kicsit vizsgáljuk meg ezt a kérdést pontosabban.

Két eset lehetséges: vagy van rá pénzed, vagy hitelt szeretnél felvenni.

De mielőtt elkezdünk számolni, próbáljuk meg kitalálni, milyen áremelkedés várható a lakásárakban a következő 3-4 évben. Eddig hatalmas zuhanás jellemezte a piacot, az utolsó egy évben volt egy szerény 1%-os növekedés, ami az 5,5%-os infláció mellett tulajdonképpen újabb 4,5%-os áresést jelent reálértékben.

Várható-e, hogy hirtelen elszaladnak a lakásárak és mi lemaradunk valami jóról?

A lakásárakat mindössze három dolog befolyásolja: az elérhető hitelek kamatai, a bankok hitelnyújtási kedve és az emberek hitelfelvételi kedve.

A jellemző banki lakáshitel-kamatok 12,-15% között szórodnak jelenleg, a bankszektorból pedig 3,6 billió forintot vontak ki a külföldi tulajdonosok, pár százmilliárdot pedig az állam  mindenféle bankadó címén. A hitelek 12-13%-a gyakorlatilag bedőlt hitel, olyan, amit már legalább 90 napja nem fizet a hitel felvevője. Ezen túl is emberek milliói égették meg magukat a rosszul megtervezett hitelfelvétellel. A munkanélküliség 11% felett van, a bizalmi index a mélyben és nem is látszik semmi olyan dolog, amitől mindez radikálisan javulna a következő egy-két-három évben.

Ezek után vizsgáljuk meg, hogy mennyit nyersz, vagy buksz a lakásvásárlással. Egy átlagos 15 milliós budapesti lakással számoljunk, amit 60 ezerért ki tudsz venni, ha egy kicsit utánajársz.

Nézzük meg, mennyit kamatozna a pénzed bankban, vagy prémium állampapírban, 9,4% kamat mellett. Mondjuk számoljunk 3 évvel és TBSZ számlával, azaz 10% kamatadóval.

Ha lakást vennél, a 15 milliós lakásod érne 3 év múlva 16,15 milliót (A kezdeti költségektől most eltekintünk, hiszen azok akkor is lesznek, ha később veszel lakást.)

A prémium állampapírba való befektetés után lesz 3 év múlva a kamatadó levonása után is több, mint 19 millió forintod.

De laknod is kell valahol, az albérleti díj 3 év alatt felemészt 2,16 millió forintot. Ellenben nem kell lakásfelújításra költened és a várható ingatlanadóra, de ezektől most tekintsünk el.

Láthatjuk, hogy ha elég készpénzzel rendelkezünk, akkor nagyjából mindegy, hogy most veszünk lakást, vagy 3-4 év múlva. Akkor járunk jobban a mostani vásárlással, ha 4%-nál jobban fognak drágulni évente a lakások, vagy ha 80 ezernél többet fizetünk albérletre.

Nézzük meg, ha hitelből veszünk lakást.

A legolcsóbb ajánlat most a piacon 12%-os THM-mel rendelkező hitel, de van 15%-os is. Számoljunk az egyszerűség kedvéért 13%-kal és 12 millió felvett hitellel.

A 12 milliós hitel havi törlesztőrészlete 25 év futamidő mellett is szerény 135,340 Ft, ebből csak  130 ezer forint a kamat az első évben. A futamidő alatt a 12 milliós hitelre visszafizetünk 40.602.072 forintot, azaz 28.602.072 Ft kamatot fizetünk ki a banknak.

Lehet, hogy jobban jársz, ha inkább elnapolod a lakásvásárlást és a hitelfelvételt, inkább teljes erőtökből elkezdetek gyűjteni, hogy 3-4 év múlva saját pénzből meg tudjátok venni a lakást.

Ha jelenleg van 2 millió forintotok és el tudtok tenni havi 200 ezret, 7% nettó kamat mellett, akkor 5 év múlva nem kevesebb, mint 17.153.830 forintotok lesz, azaz a ma kinézett lakást készpénzért meg tudjátok venni.

Ha ma vagy mondjuk 30 éves, semmi nem történik, ha 35 évesen költözöl a saját lakásodba, ami viszont a tiéd és nem fizetsz ki 28 milliót kamatra.

Mekkora lakást vegyél?

A válasz egyszerűnek tűnik: amekkorát megengedhetsz magadnak. De mit jelent ez?

Először is: amíg nincs meg a lakásod vételárának a 35-40%-a, addig az a lakás túl drága neked, akármennyibe is kerüljön. Vagy keveset keresel, vagy sokat költesz, de mindenesetre nem tudsz gyűjteni.

Ha hitelt veszel fel, ne úgy kalkulálj, hogy ki tudod-e fizetni a törlesztőket, hanem hogy a törlesztés után marad-e elég pénzed. Mire kell, hogy maradjon? A megélhetésen túl kell még pénz a nyugdíj-előtakarékosságra, a gyereknek félretenni, autó cseréjére gyűjteni és a többi. Ha ezekre nem marad, akkor a jövődet éled fel, hogy a jelenben saját lakásban lakhass.

Ha kíváncsi vagy, hogyan kell megtervezni a pénzügyeidet, jelentkezz a Kiszámoló Akadémia második turnusára, 20 ezer forintért 6 alkalom alatt megtanulhatod a pénzügyek alapjait. Bővebb infó itt.

Ingatlanvásárlás, mint befektetés?

Amennyiben az első lakásodat veszed, felejtsd el, hogy az befektetés. Az csak fedél a fejed felett, semmi több. Ha azért veszel réz ereszcsatornát, vagy napkollektort, mert azt gondolod, hogy bárki fizetni fog valaha is ezért, akkor keservesen csalódni fogsz. Akkor szerelj bármit is a lakóingatlanodba, ha az a te kényelmedet szolgálja.

Megéri-e második  ingatlant venni befektetés gyanánt?

Mi a hátránya az ingatlanbefektetésnek? Először is, amint arra már sokan rájöttek, hatalmasat is lehet bukni az ingatlanokon. Ezt hiába mondta bárki is 2006-ban, senki nem hitte el neki. Most már sokan rájöttek, hogy az ingatlanba fektetés nem kockázatmentes, egyirányú fogadás. 2008 óta reálértékben az egyharmadával estek az ingatlanárak.

A másik kockázat, hogy az ingatlan nagyon illikvid befektetés. Ha meg akarunk szabadulni tőle egy számunkra kedvezőtlen fordulat esetén (például bevezetik az ingatlanadót), fél-egy évig is eltart, amig el tudjuk adni, addigra már bezuhanhattak az árak.

A harmadik, hogy nem lehet részben eladni. Ha a pénz fele kellene csak, akkor is el kell adnunk az egészet.

A negyedik, hogy nagyon sok az indulóköltség. Az ingatlanügynök vételnél és eladásnál is 5-6%-ot elvisz (mindegy, hogy ki fizeti, az árnak tartalmaznia kell.), ez mindjárt 10-12%. Illeték minimum 4%, ügyvéd 1%, földhivatal és hasonlóak. Ehhez csapjuk hozzá a felújítás várható költségét, a berendezés költségét, ha albérletbe akarjuk kiadni és mindjárt azt találjuk, hogy egy 15 milliós lakásra kifizetünk mindenféle címszóval 15-16%-ot, plusz a felújítást, berendezést, mindjárt közel vagyunk az 5 millióhoz, azaz a 33%-os befektetési költséghez.

Az ötödik, hogy az ingatlanra mindig költeni kell. Egy kazáncsere több, mint félmillió, egy alapos és normális kifestés sem két fillér.

A hatodik a pénzáram kockázata. Mivel a fő bevételi forrás az albérleti díj és vagy van albérlőnk, vagy nincs, vagy fizet, vagy nem. A statisztikák szerint az albérletek két évente legalább egy hónapig üresen állnak. Az új albélőt nagy valószínűséggel ingatlanügynök fogja hozni, aki egyhavi díjat el fog kérni.

