Olvasói kérdés

Az év vége felé megszaporodnak az adóvisszatérítés érdekében kötött nyugdíjtakarékosság miatti kérdések. Hogy ne kelljen annyiszor leírni ugyanazt, egyre itt válaszolok.

A kérdés az volt, hogy kötöttek nyugdíjcélra egy Un… Xxxxx nyugdíjbiztosítást, de vajon jó ötlet volt-e?

A kérdésre viszonylag könnyű válaszolni. A nyugdíjbiztosítás hátránya a magas költségek, előnye az évi 20% de maximum 100 vagy 130 ezer forint adójóváírás.

A kérdés, melyik a nagyobb: a költség, vagy az adójóváírás.

A Mabisz oldalán kikeresve a termék TKM értékét, megtaláljuk, hogy 10 évre 6,15% a költség, 20 évre 4,59%. Ennyit bukunk évente a unit linked biztosítás költségei miatt.

Ha a befektetésünk költségek előtt hoz 6,5%-ot (ez már egy igen erős átlagos hozam, 60% részvény és 40% kötvény esetén) akkor havi 30 ezres befizetést alapul véve 10 év után 3,66 millió forintunk lesz, 20 év után pedig 8,75 millió forintunk.

(Most egyelőre tegyük félre az állami támogatást.)

Ha nem akarunk kockáztatni, inkább veszünk minden hónapban TBSZ számlára a Magyar Államkincstárnál prémium állampapírt infláció plusz 3 vagy 3,5%-os hozam mellett. Az éves inflációt 2-3%-ra téve ennyi év átlagában, 5-6,5% a hozamunk évente, de állami támogatást nem kapunk.

5,5%-kal számolva 10 év után lesz 4,77 milliónk, 20 év után pedig 12.92 millió forintunk.

A unit linked esetében 10 év alatt ilyen összeg mellett a kamatokkal együtt lesz az állami támogatás durván 750 ezer forint, vagyis a teljes végösszeg 4,41 millió forint.

20 éves szerződés esetén 1,75 millió lesz az állami támogatás teljes összege a kamatokkal együtt. Vagyis visszakapunk a unit linked biztosításunkból 10,5 milliót. (Az állampapírból ugye 12,92 milliót kaptunk vissza adójóváírás nélkül is.)

Ha találunk egy olcsóbb nyugdíjbiztosítást és a hozam is kicsit nagyobb lesz, talán annyit elérünk, hogy hozza azt, amit az állampapír.

De akkor miért vállalok kockázatot és kötelezem el magam egy túl hosszú távú megtakarítás mellett, ha az egyetlen esélyem, hogy talán nem bukok rajta?

Ha pedig NYESZ számlát nyitunk hasonló paraméterek mellett és az ott vásárolt befektetési alap éves alapkezelői díja, azaz költsége csak 2%, akkor ha szintén feltételezünk egy 6,5%-os átlagos hozamot költségek előtt, 11,56 milliónk lesz, plusz 2,3 millió az állami támogatás a kamatokkal.

Vagyis itt már nyertünk szűk egymilliót. Kérdés az, ennyi plusz hozam 20 évre megéri-e a magas kockázatot és a kötöttséget.

A fentiek fényében érdemes meghozni a döntéseket a nyugdíjcélú megtakarítások ügyében. (Nem az a kérdés, hogy takarékoskodj-e a nyugdíjadra, hanem hogy hogyan tedd ezt. Évi 2,3-2,5% költség felett már nem éri meg az ilyen termék az állami támogatás ellenére sem.)

Share

189 hozzászólás

 • Stiel
  Ha tarthatunk ilyen olvasói kérdések napot, akkor nekem is van. 🙂

  Azt jól értem, hogy a PMÁK és BMÁK közt annyi a különbség, hogy az egyik a magas infláció (és elinflálódás miatti bukó), a másik a magas alapkamat (jobb alternatív befektetések miatti bukó) ‘ellen véd’, ugye? Ez a kettő (magas infláció – magas alapkamat) mennyire jár együtt?

 • Kiszamolo
  Nem magas alapkamat, hanem magas állampapír hozamok. A kettő nem feltétlen függ össze.

  Az infláció és az állampapír hozamok sem.

  Egy példa: alacsonyan tartják a kamatokat, ezért leértékelődik a forint, ami az importtermékek miatt inflációt gerjeszt. A kamatkörnyezet alacsony marad, az infláció elindul felfelé.

 • Leclair
  Ismét egy remek összefoglaló! Köszönjük! Éppen a napokban kérdezte egy kollégám az UL biztosítások hátrányát (pár éve kötött) és ugyan mondtam neki a magas költségeket,de alátámasztani adatokkal nem tudtam (és időm sem volt keresgélni). Azt hiszem elküldöm neki ezt a cikket 🙂
 • sz.krisz
  A kisebbik* TKM érték 10 évre 4,24%, 20 évre 2,71 %, ha korrektek akarunk lenni akkor ebből kivonjuk a legalacsonyabb költségű alapjuk költségét (ez nyilván pénzpiaci lesz), erre 1,1 %-ot becsültem.

  Vagyis 10 évre 3,24 %, 20 évre 1,6 %-os hozamveszteséget jelent, hogy a hirtelen újra előkerült gimnáziumi osztálytársunk által ajánlott korszerű terméket választottuk egy sima befektetési szolgáltató TBSZ számláján elhelyezett alapokkal szemben.

  Ezzel szemben áll a csábító 20 %-os állami ajándék, ami az első évben pontosan 20 %-os hozamtöbbletet jelent, azonban ha szeretünk játszani az Excel IRR fügvényével, akkor rá kell ébrednünk, hogy ez a 10 évre 3,29 %-ra**, 20. évre 1,71 %-ra, 30. évre pedig 1,15 %-ra csökken.

  * Azért így számoltam, mert a néha pofátlan alapkezelői díjakat nem varrnám a biztosítások nyakába.
  ** 55 évesen érdemes szerintem a nyugdíjpénz egy részét NYESZ-re pakolni

 • Kiszamolo
  Szkrisz, a kisebbik TKM a pénzpiaci alaphoz tartozik, vagy maximum a kötvényekhez.

  Számolj azzal, de akkor ne 6.5%-os hozamot remélj, hanem csak évi 3%-ot.

  Na, úgy mennyi jött ki? 🙂

 • Handalamandala
  “5,5%-kal számolva 10 év után lesz 4,77 milliónk, 20 év után pedig 12.92 millió forintunk.”

  Ilyen “tegyük fel, hogy ennyi meg ennyi lesz az infláció és a kamat” típusú számolgatást olvastam az Ősember a pénztárcámban című ponyvaregényben is. Érdemes elolvasni, hogy hány százalékot mondott minimum százalékoknak. 😀

  Szerintem Magyarországon, 2015-ben, aki egy évnél nagyobb távlatban gondolkodik, az szerencsejátékot űz. Lehet itt tippelgetni, de úgyis az lesz, ami a legfelsőbb szűk körnek jó.

 • szocske
  “A kérdés, melyik a nagyobb: a költség, vagy az adójóváírás.” – ha ez ilyen egyszerű lenne…
  10 éve még a “sima” (értsd. nem kellett nyugdíjkorhatárig várni a felvétellel, csak 10-20 évig) biztosításra is járt adókedvezmény, aztán először lett egy fizetés-limit, amíg jár, majd pár év múlva teljesen megszűnt.
  Akkoriban nekem is volt ilyen biztosításom, gyorsan díjmentesítettem, nem fizettem tovább, mert adókedvezmény nélkül már nem érte meg.
  Szerencsém volt, mert csak 10 évig kellett bent hagynom a már befizetett pénzt, hogy nagyobb bukta nélkül hozzájussak.
  Ha most kötnék újat, fizetném 3 évig, eltörölnék az adókedvezményt, akkor várhatnék nyugdíjas koromig, hogy hozzájussak a már befizetett pénzemhez, továbbfizetni viszont nem érné meg…

  Én inkább olyan ajándékként tekintenék az adóvisszatérítésére, ami jövőre nem biztos, hogy lesz. Ha enélkül bukó a nyugd.biztosítás, nem kötöm meg.

 • Kedves Kiszámoló! Nagyon jó cikk, köszönönöm. De mi a helyzet az önkéntes magánnyugdíjpénztárakkal? Arra is jár állami támogatás, de a költségvonzata ezeknek kedvezőbb? Egyáltalán megéri, vagy inkább a NYESZ?
 • Janos82
  :

  Erdekes a hozzaszolasod annak fenyeben, hogy jonak tartod az UL-t:)

  Amugy majdnem mindegy, hogy milyen hozamokkal szamolsz. A TBSz + ETF/Befalap kombinacio egy Kockazati eletbisztositassal egyutt szinte biztos, hogy veri a nyugdijbiztositast. Arrol nem is beszelve, hogyha romlana a gazdasagi vagy politikai helyzet, akkor a TBSz-es penz gyorsabban kimenekitheto:)

 • Kiszamolo
  Az önkéntes jobb, de a legjobb, ha egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba teszed, ugyanannyit kapsz rá támogatást, a pénzed kamatozik, de könnyen ki is tudod venni és utána már azt csinálsz vele, amit akarsz. A támogatás megvan, a 25 éves kötöttség és kiszámíthatatlanság viszont nincs.

  Erről már sokat írtam, keress rá.

 • Kiss Petya
  kiszamoll: ennek a uniqa terméknek milyen bónuszai vannak?
 • Kiszamolo
  Nem mindegy? Az összes bónusz is benne van a TKM-ben.
 • Jelentéktelen Hangya

  Csak persze nincs OBA-garancia, ugye. Bízzon rájuk pénzt évtizedekre, aki akar.

  kiszamolo.hu/oba-beva-tudnivalok/

  kozszolga.hu/hirek/gondban-honv%C3%A9d-eg%C3%A9szs%C3%A9gp%C3%A9nzt%C3%A1r

 • Agent
  “Ha nem akarunk kockáztatni, inkább veszünk minden hónapban TBSZ számlára a Magyar Államkincstárnál prémium állampapírt infláció plusz 3 vagy 3,5%-os hozam mellett”

  Gondolod, hogy ilyen távlatban (10 és 20 év) elérhetőek lesznek ilyen infláció feletti állampapírok? Ezt tisztán nettó hülyeség. Ezeknek az állampapíroknak folyamatosan megy le a hozama!!!!

 • Kiss Petya
  En ugy tudom hogy a tkm 200.000 koruli eves dijjal szamol, viszont itt 360.000 ezerrol beszelsz ugyfel befizetesenel.

  Ekkora dijra nincsen ennel a biztositonal vmi plusz bonusz? Mert pl a generalinal lattam mar
  Es ha tobb a bonusz akkor nem mindegy mert csokken a tkm ertek

 • Kiszamolo
  Hangya, éppen az a lényege, hogy nem hagyjuk ott a pénzt, hanem amint lehet, kivesszük a pénzt.
 • Kiszamolo
  Nagyobb esélye van annak, hogy lesz prémium állampapír 20 év múlva, minthogy lesz adóvisszatérítés ezekre a termékekre. Az a “nettó hülyeség”, hogy azzal számolsz, hogy egy ilyen kétéves támogatás örökre létezni fog.

  De felejtsük el a prémium állampapírt, nézzünk helyette ETF-eket: //kiszamolo.hu/a-nyugdijbiztositasrol-meg-egyszer/

  Ott sem jött ki más. Sajnálom, hogy a számok ezt mutatják, amikor úgy pörög az üzlet. 🙂

 • Kiszamolo
  Petya, azok a bónuszok olyan marha nagy különbséget nem fognak okozni. Nem fog tőlük leesni az éves költség 2,3% alá.
 • Kiss Petya
  De megis mekkora a bonusz havi 30ezres befizetesnel? Ez nagyon erdekelne es elvileg te tudod, hiszen errol irtal cikket….
 • Kiszamolo
  Petya, hát hajrá, írd be a keresőbe, hogy biztosítási feltételek és a biztosítás nevét, aztán olvasd végig és oszd meg velünk a végeredményt.

  Ha a neten nem találod, menj be egy képviseletre és ott kérd el a feltételeket, hátha odaadják.

  Ha egyáltalán, akkor max. 0,3-0,4%-kal lesz olcsóbb.

 • L70

  A PMÁK-nál a nominális hozam ment lefelé, de a reálhozam nem. Csak az emberek nagy része azt golndolja, hogy 4 éve, 5,8% inflációnál a 9,3% hozam az neki jobb volt, mint mostanában 0% inflációnál a 3,5%. Pedig ugyanúgy 3,5%-kal több festőbuzért tud venni egy évvel később a hozam miatt.

  Ezekben a tájékoztató számításokban feltételeznek inflációt, és mondanak egy nagy számot, hogy 20 év múlva lesz 12 milliód. Csak azt nem írják oda, hogy az mai értéken még 8 millió sincs. Törvényes, de félrevezető, mert nincs ember, aki a 12 misit 20 évre fejben lediszkontálja mai értékre 3% inflációval. De a 12 misi az meggyőző tud lenni.

 • xK
  Ha már ETF, akkor melyik “megbízható” magyar brókernél lehet sok diszkvalifikációra alkalmas ETF-eket venni? KBC megbízhatónak mondható?
 • Kiszamolo
  xK, szerintem az a legjobb a piacon.
 • fiteres
  Kiszámolo:

  látom a vitátokat, és nem értelek, miért nem mondod el a Petyának, hogy mennyi az annyi!

  Vagy nem is tudod?

  Petya: 2,5%-ot ad hozzá az uniqa minden befizetéshez

  Kiszámolo: minden befizetéshez 2,5% bónusz miatt tényleg 0,3%-al lesz kevesebb a TKM?

 • Kiszamolo
  filteres: befizetéshez adott bónusz elenyészik a bennlévő pénzen levont költséghez képest.

  Az állam 20%-ot(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) ad hozzá minden befizetésedhez és csak 2,3%-ot jelent 20 év távlatában.

  Tehát akkor 0,3%-ot jelent.

  S még egyszer: ez is benne van a TKM-ben.

  Ez olyan igazi parasztvakítós bónusz. Olyanokat lehet vele elkápráztatni, aki nem tud, vagy lusta számolni.

 • walterwhite
  A szokásos erősen egyoldalú, általános igazságot sugalló cikk. Annak hogy még 20 évig lesz adóvisszatérítés, kb pont ugyanannyi az esélye mint hogy 20 évig ezekkel a feltételekkel vehetsz majd állampapírt.

  És persze szó sincs arról, hogy 20 évnél már 0,8 – 1,75% TKM-mel is lehet nyugdíjbiztosítást kötni. Annak aki nem akar/tud önálló befektetési döntéseket hozni, ez egy teljesen megfelelő alternatíva.

 • filteres
  most te parasztvakitasz

  amikor nem igazolja a reszletes szamitas a mondanivalodat akkor nem vagy “alapos”

  a TKM-ben hogyan van benne 30 ezres befizetesnel a 2,5% bonusz???

 • Janos82
  :

  A bonusszal ugy szamolj, mintha malusz lenne…

  Meghozza azert, mert a TKM mar tartalmazza ( raadasul a TKM-et torzitja, ugyanis 0tol eltero hozam eseten rosszabb a bonuszos mint a nembonuszos termek).

  Ezt azzal tudod ellenorizni, hogyha van 1 kepzeletbeli UL, ahol az elso eves befizetest 100%ban elveszik, majd az utolso evben 100%ban visszaadjak, annak 0% a TKM-je, de a valosagban latszik, hogy igy vegig nem kamatozott ez a penz. Persze ennel mindig bonyolultabb, de akkor nyerhetnel vele max, ha elobb kapnad meg a bonuszt mint a levonast. Ilyenrol viszont nem tudok:)

  Az allami tamogatasnal amugy azt is vegyetek figyelembe, hogy mi van, ha fel evig munkanelkuliek lesztek, vagy lebetegedtek. Azokra a befizetesekre nem jar majd allami tamogatas… Vagy kulfoldi munka eseten se.

 • Kiszamolo
  Tehát csak havi 30 ezernél jár a hatalmas bónusz?

  Tehát nem 6.59% a költség évente, csak 6.2%?

  Akkor nem kegyetlenül és irgalmatlanul méregdrága, csak elképesztően méregdrága?

  Ha “csak” 4.5% lenne az éves költség, mi változna a leírtakban? Semmi.

  Ezer olcsóbb van ennél, sőt szinte csak olcsóbb van ennél. Miért nem azt áruljátok? Mert ennek a legnagyobb a jutaléka?

 • Kiszamolo
  Walter, erről beszélünk?

  //kiszamolo.hu/egy-unit-linked-biztositas-korrekt-arazassal-allianz-eletprogram/

  Kár, hogy az eladott biztosítások vagy 92%-a nem ez a termék.

 • filteres
  nah a szokasos keplet: ha valaki szol hogy rosszul szamolsz akkor az biztosan ugynok:D

  gratulalok a szinthez

  igy adsz penzugyi tanacsot is? “havi 2,5% nem szamit semmit”

  nekem ugy tunik h irtal egy altalanositott cikket anelkul hogy belepillantottal volna a szerzodesbe! ha pedig ezt tanacsnak is szanod akkor gratulalok mert van akinek tenyleg ilyen termeke van es lehet azzal okozol kart hogy egy ev utan felmondja mert elhiszi a hulyeseget amit irsz…

  de ugyesen kerulod a lenyeget amiert irtam: nem ismered a szerzodest, a klkulaciod helytelen mert kihagytal tobb tenyezot…

  meglepodnek ha ez a kommenz megjelenne mindenki elot…

 • Kiszamolo
  Miért ne jelenne meg?

  Csak egy kérdés: honnan ismered ennyire ezt a terméket, ha nem árulod?

  Honnan tudod, hogy évi 240 ezernél nincs bónusz, ellenben évi 360 ezernél 2.5% a bónusz?

  Nagyon kíváncsi lennék. Gondolom, ez a hobbid, UL biztosítások költségeit szoktad olvasgatni munka után.

  Egyébként válaszolj arra is, mi lenne, ha csak 4,5% lenne a költség.

  Várom a válaszod.

 • Janos82
  :

  Valoszinuleg nem lehet majd ilyen feltetelekkel allampapirokat venni, ez igaz. Viszont nagy valoszinuseggel lesz sok egyeb lehetoseged. Ha a mostaniakbol indulok ki ( TBSz, vagy kulonbozo penztarak, ), akkor jol lathato, hogy komoly osszegeket lehet felretenni. Az UL-el viszont kenyszerpalyan mozogsz.
  -20 evig csak nehany alapkezelo termekebol valogathatsz.
  -Nem hagyhatod ott a biztositodat.
  – konnyen elofordulhat, hogy lesznek sokkal jobban allamilag tamogatott termekek.

  Nekem a fo problemam mindig az az UL-el, hogyha jon valami nagyon jo lehetoseg, akkor se tudok hozzaferni a bent levo penzemhez… Ezert nem is kotok.

 • fuggetlen_biztositaskozvetito
  Filteres,
  Nagyon elfelejted azt, hogy a 2,5% bonusz a befizetesekee vonatkozik. A 20dik evben amikor a 360.000 ft dra kapsz havonta 9000 forintot, mi az a teljes bennlevo összeg 3-4% ához képest? :))

  Én is itt értettem meg miért drága egy UL, de hát engem UL értékesítésért fizetnek 🙂

 • filteres
  meg nem valaszoltal a kerdesemre…

  miert hagytad ki a szamitasbol a 30-ezerhezjaro bonuszt?

  ugy adtal tanacsot hogy el semmolvastad?

 • Csibola

  Nincs értelme az ilyenekkel vitatkozni. Jól láthatóan nem érti vagy nem akarja érteni a lényegét a cikknek. Nüansznyi dolgokon lovagol. Őstroll.
 • Kiszamolo
  Mert nem tanácsot adtam, hanem egy levélre válaszoltam, ahol maga a konkrét termék teljesen lényegtelen volt, ezért sem lett kiírva a neve.

  Ez a számonkérés akkor lenne csak jogos, ha az adott termékről írtam volna.

  Nem véletlenül nem írtam ki a nevét, erre szerintem rajtad kívül mindenki más rájött.

  Most te jössz a válaszokkal.

 • fuggetlen_biztositaskozvetito
  *Evi 9000et

  Osszesen kap 180ezer forintot 20 ev alatt az ugyfel a befizetesek utani 2,5% ra. Erted ? Ez semmi
  Ahhoz a teljes bennlevo osszegbol evente levont 3-4%. Erted mar ??

 • Kiszamolo
  Csibola, nem nem érti, hanem nem akarja érteni.
 • Janos82
  Amugy, miert nem tesznek kozze a biztositok mas TKM ertekeket is? Ha jol tudom, akkor egy peldabefizetes TKM-jet teszik csak kossze, pedig siman kozzetehetnenek mas, specialis eseteket is ( pl sokkal magasabb, vagy alacsonyabb eves dijjasakat).

