Számítógép önsegélyező pénztárból

Tamás, aki ragaszkodott hozzá, hogy Viktorként hivatkozzam rá (upsz, ezt most asszem elrontottam. 🙂 ) küldte ezt a levelet.

A lényege röviden: hamarosan vehetsz számítógépet és egyéb kütyüket önsegélyező pénztárból 20% adóvisszatérítés mellett.

A korlátok: egy szülő egy gyerekre maximum évi 161 ezer forintért veheti ezt igénybe (bár több önsegélyezőpénztárral szerintem ez többszörözhető az éves 750 ezer forint limitig, de ez csak az én véleményem) és legalább 180 napig bent kell lennie a pénznek.

A számla nem lehet korábbi, mint a digitális átállásra való időpont és csak tanévben lehet vásárolni. Bővebben például erre. (Megjegyzem, békeidőben is nagyon sok mindent el lehet számolni, a tanszertől a számológépen át akár az albérleti díjat vagy a tandíjat is, de csak az évi limit erejéig.)

Akkor itt a levél, amit átküldött:

Tisztelt Pénztártagunk!

Egészség-és Önsegélyező Pénztárunk Beiskolázási támogatás jogcímű szolgáltatását illetően az alábbi fejleményről tájékoztatjuk:

A COVID-19 helyzet kapcsán állásfoglalás kéréssel fordultunk a felügyeleti szervünkhöz avégett, hogy a kialakult helyzetre tekintettel a tanszer/taneszköz kategóriájában lehessen számítógép vásárlást is finanszírozni az önsegélyező pénztári megtakarítás terhére, hiszen amennyiben az oktatás távoktatás formájában valósul meg, úgy az érintett gyermek vonatkozásában ezen helyzettel összefüggésben szükségessé válhat annak beszerzése.

Az MNB a megkeresésünkre az alábbi tartalmú választ adta:

A számítástechnikai eszközök a digitális munkarendben megvalósuló közoktatás időszakában és akkor minősülnek taneszköznek, ha azok a pedagógiai program végrehajtását szolgáló szemléltetést, valamint a tantermen kívüli, digitális oktatással összefüggésben az iskola és a tanulók közötti kapcsolattartást, a tanulási folyamat támogatását, a tananyag digitális úton történő átadását és ellenőrzését szolgálják.

Előbbiekkel összefüggésben hangsúlyozandó, hogy a számítástechnikai eszközök kizárólag olyan időszakban minősülhetnek taneszköznek, amikor a közoktatás – a hatáskörrel rendelkező minisztérium által kibocsátott mindenkor hatályos rendelete alapján – digitális munkarend keretében (vagy egyéb elnevezésű, de alapvetően a távoktatás módszerével történő munkarend keretében) valósul meg. A taneszköznek minősülés szempontjából tehát minden esetben szükséges megvizsgálni azt, hogy mely időszakban kerülne a sor a számítástechnikai eszközöknek a nevelésiév-kezdési, tanévkezdési (beiskolázási) támogatás formájában történő elszámolására. A taneszközként való elszámolás csak a közoktatásban elrendelt digitális munkarend kezdő, – és végdátuma között lehetséges.

A hatáskörrel rendelkező minisztérium által elrendelt digitális munkarend egyaránt megalapozza a fenti ismérveknek megfelelő számítástechnikai eszközök taneszköznek minősülését akkor is, ha a digitális munkarend egy aktuális veszélyhelyzet miatt, kifejezetten a veszélyhelyzet idejére áll fenn; és akkor is, ha a hatáskörrel rendelkező minisztérium által a tanév rendjéről kiadott rendeletben jelölik ki a digitális munkarend időtartamát.”

Fentiek alapján pénztárunk az alábbi feltételt alakította ki számítástechnikai eszköz elszámolhatóságára vonatkozóan a szolgáltatásunk keretében:

1.   Amennyiben igazolva van, hogy az adott gyermek vonatkozásában digitális tanrendet vezettek be akár kormányrendelet, akár helyi hatóság/illetékes szerv döntése keretében, úgy számítástechnikai eszköz vásárlás számlát is elfogadunk taneszközként.

2.   A vásárlás dátuma nem lehet korábbi, mint a digitális oktatásra való átállás dátumát megelőző 15 nap, illetve nem lehet későbbi, mint a digitális oktatás megszűnését követő 15 nap (hasonlóan a taneszközökre vonatkozóan az iskolaév kezdetét megelőző 15-napban illetve végét követő 15 napban felállított időintervallum korláthoz)

3.   Amennyiben nem országos, hanem helyi rendelkezés az alapja a digitális oktatásra való átállásnak, úgy az erre vonatkozó dokumentummal (pl. szülői értesítés, vagy közigazgatási rendelet) vagy annak másolatával kell alátámasztani az igényjogosultságot.

4.   Elszámolható terméknek számítógépet, nyomtatót, szkennert vagy ezek tartozékait fogadjuk el, mobiltelefont, játékkonzolt illetve hasonló termékeket nem.

5.   Egyebekben a tanszer, taneszköz, ruházat tekintetében kialakított szabályok/feltételek érvényesek e tekintetben is a szolgáltatási igény teljesíthetőségére (gyermekenként naptári évente a minimálbér összegéig, 120 napon belüli benyújtással és a 180 napon túli fedezet terhére).

Köszönjük Tamásnak Viktornak a hírt.

Share

25 hozzászólás

 • Lakos
  Tamás, aki ragaszkodott hozzá, hogy Viktorként hivatkozzam rá (upsz, ezt most asszem elrontottam. ) küldte ezt a levelet.
  Ez most vicc, vagy…?
 • adhie
  Ez a 180 napos feltetel miota letezik? Azt jol olvastam valahol hogy az ep-re is vonatkozik? Nem emlekszem hol olvastam 🙁 Ez mikortol lepett eletbe, hogy kell szamolni? Arra vonatkozik ez a kerdes hogy 180 napnal regebbi-e es ha nem akkor mi van az elotte levo napon betett penzzel?
 • Cinikus
  Tehát nincs gyerek, nincs csoki.
 • Peet
  Kicsit OFF. Nem tud valaki Budapesten olyan civil szervezetről/egyesületről, ami régi, de használható PC-t, monitort, egyebet gyűjt be, hozza működőképes állapotba és juttatja el rászoruló családoknak a távoktatáshoz?
 • Kiszamolo
  Lakos, aki Tamás, de nem úgy hívják, érteni fogja. 🙂
 • 2020
  nem, lakos ez halálosan komoly, ezt jelzi a smiley is a végén.
  ja, nem.
 • Sixundred

  Keress rá a guglin a “Hatlábú Farkas” nicknevű emberre, ő hoz rendbe régi vagy hibás számítógépeket és adományozza rászorulóknak. Én is adtam neki 2 régi laptopot.
 • TomTom
  Az összes önsegélyező pénztárelfogadja?
 • Kiszamolo
  TomTom, nem tudom, de ha az MNB elfogadta, akkor miért ne tennék?
 • nnk
  Hmmm… Nekem pont mostanában volt egy telefonváltásom az egyik ÖSP ügyfélszolgálattal, és ő említette, hogy van ez a lehetőség. Ő nem említett ilyen szigorú kitételt, hogy dogotális átállá kell, illetve ezt igazolni kellene. Teljesen úgy jött le, hogy kovidtól és digitális oktatástól függetlenül taneszköznek minősül egy szgép.
  Persze, nem zárható ki, hogy (szokásos trehányságból) nem teljes körű volt a tájékoztatás.

  Érdekes kérdés, hogy a mondjuk az eggyel jobb konfig már 165 ezerbe kerül, akkor mi van? Beküldöm, és csak 161-et adnak vissza?

 • IZYS Pénztár
  A 180 napos szabályt még 2007-ben vezették be és minden önsegélyező szolgálatás (szülés, gyerekruha, egyetemi tandíj, lakáshitel, idősotthon) esetén kötelező. Lényege az, hogy a 180 nappal korábbi befizetések használhatók fel nem egészségcélú szolgáltatásokra. Pénztáranként eltérő a számítási módja.
 • Justin Time
  Azzal a javaslattal fordulok a tisztelt hivatali élethez, hogy a közérthetőség fenntarthatósága végett a jövőben mellőzni szíveskedjenek ezt a jogászkodó bikkfanyelvet, ugyanis a jelenhez hasonló esetben Önök nem hatóságként lépnek fel egy renitenssel szemben, hanem ügyfélszolgálatukra beérkező kérdésre biztosítanak választ.