A fentiek fényében a nyolc százalékos bankkamatokból kiindulva a 12% elvárt hozam még csekélynek is mondható. Ez az értéknövekedésből és az albérleti díjból áll össze.

Ha az átlagos 15 milliós lakásból indulunk ki és éves 3% értéknövekedéssel számolunk, akkor havi 112-120 ezer forintért kellene kiadni a lakást. Ha az adóról sem feledkezünk meg akkor további 25-30 ezret rá kell még számolnunk.

(Ezek az adatok most érvényesek. Ha valami csoda folytán leesne a forint alapkamata és szárnyra kapna az ingatlanpiac, már teljesen más számok jönnének ki. De erre mostanában sajnos nem sok esély látszik.)

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

151 hozzászólás

 • nnk
  nálunk nem teljesen tiszta a képlet, mert egyrészt építkeztünk, aminek sosincs vége, másrészt pont amikor kezdtük, akkor született az első babánk, de:

  amíg albérletben laktunk, sokkal többet félre tudtunk tenni.

  szerintem még gyerek mellett is, építkezés nélkül is sokkal többet félre tudtunk volna tenni. Ha lett volna még egy-két évünk az építkezés kezdetéig, akkor lehet, hogy teljesen megússzuk hitel nélkül.
  DE!
  Akkor drágább lett volna a telek (ha lett volna egyáltalán ott), drágább lett volna az építőanyag, bár ez 2008 után nem biztos, de inkább igen.
  Soha nem lehet tudni…

 • nnk
  persze, hozzá kell tenni, hogy amíg albérletben laktunk, ezerrel spóroltunk az építkezésre. gombokért laktunk albérletben, és nem a luxusra mentünk. Persze, nem omladozó lakásban laktunk, de elég volt a kicsi, a kényelmetlen, stb. A kicsinek a rezsije is sokkal kisebb volt, ugye, ezen is sokat fogtunk a mostani rezsihez képest.
  Ha van célod, akkor lehet spórolni is: kihúzok 2-3-4-5 évet 30nm-es lakásban, hogy aztán lakhassak tehermentes (esetleg minimális teherrel) egy 70-100 nm-esben.
 • Stiel
  vagy az egyikből vonjuk le, vagy a másikhoz adjuk hozzá, de mindkettőt ne. : ) Jó volt a számolás úgy.
 • adamm
  Miért lenne jó?
  Van 200 fizud és 15 milla tartalékod
  Bérlés:
  15 milliót befektetsz, plusz havi 60 albira..marad 140 pénzed
  Vétel:
  15 milláért veszel, de nem kell kifizetned a havi 60-at albérletre..maradt 200 pénzed..plusz 60 bárhogy nézed, ha összehasonlitod..
 • Zeno70
  Azert azt is meg kell emliteni, hogy akinek van 15 millio kp-je es nem vasarlas mellett dont, annak az alberleti dijat kitermeli a kamat. Netto 7%-al szamolva 87.500 a kamat, amibol egy kozepes alberletre futja…legalisan is.
  Itt Amerikaban el egy rokonom, aki abbol el, hogy kertes hazakat vesz es kiadja azokat. Ez itt jo dontes, mert a banki kamat a nullahoz kozelit, a berlesbol befolyt osszeg pedig 1200-1800 dollar kozotti/haz. Komolyan muveli az ipart, mert valami 14 oldal terjedelmu eves szerzodeseket kot, ahol minden eshetoseg ki van targyalva. Ez vedi ot is es a berlot is. A javitasi es a kertesz munkakat o vegzi el hobbibol (hogy ne unatkozzon nagyon). Par haz kiadasabol igy szepen meg lehet elni. Es igen – mivel az emberek 1/3-a berlemenyben lakik, ha egyik kimegy, 1-2 honap es van uj lakoja. Oriasi elony a rendszerben, hogy a tulaj le tudja kerni a berlo jelolt minden korabbi huzasait berloi szempontbol (jo fizeto-e, nem dobtak-e ki valahonnan, stb) egy kozponti adatbazisbol.
  Szoval itt egeszen kiforrott a rendszer. Otthon ez gyerekcipoben jar.

  A masik, hogy mi is vettunk anno 10 eve egy falusi kertes hazat, de szerencsere apro penzert. Akkor jo dontesnek tunt, de mar latjuk, hogy csak kolonc (nem vagyunk otthon) es munka se nagyon van ott.
  Most az is megfordult a fejunkben, hogy megtartjuk es mellette alberletet nezunk majd ott, ahol van is munka. A haziko meg jo lesz vikkend haznak 🙂
  A mobilitast en is nagyra tartom, de ha alberletet fogok keresni, megvalogatom…es lehetoleg hivatalosan veszem ki.

 • Zeno70
  Azert azt is meg kell emliteni, hogy akinek van 15 millio kp-je es nem vasarlas mellett dont, annak az alberleti dijat kitermeli a kamat. Netto 7%-al szamolva 87.500 a kamat, amibol egy kozepes alberletre futja…legalisan is.
  Itt Amerikaban el egy rokonom, aki abbol el, hogy kertes hazakat vesz es kiadja azokat. Ez itt jo dontes, mert a banki kamat a nullahoz kozelit, a berlesbol befolyt osszeg pedig 1200-1800 dollar kozotti/haz. Komolyan muveli az ipart, mert valami 14 oldal terjedelmu eves szerzodeseket kot, ahol minden eshetoseg ki van targyalva. Ez vedi ot is es a berlot is. A javitasi es a kertesz munkakat o vegzi el hobbibol (hogy ne unatkozzon nagyon). Par haz kiadasabol igy szepen meg lehet elni. Es igen – mivel az emberek 1/3-a berlemenyben lakik, ha egyik kimegy, 1-2 honap es van uj lakoja. Oriasi elony a rendszerben, hogy a tulaj le tudja kerni a berlo jelolt minden korabbi huzasait berloi szempontbol (jo fizeto-e, nem dobtak-e ki valahonnan, stb) egy kozponti adatbazisbol.
  Szoval itt egeszen kiforrott a rendszer. Otthon ez gyerekcipoben jar.

  A masik, hogy mi is vettunk anno 10 eve egy falusi kertes hazat, de szerencsere apro penzert. Akkor jo dontesnek tunt, de mar latjuk, hogy csak kolonc (nem vagyunk otthon) es munka se nagyon van ott.
  Most az is megfordult a fejunkben, hogy megtartjuk es mellette alberletet nezunk majd ott, ahol van is munka. A haziko meg jo lesz vikkend haznak 🙂
  A mobilitast en is nagyra tartom, de ha alberletet fogok keresni, megvalogatom…es lehetoleg hivatalosan veszem ki.

 • Darkosia
  jól mondod, plusz 60 bárhogy nézzük
  csakhogy a korábbi hozzászólásodban egyszer volt 60 a másik oldalt meg -60, ami együtt már 120 különbséget ad ki
  szóval tényleg jól van az a posztban
 • tanrrhffgh
  Whave: na ugyanezt akartam írni. Itthon totál nem biztos, hogy nyugtod lesz a bérleményedben. Az én főbérlőm többször minden bejelentés nélkül jött, mert úgy gondolta a paraszt, hogy mivel az az ő lakása, akkor neki szabad. És még ő volt kiakadva, amiért be volt belülről zárva az ajtó, és csöngetnie kellett (aludtam éppen). Meg kitalálta, hogy az újonnan vett szaunagépet vagy mit a másik szobában üzemeltetné pénzért kuncsaftoknak, és egyéb hülyeségek,. És akkor érezd magad otthon… Ahol ennek van kultúrája, és a pénz csengetésével abszolút nyugtod van, azt esetleg. De a sok tahó főbérlővel, hát nem.
 • tanrrhffgh
  Whave: na ugyanezt akartam írni. Itthon totál nem biztos, hogy nyugtod lesz a bérleményedben. Az én főbérlőm többször minden bejelentés nélkül jött, mert úgy gondolta a paraszt, hogy mivel az az ő lakása, akkor neki szabad. És még ő volt kiakadva, amiért be volt belülről zárva az ajtó, és csöngetnie kellett (aludtam éppen). Meg kitalálta, hogy az újonnan vett szaunagépet vagy mit a másik szobában üzemeltetné pénzért kuncsaftoknak, és egyéb hülyeségek,. És akkor érezd magad otthon… Ahol ennek van kultúrája, és a pénz csengetésével abszolút nyugtod van, azt esetleg. De a sok tahó főbérlővel, hát nem.
 • tanrrhffgh
  Whave: na ugyanezt akartam írni. Itthon totál nem biztos, hogy nyugtod lesz a bérleményedben. Az én főbérlőm többször minden bejelentés nélkül jött, mert úgy gondolta a paraszt, hogy mivel az az ő lakása, akkor neki szabad. És még ő volt kiakadva, amiért be volt belülről zárva az ajtó, és csöngetnie kellett (aludtam éppen). Meg kitalálta, hogy az újonnan vett szaunagépet vagy mit a másik szobában üzemeltetné pénzért kuncsaftoknak, és egyéb hülyeségek,. És akkor érezd magad otthon… Ahol ennek van kultúrája, és a pénz csengetésével abszolút nyugtod van, azt esetleg. De a sok tahó főbérlővel, hát nem.
 • themanwho
  “Jegyezd meg: ha saját lakásban gondolkodsz, csak akkor éri meg vásárolni, ha legalább 10-15 évig megfelelő lakhelyed lesz minden tekintetben. Ennél rövidebb távra a bérlés sokkal olcsóbb.”

  Nagy igazság. Én pont a cikkben leírt helyzetben vagyok a párommal, önerőnk nincs elég, és most olyan helyen és annyiért bérlünk, amilyen helyen lakni szeretnénk. 🙂 De azzal együtt, hogy semmi gondunk a tulajjal, mégis a saját az igazi. Totál rendezetlen a bérlés világa, lutri az egész. És valamiért úgy érzem, bizonyos körök még agitálnak is a gyökértelenség mellett (nem te, kiszámoló) és a számlán lévő pénzt tényleg olyan virtuálisnak érzi az ember, míg lakni kell valahol. Irigylem a szüleimet a 3%-os OTP kölcsönért, tudom, hogy most fizetjük az árát, de én pont ezért nem merek hitelt felvenni, mert nincs ez a stabilitás. Ha ideadnák az összes csekket előre 20 évre, hogy ennyit kell fizetnem, ami rájuk van nyomtatva, talán felvenném, de a himihumi módon megállapított törlesztőkre nem vagyok vevő. Nekünk az öröklés marad, mint opció, ez durván hangzik, de most így gondolom.

 • Dani82
  A posztíró albiban lakik?
 • superall
  Az én sztorimhoz hozzátartozik, hogy az említett 6 évből 4 év a főiskola alatt történt, amikor is nem voltunk túlzottan eleresztve pénzügyileg. Én pl. a suli után majdnem minden nap a Tescoban güriztem pénztárosként, hogy egy kicsit jobban kijöjjünk anyagilag. Ráadásul akkor még nem Budapesten éltünk, nem volt olyan nagy választék az albérletekből sem.
  Ma már átlag fölötti fizetésből élünk, megengedhetnénk a régieknél szebb és jobb albérletet, de a sok rossz tapasztalat után egészen biztos, hogy én ebben az országban nem vállalnék gyereket úgy, hogy albérletben lakunk. Nálunk ez volt a legfőbb ok a saját lakásra, még úgy is, hogy a lakáshitel törlesztőrészlete és a rezsi több tízezer forinttal túlszárnyalja az eddigi legdrágább albérletünk díját is.
 • Gandalf1972
  Nem véletlen szerintem az, hogy mostanában egyre gyakrabban felmerül a “lakást venni vagy bérelni” dilemma. Teljesen egyre jár az agyunk Kiszámolóval, itt a mi sztorink:

  A 30-as éveink vége felé járunk a párommal, van egy féléves kislányunk. Amikor jött a baba dönteni kellett: vagy maradunk az amúgy saját 2 szobás kis panelünkben, vagy gyorsan eladjuk és veszünk nagyobbat (persze hitelre és úgy hogy még az összes megtakarításunkat beledobtuk volna) vagy marad a bérlés úgy, hogy a sajátunkat kiadjuk.

  Mi a bérlés mellett tettük le a voksunkat (csecsemővel) és egyáltalán nem bántuk meg: Nincs kötelező hosszú távú kötöttségünk (hitel), megmaradt a megtakarításunk, lakásunkat kiadtuk, így csak a két bérleti díj közötti különbözet terhel igazából minket, a megtakarításunkat még gyarapítani is tudjuk.

  Ja, és megvan “vészforgatókönyv” (hosszan tartó betegség, állás elvesztése stb.) esetén a saját kis lakás és a megtakarítás. Ha bérlés helyett vásárlás mellett döntöttünk volna, akkor ezek a biztonsági tényezők bizony eltüntek volna. Lett volna egy nagyobb értékű ingatlanunk nulla megtakarításunk 14% – os THM-en ketyegő hitelkamatunk 20 évig.
  Azt gondolom ennek felvállalása nagyságrendekkel nagyobb felelőtlenség mint hogy egy csecsemővel albérletben lakunk és esetleg később más albérletbe költözünk.

  Emellett egy olyan környéken és olyan ingatlant bérlünk, amit még a jelenlegi átlag feletti jövedelemmel és a meglévő jelentősnek mondható megtakarítással a saját lakás eladásával sem tudnánk még plusz hitel felvétele esetén sem megengedni magunknak.

  Még egy érdekesség: Saját környezetemben (munkahely, baráti kör) egyre többen követik ezt a gyakorlatot.

 • Pumukli84
  Mennyi pénzed van lakás vásárlásra?
  Belváros 15.000.000Ft
  Új lakás kb 40m2 1 1 szoba erkéllyel
  Ügyvédi díj a vételárban
  Illeték 0Ft
  Földhivatali illeték 6.500Ft
  Felújítás 0Ft
  Bútorozás 1.000.000Ft
  Hitel felvétel költségei a foyosított összeg 1%-a körül meg szokott állni.
  Összes költség 1.106.500Ft
  Bérbe adható 300-400EUR/hó rezsi
  Rövid táv esetén 50EUR/éjszaka
  Használt lakás felújítva 40-50 m2 2 szoba
  Ügyvédi díj 0.5% – 75.000Ft
  Illeték 520.000Ft
  Földhivatali illeték 6.500Ft
  Felújítás 250.000Ft
  Bútorozás 1.000.000Ft
  Hitel felvétel költségei a foyosított összeg 1%-a körül meg szokott állni.
  Összes költség 1.931.500Ft
  Bérbe adható 250-350 EUR/hó rezsi
  Rövid táv esetén 50EUR/éjszaka
  Használt lakás felújítandó 50-60m2 3 szoba 10.000.000-12.000.000Ft között
  Ügyvédi díj 0.5% – 75.000Ft
  Illeték 400.000Ft
  Földhivatali illeték 6.500Ft
  Felújítás 2.000.000Ft
  Bútorozás 1.000.000Ft
  Hitel felvétel költségei a foyosított összeg 1%-a körül meg szokott állni.
  Összes költség 3.451.500Ft
  Bérbe adható 350-450EUR/hó rezsi
  Rövid távon 60-80EUR/éjszaka
  Miért szeretnél saját lakást?
  Talán mert a jelenlegi világban semmi sem biztos, és Magyarország egy porszem a gépezetben és egy külső hatásra is össze dőlhet a nemzetgazdaság.
  Talán mert az elemzők akik lehetnének az OMSZ munkatársai is össze vissza halandzsálnak és a bankok a Te pénzeddel játszanak. És persze baj esetén az OBA kifizeti a pénzed amit valójában az állam fizet az államot pedig a bankok finanszírozzák állampapír vásárlásával. Egy nagyobb hullám esetén egész biztosan a pénzéhez jut az ember de ha nem a bankban tartja akkor meg maximum annyit ér amennyi a papír fűtő értéke amire nyomtatták.
  A saját lakásnak is vannak hátrányai de ha változik az élet helyzeted bérbe is adhatod és pl. külföldre költözhetsz
  Túlkínálat van a 60-as/70-es évek gyöngyszemeiből lehel hűtővel és retró bútorral, korszerűtlen fűtéssel amely majd havi 30-40e Ft-ot jelent rezsiben.
  Mekkora lakást szeretnél
  Át kell térni arra a szemléletre, hogy mindenki akkora lakást válasszon amekkorára szüksége van. Öt évenként nyugodtan lehet lakást váltani. Nem egy életre veszünk lakást. Ahogyan a pénzed sem kötöd le az első bankban 5%-os kamattal és körül nézel magasabb kamat után 3%-ért is találsz rendes ingatlan közvetítőt. És nem fizeted kétszer az ingatlanost mert ha pl. két lakást árulnak egymás mellett az egyiket ingatlanos a másikat magánszemély a magánszemély sem adja olcsóbban hiszen ez is annyit ér mint a szomszédé Te sem adnád ugye olcsóbban. Csak a magánszemély zsebében több pénz marad 1-2%-kal.
  Mindenképp az életvitelednek megfelelő lakást vegyél és ha az első gyerek a belvárosban születik az sem tragédia. A szmog nem áll meg sem Zugló sem Kelenföld határán ha fel költözöl a Béla Király útra az más tészta. És ne felejtsd mekkora szopás lesz majd behozni és délután haza vinni külön külön a gyerekeketa a város szélére amikor majd iskolába járnak.
  Miért akarsz most lakást venni?
  Mert most akár 20%-kal olcsóbban megveheted am
 • Pumukli84
  Miért akarsz most lakást venni?
  Mert most akár 20%-kal olcsóbban megveheted amit három éve nem vetéll meg. És most nem kell lemondanod az erkélyről és a napfényről esetleg ugyanannyi pénzért kapsz egy plusz szobát. Nem beszélve arról, hogy amire kimutatják, hogy emelkednek az ingatlan árak márt 5/10%-os plusznál vagyunk
  A lakás árak befolyásolhatja még az emberek anyagi helyzete mert aki most kezdi az életét az vagy elhelyezkedik idehaza vagy külföldre megy és az ott keresett pénzből vásárol magán itthon egy új otthont ahol családot alapíthat.
  Továbbá a külföldiek ugyanúgy felhajthatják az árakat. MAGYARORSZÁGNÁL EGÉSZ EURÓPÁBAN CSAK MOLDÁVIÁBAN OLCSÓBBAK AZ INGATLANOK A FŐVÁROSOKAT TEKINTVE szerintetek ez mindig így marad? Főleg egy ilyen főváros centralizált országban? (Pozsonyban 100.000EUR alatt még mindig nem kapsz Kelenföldnek megfelelő helyen 70m2-es panelt)
  Nézzük mennyit kamatozik a pénzed
  Amikor kimutatnak 4-5%-os inflációt viszon a fogysztói kosarat nem életszerűen válogatják össze minek beszélünk kamatokról. Hiszen csak az ÁFA növekedett 2 %-kal és még nem beszéltünk erősen import függő országunkban a forin gyengülésről. Így a fen említett kamatok mellet maximum a penzunknél maradunk míg az ingatlannak ott a használati értéke is. Kérdezétek meg az időseket aki átéltek egy háborút. De aki úgy érzi 2011 azonos időszakához képest csekk befizetés és élelmiszer vásárlás után 4-5%-kal ér kevesebbet a pénze az cáfoljon meg.
  Ingatlan vásárlás mint befektetés
  Miután az ember feleszmél a kamat illuzióból elkezd gondolkodni, hogy 10MFt-nál nagyobb megtakarítást mennyire érdemes a bankban tartani. A megfelelő tartalékokon felül mire költené a pénzét. Valószínűleg nem luxus termékekre és nem is kezdené szépen lassan felélni. Baj esetén a bérleti díj biztos bevételt/jelentjhet és az utódok egyszer önállósulni szeretnének van hová elköltözniük, van egy hely ahol elkezdhetik az életüket vagy szükség esetén értékesíthető és az igényeknek megfelő vásárolható és az ember nem lepődik meg, hogy mennyire elszaladtak majd az árak.
  Nyilván mint minden döntésüket majd az idő igazol vagy cáfol.

 • Zeno70
  (Sajnalom Pumukli84, de en Gandalf1972-nek adok igazat.)

  Gandalf1972 – jo otletet adtal, talan en sem nyaralonak tartom meg a falusi hazamat, hanem kiadom vendeghaznak. A Bukkben, a Nemzeti Park szajaban talan lenne is ra kereslet. Annyi, hogy azzal is van macera, de legalabb termel valamit. Esetleg B tervkent eladom es olcso panelt veszek en is belole, amit kiadok.
  Jo olvasgatni a kommenteket is, tobb szaj tobbet mond.

 • Tomtom76
  Hát azért nekem van elég sok fentartásom ezzel az írással. Az első és legnyomósabb, hogy válság ide vagy oda hobbi szinten az 5. ingatlanomnál tartok az elmúlt 5 évben és mindegyiken nagyon szépen kerestem. Volt ami csak egy 60 ezer Ft-os festést igényelt és olyan is ami 4 millió Ft-ot, de remek üzletek és otthonok is voltak. Ehhez csak kb két napi internetes keresgélésre volt szükség, hogy jó vételt találjak. Gondolom ez még így se kenyere sok embernek, hogy átlagban 20%-os hozamokat értem el velük és ugye nem fizettem albérletre, de szerintem a budapesti lakóknak a belső jobb kerületekben nincs emberi és esetleg családoknak is elég nagy és minőségű lakás 80-100 ezer Ft alatt. A külsős kerületek pedig esélyesen benzin vagy hosszú utazással járnak együtt. Lepukkant lakásban én pedig nem szivesen laknék, se a kocsimat nem akarom vezetni napi szinten. Erre még rájön amit sokan írtak, hogy 3 hónapja még államcsődről volt szó amitől véd az ingatlan, de nem a banki betét és, hogy tényleg kevesen tudnak havi 200 ezret félre rakni havi 80 albérlet függvényében. Az se mellékes, hogy még ilyen kamatlábaknál is egy 30 éves hitel esetében a töredékét fogja érni az a pénz amit a végére kifizetünk…évi 5%-is infláció az 150% 30 év után. Még lehetne érvelni apróságokkal, de az biztos, hogy ez a sztori nem állja meg a helyét feltétlenül még csak a számok talaján sem.
 • Zabalint
  Bocsi, ne vedd kötekedésnek, alapvetően egy jól összeszedett cikk, de pár dologgal nem értek egyet:

  “Ezen kívül a megvett lakást valószínű, hogy fel is kell újítanod, ami igen költséges dolog, ha rendesen akarod csinálni. (vezetékcsere a falban, fürdőszoba felújítás, stb.), ezeket aligha úszod meg másfél millió alatt még egy kisebb lakásnál is.”
  “De laknod is kell valahol, az albérleti díj 3 év alatt felemészt 2,16 millió forintot. Ellenben nem kell lakásfelújításra költened és a várható ingatlanadóra, de ezektől most tekintsünk el.”

  Azért tettem a kettőt össze, mert emiatt nem 100%-ban igazságos ez az összevetés. Ugyanis éppen a második miatt nem nagyon van jó állapotú albérlet, ha mégis akkor jóval drágábban. Viszont éppen ebből következik, hogy nem csak makulátlan lakásban lehet élni. Tehát nem minden esetben játszik az az 1,5 milla, pontosabban nem mindig azonnal.

  “Még ezzel sincs vége a költekezésnek, a lakást be is kell rendezni. Ez szintén nagyon alsó hangon egymillió forint, de akkor az nagyon minimáldesign lesz. Mosógép, hütőgép, függöny, csillár, fürdőszoba-polc és ezer apróság, amire nem is gondolsz esetleg, mégis sok tízezer fointba kerülnek.”

  Ez sem egyértelmű. Azzal kezdem, hogy bizonyos dolgok már meglehetnek előtte, nekünk pl. saját mosógépünk van albérletben, meg pár székünk. De vannak, akik közel komplett bútorzattal rendelkeznek, mert vannak üresen kiadott lakások. Aztán használt lakás esetén nem 100-as hogy eleve teljesen üres, konyhabútor például nagy eséllyel van.

  És akkor a lényeg, hogy nem csak új bútorral lehet berendezni egy lakást. Persze, az a legjobb, de mondjuk aki 40 négyzetméteres panelt vesz, annak felesleges a fényűzés. Töredékért lehet használtbútor kereskedőktől vásárolni. Emlékszek olyan 2005 körül 10 ezerért vettünk egy ülőgarnitúra szettet (3-as, 2-es és fotel), meg egy kihúzható dupla ágyat 15 ezerért, és a poén hogy ezek minőségi használt bútorok voltak, sok szempontból jobbak mint ha újból a legjobbakat vettük volna, feltehetőleg Ausztriában kidobottak. Szerintem jó esetben egy 40 négyzetméterest mosógéppel és hűtővel együtt fél millából ki lehet hozni. És mondom, legyünk itt is következetesek, mert egyrészt aki egy kis panellakást vesz, az valószínűleg nem egy gazdag ember, nem igényli feltétlenül a makulátlan berendezést, főleg nem úgy, hogy pont emiatt kelljen (több) hitelt felvennie.

  Amit az ingatlanpiaci helyzetről írsz, azzal kapcsolatban nagyjából egyetértek, ám ha pár éven belül globális fellendülés lesz, az hazánkat is érinteni fogja, egyrészt akkor lejjebb mehet a jegybanki alapkamat, az elérhető hitelek pedig olcsóbbá válnak, másrészt megjelenhetnek a piacon a külföldi befektetők, bár utóbbira nem sok esélyt látok. Szóval elvben igazad van, hogy nem várható áremelkedés, de ezzel csak a jelenből árazol, sok tényezőt nem ismersz.

  Amúgy én 5 év múlva tervezek vásárlást, és abban bízok, hogy nem hogy emelkedni nem fog, hanem reálértéken csökkenni, szóval legyen igazad.

 • Zabalint
  Ja, és az ingatlanügynök témát túdimenzionálod.

  A többség nem ingatlanügynökön keresztül ad ki/vesz lakást. Mi sem így tettünk, mikor kiadó lakást kerestünk, pontosabban fordultunk ingatlanügynökhöz, de fizetni kellett volna ahhoz, hogy címeket kapjunk, ami vicc mert ezért nem járt semmi más szolgáltatás, úgyhogy inkább expressz, apród és a társai, és találtunk. Másik oldalról szüleim adnak ki lakást és sosem fordultak ezügyben ingatlanügynökhöz, mert feladják a hirdetést, régen Bazár, ma online, és a következő héten sűrű hívások, de ki tudják mindig adni.

  A lakásvásárlás/eladás már kényesebb téma lehet, de ott sem látom a közvetítő adta plusz értéket. Költözéskor gyerekkoromban volt hogy szüleim ilyennel próbálkoztak, de mikor hónapokig nem volt semmi eredmény, maguk gyorsabban megoldották. Szóval vétel-eladásnál azért nem írom le őket, de annyira bízni sem bízok bennük, kiadásnál viszont szóba sem jöhetnek.

 • whave
  nem erted asszem az irast, ahogy sokan masok sem.

  ez nem arrol szol, hogy megeri-e hobbibol 5 ingatlant venni, es utana keresni rajtuk, befekteteskent kezelni oket.

  arrol szol, hogy ha van x penzed, es lakni akarsz valahol, miben eri meg gondolkodnod.

  tarsadalmi nyomas hatasara, en is majdnem belevagtam 5 eve egy lakashitelbe. rohadt jol tettem, hogy alberletben maradtam, most minden kotottseg nelkul mehetek kulfoldre munkat vallalni, nem lebeg a fejem folott a hitelbalta, hogy elveszithetek mindent, ha munka nelkul maradok, stb…

  ha annyi penzed van hogy hobbibol vasarolgatsz ingatlant, es az alberlet ellen beszelsz, akkor nem hiszem, hogy a te velemenyed lesz a mervado ebben a temaban, ahogy nem is neked szolt 🙂

 • Zabalint
  Ja, még az sem egy utolsó szempont, látom mások is írtál, hogy mondjuk én ~300 km-el távolabb vagyok bejelentve, mint ahol ténylegesen lakok.
 • Kiszmol
  Gondolom, ingatlanügynök vagy. 🙂

  250 ezer forint az nem felújítás, hanem kifestés. Felújítás az minimum másfél millió alsó hangon.

  Pozsony és Kelenföld: Pozsony akkora, mint Szeged, kb. 25 perc alatt keresztül gyalogolsz rajta.

  Az inflációt fogyasztói kosár alapján állítják össze, olyan tételek is szerepelnek benne, mint barna női nyitott félcipő, bőr felső, gumi talp. Az Áfa emelés nélkül 3-4% lenne az infláció, ezt is tartalmazza a kimutatás.

  Az, hogy eddig esett 30%-ot reálértékben az ingatlan ára, nem jelenti azt, hogy nem tud tovább esni. Ha nincs rá kereslet és sok ember akarja hitel miatt eladni plusz a bank nem ad hitelt a vásárlóknak, akkor tovább fog esni az ára.

  Bérbe adni a lakást: mert azzal aztán lehet szívni rendesen. Nem csak bunkó főbérlők, de albérlők is vannak ám, akik szétpusztítják a lakást, aztán lelépnek 200 ezer kifizetetlen rezsivel, még az edényeket is elviszik.

  Kiadni külföldieknek: a cikk arról szólt, hogy neked legyen hol laknod plusz a külföldiek sem csöngetnek be hozzád, van-e kiadó szobád ma estére. Ergo valakinek tejelned kell, aki hozza őket.

  Ha itt csőd lesz és az embereknek nem lesz pénze, ne gondold, hogy a lakásárak nem fognak zuhanni.

  Na röviden ennyit.

 • Kiszmol
  Gondolom, ingatlanügynök vagy. 🙂

  250 ezer forint az nem felújítás, hanem kifestés. Felújítás az minimum másfél millió alsó hangon.

  Pozsony és Kelenföld: Pozsony akkora, mint Szeged, kb. 25 perc alatt keresztül gyalogolsz rajta.

  Az inflációt fogyasztói kosár alapján állítják össze, olyan tételek is szerepelnek benne, mint barna női nyitott félcipő, bőr felső, gumi talp. Az Áfa emelés nélkül 3-4% lenne az infláció, ezt is tartalmazza a kimutatás.

  Az, hogy eddig esett 30%-ot reálértékben az ingatlan ára, nem jelenti azt, hogy nem tud tovább esni. Ha nincs rá kereslet és sok ember akarja hitel miatt eladni plusz a bank nem ad hitelt a vásárlóknak, akkor tovább fog esni az ára.

