Bankkártyás csalások – II. rész. ATM, POS terminál, étterem-sehol nem vagy biztonságban

Az elöző részben az online bankkártyás csalásokat taglaltuk, itt tudod elolvasni.

Most folytatjuk a sorozatot, hogyan vernek át csalók és szerzik meg a pénzed.

Arra gondoltam, a legplasztikusabb, ha videókat szúrok be és röviden le is írom a lényegét, ha nincs időd/kedved/lehetőséged megnézni.

Így lopják el egyszerre a bankkártyád és a PIN kódodat is.

A lényege: elterelik a figyelmedet és ellopják a táskád. Ott állsz összetörten, érkezik egy jól szituált úr, akinek eszébe jut, hogy gyorsan tiltsd le a bankkártyádat. Mivel a telefonod is ellopták, ő felhívja neked a bankot és odaadja a telefont. Csakhogy a csaló barátját hívja fel, aki eljátsza az ügyfélszolgálatot. Kér, hogy a telefonon pötyögd be a PIN kódod, amit egy diktafonnal felvesz. Náluk a kártyád és a PIN kódod is.

Megoldás: Véssük az eszünkbe, hogy soha nem kell megadnunk a banknak se a PIN kódunkat se egyéb kódunkat!!!! A bank az anyánk neve és a születési helyünk alapján azonosít bennünket. Ha ellopták a kártyánk, mi magunk tárcsázzuk a bankunkat. Fontos tipp: a kártya hátoldalán megtaláljuk, milyen számot kell hívnunk ilyen esetben. Ezt a számot írjuk le máshová, különösen, ha külföldre megyünk.

Így másolják le a szemed láttára a bankkártyád.

 

A pincérnő a szemed láttára másolja le a kártyád, anélkül, hogy észrevennéd. Egyszer leejti a földre és amikor felveszi, lehúzza a bokájára rögzített leolvasóval, máskor elkéri, megfordul, mintha bevinné, aztán visszaadja, mert inkább kihozza a mobil leolvasót. Mire visszaadta, már le is másolta. A PIN kódot és a kártya képét egy minikamerával veszi fel.

Megoldás: A mágnescsíkos kártyát hamarabb lemásolják, mint te ezt a mondatod végigolvasod. Kérj a bankodtól chipes bankkártyát, ha még nem kaptál. Nem hogy ne add ki a kezedből a kártyát, hogy elvigyék, de még fizetés közben is figyeld, mi történik vele. Ha leejtik a pult mögé, gyanakodj. A kezeddel takard el a PIN kódot (bár ez nem véd a buherált PIN pad-ektől.)

 Eddig tart ellopni a kártyád és a PIN kódod egy pénzfelvevő automatánál:

 

Az ATM automaták kedvelt célpontjai a tolvajoknak, az ATM megbuherálásával nagyon sok pénzt lehet keresni nagyon gyorsan. A videó első felében a kártyanyílás elé egy pici olvasót tettek, ami fel sem tűnik senkinek. A videóban ez egy randa fekete darab, de a valóságban ez az automata eredeti nyílásával teljesen megegyező szerkezet, ma már a 3D-s műanyag nyomtatókkal bármit le lehet gyártani bármilyen színben. (Még az új zölden villogó ATM nyílásokat is hamisítják már.) Egy icipici kamerát elhelyezni valahol az ATM környékén a PIN kód miatt szintén nem tart semeddig.

A videó második felében arra láthatunk példát, hogyan lopják el a chipes bankkártyádat, amit nem olyan könnyű hamisítani. Érdemes megnézni, ha kiment a főnök. 🙂

Megoldás: nézzük meg az ATM nyílását, nem mozog-e, nem furcsa-e, nézzünk körbe, látunk-e valami furcsát az ATM-nél, vagy a környékén (oda nem való matrica, bigyó, fólia a billentyűzeten, pici tükör, akármi). ATM mellett soha nincs reklámtartó doboz és egyáltalán semmi, pont a kamerák miatt, ha ilyet látunk, hívjuk a rendőrséget. Ne vegyünk fel pénzt éjszaka, mert legtöbbször ezeket a szerkezeteket éjszakára felszerelik és reggelre leveszik.Lehetőleg kerüljük az utcai automatákat, inkább nagy bankfiókok bekamerázott belső terében vegyünk fel pénzt, vagy üzletközpontokban. A billentyűzetet mindig takarjuk el a másik kezünkkel!

