Mentsenek meg

A járvány miatt hirtelen sok szakmában lefeleződött a kereslet, vagy akár még annál is jobban csökkent a bevétel. Hirtelen rengeteg magánember és cég állt sorban azért, hogy az állam megmentse őket a “biztos pusztulástól”.

Olyan cégek és kisvállalkozók, de alkalmazottak is, akik az elmúlt évtizedben nem tudták, hogyan dőzsöljenek. S ez joggal zavarja azokat, akik fegyelmezetten és előrelátóan éltek eddig is.

Még csak három hét telt el a járvány lényegi kitörése óta, de már 54 milliárd dollárt kaptak az amerikai légitársaságok az adófizetők pénzéből, hogy nehogy csődbe menjenek szegények néhány nap alatt. (A mentőcsomag teljes összege meghaladja a kétezer-milliárd dollárt, de az amerikai elnök már most többet szeretne. Három hete tart a válság az Egyesült Államokban és ezt a pénzt egyszer valakinek ki kell fizetnie. Vagy az adófizetőknek, vagy a megtakarítóknak az infláción és a nulla százalékos kamatokon keresztül.)

Azok a légitársaságok, akik az elmúlt évtizedben elképesztő pénzeket kerestek és osztottak szét a részvényeseik között, illetve hasonló mértékben vásároltak be hitelből új gépeket.

Pedig több ezer éve tudjuk, hogy a hét bő esztendő után a hét szűk esztendő jön és ez jóformán azóta így van, hogy világ a világ.

A legnagyobb amerikai légitársaság, az American Airlines a kétezres években átlagosan működött, 2006-ban 250 millió dollár volt az éves nyeresége, 2007-ben is csak 500 millió dollár.

A tízes évek hozták el a Kánaánt, az évtized közepén évente 7,6 milliárd dolláros nyereségük volt és az igazgató azt nyilatkozta 2017-ben, hogy valószínűleg soha többé nem lesznek veszteségesek.

Vajon mit csináltak ezzel a rengeteg profittal? Tartalékoltak a várható szűkebb évekre? Félretették a pénzt a flotta fejlesztésére? Diverzifikálták belőle a bevételi forrásokat?

Egyiket sem. Az összes pénzt kifizették a részvényeseknek részvényvisszavásárlási programokon keresztül és bődületesen nagy hiteleket vettek fel az így elvesztett pénz pótlására, amiből a flottát fejlesztették.

Csak az American Airlines 12,9 milliárd dollárért vásárolta vissza a saját részvényeit, de a többi társaság sem maradt el tőle. Nagyjából annyit költöttek erre az elmúlt években, amennyit most az adófizetők pénzéből kaptak a megmentésükre. 2019-ben egész évben ennyit költöttek fizetésekre, tehát ennyi pénzből egy évig is fizethetnék az alkalmazottaik bérét.

A Delta, a másik nagy légitársaság is pont annyit szórt szét a részvényeseinek az elmúlt években, amennyit a munkabérekre fizet egy év alatt.

Mellette csak az American 30 milliárd dolláros hitelállományt halmozott fel ebben az időszakban, több elemző is jelezte már három éve is, hogy túl nagyra hízott a légitársaság hitelállománya.

Tehát nem arról van szó, hogy egy hihetetlenül pocsék időszak után még a járvány is telibe kapta a légitársaságokat, hanem tíz aranyév után is képesek voltak a légitársaságok egy fillér tartalék nélkül üzemelni. Pedig ha valami ki van téve a gazdasági változásoknak, az a turizmus és a repülés, ezt már többször megtanulhatták ezek a cégek, elég az Öböl-háborúra gondolni, a 2001-es merénylet miatt földbe állt repülési kedvre, a 2008-as válságra és rendszeres olajválságokra, amikor túl drága lett a kerozin egyik napról a másikra.

A repülést 8-10 évente valami a padlóra küldi, ha más nem, egy gazdasági válság. Tanultak ebből valamit a cégek vajon és tettek félre a nehezebb napokra? Egy fillért sem, sőt hatalmas hitelállományt is felhalmoztak mellette.

A 2001 szeptemberi merénylet után a következő 4-5 hónapban 31,3%-kal csökkent a légitársaságok forgalma, jelenleg az áprilisi másodikai adatok alapján a csökkenés világszinten jelenleg csak 33%, a teljes karanténba vonult és a határait teljesen lezáró Egyesült Államokban is hasonló ez az érték. Két lehetőséget vizsgálva a jobbik esetben az első féléves teljes csökkenés Észak-Amerikában 31,8% lesz (üdv újra, 2001), a legrosszabb esetben 42,5%. S ez annak a szervezetnek a számai, aki érdekelt a problémát kellően nagynak mutatni. Ki gondolhatta volna, hogy ez még egyszer megtörténik, igaz? Akkor egy terrorcselekmény, most egy vírus. Minden más ugyanaz. Éljünk a mának, örüljenek a részvényesek.

De beszélhetnénk a hotelekről is, nem tudom, próbáltál-e hotelbe menni akár idehaza, akár külföldön tavaly? Olyan horror árakon voltak a szállások, hogy olcsóbb volt Ázsiába vagy Afrikába repülni, mint itthon nyaralni. Ennek ellenére teltházzal mentek a hotelek, tavaly az egyik vidéki hotelben augusztus végére nem volt 3 napra egy üres szoba sem már júliusban sem, pedig az a három nap is bő 150 ezer forintba került volna egy kisgyerekes családnak.

Most nem bírna ki egy évek óta ilyen sikeres vállalkozás néhány hónap kényszerszünetet? Nem lehet lakatot tenni rá néhány hónapra, főleg szezonon kívül?

Mi lesz az ott dolgozókkal? Mi lenne? 2010-2011-ben 10,9-11,4%-os volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon, utána is csak azért csökkent, mert bevezették a közmunkát, ami kozmetikázta a számokat. A valódi csökkenésre még pár évet kellett várni.

Öt évig elüzemelt az ország 8-11%-os munkanélküliség mellett, s mégis volt élet, jelenleg ez a szám 3,5%, ami konkrétan munkaerő-hiányt jelent, azaz nincs megfelelő ember az adott pozíciókra.

Mi lenne, ha a munkanélküliség felugrana egy-két hónapra 15%-ra, utána 7-10% között lenne egy-két évig? Biztos vége lenne a világnak, ha úgy élnénk, mint 5-6 éve? (Esetleg fél-egy évig kicsit rosszabbul is?)

Már nagyon elfelejtettük, hogy nem muszáj ennyire jól élnünk, főleg, hogy már megint, újra és újra kiderül, hogy az ilyen magas életszínvonal egy látszat-lufi az egész világon.

(Az érdekesség kedvéért Airbnb kanadai leányvállalata is beállt a megmentendők sorába, kérte a kanadai kormányt, hogy mentse meg azokat, akik az Airbnb lakásokba fektették a pénzüket és most elveszítik a bevételüket. Tette ezt úgy, hogy évekig kijátszotta az állami, önkormányzati és lakóközösségi szabályokat, ellehetetlenítette a helyi lakosok bérlakáshoz jutását, a szomszédok normális életvitelét és az adóhivatallal való együttműködés sem volt túl gördülékeny. A kormány válasza nem volt túlcifrázva, egy szóból állt: No, vagyis nem.)

Szintén nagy felháborodást okoz, amikor a dollármilliárdos cégtulajdonosok állami segítségért szaladnak, hogy valaki fizesse helyettük a költségeket, miközben a magánvagyonuk, amit a cégből vettek ki eddig, több milliárd dollárra rúg, de akár valamelyik yachtuk eladása is bőven fedezné a költségeket.

Ne értsen senki félre: az államnak be kell avatkoznia krízis helyzetekben, de fontos megtalálni az egyensúlyt és firtatni az egyéni felelősség kérdését is mind magánszemélyek, mind a cégek életében. Az sem lenne baj, ha anyagi következménye lenne annak, ha valakit meg kell menteni. Kapjanak hitelt a cégek, vagy szerezzen az állam részesedést a megmentett cégekben, amit később a cég visszavásárolhat.

Az állami beavatkozásnak akkor van értelme, ha haszonnal jár, de nem a felelősök (cégek, magánszemélyek) szempontjából, hanem az állam szempontjából. Most megment munkahelyeket, hogy később abból több adó folyjon be. Ez akkor eredményes, ha több a várható haszon a következő két-három évben, mint az ezzel járó kiadás. Egyébként csak az államadósság nő és megint a felelőtlenek járnak jól.

S ne féljünk attól, ha csökken az életszínvonalunk akár tartósan is, főleg ha annak a növekedése is csak egy felelőtlen lufifújás eredménye volt az elmúlt években.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

226 hozzászólás

 • B

  szerintem a párna alá, lehetőleg euróban…
 • Medve
  *szanálódjanak => szelektálódjanak
  Autocorrect volt telefonon.
 • Dr.Lee
  Gyorsan hozzászólók, mert szerintem ez a cikk is a 370-es sorsára jut. 🙂

  Nem értem miért szidja mindenki a rövidtávú lakáskiadókat? Biztos, hogy minden esetben mindig olyan gáz a dolog? Ez egyértelmű?

  Kis kiegészítés: A szállodák sem fizetnek 27% ÁFA-t, mert jan.1. óta a kereskedelmi szálláshely 5% ÁFA-körben van. Az ÁFA fizetés attól függ, hogy egy vállalkozó alanyi mentes vagy pedig ÁFA-körös és nem attól hogy fizető vendéglátós magánszemély vagy valami szállodacég…ennél kicsit komolyabb cikkeket várnék ezen a blogon.