  Bérbe adni a lakást: mert azzal aztán lehet szívni rendesen. Nem csak bunkó főbérlők, de albérlők is vannak ám, akik szétpusztítják a lakást, aztán lelépnek 200 ezer kifizetetlen rezsivel, még az edényeket is elviszik.

  Kiadni külföldieknek: a cikk arról szólt, hogy neked legyen hol laknod plusz a külföldiek sem csöngetnek be hozzád, van-e kiadó szobád ma estére. Ergo valakinek tejelned kell, aki hozza őket.

  Ha itt csőd lesz és az embereknek nem lesz pénze, ne gondold, hogy a lakásárak nem fognak zuhanni.

  Na röviden ennyit.

 • Kiszmol
  Gondolom, ingatlanügynök vagy. 🙂

  250 ezer forint az nem felújítás, hanem kifestés. Felújítás az minimum másfél millió alsó hangon.

  Pozsony és Kelenföld: Pozsony akkora, mint Szeged, kb. 25 perc alatt keresztül gyalogolsz rajta.

  Az inflációt fogyasztói kosár alapján állítják össze, olyan tételek is szerepelnek benne, mint barna női nyitott félcipő, bőr felső, gumi talp. Az Áfa emelés nélkül 3-4% lenne az infláció, ezt is tartalmazza a kimutatás.

  Az, hogy eddig esett 30%-ot reálértékben az ingatlan ára, nem jelenti azt, hogy nem tud tovább esni. Ha nincs rá kereslet és sok ember akarja hitel miatt eladni plusz a bank nem ad hitelt a vásárlóknak, akkor tovább fog esni az ára.

  Bérbe adni a lakást: mert azzal aztán lehet szívni rendesen. Nem csak bunkó főbérlők, de albérlők is vannak ám, akik szétpusztítják a lakást, aztán lelépnek 200 ezer kifizetetlen rezsivel, még az edényeket is elviszik.

  Kiadni külföldieknek: a cikk arról szólt, hogy neked legyen hol laknod plusz a külföldiek sem csöngetnek be hozzád, van-e kiadó szobád ma estére. Ergo valakinek tejelned kell, aki hozza őket.

  Ha itt csőd lesz és az embereknek nem lesz pénze, ne gondold, hogy a lakásárak nem fognak zuhanni.

  Na röviden ennyit.

 • Kiszmol
  A posztíró egész idáig albiban lakott, az utolsó helyen a Duna parton, a Dunára néző lakásban fizetett 38 ezer Ft-ot egy kétszobás, jól felszerelt lakásban. A főbérlőt kétévente láttuk, akkor is mi mondtuk, hogy jöjjön már el ugyan.

  Előtte is laktam sok albiban, sehol nem volt gondom. Ahol hülyének tűnt a főbérlő, vagy le volt pusztulva a lakás, vagy drága volt, oda nem költöztünk be. Ennyi a titok.

 • Kiszmol
  A posztíró egész idáig albiban lakott, az utolsó helyen a Duna parton, a Dunára néző lakásban fizetett 38 ezer Ft-ot egy kétszobás, jól felszerelt lakásban. A főbérlőt kétévente láttuk, akkor is mi mondtuk, hogy jöjjön már el ugyan.

  Előtte is laktam sok albiban, sehol nem volt gondom. Ahol hülyének tűnt a főbérlő, vagy le volt pusztulva a lakás, vagy drága volt, oda nem költöztünk be. Ennyi a titok.

 • Kiszmol
  A posztíró egész idáig albiban lakott, az utolsó helyen a Duna parton, a Dunára néző lakásban fizetett 38 ezer Ft-ot egy kétszobás, jól felszerelt lakásban. A főbérlőt kétévente láttuk, akkor is mi mondtuk, hogy jöjjön már el ugyan.

  Előtte is laktam sok albiban, sehol nem volt gondom. Ahol hülyének tűnt a főbérlő, vagy le volt pusztulva a lakás, vagy drága volt, oda nem költöztünk be. Ennyi a titok.

 • Tomtom76
  Részben igazad van. Természetesen aki 5 éve vett fel svájci frankosat az nem örülhet neki, (persze aki előtörlesztett az nagyon is) de igazából a mai napig se fizet több pénzt mint a forintos hitele lett volna…ergo, 5 éve azért nem a kukába ment a pénze, hanem lesz lakása. Ezzel szemben te esélyesen külföldön se vásárlással fogod kezdeni, tehát mennek az évek. A cikk értelmezésével problémám nem volt, de olyan sok balgasággal próbált érvelni, hogy ezért akartam rávilágítani, hogy igen is lehet jó áron lakást venni amit akár ingatlanossal eladva profitáló lesz rövid időn belül. Én megdupláztam 15 misit így és biztos nem akkor akarok majd venni amikor megugranak 10-20%-ot az árak. Persze aki megvásárol egy drága, rossz helyen lévő, tűzfalra néző, eladhatatlan lakást annak problémái lesznek.
  Számomra az albérlet max addig volt opció amíg az önrészre megszereztem a pénzt és kb fél év megélhetésre. Ez után nem árt a diverzifikáció és egy ingatlan is a gyarapodáshoz.
 • Tomtom76
  Dunaparton jó 2 szobás 38 ezerért? Esztergomban?:)) Ha Bp-en és nem a susnyásban akkor kérem a tulaj számát mert kiveszem es kiadom 70-ért minimum.
 • Kiszmol
  Ja igen: az új lakást nem kell felújítani, csak éppen 5 millióval drágább, mint egy használt. Plusz egy új lakásnál kijönnek a tervezési-kivitelezési hibák, néha sok millióba kerülnek. Ezt is érdemes belekalkulálni.

  Az igaz, hogy egy 5-6 éves lakást általában elég kifesteni, ha egyébként tetszik a fürdőszoba és a konyha. De nem lehet egy cikket mindenre kiterjedően megírni, a cikk azoknak szól, akik saját lakást keresnek, jellemzően 8-15 millióért, általában használtat.

 • Kiszmol
  Ja igen: az új lakást nem kell felújítani, csak éppen 5 millióval drágább, mint egy használt. Plusz egy új lakásnál kijönnek a tervezési-kivitelezési hibák, néha sok millióba kerülnek. Ezt is érdemes belekalkulálni.

  Az igaz, hogy egy 5-6 éves lakást általában elég kifesteni, ha egyébként tetszik a fürdőszoba és a konyha. De nem lehet egy cikket mindenre kiterjedően megírni, a cikk azoknak szól, akik saját lakást keresnek, jellemzően 8-15 millióért, általában használtat.

 • Kiszmol
  Ja igen: az új lakást nem kell felújítani, csak éppen 5 millióval drágább, mint egy használt. Plusz egy új lakásnál kijönnek a tervezési-kivitelezési hibák, néha sok millióba kerülnek. Ezt is érdemes belekalkulálni.

  Az igaz, hogy egy 5-6 éves lakást általában elég kifesteni, ha egyébként tetszik a fürdőszoba és a konyha. De nem lehet egy cikket mindenre kiterjedően megírni, a cikk azoknak szól, akik saját lakást keresnek, jellemzően 8-15 millióért, általában használtat.

 • tip
  Infláció témában csak a lakhatás árának változása releváns itt, hiszen ez az, amit vásárlással előre, bérléssel meg a jövőben fizetünk. A fogyasztói kosár drágulása mit sem számít, ha közben az ingatlanok ára eltérően változik. Másképpen fogalmazva: a bérléssel a múltban megtartott saját tőkéből a jelenben nem ennivalót vagy benzint veszel, hanem lakhatást, tehát a lakhatás inflációját szabad csak figyelembe venni a gazdaságosság számításakor.
 • Benke
  “hogy igen is lehet jó áron lakást venni amit akár ingatlanossal eladva profitáló lesz rövid időn belül.”

  Akár az esetek 0,01% -ban is! Hurrá! Vagy átverősen. Egyik szimpatikusabb mint a másik. Tele vannak a hirdetések friss házakkal amik néhány évesek és eladhatatlanok, nem a hely vagy az áruk miatt, hanem mert átverősen építették, és gyakorlatilag le kéne bontani mielőtt még összedőlnek. Vagy épp nem dől össze de komplett felújítás kellene szerkezetileg. A szép festés, vagy olcsó de pocsék minőségű burkolatok amik szépek eltakarják a lényeget. Az ingatlanos is csak pofátlanul hazudik, ha visz valaki hozzá értő embert akkor hamar tele lesz a nadrágjuk. Pont mint a használt autók esetében. Kerüljük a kereskedőket amilyen messzire csak lehet.

 • Benke
  “hogy igen is lehet jó áron lakást venni amit akár ingatlanossal eladva profitáló lesz rövid időn belül.”

  Akár az esetek 0,01% -ban is! Hurrá! Vagy átverősen. Egyik szimpatikusabb mint a másik. Tele vannak a hirdetések friss házakkal amik néhány évesek és eladhatatlanok, nem a hely vagy az áruk miatt, hanem mert átverősen építették, és gyakorlatilag le kéne bontani mielőtt még összedőlnek. Vagy épp nem dől össze de komplett felújítás kellene szerkezetileg. A szép festés, vagy olcsó de pocsék minőségű burkolatok amik szépek eltakarják a lényeget. Az ingatlanos is csak pofátlanul hazudik, ha visz valaki hozzá értő embert akkor hamar tele lesz a nadrágjuk. Pont mint a használt autók esetében. Kerüljük a kereskedőket amilyen messzire csak lehet.

 • Benke
  “hogy igen is lehet jó áron lakást venni amit akár ingatlanossal eladva profitáló lesz rövid időn belül.”

  Akár az esetek 0,01% -ban is! Hurrá! Vagy átverősen. Egyik szimpatikusabb mint a másik. Tele vannak a hirdetések friss házakkal amik néhány évesek és eladhatatlanok, nem a hely vagy az áruk miatt, hanem mert átverősen építették, és gyakorlatilag le kéne bontani mielőtt még összedőlnek. Vagy épp nem dől össze de komplett felújítás kellene szerkezetileg. A szép festés, vagy olcsó de pocsék minőségű burkolatok amik szépek eltakarják a lényeget. Az ingatlanos is csak pofátlanul hazudik, ha visz valaki hozzá értő embert akkor hamar tele lesz a nadrágjuk. Pont mint a használt autók esetében. Kerüljük a kereskedőket amilyen messzire csak lehet.

 • Zabalint
  A 15 milliódat párna alatt tartod az első esetben, ugye?

  Az, hogy melyik éri meg jobban, elsősorban azon múlik, hogy a lakásod értéke hogyan változik, a betéti kamatok hogyan változnak és az albérleti díj hogyan változik. Te ezek közül kiragadtál dolgokat.

 • Kiszmol
  Érdemes lenne írni az ingatlanos vetítésekről.

  Néhány, ami velem történt meg:

  “Csendes utcára néző lakás” Az M5-ös bevezető mellett volt, az ablak alatt döngettek a kamionok és millió autó. (Akkor még zajvédő fal sem volt.) Kérdem, ezt most hogy? Ja, a konyhaablak(!!!!) a parkolóra néz…

  Csendes környéken: Üllői útra néző lakás. Mondom, ez mitől csendes környék? Kevés a roma…..

  Földszinti lakás: félszuterén…..

  Jó állapotú lakás: egy összedőlni készülő házban a leglepusztultabb lakás.

 • Kiszmol
  Érdemes lenne írni az ingatlanos vetítésekről.

  Néhány, ami velem történt meg:

  “Csendes utcára néző lakás” Az M5-ös bevezető mellett volt, az ablak alatt döngettek a kamionok és millió autó. (Akkor még zajvédő fal sem volt.) Kérdem, ezt most hogy? Ja, a konyhaablak(!!!!) a parkolóra néz…

  Csendes környéken: Üllői útra néző lakás. Mondom, ez mitől csendes környék? Kevés a roma…..

  Földszinti lakás: félszuterén…..

  Jó állapotú lakás: egy összedőlni készülő házban a leglepusztultabb lakás.

 • Kiszmol
  Érdemes lenne írni az ingatlanos vetítésekről.

  Néhány, ami velem történt meg:

  “Csendes utcára néző lakás” Az M5-ös bevezető mellett volt, az ablak alatt döngettek a kamionok és millió autó. (Akkor még zajvédő fal sem volt.) Kérdem, ezt most hogy? Ja, a konyhaablak(!!!!) a parkolóra néz…

  Csendes környéken: Üllői útra néző lakás. Mondom, ez mitől csendes környék? Kevés a roma…..

  Földszinti lakás: félszuterén…..

  Jó állapotú lakás: egy összedőlni készülő házban a leglepusztultabb lakás.

 • Zabalint
  Ha ezt nézzük, akkor további csökkenés várható. Ugyanis a hitel valójában hosszútávon nem hogy növelné, hanem csökkenti a keresletet, hiszen az egy előre hozott vásárlás, ahol olyan pénzből veszel, amivel még nem rendelkezel, viszont annak kifizeted az inflációnál jóval magasabb kamatait. Tehát ha infláció követő kamatok lennének, akkor hosszútávon legfeljebb a gazdasági növekedés az, ami miatt növekednének az ingatlan árak, hiszen az növeli a keresletet is, viszont ezt kiüti a kamatmarzs, ellenben mivel egyre több a lakás, ház, és csökken a lakosság, ezért elvileg mínuszba is át kellene mennie.

  Tehát ha meg kellene becsülnünk a hosszútávú trendet, akkor az esetben lennének alulértékelve az ingatlanok, ha 98 és a jelen között jóval az infláció alatt növekedett volna az értékük, ami nem igaz. Akárhogy is nézem, a hitel minden esetben felfújja az ingatlan piacot, de hacsak nincsen ezután fergeteges mértékű gazdasági növekedés, akkor biztosan kidurran minden ilyen lufi előbb-utóbb.

 • Kiszmol
  Azért nem ennyire egyszerű. Valamint az ingatlanárakat (ahogy például a részvényárakat is) 10-15 év távlatában kell vizsgálni.

  Az, hogy estek 5 évig, nem feltétlen jelenti azt, hogy ezután is esni fognak. Ahogy azt se, hogy nem fognak esni.

  Ha a lakosság jobban él, nagyobb lesz az igény, tehát nem feltétlen lesz kisebb a kereslet, Ha jobban él majd a lakosság.

  Igen, mindig a hitel fújja fel az ingatlanárakat, pont ez nincs most.

 • Kiszmol
  Azért nem ennyire egyszerű. Valamint az ingatlanárakat (ahogy például a részvényárakat is) 10-15 év távlatában kell vizsgálni.

  Az, hogy estek 5 évig, nem feltétlen jelenti azt, hogy ezután is esni fognak. Ahogy azt se, hogy nem fognak esni.

  Ha a lakosság jobban él, nagyobb lesz az igény, tehát nem feltétlen lesz kisebb a kereslet, Ha jobban él majd a lakosság.

  Igen, mindig a hitel fújja fel az ingatlanárakat, pont ez nincs most.

 • Kiszmol
  Azért nem ennyire egyszerű. Valamint az ingatlanárakat (ahogy például a részvényárakat is) 10-15 év távlatában kell vizsgálni.

  Az, hogy estek 5 évig, nem feltétlen jelenti azt, hogy ezután is esni fognak. Ahogy azt se, hogy nem fognak esni.

  Ha a lakosság jobban él, nagyobb lesz az igény, tehát nem feltétlen lesz kisebb a kereslet, Ha jobban él majd a lakosság.

  Igen, mindig a hitel fújja fel az ingatlanárakat, pont ez nincs most.

 • Zabalint
  Igen, nyilván ennél bonyolultabb.

  Azonban ha alapból azt a verziót nézem, hogy nincs hitel, soha nem volt és nem is lesz, akkor ha nincs gazdasági növekedés, és a lakosság is folyamatosan ugyanannyira tartja fontosnak az ingatlan vásárlást, valamint a lakosság és az ingatlanok száma sem növekszik(= nincs építkezés), akkor az ingatlanárak pontosan az inflációval növekednének. Ehhez képest ha a lakosság igénye máshoz képest növekszik(pl. kevésbé lesz igény az autó, jobban a saját lakás), vagy nő a gazdaság, az infláció fölé emelheti az ingatlanárak növekedését. Azonban a lakosság csökkenés és az építkezések ezzel szemben lejjebb lökhetik.

  A hitelezés ezzel szemben átmeneti jelentőségű, mivel ha most veszek 20 éves hitelre lakást, akkor 20 évig törlesztésre költök, tehát azon időszakban feltehetőleg nem veszek újra lakást. És mivel a kamatok jóval infláció felettiek, ezért persze ezen 20 év alatt reálértéken elköltöm kettő lakás árát is, tehát a teljes 20 évet, a lakásvásárlást is beleértve, egy lakásnyival csökken a fogyasztásom, amit potenciálisan akár lakásvásárlásra is költhettem volna.

  Tehát ha egy nem hitelezős korszakból átlépünk egy hitelezős korszakba, akkor ha más, első bekezdésemben felsoroltakat nem nézünk, hatalmas az ingatlan ár emelkedés, majd miután ez a korszak beáll de nem durran ki, akkor a folyamatos növekedés lankad, és a korábbi, nem hitelezős korszakhoz hasonlóvá vagy kisebbé válhat az infláció feletti kamatok miatt. Ha azonban durran a hitellufi, és ennek következtében további hitelek sem válnak elérhetővé, akkor drasztikus csökkenésre lehet számítani, és nem tud hamar felállni az ingatlanpiac, mivel a meglévő hitelek törlesztése letöri a fogyasztást, ugyanakkor új hitelek nincsenek. Ez ha a korábban említett többi tényezőt nem nézzük, nagyobb csökkenést okozhat, mint amit a korábbi fellendülés.

  Éppen ezért én úgy gondolom, normál esetben most pangás várható, a 98 előtti korszakhoz képest jóval alacsonyabb nominális növekedéssel, ami csak akkor változhat, ha hirtelen olcsóbb lesz a hitelezés, és/vagy minden korábbinál nagyobb gazdasági növekedésünk lesz. Előbbinek később ugyanúgy meglenne a böjtje, utóbbi viszont szvsz nem reális mostanában.

 • Vakmacska
  A rossz ebben az, hogy a valós igények se teljesülnek, ha mondjuk áthidaló hitel sincs, ha az eladás meg a vétel nem képes ugyanakkor realizálódni. Vagy ha tényleg csak pár kerülettel mennél arrébb, egy nem túl sokkal nagyobba-kisebbe, ja az illetékszabályok is megváltozhatnának végre, hogyha két lukat eladsz, hogy az árukból vegyél egy normálisat, akkor ne csak egyiket lehessen beszámolni illetékkedvezményre….

  A bérleti piac pedig ahogy sokan írták, csak akkor lenne igazán vonzó, ha pl. tőkeerős cégek is kínálnának kiadó ingatlant, legálisan, hosszú távra is, bejelentkezéssel, ahol nem akkora gáz, ha gyereked vagy kutyád is van például. A mai “örököltem a nagyi lepukkant paneljét” típusú kínálat hervasztó, a “csak külföldi managereknek” fajta meg vastagon túlárazott és elérhetetlen. Tényleg nem lehet hosszú távon úgy élni, hogy esetleg jönnek, hogy akkor két hónap múlva költözz ki, mert a magán tulajnak bedőlt a vállalkozása, válik a nejétől, vagy kell Putyikának Bivalybasznádról a lakás, mert jön ide tanulni, és a tulaj le van kötelezve az apjának. Esetleg bevonul két kombinált szekrény, hogy a hitelre vett kecót a manyus elfelejtette törleszteni és elárverezték a cuccot veled együtt, aki papíron ott se laksz….

 • Gandalf1972
  Szerintem erősen túlzóak azok a vélt vagy valósnak gondolt körülmények, melyek a lakás bérlettel kapcsolatosan jópár hozzászólásban megjelennek (bunkó tulaj, kitesznek, stb.). Szinte elrettentő már amiket írtok….

  Tudomásul kell venni, hogy jelenleg Igenis kínálati piac van a lakásbérletek tekintetében, azaz bőven van miből válogatni és ennélfogva lehetőség van viszonylag rövid idő alatt a minden szempontból megfelelő bérlemény felkutatására.

  Nyilván vannak alapszabályok (pl.: szerződés megléte, abban megfelelően hosszú felmondási idő lerögzítése stb.), melyeket kötelezően be kell tartani itt is, mint minden más esetben.

  Szerintem rengeteg az olyan hozzászólás a “kontra-albérlet” témában, melyből lesüt hogy az illetőnek sem rálátása sem tapasztalata nincs erre vonatkozóan, illetve még mindig nem tud elszakadni a “mindenáron tulajdont akarok” nézettől.

  Nem véletlen talán az, hogy az országunkba látogató külföldi szinte kivétel nélkül rácsodálkozik arra, hogy itt szinte mindenkinek saját ingatlanja van. Ebből pedig arra következtet hibásan, hogy mekkora itt a jómód.
  Valahol igaza is van, hiszen ha őszinték akarunk lenni szerintem simán kijelenthető, hogy a hazai ingatlan tulajdonosok zöme magát hitelekkel túlvállalva él egy olyan ingatlanban, melyet igazából meg sem engedhetne magának…

 • Gandalf1972
  Szerintem erősen túlzóak azok a vélt vagy valósnak gondolt körülmények, melyek a lakás bérlettel kapcsolatosan jópár hozzászólásban megjelennek (bunkó tulaj, kitesznek, stb.). Szinte elrettentő már amiket írtok….

  Tudomásul kell venni, hogy jelenleg Igenis kínálati piac van a lakásbérletek tekintetében, azaz bőven van miből válogatni és ennélfogva lehetőség van viszonylag rövid idő alatt a minden szempontból megfelelő bérlemény felkutatására.

  Nyilván vannak alapszabályok (pl.: szerződés megléte, abban megfelelően hosszú felmondási idő lerögzítése stb.), melyeket kötelezően be kell tartani itt is, mint minden más esetben.

  Szerintem rengeteg az olyan hozzászólás a “kontra-albérlet” témában, melyből lesüt hogy az illetőnek sem rálátása sem tapasztalata nincs erre vonatkozóan, illetve még mindig nem tud elszakadni a “mindenáron tulajdont akarok” nézettől.

  Nem véletlen talán az, hogy az országunkba látogató külföldi szinte kivétel nélkül rácsodálkozik arra, hogy itt szinte mindenkinek saját ingatlanja van. Ebből pedig arra következtet hibásan, hogy mekkora itt a jómód.
  Valahol igaza is van, hiszen ha őszinték akarunk lenni szerintem simán kijelenthető, hogy a hazai ingatlan tulajdonosok zöme magát hitelekkel túlvállalva él egy olyan ingatlanban, melyet igazából meg sem engedhetne magának…

 • konkav
  érdekes, hogy amikor én adtam ki a lakásom (eleve úgy hirdettem, hogy bejelentve, hivatalosan, stb.), minden!!! érdeklődő azt kérdezte, hogy feketén mennyivel lenne olcsóbb. ezért fura nekem ez az itt ismételgetett bejelentkezős dolog.
  Vakmacska: azért az irreális dolog, hogy csak a bérlő tudja felmondani a szerződést, a tulaj meg nem.