További képek az ilyen csalásokhoz használt eszközökről itt.

Card trapping, azaz így lopják el a kártyád és a pénzed az ATM automatáknál

 

Sajnos csak spanyol nyelvű videót találtam, ahol látszik is, hogy milyen szerkezeteket használnak. A lényege, hogy vékony szalagokkal csapdába ejtik a kártyád és/vagy a pénzed is. A PIN kódodat vagy kamerával szerzik meg, vagy jön egy segítőkész úriember, aki megpróbálja kivenni a kártyád, majd azt ajánlja, üssd be még egyszer a kódod, hátha most kijön a kártya.

Megoldás: Ha nem adja vissza a kártyád vagy a pénzed az automata, ne menj sehová, hanem azonnal telefonálj a banknak. (Ugye már megfogadtad, hogy a kártya hátuljáról felírod a bankkártya-letiltás telefonszámát?) Bárki akar segíteni egy ATM-nél, mindig hajtsd el.

Minek elaprózni? Vegyünk egy egész ATM automatát!

 

Mivel ezeket az automatákat meg is lehet venni akár az ebay-en is, igazán nagystílű bűnözők egy egész automatát vesznek és kirakják üzletközpontba, vagy bárhová. Erre gondoltál volna?

Megoldás: csak a bejáratott helyeken vegyél fel pénzt, számodra ismeretlen bevásárlóközpontokban és egyéb helyen ne.

Ezekre figyelj egy ATM-nél

Ebben a videóban összefoglalva látod, mire kell figyelni egy ATM automatánál. Kártyanyílás, a billentyűzetre rakott második billentyűzet, stb.

 

Megoldás: Lehetőleg mindig ugyanott vegyél fel pénzt és nézd meg, látsz-e valami furcsát vagy változást a gépen? Valami újonnan felszerelt eszköz, repedt burkolat, matrica, másként néz ki a kártyanyílás, stb. Próbáld meg megmozgatni a billentyűzetet és a kártyanyílást. Ha kicsit is mozog, hívd a rendőröket.

Már a boltokban sem bízhatsz

 

Ebben a videóban azt mutatják be, hogy bűnözők egyetlen mozdulattal kicserélik a pénztárnál lévő PIN pad-et (amibe a PIN kódodat kell beütni fizetéskor) a sajátjukra, ami továbbítja nekik az összes adatot. A szóban forgó üzlet hónapokig nem vette észre a cserét, ami egyébként talán két másodpercig tartott.

Ismert trükk még, hogy egyszerűen csak lefotózzák a bankkártyád elejét-hátulját és elköltik a pénzed, mivel a kártyádon minden adat rajta van, ami internetes vásárláshoz kell. Erről többek között itt is írtam, olvasd el, miért kapard le a kártyádról a CVV kódot. (Igazán alapos emberek a kártyaszám néhány számjegyét is olvashatatlanná teszik.)

Ha még valakit nem győztem meg, hogy mégis érdemes előfizetni a bankszámla SMS szolgáltatására, vagy  rendelkezni egy második, lehetőleg nulla forintos számlával, amin alig tartunk pénzt, mindig csak 20-30 ezret utalunk rá interneten, akkor egy utolsó videó arról, hogy a legmodernebb chipes kártyákat is már meg tudják bütykölni:

 

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

16 hozzászólás

 • Kiszmol
  Köszi 🙂

  Küldd körbe az ismerőseidnek, mert rengeteg a buherált ATM, főleg Budapesten. A 4-6 villamos vonala különösen fertőzött.

  Jó lenne, ha sokan tudnák mire kell figyelni.

  Ja és az előző része is fontos a netes csalások miatt.

 • Bannosember
  Én viszont igyekszem minimalizálni a bankkártyás vásárlásaimat olyannyira, hogy gyakorlatilag nem is vásárlok vele.
  A saját bankom nincs messze a lakásomtól és ott belül van az ATM.
  Ott szoktam kp-t kivenni és azzal fizetek.
  Ja és limit van beállítva a kivehető összeget illetően, illetve jön az SMS a telefonomra.
  Kb. 17-18 éve van bankkártyám, még soha semmi problémám nem volt.
  Netes bankkártyás vásárlásokat pedig végképp kerülöm!
 • Kiszmol
  Sajnos ma már nehéz a netes vásárlásokat kerülni, főleg, hogy rengeteg mindent harmadáron megkapsz a neten az otthonodba szállítva.

  Erről itt írtam://kiszamolo.hu/igy-vasarolj-az-interneten/

  Amúgy rég jártál erre…. 🙂

 • Kiszmol
  “Úgyis visszakapja”: ez nem igaz mindig, mert ha a PIN kódod megvan a tolvajoknak és a kártyád is, ÉS TE VAGY AZ EGYEDÜLI ÁLDOZAT, akkor tudnod kellene bizonyítani, hogy nem adtad ki a PIN kódod, etc.

  Akkor kapod vissza biztos a pénzt, ha sok áldozat van és mind ugyanannál az ATM-nél vett fel pénzt az adott napon. De ha ez nem így van, akkor pórul is járhatsz. Van ilyen videó is a youtube-on.

  SMS: az, hogy este megnézed, hogy üres a számlád, nem tesz boldoggá. Plusz, akkor is kapsz (kaphatsz) sms-t, ha valaki sikertelenül próbálkozik a kártyáddal, például neten próbálja kitalálni a 3 számjegyből álló CVV kódodat. Már ilyenkor is tudsz reagálni.

  Költség: úgy kell beállítani az SMS-t, hogy csak bizonyos összeg felett kapjál, például 10 ezer forint felett. Ha a te jellemző költésed max. 7-8 ezer, lehet, hogy egy SMS-t sem kapsz egész hónapban, de aki ellopja a kártyád, az nem papírzsepit akar vásárolni vele, tehát tudni fogsz róla.

 • Benke
  Most hogy már hivatalosan is lesz tranzakciós adó, most majd kiszámolhatjuk hogy lehet a legkevesebbet bankolni és kp -ban fizetni.
 • Kiszmol
  Tele a net olyan videókkal, ahol az áldozatok sírnak, hogy még csak a városban sem tartózkodott, ahol leszívták a kártyáját, mégsem fizették neki vissza a pénzét. És ezek nem is magyar bankok, akkor azoktól mi várjunk?

  Egyébként tudom, hogy sokszor megtérítették, de nem mindig. Azon kívül 45 ezer is 45 ezer forint, ennyiért megéri óvatosabbnak és okosabbnak lenni.

  A cikk nem arról szól, hogy ne használd a bankkártyádat, hanem hogy ne ész nélkül.

  Más: jössz ma?

 • Kiszmol
  Nagyobb bankfiókoknál ki van adva, hogy nyitvatartási időben óránként valakinek ellenőrizni kell az ATM-eket, amik a fiók előterében vannak.

  Én Axát használok erre a célra, mindjárt kettő is van. 0 Ft havi díj, 0 Ft kártyadíj (illetve 3 évente 2000 Ft, első 3 évben ingyenes), ingyenes netes utalás.

  Az egyiket csak netes vásárlásra használom, azon szinte soha nincs 30 ezernél több.

  Ennél olcsóbbat még nem találtam.

 • Naiva
  Szuper a cikk.
  A CIB-nel 52 Ft-ert egy teljes honapon at kapom az SMS-t a kartyatranzakciokrol 🙂
  csinaltam egy alszamlat, amire csak a neten elkolteni kivant osszeget teszem es arrol fizetek. Internet bankrol pillanatok alatt ra tudom tenni a penzt.
  Valaki tud valamit a PayU-rol? Okes? Mert sok helyen ajanlgatjak….
 • Benke
  CIB nél online számlacsomaghoz ingyé jár a netes kártya. Viszont azt igényelni kell, majd postán kiküldik. Telefonon kell kérni hogy a netbankon láthasd a kártyához tartozó számlát, ha netán elfelejtenék. Ezek után vásárlás előtt számlák közötti átvezetéssel azonnal lehet rá utalni pénzt, hétvégén is. A számla csomag 575ft alapból. Ha érkezik rá 60k akárhonnan, akárhogyan, illetve van 2 utalás vagy beszedés vagy akármi, tetszőleges kombinációban akkor 175ft. (Az utalások, beszedések ingyenesek) Ez nem feltétlenül a legolcsóbb, de ha már valaki a malacán kívül mást is használna akkor ezt érdemes átgondolni.
 • Naiva
  Internetes kartya mar nincs, de a tobbi igaz CIB-nel arrol is kapsz SMS-t ha valaki megprobalt belepni a netbankodba. Na es arrol is, hogy sikerult-e neki vagy sem.
 • Benke
  Mi az hogy nincs netes kártya? Valahol elveszettem a fonalat :o)
 • themanwho
  Egy plasztikkártya mágnescsík és chip nélkül, ami Mastercardként működik, és elkülönített számla tartozik hozzá. Igyenes az egész.
 • csizkek
  Ide irom, mert nemileg kapcsolodik. Kulfoldi weboldalakon egyre jobban terjed a “verified” v. “secured” bankartyas fizetes. Ez azt jelenti, hogy a kartya adatok bepotyogese utan atdob egy Mastercard vagy Visa ellenorzo oldalra. Itt plusz szemelyes adatokat ker pl. bankszamlaszam ill. jellemzoen egy bank altal adott, azt hiszem 8 jegyu verification code. Szenvedtem a kulfoldi a Mastercardommal, mert nem tudtam ezt a verification code-omat. Majd kinomban a magyar Visammal probalkoztam. Atdobott egy Visa verification oldalra, majd egy szimpla kod helyett egy sms-ben elkuldott kodot kert. Itt leakadtam, merthogy honnan tudna barki is a telefonszamomat a magyar bankomon kivul:) Es lass csodat, a bankartya adataim alapjan, a telefonszamomat sehol meg NEM emlitve, jott egy sms. Benne egy kod ami kellett a vasarlashoz. Nem tudja valaki hogy mukodnek ezek a rendszerek?
 • csizkek
  Ja es az sms egy lengyel szamrol jott a magyar telefonszamomra, magyarul, alairas a bankom neve:)
 • pdw
  Magyarorszagon Mastercarddal a Citibanknal konkretan sehogy 😀
  Megkaptam toluk a levelet h aktivaltak (Mastercard Securecode konkretan), majd kesobb telefonon is megerositettek, ehhez kepest vagy 4 kulonbozo helyen vagy 6szor vasaroltam ahol elvileg ez tamogatott de azonkivul hogy kiirta a hely h “tudta e hogy a Citibanknal elsokent letezik ez a funkcio” (letezik csak szar) semmi sem tortent 😀

  Egyebkent diohejban annyi a rendszer lenyege, hogyha a bankod engedelyezi ezt a funkciot es olyan helyen fizetsz (csak neten persze) ahol a ceg is csatlakozott ehhez, akkor kapsz SMS-ben egy egyszerhasznalatos kodot es azzal enged csak tovabbmenni. Kvazi mint egy Token.
  Viszont szerintem szemelyes adatokat ehhez nem kene megadni, bar lehet a Visa-nal mashogy van. A telefonszamodat meg a bank nyilvan tudja, azt az infot hasznalta a rendszer is.
  Tudtommal ez az egesz dolog a kartyatarsasag altal van kezelve, tehat nem banki szolgaltatas ugymond. Az elfogadohelyek es a bankok is a kartyatarsasaggal szerzodnek.

 • csizkek
  NA igy tisztul a kep..
  Konkretan Citibankos Visaval probalkoztam 2.-jara es mukodott:) Meglepeteskent ert mert nem tudtam rola. Biztos kuldtek valami tajekoztatot ami szepen landolt a magyar cimemen.. Igy a magyar Visa kartyaval kaptam sms-ben a kodot. Az erdekes, hogy elotte a MAstercardnal meg egy bank altal adott kodot kert. Az SMS tokenjellegu fizetes jobban tetszik..