Na de ki vesz mobil előfizetést?

Régóta foglalkoztat a gondolat, ki az, aki mobil előfizetést vesz magának? Úgy értem, normál lakossági áron bemegy a szolgáltatóhoz és előfizet két évre.

Eddig sem volt jó üzlet, de mióta estek a feltöltőkártyás előfizetések percdíjai, végképp nehéz megérteni, miért választja valaki ezt a lehetőséget.

Kíváncsi voltam, mennyibe kerülne egy-egy díjcsomaggal különböző havi beszélgetés.

A Telekom új előfizetéseit hasonlítottam össze a Telekom Domino Most csomagjával. (A Most opciót fél évenként hosszabbítják, de mivel a konkurencia is ennyiért adja a saját feltöltőkártyás előfizetéseit, kicsi az esélye, hogy nem hosszabbítják meg.)

Az előfizetésnél nagy probléma, legyen szó beszédről vagy internetről, hogy akkor is buksz, ha nem használod fel az előre kifizetett keretet és akkor is, ha többet használsz fel annál. (Beszédnél a plusz percek ára 35 Ft, a plusz netet 200 vagy 1000 MB-es csomagokban tudod megvenni.)

A Domino Most-nál minden kötöttség nélkül 9 Ft-ért hívsz Telekom mobilt és 19 Ft-ért minden mást. Mivel a mobilok fele telekomos, így az átlagos percdíjad 14 Ft. (Vannak feltöltési bónuszok, ingyen internet és ingyen hívás, de ezekkel nem komplikálom, mert 2 hét alatt elvesznek. Egyébként 2.500 Ft-os feltöltésnél 325 Ft-ot jelent a kedvezmény, 5.000 Ft-os feltöltésnél 650 Ft-ot azaz 13%, ha felhasználod 14 napon belül. Ha van kedved, ezt is vedd figyelembe. Ja, és a Telekomnál kétszer töltünk kéthetente 2.500 Ft-ot és nem egyszer 5.000 forintot. :))

(Az előfizetésnél is azzal számoltam, hogy a hívások fele hálózaton belülinek minősül.)

A Domino internetnél 4 GB-ot kapsz 4.000 Ft-ért, ezt addig kell elhasználnod, amíg él az előfizetésed. Vagyis akár több évre is beoszthatod. Tehát, ha akarod, havi 50 MB-ot használsz belőle, vagy akár 5 GB-ot. Időkorlát nélkül 1 Ft-ot fizetsz egy megabyte-ért.

Az előfizetéseknél vannak különleges kedvezmények (20% az előfizetési díjból, ha telekomos otthon a tévéd és a neted is, stb.), de ez messze vinne, mert nem lenne-e olcsóbb UPC-re vagy Digire váltani, mint amennyit nyersz a 20%-on, stb. Úgyhogy ettől is eltekintettem, ahogy a feltöltőkártya bónuszától is.

Ha aláírsz két év hűséget (elég nagy kötöttség ám!) kapsz az előfizetésekből 300-500-1000-4000 Ft havi kedvezményt, vagy ez helyett vehetsz olcsóbb, ám hálozatfüggő telefont, ez nincs a táblázatban. Ha te ezt bevállalod, ennyit vonj le a havi díjakból. Viszont próbáld meg számszerűsíteni a két éves elkötelezettség költségét és kockázatát is. (Bár még így se olcsóbb szinte soha az előfizetés.)

Vezetékes telefonnal nem cifráztam, azokat én csak szolgáltatóval való csevej esetén hívom és VOIP-ról, mert úgyis minimum 10 perc szokott lenni.

Most almát az almával hasonlítunk össze, flottás díjszabás meg VOIP nem játszik.

Akkor a számok telefonálás esetén:

A feltöltőkártya kenterbe veri az összes előfizetést havi ezer percig. (Ne felejtsd el levonni a kétéves hűség esetleges kedvezményeit, azt a táblázat nem tartalmazza.) A Dominonál is van lehetőség korlátlan hálózaton belüli beszélgetésre havi 3.990-Ft-ért és korlátlan beszélgetésre 14.990 Ft-ért, de ezzel már nem akartam bonyolítani.

A hozzávaló internet díjai havonta:

Amint látjuk, például 200 perc beszélgetés másfél giga internettel kötöttség nélküli Domino kártyánál 4.300 Ft, a legolcsóbb előfizetésnél pedig 7.890 Ft.

De alig találunk olyan beszéd-internet párosítást, ahol olcsóbb lenne az előfizetés.

Felteszem hát a címbeli kérdést: de akkor ki vásárol mégis lakossági előfizetést? 🙂

Share

162 hozzászólás

 • István
  UPC-nél van (volt?) ilyen mobil csomag, hogy 7000 forintért KORLÁTLAN mobilnetet kapsz + 300 perc és 300 sms.

  3-4 gigát alapból elhasználok, így ez volt a legolcsóbb anno.

 • axt
  Válaszom: aki kényelmes, és nem akar a feltöltéssel szarakodni. Nekem nagyon sokáig volt feltöltős pont az ára illetve a rugalmassága miatt. Utáltam. Mindig azon szöszöltem hogy akkor mikor mennyit töltsek rá, mennyit beszélhetek le róla, stb. Amióta (céges) előfizetéses vagyok, semmi gondom az egészre, csoportos beszedéssel megy minden, aztán nem kell szöszölni hogy tudok-e még beszélgetni / netezni vagy sem.

  Ez épp olyan, minthogy ki vesz bérletet egy parkolóházba, mikor sokszor a napijegy jobban megéri? Hát pont az, aki kényelmes és nem akar az aprópénzzel meg az automatával szöszölni minden nap. Ez a kényelem ára. Szerintem megéri.

 • Kiszamolo
  István, mondjuk 2 MB/sec-hez azért kell türelem is. 🙂
 • Körtefa
  Torzító tényező, hogy a kártyás hívások egész perceknek minősülnek, az előfizetések meg általában másodperc alapúak.
 • Tibor
  Akinek ezt koll alairni az egyforintos okos telefon miatt…
 • Kiszamolo
  axt, rátolni bankkártyával 20 másodperc alatt 20 ezret egy feltöltőkártyára mennyiben jelent szöszölést?
 • Topfly
  Az előfizetés kényelmesebb. Beállítod a banknál a csoportos beszedési megbízást és soha nem fogynak el a perceid és nem kell feltölteni a telefont. A legrosszabb, ha egy fontos beszélgetés közben fogynak ki a perceid és szaladgálhatsz újratölteni a telefont.
 • axt
  Kiszamolo nekem sokkal régebben volt, nem tudom manapság hogy megy. Akkoriban nekem oda kellett menni egy ATM-hez és ott feltölteni bankkártyával. Ez nekem nyűg volt, mert vagy nem volt jó az ATM vagy ott álltak előtte meg egyáltalán, oda kellett menni egy ATM-hez. Az sokkal jobb, hogy havonta csoportossal kifizetődik és semmi gondom rá. Megjegyzem most 3500 körül fizetek fogalmam sincs mennyi beszélgetésért mert nem használom ki és 2 GB netem van.
 • Kiszamolo
  Körtefa, hát persze. 🙂

  belföldi, valamint külföldi előfizetőkkel folytatott beszélgetések számlázása egyperces
  egységekben történik

  telekom.hu/static-tr/sw/file/Lakossagi_aszf_5a_melleklet_dijak_mobil_havidijas_ertekesitheto_20170501_uj.pdf

 • szabó donát
  Gyereknek, igen könnyen érthető okokból
 • István
  ,
  aggódtam én is, hogy kevés lesz, de 2 megabiten a HD youtube szaggatás nélkül megy. Több mint 1 éve használom, sosem kellett “várnom” a rossz értelemben pl oldalak betöltésére. Nem egyszer az otthoni UPC-s netem helyett használom laptopon is, mert ez legalább stabil 2MB (ez mondjuk a UPC-t is minősíti).
  Netezéshez, youtubozáshoz (55 colos tévén, HD-ban), kiváló.
  50 megás alkalmazást 3 perc alatt tölti le, ami valóban nem túl gyors, cserébe mehet egész nap a youtube, akármi.
  Nagyon meg lehet szokni 🙂
 • Kiszamolo
  Topfly, ugyanmár.

  Bármikor látom, mennyi az egyenlegem, bármikor fel is tudom tölteni a telefonomról, az egész macera kerek 20 másodperc.

  Ha nem akarok vele szüttyögni, egész évre előre feltöltöm.

  Miről beszélünk?

 • tip
  Alacsony egyenlegnél automatikus feltöltés (csop. beszedés v. hasonló) nincs még?
 • Grza
  A kiszámoló flotta nem lesz újratárgyalva esetleg? :)))
  (Egyébként hogyhogy eltűnt minden info erről?)

  A telekom legújabb áraival már nem annyira tuti a dolog – különösen az Internet árak – (na persze még így is olcsóbb a listaárnál, csak már nem annyira), talán engednek valamit a flottásból is.

 • szocske
  nagyon egyszerű a válasz a kérdésre:
  az veszi az előfizetést, akinek kell a legújabb ájfon, de sosem látta még egyben az árát.
  félek elég sokan vannak…
 • Topfly
  Én úgy emlékszem, hogy van olyan szabály, hogy minimum 3 havonta vagy valami hasonló fel kell tölteni a kártyát újabb egyenleggel. Nem tudod egy feltöltéssel elintézni a 12 hónapot, de javítsd ki ha tévedek.
  Az egyenlegedet hol látod? Még nem használtam feltöltő kártyás mobilt.
 • Kiszamolo
  Grza, a flotta működik, csak a szolgáltató morcos lett, hogy írtam róla.

  A flottás olcsóbb és az tényleg másodperc alapú.

 • szabó donát
  lemaradt: eddig csak gyereknek volt érdemes, bocsánat.
 • Kiszamolo
  Topfly, tévedsz. 🙂

  Már a 2.500 ft-os feltöltés is egy év rendelkezésre állást jelent.

 • EG0
  “flottás díjszabás .. nem játszik.”
  Én meg pont azon gondolkoztam, hogy van-e még ember, aki nem flottában van? Rengeteg a gyakorlatilag bárkinek hozzáférhető flotta, és tipikusan flottán belül díjmentesek a hívások, tehát komplett családoknál ez jelentős előny tud lenni.
  Másrészt már a legkisebb flottás csomagban foglalt lebeszélhetőség se szokott a család nagyobb részénél elfogyni (pont a díjmentes egymás közötti miatt), szóval lehet, hogy prepaid-del se jönne ki (sokkal) drágábbra. 🙂
  A korlátlan csomagoknak viszont sokan bedőltek, havi 2-3 óra beszélgetéshez megvették, és ahhoz bizony nem éri meg.
 • Ildiko70
  Nekem a fiúknak UPC-s előfizetésük van, nem lassúbb a netjük, mint az én telekomosom és nekik még 3490 Ft-ért sikerült venni a korlátlan netet+50 perc és sms-t.
  @Körtefa Csak a flottás előfizetések másodperc alapúak, a simák percesek mindenhol.
 • Kiszamolo
  EG0, persze, de ez a cikk most nem arról szól, mikor mi éri meg a legjobban, hol a Viber, hol a VOIP, hol a flotta, hol a feltöltőkártya.

  Van Kiszámoló Flotta is, de most az egyszerű lakossági ajánlatokat néztem meg, nem a mindenféle egyéb alternatívát.

 • Grza

  Nekem otthon van 2MB ADSL mert az egész házban ez az egyetlen elérhető vezetékes internet (és az ügyintéző nem mondta biztosra, amikor 1MB-ről akartam emeltetni 2-re hogy tuti menni fog! Szerencsére igen.) Mindez havi 7000Ft-ért…
  Na amire ki akarok lyukadni, hogy ez konkrétan semmire nem jó, lassú borzalom, telefonra se lenne elég, otthonra meg főleg, nem is értem hogy hogy jó ez neked 🙂 Nem használsz semmit? 😀
  youtube akkor megy ha nem HD-ban nézed, a 720p már esélytelen, talán esetleg ha nem csinálsz semmit közben, de mobilról netezve néha inkább kikapcsolom a wifit, és használom a mobilnet keretemet, mert megőszülök olyan lassú 🙂

  Egyébként eszerint: en.wikipedia.org/wiki/YouTube#Quality_and_formats a 2MB nem biztos hogy elég a 720p-re, erősen videofüggő. Ld. 1 – 3.5MB/s, és ugye az 2 megás net csak akkor ad stabilan 1-et ha semmi mást nem csinálsz!

 • Grza
  Tudom, hogy megy a flotta 🙂 A kérdés annyi volt hogy a nagy lakossági árrendezésük után nem akarnak-e jobb árat adni a flottára is? Persze ha nem, akkor sincs semmi, mert a lakosságinál sokkal jobb, csak érdeklődöm 🙂
 • szocske
  @István, ÁSZF szerint az UPC korlátlan netet nem oszthatod meg laptopra, másik telefonra stb.
  Azt nem tudom ezt ellenőrzik-e bárhogy, egy fórumon azt írták az okosok, hogy technikailag van erre lehetőség (engem is meglepett).

  Ettől persze a gyakorlatban még tökéletesen működhet a megosztás.

 • expect
  “ki az, aki mobil előfizetést vesz magának?”
  Jellemzően aki telefont is vesz. És nem, nem azért, mert ” kell a legújabb ájfon, de sosem látta még egyben az árát”, hanem azért, mert előfizetéssel összességében 40-50%-kal olcsóbb telefont venni.
 • maveryck
  Aki UL-t, drága személyi kölcsönt, jövedelmi viszonyához mérten drága autót. Gondolom, nyomós érv szokott lenni, hogy olcsóbb így egy új telefon, illetve, hogy mivel kapsz kedvezményt (ha csekély mértékben is) , így jobban be tudod magyarázni magadnak, hogy miért veszel egy újabb, drágább telefont amire semmi szükséged.
 • Kiszamolo
  exept, nézd meg az árakat. 10-20 ezerrel olcsóbb, egy közepes csomagnál konkrétan 18 ezer forinttal. De ezért két év hűség és kártyafüggő készülék. A linken ott van, melyik csomagnál melyik telefonból mennyi kedvezményt kapsz.

  Ráadásul a telenornál volt az régeben (most nem tudom), hogy mellette a Mediamarktban olcsóbb volt a kártyafüggetlen készülék, mint a hiperakciós ajánlat 2 év hűséggel.

 • Kiszamolo
  Grza, asszem októberben lesz alkualap, akkor jár talán le az első két év.
 • szocske
  , Grzahoz csatlakozva, a flottás beszélgetés korrekt, de az internet opciókon jó lenne valamicsikét csiszolni 🙂
  Előre is köszi!
 • Móni
  Aki még a Domino Most és társai előtt kötött hűségidős szerződést, amikor még sokkal magasabb volt a feltöltőkártyás percdíj.
 • Kiszamolo
  Szocske, Attila intézi, de gondolom fog alkudni. Egyébként meg azért van kétkártyás telefonunk, hogy betegyünk mellé egy másik, netes kártyát. 🙂
 • Jelentéktelen Hangya
  Aki nem akarja évente azonosíttatni magát. 🙂

  De komolyan: elég kellemetlen lehet, amikor beszélni kéne, és limitál a feltöltőkártya, mert nem mindig van az ember olyan helyzetben, hogy feltöltse.

  Mindez extra kellemetlen lehet pl. külföldön.

 • Paprikajancsi007
  En is irtam mar kiszamolonak flottaval kapcsolatban,de nem akar rola cikket közölni.A lenyeg mondjuk ott van prohardver forumon akit erdekel.
  5000ft kornyeken van korlatlan mobilnet huseg nelkül,es nem 2 megas mint a UPC-s.:)
 • Imre
  Szerintem is a készülékvásárlás meg a kényelem lehet az oka.
  Nekem mondjuk flottás van, de amikor mobilinternetet kerestem külön, akkor megnéztem a hang alapú előfizetéseket is: egész egyszerűen nincsenek olyanok, amelyek megfelelnének a mai igényeknek.
  Majd pár év múlva kijönnek vele.
  Ahogy 4-5 év késéssel jöttek ki a korlátlan csomagokkal is: amikor már annyi alternatív megoldás van, kihozzák. Bár a Telenor szerint imádják az ügyfelek ezekez az új csomagokat.
  Nekem most olyan csomagra lenne igényem, amelyben 0 percet kell előre megvenni és 15-19 .- Ft környékén van a percdíj – annyi, amennyit beszélek (ez kb. havi 10-15 perc) és hozzá egy 20-30G-s adatcsomag. Tehát egy olyan mobilnetes csomag, amellyel azért lehet beszélni is.
  Na, ilyen nincs, néhány 10 percet meg kell venni mindenképpen, pár ezer forintért havonta, ami teljesen felesleges.
 • Kiszamolo
  Móni, akkor se érte meg 35 Ft-ért előfizetni, a Domino akkor is hasonló volt.
 • Kiszamolo
  Furcsa, nem emlékszem olyanra, hogy elfogyott volna a beszédem. A net már igen, de ott se volt nagy kunszt újra feltölteni az egyenleget.

  Tényleg nem értem, talán 200 kilométert kell utazni egy feltöltéshez? A mobilappban megcsinálom két kattintással.

 • Tamas
  Én azt vettem, az 1 forintos telefon miatt, Vodafone Red, havi 16 rongy (igaz a cég a havidíjat téríti, míg telefont nem ad).
  Persze ha saját zsebre menne, nem fizetnék elő 🙂
 • Móni
  Nekem 45 Ft körüli percdíjról vannak emlékeim, igaz akkor még Telenor. De amúgy a mostani percdíjakkal tényleg nem éri meg.
 • Robi
  Abszolute nem szakmai hozzaszolasom, hogy a tablazat szinein csiszolni kene 🙂 Kerj meg valami jo izlesu ismerost, hogy segitsen :)))))))))))) En mindig a felesegemmel meoztatom le az ilyesmit.
 • Kiszamolo
  Sokáig nem értettem azokat, akik egy teljes buszon utazás időtartama alatt telefonon beszéltek a semmiről. De a tényleg semmiről. “Most kanyarodtunk be a Templom térre, előttünk fékezett egy autó, anyázik a sofőr” és a többi.

  Aztán valaki felvilágosított, ők azok, akik szinte ingyen drága telefont vettek, 20 ezer forintos havi díj mellett, de rájöttek, hogy tulajdonképpen senkinek nem telefonálnak, korlátlan hívás ide vagy oda, ezért telefonálnak állandóan, ha kell, ha nem. Hogy valamicske visszajöjjön a havi díjból.

 • axt
  Kiszamolo sokféle ember van. Van akinek a két kattintás is nyűg. Nem véletlenül van nekem mindenem csoportoson. Be lehetne fizetni a gázszámlát a neten 2 kattintással? Be. Nyűgnek érzem? Annak.
 • Kiszamolo
  Robi, tudom, hogy ronda. Libre Office és nem találom a szép táblázatot csináló funkciót. A régebbi kiadásban megvolt, kellett nekem frissíteni.
 • Olcsó János
  Ezen a kérdésen én is sokat gondolkodtam! 🙂
  Háromfelé osztanám az embereket:

  1) Akinek nem kell telefon: őket általában valami nagyon szánalmas %-kal próbálják behúzni a hűségszerződésbe. Többnyire egyszer belemennek és megtanulják, hogy hűségszerződést többé soha.
  2) Akinek iPhone kell de izibe: aláírják a hűségszerződést, hogy mihamarabb kézbe foghassák a menőség eme manifesztációját és közben nem törődnek vele, hogy 2 év alatt kifizetik a normál ár 130%-át. Ennyi erővel akár Provident hitelből is vehetnék.
  3) Akinek kell telefon, de nem iPhone: ők szintén kifizetik a telefon bolti árának a 130%-át, ahelyett, hogy megvennék a boltban 100%-on. Vagy vennének egy azonos (gyakran jobb) technikai specifikációval rendelkező telefont Kínából.

  Akinek egy csöpp esze van és macerásnak érzi a feltöltőkártyást, az beszáll valamilyen flottába. Lehetőség szerint hűségszerződés nélkül.

 • GRatta
  Régebben tényleg megérte előfizetéssel venni telefont, mert sokkal olcsóbb volt. Újabban viszont pl. a vodafone-nál már jelentéktelen a kedvezmény, vagy rádobnak egy “készülékdíj” nevű plusz költséget az előfizetési díjjal, tehát lényegében egyfajta hitellel adják a telefont az előfizetéshez, nem pedig kedvezménnyel. Ráadásul az előfizetések is egyre kedvezőtlenebbek, ezért már vagy 6 éve ugyanabban a díjcsomagban vagyok, ami már rég megszűnt (persze, folyamatosan próbálnak meggyőzni, hogy mennyivel jobban járnék egy új díjcsomaggal, annak ellenére, hogy több pénzért adnak kevesebb percet…).
  A régi tapasztalatok miatt nem is néztem mostanában a kártyás díjszabásokat: régen fordítva volt, a kártyás percdíj sokkal magasabb volt, mint az előfizetéses. Úgyhogy köszi a tippet, lehet, hogy én is váltok kártyásra.
 • István

  szerintem nem ugyanarról a 2 megabitről beszélünk. 🙂 Bármikor nagyon stabilan beáll a speedtest.net 2,05 MB/s-re.
  720p-ben nem szaggatnak a videók (!!), rendszeresen youtubeozok laptopról.
  Szerintem neked nem jön olyan stabilan, vagy nemtom.

  A “nem elég” és “semmire sem jó” mit jelent? Bármit azonnal megnyit, betölt, 0,25 megabájt/sec sebességgel, ami netezéshez / fb / youtube / netbank / skype / stream / stb -hez elég (akadozás nélkül!).
  Sokféle netem volt már, előtte telekom LTE-t használtam.

  DISCLAIMER: laptopon 4-5 ablak ha megy egyszerre, háttérben youtube stb, nyilván belassul könnyen. Egyedül használva, mobilon viszont soha nincs baj vele.

 • Gery Greyhound
  Kényelmes és praktikus. Rühellem és kerülök minden olyan dolgot, ami körülményes, lassú, el kell menni érte valahova, stb 🙂 A másik szempont a készülék, feltöltősen többet és egy összegben kell kifizetni, két év alatt nem spórolok rajta annyit.
 • UnknownPlayer
  Ráadásul a telefonodról is könnyen feltöltheted az egyenlegedet, én erre az iCsekk alkalmazást használom.
 • Szaky
  Teljes mértékben igaza van a Miklósnak! Én most “dominósítottam” 4 mobiltelefont. Kiszámolni sem merem mennyi volt a felhasználatlan beszélgetés és adat. Most meg lebeszéljük az utolsó percig ill. bit-ig. Kb 1 perc feltölteni ha lassan csinálom. A T-Mobilnál meg az egyenleget is látom.
 • Zoltán
  @Kiszamolo: Tényleg elgondolkodtató a a feltöltős díjcsomag, de a részleteken, illetve a figyelmen kívül hagyott kedvezményeken múlik, hogy kinek is éri meg.
  Ha a Domino Most árába beleszámoljuk a 3990 Ft korlátlan hálózaton belüli opciót, akkor már nem éri meg annyira a Mobil L díjcsomaghoz képest (150 perc hálózaton kívül+korlátlan hálózaton belül Most: 6840 Ft, Mobil L: 5500 Ft, amiben nincsenek benne a kedvezmények). Ezzel csak arra szerettem volna rámutatni, hogy nem feltétlenül olcsóbb a feltöltős díjcsomag, ellenben bizonyos esetekben valóban alternatíva lehet.