  Nekem az a gyanum, hogy azert nem tesznek ilyet, mert nem jonnenek ki annyira jo szamok, ezert inkabb az ertekesitokre bizzak a kozmetikazast.

 • filteres
  annak az embernek aki a segitsegedet kerte, annak konkrtetan a termekre adtal valaszt

  mit gondolsz ha elolvassa akkor mit fog tenni? hogyan ertelmezi? tudja h nem az o termekere valasziltal?

  masreszrol mikor olvastal el utoljara egy nyugdijbiztositasi szezodest? hogyan lehet felelos tanacsadokent azt terjeszteni h egy komplett termekpaletta szar es hasztalan?

 • fuggetlen_biztositaskozvetito
  az előbb mondtad, hogy az egyik legjobb lehetőség olcsón ETF-ezni az a KBC, akkor a KBC Equitas-t miért nem találom a BEVA, OBA honlapján?
 • Kiszamolo
  Filteres félre beszélsz. Válaszolj a kérdésekre.

  Egyébként rendszeresen olvasok ilyen szemetek biztosítási feltételeit, sok tanácsadáson.

  Értem én, hogy miért utálsz, de hidd el, nem én tehetek róla, hogy nem tetszik, amit írok.

 • Gejza
  Ez a két UL -es cikk jó példa arra hogy az emberiség nagy része megérett a kihalásra :-). Valamit feketén-fehéren leírnak 100x, de még akkor is azt hajtogatja, de mi van a 2.5% -al? Ha valaki nem tudja ok, de ha tudja legalább elgondolkodhatna rajta miről is ír a másik. Én még 95 -ben kötöttem UL biztosítást, az ki is futott, szerintem még jól is jártam vele. Ma már nem olyan feltételek vannak, a maiakkal nem kötnék, pedig havonta hívnak. Ezen az oldalon konkrét átveréssel nem találkoztam, mondjuk a nyugdíj számítás necces, de mivel nem kell mindent elhinni azzal sincs problémám.
 • Kiszamolo
  Mert a belga BEVA honlapján kell keresned a KBC-t.
 • Sobbi
  Csak, hogy pontosak legyünk, ha már valakiket lebeszélünk erről.

  A 20 éves tkm alsó értéket a részvényalapjuk is csak 3,98%ig tolja ki.

  Erre amúgy pár bónusz jön még.
  – 11.évtől kezdve 1% hozam minden évben pluszban
  – az első havi díj 240%át azonnal jóváírják eseti számlára
  – van egy nyugdíjbónusz is ha nyugdíjra köti az ember (ezt pontosan nem tudom most)
  – és a befizetett díj nagyságától függően is jóváírnak 0,5%-2,5%ig… a kommentekben említett havi 30 ezer esetén a 30 000 ft 2,5%át jóváírják mindig befizetésenként.

  Noha ismerem ezt a terméket, nem szeretem, van ennél sokkal jobb, a tbsz a gyűjtőév miatt eleve meghalt nyugdíjcélra. 10 év alatti érv megállja a helyét, de pl az önyp pl sokkal rosszabb, 20 éves távon is, ott a tőke 43%át kapásból bukjuk, ha szükség lenne a pénzre. (nyugdíjkorhatár előtt)

 • Balage
  “a tbsz a gyűjtőév miatt eleve meghalt nyugdíjcélra.”

  ???

 • Átlagparaszt
  Itt a részletes kritikaféle a “magát független pénzügyi tanácsadónak tartó sokdiplomás szakember” cikkéről, “ahol megpróbálnak téged manipulálva sarkosított leírásokkal, alternatív világok létrehozásával”.

  iflgazdasag.blog.hu/2015/12/10/tenyleg_megeri_a_nyugdijbiztositas

  Nekem elég zavaros.

 • Átvernek a reklámmal
  És az miért nem opció, hogy NYESZ-t nyitok, és arra vásárlok PMÁK-ot?
 • Stanlee
  @fuggetlen_biztositaskozvetito Talan azert mert nem magyar cegrol van szo, hanem a belga KBC securities NV magyarorszagi fioktelephelye, es igy ra nem vonatkozik a BEVA, OBA tagsag, hanem a belga befektetovedelmi alapban tag. De ezt a weboldalukon leirjak, nincs is eltuntetve, szoval miert is rosszabb, mintha BEVA tag lenne? Ez nem erv vele szemben, hogy nincs BEVA tagsaga.