Megszűnik az eurós prémium állampapír

Miután a tavalyi eurózóna infláció 8% felett alakult, az AKK megszűnteti az euró inflációjához kötött prémium állampapír-sorozatot.

Helyette egy sokkal rosszabb, az euriborhoz (ez hasonló a magyar BUBOR-hoz) kötött állampapírt bocsát ki, jelenleg 3% alatti kamatozással. (Később sem várható érdemben magasabb kamat, ha csak nem lesz nagy gebasz az Unióban.)

A jó hír az, hogy nem csak magyar, hanem német, francia és egyéb inflációkövető állampapírokat is vehetsz, az egyik hátrányuk, hogy csak TBSZ számlán kamatadómentesek, a másik, hogy nincs fix visszaváltásuk, hanem piaci áron kell megvenni és eladni. Ezzel járhatsz jobban és rosszabbul is, mint a fix visszaváltással.

Az előnyük, hogy egyrészt nem magyar állampapírok (bár az olasz állampapírok nem biztos, hogy érdemben jobbak), másrészt, hogy inflációhoz kötöttek továbbra is.

Itt írtam már róluk:

Inflációkövető nem magyar eurós állampapírok

Az AKK közleménye a témában erre található.

Share

111 hozzászólás

 • Nbazs

  Kamat újrabefektetése esetén is 1-2 napig elszámolás alatti értékpapír volt amit vettem. Tippre csütörtökre már rendben lesz.

 • KagÚr
  Vajon megéri a meglévő 2023/X-et holnap visszaváltani és venni helyette 2028/Y-t, mintsem 2023 szeptemberi lejáratig megtartani és akkor venni az új EMÁP-ot?
 • Zoli85
  Vasárnap utaltam.. még mindig sehol…
 • V
  szamold ki!
 • headset
  “Vajon megéri a meglévő 2023/X-et holnap visszaváltani és venni helyette 2028/Y-t, mintsem 2023 szeptemberi lejáratig megtartani és akkor venni az új EMÁP-ot?”
  Nyilván.
  A cikkben is benne van, hogy az infláció jó eséllyel magasabb lesz, mint az EURIBOR.
  Ez egyszerű gondolkodással is belétható. Az infláció felső korlátja az, amennyiért az emberek hajlandóak élelelmet, energiát, stb. venni. A bankközi kamatláb felső korlátja, meg nagyjából az, amennyiért az emberek hajlandóak kölcsönt felvenni. Enni, fűteni, közlekedni muszáj. Kölcsönt felvenni nem.
 • Elké sett
  13.-án hajnalban, khm valamikor hajnali kettőkor adtam megbízást a 2027/X-re, elvileg elfogadta a rendszer, ahogy korábban írtátok is. (Mobil kincstár)
  Köszönöm, bár ma jött az sms hogy jóvá írták a folyószámlán (korábbi rendelkezés ez volt), 15:40-kor.
  Hát, már 5 óra körül vacakolt a rendszer, betöltött az applikáció, de az egyenleget meg mást nem. Szokása, így nem adtam fel. Aztán már egyből kidobott, azóta éppen karbantartás van.
  Micsoda véletlen, hogy megnézni se tudom mi történt.
 • Gauchos
  Sajnos erről pont lecsúsztam, nem tudtam már venni PEMÁP-ot a héten. Készpénzben van kb. 1000€-m vésztartalékként, nem tudtam személyesen bemenni a MÁK-hoz befizetni. Mit ajánltotok, mibe fektessem? Nyilván nem váltom vissza forintra, de ilyen infláció mellett nem akarom, hogy csak úgy álljon. Az se baj, ha le kell kötni, van forintom (meg euróm is) számlán tartalékként, na meg a többi PEMÁP-omra is fizetnek kamatot, tehát mostanában nem tervezem felhasználni ezt az 1000€-t. Vegyek az új eurós állampapírból 2,94? kamatra? Esetleg más ötlet minimális kockázattal?
 • headset
  ” headset 2023-03-13 at 14:18
  Bár az ÁKK visszaigazolta, a kamat újrabefektetési rendelkezése nem fog működni.”

  Sajnos tényleg nem. Ott figyel a számlámon a kamat euroban. Nem vettek belőle 2028/Y-t.

 • Elké sett

  Úgy, ahogy idézed, pont ott figyel a számlán, meg az sms is jött, mint neked is.
 • Kalv
  +1, sajnos nekem is pénz került a számlámra és nem 2028/Y. Pedig 16-án délután jött sms a jóváírásról, de az valami anomália lehetett, mert a tranzakciót mutatta de az egyenlegben nem jelent meg, szóval kézzel sem tudtam venni belőle.

  Az EMÁP hirdetményből pedig kiderül, hogy legalább negatívba nem követi az EURIBOR-t, minimum 0,001%-ot fog fizetni, gáláns ajánlat :).

 • Nbazs
  Valami nem stimmel globálisan az újrabefektetéssel. A 2029/J kamata is a pénzszámlára került a befektetési rendelkezés ellenére. Pedig a PMÁP amit megadtam, még nincs kivezetve. Olyan, mintha csak ugyanabba az értékpapírba működne, csak akkor miért van ott a lehetőség, és engedi kiválasztani a jelenleg forgalmazottat?

  A történetben ez látszik: A tranzakció státusza: “Visszautasított”.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.