Bankkártyás csalások - II. rész. ATM, POS terminál, étterem-sehol nem vagy biztonságban

2012-04-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elöző részben az online bankkártyás csalásokat taglaltuk, itt tudod elolvasni.

Most folytatjuk a sorozatot, hogyan vernek át csalók és szerzik meg a pénzed.

Arra gondoltam, a legplasztikusabb, ha videókat szúrok be és röviden le is írom a lényegét, ha nincs időd/kedved/lehetőséged megnézni.

Így lopják el egyszerre a bankkártyád és a PIN kódodat is.

A lényege: elterelik a figyelmedet és ellopják a táskád. Ott állsz összetörten, érkezik egy jól szituált úr, akinek eszébe jut, hogy gyorsan tiltsd le a bankkártyádat. Mivel a telefonod is ellopták, ő felhívja neked a bankot és odaadja a telefont. Csakhogy a csaló barátját hívja fel, aki eljátsza az ügyfélszolgálatot. Kér, hogy a telefonon pötyögd be a PIN kódod, amit egy diktafonnal felvesz. Náluk a kártyád és a PIN kódod is.

Megoldás: Véssük az eszünkbe, hogy soha nem kell megadnunk a banknak se a PIN kódunkat se egyéb kódunkat!!!! A bank az anyánk neve és a születési helyünk alapján azonosít bennünket. Ha ellopták a kártyánk, mi magunk tárcsázzuk a bankunkat. Fontos tipp: a kártya hátoldalán megtaláljuk, milyen számot kell hívnunk ilyen esetben. Ezt a számot írjuk le máshová, különösen, ha külföldre megyünk.

Így másolják le a szemed láttára a bankkártyád.

 

A pincérnő a szemed láttára másolja le a kártyád, anélkül, hogy észrevennéd. Egyszer leejti a földre és amikor felveszi, lehúzza a bokájára rögzített leolvasóval, máskor elkéri, megfordul, mintha bevinné, aztán visszaadja, mert inkább kihozza a mobil leolvasót. Mire visszaadta, már le is másolta. A PIN kódot és a kártya képét egy minikamerával veszi fel.

Megoldás: A mágnescsíkos kártyát hamarabb lemásolják, mint te ezt a mondatod végigolvasod. Kérj a bankodtól chipes bankkártyát, ha még nem kaptál. Nem hogy ne add ki a kezedből a kártyát, hogy elvigyék, de még fizetés közben is figyeld, mi történik vele. Ha leejtik a pult mögé, gyanakodj. A kezeddel takard el a PIN kódot (bár ez nem véd a buherált PIN pad-ektől.)

 Eddig tart ellopni a kártyád és a PIN kódod egy pénzfelvevő automatánál:

 

Az ATM automaták kedvelt célpontjai a tolvajoknak, az ATM megbuherálásával nagyon sok pénzt lehet keresni nagyon gyorsan. A videó első felében a kártyanyílás elé egy pici olvasót tettek, ami fel sem tűnik senkinek. A videóban ez egy randa fekete darab, de a valóságban ez az automata eredeti nyílásával teljesen megegyező szerkezet, ma már a 3D-s műanyag nyomtatókkal bármit le lehet gyártani bármilyen színben. (Még az új zölden villogó ATM nyílásokat is hamisítják már.) Egy icipici kamerát elhelyezni valahol az ATM környékén a PIN kód miatt szintén nem tart semeddig.

A videó második felében arra láthatunk példát, hogyan lopják el a chipes bankkártyádat, amit nem olyan könnyű hamisítani. Érdemes megnézni, ha kiment a főnök. 🙂

Megoldás: nézzük meg az ATM nyílását, nem mozog-e, nem furcsa-e, nézzünk körbe, látunk-e valami furcsát az ATM-nél, vagy a környékén (oda nem való matrica, bigyó, fólia a billentyűzeten, pici tükör, akármi). ATM mellett soha nincs reklámtartó doboz és egyáltalán semmi, pont a kamerák miatt, ha ilyet látunk, hívjuk a rendőrséget. Ne vegyünk fel pénzt éjszaka, mert legtöbbször ezeket a szerkezeteket éjszakára felszerelik és reggelre leveszik.Lehetőleg kerüljük az utcai automatákat, inkább nagy bankfiókok bekamerázott belső terében vegyünk fel pénzt, vagy üzletközpontokban. A billentyűzetet mindig takarjuk el a másik kezünkkel!

További képek az ilyen csalásokhoz használt eszközökről itt.

Card trapping, azaz így lopják el a kártyád és a pénzed az ATM automatáknál

 

Sajnos csak spanyol nyelvű videót találtam, ahol látszik is, hogy milyen szerkezeteket használnak. A lényege, hogy vékony szalagokkal csapdába ejtik a kártyád és/vagy a pénzed is. A PIN kódodat vagy kamerával szerzik meg, vagy jön egy segítőkész úriember, aki megpróbálja kivenni a kártyád, majd azt ajánlja, üssd be még egyszer a kódod, hátha most kijön a kártya.

Megoldás: Ha nem adja vissza a kártyád vagy a pénzed az automata, ne menj sehová, hanem azonnal telefonálj a banknak. (Ugye már megfogadtad, hogy a kártya hátuljáról felírod a bankkártya-letiltás telefonszámát?) Bárki akar segíteni egy ATM-nél, mindig hajtsd el.

Minek elaprózni? Vegyünk egy egész ATM automatát!

 

Mivel ezeket az automatákat meg is lehet venni akár az ebay-en is, igazán nagystílű bűnözők egy egész automatát vesznek és kirakják üzletközpontba, vagy bárhová. Erre gondoltál volna?

Megoldás: csak a bejáratott helyeken vegyél fel pénzt, számodra ismeretlen bevásárlóközpontokban és egyéb helyen ne.

Ezekre figyelj egy ATM-nél

Ebben a videóban összefoglalva látod, mire kell figyelni egy ATM automatánál. Kártyanyílás, a billentyűzetre rakott második billentyűzet, stb.

 

Megoldás: Lehetőleg mindig ugyanott vegyél fel pénzt és nézd meg, látsz-e valami furcsát vagy változást a gépen? Valami újonnan felszerelt eszköz, repedt burkolat, matrica, másként néz ki a kártyanyílás, stb. Próbáld meg megmozgatni a billentyűzetet és a kártyanyílást. Ha kicsit is mozog, hívd a rendőröket.

Már a boltokban sem bízhatsz

 

Ebben a videóban azt mutatják be, hogy bűnözők egyetlen mozdulattal kicserélik a pénztárnál lévő PIN pad-et (amibe a PIN kódodat kell beütni fizetéskor) a sajátjukra, ami továbbítja nekik az összes adatot. A szóban forgó üzlet hónapokig nem vette észre a cserét, ami egyébként talán két másodpercig tartott.

Ismert trükk még, hogy egyszerűen csak lefotózzák a bankkártyád elejét-hátulját és elköltik a pénzed, mivel a kártyádon minden adat rajta van, ami internetes vásárláshoz kell. Erről többek között itt is írtam, olvasd el, miért kapard le a kártyádról a CVV kódot. (Igazán alapos emberek a kártyaszám néhány számjegyét is olvashatatlanná teszik.)

Ha még valakit nem győztem meg, hogy mégis érdemes előfizetni a bankszámla SMS szolgáltatására, vagy  rendelkezni egy második, lehetőleg nulla forintos számlával, amin alig tartunk pénzt, mindig csak 20-30 ezret utalunk rá interneten, akkor egy utolsó videó arról, hogy a legmodernebb chipes kártyákat is már meg tudják bütykölni:

 

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram