Egy megváltozott élet

Jó kapni olyan leveleket, ahol a levélíró leírja, mennyi mindent elért egy-két év alatt csak az által, hogy kicsit ránézett a pénzügyeire és átértékelte, mi fontos a számára és mi nem.

Dávid levelében sincs semmi rendkívüli, csak mondhatni a szokásos, a drága ruhák, telefonok és ezzel összefüggésben az őt körülvevő emberek véleménye helyett inkább az kezdte el érdekelni, hogy máról holnapra él-e, hitelt hitelre halmozva, vagy inkább arra törekszik, hogy a hitelei helyett megtakarításai legyenek.

Mivel sokan járnak hasonló cipőben, gondoltam az engedélyével közzéteszem a levelét, hogy másokat is ösztönözzön, hogy érdemes változni és változtatni. Minden fogyókúrának és életmódváltásnak egyszer eljön a jutalma, így a pénzügyi fogyókúrának is.

Jöjjön hát Dávid levele:

“Ebben a rövid üzenetben szeretném megköszönni a munkáját és a blogon keresztül nyújtott önzetlen segítségét, bárcsak az élet minden területének lenne egy kiszámoló blogja.

Nagyjából egy éve kezdtem el követni az írásait, akkor még teljesen máshogy közelítettem meg ezeket a pénzügyi dolgokat (amolyan jó “magyarosan”). Külföldre “szakadt” magyarként ugyan (még helyi viszonylatban is) jól kerestem/keresek, de minden fillért elköltöttem és folyószámla hitelem is volt, igaz nem túl sok, de megtakarításom nem volt, mert mindig elment az aktuális hitel kifizetésére.

A legtöbb pénz kütyükre és motorkerékpárral kapcsolatos kiadásokra ment el. Egy év elteltével (és rengeteg személyes jellegű változás után-gondolok itt arra, hogy nem a drága mobiltelefontól leszek boldog) a folyószámla hitelt felszámoltam, és év végére -ha sikerül magam tartani az ütemtervhez- az év végi bónusszal együtt átszámítva közel ötmillió forint megtakarítással fogok rendelkezni.

Autóm nincs, pedig lehetne, motorkerékpárom van, de nem drága, egyszerű típus és nincs rajta hitel. Mobiltelefon előfizetésem is csak egy olcsó van. A maradék pénzből pedig inkább utazom és világot látok (szerencsémre ebből a városból egyszerűen és olcsón elérhető Európa nagy része, így az is kevesebbe kerül).

Mondanom sem kell, sokkal nyugodtabban élek és egyre többen néznek hülyének/csórónak a környezetemben, csak mert nincsen új(abb) drágább motorom/telefonom/kocsim/hitelem, illetve azért, mert igyekszek mindennek utána számolni. Gondolom ez valamilyen szinten csak pozitív visszajelzés, még ha nem is feltétlen egyértelmű elsőre.

(A szerk. megjegyz.: Egy híres pénzügyi guru mondta: “Ha a leégett, hitelekben fuldokló emberek bolondnak gondolnak, mert nem élsz úgy, ahogy ők, tudhatod, hogy jó úton jársz.)

Következő küldetés a szüleim pénzügyeinek megreformálása – nem lesz egyszerű.”

Share

84 hozzászólás

 • Zabalint
  Sok olyan cikk volt már olyan olvasókról, vagy ügyfeleidről, akik alapvetően azért költekeznek túl, mert úgy érzik, a környezetük ezt elvárja. Ez biztos, hogy így van? Én utoljára általános iskolás koromban éreztem így, hogy azért néznek ki, mert nincsenek drága cuccaim, de utólag beláttam, főleg későbbi tapasztalatok alapján, hogy nem a valódi okot láttam, a menő gyerek lábán a szakadt kínai cipő is menő, a népszerűtlen gyereket meg a drága cipő miatt is cikizni fogják. Ennek a részleteibe most nem mennék bele, de szerintem felnőtt embereknél is ez van, aki szorong, hogy kinézik az ócska autója miatt, annak a saját fejében van elvetve ez a gondolat, mert valójában a legtöbb ismerősét egyáltalán nem érdekli, milyen az autója, de ha egyszer valaki szóvá teszi, akkor elefántot csinál a fejében ebből. De ha nem mondták, akkor is gondolják ugyebár..
 • maveryck
  A legjobb befektetők a háziasszonyok. A háztartás, mint a gazdaság legkisebb egysége is úgy működik, mint bármely gazdasági szervezet: jövedelem=bevételek-kiadások. Ha egy bevásárlás során 10-20%-os akciókat kihasználva vásárol valaki, akkor az ugyanaz, mintha a befektetéseimen ennyi hozamom lenne. És az igazi háziasszonyok vadásznak az akciós termékekre.
 • Barnabás.Jog
  Nem nagyon vagy tisztában a háziasszonyok működésével. 🙂
 • maveryck
  Ideálisra gondoltam:)
 • Maci
  Egy év alatt közel 5 millió Ft-os megtakarítás úgy, hogy még mellette jut utazgatásra is? Az szép jövedelem lehet.
  Egyébként örülök a sikersztorinak, sok ilyet még!
 • Gábor
  Gratulálok, hogy sikerült változtatnia. Az, hogy hülyének nézik, az ma sajnos „normális”.
  Manapság nem menő az, akinek a bankszámlán van megtakaritása, mert azt nem lehet mutogatni, de ha azt látják, hogy van egy szép családi ház és az udvarban a prémium autó, akkor mindenki elismerően fogja mondani, hogy vagy valaki vagy és tudsz valamit, azaz felértékelödsz. Egy férfiaknak mindenképp javasolt ez a látszat, mert ebből látják, hogy ez a férfi vitte valamire.
  Tény, hogy a legtöbben ezt a látszatot csak hitelekből tudják finanszirózni, de a hitel is menő manapság, (igaz a devizahiteles botrány miatt volt némi megingás). Ellenben a megtakarítás nem menő, mert az a felfogás, hogy most élj minél jobban, a holnappal meg ne törődj, mert lehet, hogy meg sem éled. A nyugdíjjat meg meg is kell élni és a legötteben úgy vannak vele, hogy nem fogják, vagy addigra nem is lesz olyan, hogy nyugdíj.
 • Krisztián
  “A nyugdíjjat meg meg is kell élni és a legötteben úgy vannak vele, hogy nem fogják, vagy addigra nem is lesz olyan, hogy nyugdíj.”

  És tökéletesen igazuk is van ebben. A többség eléggé leamortizálódik idős korára, a sok stressz, cigi, pia, egészségtelen táplálkozás, 0 sport; mindenkinek meghozza a nem kívánatos eredményeket. Eléggé gáz, hogy Európában élvonalban vagyunk a halálozási statisztikákban, a daganatos betegségekben, és a többi. Erre még rájön a színvonaltan állami egészségügyi ellátás. Az sem sokat lendít a helyzeten, Én abszolút megértem ezeket az embereket is. Akkor van gebasz, ha nem halnak meg, és valakinek el kell őket tartania.

 • Terez Atya

  Hat ezaz. A leggyakoribb az, h nem egyik naprol a masikra halnak meg hanem evekig, sot evtizedekig vegetalnak betegesen.
  Az egyik ismerosom mar 25! eves koraban ugy krakogott a cigitol mintha ott helyben akarna kikopni a tudejet. Egy masik meg asztmas es cigizik. Lattal te mar olyat, hogy egy slukk cigi, egy slukk inhalator?
 • tgwh

  Azért külföldön könnyebb. Itthon sem lehetetlen.
  Számolj úgy, hogy havonta 416 ezret kéne félretenned. Mellette meg megélni valahogy. Na most ez itthon úgy cirka elég komoly fizetésnek felelne meg 😀
  Csak azokat az embereket sajnálom, akik mennének, mert még a legjobb helyen is rosszul keresnek, de önszántukból nem akarnak, mert itthon akarnak megélni. Mondjuk úgy, anti világpolgárok. Persze nekik is megvan mindenük, még az sem biztos, hogy hitelük van, pusztán már ott vannak, hogy nincs miből csökkenteni, mert már régóta úgy élnek, ahogy Dávid, csak itthon.
 • Terez Atya

  Szerencsere nem olyan tarsasagban mozogsz. Nekem volt (bal)szerencsem kiprobalni. Ahol mindent az mutat, hogy mekkora kocsid van, milyen draga ruhakban jarsz es mekkora mellu a csajod. Ja meg mekkora mennyisegu istentelenul draga piat tudsz benyomni minel kevesebb ido alatt. Amikor a Johnny Walker Red Label miatt ugy neznek rad mint egy leprasra.
  Sajat fulemmel hallottam, hogy az egyik “csaj” arrol okositotta a bratnojet, hogy le fogja cserelni az aktualis palijat, mar van is uj jelolt, aki BMW X5-el jar.

  Birtam egy ideig, de az ilyen szintu penzegetes nekem nagyon nem gyere be. Le is epitettem majdnem az osszessel a kapcsolatot.
  Egyik srac multkor mondta, hogy milyen vicces, hogy nalunk a kavezokban a kavet milyen lassan izlelgetik. Mondom mert pl. ahol ulunk az a 3.5 euro meg pozsonyi viszonylatban is draga, szlovak atlagberhez meg rohadtul draga. Nem birta felfogni.

 • Zabalint

  Én pont, hogy arról beszélek, hogy még az ilyennek mondott társaságok sem várnak el semmit ténylegesen, csak mindenkinek ott a kép a fejében, hogy elvárják, ezért költekezik. A golddiggereket meg nem kötelező összeszedni.

  Nem szerencsém van, hanem más perspektívából látom ezeket a dolgokat.

 • smartdrive
  szóval egy év alatt mínuszból ötmillió. még ha nem is érdemes átszámolni

  ez neki csak játék.

 • Kiszamolo
  Nehéz értelmezni ezt a hozzászólást…
 • Krisztián

  “Lattal te mar olyat, hogy egy slukk cigi, egy slukk inhalator?”

  Olyat még nem láttam. De az már hardcore. 😀

 • Garbo
  Ne haragudj, de ezen a volt társaságodon röhögni ér? 😀 Annyira kínos és agyatlan, hogy az már szinte fáj.
  Egyébként ilyen, khm…. “körökben” mi mutatja egy nő vagyonosságát? Saját jogon kérdezem, természetesen.

  A levélírónak meg üzenem, üljön le, aztán adja össze az elmúlt 5 évben a semmire elszórt pénzét meg a kamatokat, és az ott kijövő (nyilván baromi nagy) összeget vésse jól az eszébe, a következő megőrülés esetére! 😉

 • Csillag V
  -Engem minden nap lesajnálnak a 22 éves autómmal a magánoviban. :-)))) Senki nem akar barátkozni velünk csak a személyzet , ovónénik, dadusok és persze a tulajdonos .
  – Maverick én tényleg igyekszem megfogni a pénzt. Ha valamit meg lehet venni 1 ft-ért akkor a hajam hullik ,ha kettőt adok ki érte. (nem fordul elő gyakran, sok hajam van! 🙂
  A gyerekek előtt azért fizetett egy jól menő cégvezető , hogy kontroll legyek a privát költéseiben. Megmondta mit szeretne vásárolni és én vettem meg. 60. milliós autójával akárhova odaállított minden a többszörösébe került . Megunta ,hogy mindenhol hülyének nézzék.
 • kiraly

  Egyetértek. Sőt. Szerintem inkább a vagyoni különbségek toleranciája alacsony. A szocialista múlt miatt.
 • Gejza
  Sajnos egy bizonyos szint felett egyszerűen kinéznek ha nem alkalmazkodsz. Ez persze nem gond addig amíg nem függsz tőlük, nem vagy vállalkozó, nem vagy olyan pozícióban hogy muszáj ilyen emberekkel egy társaságba járni. Én jól meg vagyok nélkülük, ahogy gondolom én sem hiányzom nekik, de ha attól függne a cégem hogy ilyen társaságba járjak, vagy lejjebb kell adnom nehéz választás lenne. Ezt persze a cégek is erősítik, egy Apple nem azért kerül annyiba mert annyi a valós ára, hanem mert hülyék az emberek. Egy része megengedheti magának, de a többség azt hiszi hogy ettől lesz valaki.
 • Grza
  Egyébként a “bizonyos szint felett kinéznek”-re tudok egy kiváló példát.

  Bank / biztosító.

  Egyrészt a milliós/milliárdos jutalmak, céges kocsik, csillogó-villogó hatalmas székházak, minőségi ügyfélszolgálati terek, egy hatalmas vagyonba kerülnek amit bizony te (ügyfél) fizetsz meg alacsony betéti hozamokkal és magas hitelkamatokkal.
  De most őszintén: ha a központi iroda egy Kőbánya-városközponti panelház teljes 10. emelete lenne összekalapált bútorokkal: rájuk mernéd bízni a pénzed?

  Vagy épp a céged 100 milliós üzletet akar rábízni az előtted álló vállalkozóra. Mikor hiszed azt hogy el fogja lopni a pénzed? Ha vadonatúj BMW X7-tel jön vagy ha egy rozsdás Ladával? Persze hogy a szakadtra nem bízod a pénzed. Pedig ugye azt a BMW-t te fizeted ki neki, tehát ő biztosan “lehúz” téged, míg a másik lehet hogy csak “kiszámolósan” spórol és mindent megtesz hogy jól dolgozzon.

 • Garbo
  Egy szint felett kinéznek, ha nem vagy akkora marha, mint ők, s egy valódi szint felett pedig pontosan tudják, hogy ki a vagyonosabb: a feliratosinges béemvés ájfónos, vagy a tökéletesen szabott, angol szabó által készített tweedöltönyös .. 🙂
 • Lazybones
  “Sajnos egy bizonyos szint felett egyszerűen kinéznek ha nem alkalmazkodsz.”

  Igaz, bár a bizonyos szint felett is van egy bizonyos szint, mikor már nyugodtan járhatsz kinyúlt pólóban meg lepattant kocsival, mert úgyis mindenki tudja, hogy ki vagy, és nem ér miatta semmi hátrány. Ismerek ilyen embereket is.

 • hungaroborg
  Befektetés… háziasszonyok… muhaha

  maveryck, Barnabás.Jog, mindkettő hozzászóláson jót röhögtem.

  A levélírónak: Sok sikert a szülei pénzügyeinek megreformálásához. 🙂 Kíváncsian várom 15 év múlva a 475 oldalas irományt, hogy sikerült-e.

  Egyszer Szabó Lászlótól olvastam egy interjút, valami ilyesmi szerepelt benne. A szüleinek mondta, hogy vegyenek valamilyen részvényt, mert nagy potenciál van benne, sikít a vételért. Akkor nem vettek, mert nem hittek a fiuknak, aki igazából évek óta befektetésekkel foglalkozik. De amint hallották, hogy mások is vesznek, akik vadidegen emberek voltak, egyből kellett nekik is.

  Saját tapasztalat pontosan ugyanez.

 • Janos82
  Azert en is ismerek 1-2 igazangazdag embert ( Az egyiknek 30 millio euros gyara van), es nem latom rajta azt a nagyzolast. Az autoja peldaul 7 eves Mercedesz. Jol nez ki,meg biztos, hogy draga volt, de mostmar abszolut nem mutatja a vagyoni helyzetet.

  :

  A vadiuj X7 kb semmit se jelent. Lehet, hogy csak a mai napra berelte ki feleannyiert mint amennyit a Lada er:)

  Valoszinuleg arra fogjak a 100 millios uzletet rabizni, aki meggyozobben adja elo, hogy meg tudja csinalni, illetve tobb biztositekot tud felmutatni.

  A banknal ( meg egyeb irodaknal ) gyakran szempont a jo megkozelithetoseg is, mind a dolgozok, mind az ugyfelek szamara. A kobanyai iroda ezert nem biztos, hogy jo otlet.

  Az igaz, hogy helyenkent jol jon a megjelenes, de a bankodat lehet jobban erdekli a bankszamlad vastagsaga, mint a hitelre vett autod megjelenese.

 • Grza

  Jó persze kisarkítottam az X7-et, de egy szakadt embernek az emberek többsége kevésbé hisz mint egy jó megjelenésű, öltönyös, “menőnek” tűnőnek. Ha odajön hozzád egy hajléktalan kinézetű ember, hogy féláron megcsinálja a lakásodban a villanyszerelést elzavarod, holott lehet hogy egy kivételesen tehetséges zseni, csak épp mint a zsenik sokszor, önmagára semmit nem ad. És ez ráadásul evolúciós, úgyhogy nehéz küzdeni ellene.

  A bankos példát lehet, hogy félreérted, a lényeg, hogy az ügyfél szempontjából mennyire megbízható egy bank. (A bank nyilván nem a külsőt fogja nézni az ügyfélnél)
  A központi iroda azért érdekes, mert nem mész oda be, de ha tudod hogy lepattant, kevésbé bízol meg bennük (hisz már saját magukra sincs pénzük) mintha fényűző.
  És ha 2 fiók van tőled egy távolságra és semmit nem tudsz a bankról (mint az emberek többsége) nem mész be a düledező házban lévőbe…

 • Csillag V
  Zabalint, nem értek tökéletesen egyet Veled. Sok példát fel tudnék sorolni ,hogy nem ugyanazt a kiszolgálást kapod ,ha nincsenek veled a látszat tárgyak. Ez lehet pozitív ! is és negatív is. Baráti társaságban természetesen a tárgyi dolgoknak nincs jelentőségük . Legalább is az én nagyon szűk baráti társaságomban.
 • Csillag V
  Minden szint felett van egy szint, de azért maradjunk már a földön . Nem minden utcasarkon rohangál kinyúlt pólóban egy csilliárdos.
  Van háziasszony igenis aki jól tud költeni !:-) Spórolni apácska tud!
 • kisvirag

  azért van átmenet a rozsdás Lada, meg a BMW X7 között, mint ahogy a luxusiroda és a kőbányai 10. emelet között is.
  Avagy mind a két irányban igaz, hogy egy szint után nem bíznád rá a pénzed, magad (nem csak bank, egyéb szolgáltató is).

  a szakadt Lada meg a 10. emelet tákolt bútorokkal már nem “kiszámolós” spórolás, hanem igénytelenség/csóringerség. de ha egy középkategóriás családi Skodával jelenik meg, lehet, hogy jobban rábízom a dolgokat, mintha egy BMW-vel.

  De egyébként mi is megtapasztaltuk, mennyire számít nem csak a BMW-s szinten, hogy kinek mi van. Nekünk pl egy 13 éves Opel Astra. Nem is gondolta senki a szomszédok közül, h a férjem középvezető.(aki egyébként gyalog jár munkába 🙂 )

 • Györgyi

  “Szerencsere nem olyan tarsasagban mozogsz.”

  A társaság nem szerencse kérdése. Felnőtt ember saját maga választja meg a baráti körét. Az csak egy büdös nagy kifogás, hogy a többieknek akarsz bármikor is megfelelni. Eleve azok a “többiek” számítanak mindenkinek, akiknek a sajátjával azonos vagy legalábbis hasonló az értékrendjük. Szóval az embernek mindig magában kell lerendezni, hogy mi fontos, mi nem, mert az őt közvetlenül körülvevő világ csak ezt tükrözi, de nem a mozgatórugója.

 • Csillag V
  Györgyi ,azért nem mindegy ,hogy az ember csak éppen elmúlt 18 vagy mondjuk 45, családdal, gyerekekkel ,fix bázissal maga körül. Könnyebben enged be nem megfelelő embereket fiatalon a magánszférájába. Illetve emberek krízishelyzetekben is sokkal könnyebben megvezethetőek és ez viszont már kortól független. Lásd jósdák és Gyurcsok féle telefonos gyógyítás és még millióegy ilyen lehúzás van.
  Ha hozzám fordulna valaki ,hogy anyagilag bajban van ,azt tutti előszőr pszichológushoz küldeném.Szerintem az ok okozati összefüggés alapján sokszor mentális gond van az anyagi probléma mögött. Nem tudom mi Kiszámoló tapasztalata kíváncsi lennék.
 • blaci
  Nekünk is 13 éves Astránk van! De januárban jár le a lakástakarékunk (5 db), amit 0 Ft-os számlanyitással oldottunk meg, és amire 6,8 milliót kapunk (mert havi 100.000 Ft-ot pakoltunk be 4 évig), megfejelve saját pénzzel veszünk egy lakást befektetésnek. 🙂 És tehermentes családi házban lakunk. És gyalog járok munkába, 5 méterre van a dolgozószobám a hálószobától…:) Lényeg: ne forrásokat (pénzt viszik) hanem eszközöket (pénzt hozzák) halmozz! (Kiyosaki)
 • blaci
  “Felnőtt ember maga választja meg a baráti körét”
  – ha igaz barátok, akkor nem számít a flancolás, mert egyrészt úgyis mindent tudunk egymásról, másrészt meg a barátság nem erről szól. a többiek -kívülállók- meg nem szabad, hogy túlzottan érdekeljenek. okozz nekik meglepetéseket: de ne az ájfónnal, hanem ha a fülükbe jut, hogy 3 lakást adsz ki…
 • Eltévelyedés
  No, ez a szépautó probléma tényleg valós. Az a helyzet, hogy van egy szép 3 éves cabriom, ami legalább kétszerannyira drágának tűnik, mint amilyen valójában. Megfigyeltem, hogy ha abból szállok ki, egyrészt minden hirtelen többe kerül, másrészt kinézik, hogy rendes ember vagyok. Amikor a feleségemnek mentem autót venni, 3000 dolláros kerettel, akkor a tulaj simán odaadta a kulcsot, hogy vigyem el egy körre. Kérdeztem, hogy ez így hogy, nem akar-e jönni, azt mondta, sokkal többet hagyok itt parkolni, mutatott a kocsimra, nem hiszi, hogy ellopom a kisautóját. A másik meg a mexikói szervíz… amikor a 20 éves szakadt Volvóval mentem, minden nagyon olcsó volt, még alkudni is lehetett. Amikor a szépúj autóval, hirtelen dupla lett az óradíjjuk is.
  Azért van arany középút a vadiúj 30 milliós autó és a szakadt Lada közt. Mondjuk egy 5-6 milliós kocsi?
 • B.Csaba
  Az akciók állandó figyelése olyan iskola, mintha állandóan vinnéd a pénzed a 3 hónapos kiemelkedő kamatok miatt bankról bankra. Sőt nem is élelmiszerre/vegyi szerekre költöd a teljes pénzed. Az itt szerzet 20% előny csak 10% a fizudhoz képest…
 • B.Csaba
  Igazad van, de az ember elcsábul és a kölcsön BMW-s mókusra a nagy dumája miatt milliókat bíznak. Lásd Marcsika (és Questor)
 • Kisvirag
  a férjemnek át kell menni az út túloldalára 🙂
  De egyébként jó amit írsz 🙂
  A befektetési lakáshoz meg sok szerencsét, jó bérlőket. 😉
  milliókkal számomra értelmezhetetlen az elcsábulás, úgy egyáltalán, a tudatosság lényege, h nem a tanácsadó kocsija alapján döntesz 🙂
  Ez persze nem könnyű, de nem lehetetlen
 • Csillag V
  , fordítva ülsz a lovon. Nem azt veszem meg ami akciós ,hanem amit meg kell vennem és kedvelt termékem (nem az auchan gazdaságos szemetet),azt akkor veszem meg amikor olcsó nem amikor ,kifogytam , kell és drága. Persze nem a tejre gondolok. Szerintem így igenis lehet spórolni.
 • Fajankó
  Érdekelne, hogy az itt hozzászólók képzeletében miért az “ájfón” testesíti meg az agyatlan költekezést? Ha valaki egy 1,5-szer annyiba kerülő más telefongyártó termékét használja, az megfontolt költekezés talán?
 • Kiszamolo
  Fajankó, egy 250 ezres Samsung s6 ugyanaz a kategória.

  Egyébként nem létezik olyan telefon, ami az ájfon másfélszeresébe kerülne.

 • profiterror
  Nekem az összes ember aki tartozik még régről, mind valami csúcstelefont használ, miközben én egy 20-30 ezret érő több éves S2-t. Nyilván nem maga az iphone a probléma, hanem hogy az ember meg se engedhetné magának és próbál sokkal többnek tűnni az ilyen dolgok által. Persze ők panaszkodnak nekem, hogy milyen nehéz. Az, hogy 30+ évesen a szüleivel él, tele van tartozással, az a kormány, a család, az ismerősök, a főnöke és mindenki hibája, csak az övé nem.
 • okoska
  hát igen, egy kétszázezres cucc, amit ráadásul elszámolnak okosba, így kábé a fele, nem egy nagy durranás. Aki tévét vesz ugyannennyiért, az nyilván nem számít “agyatlan költekezés”-nek, pedig a telefonját manapság általában többet használja az ember.

  Ájfón már inkább a leszarom kategória. Jópár éve még lehet hogy érdekelt valakit a tulaján kívül, manapság már nem hiszem, legfeljebb a puttó prolikat, akik majd valahol elhelyezik a lapostévé-lefingottültetettbömbi koordinátarendszerükbe.

 • antenna
  Mert a szifon tökéletesen megtestesíti a felesleges pénzkidobás kategóriáját és a divatmókusok meg csak hajtják ezt a hype-ot. Félévente cserélik a méregdrága készüléküket, csak hogy a legújabb legyen mindig. Szerinted ez nem agyatlan költekezés? Van bármi értelme?
 • okoska
  van ájfón 150-ért is, és van samsung közel 300-ért is.
 • Kiszamolo
  Van négy éves ájfon 150 ezerért. Almát az almával, ha szabad kérni. Mennyibe kerül most egy Samsung s4?
 • Kiszamolo
  Egyébként semmi gond azzal, ha valaki ájfont (vagy Samsung s6-ot) vesz, ha már van 40 milliója a bankban és az a 250 ezer maximum egy heti fizetése.

  De a legtöbben hitelből veszik, bevállalnak havi 20 ezres előfizetést, csak hogy elhozhassák 50 ezerért, mert annyi pénzt már láttak egyben életükben.

 • L70
  Jó olvasni, hogy valaki le meri írni, hogy kitört a saját szintjének konzumidiotizmusából, és azóta egyrészt boldogabb ember, mellesleg több pénze is marad komolyabb dolgokra vagy csak úgy tartalékként.