  Most komolyan, senkit nem zavar, hogy Mo-on minden nemhogy minden hivatalos kommunikáció, hanem egy póri közüzemi számla vagy postai értesítő is Ptk. paragrafusokban beszél? Értelmes nyelven még egy vasúti tájékoztatót se képesek megfogalmazni a mai napig. Nincs ügyfélszolgálat, hanem mindenhol csak ez a nagybetűs Hatóság felszólítja kismiskát nyelvezet.)

 • Lakos
  Megnyugodtam, korrekt!
 • Bakteriologus
  így van! Már az ingatlanosok is valami vogul-újmagyart beszélnek: “a lakásba belépve az előszobába érkezünk”…
 • Joy
  Justin, talán nem érted, az a gond? 🙂
  Általában az ilyen megfogalmazások sokkal több információt tartalmaznak, amitől persze nem lesz közérthetőbb, de az egyértelműselégre törekvésnek ez az ára. Egyszerű hetköznapi nyelvezettel sokkal több félreértés, vita, esetleg per lenne a vége. Olvasni ezért is nehezebb, mert több információt kell közben feldolgozni.
 • tomiboy
  Sziasztok,

  Gyerek nincs, saját magamnak is lehet intézni számítógépet önsegélyező pénztárból? Október elejétől home office-ban dolgozom…
  Valami igazolás?

 • KommentElek
  OFF:
  Miután a hatóság ellehetetlenítette a Digi indulását a frekvencia tenderen, bejelentették, hogy el se indulnak rajta.
  Innentől kezdve nehéz helyzetben lesznek új frekvenciák nélkül.
  hwsw.hu/hirek/62542/digi-nmhh-arveres-5g-aukcio-ertekesitesi-eljaras.html
  Köszönjük a piaci verseny élénkítésének megakadályozását az NMHH-nak és a Pártnak!
  Éljen a NER!
  Éljen a Balkán!
 • Körtefa

  “Most komolyan, senkit nem zavar, hogy Mo-on minden nemhogy minden hivatalos kommunikáció, hanem egy póri közüzemi számla vagy postai értesítő is Ptk. paragrafusokban beszél?”

  Engem nem, én is ilyen stílusban kommunikálok velük. 🙂

 • evkee
  Én felnőttoktatásban tanulok szakmát, átálltunk digitális oktatásra. Akkor most vehetek magamnak számítógépet ezekkel a feltételekkel?
 • Torda
  Hogyan lehet több önsegélyező pénztárral fizetni egy gépet? Például egy 400 ezer forintos laptopot?
 • Peti
  Ha már szóba kerültek a pénztárak: Miklós idén nem írt a Patika EP novemberi akciós befizetéséről. Valahogy most annyi minden másra kellett figyelnem, hogy erről megfeledkeztem. De jövő héten pótolom, és megy a befizetés hk-ról, azzal is spórolok még néhány ezer ft-ot. 🙂
 • Kiszamolo
  Torda, sehogy, mert be kell mutatni/küldeni a számlát és tudtommal rápecsételnek pont ez miatt.
 • ÁgiS
  nem vagyok benne biztos hogy jól értem, de ha pl most lépek be, és veszek gépet merthogy a gyermek digitálisan oktatódik, akkor 180 nap eltelte után vissza fogom tudni igényelni a 20 %-ot?
 • Körtefa

  “Torda, sehogy, mert be kell mutatni/küldeni a számlát és tudtommal rápecsételnek pont ez miatt.”

  Azért manapság elég gyakori, hogy elektronikus aláírással rendelkező számlát állítanak ki, arra nem tudnak rápecsételni, meg azt annyi helyre küldöd amennyire akarod.

 • Amina
  ÁgiS! Sajnos nem. Ha most veszel 120 napon belül be kell nyújtani a számlát ami a gyerek nevére szólt. Mivel csak 180 napon túli összegből lehet visszaigényelni, neked pedig 120 napig állhat otthon a számla, így 0 Ft tudsz önsegélyezés céljára fordítani, bármekkora befizetésed is lesz közben.

  evkee! Sajnos csak a gyermek esetén lehet visszaigényelni taneszközre. A neve Beiskolázási támogatás.