  A szomszédok zavarása nem a lakáshoteltől függ, vannak máshol is olyan szórakozóhelyek, kocsmák, ahol a közvetlen szomszédokat igenis zavarhatja a működés. Ez senkit sem érdekel, de az, hogy egy csoport hangya befektető vesz egy lakást és kvázi bevonz az országba 10-20.000 EUR évente az már nagyon gáz.

 • Csipe

  A KATA-t lehet szidni, de a kedvező adózásért rengeteg negatívum jár: nincs szabadság, betegszabi, munkanélküli segély, szinte lehetetlen hitelt felvenni, nem lehet igénybe venni az adókedvezményeket és a nyugdíj is nevetségesen alacsony. Persze lehet, hogy sokak szerint még így sincs arányban a rendszer, de ebben a szokatlan helyzetben a KATA-sok egy része védőháló nélkül maradt költségekkel és bevétel nélkül, míg egy alkalmazottat jobban véd a rendszer.
  De nincsenek illúzióim, a nap végén nem azt mentik meg, akinek szüksége van rá, hanem, akit hallanak sírni. Vagy mert közelebb van a tűzhöz vagy mert hangosabb! És azt is mi fizetjük majd.
 • Hitel
  A légitársaságokon úgy felhúztam magam, nem olvastam tovább. Ez nonszensz…hogy lehet ezt így?!
 • Dr.Lee
  Miért lenne jobb az országnak, ha 100 fiatal turista helyett jönne 2-3 luxusturista? A 100 fiatal igen, lakáshotelban lakik, de vásárol a közeli boltban, azért beül étterembe is, elmegy fürdőbe, elmegy kávézóba, pubba, koncertre, esetleg vonatozik egyet a Balatonra.
  A luxusturista meg otthagy párezer EUR-t egy nívós szállodában aminek nagy része nyereség formájában ugyanolyan sorsra jut mint a légitársaságok ezelőtt 7 éves hozama.. (osztalék, rosszabb esetben offshore-ba vagy külföldre).

  Melyik generál nagyobb foglalkoztatottságot?

 • Járásy
  @Kiszámoló: tehát jól megy a hotelnek mert másfél-két hónapon keresztül fullház van. Ok. De azon kívül még van 10 hónap (ha nem számoljuk le belőle az olyan időszakokat, mint a karácsony szilveszter hosszú hétvégék iskolai szünetek
  amikor szintén pörög a bolt)

  A példában 50 ezer Ft/szoba/éj, bár azt nem írtad, valószínűleg 3* félpanzióval.

  Tudni tudnék csak nem Magyarországon.

 • Muslica
  Ezért kellene bevezetni az alapjövedelmet mert akkor e cégeket el lehetne engedni. Nem a két szép szemükért kell menteni őket, hanem azért, hogy ne engedjék el a munkavállalóikat, eszközeik, fejlesztéseik megmaradjanak (+nagyon jónak tarom felvetését az állami tiltásokról). Ebben a rendszerben már csak tőkeáttétellel lehet növekedni, akár az egyszeri állampolgárt nézzük (lakáshitel), akár a vállalati szektort. Ha nem így tesznek, a részvényesek (akik a megtakarítók, nyugdíjalapok) járnak rosszul, és ők meg is büntetik ezért az adott céget, az állampolgár meg bérlő marad élete végéig (ez nem jó vagy rossz, csak tény). Amíg ez nem változik, addig mindig lehet és kell is apellálni a “too big to fail” jellegű megmentésre (2008-ban egy bankot elengedett az állam, láttuk, mi lett a vége). Úgyhogy ne kívánja ezt senki ismétlésre, szerintem.
 • Kiszamolo
  Topfly, most sincs “teljes leállás” ott a link.
 • Gábor
  Nézzük ezt egy átlag melós szemszögéből. Havi 200 ezerből kell megélni, lakhatást, rezsit,étkezést, autó fenntartást megoldani és ebből kell tudni megtakarítani azt a bizonyos 3+6 havi vésztartalékot.
  Ha most ennek a melósnak megszűnik a munkahelye, vagy csak elküldik néhány hónapra a fizetetlen szabadságra. akkor öt ki fogja megmenteni? Senki!
  Ezeket a kis keresetű munkákat is el kell végezni, amik elvégzése szintén fontos és szükséges. Biztos, hogy ezek az emberek a hibásak azért, mert most utcára kerülnek? Biztos, hogy hibásak abban, mert csak hitel segítségével tudnak maguknak jobb lakhatást, vagy egy jobb autót biztosítani maguknak?
  Elgondolkodtató dolgok ezek és ez a járvány most arra jó, hogy az emberek átgondolják, hogy ezek után merre tovább, mert biztos lesznek gazdasági folyamatok, amik a járvány hatására megváltoznak.
 • usespanner
  Ha az állam hónapokig KISAJÁTÍTJA az éttermed/szalonod és bezáratja, akkor elvárható valami kárpótlás. Én így gondolom.

  Nyilván nem ez az 1 hónap a gond, amíg a korlátozás fennáll, hanem a továbbiak.

  Az airBNB nem érdekes, mert max kiadja/eladja a lakását, ha összedől a turizmus.


  Elvileg egyetértek, a KATA-s nyerészkedők 80%-át nem érdemes megmenteni, leszámítva azokat, akik minimális bevétellel rendelkeztek a válság előtt is, mert ők jövedelem arányosan sokkal többet adóztak és sokkal kevesebbet vehetnek majd ki a közös kalapból (semmi nyugdíj).

  De a legjobb lenne, ha a KATA nem is létezne, elektronikus utalások lennének csak és a NAV mindent követne, és az országot nem Magyaro-nak hívnák 🙂

 • Kepe
  Maximálisan egyetértek a cikkel. Szerintem nem kéne mindenkit megmenteni. Voltak akik eddig szépen megéltek a külföldi turistáknak kiadott lakásokból, most pár hónapig kénytelenek kiadni olcsóbban másnak. A nagyzoló vállalkozót aki eddig is zsebbe fizette az alkalmazottait / nagyvállalatot aki eddig szép profittal működött, most meg 3 hónapra nem akarja kifizetni a munkásai havi járandóságát mert nincsen bevétel és elbocsát. Nem kívánok egy 29-33-as recessziót, viszont szerintem nem kéne átesni a ló túloldalára amiatt mert 2-3 hónapig kijárási korlátozás van és nem fogyasztanak mértéktelenül az emberek.
 • Kiszamolo
  Járásy, na és? Pont erre válaszoltam az előző hozzászólásomban.
 • ditta
  Az airbnb lakás tulajdonosa még akkor is aránytalanul sokat legel a közlegelőn, ha saját pénzből vette a lakást.

  Ha hitelre vette, akkor a bank teremtett neki némi pénzt a semmiből, ezzel a friss pénzzel ő kiment az ingatlanpiacra és jól felverte az árakat, kiszorította vagy hitelfelvételre kényszerítette a bérből-fizetésből élőket, és lényegében a bank behajtójaként funkcionál.

 • Geri
  Na és az államnak nem kellett volna takarékoskodnia? Úgy szórták a pénzt az elmúlt 10 évben stadionra, sportokra, meg térkőre mintha nem lenne holnap. Az a baj, hogy ott is üres a kassza.
 • yimshagin
  Szerintem a legnehezebb kerdes, hogy kit mentsunk meg es kit nem. Mert hogy mindenkit nem lehet. De mi alapjan huzzuk meg a hatart? Miklos vagy barki. Ti mi alapjan mondanatok, hogy mondjuk szocsket tamogassuk, de hung…st hotelt nem?
 • bgbgbgbg
  Pedig nem lenne baj hogy most hullik a férgese a vállalkozói rétegnek.

  Nagyon sok vállalkozó az iszonyú nagy kereslet és munkaerőhiány miatt olyan szinten el volt már szállva magától hogy ihaj.
  Építőiparra célzok főleg. Olyan szakmunkákra hoztak olyan hozzá nem értő embereket amivel minősíthetetlen munkát végeztek, természetesen mocskos drágán. Dunát lehetett már rekeszteni ezzel az ügyeskedő tipikus réteggel.
  Tegye fel a kezét akinek nincs “vállalkozó” ismerőse. Lehúzza a megrendelőt, adót csal ahogy csak tud, lehúzza az alkalmazottat, mindenhol lop csal hazudik folyamatosan, csak hogy neki meglegyen a haszna.
  Megszaporodtak ez a félig bűnöző, magát vállalkozónak csúfoló férgek az almában.
  Ezért nem értek egyet minek kell ezeket az élősködőket még támogatni az államnak.
  Maradjon fenn az, aki normális munkát végez, és nem a semmit próbálja drágán adni.

 • manus
  “S ne féljünk attól, ha csökken az életszínvonalunk akár tartósan is…”

  Ettől mindenki fél. Fiatal vagyok, aki próbáltam sokat félretenni, lakác önrészt öszespórolni. Ha minden visszaesik (fizum már most), lehet, hogy 2-3-4-5 évvel több idő, mire eljutok oda, ahova szeretnék. Persze ez egyéni szoc. problem, de attól még félek tőle, és gondolom más is. Nem jó érzés belegondolni, hogy amit eddig 30 éves korára tervezett az ember elérni, az most éveket kitolódik.

 • gizike
  Az airbnb-t ugyan úgy be kéne tiltani mint ahogy tették Uberrel, rögtön lejjebb mennének az ingatlan árak.
 • Richie Rich
  Itt rossz dologként szerepel, hogy a részvényeseknek sok pénzt adtak a vállalatok. Na, de a legtöbb esetben a részvényes az nem a kövér, cilinderes kapitalista, akinek a bőre alatt is pénz van, hanem pl. a nyugdíjcélú megtakarító kisember, akinek részvényekben is van a befektetése az alapokon, meg ETF-eken keresztül, történetesen a blog olvasóinak nagy része.
 • Daniel

  “Az éttermek, fogorvosok, pubok, fürdők stb. lehúzhatják a rolót nélkülünk.”

  Nahát.. Hatalmas tragédia lenne ha ezek is lehúzhatnák a rolót, a túristákra szabott árazásuk miatt (800-1200 Ft-os sör és társai) már rég kilett szorítva a helyi népesség ezekről a helyekről.

  Bocsi, de szerintem ezekért nem kár.

 • rebel
  Igen, nagyon bosszantó. Ez ugyanaz, mint amikor a devizahiteleseket kellett önmaguktól, mindenki pénzén megmenteni. Nem kéne néha hagyni pofáraesni az embereket, cégeket? Miből fognak így tanulni, mi lesz a levont tanulság?
 • Sovereign
  “az igazgató azt nyilatkozta 2017-ben, hogy valószínűleg soha többé nem lesznek veszteségesek”

  Ha tagja lettem volna a közgyűlésnek, én szólaltam volna fel a leghangosabban, hogy ezt az igazgatót menesszük, amilyen gyorsan csak lehet, mert aki ilyen baromságot mond, az jó vezető nem lehet. 🙂

 • L70
  Az én listámon harmadik helyezett a KATA. 50 vagy 75 ezret fizet már egy ideje, ami vicc, és most 3-6 hónapig nem képes túlélni.
  Második a fogorvos. Ez komoly? Mert, ha igen, akkor nagyon nagy a baj.
  Első helyezett toronymagasan az RBNB, a költségoptimalizált miniszállodás iparág.

  A közönségdíjas pedig a BKIK ajánlásai közül a következő. A turizmusból a mezőgazdaságba kellene szerintük átáramoltatni a munkaerőt úgy, hogy 50 ezres bérkiegészítést adni nekik, mert eltérő a presztizse a munkának. Margit? Normális?

 • Fűrész Oszkár
  “Az éttermek, fogorvosok, pubok, fürdők stb. lehúzhatják a rolót nélkülünk.”

  Szerelmes Jézusom 🙂 Még az a szerencse, hogy a kocsim kerekét fel tudom fújni miattatok. Vagy a levegőhöz egyenlőre még csak a név miatt van közötök? Nem is értem de a kormány majd biztosan a céges skodákról is lekulcsolja és eladja az alufelniket ha a nép nagy része már egy termesz szintjén rágja a küszöböt csak nektek legyen meg a garas.

 • Endre bá
  “Egyébként 27% ÁFÁ-t fizettél, mint a hotelek?” 5% az áfa, a hoteleknek is.
  Nem ebből élek, ez csak zsebpénz.
  Még egy szakadék, angol bulihuligán vendégem nem volt. Hozzám kulturált vendégek járnak, az igényesen felújított újlipótvárosi garzonomba.
  És ez a jövőben is így lesz!
 • Kiszamolo
  Endre bá, igen, IDÉNTŐL 5% az Áfa.
 • Treil
  Meglesz ennek a böjtje a megmentetteknek is. Hajukra kenhetik a légitársaságok, hotelek hogy megmenekültek, ha nem lesz turista. Ha elinflálják vagy többeltadóként szedi be az állam az adófizetőkön a pénzt akkor nagyon sokan majd a létminimumon tengődnek (ahonnan mint tudjuk már nagyon nehéz kilábalni), akkor nem utaznak, nem fogyasztanak. Ráadásul pont az ilyen válságok után jellemzően nem a gyeplő elengedése történik, inkább a megtakarítási kedv nő, akinek lenne pénze nyaralni az is inkább félreteszi.
 • Randomuser
  Jó a cikk, teljesen egyetértek. A tömegtúrizmus pusztító, mint a cukorbetegség. Végre nem 5 percenként repkednek esténként a fejem felett a gépek és lehet normálisan pihenni.
  Befektetés szempontjából van valakinek tapasztalata délkoreai tőkepiaccal? Szerintem ebből a jelenlegi gödörből Ázsia fog a leggyorsabban kilábalni. Kína átláthatatlan, Japán túlságosan fertőzött a korrupt nyugati/amerikai szemlélettel. Szerintem Vietnám, Korea lehet a nagy nyertese a kilábalásnak. A justetf-en 1 index és 5 ETF van. Van esetleg ennél jobb ötlet?
 • Fogorvos
  A legtöbb kolléga bezár nyáron egy hónapra és elmegy Hawaii-ra. Télen síelni mennek egy hónapra. Most éhen akarnak halni 3 hét után. Azért a mentségükre legyen mondva, hogy a külföldről beutaztatott betegekre “optimalizált” hitelből épült csili-Vili rendelők alkalmazottai tényleg éhen fognak halni. A tulajdonosokat majd megmentik.
 • L70
  Vizes tegnap kerek perec kijelentette, hogy egy kb 5000 Ft-os max félórás munkára nem jön ki a szomszéd utcába. Még magasabb árat se mondott, nem jön, és kész.

  Nincs itt semmiféle válság.

 • KL
  Tehát ha jól értem most egy nagyon szofisztikált és differenciált megoldást vársz az államoktól nagyon gyorsan. Hát ez minden bizonnyal abszolút reális. Meg majd nem lopnak innentől a politikusok lol.

  “Az államnak be kell avatkoznia krízis helyzetekben, de fontos megtalálni az egyensúlyt és firtatni az egyéni felelősség kérdését is mind magánszemélyek, mind a cégek életében. Az sem lenne baj, ha anyagi következménye lenne annak, ha valakit meg kell menteni. Kapjanak hitelt a cégek, vagy szerezzen az állam részesedést a megmentett cégekben, amit később a cég visszavásárolhat.”

  Ezzel én mélységesen egyetértek, de ha ezt szó szerint vesszük, akkor a cégek többségét nem szabad megmenteni és teszem hozzá, az embereket sem, akik felelőtlenül nem tettek félre egyévnyi megélhetést a saját hibájukból – aki nyomorog, az majd nyomorog, vállalja a felelősséget a korábbi tetteiért.

 • Surci
  1. KATA: 50 ezres havi összadó-járulék mellett 950.000-et zsebretehet tisztán, nehogy sírni kelljen már éertük, munkavállalóként 30%-os, cégként is hasonló mértékű az állami rablás – mondom ezt gyakorló KATÁSként. Ebből lehetett takarékoskodni bőven.

  2. AirBnB: egyrészt semmiféle segítséget ne kapjanak, fussák szépen a beektetésük kockázatát, ha már a 15-20%-os hozamok meg az ingatlanár-emelkedés extraprofitját zsebretették. Ingatlanosként bőven van rálátásom a szektorra.

  Viszont: a belváros nem nyuggerelfekvő, hanem a város legdinamikusabb területe, így igenis helye van ott buli- és turistanegyednek. Az ingatlanállomány megújulását is nagyban segítik hogy végre olyanok kezében vannak a lakások akik költeni is tudnak-akarnak rá, ennek nyomai már bőven láthatóak a belvárosi kerületekben.

  Ugye megint ott tartunk mint 10 éve: a világ pénzét is el lehet verni, aztán mentsen meg az állam.

 • yimshagin
  az en gazszerelo sogorom sem megy ki sehova, pont azert mert valsag van, jobban felti magat es csaladjat, mint hogy fel ora alatt keressen 5000-t.
 • L
  Nem nehany honapig kell bevetel nelkul alkalmazottakat fizetni ezekben a szektorokban, hanem bizonytalan ideig. Konnyen ra lehet mondani, hogy ugyan, csak ket honap, de ez a bizonyos 2 honap nem csak, hogy mar lassan letelik, de lehet belole mondjuk 22 honap is. Amiatt nem lehet egy cegre sem ferde szemmel nezni, hogy nincsenek vegtelen idore szolo tartalekai.

  Es ha neked mondjuk 1 evre eleg megtakaritasod van, de az a bizonyos 22 honap lesz a tenyleges leallas, akkor kar egy forintot is arra kolteni, hogy a semmit finanszirozd. Ez olyan lenne, mintha kirugnanak a cegtol, de te nem keresnel uj allast, csak elned fel a tartalekaidat, mert hatha visszavesznek.

  Azert sem lehet ferde szemmel nezni egy cegre, ha a konnyen cserelheto, nulla kepzettseget igenylo munkakorokben dolgozo alkalmazottaikat nem tartjak meg egy masodpercig sem ilyen helyzetben. Miert is tennek?

 • Hozzászóló
  Az elmúlt 10 év egésze szinte minden szinten arról szól, hogy költsd a pénzt, megtakarítással nem foglalkozott sem az állam, sem a háztartások, sem a vállalatok. Senki sem ösztönzött rá, sőt az állami megrendelések akkor jöttek, amikor anélkül is ment a gazdaság. Megvan az eredménye, miért csodálkozunk ezen.
 • Kiszamolo
  L, a cég magánvagyon, az adó, amiből megmentik, közvagyon.

  A közvagyont akkor költjük magánvagyonra, ha ez a köznek jó, nem akkor, ha ezzel magánvagyont mentünk.

  Ha az állam, vagyis a köz nyer azon, hogy ment, akkor mentsen. Egyébként ne. Akkor adhat hitelt, lehetővé teheti, hogy az adót később fizesse a cég, stb.

  Ha a cég felelőtlen volt szép időben, akkor megszívta a viharban. Majd lesz egy másik cég, aki átveszi a helyét.

 • oneWay
  Remélem ésszel mentenek bárkit is.

  Autószerelő 2 éve: “Tudod, most annyit kérek, amennyit nem szégyellek. Akár 3x annyit, mint azelőtt. Ha kell neki, kifizeti” – nem volt könnyű normális autószerelőt találni, aki 3 héten belül vállalt volna autót.
  Építőipar (feketéző, néha számlát adó KATAs vállalkozó): majd akkor vállalja arany áron, ha ráér. És telefonál. Lehet 3 hónap múlva. Garancia? Felejtsd el, nem ér rá kijönni megnézni amit elb@&zott. Igaz nagyon sok ház megújult, szigetelődött az utóbbi 4 évben.
  Belföldi szállások: minimum 3-4 éj. Csak hétvége kizárva. Már télen kellett foglalni valamit, h tavaszra, őszre is. Főleg, ahol szép kártyával is lehetett fizetni.
  Könyvelő(k): nem vállalunk, túl kicsi vagy. -Esetleg több pénzért?. -Akkor sem.
  Albérlet árak: megfizethetetlen normál bérből. 2-3x túlárazás. Még vidéki megyeszékhelyen is!!

 • Heisenberg
  Miért hiszik azt egyesek, hogy aki KATA-s annak más költségei nincsenek? Taxisként mondom, ha kitermelsz 1M-t/hó és abból levonod a tagdíjat, lízinget/bérlést/saját autó amortizációját, üzemanyag költséget, biztosításokat, akkor a misi felénél több nem nagyon marad. Azt sem értem miért kell szapulni a vállalkozókat, ha támogatást kérnek. Kurvasokat befizetnek a közösbe, aki szürkén csinálja az is…
 • usespanner

  Hát, hogy mi a drága, az mindenkinek magánügy. A Szép kártya, Erzsébet utavány, Színespóni kuponok egy nagy marhaság, régesrég be kellett volna tiltani ezt a protekcionista-versenyellenes támogatást Európa szerte.
  Surprise-surprise, Brüsszel erre képtelen.


  Pontosan ez a lényeg, minek fizessünk KATA-t, bérleti díjat és alkalmazottakat, amikor lehet, hogy 6 hónapig válság lesz. Kéne vészforgatókönyv.


  Aki 10 éve KATA-s, az mondjuk mai értéken 6 milliót Ft adót fizetett (TB levonva, akkor 5 milliót).
  Aki feketézett, az pont ennyivel kevesebbet. Ezért kéne a legális adózók X havi KATA-ját elengedni áprilistól, amennyiben az állam ellehetetlenítette a vállalkozást.

 • Ekvilibrium
  – “@zoarden – “Ahol a politikusok a saját karrierjük feláldozása árán is egy picivel több olyan döntést hoznak, amelyek hosszútávon hoznak csak hasznot. Nos ott jól működhet.
  Melyik ez az ország?”

  Utópia. Mit nyertem?

 • Tamás4
  A magánszemélyekkel kapcsolatban én bevezetnék egy kb. 3-5%-os tartalékképző járulékot. Ehhez max. 5 évente lehetne hozzányúlni (hogy a polgár és az állami is érezze, hogy ez a pénz nem az államé, hanem azé, aki befizette), de ha valaki részben, vagy egészben hozzányúl csak úgy (tehát nem veszti el az állását, nincs világvége, mint most), akkor semmiféle állami transzferre (mármint mentőövre) nem lesz jogosult, ha elveszti a munkáját, amíg “vissza nem tölti”. Ennek most ráadásul lenne is tere itthon, mert már közel sem rekord magasak a béreket érintő terhek (esetleg kombinálva egy minimális szja csökkentéssel). Ez az államnak is megtakarítás lenne válság idején, sőt, a válság közben és utána részben megmaradna a fogyasztók vásárlóereje, könnyebb lenne talpra állítani a gazdaságot.
 • Szabolcs
  Sok érdekes téma/felvetés van.
  Egyrészt én semmilyen céget/vállalkozást/EV-t nem mentenék meg. Bármi mentés mehet a lakosságnak direktben. Többször volt róla szó, de az éhenhalás+1Ft alapjövedelem miért ne férne bele abba a sokezermrd ft-ba, mit majd elverünk? A kaját most is minimál ember termeli és gyártja, logisztikázza.

