Mennyibe kerül egy szülés?

Lili nemrég szülte első gyereküket, s a költségeket gondosan feljegyezte már a kezdetektől. Mivel gyakori a kérdés, hogy mennyibe is kerül egy gyerek (bár az igazán nagy költségek még ezután fognak jönni…), gondoltam megosztom veletek is az általa feljegyzett összegeket.

A számokon lehet látni, hogy azért nem egy fapados szülés volt ez, amit csak lehetett, magánorvosnál vettek igénybe és a többi, de kiindulásnak jó lehet. Ha vannak tippjeid, mit csináltatok másként, min sikerült spórolni vagy éppen mi az, amire szerinted mindenképpen kell költeni, oszd meg a hozzászólásokban.

Következzen hát Lili levele:

A minap hallgattam ezt a podcastot:

https://millasreggeli.hu/podcast/gyerek-gdp-buli-a-termeszetben/

és arra gondoltam, hogy mivel mi pontosan vezetjük a kiadásainkat, leírom, hogy a mi tapasztalataink szerint “mennyibe kerül egy gyerek”.

Az első gyerekünkről van szó, aki most 3 hónapos. A felmerült költségeket a terhesség elejétől számítottam.

Terhesség:

Nifty-teszt      185 000 Ft
Szülész magánrendelés havi 1x      130 000 Ft
5 db ultrahang vizsgálat      121 000 Ft
Vérvétel (magán, havi 1-2x)        59 770 Ft
Terhes ruhák (használt)        40 796 Ft
Terhesvitamin        39 720 Ft
Kompressziós harisnya 2 db        21 140 Ft
Baba elsősegély tanfolyam 2 fő        14 000 Ft
Gyógyszer        10 038 Ft
Övterelő           5 530 Ft

Terhesség összesen: 626.994 Ft

Szülés:

Hálapénz (doki+szülésznő)      250 000 Ft

Kórházban külön szoba 3 éjszakára        37 500 Ft

Szülés összesen: 287.500 Ft

Szülés utáni eü. kiadások:
Magándoki kontroll 3x        60 000 Ft
Oltás (2 Rota+1 Meningococcus)        52 710 Ft
Szoptatási tanácsadó        12 000 Ft

Szülés utáni eü. összesen: 124.710 Ft

Babafelszerelés:

Mosható pelenka      101 828 Ft
Eldobható pelenka (DM sajátmárkás, 2,5 hónapra!)        58 027 Ft
Szoptatós ruhák (részben használt)        41 745 Ft
Pelenkázó komód (használt)        33 000 Ft
Gardróbszekrény a gyereknek (használt)        30 000 Ft
Manduca hordozó (használt)        26 890 Ft
Mosható nedves törőkendő készlet        23 982 Ft
Körforgó, játék        16 905 Ft
Babapopsikrém, neogranormon        15 379 Ft
Babaruha, hálózsák        13 793 Ft
Babafotózás        13 000 Ft
Babakocsi (csak alj, használt)           9 500 Ft
Babaruha mosószer           6 500 Ft
Matracvédő, gumis lepedő           6 000 Ft
Avent cumi 2 db           5 990 Ft
Babakád           5 650 Ft
Baba naptej           4 018 Ft
Octenisept fertőtlenítő köldökcsonkhoz           2 422 Ft
Mosható pelekázóalátét           2 000 Ft
Esővédő a babakocsira           1 865 Ft
Cumi (2 db)           1 200 Ft

Babafelszerelés összesen: 419.694 Ft

Baba eddig összesen: 1.458.898 Ft, ami gyakorlatilag 2018.09.01. óta merült fel.

A tételekkel nyilván lehet majd vitatkozni a kommentekben, pl. hogy a babafotózás lehúzás stb.. Nem sztenderdet szeretnék felállítani, hanem leírtam, mi mire költöttünk. Van amiről már tudom, hogy felesleges volt, de akkor még nem tudtam.  Így is azt gondolom, hogy sok mindennel nem lehetett minket csőbe húzni. 🙂

Továbbá tudni kell, hogy az alábbiakat mind kaptuk kölcsön/ajándékba, ezért nem kellett vennünk: autós hordozó, mózeskosár a babakocsihoz, orrszívó-porszívó, rugalmas és karikás hordozó kendő, légzésfigyelő, adamo hinta, pelenkázólap + alátét, kismatrac, babamérleg, elektromos mellszívó, 15 db textilpelenka, bébiőr, pólya, svéd itatópohár, szoptatós párna, babatakarók különböző vastagságban, rengeteg ruha, pelenkázó táska, rácsos kiságy.

Nem listáztam le a különböző női higiéniai termékeket, amik a szülés és a szoptatás során szükségesek. Továbbá nem listáztam egy-két apróbb tételt, amit nem külön fizettünk, pl. terhességi teszt, 1-2 zacskó eldobható törlőkendő stb.

Igen, mosható pelenkára+törőkendőre váltottunk, egyrészt a hulladékcsökkentés miatt, másrészt már most látszik, hogy kb. 6 hónapos korára meg fog térülni a befektetés. Ráadásul a mosipelusok még a testvér(ek)nek is jók lesznek.

Egyéni mérlegelés kérdése, hogy ki-mire költ (többet). Az én terhességem nem volt problémamentes, ezért a dokis rész ideális esetben lehet kevesebb.

Kérlek, ha úgy döntesz, hogy megosztod a blogon, akkor név nélkül tedd ki. Köszönöm! (Upsz, ezt elrontottam. 🙂 Na jó, csak vicceltem, úgyis tudta már mindenki, aki régóta olvassa a blogot, hogy egy dolog biztos: Lilit biztos nem Lilinek hívják.)

Na, jöhetnek a hozzászólások. Kivéve a lehülyéző, kioktató és egyéb értelmetlen hozzászólások, mert azokat úgyis kitörlöm. Nektek mennyibe került és mit csináltatok másként?

Share

267 hozzászólás

 • matetoth

  A dohányzás a a túlsúly közt az alapvető különbség, hogy az egyikkel több (sok) embert nyomorítasz meg egy életre, a másikkal csak egyet… Ugyancsak a túlsúly nem okoz fejlődési rendellenességet.

  Ne érts félre, szerintem nem szép dolog lassan megölni magad a túlsúlyoddal 54 évesen, de ott legalább csak a saját életed a tét.

 • Kiszamolo
  matetoth, túlsúly-cukorbetegség-terhességi cukorbetegség. Azért az nem igaz, hogy nem káros a magzatra az anya túlsúlya. Talán nem olyan direktben, mint a dohányzás, de azért jónak nem jó.
 • jami

  A terhességi cukorbetegség nem a túlsúlyból jön, hanem a hajlamtól; a túlsúly idősebb korban hoz 2-es típusút. (Nekem volt terhességi cuki, sohasem voltam túlsúlyos; terhesen pl. ikrekkel 12 kg-t híztam, már a kórházból 56 kg-san mentem haza. Ettől még volt.)

  A túlsúly inkább a toxémiára hajlamosíthat, de ez sem egyenes út.
  Túlsúlyosan terhesnek lenni azért szívás, mert ha valaki a rossz életmódja miatt hízott el, az terhesen végképp fog, aztán a szoptatás alatt épp olyan kajáktól van jobban tej, amitől nehéz fogyni és a gyerekkel éjszakázás miatt is lehet hülyén enni stb. Azaz a terhesség-gyerekágy-pici gyerekes anyaság nem az az élethelyzet, amikor hatékonyan lehet megszabadulni a korábbi túlsúlytól…

 • Kiszamolo
  jami, terhes még nem voltam, nem tudom. 🙂
 • jami
  Jó, hát nem ilyen egyszerű, toxémia lehet immunológiai okból; ill. vesegond, magas vérnyomás+cukorbetegség miatt;
  a terhességi cukorbetegség a túlsúly miatt is, lombik (hormonbomba), hajlam.

  Az arányokat nem tudom, nekem a lombik játszott, esetleg hajlam; ismerősi körben olyan csajnak is volt, akinek ezek egyike sem.

  A terhesség annyira nagy hormonváltozás, hogy elég sok mindent ki tud hozni. Nekem pl. a terhességi cukorbetegség nyom nélkül elmúlt (igaz, azóta sokkal értelmesebben eszem); viszont totál besötétedett a hajam 🙂
  Van, akinek nagyobb lesz a lába 😀

 • yimshagin
  dehogy nem, minden nap,amikor kapod a lakóautós és hasonló kommenteket némileg (gond)terhes vagy. :-)Cikkhez hozzászólva (nem olvastam el a kommenteket, vszeg többen is leírták már), de a leírt költések 1. vagy nagy rizikójú terhességre utalnak 2. de minimum ellentmondásosnak tűnnek és több tétel bőven teljesen felesleges vagy értelmetlenül túlköltött egy normál első gyerekhez is (pl. Nifty tesztre és utána 5 UH-ra – ami ha jól sejtem a Nifty után kellett -, van 185+120e Ft, de bútort, ruhát használtan vesz “alanyunk”).Nekem az is fura, hogy 2.5 hónap alatt majd 60e-t költött eldobható pelusra, holott még volt mosható pelus is. Nekünk két gyerek párhuzamos pelenkafogyasztása (szintén DM/RM saját márka) kb. havi 15-20. Tehát itt is némi túlfogyasztást érzek. 250e Nődoki+szülész? Vagy valaki nagyon drága volt vagy itt is az 1. pont látszik beigazolódni – valamiért ennyibe került
 • yimshagin
  és még sorolhatnám, ami miatt ellentmondásosnak vagy nem “normális szülésnek” érzem (pl. 3* magándoki kontroll szülés után? szintén 1. pontra utal)
 • Valamirandom
  Érdekes a cikk, mi sose adtuk össze a számokat, nem is érdekelt, nem is érdekel.
  Nagyon-nagyon erőltetetten azt a hasonlatot tudnám hozni, hogy az ember nem számolja a hobbijára locsolt pénzt. Nem érdekel, hogy mennyibe kerülnek a gyerekek, MINDEN pillanatát élvezzük a velük töltött időnek, MINDEN fillért megér az örömük és jókedvük.
  A nehézségekre meg úgy tekintünk, mint átmeneti állapotra két kacagással teli epizód között.

  De persze aranyos aki számolgatja ezeket a dolgokat. Én nem tudnám értelmesebb célra költeni a pénzt.

 • jami
  A terhesség-szülés nemcsak a gyerek szempontjából érdekes; elégé befolyásolja majd, mennyire lesz testvér. Épp ezért bírom azokat a véleményeket (idősebb nőktől/pasiktól), hogy hát azt a pár napot bárhol ki lehet bírni, csak az a fő, hogy egészség legyen (ja, csak pl. a szülés közbeni félelem/bizonytalanság simán okoz olyan helyzetet, amitől oxigényhiány lehet), más is szült stb. És kb. ugyanezen nagyhangú pasik betojnak az urológus gondolatától is (inkább a halál), egy 3 napos kórházi tartózkodásnál meg írják a végrendeletet.
 • matetoth

  Igazad van, ha három napot kórházban kéne töltenem, én is megírnám a végrendeletem (valamennyire ismerve a körülményeket – de az unalom miatt is), még szülés előtt álló jövőbeli apaként a reményem, hogy a szülészeten kicsit jobb a helyzet, mint az általános kórházakban… Nagyon reménykedem…
 • Zedder
  “De persze aranyos aki számolgatja ezeket a dolgokat.”

  Mivel a pénzügyileg tudatos emberek képben vannak a bevétel / kiadás oldalakkal, ezért az lenne fura, ha pont pl. egy szülés felett hunyna szemet.

  MINDENT számol, ergo ezt is. Utána meg megosztja. Extra fáradság nélkül.

  De neked valamiért bele kellett kötnöd, szerintem ez inkább beszédes… Csak tán nem kompenzálni szeretnél valamit?

 • jami

  Szülés után, “bababarát” kórházban sok unatkozás nincs :DD A mostani állapotokat nem tudom, itt pl. azóta volt felújítás, rá is fért,; főleg a szülőszoba volt prefacebook közössségi életérzés, a szülőágyakat naggggyon elválasztó függönyökkel.

  Mondjuk engem pl. letolt a gyerekdoki, miért olvasok (épp aludtak mellettem a gyerekek) és nem csinálok valami értelmeset. Éjjel nem túl sokat aludtam, nem voltam a humoromnál így mondtam neki, hogy ha gondolja, lemehetek cigizni is a klinika elé…

 • matetoth

  az unalom arra vonatkozott, ha nekem kéne bent feküdnöm. Amiatt nem aggódom, hogy egy friss anyuka unatkozna. 🙂

  Azt mondod, ha tudunk, akkor bababarátot keressünk? (Van olyan, hogy nem a babák barátja egy kórház? :o)

 • Theg
  Nálunk 8 hónapos a baba. Nem vezettem a költségeket, mert szeretnénk második gyereket is, viszont pár tétel emlékezetből:
  Kombinált genetikai teszt 25e kidobott forint. 90% pontossággal mond egy valószínűséget, ami nekünk közepes lett, 1/850, így ajánlották, hogy csináljunk egy Prena tesztet is további 160e-ért, ami 99.9% pontossággal mond egy bináris eredményt. Miért nem lehetett ez utóbbival kezdeni?!
  Magánorvos vizitdíj 16e / alkalom, szülés vizitdíj * 10 + a szülésznőnek ennek a fele lett volna, de közben leköltöztünk Budapestről Békéscsabára. Itt a fogadott orvos 90-et kért, a fogadott szülésznő semmit és úgy kellett rátukmáljuk a borítékot.
  Akinél Prena tesztet kell csinálni, annak ajánlott szívultrahang is, 2Xe.
  Az elsőre vásárolt bébiőr/légzésfigyelőről kiderült, hogy nem elég érzékeny, 7-szer riasztott az éjszak folyamán. Másnap elmentem és vettem 80-ért külön mindkét célra.
 • Unemployed
  A terhességi cukor azért érdekes, mert a terhesség alatt az anya hasnyálmirigye jelentősen nagyobb terhelést kap, néha a szokásos kapacitás négyszeresén kell működnie.
  Azt, hogy van-e terhességi cukorprobléma, a 2 órás tesztből lehet kimutatni. Kérdés, hogy 1 és 2 óra alatt lemegy-e a vércukor a szükséges szintre.
  Akinél nem megy le, annak diétáznia kell, ami terhesség alatt hatalmas kihívás, sajnos elkerülhetetlen.
  A feleségemet is érintette a probléma, alapból van családi hajlam, nem cukorbeteg, de a terhesség alatt meg volt határozva, hogy egy nap és azon belül 2 órán belül mennyi szénhidrátot ehet. 150-180 gramm / nap lehet a napi szénhidrátbevitel, de egyszerre pl. két zsemlét nem lehet megenni.
  Ha valaki erre nem képes, ott a magzat károsodhat, illetve így születnek az 5-6 kilós óriás bébik, bár nem mindegyik ettől ekkora.Megfelelő diétával azonban nincsenek káros következmények
 • törzsmókus
  otthon szülés, szülés-előkészítő kurzussal, CTG-vizsgálatokkal és tetszőleges számú konzultációval (bábákat akár éjjel hívogatva):
  250.000,-

  aki nem szült még egyáltalán, azok mindig hüledeztek, hogy hú ez sok.
  mondtam nekik hogy magánkórházban tízszer ennyi, államiban meg teljesen lutri.
  Lilinek csak maga a szülés többe volt …

 • ferus
  Jó lenne egy hasonló kalkuláció vidékről. Egy 17 ezres városban élek, ahol a háziorvos ingyen kiadja a beutalókat a szükséges vérvételekre, amiket azután ingyen elvégeznek. Az ultrahang is ingyenes. Az asszonyok egy része fogad orvost, más része nem. A gyerekek pedig megszületnek.