Most akkor nyaralunk vagy nem nyaralunk?

2023-08-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Visszatérő téma volt egész évben, hogy pang a Balaton, alig vannak emberek, akik ki tudnák fizetni a nyaralás árát. (A hivatalos statisztikák szerint csak 10%-kal csökkent a belföldiek által igénybe vett vendégéjszakák száma, viszont bő 7%-kal nőtt a külföldiek éjszakáinak a száma. Ezek alapján olyan nagy tragédiának nem kellene lenni a Balaton partján, a statisztikák alapján néhány százalékos visszaesésről lehet szó.)

Az embereknek nincs pénze, a 10 hónapon keresztül 20% feletti inflációt messze nem követte le a bérek emelkedése, ezért a magyarok szenvedték el a legnagyobb reálbércsökkenést az egész Unióban, az OECD szerint 15,6%-ot esett a reálbér, a legnagyobb mértékben az össszes OECD ország közül.

Ezt támasztja alá az a tény, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene is 12,3%-kal visszaesett, vagyis ennyivel kevesebbet tudnak költeni az emberek.

A nyaralások durva áremelkedése sem segít a nyaralni szándékozóknak, a belföldi nyaralások egy év alatt 23%-kal, két év alatt 37,6%-kal drágultak.

Ami viszont ezek fényében érdekes, hogy két utazási irodás is azt mondta a héten, hogy még mindig (már megint?) nagyon megy az üzlet, már most vannak olyan utak, amik a decemberi szezonra beteltek. A példa kedvéért a Ryanair még el sem indította a heti három járatát Tenerifére, de már most van olyan gép, ami decemberre betelt. (Pedig a Wizzair is heti négy járatot indít ugyanoda.) Amerikai körút, kétmilliós luxushajós út és hasonló utak is nagyon mennek, de nagyjából minden nagyon megy, a párszázezres úttól a több milliósig. S a repjegyek ára is az egekben van, de úgy tűnik, ez senkit nem zavar.

Értem én, hogy eddig sem azok utaztak, akiknek most hónap végén ételre sem telik, de engem meglepett, hogy még mindig ennyire utaznak az emberek. (Csak Tenerifére heti bő 1.500 embert tud elvinni a két légitársaság csak Budapestről. S csak oda, a Kanári szigetek többi szigetére is még megy gép, nem csak Tenerifére. S ez csak egy úti cél a sok közül.)

Közben a vállalkozók arról beszélnek, hogy leesett a megrendelések száma és hány embert küldtek el vagy kell majd hamarosan elküldeni.

Most akkor hogy van ez? Ha a reálbérek estek 15%-ot, akkor csak csökkennie kellene az utazók számának is, hiszen az utazók alsó X%-nak elvileg ki kellene esnie az utazók közül. (Azok, akik tavaly még pont megengedhették maguknak az utazást, de idén már nem futja rá.) Vagy inkább nem tankolunk és kevesebbet eszünk, de az utazásról akkor sem mondunk le? Autócserére már nem futja, ezért inkább nyaralunk? Elköltjük a visszakapott felújítási támogatást, mielőtt még megenné az infláció? Lakásunk már úgysem lesz soha ilyen árak mellett, akkor meg nyaraljuk el a pénzt?

Ha valakinek van jó megoldása, ne tartsa magában.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram