Na de ki vesz mobil előfizetést?

2017-05-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Régóta foglalkoztat a gondolat, ki az, aki mobil előfizetést vesz magának? Úgy értem, normál lakossági áron bemegy a szolgáltatóhoz és előfizet két évre.

Eddig sem volt jó üzlet, de mióta estek a feltöltőkártyás előfizetések percdíjai, végképp nehéz megérteni, miért választja valaki ezt a lehetőséget.

Kíváncsi voltam, mennyibe kerülne egy-egy díjcsomaggal különböző havi beszélgetés.

A Telekom új előfizetéseit hasonlítottam össze a Telekom Domino Most csomagjával. (A Most opciót fél évenként hosszabbítják, de mivel a konkurencia is ennyiért adja a saját feltöltőkártyás előfizetéseit, kicsi az esélye, hogy nem hosszabbítják meg.)

Az előfizetésnél nagy probléma, legyen szó beszédről vagy internetről, hogy akkor is buksz, ha nem használod fel az előre kifizetett keretet és akkor is, ha többet használsz fel annál. (Beszédnél a plusz percek ára 35 Ft, a plusz netet 200 vagy 1000 MB-es csomagokban tudod megvenni.)

A Domino Most-nál minden kötöttség nélkül 9 Ft-ért hívsz Telekom mobilt és 19 Ft-ért minden mást. Mivel a mobilok fele telekomos, így az átlagos percdíjad 14 Ft. (Vannak feltöltési bónuszok, ingyen internet és ingyen hívás, de ezekkel nem komplikálom, mert 2 hét alatt elvesznek. Egyébként 2.500 Ft-os feltöltésnél 325 Ft-ot jelent a kedvezmény, 5.000 Ft-os feltöltésnél 650 Ft-ot azaz 13%, ha felhasználod 14 napon belül. Ha van kedved, ezt is vedd figyelembe. Ja, és a Telekomnál kétszer töltünk kéthetente 2.500 Ft-ot és nem egyszer 5.000 forintot. :))

(Az előfizetésnél is azzal számoltam, hogy a hívások fele hálózaton belülinek minősül.)

A Domino internetnél 4 GB-ot kapsz 4.000 Ft-ért, ezt addig kell elhasználnod, amíg él az előfizetésed. Vagyis akár több évre is beoszthatod. Tehát, ha akarod, havi 50 MB-ot használsz belőle, vagy akár 5 GB-ot. Időkorlát nélkül 1 Ft-ot fizetsz egy megabyte-ért.

Az előfizetéseknél vannak különleges kedvezmények (20% az előfizetési díjból, ha telekomos otthon a tévéd és a neted is, stb.), de ez messze vinne, mert nem lenne-e olcsóbb UPC-re vagy Digire váltani, mint amennyit nyersz a 20%-on, stb. Úgyhogy ettől is eltekintettem, ahogy a feltöltőkártya bónuszától is.

Ha aláírsz két év hűséget (elég nagy kötöttség ám!) kapsz az előfizetésekből 300-500-1000-4000 Ft havi kedvezményt, vagy ez helyett vehetsz olcsóbb, ám hálozatfüggő telefont, ez nincs a táblázatban. Ha te ezt bevállalod, ennyit vonj le a havi díjakból. Viszont próbáld meg számszerűsíteni a két éves elkötelezettség költségét és kockázatát is. (Bár még így se olcsóbb szinte soha az előfizetés.)

Vezetékes telefonnal nem cifráztam, azokat én csak szolgáltatóval való csevej esetén hívom és VOIP-ról, mert úgyis minimum 10 perc szokott lenni.

Most almát az almával hasonlítunk össze, flottás díjszabás meg VOIP nem játszik.

Akkor a számok telefonálás esetén:

A feltöltőkártya kenterbe veri az összes előfizetést havi ezer percig. (Ne felejtsd el levonni a kétéves hűség esetleges kedvezményeit, azt a táblázat nem tartalmazza.) A Dominonál is van lehetőség korlátlan hálózaton belüli beszélgetésre havi 3.990-Ft-ért és korlátlan beszélgetésre 14.990 Ft-ért, de ezzel már nem akartam bonyolítani.

A hozzávaló internet díjai havonta:

Amint látjuk, például 200 perc beszélgetés másfél giga internettel kötöttség nélküli Domino kártyánál 4.300 Ft, a legolcsóbb előfizetésnél pedig 7.890 Ft.

De alig találunk olyan beszéd-internet párosítást, ahol olcsóbb lenne az előfizetés.

Felteszem hát a címbeli kérdést: de akkor ki vásárol mégis lakossági előfizetést? 🙂

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram