Miért bukhatsz az inflációkövető kötvényalapokon?

2014-12-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Zoltán tett fel egy érdekes kérdést. Egy biztonságos befektetést keres, amilyen az inflációkövető állampapírok, idehaza ezek a prémium állampapírok, az Egyesült Államokban pedig TIPS-nek (Treasury Inflation Protected Securities) hívják őket.

Mivel a kötvények kamatozása az inflációt szorosan követi és ezért változó kamatozású kötvények, elvileg kiegyensúlyozott árfolyamuknak kell lenniük, legalábbis ezt várja el tőlük az ember.

Ezzel szemben az árfolyamuk nemcsak ingadozó, hanem néhány csúnya esést is be tudnak mutatni, az Ishare TIPS Bond ETF-e például az alábbi árfolyamesést mutatta be 2013 nyarán, amit azóta sem bírt ledolgozni:

tips

Hoppá, ez hogyan lehetséges egy legbiztonságosabbnak tartott inflációkövető kötvény esetében? Hogyan tudtunk közel 15%-ot bukni egy ilyen értékpapíron? A rejtély nem akkora, mint amekkorának tűnik.

A kötvénytulajdonosok két nagy kockázattal néznek szembe: az egyik, hogy az állam, vagy az adott cég a futamidő alatt fizetésképtelen lesz, így elveszítik a kötvény értékét, mert lejáratkor nem lesz, aki visszafizesse a tartozást.

A másik az elvárt hozam növekedése. Ha én beleültem egy ötéves kötvénybe fix kamattal, miközben a piacon az elvárt hozam emelkedni kezdett, senki nem akarja majd megvenni az én alacsonyabb kamatozású kötvényemet teljes áron, hiszen a piacon jobb hozammal is lehet már venni hasonló kötvényeket.

Ilyenkor árfolyamveszteséggel tudom csak eladni a kötvényt. Minél hosszabb a kötvény hátralévő futamideje és minél nagyobb a hozamemelkedés, annál nagyobbat esik a meglévő kötvények árfolyama.

(Persze ez igaz fordítva is: ha csökken az elvárt hozam, akkor a meglévő kötvények értéke felértékelődik. Minél hosszabb a lejáratuk, annál inkább. Ezért tudtak a magyar kötvényalapok az elmúlt években ilyen nagy hozamokat hozni.)

Ha az állampapírok hozama az infláció növekedése miatt emelkedtek, akkor az inflációkövető állampapírok jól kivédik az ebből eredő veszteséget.

De ha úgy emelkednek a hozamok az állampapírpiacon, hogy közben nem nő, vagy egyenesen csökken az infláció, akkor bizony ezek a kötvényalapok is komoly veszteséget szenvednek el, hiszen már nem tudják hozni a befektetők által által elvárt hozamokat.

Ez történt 2013 nyarán is, ezért szenvedett ekkora esést a fenti kötvény ETF.

A súlyos bukáshoz hozzájárult, hogy az Ishare ETF-jében lévő TIPS-ek átlagos hátralévő futamideje 8,36 év. Vagyis egy százalék hozamemelkedés elég volt 8,36% esésre az alap értékénél. Az alap által birtokolt kötvények lejáratát az alábbi ábrán is meg lehet szemlélni:

 maturity

Ugyanezen idő alatt a jóval rövidebb futamidejű inflációkövető kötvényeket tartalmazó PIMCO 1-5 Year U.S. TIPS Index Fund csak 2,39% esést könyvelt el.

A hosszú lejáratú kötvények jó üzletnek tűnnek csökkenő hozamelvárás idején, mert sokkal nagyobb a nyereségünk. De ez sajnos vissza is üt, amikor megfordul a trend, mint azt a fenti példában is láthatjuk.

Nos, remélem sikerült megvilágítani a rejtély mögött lévő okokat.

(A magyar inflációkövető állampapíroknál azért más a helyzet, mert ott -egyelőre- az Államkincstár vállalja, hogy 2% büntetés mellett bármikor visszaváltja a papírokat, futamidőtől függetlenül. Ezért ebben az esetben nem bukhatunk akkorát, mint a fenti példában. Ha ez a lehetőség megszűnne, akkor ugyanúgy ki lenne téve az árfolyamkockázatnak, mint a fenti értékpapírok.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram