Heti összefoglaló

A múlt héten említett K alakú recesszió egyik bizonyítéka, hogy amíg a magasan fizetett szakmákban az Egyesült Államokban csak 0,5%-kal több a munkanélküli, a rosszul fizetett szakmákban ez 16%.

Közben a múlt héten is 870 ezer ember jelentkezett be új munkanélküliként, ez még mindig közel háromszorosa az átlagos értéknek és másfélszerese a 2009-es csúcsértéknek is, ráadásul a csökkenés mértéke is szinte leállt, ezek alig jobb értékek, mint a júliusi számok és a múlt hét óta még emelkedett is. A heti 600 dollár munkanélküliségi extra támogatás kiesése sok embert visszakényszerített a munkaerőpiacra, mégsem csökken látványosan a munkanélküliek száma, ami a helyreállás lassulására utal.

Közben a lakossági fogyasztás még mindig 3,8%-kal alacsonyabb, mint januárban. Itt érdekes módon a kisjövedelműek fogyasztása még nőtt is év eleje óta (az extra állami támogatások miatt), míg a magas jövedelműek visszavettek a fogyasztásból, 8,9%-kal költenek kevesebbet. Egyrészt nem tudják elkölteni a pénzt (nyaralásra, étteremre, stb.) másrészt egyébként is kevesebbet költenek a recessziós félelmek miatt.

A kisvállalkozások bevétele több mint 20%-kal esett az év eleje óta és az új vállalkozások száma is 23%-kal csökkent idén.

Egy új felmérés szerint a megkérdezettek 46%-a élt át komoly pénzügyi problémát az elmúlt időszakban és ugyanennyien mondták, hogy legalább egy valaki elveszítette a munkáját a háztartásból vagy legalább csökkent a jövedelme.

A mineapolisi FED elnöke abszurdnak nevezte, hogy olyan törékeny az Egyesült Államok gazdasági rendszere, hogy tízévente a jegybanknak kell megmentenie a teljes összeomlástól. Feltette a kérdést, hogy miért lehet megengedni azt, hogy a nagy cégek máról holnapra élnek és a bankoknak sem kell annyi tartalékot képezni, ami az ilyen viharos időben is elégséges.

Erről a problémáról már többször írtam, például itt is:

Mentsenek meg

(Egyébként ha rajtam állna, adózással venném el a kedvét a cégeknek, hogy annyira kiürítsék a kasszát, hogy néhány hónapra elegendő tartalékuk se legyen. A cég forgótőke-igénye, havi munkabér jellegű kifizetésének és egyéb hasonló mutatók alapján hoznék egy törvényt, hogy ha ezt a pénzt is ki akarnák venni a cégből, az háromszoros kulccsal adózna. Ha itthon 15%-ot kell fizetni a normál osztalék-kivét után, akkor a cég működését hat hónapig biztosító tartalékból 45% adóval lehetne csak pénzt kivenni. Egyből nem élne annyi cég máról holnapra. De ezt csak így zárójelben.)

A bevásárlóközpontokban rekordszámú az üres üzlethelység, 9,8%, ez új rekord és a járvány miatti online vásárlás térnyerése nem is kecsegtet túl sok jóval. Egyre több bevásárlóközpontban már orvosi rendelők, raktárak vannak, de olyan is akad, ahol egy komplett középiskola költözött az üres üzletek helyére.

Egy infógrafika a benzin áráról az Egyesült Államokban az elmúlt 103 évben, mai áron is. A legdrágább az üzemanyag az első világháború után volt, majd csak egy-egy rövidebb időszakra ment 3 dollár fölé, a 4 dollárt 2010-2011-ben közelítette meg újra. Az árakat egy gallonra kell érteni, ami 3,78 litert jelent.

Egy alapos elemzés az amerikai ingatlanpiacról erre, ha valakit érdekel. Ki vásárol, mit vásárol, mennyiért, stb.

Hétfőn a FED elnöke tartott egy beszédet, miszerint a járvány miatt továbbra is minden bizonytalan és kiszámíthatatlan, erre a hírre a tőzsdék nagyot emelkedtek. Igen, jól olvastad, emelkedtek. De ez sem tudta megmenteni a hetet, újra mínuszban zártak az amerikai indexek, de az esés megint csak nem jelentős, inkább érdemes stagnálásnak hívni ezt a teljesítményt.

A lezárások miatti otthonlétben megnőtt a lakosság energiafelhasználása itthon is. A tavalyi évhez képest a fűtés 7%-kal, de ez kevésbé mérvadó, hiszen ez időjárásfüggő. Az áramfogyasztás csak 4%-kal nőtt, leginkább ez az adat az, ami független a külső hőmérséklettől. A G7 cikke erre.

Gondolkodtál már, miért ennyire drágák a szemüvegek? Leginkább azért, mert a lencsegyártás és a keretgyártás 50%-a egy kézben van az egész világon. A CBC cikke erre. Hogyan rendelj olcsón szemüveget cikk erre.

Magyarország a költéseinek 2,1%-át a sportra fordította 2018-ban, ez majdnem háromszorosa az uniós átlagnak (0,8%), de még a második Észtország 1,2%-ához képest is rengeteg. De legalább sokkal kevesebb, mint a megelőző évek 2,4 és 2,5%-a. A G7 cikke erre.

Pénteken belengettek egy új, magánembereknek igénybe vehető napelem támogatást, ami akár 40%-nyi támogatás is lehet az eddigi ingyenhitellel szemben, de ennél többet egyelőre nem tudni.

Újra szóba került a kormány által egyre többször megemlített “minden eddiginél nagyobb lakástámogatási program”, ami annyira kell ennek a túlfűtött ingatlanpiacnak, mint törött szárnyú bagolynak az erdőtűz. A HVG cikke erre.

Az MNB nem akart kamatot emelni most kedden sem, ennek örömére összecsuklott a forint árfolyama, újra megközelítette a 370 forintot az euró. Ettől megijedve fű alatt mégis gyorsan kamatot emeltek, 0,6% helyett 0,75%-ot adnak a bankok betéteire. A forinton ez annyit segített, mint halottnak a beöntés, még mindig 363 forint felett jár az euró. Jó lenne, ha végre valami értelmes lépést látnánk a szakadék szélén való önfeledt táncolás helyett.

Bár sokan mondták, hogy a magyar gazdaságot nem akkor kellene tüzelni, amikor amúgy is túlhevült és egyszer vissza fog ütni, hogy az autóipart és a turizmust ennyire tolják, ezért a túlzottan egyoldalú termelés és szolgáltatás miatt nagyon sérülékeny a gazdaság, most ez is bekövetkezett, amiről Varga Mihály is beszélt a héten, hogy ami eddig előny volt, most az lett a gazdaság hátránya: túl nagy lett az autóipar szerepe és a turizmus súlya is. Hát igen, sokan már évek óta mondják….

Ki gondolta volna? Egy drogérialánc elárulta, hogy a járvány kitörése óta 12%-kal kevesebb ajakrúzst adnak el, viszont nőtt a (női) szemre használt kozmetikumok eladása. (Itt nem közöltek százalékot.) Mindenről a kötelező maszkviselés tehet.

Share

51 hozzászólás

 • Zee
  Imádom az utolsó hírt! Több ilyet kérek! Mondjuk én mindig inkább a szememet hangsúlyozom 🙂
 • KommentElek
  Sajnos összeszerelő üzem voltunk,vagyunk,leszünk. A szándék sincs meg arra évtizedek óta, hogy részben saját lábra állítsák az országot.
 • barna
  a magyar munkanélküliségi adatokról is tudsz olyan összefoglalót, mint az amerikairól?
 • Kiszamolo
  barna, ha lenne, szívesen kitenném, elhiheted. 🙂
 • Tomika
  A Zillow cikk 2016os, direkt? Frissebb is van?
 • Kiszamolo
  Tomika, egy friss cikk linkelt rá, nem is gondoltam volna, hogy nem idei felmérésre linkel. CSeréltem az újabbra.
 • domino
  A drága szemüveg problémára jó megoldás lehet Kiszámoló korábbi cikke:
  https://kiszamolo.hu/szemuvegrendeles-hatodaron

  Ehhez kapcsolódóan kérdezném azoktól, akik már próbálták, vagy értenek hozzá, hogy a online rendeléshez szükséges adatokat (pl.: pupillatávolság, stb.) megkapod egy sima látásvizsgálat után bármelyik szemész orvostól vagy akár az optikustól is?

  Köszönöm!

 • Macskafüle
  Matolcsy hamarabb csap fel hastáncosnak, mint hogy alapkamatot emeljen. Mióta az a holdkóros a jegybankelnök, azóta csak kamatvágás volt, emelés nem. Az utóbbi évek bérfelzárkózásának jelentős részét épp most eszi meg az infláció, de szarnak ezek magasról bele, csak az a lényeg, hogy lehessen tovább szórni az ingyenpénzt.
 • Macskafüle
  Amúgy Orbán azt nyilatkozta a héten talán a Reutersnek, hogy az MNB egy kormánytól független szervezet, és ha ők gyenge forintot csinálnak, akkor neki ahhoz kell igazodnia. Nyeltem egy nagyot, miután ezt a mondatot elolvastam…
 • Tamas
  Offtopic
  Sziasztok! Kérdésem lenne hogy a (jelenlegi helyzetben ) van e értelme map+(likvid és nem nulla kamat) kívül gondolkozni más befektetési formában tíz milliós összeggel ha egy éven belül valószínűleg az összeg fel lenne használva ingatlan célra. Tőzsdei befektetésekben nem igazán hiszek mert mindenféle logikát (vagy én nem látom) nélkülözve értékelődnek le és fel a különböző cégek. Vagy esetleg valami nyersanyag a fektezni(bár az arany és óriási rali után közben van).
  Létezik e olyan befektetés ami ezt a hozam likviditás “garantalt” felteleket teljesítenie főleg a diverzifikacio miatt is erdekel
 • random okos

  Sosem volt rá akkora szándék, mint most.
  A kérdés, hogy nem tudod, vagy nem akarod látni.

 • Kiábrándult
  Forinttal kapcsolatban ideje lenne már ha nem folytatnák az elmúlt tíz év szokását
  ibb.co/pxY9y6s
  És szinte mindegy milyen valutával hasonlítjuk a forintot, kivéve pár diktatorikus országot orosz, török…
  Egyre inkább el lehetelenitve az embereket ahogy egyre kevesebbet ér fizetés…
 • rmm
  Tamás, basszus, ha a pénzre 1 éven belül szükséged van, akkor ne csúfold már befektetésnek. A helyes neve: költőpénz. És azt csinálsz vele, amit akarsz, mert ilyen időtávon pont mindegy… minimális összeget hoz.

  Ha a részvények árfolyammozgására azt mondod, hogy mindenféle logikát nélkülöz, hogyan is gondolhatsz az aranyra! Az legalább egy nagyságrenddel kockázatosabb. Egy éven belüli időszakon ne is keress benne sok logikát. Mondjuk az ingatlan sem az a kockázatmentes eszköz, főleg ha lokális a történet. Legfeljebb az ember nem veszi ezt észre. “A tudatlanság áldásos.” – Cypher 🙂

  Ha tényleg 1 éven belül elköltöd, akkor sok lehetőséged nincs. Valami jó bankbetét, vagy az államkincstár “bankbetétje” a máp+. De hosszú távon, az igazi befektetéseidre nem ajánlatos a máp+, mert úgy el fog értéktelendni, mint a huzat.

 • Bambabababa
  Sportra költött összegen belül, kedves olvasó, tippeljen, h mennyi a foci részaránya. Második tippje pedig arról szóljon, h a túlsúlyossági ranglétrán hanyadik M.o.
  Kedves olvasó, nézze vissza a két tippjét, és állapítsa meg, h a foci tömegsport-e az Ön véleménye szerint?
 • Inevitable

  “De hosszú távon, az igazi befektetéseidre nem ajánlatos a máp+, mert úgy el fog értéktelendni, mint a huzat.”
  Ahogy én látom ez gyakorlatilag bármire igaz lehet. Meggazdagodni nem fogsz belőle, de legalább kiszámítható, remekül lehet vele lefedni a befektetéseid kockázatmentes részét. Nem igazán van alternatívája, esetleg más országok állampapírjai? De akkor meg ott van az árfolyamkockázat, ami pont elveszi a “kiszámítható” részét a dolognak.
  (Tamásnak, maximálisan egyet értek rmm-el a rád vonatkozó részben, ne akarj hazárdírozni egy évre a lakáspénzeddel. Rödidtávon ez olyan, mintha a rulettasztalnál feltolnád az egészet a pirosra. Vagy bejön vagy nem.)
 • Hufeisen
  Amennyiben kiderülnek a részletek az említett napelemtámogatásról, lesz még róla szó a blogon? Esetleg a 2024 utáni elszámolásról van valakinek új infója? Köszönöm!
  UI.: ilyen hasonlatok jöhetnek még 🙂
 • Gergő
  Engem az érdekelne, hogy mi a valódi helyzet itthon? Én sokat költök külföldi utazásra, ami most belföld lett ezért annak ellenére pluszban vagyok, h elmaradt az idei fizu emelés, kiesett némi bevétel. De mennyien dőlnek be tavaszig, akik pl. turizmusban v külföldieknek dolgoznak? Nem lesz itthon egy kis összeomlás fél éven belül?
 • L
  “olyan törékeny az Egyesült Államok gazdasági rendszere, hogy tízévente a jegybanknak kell megmentenie a teljes összeomlástól.”

  1.) A FED resze vagy nem resze az USA gazdasagi rendszerenek? Ha nem resze, akkor mi a FED? Ha resze, akkor miert furcsa az, hogy egy komplex rendszer egy bizonyos eleme a rendszer kilengese eseten annak stabilizalasat szolgalja?

  2.) Ki mondta, hogy a FED-nek KELL megmentenie az USA gazdasagat tizevente?

  3.) Valoban a gazdasag torekenysegerol szol az a sztori, hogy jegybankok(!!) vallalatok kotvenyeit+reszvenyeit vasaroljak vegtelenitett penzbol?

  “miért lehet megengedni azt, hogy a nagy cégek máról holnapra élnek”

  4.) Egy vilagjarvany esetere biztos realis elvaras a gazdasagi szereploktol a nem-csodbe menes? Ha evekig egyetlen utas sem ul repulore, kutya kotelessege lenne az Air France-nak evekig fizetni az alkalmazottakat? Miert lenne ez hatekony? Zombiceg

 • jurta
  “Egy drogérialánc elárulta, hogy a járvány kitörése óta 12%-kal kevesebb ajakrúzst adnak el, viszont nőtt a (női) szemre használt kozmetikumok eladása.”

  Forrást kérünk.

 • P-ter
  @rmm A MAP+ tényleg nem jó hosszú távra, de rövidre még annyira se, mert lépcsős kamatozású. Az első évben csak 3-3,5% a kamata mínusz az 1%, mert idő előtt kiveszed. Akkor inkább PMAP.
 • usespanner
  L,
  Véleményem szerint az államnak kéne kitömnie a légitársaságok zsebét, hiszen ő maga korlátozza az utazást. Ha leölik az állatodat h1n1 járvány miatt, akkor is kapsz kártalanítást az első évben.

  Hogy miért stadionokra költünk lakosnként évi 40.000.-Ft-ot az ingyenes két COVID19 teszt helyett, azt nem tudom, hacsak nem akarjuk ezeket a túlméretezett rémségeket tavasszal járványkórházként használni.

 • Tamás
  Köszi a kommenteket, a cél nem is a “meggazdagodás lenne belőle”, inkább az a zavaró hogy hiába évről évre nő ez az összeg lakás ház cél viszont nem közeledik , mivel hasonló ütemben ertekltelenedik az ember fizetése.
  Inkább az lenne a cél hogy hova éri meg addig is tenni hogy legalább a “valós” inflációval tudjam tartani a lépést.
 • Dörnyei József
  A szemüveg keretek nem csak drágábbak, de “költséghatékonyabbak” is. Már évek óta nem lehet vásárolni olyan szemüveg keretet, amibe tesznek anyagot is. Nekem most egy 10+ éves titánium keretes szemüvegem van. Vettem egy újat is, de az “költséghatékony”, azt majd csak akkor fogom használni, ha a mostani teljesen tönkre megy.

  Nem lenne talán hülyeség “jó” szemüveg keretet is gyártani és még drágábban adni. Én pl. vennék egyet a ma divatos szemét helyett…

 • wikipédia
  “A jegybank másnéven központi bank egy adott ország vagy országcsoport monetáris politikájáért felelős intézmény. Legfontosabb feladata általában a fizetőeszköz értékének megőrzése, az a mai modern jegybankok esetében legyakrabban az infláció alacsony szinten tartását, az árak stabilitásának biztosítását jelenti.”
 • -nb-

  A recept teljesen jó, tökéletes szemüveget csinálnak az alapján.
  amire figyelj:
  – pupillatávolság rendesen legyen mérve
  – ha progresszív kell, rendesen lövesd be az optikussal
  – a rendelésnél a keretméretet hasonlítsd össze valami meglévővel. Nekem kisebb lett, mint gondoltam, hál’istennek így is jó, már annyi ideje használom, hogy újat veszek rövidesen
 • Turizmusos
  re: Gergő

  “Engem az érdekelne, hogy mi a valódi helyzet itthon?…De mennyien dőlnek be tavaszig, akik pl. turizmusban v külföldieknek dolgoznak?”

  Én a turizmusban dolgozom (kiutaztatás) és a helyzet k– szar. A belengetett támogatások csak arra elegendőek hogy a haví mínusz kisebb legyen, de ettől még minden hónap veszteséges. A tavaszi első hullámot kibírták a tartalékokból a cégek és magánvállalkozók, bízva a jövőben. Jelenleg a jövő kilátástalan és miközben 11 milliárd megy a sportolóknak ennek a töredéke sem az utazási szektornak és az sem támogatás hanem bérkiegészítés. Céges szinten csak csökkenti a veszteséget, de veszteséget termelni nem sokiáig fenntartható… Nevetséges, sírnivaló. Több kolléga (diplomások is) már Ausztriában nézi a télre az állásokat: pincér, szobaasszony, … Engem is csak a család tart vissza, még…. Hát ez a helyzet.

 • sz.krisz
  @Tamás: Ha ingyenesen/olcsón utalsz, akkor MÁK számla, DKJ minél rövidebb lejáratra. Ha van szerződés, akkor az alapján lehet jobban tervezni.

  Itt a fő cél, hogy magadtól és a biztosítási ügynököktől megvédd a pénzedet, a második, hogy a banki költségeket minimalizáld (lakásvételnél pl. egy utalás/kpfelvét költsége már látszik), utána esetleg még a lakásavatóra a torta árát lehet nyerni kamatokon. Inflációt, alapkamatot, amerikai munkanélküliséget nyugodtan el lehet felejteni ilyenkor).

 • sanyi
  A bevásárlóközpontokban rekordszámú az üres üzlethelység, 9,8%, ez új rekord és a járvány miatti online vásárlás térnyerése nem is kecsegtet túl sok jóval. Egyre több bevásárlóközpontban már orvosi rendelők, raktárak vannak, de olyan is akad, ahol egy komplett középiskola költözött az üres üzletek helyére.

  ebben az a durva h gyakran nezek raktart es irodat, de nem latom, h olcsobb lenne es hegyekben allna pedig a home office is erositi elvileg a kinalatot.

 • tré

  Igen, optikushoz elmész, felír egy receptet. Azt kell feltölteni a honlapra.
  PD – pupillatávolság; Dioptria; Cyl – cilinder; ha bifokális kell, a közellátáshoz a dioptriakülönbség szerepel (ADD, mint addition, férjemnek pl. dioptria -5, ADD +3 azt jelenti, hogy abszolút értékben -2 dioptriás az olvasószemüvege). Ilyen esetben két PD szerepelhet, ha máshogy áll a két szeme távolra és közelre (“bandzsít”).
  Évek óta “október a látás hónapja”, úgyhogy szinte bármelyik Ofotért, Vision express ingyen vizsgál, lehet, hogy időpontot kell kérni. Amúgy 5000 Ft. Öcsém fizetett érte (nem októberben), majd nem helyben vette meg 20000 Ft-ért a szemüveget, hanem rendelt kettőt össz. 12e-ért.
 • lekváros_kenyér

  Mivel hetente a lakosság 0,1-0,3 %-a (tipp) kilátogat focimeccsre, ezért közös nemzeti érdekekünk, hogy mindenki beleadja a maga apróját. Ahogy én tapasztaltam focihoz legjobban értők aránya a pocak mérettel arányosan növekszik. Persze csak otthon sörrel, mert meccsen – mint tudjuk – senki se iszik alkoholt. 🙂
  Az elhízási statisztika messzire vezet. Régen az elhízást a gazdagság, jólét szimbólumának tartották, a gazdagok kiváltságának. Ezen logika szerint most a lakosság 25-30 %-a gazdag. Mégsem ezt tapasztaljuk.
  Felmerül a kérdés, ha dohányterméket nem szabad reklámozni mert káros. Cukros és sós termék reklámjaival miért lehet tömni a gyerekek agyát? Valamelyik nap a 10-15 perces reklámblokk alatt csupán 3 db reklámot számoltam ugyanattól a tojás formájú édességet is gyártó olasz cégtől és ez csak az egyik cég volt…
 • lekváros_kenyér
  Pár nulla kimaradt, bocsánat. 0,001-0,003 akartam írni. Lényeg talán érthető volt.
 • eSzemüveg
  Évek óta látogatom ezeket a magyar szemüveg/lencseüzleteket, és az összes akció, meg látás hónapja kamu.
  Mindig más néven van, más akciónak néz ki és végül ugyanannyit fizetek. Ha szemüveg, ha kontaktlencse…

  Az akció összetételének változása komolyabb tételeknél, esetleg jelenthet pár ezer forint különbséget a végén, de nem akciósan kb nem is lehet venni semmit.

  A netes rendelés helyett én inkább éltem a korábbi munkáltatómnál az “éleslátást biztosító szemüveg” opcióval, amikor is kötelesek kifizetni a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveg árát.

 • KommentElek
  OFF
  Tessék aláírni!
  https://digi.hu/IGEN
 • Zabalint

  Én fordítva látom, 15-20 éve épp a kicsi, vékony, alul a lencsét csak gumival tartó keretek voltak divatban. A mostaniak azokhoz képest tartósabbnak tűnnek. Legalábbis fém keretekre gondolok, mert én amúgy hiába szerettem volna mindig is műanyagot, sajnos túl nagy hozzájuk az orrom.

  Az árak pedig nem a keretek gyártói árai miatt magasak, hanem azért, mert az otpikusok komplex szolgáltatást nyújtanak, “ingyen” vizsgálnak, és személyre szabott terméket állítanak össze a gyári keretekből és lencsékből. Ráadásul van ahol mindezt 1 órán belül megcsinálják. Mindez az ár több mint felét kiteszi, ezért van az, hogy amelyik országban lehet mínuszos szemüvegből is kész, nem személyre szabottat kapni, azok töredékébe kerülnek.

 • attila
  Tévedsz! Nem korlátozza a légitársaságokat ! A határátlépés szigorítása miatt kevesebb ember megy ! Nyugodtan foglalhatsz gépet bárhova, csak lehet hogy ott is 10 nap karantén vár ahova mész illetve visszafelé szintén. Mi például a karácsonyi szünetben megyünk 10 napra, de kérdés hogy ha eszkalálódik itthon akkor beengednek-e egy kevésbé fertőzött országba majd….
 • gaborr
  @lekvaros_kenyer miért ne lehetne tömni a gyereket cukros cuccokkal? csak a hozzá kapcsolódó adót ki kell fizetni. Amit aztán az állam a nagy magyar cukrosüdítőgyártónak ad, több milliárd forintot. Keress rá, “HELL támogatás”. Legutoljára 8milliárdot kapott szeptemberben, de már volt több több milliárdos állami donáció feléjük.
 • tumpara
  attila: ha államilag szabályozottan 10 nap karantén vár az utasokra, akkor gyakorlatilag korlátozza a légitársaságokat. Jó, nem korlátozza, hanem ellehetetleníti (járvány miatt ugyebár nagyon helyesen). Persze tény, hogy a Wizzair-en kívül nem nagyon tartalékolt egyik légitársaság sem, szóval rettenetesen hülyék voltak, de az is tény, hogy a karanténkötelezettség miatt nem utazik az utasforgalom 90%-a. Támogatást lehetne adni tulajdonrészért cserébe, csak ez nálunk valamiért fel sem merül.
 • Husz János Puszita

  Rengetek cég lehet világszerte, aki a V alakú kilábalásban bízva kihúzta tartalékokból, támogatásból az első pár hónapot, nem csak a turizmusban. Hosszabb távon viszont nem tartható a veszteséges működés, a nagyobb elbocsátási hullám még csak most jön szerintem. A siszezon nagyon takarék lángon indul, Ausztria is korlátozásokat vezetett be a múlt héten. Itt sem vesznek fel annyi munkaerőt, mint a járványt megelőzően.
 • dcsxadfsq
  Warning: Összeírtuk a glamour napos akciókat a párommal, és a kuponos ajánlatok drágábbak lettek, mint az akcióban részt nem vevő üzletek nem akciós, hétköznapi árai.
  Korábbi években lehetett valamennyit spórolni (a meghirdetettnek a töredékét, de lehetett), most egyenesen drágábbra jött ki.

  Szóval tessék odafigyelni.

 • -nb-
  Háááááát, nagyon nem látszik, hogy a cégek a válság miatt próbálnának valamilyen kedveskedéssel vevőket csábítani.

  Kéne pl. 1 autó (buta úr autót vesz, az előző 20 éves és az is buta úr módjára új volt), némi extrával.
  Opel, Peugeot (gondolom ugyanaz), Ford, Renault, stb: az ára ott van, mint BMW, Mercedes, Audi.
  A vesszőparipám az automata váltó, ezt az alapmodellekbe nem lehet felárért sem kérni. Egy 4méter körüli opel kisautó 6 M felett van, semmi extra, csak automata. Renault a 10M-ós ár alatt nem is kinál automatát. Suzuki semmennyiért sem.
  A kereskedések a készletet akarják eladni, ha neked nem jó, mexívtad.
  Ha nem akarsz fizetni, kb. 1 szinből választhatsz, ha fizetsz borsos felárat, akkor akár 3-4-ből is! Micsoda technika kérem szépen!

  Szóval milyen válság? nincs itt válság, dübörög az autóipar éstovábbá a kereskedelem is! A vevők pedig sorbaállnak!

  Vagy valamit nem értek?

 • naa
  Csomó mindenre kevesebbet költöttünk idén (étterem, utazás, nyaralás, szolgáltatás), más dolgokra viszont többet (tárgyak), szóval részünkről ugyanúgy pörgettük a gazdaságot, csak más szektorokat…

  Eszembe jutott, hogy egy csomó, nem közvetlenül érintett cégnek külön jó lehetett a nagy utazási visszaesés. Kevesebbet szórtak el az alkalmazottak és a menedzserek külföldi meetingekre, konferenciára, stb. utazással, repjegy, taxi, szálloda, kollegákkal evés/ivás céges kontóra, stb. Az általános válság-hangulatban némi egyéb költségcsökkentés…
  Ha a K alakú recesszió is igaz, mármint hogy a szegények szívtak inkább, a fizetőképes kereslet ugyanúgy megmaradt sok iparágban, akkor ebből sok cég még pluszban is kijöhet, különösen, ha Covid után is marad a kevesebb utazás, több online/remote munka. Persze akinek fáj, az kevesebbet költ bármire – így gyűrűzik tovább mindenhova, de azért… ?