  A fő kérdésem meg ez: “Három hete tart a válság az Egyesült Államokban és ezt a pénzt egyszer valakinek ki kell fizetnie. Vagy az adófizetőknek, vagy a megtakarítóknak az infláción és a nulla százalékos kamatokon keresztül.)” Van bárki, aki azt hiszi, hogy ezt a mentőpénzt majd az USA bármelyik állampolgára fizeti majd?! Az USD hadsereg és egyéb machinációk (Chile, Irán, Nicaragua és tsai + olajármeghatározás USD-ben) nélkül már rég totál értéktelen kéne legyen, amennyit szétszórtak belőle a világban, és nem adtak érte túl sok értéket (ok, F-35-ösöket Saudiaknak)

 • Kepe
  Nem azzal van a problémám, hogy a vállalkozó elbocsátja az alkalmazottját. Tegye az Ő döntése mibe teszi be a pénzét, csak mellette nem kérjen még pofátlanul milliókat, hogy megmentsék az adófizetők pénzéből és ne kelljen adót se fizetni persze . Végül is az a legkényelmesebb amikor jól megy kivenni a pénzt aztán ha nem akkor meg tartja a markát. Tisztelet a kivételnek.
 • Kőnig
  “KATA: 50 ezres havi összadó-járulék mellett 950.000-et zsebretehet tisztán, nehogy sírni kelljen már értük”

  Értsétek már meg, hogy az egymilliós összeghatár nem azt jelenti, hogy az állam mindenkinek garantál ekkora bevételt, és az összes katás dőzsöl. Van, aki megkeres ennyit, a többség nem. Alkalmazottból is van, aki nettó egymillát keres, azokat se szidja senki.

 • Kiszamolo
  Tamás, Szingapúrban is van ilyen, a fizetésed talán 30%-a. Ezt költheted táppénzre, munkanélküli segélyre, nyugdíjra, de részben saját célú lakásvásárlásra is.
 • naa
  Egyetértek, a vállalatokat nem kellene, nem szabadna megmenteni. De akkor egyet se, a haverét, rokonét se.
  Átmeneti hitel adása, amit vissza kell majd fizetni valami kamattal, rendben lehet.

  A csődbe ment/tönk szélére jutott magánszemélyeken kell segíteni, az rendben van, de nem a vállalaton, ahonnan kiszivattyúzták a pénzt, óriási bónuszok, stb., most meg jaj, mentsék meg. Főleg nem a nagy vállalatokat.
  Ez lenne a gazdaság öntisztulása, hogy tönkremegy, aki túl nagy kockázatot vállal. Ha mindenkit megmentünk, aki hazardírozik, akkor mindenki hazardírozni fog, zéró tartalék és nagy kockázatvállalás, mert úgyis megmentik majd őt is, és ez csak sokkal nagyobb rendszerszintű buktához vezethet előbb-utóbb. Ennek a rengeteg piacra öntött pénznek is meglesz majd a böjtje, amit most mindenhol látunk…
  Legdurvább, hogy még el se kezdődött, máris óriási összegeket tolnak, hova vezet ez?

 • Kőnig
  Sorry az OFF-ért, de te hoztad be ezzel az AirBNB-témával. Tényleg feltűnő, hogy ott szólsz be rá, ahol bírsz. Senki nem szereti a randalírozó bulituristákat, de ezért az AirBNB-t vagy a fapadosokat felelőssé tenni olyan, mintha az élelmiszerboltost szidnád, akinél reggel kaját vesz, mert az teszi lehetővé, hogy a buliturista életben maradjon, vagy mintha a ruhagyárat szidnád, aki a buliturista ruháját legyártotta, mert anélkül nem mehetne ki az utcára. Egyedül az ún. “szórakozó”helyek a felelősek azért, amilyen közönséget vonzanak, ill. az ezt lehetővé tevő önkormányzatok. Szerintem a blogodat tipikusan az értelmesebb réteg olvassa, akik az AirBNB-t arra használják, hogy pl. bejárják Európa múzeumait, ehhez képest itt folyton azt kell olvasniuk, hogy részeg csürhéhez hasonlítod őket. Azért is gáz, mert a velük kapcsolatos többi aggályod jogos, de a vagdalkozással ezt is hitelteleníted.
 • Tamás4
  “A belvárosban, olcsón lakást bérelni nem alapvető emberi jog.” Mint ahogy az sem, hogy 25-35 m2-es, tűzfalra vagy a zajos 4-6-os villamosra néző lyukakat 150e/hó ért adjanak ki… Azért, mert valami belváros még nem egyenlő azzal, hogy minőségi környék (lsd. Király utca környéke) vagy lakás. Szóval hagyni kéne ezt a felsőbbrendű, arisztokratikus hozzáállást.