  Sajnálom, hogy a csúcskütyü (bármi behelyettesíthető) rajongók nem írják le, mennyit dolgoznak egy-egy ilyen csodáért, a fenntartásáért és olykor a finanszírozásáért is. Mert ha számukra bagó, akkor nincs vele gond.

  Pl. most vettem új futócipőt, dolgoztam érte úgy 8 órát, és nagyon jól érzem magam benne, szép, komfortos, nincs fenntartási költsége, jót tesz a mozgás is. Ájfon nekem nem éri meg.

 • kridli
  Ez az iphone-os vonal már nagyon off, de én se értem, hogy miért ezt tekintik egyesek a túlzott költekezés egyik szimbólumának. Iphone-t is lehet használtan venni, a régebbiek nem is olyan drágák, pl. 4s-t ha jól emlékszem 60ezerért akciózott valamelyik bolt, talán a MM. Ha meg valaki megveszi a legújabb legdrágább iphone-t, az semmivel sem irracionálisabb, mint az ugyanannyiba kerülő legújabb csúcs Androidost megvenni.
  Én magamnak nem vennék, mert egyszerűen nem tetszik az ios, de ha belegondolok, hogy az első és második androidos telefonomat is azért kellett cserélnem, mert kb két év után használhatatlanul lassú lett, akkor azért máshogy nézek a rokonom iphone 4(s)-ére, ami bár már nem fürge, de még mindig bőven használható. Pedig az első akkori csúcsmodell volt, a második mondjuk felső-közép kategória. Innen nézve akár még racionális is lehet anyagilag egy iphone.
 • Kiszamolo
  Kridli, a Samsung “csúcskészülékei” minden szempontból ugyanolyan túlzott költekezés. Ahogy egy Iphone sem ér 250 ezret, egy Samsung S6 Edge sem.

  Ahogy hülyeség lyukas zsebre megvenni egy Iphone-t (ilyen a vásárlók 95-98%-a), ugyanúgy hülyeség Samsung 250 ezres készüléket venni is.

  Más nem ad ilyen elképesztő árakon telefont. (Bár a 150-180 ezres ársáv is szimplán lehúzás egy telefonért, de az egy másik kérdés).

  Egyébként meg az Iphone rajongók képesek két napot hálózsákban aludni az utcán, hogy övék legyen a legelsők között a legújabb Iphone, ami csak pár parasztvakításban tud többet, mint az elődje és pont annyit tud, mint egy két évvel ezelőtti android csúcsmodell.

  LG G4-ért még senki nem aludt az utcán két napot és kevesen rohannak a boltba, hogy már az első nap megvegyék 170 ezer forintért.

  Hát szerintem ezért lett a konzumidiotizmus jelképe az Iphone.

  Ahogy a Starbucks kávékra költött pénz is a felesleges napi pénzszórás szinonimája az USÁ-ban, noha a Mekiben sem olcsóbb ugyanaz a kávé.

 • Szergej
  Legyetek képviselők, polgármesterek, nem lesz ilyen gondotok!
 • Dani
  kridli:
  Most nem azért, de egy 60 ezres Iphone 4S is a túlzott költekezés szimbóluma. Szerintem a lakosság 99.5%-ának nem lenne szüksége 20 ezernél drágább telefonra, mert egyszerűen nem tudják kihasználni.
 • BitMoney
  Ha egy iPhone/Samsung/akármit a használati értékéért veszünk (mondjuk a még újként megvehető legolcsóbbat) és kivált mondjuk egy új számítógép/tablet/akármi vásárlást, mert akkor még lehet racionális döntés is.

  Amúgy visszatérve az eredeti cikk végére: kinek milyen ötlete van a családtagok tudatosabb pénzügyi nevelésére? Mert az egy dolog, hogy Te úgy élsz, de ha a saját környezeted nem, akkor néha-néha becsillan a tücsök és a hangya meséje…