 • Tee Bee
  -nb-

  Nem.
  A gyenge Ft és a kibocsátási normák miatt nincs olcsó kocsi:

  totalcar.hu/magazin/velemeny/2020/02/19/hogyan_vegezzuk_ki_a_takarekos_autokat_a_kornyezetvedelem_neveben/

 • Moltiszanti

  A map+ kamatai az első évben 3,5 és 4%.
  A buntetokamat ha nem kamatfordulokor veszed ki, mivel akkor nulla, az nem 1%, hanem 0,25%
  Azt írod nem jo rövid távra.
  Tudsz valamit rövid távra ami likvid, bármikor visszaváltható minimális költséggel és az alternatívája lehet?

 • Dreamer
  Zee

  Imádom az utolsó hírt! Több ilyet kérek! Mondjuk én mindig inkább a szememet hangsúlyozom

  Ez tetszik! 🙂 Maszkviselés ide, maszkviselés oda, én rúzsozok. Arckrémem is több fogyott, igaz, azért, mert végre volt idő párszor bekenni az arcomat. 🙂
  A munkanélküliség talán fog változni lassan, sok boltnál látom, hogy embereket keresnek. A fogyasztás látványosan csökkent, sok üzletben még mindig vannak hiányos polcok és ami megdöbbentő, sorokat vettek ki, sokkal nagyobbak az üres, “közlekedő” részek.
  A benzin most már visszament 2 dollár fölé.
  Az újságokban sokkal kevesebb a kupon, mint a vírus előtt. Az éttermek pedig átálltak elviteles összekészítésre és kiszállításra is.

 • lekváros_kenyér
  Az általad említett cég energiaital-gyártó, ne keverd a sima üdítőitalgyártókkal. Még megsértődenek. Ha jól tudom a chips adó miatt amúgy is édesítőszereket használnak, nem cukrot. Az energiaital még hasznosabb a fiatal szervezetnek. Legalább annyi energiát adna nekik, hogy a szemetesig – még csak nem is a szelektívig – elvigyék az aludobozt…
 • -nb-
  OFF

  értem én, hogy gőzgép, de mi hajccsa a vonatot? ! 🙂
  Szóval azután, hogy a teljes autósújságírást az autógyártók szponzorálják (tisztelet a kivételnek, de van-e olyan?), bármit is elhiszel, amit autósujságíró ír? 🙂 Igen, a forint esett 10%-ot, és igen kell fizetni kb. 500ezer büntetést, ebből simán kijön, hogy mondjuk a 4 milliós autót azt 7-ért kell adni.
  Továbbá az is egyenesen következik, hogy 10 milliós autónál 5-20 ezer forintos extrák vannak, ez mondjuk mind1, mert úgysem rendeli meg neked a kereskedő.
  És az is következik, hogy pl. opelnél (bocs, ez jött utoljára) adaptív tempomat csak nagy motorral lehet, kivéve, ha plussz 1 misiért rendelsz optikai tuningelemket, mer’ akkor a kicsivel is. WTF?
  /OFF
  Szóval szerintem az látszik, hogy nagyon megy a bolt, a vevőket le lehet tojni. Hol van itt válság kéremszépen?
 • gaborr
  otp nyugdíj visszatér 2020

  otpnyugdij.hu/hu/elso-befizetese-tobbet-er2020

 • gaborr
  @lekvaros_kenyer még hogy leenergiaitalgyártózod magyarország büszke cukrosüdítőgyárát! én sértődöm meg 🙂 bizony van műanyag palackos cukros üdítőjük:
  mlenergy.hu/shop/xixo/xixo-cola-15l/

  és hogy honnan nyerik a cukrot? (a cikkben vannak tárgyi tévedések)
  vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/cukorsilot-epit-a-hell-3072860/

  amúgy meg igen, koffeinre nagy adagban van szükségük a mai fiataloknak, akkora a hajtás. 😀

 • lekváros_kenyér
  Köszi! Látszik, hogy nem fogyasztok ilyeneket. A kólájukat most látom először.
 • jami

  Minden rajta van a vizsgálati eredményen.
  Én több szemüveget is rendeltem már, teljesen jók.
  Most várom épp a látás hónapját és majd az októbei eredménnyel rendelek 😉