Megjelent a NOK-ot szabályozó rendelet

A hangzatos Nemzeti Otthonteremtési Közösség néven a kormány felélesztette a nemrég betiltott fogyasztói klubokat, immár államilag is támogatva a nemrég még tiltott közösségeket.

Azt eddig is tudtuk, hogy a törvényt úgy sikerült megírni, hogy valamiért csak egy ember két cége jogosult ilyen közösségeket szervezni és hogy évente akár 300 ezer forintba is fáj az adófizetőknek egy-egy tag állami támogatása.

A most kiadott Magyar Közlönyből az is kiderül, (14.§ 8. pont), hogy a közösséget szervező cég maximum a szerződéses összeg (vagyis az ingatlan vételárának) havi egy ezrelékét számolhatja fel költségként.

Ez egy 20 milliós ingatlannál szerény 20 ezer forint havonta, vagyis 240 ezer forint évente. (A maximális szerződéses összeg 40 millió forint lehet.) Attól függően, hogy hány éves futamidőt választott a szerződő, ez akár a teljes állami támogatását is felemésztheti, de legeslegjobb esetben is alig marad neki valami. 25 millió forint feletti szerződéses összegnél pedig biztos,  hogy nettó ráfizetés lesz a buli, az állami támogatás kevesebb lesz, mint a felszámított költség.

(Most persze mondhatnánk, hogy az öldöklő konkurenciaharc miatt esni fognak ezek a díjak, de mivel csak egy ember indíthat ilyen szerveződést, ezt azért nagyon nehéz elképzelni.)

Itt írtam régebben a NOK-ról, majd még egyszer itt.

Share

23 hozzászólás

 • hitel
  Abszurdisztán, így szeretlek!
 • ügyvéd
  Jó biznice 😀
 • ügyvéd
  1.000 idióta biztos beszáll, az 20 milla alsó hangon havonta, 280 évente.
  10.000 nél már majd 3 milliárd évente…

  én is, én issss, én issssssssssssssssssss 😀

 • V
  ilyenkor mindig visszarettenek attol hogy valaha is lesz vallalkozasom Magyarorszagon. Nekem valahogy nincs gyomrom az ilyenekhez.
 • KXaXa
  Ez annyira Magyarország… Hihetetlen!
  Pedig annyi tehetséges ember van odahaza, de így csak idő kérdése, h meddig, mert így sok értelme nincs.

  Lapátolod ki a vizet a süllyedő hajóból, mások meg hordják a hajófenékre a dinamitot. Hát így állunk! Kár, h aki normálisan gondolkodik annak KELL(!!!) elmenekülnie saját szülőhazájából…

  Azon lepődöm amúgy meg, h mindig van egy újjabb bőr amit még le lehet húzni az otthon maradókról, mert végsősoron ugye nem az emberek fizetik ezt se…

  🙁 🙁 🙁

 • ügyvéd
  Már számolni sem tudok 😀 240, és 2,4 alsó hangon na mindegy az is elég lenne 😀
 • Laszlo
  Sokan azert kelnek fel nap mint nap,hogy mas penzet elvegyek.Torvenyes vagy torvenytelen modon,de meg teszik.
 • Mate12345
  Erre én nem akarok adót fizetni… 🙁
 • S.E.
  Megint sikerült lopni a fiúknak, milyen meglepő. Ha jól látom, fejenként évi 300e forint közpénz veszíti el közpénz jellegét, igaz, cserébe vezetni kell egy nyilvántartást.
  Micsoda egy tr××ya vezetése van ennek az országnak, hihetetlen! És 2018-ban is ezek fognak nyerni.
  Hányinger.
 • kritizator
  És 2018-ban is ezek fognak nyerni.

  2002-ben is úgy tűnt.
  Aztán jött a langyos Medgyessy, és még biztosabbnak tűnt a dolog.
  Aztán mégis buktak.

  Igaz, akkor nem volt szétforgácsolt ellenzék.

 • Mike
  Kíváncsi vagyok, hogy a lakáskasszákat mikor és milyen módon kezdik ellehetetleníteni, hogy NOK szerződések felé tereljék a népet.
 • netuddki
  Ki az az egy ember (két cége)?
  Olyan kíváncsi lennék!
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  “két cég … felel meg a törvény feltételeinek, de azok is egy cégcsoportba tartoznak. Konkrétan a Carion csoportról van szó, annak központi cége ugyanis még a kilencvenes évek végén megvette a Poligrupo nevű versenytársát is. … A cégcsoport a sajtóban korábban megjelentekkel ellentétben nem Nyéki Zoltán, hanem dr. Ötvös Géza és Szani János tulajdonában áll: mindketten a Carion Holding Zrt 39-39 százalékos tulajdonosai a cég 2014 júniusi létesítő okirata szerint. Nyéki, aki az egyik leánycég vezérigazgatója, mindössze 0,0059 százalékos tulajdonos.”

  444.hu/2016/03/21/latin-amerikabol-importalt-uzleti-modellel-nyomulo-birsagolt-cegcsoportra-szabtak-roganek-a-nemzeti-fogyasztoi-csoportokat

 • Nagy Ferenc
  azta mindenit…

  penzcentrum.hu/otthon/szamok_bizonyitjak_lenyomja_a_nok_a_lakashitelt.1049985.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

 • Kiszamolo
  Nagy Ferenc, még azzal sem számoltak, hogy mennyivel lesz drágább a lakás az infláció miatt 5-10 év múlva. Meg azzal sem, hogy csak új lakást lehet belőle venni. Meg azzal sem, hogy 4 LTP ugyanezt tudja, töredék ennyi költséggel.

  Ezt csak így fél perc alatt.

  Egyébként komoly cikk.

 • Janos82
  nem egeszen ertem, hogy hogyan lehet ezt a ket konstrukciot osszehasonlitani.

  – Ha lakasihetelt veszek fel, azonnal koltozhetek, ha NOK-ot, akkor csak valamikor, az egesz a szerencsen mulik.
  – Raadasul ha csak 5-6 ev utan sorsolnak ki, akkor addig negativ kamatra adtam kolcson. Ilyen verzional az LTP+lakashitel szinte biztos, hogy nyer. Pedig 5 evvel meg mindig a szerencsesebbek koze tartozok egy 15eves futamidonel.

  Mondjuk amire meg nem sikerult rajonnom, az az, hogy mi van akkor, ha mindenki a maximalis lehetseges befizetest valasztja?

 • Géza
  az a cikk nagy baromság. A hitelnél most megkapom a pénzt, nyilván fizetek rá kamatot. A NOK-nál meg a tagok egymásnak hiteleznek (aki később nyer, az hitelez a szerencséseknek). Persze az egésznek a bonyolítása járhat némi kezelési költséggel, de annak nagyságrendileg kellene kevesebbnek lennni a kamatnál. Mivel egész más a két költség funkciója, teljesen értelmetlen összehasonlítani.
 • antenna
  érdekes, nekem is ez a közpénz-elveszített közpénz jelleg dolog jutott eszembe. Így kell átcsatornázni az adókat a havereknek. A polgár meg 25 éve vergődik, bőszen szavaz balra meg jobbra.
 • Tallérosi Zebulon
  Majd még később megemelik a havi díj mértékét is egy törvénymódosítással. Aztán lesz, aki beszáll, de félúton elfogy a pénze. Lesz még itt sírás, rívás, fogcsikorgatás.
  Lassan fel kell hagyni azzal az álommal, hogy mindenki saját ingatlanban lakhat. Lesz olyan, akinek egész életében csak bérlésre fog telni. Ez így megy a világ nagy részén.
  Magyarországon hozzászoktunk, hogy korábban a tanács utalta ki a lakást (főleg protekció, párttagság alapján), aztán az állam eladta a lakásokat gombokért. De ezeknek vége.
 • Penge
  Az egyetlen aprócska különbség, hogy tőlünk nyugatabbra az utcaseprő is megkeresi az ottani minimálbért, amiből szűken, de el lehet tengődni. Keletebbre meg az árak alacsonyak és az építési engedélyek nem annyira fasiszták.

  Itthon viszont sikeresen ötvözték a nyugati árakat a keleti jövedelmekkel. Itt arra árazta be magát az egész piac, hogy az embereknek saját lakásuk van. Még a létminimumnál is alapvetés, hogy csak rezsit (abból is minimálisat) fizetsz és úgy még kultúrára is jut. De úgy is csak ha havi 19000-ből kihozod. Ilyenkor elképzeltem hogy egy random operaház előtt adományruhákat viselő (mert ennyiből arra sem jut) emberek tömegei tolják be az arcba a májkrémes zsömlét.

  Itthon ha nincs lakásod 200 a létminimum. Ha családot, esetleg élni szeretnél, nem csak a gépezni munkából hazaesve, 300-nál indul az élet. Hányan is keresnek ennyit?

 • Trágner János
  alakul,
  de még nincs vége a mókának:)

  töröld nyugodtan, mert 2 napra előre képben vagyok 🙂

  egy jogállamban LOL

 • mzsombor
  Most olvastam az Indexen, hogy eddig még egy cég sem adott be a működésre vonatkozó engedélykérelmet. Eddig óriási sikertörténetnek néz ki a dolog.

  Linket csak azért nem teszek be, nehogy Jenő sorsára jussak… 🙂

 • Kiszamolo
  Jenővel az a baj, hogy évek edzése után sem nagyon képes hozzászólni úgy, hogy ne egy link legyen a hozzászólásának a lényege.